BETA

Τεχνολογία εκ νέου στ’ άκρα... (???)

Εικόνα Amalia

hp_slate21_2

Για μια ακόμη φορά το Open Source και η πλατφόρμα Android ξεπερνάν  τα όρια της τεχνολογίας, θέτοντας τον πύχη ακόμα πιο ψηλά.

 

O Jack Wallen, αρθρογράφος και επί σειρά ετών Techrepublic και στην Linux.com καθώς Promoter User στα Linux OS και τα Open Source, παρακολουθεί μ’ ενδιαφέρον το επόμενο βήμα στην εξέλιξη των desktop-to-mobile σχεδιασμό που έρχεται την έλευση του νέου HP Slate 21 Tablet και πώς θα μπορούσε να αλλάξει την αγορά.

Σύμφωνα με τον Wallen ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν η πλατφόρμα Android να βρει τον δρόμο της επίσημα και με αξιώσεις στην αγορά των Desktop. Αυτό συμβαίνει χάρη στην HP και το νέο all-in-one Slate 21 Tablet το οποίο έρχεται με Android 4.2.2 και θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο με τιμή εκκίνησης περίπου $ 399 δολάρια. Ο πραγματικός σκοπός του Slate 21 είναι να γεφυρώσει απρόσκοπτα το χάσμα μεταξύ του smartphone και της επιφάνειας εργασίας να είναι δηλαδή χρήστης σε θέση να μετακινείται μεταξύ αυτών των δύο άνετα και εν ριπή οφθαλμού...

hp_slate21_1android  

 Η Εξελιξη γίνεται απλούστερη

Το Slate 21 αντιπροσωπεύει τη φυσική και ευέλικτη εξέλιξη της κινητής τεχνολογίας! Μέχρι τώρα υπήρχε ένα σαφές χάσμα μεταξύ των κινητών συσκευών και της επιφάνειας εργασίας. Αυτό φαίνεται να παύει να υπάρχει με το Slate 21. Κι όπως φαίνεται αυτό είναι μόνο η αρχή και δεν θα σταματήσει εκεί.

Είναι προφανές ότι τόσο η Apple και η Microsoft έχουν προσπαθήσει να γεφυρώσουν το χάσμα. Το αποτέλεσμα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια pseudo-mirrored interface μεταξύ της επιφάνειας εργασίας και των smartphone. Πέρα απ’ αυτό και από τη δυνατότητα να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να συγχρονίσετε εφαρμογές, η γέφυρα κατέρρεε κάτω από τα κρύα νερά. Και, φυσικά, το Android έχει ένα μικρό πλεονέκτημα ως πλατφόρμα... συμβαίνει να είναι η πιο ευέλικτη κινητή πλατφόρμα που είναι διαθέσιμη. Οπότε, ναι, αυτό είναι ένα φυσικό εξελικτικό βήμα για το Linux-based λειτουργικό σύστημα.

Λόγω αυτής της ευελιξίας, η User Interface θα μεταφράζει τέλεια στην επιφάνεια εργασίας, ότι  κάνατε στο smartphone σας, με ένα γρήγορο συγχρονισμό. Θα μπορείτε δηλ. να αλλάζετε γρήγορα από την επιφάνεια εργασίας σας στον κινητό σας και το αντίστροφο. Μπορείτε να σκεφτείτε μια πιο δυνατή λύση από αυτό;

ubuntu

Ο Jack Wallen είναι αρκετά σίγουρος ότι  αυτό το παιχνίδι της "κινητής" δύναμης δεν θα σταματήσει σ' αυτό το επίπεδο. Με το επερχόμενο Ubuntu Phone, οι χρήστες θα δούνε ακόμα περισσότερα στην διασύνδεση μεταξύ επιφάνειας εργασίας και των smartphone. Και καθώς οι αναμεταξύ τους γραμμές αρχίζουν να θολώνουν, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι τόσο η Microsoft όσο και η Apple θα πηδήσουν κι αυτές πάνω στο τραίνο. Θα πρέπει να είναι ανόητοι για να μην το κάνουν. Τα πάντα στην σφαίρα της επιφάνειας εργασίας αλλάζουν. Σχεδόν κάθε πλατφόρμα εκεί έξω έχει, κατά κάποιο τρόπο, αγκάλιασει ένα πιο κινητό χαρακτήρα.

To Android σίγουρα δεν θα είναι ο μοναδικός παίκτης στην αγορά αυτή. Μόλις to Ubuntu προσγειώσει την φορητή λύση τoυ, θα έχουμε άλλη μια είσοδο στο desktop-mobile υβρίδιο με τη μορφή του Unity. Η Ubuntu κατά τον Wallen, πιθανόν να είναι σε θέση να υπερισχύσει με τις δυνατότητες που προσφέρει σε σχέση με το Android. To Ubuntu θεωρητικά θα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει σ’ αυτό το κινητό-desktop υβρίδιο, τη δύναμη της μιας πλήρους desktop εμπειρίας. Αντί να χρειάζεται να εργάζεται μόνο με το mobile-based εφαρμογές, ο χρήστης μπορεί εύκολα ν’ αλλάζει και να διακινεί δεδομένα μεταξύ εφαρμογών κινητού και desktop. Αυτό κι αν είναι ένα πραγματικά επόμενο βήμα στην εξέλιξη... κάτι που θα θελήσουν μετά μανίας οι χρήστες κινητών συσκευών!!!!

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές desktop PC είναι μείωση των πωλήσεων. Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν το παλιό καλό Pc, όπως το γνωρίζουμε, να είναι μια εντελώς παρωχημένη τεχνολογία. Η κινητή συσκευή έχει αναλάβει ως ηγέτης της αγοράς και η τάση αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η καλύτερη ελπίδα για την παλιά φρουρά είναι να εξελίσσεται και να προσφέρει ακριβώς αυτό που θέλουν οι χρήστες. Αυτό ακριβώς πρόκειται να κάνουνε η HP και η Android. Θα λειτουργήσει; Το ελπίζουμε. Αλλά περισσότερο από αυτό, ελπίζουμε κι άλλα projects Ανοικτού κώδικα και εταιρείες να μπορέσουν να δουν “το σύνθημα στον τοίχο” και να κάνουν το δικό τους άλμα στο μέλλον αυτό της σύνδεσης επιφάνειας εργασίας και κινητής συσκευής. Ο Ανοικτός Κώδικας σίγουρα έχει και την ευελιξία και την επιθυμία! Μέχρι τότε θα δούμε πόσο γρήγορα και πόσο μακρυά μπορούν να πάνε η Android και η HP σ’ αυτόν τον γύρο.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Stelios
  Stelios (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 10, 2013 23:12 ΜΜ

  Τι ακριβώς εννοείς όταν λες «fork τού Linux»;!

  Αυτό που ο πολύς κόσμος καταλαβαίνει σαν Linux είναι ο συνδυασμός ενός Linux Kernel με κάποιο γραφικό περιβάλλον και ένα σύνολο εφαρμογών-λογισμικού.

  Έχει η Google την δυνατότητα ή θέληση να ξεκινήσει ένα εγχείρημα ανάλογο εκείνου το Linux Kernel, το οποίο στηρίζεται στις πλάτες μεγαθήριων όπως Intel, ΙΒΜ κλπ; ( στο οποίο η ίδια η Google στηρίζει την ίδια την ύπαρξη και το μέλλον τού Android)

  Εννοείς μήπως το γραφικό περιβάλλον; Τις εφαρμογές;

  Αν κάποιος φτιάξει ένα γραφικό περιβάλλον και βελτιώσει την διασυνδεσιμότητα με κινητές συσκευές, αυτό που έκανε λέγεται «fork τού linux»;

  Στον υπολογιστή μου κάνω συγκεκριμένες δουλειές. Εργονομικά, το γραφικό περιβάλλον πρέπει να με βολεύει. Όχι απλά να είναι trendy. Γενικά, όπου ακούω για το θαυμαστό μέλλον και τα υπερκαταπληκτικά προϊόντα μιας εταιρείας , κρατάω και μικρό καλάθι.

 2. Εικόνα dstilio
  dstilio (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 10, 2013 14:55 ΜΜ

  Εάν η Google καταφέρει να βάλει το fork του Linux που ονομάζεται Android στα desktop...
  τότε σε λίγα χρόνια δε βλέπω το Linux να υπάρχει στα desktop...
  το βλέπω πάλι να εξαφανίζεται από το ευρύ κοινό και να ξανακρύβεται μόνο στους servers.

  Προσωπική άποψη:
  Το ubuntu phone δυσκολα θα κάνει τη διαφορά. δεν βρίσκει κατασκευαστές. περίεργο. Μόνο στην Κίνα δείξαν ενδιαφέρον.
  Μένει να δούμε το firefox OS τι μπορει να κάνει.

Scroll to Top