BETA

Το Bitcoin δεν είναι χρήματα. Είναι κάτι άλλο

Εικόνα Maria

Bitcoin
[box color=red]Για να ξεκαθαρίσουμε την θέση μας, για εμάς το Bitcoin είναι τζόγος, όπως ολόκληρο το χρηματιστηριακό/τραπεζικό σύστημα. Αλληλένδετο με την νομισματική κατάσταση, την οποία διαμορφώνουν αυτοί που μπορούν. Την μοναδική χρησιμότητα που βλέπουμε σε αυτό είναι οι ανώνυμες/«παράνομες» συναλλαγές.
Ωστόσο, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές απόψεις, οι περισσότερες ανοησίες. Έτσι προσπαθήσαμε και βρήκαμε μια αντίθετη άποψη η οποία όμως είναι εμπεριστατωμένη. Και, στα πλαίσια της δεοντολογίας, την παρουσιάζουμε. Ποιοι υποστηρίζουν αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω; Κυρίως οι επονομαζόμενοι φιλελεύθεροι (φιλελέ) και κάτι τέτοιοι, που καπηλεύονται μια ιδεολογία και ονειρεύονται έναν ακρατικό κόσμο, ο οποίος όμως θα είναι χωρισμένος σε ζώνες επιρροής των πολυεθνικών (δείτε ένα παράδειγμα).
Διαφωνούμε στο 99% των παρακάτω. Ο κόσμος μας δεν χρειάζεται ούτε νέα νομίσματα (ούτε καν χρήματα), ούτε κυβερνήσεις, ούτε πολυεθνικές. Χρειάζεται ένα νέο σύστημα διαρθρωμένο οριζόντια από τους ίδιους τους ανθρώπους. Τα σχόλια δικά σας.[/box]
Είναι τα Bitcoins χρήματα; Πρόκειται για ένα δύσκολο ερώτημα που θα πρέπει να προβληματίσει όποιον είναι υπέρμαχος της Ελευθερίας. Στο διαδίκτυο, γίνονται πολλές συζητήσεις επί του θέματος και οι απόψεις διίστανται. Και οι δύο πλευρές έχουν τα επιχειρήματά τους. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως όλοι προσπαθούμε να οριοθετήσουμε το Bitcoin, ταξινομώντας το σε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι πως υπάρχουν δύο μόνον οπτικές˙ ή που τα Bitcoins είναι χρήματα ή που δεν είναι. Και το μόνο σίγουρο είναι πως, με αυτήν την λογική, οι δυο πλευρές ποτέ δεν θα συνηγορήσουν για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν κάνει τον κόπο να σκεφτούν πως υπάρχει και μια τρίτη επιλογή. Ότι δηλαδή το Bitcoin ίσως είναι ένα πρότυπο/μορφή (υπολογιστικής) αξίας, εντελώς μοναδικό˙ και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να μπει σε καμία παραδοσιακή κατηγορία.

Η μόνη περίπτωση να κατανοήσετε πραγματικά το Bitcoin, είναι να διερευνήσετε τις 6 συνιστώσες του χρήματος: βιώσιμη ανάπτυξη, φορητότητα, διαιρετότητα, ομοιογένεια/συμμόρφωση προς το πρότυπο, σπανιότητα (ανάγκη αποθεμάτων) και αποδοχή.
Θα πρέπει, λοιπόν, να εξετάσετε το πώς αυτές οι πτυχές συσσωρεύονται στο Bitcoin. Μόλις δείτε τα Bitcoins υπό το πρίσμα αυτών των κατηγοριών, αυτό που προκύπτει είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πρότυπο αξίας που υπερέχει και αποτυγχάνει ταυτόχρονα˙ όπως άλλωστε και τα χρήματα, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Και αυτό είναι που καθιστά δύσκολο τον ουσιαστικό και ακριβή καθορισμό του Bitcoin.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το Bitcoin φαίνεται πως έχει αντέξει στον χρόνο και, ως εκ τούτου, παίρνει τα εύσημα. Δεδομένου ότι τα Bitcoins δημιουργούνται με σήμα δεδομένων, μπορούν να γίνονται άπειρες εμπορικές συναλλαγές χωρίς να καταρρεύσουν. Θα μπορούσατε να συναλλάσσεστε με το ίδιο Bitcoin ξανά και ξανά χωρίς ποτέ να χάσει την ακεραιότητά του. Για να καταλάβετε την διαφορά του με το συμβατικό χρήμα και να συνειδητοποιήσετε πως αυτό δεν ισχύει με το καθορισμένο συνάλλαγμα, δεν έχετε παρά να δείτε ένα παλιό σκουριασμένο κέρμα. Από την άλλη, τα Bitcoins μπορεί να εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού. Αν για παράδειγμα τα στείλετε σε λάθος διεύθυνση, ενδέχεται να τα χάσετε οριστικά. Η αποθήκευσή τους offline μπορεί να είναι αποβεί αναξιόπιστη αφού κάποια στιγμή ίσως να κρασάρει ο υπολογιστής σας, κάτι που μπορεί να συμβεί και στα καλύτερα μηχανήματα. Αυτό, όμως, δεν ισχύει με το καθορισμένο συνάλλαγμα. Βλέπετε, τα παραδοσιακά χρήματα δεν εξαρτώνται από τα μηχανήματα μα από τους ανθρώπους και είναι πολύ πιο ανθεκτικά στην ανθρώπινη αφροσύνη (ανοησία).

Ας δούμε τώρα την δεύτερη συνιστώσα, την φορητότητα. Δεδομένου ότι είναι ψηφιακά, θα ήταν δίκαιο να πούμε πως το Bitcoin είναι το πιο φορητό νόμισμα στην ιστορία. Πιθανότατα, αυτήν την στιγμή θα μπορούσατε να χωρέσετε ολόκληρη την blockchain του Bitcoin σε έναν μόνο σκληρό δίσκο. Βεβαίως, αυτό είναι κάτι που μπορεί να μην ισχύει στο μέλλον. Μέρος του Πρωτοκόλλου του Bitcoin είναι ότι πρέπει να καταγράφει κάθε συναλλαγή που γίνεται με το κάθε Bitcoin. Όσο περνάει λοιπόν ο καιρός, η blockchain του Bitcoin θα καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στους υπολογιστές. Ίσως υπάρχει μια τεχνική λύση στο πρόβλημα αυτό, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο μέλλον αλλά και πάλι, ο χρόνος θα δείξει.

Εκεί, όμως που αποδεικνύεται η ανωτερότητα του Bitcoin είναι αναφορικά με την διαιρετότητα και την ομοιογένειά/συμμόρφωσή τους προς το πρότυπο. Είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Τα Bitcoins μπορούν να διαιρεθούν μέχρι το εκατομμυριοστό δεκαδικό. Πιθανότατα, δεν έχει υπάρξει νόμισμα πιο διαιρετό. Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά την ομοιογένειά του. Δεδομένης της ψηφιακής φύσης του Bitcoin, όλες οι μονάδες είναι ακριβώς ίδιες. Αν το Bitcoin ήταν ένα υλικό στοιχείο, κάθε μονάδα θα ήταν κλώνος του ατόμου.

Όσον αφορά τώρα την άλλη συνιστώσα του χρήματος, την σπανιότητα, και πάλι κάνει αίσθηση η διπλή φύση του Bitcoin. Συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο νόμισμα, το Bitcoin έχει την πιο μετρήσιμη προμήθεια. Ο αριθμός των Bitcoins ποτέ δεν θα αυξηθεί πέρα από ένα ορισμένο σημείο. Το γεγονός ότι τα Bitcoins μπορεί να χαθούν εξαιτίας κάποιου υπολογιστή που κράσαρε ή εξαιτίας της απώλειας κάποιων κωδικών πρόσβασης, σημαίνει ότι θα καταστούν δυσεύρετα με την πάροδο του χρόνου.
Βεβαίως, αυτό δεν θα εμποδίσει κάποιους να ξεκινήσουν το δικό τους ψηφιακό νόμισμα, κάτι σαν το Litecoin ή το Peercoin. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του ψηφιακό νόμισμα με ό,τι όρια αποφασίσει αυτός. Ας ελπίσουμε ότι η αγορά θα εξαλείψει τα πληθωριστικά νομίσματα, όπως το Dogecoin.

Φυσικά, όλα τα υπόλοιπα κρυπτο-νομίσματα τρέχουν χάριν στην αποδοχή του Bitcoin που κυριάρχησε στην αγορά. Μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αποδέχονται το Bitcoin και υπάρχει ήδη ένας μακρύς κατάλογος καθημερινών προϊόντων και υπηρεσιών που μπορείτε να αγοράσετε με τα Bitcoins σας. Είναι προφανές πλέον πως τα Bitcoins είναι πολύτιμα˙ και εδώ είναι που μπαίνουμε σε πραγματικά ανεξερεύνητο έδαφος.

Είναι πολύτιμα χωρίς να υποστηρίζονται από τίποτα. Ενώ η αξία του φαίνεται κάπως ομοιόμορφη στις διάφορες ιστοσελίδες που έχουν να κάνουν με Bitcoin, αν ποτέ προσπαθήσετε να αγοράσετε Bitcoin από κάποιον, θα διαπιστώσετε πως η τιμή του μπορεί να είναι υποκειμενική. Αυτό, το καθιστά κάτι σαν υλικό ανταλλαγής˙ μα δεν είναι ακριβώς έτσι λόγω των καταπληκτικών του ιδιοτήτων, της διαιρετότητας και της ομοιομορφίας.
Και το ερώτημα παραμένει˙ τι είναι λοιπόν το Bitcoin; Δεν υποστηρίζεται από τίποτα, εν’ αντιθέσει με τον χρυσό˙ αλλά ούτε μπορεί να πληγεί από τον πληθωρισμό, όπως το χαρτονόμισμα.

Ίσως να λέγαμε πως, δυστυχώς, το Bitcoin δεν είναι νόμισμα αλλά σίγουρα δίνει αξία στα χρήματά σας. Όταν αγοράζετε Bitcoins, δεν ανταλλάσσετε ένα νόμισμα έναντι κάποιου άλλου. Αυτό που στην πραγματικότητα κάνετε είναι να αγοράζετε ένα προϊόν. Ένα προϊόν που παρέχει μια σωσίβια λέμβο από το μονοπώλιο της κυβέρνησης στα χρήματα. Ένας τρόπος για να αποθηκεύσετε κάτι που έχει αξία χωρίς να μπορούν να το δουν τα αδιάκριτα μάτια της εξουσίας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι το Bitcoin το δυσφήμισαν για πρώτη φορά τότε που κατηγόρησαν το Silk Road πως έδινε την δυνατότητα στους χρήστες να αγοράζουν παράνομες ουσίες; Ή το πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ, τον Απρίλιο του 2011, απαγόρευσε αποτελεσματικά τα online τυχερά παιχνίδια μόνο και μόνο γιατί το Bitcoin πόκερ συμπλήρωνε αυτό το κενό; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο μέλλον, ό,τι και αν προσπαθήσει η οιαδήποτε κυβέρνηση να απαγορέψει, τόσο το Bitcoin όσο και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα θα μας δίνουν πάντα την δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα και στις υπηρεσίες και δη ανώνυμα. Ακόμη και αν η κυβέρνηση θελήσει και επιτύχει κάποια στιγμή
την απαγόρευση του Bitcoin, την θέση του θα πάρουν εκατό άλλα νέα κρυπτο-νομίσματα.

Σήμερα πλέον μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα με το Bitcoin, από το να αγοράσεις σάντουιτς, πίτσα και μπύρα μέχρι να κάνεις δωρεές. Όλα αυτά, νομιμοποιούν το Bitcoin σε ένα μεγάλο βαθμό και αντισταθμίζουν την δυσφήμισή του.
Όπως και να έχει, δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε αυτό που πραγματικά καθιστά πολύτιμο το Bitcoin. Ακόμα και αν δεν αγοράζετε ναρκωτικά ούτε και χαρτοπαίζετε, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι πως αυτό που θεωρείται ως ειρηνική δραστηριότητα τώρα, δεν θα μπορούσε να καταστεί παράνομη στο μέλλον. Όταν έρθει αυτή η μέρα, μπορείτε να αναπληρώσετε το κενό με το Bitcoin που θα σας δώσει την ελευθερία να αγοράζετε και να πωλείτε ό,τι και πριν˙ πριν «αυτοί» ξυπνήσουν μια μέρα και αποφασίσουν πως, αυτό που κάνατε χρόνια τώρα, είναι παράνομο.

[Πηγή]

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα anon
  anon (χωρίς επαλήθευση)Απρ 25, 2015 14:00 ΜΜ

  Βρηκα ενα αρθρο που επικρινει το bitcoin:

  Bitcoins - Trial Run for Cashless Currency

  http://henrymakow.com/2014/01/bitcoin-paving-the-way.html

 2. Εικόνα constantinos
  constantinosΑπρ 25, 2015 20:50 ΜΜ

  Δεν είναι μόνο ένα, ούτε και σε γενικές γραμμές είναι άκυρα τα όσα λέγονται.

 3. Εικόνα anon
  anon (χωρίς επαλήθευση)Απρ 26, 2015 22:02 ΜΜ

  Νομιζω τα λεει σωστα το αρθρο. Δεν μπορεις να φτιαξεις ενα πετυχημενο νομισμα, ψηφιακο ή μη, χωρις να εχεις γνωσεις μακροοικονομικης. Ο συνολικος αριθμος νομισματων πρεπει να αυξομειωνεται αναλογα με την οικονομικη δραστηριοτητα. Δηλαδη σε μαθηματικη γλωσσα:

  http://upload.wikimedia.org/math/7/8/e/78e01eb6d78f6d570fafe084847f0741.png
  https://en.wikipedia.org/wiki/Cambridge_equation

  Οταν ο συνολικος αριθμος νομισματων Md αυξανεται θα πρεπει να τυπωνονται επιπλεον coins και να μοιραζονται ισα σε ολους, και οταν μειωνεται θα αφαιρουνται ισοδυναμα παλι, σαν φορος.

Scroll to Top