BETA

Satoshi Nakamoto: Η τεράστια περιουσία του οραματιστή και δημιουργού του Bitcoin

Εικόνα Maria

satoshi-nakamoto-quotes-on-bitcoin

Για την περσόνα Nakamoto Satoshi που εισήγαγε για πρώτη φορά στον κόσμο το Bitcoin έχουμε μιλήσει σε προγενέστερο άρθρο μας. Πρόκειται για κάποιον που επικοινωνούσε αποκλειστικά και μόνον μέσω e-mail πίσω από κρυπτογράφηση ακόμα και στο επίσημο φόρουμ Bitcoin, πριν εξαφανιστεί απότομα και εντελώς ξαφνικά.
Κανείς δεν τον έχει συναντήσει ποτέ ή τουλάχιστον κανείς δεν θα το παραδεχτεί.
Κανείς δεν ξέρει αν το ψευδώνυμο Nakamoto αναφέρεται σε άντρα ή γυναίκα. Ακόμη και τα πρώτα e-mail του / της αναφέρονται σε ένα «εμείς».

Σημείωση: Στο παρόν άρθρο, θα αναφερόμαστε στον/στην Nakamoto ως άντρα, για να «κυλήσει» ομαλότερα ο λόγος μας. Μετά από πέντε χρόνια και (τουλάχιστον) 100 εκατομμύρια δολάρια (σε τιμές αγοράς με τα σημερινά δεδομένα), ο μυστηριώδης δημιουργός του Bitcoin παραμένει ανώνυμος. Το Bitcoin, το εικονικό νόμισμα που εδώ και πέντε χρόνια προσεγγίζει τα μετρητά στο διαδίκτυο, τροφοδοτεί τώρα μια οικονομία που αξίζει περισσότερο από 1 δισεκατομμύρια δολάρια και θαυμάζεται ευρέως για την τεχνική εξειδίκευση που του επιτρέπει να λειτουργεί χωρίς καμμία κεντρική αρχή/εξουσία (τράπεζες, κυβερνήσεις). Απέκτησε τον δικό του Κωδικό Μετοχής στο CNBC και έχει εμπνεύσει μια λεγεώνα από νέες εταιρείες. Και όμως, ακόμα δεν ξέρουμε επακριβώς από πού προήλθε.

Είμαι τόσο περίεργος, όσο ήμουν και τότε, ίσως ακόμη πιο περίεργος...

δήλωσε ο Joshua Davis, ο οποίος πέρασε τέσσερις μήνες προσπαθώντας να βρει τον Nakamoto για ένα άρθρο του στο The New Yorker, τον Οκτώβριο του 2011.

Κάθε φορά που βλέπω μία καινούρια δημοσίευση σχετικά με την άνοδο της αξίας του Bitcoin, αναρωτιέμαι αν την βλέπει και ο Satoshi. Τι σκέφτεται; Είναι περήφανος; να σκέφτεται ότι, κάποια στιγμή, κάποια μέρα, στο Τέλος, αυτός ο ίδιος, θα αποκαλύψει την ταυτότητά του; Ταξιδέψτε με τη φαντασία σας σε 15, 20 χρόνια από τώρα. Ο κόσμος θα έχει πλέον ουσιαστικά υιοθετήσει το Bitcoin. Πρόκειται για ένα βιώσιμο νόμισμα. Τότε, ο Satoshi, στο κρεβάτι του θανάτου του, θα πει;

«Εγώ ήμουν»...

Οι άνθρωποι αναλύουν τις λέξεις από τα e-mails του Satoshi, προσπαθώντας να μαντέψουν αν μιλάει βρετανικά αγγλικά, αμερικανικά αγγλικά ή απλά έχει μάθει αυτήν τη γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα

δήλωσε ο Jeff Garzik, ένας προγραμματιστής που εργάζεται για το Project Bitcoin και επικοινωνούσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον Nakamoto κατά τις πρώτες ημέρες εμφάνισης του Bitcoin. Αναλύουν τις ημερομηνίες των e-mails του, προσπαθώντας να μαντέψουν την τοπική ζώνη ώρας.

Σύμφωνα με την λογική Bitcoin, η ταυτότητα του Nakamoto δεν θα πρέπει να έχει σημασία.

Δεν ξέρω βέβαια αν το ζητούμενο είναι η ταυτότητα του κάθε Nakamoto ή είναι αλλού που θα πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον μας, μα ένας από αυτούς που το ψάχνουν το θέμα με τον Nakamoto είναι και ο Sergio Demian Lerner ο συντάκτης του πρότυπου άρθρου ο οποίος ασχολείται γενικότερα με το πρότυπο-μοντέλο Bitcoin, την προστασία των προσωπικών δεδομένων την ασφάλεια και το «cryptocurrency» (κρυπτονόμισμα).

Το 2013, έφτιαξε κάποια γραφήματα προσπαθώντας να βγάλει περαιτέρω συμπεράσματα. Δίνει μάλιστα και το link (λινκ) για το σύνολο των δεδομένων, που είναι εδώ: Upto36288.
Ο Sergio δηλώνει ευθύς εξ’ αρχής πως σε αυτό του το δημοσίευμα δεν θα αναλωθεί περαιτέρω σε όσα έχει πει πολλάκις στο φόρουμ του Bitcointalk για τον Satoshi Nakamoto επειδή έχει κουραστεί από τις επιθέσεις που κατά καιρούς έχει δεχτεί, συζητώντας για τεχνικά θέματα με ανθρώπους που έχουν στρεβλές απόψεις και νομισματικό ενδιαφέρον.

Θεωρώντας πως μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, προχώρησε στον σχεδιασμό γραφημάτων. Οι γραφικές παραστάσεις έγιναν με μια νέα τεχνική ανάλυσης block chain που βασίζεται στον εντοπισμό των πεδίων ExtraNonce και αφορούν τις συναλλαγές που διεξήχθησαν στην coinbase, που δημιουργεί bitcoins. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Στα παρακάτω γραφήματα κάθε κουκίδα/τελεία δείχνει/αντιπροσωπεύει την δημιουργία 50 BTC (bitcoins).
Ο Sergio διευκρινίζει μάλιστα πως έχει αναλύσει και τυπώσει τα γραφήματα μόνον από το μπλοκ 0 μέχρι και το μπλοκ 36288 και διερωτάται ποια θα είναι τα αποτελέσματα (άρα και τα συμπεράσματα) όταν θα επεξεργαστεί και τα υπόλοιπα τρία χρόνια. Σημειώστε πως υπάρχει ένα λάθος όσον αφορά τον άξονα X-Axis στα γραφήματα: το X -Axis δεν είναι ο χρόνος (όπως λέγεται στο γράφημα). Είναι ο αριθμός του μπλοκ.

Διευκρινίζεται ακόμα πως δεν υπάρχει κάποιο ηθικό δίλημμα που θα τον απέτρεπε από το να δημοσιεύσει αυτές τις πληροφορίες, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη στο δημόσιο domain (το blockchain).
Συν των άλλων, ο Nakamoto είχε επίγνωση ότι το Bitcoin δεν εξασφαλίζει και τόσο την ανωνυμία [trade-off (ανταλλαγή/εξισορρόπηση) όσον αφορά την απόδοση και το μειωμένο bandwidth (εύρος ζώνης)]. Ωστόσο, θα μπορούσε να διατηρηθεί το ιδιωτικό απόρρητο εάν είχε χρησιμοποιήσει τυχαία ExtraNonces αντί των συγκεκριμένων που -χρησιμοποιήθηκαν και- δείχνουν τις σταδιακές μεταλλαγές. Ως εκ τούτου, όπως λέει και ο ίδιος, οι miners (αυτοί που εξορύσσουν bitcoins) θα μπορούσαν να του καταλογίσουν πως «παραβιάζει» το ιδιωτικό απόρρητο του Bitcoin.
Διευκρινίζει δε πως δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος ότι όλες οι μαύρες κουκίδες ανήκουν στον Nakamoto, αλλά σχεδόν όλα ανήκουν σε μια ενιαία οντότητα (δηλαδή, στον ίδιο άνθρωπο). Και το μόνο σίγουρο είναι πως ο άνθρωπος αυτός ξεκίνησε την εξόρυξη bitcoins από το block1 και με την ίδια απόδοση με αυτήν του genesis block.

Φαίνεται πως κατά διαστήματα παρουσιάζει κάποια καμπή και μετά συνεχίζει. Παρατηρούμε επίσης πως αυτός ο άνθρωπος (αυτή η οντότητα) είναι και ο μοναδικός που έχει δείξει απόλυτη εμπιστοσύνη στο Bitcoin, δεδομένου ότι δεν έχει ξοδέψει bitcoins (σύμφωνα πάντα με αυτά που βλέπουμε). Από τα 1814400 BTC που έχει εξορύξει, τα 1148800 BTC δεν τα έχει ξοδέψει˙ δηλαδή, το 63 %. Η περιουσία του Satoshi ανέρχεται περίπου στο 1 εκατομμύριο Bitcoins ή σε 100 εκατομμύρια USD, σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

all10-5-e1366485644588

Ο Sergio διευκρινίζει ακόμα πως οι κάθετες γραμμές στο παρακάτω γράφημα προστέθηκαν από τον ίδιο, για να δείξει πότε ξεκινάει πάλι η εξόρυξη. Όπως φαίνεται λοιπόν το mining αρχίζει ξανά κάθε 100 ώρες περίπου, κατά πάσα πιθανότητα για να κάνει backup το πορτοφόλι του.

all10-5-p2-e1366486301633

Στο τρίτο γράφημα, έκανε το ίδιο διάγραμμα με την διαφορά ότι χρησιμοποίησε τον χρόνο (αντί το νούμερο του block) στο X-axis. Όπως θα παρατηρήσετε, δεν υπάρχουν πλέον καμπές. Σημειώστε ότι οι διακοπές (των 100 ωρών) είναι τώρα προφανείς.

all-t1000-5

Σημειωτέον ότι:

1. Χρησιμοποίησε το αρχείο boostrap.dat, θεωρώντας ότι το boostrap.dat περιέχει μόνον την καλύτερη αλυσίδα.

2. Έλαβε υπ’ όψιν του μόνον τις συναλλαγές coinbase.

3. Θεώρησε ως δεδομένο ότι εάν μία έξοδος coinbase δαπανήθηκε, τότε κανένα από τα νομίσματα που ξοδεύτηκαν δεν επέστρεψαν στον Nakamoto. Ο Sergio μάλιστα πιστεύει πως μία από τις συνέπειες αυτών των γραφημάτων είναι ότι αν το πραγματικό όνομα του αποστολέα μιας ενιαίας συναλλαγής ανήκει στην οντότητα αυτή, τότε το μυστήριο της ταυτότητα του Satoshi Nakamoto θα αποκαλυφθεί. Όπως χαρακτηριστικά λέει:

Πάω στοίχημα ότι αυτό θα συμβεί, μετά από το δημοσίευμά μου.

[Πηγή]

ch1

Βεβαίως, ένας χρόνος έχει περάσει από τότε και το μυστήριο γύρω από την ταυτότητα του Nakamoto καλά κρατεί. [box]Όλα αυτά τα μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, όχι επειδή μας καίει για το ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, μα για να δείξουμε την όλη κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα˙ συγκεκριμένα με το Bitcoin, σε κάθε του πτυχή. Εμείς πιστεύουμε πλέον πως το ψηφιακό αυτό νόμισμα είναι, θέλοντας και μη, ένα προϊόν του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος, μα προσφέρεται για ανώνυμες συναλλαγές και ιδιαίτερα για υλικά τα οποία μπορεί να είναι απαγορευμένα σε πολλές χώρες. Να προσθέσουμε επίσης, πως έχει κάνει την εμφάνισή του ένας τύπος, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τους πάντες πως είναι ο Satoshi Nakamoto, περιφερόμενος σε κανάλια και κάνοντας δηλώσεις σε ΜΜΕ˙ μα χωρίς αμφιβολία, αποτελεί μια γραφική παρουσία και τίποτα περισσότερο. Για να ακριβολογήσουμε, έχουν εμφανιστεί περισσότεροι του ενός.[/box]

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Haris
  Haris (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 30, 2014 15:51 ΜΜ

  Καλό !!!

 2. Εικόνα bobos15
  bobos15 (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 28, 2014 03:53 ΠΜ

  Ο Satoshi ειναι η NSA.

  http://realcurrencies.wordpress.com/2013/06/21/is-the-national-security-agency-behind-bitcoin/

  http://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/1luwf8/is_satoshi_nakamoto_the_nsa/

Scroll to Top