BETA

Σχετικά με το Bitcoin Mining σε Δημόσιες Υπηρεσίες

Εικόνα constantinos

Screenshot

Πριν κάποιο διάστημα έπαιξε η είδηση σχετικά με εξόρυξη Bitcoin σε διευθύνσεις οι οποίες προέρχονταν από υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Ομολογουμένως βγάλαμε κάπως βιαστικά την είδηση χωρίς να το ψάξουμε όπως έπρεπε και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο πως δεν είμαστε επαγγελματίες δημοσιογράφοι με πρόσβαση σε πηγές και αφ' ετέρου επειδή ήδη κυκλοφορούσαν από πιο πριν διάφορες φήμες. Όπως προκύπτει, κατά κύριο λόγο, οι διευθύνσεις αυτές αποδίδονται σε φοιτητές οι οποίες έχουν το hosting που τους παρέχει ο Okeanos, μια υπηρεσία η οποία δίνει την δυνατότητα δημιουργίας εικονικών με διάφορα OS σε μέλη της ακαδημαϊκή κοινότητας και όχι μόνο σε φοιτητές.
Προφανώς οι φοιτητές ασχολούνται μαζικά με την εξόρυξη. Ακούγεται αστείο καθώς είναι γεγονός πως το badwitch (πόροι) που λαμβάνουν οι φοιτητές είναι μικρό και δεν επιτρέπει την αποτελεσματική εξόρυξη του ηλεκτρονικού νομίσματος, αν και εύκολα θα μπορούσε να γίνεται mining σε Litecoin ή άλλα ψηφιακά νομίσματα που απαιτούν λιγότερη υπολογιστική ισχύ.
Δεν είναι όμως λίγο αστείο και ανεδαφικό να πιστεύουμε κάτι τέτοιο;

Από την άλλη καλά κάνουν, όσοι το κάνουν και ασχολούνται με την παραγωγή e-coins και ειλικρινά δεν μας ενδιαφέρει ο τρόπος και τόπος που γίνεται αυτό και για να το πω πιο καθαρά, καλά κάνουν αν το κάνουν απλοί καθημερινοί άνθρωποι σαν εμάς ακόμα και από δημόσιους πόρους, αφού μπορούν.
Το τονίζω και το ξεκαθαρίζω αυτό, πως σε καμία περίπτωση η δημοσίευσή μας δεν στρεφόταν εναντίον αυτών. Εναντίον των ανθρώπων που ζουν στην "διπλανή μας πόρτα".

Όπως αναφέραμε και στο σχετικό άρθρο, εδώ και κάμποσο διάστημα είχαμε ορισμένες πληροφορίες πως αυτό συμβαίνει από υψηλόβαθμους υπάλληλους (προφανώς εννοούσαν διευθυντές και ό,τι άλλο αντίστοιχο υπάρχει στην ιεραρχία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα).
Μετά την δημοσίευση του άρθρου, είχα προσωπικά ορισμένες ακόμα μαρτυρίες/καταγγελίες πως αυτό συμβαίνει σε ορισμένες υπηρεσίες οι οποίες έχουν δικούς τους servers και αρκετούς υπολογιστές εξασφαλίζοντας μια ισχυρή υπολογιστική ισχύ. Επαναλαμβάνω πως αναφερόμαστε και σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μιλώντας ακόμα και για δήμους και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες.
Εύλογα όμως προκύπτει πως για να γίνει κάτι τέτοιο πράξη, θα πρέπει να εμπλακούν περισσότεροι του ενός, αναμφίβολα κάποιος/οι που κατέχουν καλά το όλο θέμα και σίγουρα όλο αυτό δεν θα μπορούσε να διαφύγει από την αντίληψη των ανθρώπων από τις εταιρείες οι οποίοι συντηρούν αυτούς τους servers και υπολογιστές στις δημόσιες υπηρεσίες. Ευνόητο λοιπόν πως δυσκολεύουν τα πράγματα, καθώς μιλάμε για κάτι σαν συνωμοσία και που πρακτικά δεν θα είχε άμεσο κέρδος, ούτε καν μεγάλο για κανέναν τους.
Ωστόσο σε μια περίπτωση ένας από τους ανθρώπους που μου μίλησε (μέσω mail) ισχυρίστηκε αυτό ακριβώς: πως ήταν ένας από αυτούς που συντηρούν server και μηχανήματα σε κάποια δημόσια υπηρεσία χωρίς ωστόσο να κατανομάσει ποια, κάτι που ούτε και ζήτησα φυσικά. Πως δηλαδή εξακρίβωσε ότι αυτό συνέβαινε εκεί που είχε αναλάβει την συντήρηση και το ίδιο είχε, όπως είπε, ακούσει και από άλλους συναδέλφους του. Συν τοις άλλοις μου είπε και κάτι που έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον:

Σε custom λογισμικό εντοπίστηκε κρυμμένο software το οποίο κάνει mining εν' αγνοία του χρήστη.

Αυτό είναι κάτι που τεχνικά δεν το γνώριζα, μα αφού το έψαξα ανακάλυψα πως είναι πράγματι εφικτό και υπάρχουν ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις, με πιο γνωστή αυτή του video gaming community E-Sports Entertainment Association η οποία και έχει γίνει ευρέως γνωστή και αναμφίβολα υπάρχουν και αρκετές ακόμα που δεν έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.

Θεωρητικά, μπορώ να δεχτώ πως δεν είναι απίθανο σε ελάχιστες περιπτώσεις αυτό πράγματι να συμβαίνει, σίγουρα σε πολύ μικρό επίπεδο και πρακτικά να συμβαίνει σε πιο χαώδεις χώρους, όπου η συντήρηση δεν είναι στα χέρια εταιρειών, όπως για παράδειγμα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Εκεί ίσως θα ήταν πιο εύκολη μια τέτοια "συνωμοσία" με ελάχιστους εμπλεκόμενους, όπου σαφώς και θα είχε μια κάθετη δομή, δηλαδή από πάνω προς τα κάτω.

Όπως ανάφερα και στην αρχή δεν είμαστε δημοσιογράφοι και ούτε είναι σκοπός μας η αποκάλυψη σκανδάλων, αν μπορώ να το ονομάσω έτσι, ή οτιδήποτε σχετικού. Και θα επαναλάβω ξανά πως αν γίνεται από καθημερινούς ανθρώπους τους οποίους μαστίζει η βία της εξουσίας είμαστε μαζί τους και μας είναι αδιάφορο η κατανάλωση της δημόσιας ενέργειας, αν και κάποιος δικαιολογημένα θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει αυτό ως ανήθικο. Το πρόβλημά μας όμως είναι αυτό συμβαίνει από υψηλόβαθμους υπάλληλους, οι οποίοι εύκολα θα μπορούσαν να καλυφθούν σε περίπτωση αποκάλυψης, μετακυλώντας την ευθύνη σε υφισταμένους τους.
Το δεδομένο είναι πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν απτά στοιχεία για τίποτα απολύτως.

Η ιδεολογία μου, δεν το κρύβω πως είναι αναρχική, την οποία θεωρώ ηθική και έντιμη, δεν μου επιτρέπει να έχω την οποιαδήποτε επαφή και συνεργασία με οποιοδήποτε συστημικό μέσο και εκπρόσωπο αυτών. Ίσως σε μερικούς αυτό ακούγεται γραφικό, μα είναι το πιστεύω μου και θα πρέπει να γίνει σεβαστό.
Παρ' όλα αυτά, σε συνεννόηση με άλλα μέλη της ομάδας, έγινε μια προσπάθεια, ώστε να ακούσουμε και την αντίθετη άποψη. Αυτή δηλαδή από την πλευρά των αναφερομένων υπηρεσιών, των οποίων η ip τους βγήκε στον αέρα. Άλλωστε, από όποια πλευρά και αν το δεις, αυτό θα ήταν και το σωστό.
Έτσι επικοινωνήσαμε με το γραφείο τύπου του Σύζευξις την 27η Απριλίου (2014), στέλνοντάς τους το εξής mail:

To: [email protected]
Date: Sun, 27 Apr 2014 14:54:30 +0000

Subject: Σχετικά με το Bitcoin mining
Το τελευταίο διάστημα, κυκλοφορεί αυτό στο διαδίκτυο σχετικά με το Bitcoin mining: στην λίστα που αναρτήθηκε στην σελίδα του εξωτερικού, bitinfocharts (http://bitinfocharts.com) με τις IP διευθύνσεις (των χρηστών) που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο εξόρυξης bitcoins με την υψηλότερη ταχύτητα δημιουργίας ψηφιακών νομισμάτων, συμπεριλαμβάνονται servers ή terminals (τερματικοί σταθμοί) που ανήκουν σε Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες και οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να κατεβάζουν bitcoins.
http://osarena.net/news/to-elliniko-dimosio-vgeni-stis-agores-kanontas-b...

Έτσι για λόγους αντικειμενικότητας θα θέλαμε να μας πείτε την άποψή σας σχετικά με αυτό.
Τι ισχύει τι δεν ισχύει, δηλαδή.
Θα θέλαμε να μας πείτε και την δική σας θέση σχετικά με το θέμα, δηλαδή αν και κατά πόσον ισχύουν τα πιο πάνω ή είναι κάτι άλλο.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Και το screenshot του mail:

mail

Έχοντας περάσει σχεδόν έξι ημέρες από τότε, απάντηση δεν πήραμε, ούτε έστω μια τυπική, πως το διερευνούν, πως είναι λάθος τα όσα έχουν αναγράφει ή κάτι τέτοιο. Θεωρώντας πως είναι μεγάλο το διάστημα που πέρασε από την αποστολή, δημοσιεύουμε και το παρόν προς ενημέρωση, χωρίς να αναφέρουμε κάτι περισσότερο και κρατώντας τις όποιες προσωπικές σκέψεις και αμφιβολίες σε ατομικό επίπεδο.

info: όπως είναι ευνόητο δεν κρατήθηκε το παραμικρό στοιχείο επικοινωνίας και, σε συμφωνία με όσους συνομίλησα, κάθε απόδειξη επικοινωνίας καταστράφηκε ολοσχερώς.

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα CFC56
  CFC56 (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 03, 2014 16:27 ΜΜ

  Οπότε αν "απλοί καθημερινοί άνθρωποι" χρησιμοποιούν πόρους που πληρώνουν οι άλλοι (και μάλιστα αυξάνοντας το κόστος μέσω των λογαριασμών ρεύματος) για οικονομικό όφελος δεν τρέχει τίποτα και μπράβο τους, αλλά αν το ίδιο όφελος καταλήγει σε λίγους (οι οποίοι κλέβουν το ίδιο συνολικά) έχουμε πρόβλημα.

  Δηλαδή δεν είναι πρόβλημα η κλοπή από όλους, αρκεί το αποτέλεσμα να μοιράζεται σε λίγους και όχι σε πολύ λίγους.

  Φοβερή λογική.

  Και έστω πως "Το πρόβλημά μας όμως είναι αυτό συμβαίνει από υψηλόβαθμους υπάλληλους, οι οποίοι εύκολα θα μπορούσαν να καλυφθούν σε περίπτωση αποκάλυψης, μετακυλώντας την ευθύνη σε υφισταμένους τους."

  Αν με την ενημέρωση σας προς το "σύζευξις" αποκαλυφθούν οι ένοχοι και είναι όντως οι απλοί υφιστάμενοι θα ζητήσετε συγγνώμη για την βια που θα βιώσουν από την εξουσία;

 2. Εικόνα Buranna
  Buranna (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 03, 2014 18:00 ΜΜ

  @CFC56 ναι λες και το Osarena περίμενε το syzeuxis για να το μάθει. Μα αυτά είναι στοιχεία δημοσιοποιημένα στην ίδια την σελίδα του bitcoin και με δημοσίευση από αρκετές σελίδες πολύ νωρίτερα, ελληνικές και ξένες, καθώς δεν είναι ips μόνο του ελληνικού δημοσίου μα και από άλλες χώρες.
  Για το άλλο που αναφέρεις, παραβλέπεις την ίδια την βία της εξουσίας, σε ανθρώπους που ζουν με 700 και 800 ευρώ προσπαθώντας να επιβιώσουν με οικογένειες νοίκια και άλλα πάγια έξοδα διαβίωσης που ξεπερνούν τον μισθό τους. Ξέρεις φαντάζομαι πως πλέον την ΔΕΗ οι περισσότεροι την πληρώνουν με δόσεις και μετά από λίγο άσχετα του διακανονισμού τους έρχεται το μπουγιουρντί για ολική εξόφληση αλλιώς θα γίνει διακοπή.
  Θεωρητικά ναι είναι ανήθικο, το λέει άλλωστε, όπως όμως ανήθικο είναι για παράδειγμα και το να βουτάμε ξένο wifi, έτσι;
  Άσε μπερδεμένο πολύ αυτό το θέμα της ηθικής στην εποχή μας. Όμως αν δεν υπήρχε όλη αυτή η αμεση και έμμεση βία της εξουσίας όπως λες, να μην γινόταν και τίποτε από όλα αυτά τα οποία καταδικάζουμε, παραβλέποντας όμως να καταδικάσουμε και ανατρέψουμε την ίδια την εξουσία.
  Από την άλλη αν έχεις μπει σε δημόσια υπηρεσία θα έχεις ανακαλύψει πως το εργασιακό περιβάλλον είναι πρωτόγονο και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε καν θέρμανση. Μήπως θα έπρεπε να καθίσουμε και στο σκαμνί τους δύσμοιρους που φέρνουν κάνα αερόθερμο ή σόμπα από το σπίτι τους για να ζεστάνουν το κοκαλάκι τους;
  Και σίγουρα ξέρουμε καλά πως γίνονται όλες αυτές οι περιβόητες ΕΔΕ.
  Οι μικροί πάνε και φυλακή και τους κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο κάθε μιζαδόρος της κυβέρνησης (π.χ ο ζεμπέκικο-Ακης, κάνει τουρισμό χωρίς να πειραχτεί ούτε ένα σεντ από τα κλεμμένα του.
  Και ας μην μιλήσουμε για το νόμιμο κλέψιμο και καταχρήσεις, βλέπε τραπεζίτες.
  Ας τα βάλουμε λοιπόν αυτά σε μια ζυγαριά.

 3. Εικόνα Panos
  Panos (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 04, 2014 11:16 ΠΜ

  Οι φοιτητές δικαιολογουνται, στα πλαίσια των ακαδημαϊκών ελευθεριών που έχουν, να κάνουν χρήση της υπολογιστικης ισχύος που τίθεται στην διάθεσή τους, έστω και για αυτό το σκοπό.
  Όλοι οι άλλοι, μικροί ή μεγάλοι, είναι απαράδεκτο! Και εντάξει να το κάνει κάποιος κατά τη διάρκεια του ωραρίου σε ενα pc που υπολειτουργει και είναι έτσι κι αλλιώς ανοιχτό, αλλά αν μένουν τα pc μιας ολοκληρης υπηρεσίας πχ ανοιχτά εκτός ωραρίου από κάποιους για να κάνουν mining, είναι τεράστια σπατάλη resources!
  Επίσης τεράστια σπατάλη βέβαια είναι αυτό με τα αεροθερμα και τα καλοριφέρ λαδιού ποθ κυκλοφορούν εκεί μέσα, αν σταματαγε αυτή η πρακτική το ποσό που θα εξοικονομουσε το δημοσιο σε 1 χρονιά, θα εφτανε να αναβαθμίσει ενεργειακά καο να θερμανει όλα τα δημόσια κτίρια!

Scroll to Top