Latest Articles, Slider, Απόψεις — 14 September, 2012 00:02

Linux VS Windows: Υπάρχουν συγκρίσεις ανάμεσά τους;

Δημοσιεύτηκε από

Διαβάζουμε επί χρόνια διάφορα άρθρα, δημοσιευμένα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπου πάνω-κάτω το θέμα τους είναι η σύγκριση ανάμεσα σε Linux και Windows. Αρχής εξ’ αρχής, η όποια σύγκριση είναι άτοπη και εκ του πονηρού ή εκ του… ασχέτου.
Παρ’ ολ’ αυτά εμείς προσπαθούμε στο σύγχρονο διαδίκτυο του μιμητισμού και της αντιγραφής να μπούμε σε αυτήν την λογική και να συγκρίνουμε ΤΑ (wtf?) Linux με τα Windows.

Πιο κάτω προσπαθούμε να αναπτύξουμε το θέμα με την επικρατούσα “λογική” της σύγκρισης.
Ο κάθε συντάκτης, κάτω από τ’ όνομά του, με μπλε γράμματα, έχει προσθέσει την άποψή του. Με μωβ γράμματα, βλέπετε τον πιθανό αντίλογο που θα μπορούσε να παραθέσει κάποιος έμπειρος υποστηρικτής των Windows.
Τον ρόλο αυτόν, έχει αναλάβει ο Διονύσης (BlackFox). Την εισαγωγή και τον επίλογο του θέματος έκανε ο αρχισυντάκτης της σελίδας, όπως επίσης και τις πορτοκαλί ανταπαντήσεις, από κοινού με τον Νίκο.
Σαφώς αυτό θα μπορούσε να τραβήξει επ’ άπειρο. Για να μη συμβεί, κόβεται στις δυο ανταπαντήσεις και η συνέχεια, με την συμμετοχή σας, στα σχόλια, κάτω από το άρθρο.
Η σειρά των απόψεων είναι τυχαία και μάλλον αφορά το χρονικό διάστημα που έκανε edit ο κάθε συντάκτης στο άρθρο. Όλα είναι όπως ακριβώς εκφράστηκε ο καθένας και δεν λογοκρίθηκε το παραμικρό.

Είναι όμως αναγκαίο να κάνουμε μια μικρή ανάδρομη, ώστε να γίνουν γνωστά κάποια βασικά πράγματα, τα οποία ειναι άγνωστα στον πολύ κόσμο.

Σκεφτείτε τι κάναμε με το λογισμικό. 30 τόσα χρόνια πριν, ο RMS ζούσε σε ένα κόσμο που δεν του άρεσε. Τι έκανε λοιπόν;
Πρώτον, έγραψε ένα λειτουργικό σύστημα σε μεγάλο βαθμό μόνος του από το μηδέν.
Δεύτερον, έφτιαξε μία άδεια χρήσης “viral” η οποία επέτρεψε στο νέο τρόπο σκέψης να εξαπλωθεί “από κάτω προς τα πάνω”. Βλέπω σε ουκ ολίγα άρθρα να λέγεται το “το Χ λογισμικό/διανομή είναι πολύ καλό, έχει εταιρεία/εταιρείες από πίσω του”, η αλήθεια όμως (που τουλάχιστον όσοι χρησιμοποιούμε Linux πάνω από 15ετία την έχουμε ζήσει) είναι ότι οι εταιρείες ήρθαν μετά, δεν ήταν αυτές που πήραν το ρίσκο της αλλαγής.
Χρειάστηκαν πολλές θυσίες πολλών ανώνυμων hackers για να φτάσουμε εδώ που είμαστε και να μπορούμε να πούμε “άντε γ*” σε όποιον πάροχο proprietary software προσπαθήσει να μας εκβιάσει γιατί γνωρίζουμε ότι αν κάτι μας λείπει μπορούμε ή να το φτιάξουμε μόνοι μας ή έστω να το παρακάμψουμε…

(δείτε περισσότερα).

Τα λειτουργικά συστήματα έχουν βάθος πολλών δεκαετιών πίσω. Όταν κάποτε οι υπολογιστές ήταν σε μεγέθη δωματίων ή σαν τεράστιες ντουλάπες, κατέστη η αναγκη, για μαντέψτε, της επικοινωνίας και του διαμοιρασμού αναμεταξύ τους.
Τότε, ο κάθε υπολογιστής έτρεχε ένα δικό του custom λειτουργικό σύστημα, τ’ οποίο και προφανώς δεν έχει καμία σχέση με τα σημερινά. Όταν τα μηχανήματα άρχισαν να μικραίνουν αισθητά και να γινονται επαγγελματικά εργαλεία η αναγκη επικοινωνίας μεταξύ τους ήταν αναγκαια. Και εκεί ήρθε ο πρόγονος του Linux, το Unix.
Ίσως ο πνευματικός πατέρας όλων των σύγχρονων υπολογιστικών συστημάτων που απολαμβάνουμε σήμερα. Πιο μετά ήρθαν οι Gates, Jobs και το υπόλοιπο σινάφι.

Και εκεί όμως υπήρχε μια ουσιώδης διαφορά στην ανάπτυξη τους. Τα Windows σχεδιάστηκαν ως υπολογιστικά συστήματα βεβαίως. Το δε Linux και αυτό σίγουρα σχεδιάστηκε για υπολογιστικά συστήματα, με μια ακομα τεράστια διαφορά: Το Linux σχεδιάστηκε στο διαδίκτυο, με το διαδίκτυο και για το διαδίκτυο.
Το Linux σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από ανθρώπους της διπλανής πόρτας και όχι σε υπολογιστικά εργαστήρια από ομάδες που αποφάσιζαν (και επέβαλαν) για το τι θα ήθελαν οι άνθρωποι.
Το Linux ήταν ένα από τα μεγαλύτερά πετυχημένα πειράματα της ανθρωπότητας. Αυτό από μόνο του ήταν επαναστατικό!
Δεν ήταν απλά ένα OS (Operating System). Ήταν/είναι το Revolution OS.

Ξέρετε ποιος ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που αξιοποίησε το διαδίκτυο σαν εργαλείο και ποια κοινότητα ήταν πιονέροι όλου αυτού; Η Παγκόσμια Κοινότητα του Ανοιχτού/Ελεύθερου Λογισμικού και ο Linus Torvalds, ο “μπαμπάς” του Linux.
Μια κοινότητα που αξίζει το Νομπελ Ειρήνης (που λαμβάνουν πολεμοχαρείς “πλανητάρχες”). Μια κοινότητα που κοιτά τον ορίζοντα και ΠΑΝΤΑ μπροστά. Πέρα από χρώματα, ιδεολογίες, πατρίδες και θρησκείες.
Ω, ναι! Έχουμε κάτι επαναστατικό και ικανό να ανατρέψει τις ισορροπίες και πρέπει να παταχθεί.

(Μήπως όλο αυτό είναι λίγο “θεωρία συνομωσίας”; Και που είναι ενιαία η κοινότητα;)
>>>Μα το ίδιο το Linux, το είπαμε και το ξέρουν άπαντες, πως το Linux ειναι το μεγαλύτερο πείραμα του διαδικτύου (και ένα από τα σπουδαια της ανθρωπότητας) που πέτυχε!

Με προπαγάνδα, με γελοιοποιήσεις ανθρωπων, εκβιασμούς, ψέματα και συγκάλυψη της αλήθειας.
Το ίδιο το λογισμικό και ανάπτυξη του στα ανοιχτά πρότυπα, είχαν και έχουν αρχές, χρονοδιαγράμματα, βάση, υποδομή και συνεχή ανάπτυξη (δείτε περισσότερα, στο δεύτερο μέρος του άρθρου):

 1. Κάθε καλή δουλειά στον χώρο του λογισμικό αρχίζει με την προσωπική φαγούρα του προγραμματιστή.
 2. Οι καλοί προγραμματιστές ξέρουν τι να γράψουν. Οι σπουδαίοι ξέρουν τι να ξαναγράψουν (και να ξαναχρησιμοποιήσουν)
 3. Σχεδιάζεις να απορρίψεις κάποιο πρόγραμμα; Θα το κάνεις, ούτως ή άλλως”. (Fred Books, “The Mythical Man-Month”, chapter 11)
 4. Αν η συμπεριφορά σου είναι σωστή, θα συναντήσεις ενδιαφέροντα προβλήματα.
 5. Όταν ένα πρόγραμμα παύει να σ’ ενδιαφέρει, το τελευταίο σου καθήκον είναι να το παραδώσεις σ’ έναν ικανό διάδοχο.
 6. Η αντιμετώπιση των χρηστών σαν συνεργάτες προγραμματιστές είναι ο λιγότερο επικίνδυνος δρόμος προς την γρήγορη βελτίωση του κώδικα και την αποτελεσματική αποσφαλμάτωση.
 7. Εκδόσεις νωρίς, εκδόσεις συχνά και άκου τους χρήστες σου.
 8. Δεδομένης μια μεγάλης βάσης δοκιμαστών beta και συν-προγραμματιστών, σχεδόν κάθε πρόβλημα γρήγορα θα εντοπισθεί κι ένα fix θα κάνει την εμφάνισή του.
 9. Έξυπνη δομή δεδομένων και κουτός κώδικας δουλεύουν καλύτερα απ’ το αντίστροφο.
 10. Αν φέρεσαι στους δοκιμαστές σου σαν να είναι η πιο πολύτιμη πηγή σου, θα ανταποκριθούν σαν η πιο πολύτιμη πηγή σου.
 11. Το πιο σπουδαίο μετά από το να έχεις καλές ιδέες, είναι να αναγνωρίζεις τις καλές ιδέες των χρηστών σου. Μερικές φορές το τελευταίο είναι καλύτερο.
 12. Συχνά, οι πιο φανερές και καινοτομικές λύσεις εμφανίζονται όταν βλέπεις ότι η αντίληψη που έχεις για το πρόβλημα είναι λάθος.
 13. Η τελειότητα (στον σχεδιασμό) είναι δυνατή όχι όταν δεν υπάρχει κάτι για να προσθέσεις, αλλά μάλλον όταν δεν υπάρχει κάτι για να αφαιρέσεις.
 14. Κάθε εργαλείο θα πρέπει να είναι χρήσιμο με κάθε αναμενόμενο τρόπο, αλλά ένα πραγματικά σπουδαίο εργαλείο προσφέρεται για χρήσεις που ποτέ δεν θα περίμενες.
 15. Όταν κατασκευάζεις gateway λογισμικό οποιουδήποτε είδους, προσπάθησε να αλλοιώσεις το stream των δεδομένων όσο το δυνατόν λιγότερο-και ΠΟΤΕ μην πετάς πληροφορίες αν οι παραλήπτες σου δεν σε αναγκάσουν!
 16. Ένα σύστημα ασφαλείας είναι τόσο ασφαλές όσο είναι και το μυστικό του. Προσοχή στα ψευδο-μυστικά.
 17. Με τον όρο ο συντονιστής προγραμματιστής να έχει ένα μέσον τουλάχιστον τόσο καλό όσο το Internet και γνωρίζοντας πώς να ηγηθεί χωρίς καταπίεση, πολλά μυαλά αναπόφευκτα γίνονται καλύτερα από ένα.


Αν σήμερα, εν έτη 2012, υπάρχει κάτι που βρισκεται κυριολεκτικά σε αυτό που ονομάζουμε “αιχμή της τεχνολογίας”, είναι το Linux. Είναι ένας “ζωντανός οργανισμός” που αναπτύσσεται κάθε στιγμη. Οδηγεί, δεν ακολουθεί. Τολμάει και ρισκάρει.

(Αυτό είναι η μεγαλύτερη υπερβολή. Τι να πει κι η Microsoft για ρίσκο; Τα είδες τα 8;)
>>>Τα είδα, Σύμφωνα με την εταιρεία είναι το desktop του παρόντος. Το Gnome 3 και το KDE 4x όμως προϋπάρχουν και οι καινοτομίες είναι συνήθως και κάτω από το κάπο.

Αν ξέρατε την αλήθεια για το πόσα από αυτά που σήμερα παρουσιάζονται ως πρωτοπόρες τεχνολογίες της Microsoft η της Apple (ανέφερε μια / το web video), έχουν εφαρμοστεί πιο πριν από το Ανοιχτό/Ελεύθερο Λογισμικό, θα νοιώθατε τόσο εξαπατημένοι, όσο και με τους πολιτικούς που χρόνια σας λένε ψέματα και ΠΑΝΤΑ εις βάρος σας. Πάντα!
Το Ανοιχτό Λογισμικό και η εφαρμογη του στην ίδια την ζωή είναι ζημιογόνο σε κέρδη εταιρειών, ενάντια σε ένα σύστημα που τα πάντα μετριούνται και ανταλλάσσονται με χρήμα. Που η ηθική και οι ιδέες, είναι προϊόντα που εξαγοράζονται.

(Χμ… Αυτό το λες προσυλητισμό όμως)
>>>Ο καθένας μπορεί να βάζει ταμπέλες. Και την τακτική της MS, μπορώ να την χαρακτηρίσω εκβιασμό.

Μα είναι προς όφελος των ανθρωπων, οι οποίοι όμως στο σύνολο τους είναι θύματα της προπαγάνδας και έχουν θεοποιήσει το Χρήμα και τις Εταιρείες. Κι η λέξη θεοποίηση, ΔΕΝ ειναι υπερβολή.

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, τα οποία είναι τροφή για σκέψη, πιο κάτω θα δούμε τις απόψεις, κάποιων εκ των συντακτών του osarena για το θέμα.
Αρχής εξ’ αρχής έχουμε ξεκαθαρίσει, πως είμαστε αντίθετοι στην όποια σύγκριση δυο ανόμοιων πραγμάτων. Είναι σα να συγκρίνουμε έναν υπέρ-αθλητή, προιόν των μηχανημάτων, σκευασμάτων και του marketing, με έναν άλλον αθλητή που προπονείται σκληρά κάθε μέρα και μόνος του. Χωρίς σκευάσματα, χωρίς υποκατάστατα και χωρίς σπόνσορες.

(Αυτό το τελευταίο για τους σπόνσορες μην το λες και πολύ…)
>>Όλα σχετικά και μεταφορικά (όπως παραπάνω), είναι.

-Αν και “δημοσιογραφικά”, θεωρείται ατόπημα, να προκαταβάλλεις κάποιο άρθρο η ρεπορτάζ σου (ασχέτως τι γινεται), στην δική μας περίπτωση ειναι επιβεβλημένο και θεμιτό:
Θέλεις Linux; Υπέροχα! Αν θέλεις όμως πραγματικά, να προχωρήσεις, μαζί με του λειτουργικό σου σύστημα, άλλαξε και μυαλά!

(Άρα στα prerequisites της κάθε διανομής να συμπληρώσουμε και “New Brain Required”.)
>>>Αν αυτό πιστεύει κάποιος, πως δεν χρειάζεται στον κόσμο μας, τότε είναι και άξιος τη μοίρας του. Άλλο ΥΠΑΡΧΩ, άλλο επιβιώνω,

 • Panos M:

Το Linux δεν είναι windows γιατί η ασφάλεια του δεν είναι διάτρητη.Έχει φτιαχτεί με σκοπό της ασφάλεια.

(Δεν την λες και απόλυτη όμως, όπως απέδειξε και η Backdoor του σχετικού άρθρου)
>>> Αληθές. Το δε backdoor βαράει τα πάντα. Μα εδώ έχουμε ΜΙΑ περίπτωση έναντι αμέτρητων κενών στα Windows.
-(Μία που δημοσιοποιήθηκε. Μην ξεχνάς πως η βάση χρηστών του Linux είναι πολύ μικρότερη από τα Windows, άρα που θα επιτεθεί κάποιος;)
-Για πολλούς λόγους, μα και πάλι είναι παγκοσμίως αποδεκτό πως η ίδια η φύση του Linux είναι τέτοια που είναι πιο ισχυρό σε αυτό. Αν εσύ είσαι τούβλο και κλικ σε ότι βρίσκεις, ότι και να έχεις μπορεί να την πατήσεις. Και πάλι όμως στο Linux αυτό είναι πιο δύσκολο και γινεται άμεσα αντιληπτό λόγω της φύσης του Ανοιχτού Κώδικα καθ των πολλών ματιών που τον βλέπουν.

 1. “διάτρητος” != “άνευ κενών”
 2. Αν κάποιος ξέρει από υπολογιστές δεν θα ισχυριζόταν ποτέ ότι ένα software είναι 100% ασφαλές. Αν κάποιος δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις, τότε με το να θεωρήσει το linux 100% ασφαλές δεν παίρνει και κανένα φοβερό ρίσκο για την ασφάλεια του (σε τουλ 99% επίπεδο σημαντικότητας για όσους ξέρουν από στατιστική).
 • Νικόλαος Κακούρος:

Τα windows δεν είναι GNU/Linux [;-)] γιατί η καινοτομία, η εξέλιξη, ο πειραματισμός, η ευαισθησία και η αρτιότητα:

 1. κοστίζουν πολύ
 2. έχουν ρίσκο
 3. θέλουν φαντασία
 4. θέλουν ανθρώπους με αγάπη για το προϊόν που κατασκευάζουν
 5. σεβασμό

πράγματα απαγορευτικά αν:

 1. απειλείσαι
 2. φοβάσαι
 3. έχεις μεγάλη κοιλιά
 4. η συλλογικότητα σου φαίνεται πρωτόγονη
 5. και ο εγωισμός είναι η πρώτη σου φύση.

(Really; Θα μας χτυπήσουν κάτω ή σαν flamers ή σαν χταπόδια. Κάποιος θα βρεθεί και θα σου πει πως είναι εντελώς αστείος ο πρώτος κατάλογος (1-5). Περί “αρτιότητας”, “καινοτομίας” και Linux, εκεί θα γίνει μάχη στα σχόλια.)
>>>Απόψεις συντελεστών του osarena είναι, όχι “μεγάλες αλήθειες”. Υπάρχουν και οι αντίθετες σίγουρα.
Περί:  καινοτομίας: ο λόγος που πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με το “δύσκολο”, το “δύστροπο” linux ήταν , όπως γράφω και την περιγραφή μου στο wp, ότι βαρέθηκα να περιμένω πότε θα δεήσει ή κάθε εταιρία να βγάλει καινούρια κρυφή μπέτα και πότε θα διαρρεύσει στο ιντερνετ, για να δω το σούπερ-ντουπερ νέο χαρακτηριστικό, που συνήθως ήταν του στυλ “με τη νέα έκδοση του ΛΕΦΤΑΛΕΦΤΑΛΕΦΤΑ(c) πλέον μπορείς να αλλάξεις το background σου!!!
Ανακάλυψε και τα υπόλοιπα καινοτόμα και πρωτοποριακά χαρακτηριστικά τώρα!” Εξάλλου, μιας και μιλάμε για linux, ποιο ήταν αυτό που έφερε υποστήριξη για 64bit πρώτο, υποστηρίζει ένα σκασμό filesystems (και όχι 2 αρχαία με α κεφαλαίο), υποστήριξη πολυπύρηνων επεξεργασσυνεχίζει να ισχύει τών, δοκιμάζει νέες προσεγγίσεις σε διεπαφές χρήστη, κλπ… αρτιότητας: με μια διανομή linux μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μηχάνημα σου χωρίς να χρειαστείς κάτι άλλο. Και όλα out of the box. Που αλλού το έχεις αυτό; Στα windows  με το wordpad που έχει το σούπερ ribbon;
Μπόρει κάποιος να πει ότι είναι αστείος. Αυτό δύο τινά σημαίνει για μένα. Ή ότι είναι καπιτάλας με επιχειρήσεις ή ότι δεν έχει βγει στην αγορά εργασίας.
-Αυτό γιατί δεν ισχύει για την Microsoft; Επειδή πληρώνονται αυτοί που στίβουν το κεφάλι τους; Εκεί δεν έχουμε “καινοτομίες”;
-Φυσικά ισχυει. Και όχι μόνο γι’ αυτούς. Μα όπως και να έχει όποιος έχει διαβάσει την υπολογιστική ιστορία”, καταλαβαίνει πως τα ρίσκα κάποτε τα είχαν πάρει άλλοι. Διαμοιράζοντας και ανταλλάσσοντας ιδέες και πράξεις που επανω τους πάτησαν και ναι ανέπτυξαν και εξέλιξαν οι εταιρείες. Βέβαια, τα windows είναι ένα προιόν χαλασμένο, με στρεβλές βάσεις, που στην πορεία πήγε να διορθωθεί. Το linux από την άλλη ξεκίνησε με στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες η εμπειρία χρήσης ΔΥΝΑΤΑΙ να είναι διάφανη.
Έχεις δυνατότητα να μην το δεις σαν προιόν με την έννοια της αγοράς αλλά ως εργαλείο, ως συλλογικό προιόν, ως κάτι που είναι για όλους, σαν την force του star wars!

 • skaftanis:

Χάρη στο Linux οι άνθρωποι μαθαίνουν αξίες όπως ο εθελοντισμός, η συνεργατικότητα, η αλληλοβοήθεια και αντιλαμβάνονται την αξία της ελευθερίας σε όλους τους τομείς της ζωής τους.
Με τα windows είναι απλώς χρήστες ενός προϊόντος, για το οποίο μάλιστα σπαταλούν χρόνο ώστε να συντηρήσουν. Άλλος ένας λόγος για τον όποιο το Linux δεν είναι windows!

(Ενώ στο Linux δεν σπαταλείται χρόνος για συντήρηση ούτε φαίνεται ως “προϊόν”; Γιατί ακολουθεί τις αρχές των “προϊόντων”; Πόσοι έχουμε κάνει donate; (ειδικότερα “Ελληνάρες”)
>>>ΑΚΥΡΟ αυτό. ΔΕΝ ακολουθεί αρχές προϊόντων. ακολουθεί αρχές ΠΟΛΛΩN εκδόσεων.
-Άρα τα ποτηράκια και οι μπλουζίτσες Ubuntu, openSUSE δεν είναι προϊόν; Και πως δεν ακολουθεί αυτές τις αρχές όταν ζητά χρήματα για επαγγελματική τεχνική υποστήριξη;
-Μα όπως ξέρουμε όλοι τα δίνουν δωρεάν. Αρκεί να πας σε μια έκθεση, συνέδριο και φεύγεις με βαλίτσα. Αν υπαρχουν και τα shops καλά κανουν και υπαρχουν. Και στο osarena έχουν παραχωρήσει υλικό οι κοινότητες που το κληρώσαμε σε αναγνώστες μας.

 • Spiros_G:

Προσωπικά οι λόγοι που το χρησιμοποιώ έναντι του προϊόντος Windows:
- δεν είναι προϊόν και δεν έχει ως στόχο το χρήμα παρά το «λειτουργικό σύστημα» (που αυτό θέλω)
- δεν χρειάζεται να τρέχω και πληρώνω για αντι-ιικά

(Ποιός το ζήτησε; Υπάρχουν και τα free και κάνουν αρκετά καλή δουλειά)
>>Ληγει και ζητάει ανανέωση η κάνει Updates στην db και στα σπάει. Μπλέκεται στα πόδια σου. 
-Ποιος στο είπε αυτό; Ποιά antivirus έχεις δοκιμάσει;
-Ναι αλλά   συνεχίζει να ισχύει το ότι πρέπει να τα τρέχεις και να σου κάνουν το μηχάνημα να σέρνεται. Και να κάνεις και registrations. Και τούμπανα updates. Και popup διαφημίσεις. κλπ. Γιατί να θες αυτό το έξτρα βάρος για το μηχάνημα σου;

- δεν μου γίνεται όλο και πιο αργό με τον καιρό και με τις πολλές εφαρμογές που προσθέτω

(Ούτε και τα Windows. Αυτό ίσχυε πριν τον πυρήνα NT και για κάποιον που δεν “προσέχει” την εγκατάστασή του. Αν κι εγώ πλακώσω στα άσχετα πακέτα το Mint μου το “σύρσιμο” είναι κοινό…)
>>> Εν μέρει και αφού βάλεις καμιά 30αρια τρίτα ppa και όχι πακέτα. Μα και πάλι ΔΕΝ σέρνεται το desktop μα ο Update Manager
Από την άλλη, παραμένει πάντως το δαιδαλώδες API και η registry. Δηλαδή.. τι να πω για την registry. είναι σα να μου λέει κάποιος ότι η κιθάρα, ως όργανο, είναι καλύτερη από το άταστο μπάσο ή το βιολί. GTP είναι μπροστά τους, όχι επειδή είναι θέμα γούστου, επειδή είναι τεχνικό θέμα. .-
Δεν ξέρω για το mint,  το arch μου σε netbook τρέχει μια χαρά, παρότι του εχω βάλει γύρω στα 35 gb  έξτρα πακέτα.
-Αφού λύσεις τις εξαρτήσεις, όταν λύνονται, και πάλι χωρίς αποθετήρια αλλά με πολλά πακέτα “μπουκώνει”. Έλα να δεις την εγκατάσταση μου (κι αν πεις πως είμαι μεμονωμένο παράδειγμα το ίδιο ισχύει και το δικό σου).
-Δεν ξέρω και πάλι το ίδιο ισχυει. Τα 99 στα 100 που εχω δει μια χαρά έτρεξαν Linux. Από την άλλη κανείς δεν ισχυρίζεται πως στον κόσμο της τεχνολογίας είναι όλα 100% εγγυημένα και τέλεια. Αν ήταν έτσι, τότε γιατί να μην υπήρχαν μόνο τα Windows, σαν πετυχημένα και πλήρη; Τουλάχιστο οι εκατομμυρια άνθρωποι του πλανήτη που έχουν Linux, δεν έχουν όλα αυτά τα προβλήματα.

- Λόγω της ελεύθερης και ανοικτής φύσης του, των πολλών επιλογών που ακολουθούν και της φιλικής κοινότητας που το περικλύει και αναπτύσσει.:
→ μπορώ να το επιδιορθώσω πολύ ευκολότερα μόνος μου, χωρίς να χρειάζομαι τεχνικό ή φορματ

(Εσύ, που έχεις γνώσεις. Εγώ ακόμα ψάχνω να δω πως στο καλό κάνω partitioning στο Fedora. Όσο για τους new new new users, Mint, Ubuntu — “εύκολες” διανομές)
>>>Και εγώ πως να απεγκαταστήσω προεγκατεστημένο λειτουργικό από τα XP και πως θα μεταφέρω τις εφαρμογες μου σε αυτόνομο partition.1) 20 ουσιαστικές διανομές είναι καλύτερες από 7 εκδόσεις του ίδιου λειτουργικού, με ζήτημα αν έχει νόημα ύπαρξης η μία (η ultimate). Εξάλλου, υποστηρίζουν την πολυφωνία, την επιλογή, κλπ.
Για να επέμβεις στα ενδότερα οποιούδήποτε λειτουργικού θες ή προγραμματάκια για να στο κάνουν εύκολο (υπάρχουν και στο linux, πχ gconf, klp) ή γνώσεις. Το θέμα είναι ότι και γνώσεις να έχεις, στα windows δεν μπορείς να κάνεις και πολλά.. Εδώ για να αλλάξεις το κείμενο στο μενού έναρξη θες hex decoder….
Έχει γεμίσει ο κόσμος πιστοποιήσεις και μλκς. Το θέμα είναι η γνώση.

-“Προσθαφαίρεση δυνατοτήτων των Windows” και μετά μεταφορά Program Files σε όποιον δίσκο θες. Γίνεται πανεύκολα χωρίς τρίτα προγράμματα.
-Όπως φαίνεται πάνε χρόνια που εχω εγκαταλείψει τα Windows. Τότε υπήρχε το Moove Applications που δεν είχε πάντα 100% επιτυχία. Δηλαδή τα XP το κανουν αυτό;

→ μπορώ ΑΝ θέλω, να «πειράξω» ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ πτυχή μιας διανομής Linux χωρίς να κατεβάσω κάποια δεκάδες «τρίτα» προγραμματάκια ή χωρίς να έχω πάρει κάποια (επί πληρωμή) «πιστοποίηση» από την κερδοσκοπική εταιρία του (η γνώση εκεί είναι κλειστή, λόγω κέρδους)

(…απλά χρειάζεται να έχω ένα κάρο προγραμματιστικές γνώσεις που προσπερνούν την τυπική “πιστοποίηση” της κερδοσκοπικής εταιρίας και το αποτέλεσμα είναι 3123 διανομές που είναι ζήτημα να έχουν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης οι είκοσι)
>>> Τι χρειάζεται προγραμματιστικές γνώσεις, ώστε να εγκαταστάσεις πχ το Docky?
-Ανοίγεις τερματικό κι αρχίζεις τα sudo, Εδώ δεν μιλάμε για εγκατάσταση, αλλά για πείραγμα.
Αν πεις πως αυτό δεν απαιτεί προγραμματιστικές γνώσεις, πέτα μου μια διανομή να ξεκινήσω. Και, αν το πάμε εκεί, ότι γνώση χρειάζεται για να εγκαταστήσεις ένα docky στα Windows θες και στο Linux -για την ακρίβεια, θες πολύ λιγότερες εντολές στα Windows–τρέχεις το setup.

-Αν θες ναι το κάνεις και αυτό. Κανείς όμως δεν σου απαγορεύει να το εγκαταστήσεις με διπλό κλικ επανω του κατεβάζοντας το, χωρίς μια σειρά από Next. Η και από τους Διαχειριστές Πακέτων, με δυο κλικ. Πολλές οι επιλογές. Όποια σε βολεύει. Από νήπιο μεχρι γκουρού η οποίων θέλει να μάθει πιο πολλά.

→ μπορώ να δοκιμάζω/συγκρίνω και άλλες διανομές και γραφικά περιβάλλοντα (Gnome, KDE) και ΑΝ βαρεθώ με κάποιο να αλλάζω

(…Από τα οποία το μεν πρώτο έχει πρόβλημα με… τις μισές κάρτες γραφικών (AMD) και το άλλο έχει.. γενικά προβλήματα απεικόνισης. Αλήθεια, Vsync στην Nvidia;)
>>> To πρόβλημα ειναι στους Drivers, OXI στα DE άμεσα. Αυτά ιδιαίτερα το Gome, ασκούν έμμεση πίεση για καλούς drivers.
-Και φταίει η κακιά Nvidia ή η κακιά AMD που όλως τυχαίως στα Windows δουλεύει μια χαρά;
-Μα αυτό είναι παγκοσμίως γνωστο και εμμέσως πλην σαφώς αποδεκτό και από τις ίδιες. Άλλωστε άλλοι οι drivers για κάθε OS. Πολύ απλά αυτό συνεπάγεται πως οι εταιρείες δρούσαν με άλλον γνώμονα. Τώρα όμως έχουν πέσει επανω στο Linux, ώστε να βγάλουν καλύτερους drivers. να μάθουμε επιτέλους να μιλάμε στοχευμένα, χωρίς γενικεύσεις,
Και επειδή το σωστό είναι να μιλάμε χωρίς εμπάθειες, χωρίς τπτ. Το πρόβλημα του linux με τις κάρτες δεν είναι εγγενές πρόβλημα του linux. Είναι πρόβλημα της αγοράς, των εταιριών και στην τελική των καταναλωτών. Αν μια εταιρία δεν φτιάχνει καλό driver πουλάει σκάρτο προιόν. Το linux έχει υποδομή από κάθε άποψη να υποστηρίξει μια στροφή εταιριών προς αυτό. Ο καταναλωτής κατηγορεί το linux, αγοράζει από εταιρίες που δεν τον σέβονται με κριτήριο άγνωστο, χωρίς απαιτήσεις και χωρίς συνείδηση.
Ποιος φταίει; Κάτσε το βρήκα! Το linux…

→ θέλω να μπορώ να τρέχω τη τελευταία έκδοση του λειτουργικού μου (εδώ αρκεί να κάνω μια δωρεάν αναβάθμιση μέσω Διαδικτύου) τώρα(!) και όχι να αγοράσω το νέο dvd (κάθε 3,4+χρόνια) ή να με αναγκάσουν να παρανομήσω (να το βρω σπασμένο) ή να αγοράσω νέο Η/Υ που μπορεί να το τρέχει

(Κανένας δεν αναγκάζει κανέναν να παρανομήσει.
Το “αρχαίο” (XP) λειτουργικό έχει υποστήριξη μέχρι το 2017 και βλέπουμε συν ότι τρέχει “τελευταίας τεχνολογίας” λογισμικό (έστω κι αν δεν το αναπτύσσει η εκδότρια του λειτουργικού). Από τα Vista & μετά έχουν σταθεροποιηθεί οι απαιτήσεις -τουτέστιν με τον ίδιο υπολογιστή τρέχεις άνετα XP, Vista, 7 και 8.)

>>>Το άνετα ειναι σχετικό. Η δυνατότητα ναι, ειναι εφικτή. Απο την άλλη, σαφώς και σε αναγκάζει όταν σου λέει ότι πχ ο IE 9 δεν τρέχει σε xp ή ότι πχ το usb3 είναι ασύμβατο με xp.
2) Η υποστήριξη των xp σύμφωνα με το site της microsoft τελειώνει το 2014.
3) Γιατί να το θες αυτό από τον εαυτό σου; Να τρέχεις παρωχημένα λειτουργικά 11 ετών, να κρέμεσαι από τα χείλια μιας εταιρίας σάπιας και να συμβιβάζεσαι με μια μετριότητα, όταν εκεί έξω υπάρχει κάτι ανώτερο, καλύτερο, φθηνότερο, κλπ….
-Όσο σχετικό και άνετο είναι το να βάλεις Ubuntu σε ένα κουβαδάκι.
-Ναι η αλήθεια είναι πως αν κάποιος θελήσει να βάλει Linux σε κουβαδάκι, μπορεί να το καταφέρει. Είναι τόσο ευέλικτο που τρέχει παντού. Όλες οι μοντέρνες ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συκευες (ψυγεία, φούρνοι, tx, αποκωδικοποιητές, πλυντήρια, κλπ-κλπ,  κάτι σε Linux τρέχουν.
Όπως και routers που μας δίνουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όπως και οι σερβερς των περισσοτέρων εταιρειών. Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των σερβερς που φιλοξενούν ιστοσελίδες.

→ μπορώ σε έναν Η/Υ δεκαετίας και λίγο κάτω να χρησιμοποιώ το λειτουργικό του σήμερα (εδώ αρκεί μια απλή εγκατάσταση μιας ελαφριάς διανομής)

(ναι, αλλά στην “απλή” διανομή που αναφέρεις υπάρχουν προϋποθέσεις: Ελαφρύ DE, και όσο το δυνατόν “Σπαρτιάτικη” εγκατάσταση.)
>>> Ε και? Τα Win 95/98 τις παραπάνω έχουν?
-Τίποτα. Παρελθόν. Ας πάμε στα 2000. Τι σχέση έχουν;
-Καμία φυσικά. Επίσης παρελθόν. Όχι όμως η διανομη με το ποιο ελαφρυ DE. Ναι ίσως μπορουν και τα Windows XP η άλλη τους έκδοση να κανουν την ίδια δουλειά. Κάποια από αυτές έτρεχαν άλλωστε. Οι άνθρωποι άλλωστε κοιτάν και άλλα πράγματα, όπως ταχύτητα, χρόνο, συντήρηση, κλπ. Όπως είπες πως δεν ειναι όλοι Linux γκουρού, έτσι και εδώ δεν ειναι όλοι γκουρού να στίσουν σωστά τα Windows η να τα σεταρουν.

→ μπορώ να το εγκαταστήσω σε όσους Η/Υ επιθυμώ χωρίς να με αναγκάσουν να πληρώσω (το αγόρασα έστω μια φορά) ή παρανομήσω

(Εδώ κατηγορείς την πολιτική της εταιρίας. Είναι δικό της προϊόν, μπορεί να επιλέξει όποιον τρόπο θέλει για να το προστατεύσει. Και είναι 3 -τουλάχιστον- οι ενεργοποιήσεις που δικαιούσαι, τουτέστιν 3 υπολογιστές)
>>>Ακριβώς. Ο χρήστης Linux και το ίδιο, δείχνουν το μεσαίο δάχτυλο στις εταιρείες. Και στο κάτω-κάτω αυτό έχει να κάνει με την φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού (που είναι και το μόνο που έχει κάποια φιλοσοφία μαζί με το τρέντι της apple…). Δεν είναι απαραίτητο να το ασπαστείς. Έχει και πάλι να κάνει με το τι θες από τη ζωή σου.
Επίσης, το “είναι δικαίωμα της εταιρίας να το προστατεύσει”… Τι υπέροχη επιλογή λέξεων (όχι από σένα, από τους άρχοντες). Προστασία. Κίνδυνος, Δικαίωμα. Δες λίγο την ιστορία της ιδιοκτησίας, των πνευματικών δικαιωμάτων, δες τα Steal this film 1,2 klp. Ίσως να αλλάξεις γνώμη. Εγώ άλλαξα.

-Ναι, φαίνεται από το Secure Boot. Παρακαλάμε την Microsoft αλλά μια ενιαία λύση δεν υπάρχει. Όλες οι διανομές το αντιμετωπίζουν διαφορετικά.
-Και ποιος είπε πως για να υπάρξει το Linux η όποιο άλλο λειτουργικό σύστημα έχει αναγκη το SecureBoot; Μήπως ειναι ένας ακομα τρόπος μονοπωλίου & έλεγχου;

→ έχω τη δυνατότητα ΑΝ θέλω να επέμβω στην ανάπτυξη και αν συμφωνήσουν οι προγραμματιστές ότι όντως είναι καλή ιδέα μου να γίνεται πράξη.

(Όπως και να αναφέρεις bugs τα οποία ακόμα να επιλυθούν -λέγε με Firmware των tuner, λέγε με AMD, λέγε με…)
>>Την AMD δεν έχει,/διαχειρίζεται η κοινότητα. Είναι εταιρεία με σκληρή και άκαμπτη στρατηγική.
Άλλοι οι drivers  για Linux, άλλοι για Windows, άλλοι για OSX.  Από την άλλη και οι ίδιες οι εταιρείες το παραδέχονται.  Είναι παγκοσμίως γνωστό και αποδεκτό αυτό. Με μια αναζήτηση μπορεί να δει τα σχετικά ο καθένας. Λες και στην Microsoft η τεχνική υποστήριξη είναι απλόχερη και έγκαιρη.
Βλέπεις αυτά που δεν επιλύονται, δες και αυτά που επιλύονται. Και δεν είναι υποχρεωμένος κανένας να κάνει τπτ. Στην τελική, πλήρωσε έναν προγραμματιστή να στο φτιάξει, όπως θα πλήρωνες για τεχνική υποστήριξη αλλού.

Τώρα που ξαναδιαβάζω τι έγραψα, δεν θα ήθελα να ξαναχάσω αυτές τις δυνατότητες που μου παρέχονται απλόχερα. Διαφορετικά νοιώθω ότι χρησιμοποιώ μια συσκευή που τρέχει μέσα κλειστό πρόγραμμα και απλά την χρησιμοποιώ. Και για ένα τέτοιο λειτουργικό δεν θα με πείραζε να  αγόραζα ένα dvd αρχικής εγκατάστασης.

 • Έλενα:

Δεν μου αρέσουν τα Windows. Τα θεωρώ δύσχρηστα, μη βολικά και ΟΛΑ αυτά που θέλω να κάνω, τα κάνω με το Linux, εδώ και 6 χρόνια συνεχόμενα.
Και είναι και σε κάποιο σημείο και θέμα άποψης ζωής (γενικότερα ότι αφορά το Free &Open Software).

Ανέφερε τι κάνεις. Μπορεί να καλύπτει τις εργασίες σου οπότε να σε καλύπτει. Ανέφερε σε τι είναι δύσχρηστα.
>>>Τίποτε το ιδιαίτερο. Λογιστικά φύλλα, διαδίκτυο, προγραμματισμό χαμηλού επίπεδου. Όλα υπάρχουν και στα Windows και παντού, απλά δεν μου αρέσει και βολεύει το περιβάλλον και η λογική χρήσης τους στην καθημερινότητα μου.

 • Alina Bunnerous:

Και τα δυο τα χρησιμοποιώ αναλόγως τη δουλειά που θέλω να κάνω. Το μεν Linux με βολεύει για προσωπική χρήση καθ’ότι με καλύπτουν(από το κινητό μέχρι το πιτσι), τα δε Παράθυρα είναι χρήσιμα σε εφαρμογές που δεν υποστηρίζονται ακόμα σε Linux. Και όχι, αρνούμαι να μπω στη διαδικασία “το ταδε ειναι καλύτερο του δείνα”, όπως άλλωστε αναφέρθηκε και πιο πάνω, είναι δυο τελείως διαφορετικά λειτουργικά τα οποία καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες.
Άλλος το θέλει για δίκτυο, άλλος για γραφιστικά, άλλος για gaming, και άλλος για excel και Facebook. (Μεταξύ μας, προτιμώ τα Windows στα γραφεία, γιατί βαριέμαι να εξηγώ).

 • Αντώνης Τζόρβας:

Το linux μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διαφορετικών χρηστών επειδή αυτοί οι οποίοι το “αναπτύσουν” είναι επίσης άτομα με πολλές διαφορές, και διαφορετικές ανάγκες, μεταξύ τους αλλά με ένα κοινό γνώρισμα: την αγάπη για να μοιράζονται τις ιδέες τους, τις λύσεις τους και τον κώδικα τους!

 • Κωνσταντίνος Απόστολου:

Δεν “τάσσομαι” υπέρ η κατά κανενός. Το κάθε ένα έχει τα υπέρ και τα κατά του. Από τι μια βλέπουμε τα Windows που βρέθηκαν στο σωστό σημείο τι σωστή στιγμή με αποτέλεσμα να καταδυναστεύουν την αγορά υπολογιστών σήμερα, και μαζί με τα Windows τα λογισμικά που πρέπει να τα πληρώνει κανεις. Από την άλλη το Linux είναι, ανοικτού κώδικα, αλλα “χάσκει” από μερικές απόψεις.
Το γεγονός ότι είναι ανοικτού κώδικα μας βοηθα αλλα το γεγονός ότι υπάρχει μια hardcore ομάδα από πίσω το μονο που κάνει είναι να μην βοηθα το Linux ως desktop, με αποτέλεσμα να χάνει από εκεί. Στο επίπεδο των mobile Operating Systems μπορώ να εκφράσω μπορώ να εκφράσω το μισος μου για το Android γιατί είναι χαλι μαύρο.
Τώρα προσπαθούν να το κάνουν “καλύτερο” γιατί ακολουθούν την φιλοσοφία των Windows Phone, σε πολύ πιο κακόγουστη μορφή. Για το Android, το μεγάλο του μειονέκτημα είναι ότι είναι Open Source και ότι δεν υπάρχουν certified devices, σε αντίθεση με τα Windows Phone.
Δεν θέλω να είμαι “κολλημένος” σε μια τεχνολογία και αναγνωρίζω τα καλά και τα άσχημα του καθενός. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι είναι στην κρίση του καθενός.

 • Αλέξανδρος Μίττος:

Και τα δύο αναπτύχθηκαν από διαφορετικούς ανθρώπους για διαφορετικές ανάγκες. Ακόμα και σήμερα που ο στόχος όλων είναι το desktop τα δύο αυτά Λ.Σ. παραμένουν τελείως διαφορετικά, το καθένα με τα δυνατά και αδύνατα σημεία του. Διαφέρουν από τεχνικής πλευράς (filesystem, οργάνωση αρχείων, βιβλιοθήκες) αλλά και φιλοσοφικής πλευράς (FOSS vs closed/paid software). Με λίγα λόγια τα δύο Λ.Σ. είναι διαφορετικά επειδή… είναι διαφορετικά! Έτσι απλά. Είναι στην κρίση του χρήστη να αποφασίσει ποιο εξυπηρετεί τις ανάγκες του και άρα ποιο είναι καλύτερο για εκείνον.

 • Vasilis Niakas:

Φυσικά και αξίζει να” συγκριθούν”:

 1. Καθημερινή desktop εμπειρία και mulitmedia περιεχόμενο
 2. Hitech games και επαγγελματικά προγράμματα
 3. Υποστήριξη σε παλιό και νέο hardware και drivers. Πόσο εύκολο ειναι να λυθεί μια ασυμβατότητα σε windows και πόσο σε linux;

Πάνω κάτω αυτά είναι τα βασικά σημεία της σύγκρισής μεταξύ τους.

 • Πάνος Γεωργιάδης:

Το Linux ήταν, είναι και θα είναι ένα λειτουργικό για προγραμματιστές, embedded εφαρμογές και enterprise server/client. Η δυναμή του βρίσκεται στο UNIX και την νοοτροπία του POSIX, με αποτέλεσμα όσο απομακρύνεται από αυτά, να χάνει την ταυτότητά του.
Παρόλα τα 20 χρόνια του, και την απέραντη υποστήριξη για hardware, εξακολουθούν να μην υπάρχουν βασικά προγράμματα για hardware diagnostics και overclocking – κάτι που με ενδιαφέρει άμεσα. Γενικά έχει πολλά νηπιακά προβλήματα για να μπει στο PC του άσχετου μπαμπά μου ως βασικό λειτουργικό.


Δυστυχώς λόγω χρόνου δεν απάντησαν όλοι οι συντάκτες, μα πιστευω πως τα παραπάνω δίνουν έναυσμα για μια καλή και δημιουργική συζήτηση στα σχόλια από κάτω.
Θα κλείσω με μια πρόταση που είπε ο Νίκος, συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω η αρκετά εξ’ αυτών έστω:

Δυστυχώς και παραλόγως, είμαστε υποχρεωμένοι να ανταλλάσσουμε τον λιγοστό χρόνο της ζωής μας με τυπομένα χαρτάκια, χωρίς ουσιαστική αξία.
Τότε, ας τα ξοδέψουμε εκεί που πραγματικά αξίζει να δώσουμε ένα κομμάτι της ζωής μας. Και αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι η microsoft ή η apple. Για αυτό χρησιμοπoιώ πρώτιστα linux.

Πείτε ελεύθερα την άποψη σας, συμφωνήστε η διαφωνήστε με επιχειρηματολογία και σεβασμό στους συνομιλητές…

Edit by Panos M
Επειδή ο σεβασμός δεν υπήρχε, έγιναν disable τα νέα comments.

103 Comments

 • Ας σχολιάσω αυτά που παρέλειψα.

  1.”το web video” Γεννήθηκε στο Linux; Δεν το λες αυτό… Το quicktime υπήρχε πολύυυυ καιρό πριν.

  2. Είπαμε δεν κάνουμε σύγκριση αλλά σε κάποια φάση αναφέρεται “Γιατί δεν βάζεις κάτι καλύτερο, φθηνότερο…”- η λύση είναι απλή. Θα μπορώ να παίξω τα “σάπια” παιχνίδια των εταιριών; Όχι. Όσο για το USB3 δεν δίνεται native driver. Όπως δεν δίνεται στο Linux native driver για πχ. 3D Accelleration σε παιχνίδια. Άλλο δεν υπάρχει driver, κι άλλο δεν υπάρχει native driver.

  3.”Ναι η αλήθεια είναι πως αν κάποιος θελήσει να βάλει Linux σε κουβαδάκι, μπορεί να το καταφέρει. Είναι τόσο ευέλικτο που τρέχει παντού. Όλες οι μοντέρνες ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συκευες (ψυγεία, φούρνοι, tx, αποκωδικοποιητές, πλυντήρια, κλπ-κλπ, κάτι σε Linux τρέχουν.”

  Είναι τσάμπα – δεν σημαίνει πως είναι καλύτερο. Ξεχνάς τα Windows CE, Windows Embedded και πάει λέγοντας. Επίσης πολλά ATM τρέχουν OS/2 ή Windows NT 4. Τι σημαίνει αυτό; Αυτά είναι καλύτερα;

  “Όπως και routers που μας δίνουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όπως και οι σερβερς των περισσοτέρων εταιρειών. Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των σερβερς που φιλοξενούν ιστοσελίδες.”

  Τσάμπα. Όχι καλύτερο. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

  .4 “Την AMD δεν έχει,/διαχειρίζεται η κοινότητα. Είναι εταιρεία με σκληρή και άκαμπτη στρατηγική.
  Άλλοι οι drivers για Linux, άλλοι για Windows, άλλοι για OSX. Από την άλλη και οι ίδιες οι εταιρείες το παραδέχονται. Είναι παγκοσμίως γνωστό και αποδεκτό αυτό. Με μια αναζήτηση μπορεί να δει τα σχετικά ο καθένας. Λες και στην Microsoft η τεχνική υποστήριξη είναι απλόχερη και έγκαιρη.
  Βλέπεις αυτά που δεν επιλύονται, δες και αυτά που επιλύονται. Και δεν είναι υποχρεωμένος κανένας να κάνει τπτ. Στην τελική, πλήρωσε έναν προγραμματιστή να στο φτιάξει, όπως θα πλήρωνες για τεχνική υποστήριξη αλλού.”

  Τουλάχιστον, τρέχουν τα βασικά. Έχεις πληρώσει για κάτι που, αν καλύπτεις τις απαιτήσεις του θα δουλέψει, δεν θα ρίχνεις το Τζόκερ για το άν θα πέσεις σε κάποια ασυμβατότητα υλικού (και μην πεις πως είναι λίγες).

  5.”Τότε, ας τα ξοδέψουμε εκεί που πραγματικά αξίζει να δώσουμε ένα κομμάτι της ζωής μας. Και αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι η microsoft ή η apple. “

  – και μετά θα πάω να πληρώσω το εκάστοτε μονοπώλιο σε καύσιμα, ρεύμα κτλ.
  αλλά θα έχω κάνει την “επανάσταση” μου γιατί δεν θα πληρώσω την Apple ή την Microsoft… αλλά θα πληρώσω ίσως την Google για το Android της –εκεί δεν έχω πρόβλημα.

  Δεν είναι προσωπικό το σχόλιο αλλά γενική απάντηση.

  ΥΓ. Λάθος μου η υποστήριξη των XP. Τελειώνει όντως το 2014.

 • 1. Η τεχνολογία, αναπτύχθηκε από την κοινότητα του Ανοιχτού Λογισμικου. Τα θεμέλια είναι πολύ πιο πίσω.

  2. Ναι μα στο Linux, υπάρχει η δυνατότητα.
  Επαναλαμβανόμαστε τους drivers ΔΕΝ τους κάνει το Linux. Είναι των εταιρειών. Τα λέμε & στο άρθρο.

  3. Δεν μιλάω για τσάμπα κάπου. Λέω πως ειναι ευελίκτο που μπορεί να τρέξει απ παντού. Και από πολλά μέσα (cd, usb που μόλις ανακάλυψε και παρουσιάζει ως πρωτοπορία η MS).

  4. Το διαδίκτυο γι’ αυτό υπάρχει, να ρωτάς. Από την άλλη σε πολλά μαγαζια σου επιτρέπουν δοκιμή με live cd.
  Άρα όλοι κολοσσοί που έχουν Linux servers το κανουν επειδή ειναι τσάμπα? Οκ.

  5. Κανείς δεν ζήτησε να τους πληρώσεις όσο ξέρω.
  Σαν osarena, άλλωστε αυτά έχουμε γράψει.
  Μην μακρηγορώ. Είναι η ουσία η καρδιά η φιλοσοφία του Ανοιχτού Κώδικα: ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ. Πάντα θα ειναι.
  Ακόμα και να σου πουν να πληρώσεις, ΠΑΝΤΑ θα υπαρχουν open/free forks. ΠΑΝΤΑ!

  • 1. Με την ίδια λογική, τα θεμέλια των Windows και του MacOS βρίσκονται… στο Πάλο Άλτο. Δεν μπορούμε να αποδείξουμε αυτό που λες– αλλά και πάλι, web video — πως κατέληξε κλειστό format και τώρα παλεύει, ελέω HTML5, για την “απελευθέρωσή” του;
   2. Και στα Windows ισχύει το ίδιο. Γιατί κατηγορούμε την MS;
   3. Μέσω τρίτων προγραμμάτων ήδη γινόταν. Η “πρωτοπορία” έγκειται στο ότι τώρα το υποστηρίζει, χωρίς τρίτα προγράμματα, το ίδιο το λειτουργικό (Σε απλά Ελληνικά το “παραθυρικό” Unetbootin περιλαμβάνεται στο DVD εγκατάστασης του λειτουργικού).
   4. Στην Ελλάδα δοκιμή με Live Cd; Που; Επίσης επιμένω σε αυτό που είπα για τους servers. Υπάρχουν κι άλλοι τόσοι “κολοσσοί” που τρέχουν Windows Servers. Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Ο καθένας, με ό,τι βολεύεται κάνει την δουλειά του.
   5. Δώσε μου μια δωρεάν εναλλακτική του Android.

   • Nαι, αν δεν το γνωριζεις το ΟSX ειναι ΒSD & το ΒSD ειναι Unix.
    Αν δεν ξερεις πως το DoS χρησιμοποιησε την πλεοιψηφια εντολων Unix, το μονο συμπερασμα που βγαινει, ειναι πως δεν εχεις ιδεα η οτι ανταπαντας μονο για flame.
    Λυπαμαι μα ετσι καταστρεφεις το ιδιο το αρθρο & την επιχειρηματολογια αλλων εδω στα σχολια.

    • Που απάντησες σε ότι είπα;
     Εντάξει, θέλω να παίξω παιχνίδια του Mac.
     Και όχι, έχω επιχειρηματολογία — αν και έχω ακούσει τα εξ’ αμάξης χαλαρά, χωρίς να έχω φτάσει σε τέτοιο επίπεδο απάντησης.

    • Ρε φίλε εννοείται ότι το OSX είναι BSD σωστό αυτό, αλλά το dos που κολλάει ;

 • “Γενικά έχει πολλά νηπιακά προβλήματα για να μπει στο PC του άσχετου μπαμπά μου ως βασικό λειτουργικό.”

  Ο μπαμπάς μου μια χαρά έχει βολευτεί με το μιντ 9 στο νετμπουκ εδώ και 2 χρόνια σχεδόν! Δεν έχει και τίποτα το διαφορετικό-δυσχρηστο για απλές δουλειές. Όλα είναι στη θέση που πρέπει για να μην μπερδεύεται κανείς νέος.

  Καλό το άρθρο με τις συγκρίσεις, λίγο πολύ σε κάποιον που έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει linux είναι γνωστά αυτά τα πράγματα. Αυτό που δείχνει το άρθρο με τις μαζεμένες απόψεις, είναι ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα βασικά που θέλουν άμεση επίλυση.

  Προσωπικά, το χρησιμοποιώ λόγω ανοιχτού κώδικα και φιλοσοφίας γενικότερα, μου άρεσε η όλη ιδέα, τόσο που περίμενα πως και πως κάνα χρόνο να δουλέψει επαρκώς ο κλειστός της ΑΤΙ στο λαπτοπ μου για να το κανω βασικό λειτουργικό.

  Αυτή η ιδέα είναι που με κάνει κάποιες φορές να “παραβλέπω” κάποια μικροπροβλήματα που συναντώ. Να αναφέρω ότι τα windows 7 δουλεύανε μια χαρά, τόσο που ίσως να έπαιξε ρόλο και το ότι βαρέθηκα την τόση σταθερότητα και θέλησα να δω κάτι άλλο :P

 • «Έχεις πληρώσει για κάτι που, αν καλύπτεις τις απαιτήσεις του θα δουλέψει, δεν θα ρίχνεις το Τζόκερ για το άν θα πέσεις σε κάποια ασυμβατότητα υλικού (και μην πεις πως είναι λίγες).»

  Αυτό που είπες είναι σημαντικό να το σημειώσουμε! Εφόσον και αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε Linux, ΔΕΝ θα πρέπει πρώτα να αγοράζουμε μια συσκευή ή Η/Υ και ΜΕΤΑ να δοκιμάζουμε αν τελικά θα δουλέψει. Το αντίστροφο… ΠΡΩΤΑ κάνουμε μια έρευνα ή ρωτάμε σε ένα φόρουμ ή λίστα ή ακόμα και το κατάστημα που θα αγοράσουμε και μετά επιλέγουμε. Αφού δεν θέλει/μπορεί η εταιρία να μας υποστηρίξει το προϊόν που θα της αγοράσουμε, τότε πάμε σε άλλη που θέλει/μπορεί… (ή άλλο προϊόν της ίδιας) Αν δεν δουλεύει, μετά μαντέψτε ποιος θα φταίει πάλι…

  Για το άρθρο…
  Το μόνο που έγραψα είναι σε μπλε γραμματοσειρά! Στην αρχή είχα γράψει διάφορα γενικά για τα πλεονεκτήματα του Linux. Τελικά τα έσβησα όλα και αποφάσισα να γράψω, γιατί γιατί ως χρήστης χρησιμοποιώ Linux. Αναρωτήθηκα και ξέχασα όλα τα άλλα! Δηλαδή άκρως υποκειμενικά…

  Απαντάω σε κάποια μωβ γραμματοσειρά.
  Πρώτον ΔΕΝ είμαι/ασχολούμαι με προγραμματισμό (ξέρω πολύ βασικά πράγματα).
  Τις (ας υποθέσουμε) γνώσεις, δεν τις βρήκα από κάπου… ούτε «τις κατέβασα», ούτε έχω πιστοποίηση. Είναι από προσωπική ενασχόληση και περιέργεια.
  Είναι η ΙΔΙΑ ενασχόληση και περιέργεια που είχα με τα γουίν -για *περισσότερα χρόνια* χρήστης- που δεν μου έδωσε τη δυνατότητα να έχω περισσότερες (ούτε το 10%) γνώσεις. Επίσης «έτυχε» και έμαθα με το Linux καλύτερα τη λειτουργία ενός Η/Υ.
  (μπορείς/τε να πείτε ότι δεν μου ταίριαζε το γουιν, μα δεν το πιστεύω καθόλου· συμβαίνει στους περισσότερους)
  Είναι λάθος εντύπωση να νομίζουμε πως χρειάζεται προγραμματισμός ακόμα και τις πιο hardcore διανομές.
  Για να αποδείξω το παραπάνω, απλώς δείτε πόσοι χρήστες άσχετοι από προγραμματισμό έκαναν(με) *ΤΙ*………. configuring τον πυρήνα Linux και μεταγλώττισή του. Μα πως τα κατάφεραν…;;; >>> Μα επειδή το ΘΕΛΗΣΑΝ και επειδή υπάρχει αυτή η δυνατότητα!

  Εκεί που λέω ότι θέλω να χρησιμοποιήσω το τελευταίο λειτουργικό, τώρα, δεν εννοώ τις εφαρμογές.
  Στα γουιν είναι τα «εφτά»! Οκ, τρέχουν στο πισί (μόνο η 32-βιτ) που το είχα πάρει με εξπι… και οκ υπάρχουν στο τάδε ράφι και κάνουν τόσο… (αντιγράφω) Πλήρωσα όμως, μια για εξπι, μια για βίστα και είναι αρκετά για μένα. Η εταιρία καλά κάνει και ζητά λεφτά, απλώς βρήκα κάτι καλύτερο-για-μένα και τυχαίνει να μου προσφέρετε χωρίς αντίτιμο.

  φιλικά…

  και @blackfox
  Έχω δει με τα μάτια μου αρκετά ΑΤΜ με BSOD… Εσείς έχει δει κάποιο πλυντήριο με kernel panic και να γυρίζει ανεξέλεγκτα …. :P Μη μου πεις όχι αλλά βούλωνε το φίλτρο….

  • Όχι, αλλά έλα να δεις αποκωδικοποιητές κλικλίκου με customized linux να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και ο κατασκευαστής να πλακώνεται στα firmware updates μπας και το λύσει.
   Και αντιγράφω αυτό που έγραψα πιο πάνω: Επίσης πολλά ATM τρέχουν OS/2 ή Windows NT 4. Τι σημαίνει αυτό; Αυτά είναι καλύτερα;

  • Πες μου μια “πιστοποίηση” που να δούλεψε στο Linux. Δεν εννοώ προγραμματιστική, αλλά το αγαπημένο αυτοκολλητάκι “Runs” πχ… “Ubuntu”, ή πχ. “Ubuntu Certified”. Τώρα πάει να το κάνει η Canonical και πριν από αυτό η μόνη προσπάθεια ήταν στο United Linux.
   Μπορεί να ακούγεται χαζό αλλά ξέρεις πως βολεύει τον “εντελώς αδαή” αυτό το αυτοκόλλητο;
   Δηλαδή η MS έχει πάρει σβάρνα όλο το hardware και το κολλάει σε PC; Ή ακολουθεί μια συνταγή που της εξασφαλίζει συμβατότητα;

   • Προτείνω στους χρήστες Linux που θέλουν ένα νέο λαπτοπ να ρίξουν μια ματιά και εδώ: http://www.ubuntu.com/certification/desktop/
    Εδώ στο φόρουμ υπάρχει 1-2 χρήστες που πήραν έναν τέτοιο φορητό και δούλεψε. Αν το είδαν και άλλοι, είναι πιθανό να επέλεξαν κάποιο από τη λίστα.

    Δεν ακούγεται χαζό. Και εγώ θα ήθελα ένα τέτοιο αυτοκολλητάκι ή στο φορητό που θα πάρω ή στη συσκευή. Ακόμα και στα ελληνικά η-καταστήματα γίνεται μια προσπάθεια να υπάρχουν συσκευές που υποστηρίζουν Linux (εννοώ επίσημα).
    Και αν σε κάθε αγορά τους λέμε ότι χρησιμοποιούμε Linux, είναι βέβαιο πως θα αυξηθεί η ποικιλία, λόγω ζήτησης.

    • Στα Ελληνικά καταστήματα; Που; Στις αλυσίδες που στείλαμε και δημοσιεύσαμε το σχετικό θέμα, απάντησαν μόνο δυο — και θυμάσαι τα σχόλια για την μια απάντηση. (Αυτό δεν αφορά το Linux καθ’αυτό αλλά τις αλυσίδες)

 • @μαύρη αλεπού
  Άλλο να κανείς τον δικηγόρο του διαβόλου με επιχειρήματα και άλλο να αραδιαζεις αναχρονιστική επιχειρηματολογία των επιχειρήσεων στις οποίες δεν είσαι καν υπάλληλος, επίσης καλό θα ήταν να είχες και κάτι πρωτότυπο δικό σου δηλαδή να πεις γιατί αν νομίζεις ότι αυτά που λες είναι δικά σου…σε παραπέμπω στο inception μα πάνω απ όλα στον Bernays.

  Επί του θέματος, τα winblows εξακολουθούν να μην έχουν αντικαταστάτη στο χώρο του PC gaming όπως επίσης και εν πολλοίς σε 2 κύριους εξειδικευμένους τομείς που έχουν και οι δύο να κάνουν με την DSP, και ναι μιλάω για ήχο και εικόνα αν και εκεί πάλι το osx έχει να προσφέρει περισσότερα UNIX γαρ. Παρ όλα αυτά για προσωπικούς λόγους μέχρι στιγμής χρησιμοποιώ την πλατφόρμα της μικρομαλακη(α)ς για επεξεργασία ήχου κυρίως, το υπόλοιπο της ασχολίας μου με τα μηχανάκια του διαβόλου περνάει από κάποιον δαίμονα που τρέχει μέσα από κάποια διανομή gnu/Linux γιατί πολύ απλά τα λίνουξ γαμάνε…

  • Εγώ δηλαδή να σε παραπέμψω στο Dark Knight ή αυτός είναι ο “σεβασμός” στον αρθρογράφο; Από πότε τα επιχειρήματα έχουν ημερομηνία λήξης; Αν ακολουθήσω την λογική σου, πρέπει να δεχθώ πως η γή είναι τετράγωνη γιατί αν πω πως η γη είναι στρογγυλή, κάποιος άλλος έχει χρησιμοποποιήσει αυτό το επιχείρημα.Κι αν εγώ κάνω προπαγάνδα, εσύ προσηλυτίζεις;
   Κι αφού ΤΑ linux γ@μάνε όπως λες, γιατί την δουλειά σου την κάνεις με τα “Winblows”; Μήπως γιατί δεν υπάρχει τρόπος, στο γαμ@στερό περιβάλλον που ανέφερες, να την κάνεις;
   Κι όσο για το αν είναι δικά μου επιχειρήματα ή όχι, δεν τα παίρνω από την Microsoft ούτε από την Apple, μην φοβάσαι. Πίστεψε με, δεν έκανα google για να απαντάω στα επιχειρήματα.

   • Όταν μια ιδέα σου την περάσουν στο μυαλό σου με τέτοιο τρόπο ώστε να νομίζεις ότι είναι δικιά σου τότε το παιχνίδι είναι χαμένο…το inception αυτό διαπραγματεύεται γι αυτό και το ανέφερα…όσο για τον Bernays κανένας λόγος (δεν είναι κακό να googlάρεις που και που). Αν ακολουθούσες την λογική μου δεν θα είχες επικοινωνιακό θέμα με τους περισσότερους εδώ μέσα. Όχι δεν είμαι καλοπροαίρετος και δεν σέβομαι κανέναν εξ’ορισμού, επειδή αρθρογραφεί ή επειδή είναι ο πάπας. Δεν σου είπα ότι κάνεις προπαγάνδα ή ότι η γή είναι μπλε με βούλες ίσως να υπονόησα ότι η βλακεία πάει σύννεφο αλλά μέχρι εκεί. Κατά την μη ταπεινή μου γνώμη ΤΑ λίνουξ γαμούν…κανένα επιχείρημα εδώ. Χρησιμοποιώ windoze γιατί έτσι γουστάρω, αν υπήρχαν hardware drivers (δεν φταίνε ΤΑ λίνουξ) και υποστήριξη για vst (επίσης δεν φταίνε ΤΑ λίνουξ) δεν θα χρησιμοποιούσα καθόλου windoze (ίσως μόνο για κανένα καλό game σαν το mass effect (2) ας πούμε) αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Δεν φοβάμαι πίστεψε με, απλά βαριέμαι… όχι ΤΑ λίνουξ…

    • Έχουμε μπερδέψει την βούρτσα με… άστο. Δεν μου είπες επιχειρήματα, συνεχίζεις να με προσβάλλεις. Αφού όπως λες δεν είσαι καλοπροαίρετος, μπορώ να απαντήσω όπως θέλω. Τώρα λες ότι “η βλακεία πάει σύννεφο”, προσβάλλοντάς με πάλι.
     Βέβαια δεν φταις εσύ, αλλά το ύφος του άρθρου -ευνοοεί το flame και… το να λέμε ό,τι νά’ναι.
     Δεν με νοιάζει αν με σέβεσαι ή όχι, αλλά αν συνεχίσεις να με προσβάλεις θα απαντήσω με άλλον, καθόλου ήρεμο τρόπο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως δεν θα ξαναγράψω εδώ.
     Για τα υπόλοιπα, τι να σου πω; Για τίποτα δεν φταίει το Linux, φταίει ο Τσίπρας και η Τρόικα.
     VST υποστήριξη έχουν από την μάνα τους τα Windows ή φέρνει ο εκάστοτε sequencer και το DAW; Για τους drivers ποιός ακριβώς φταίει; Ας πληρώσουν όπως κάνει η Microsoft να ασχοληθούν οι εταιρίες. Τι framework έχει το Linux για δημιουργία οδηγών; Πως βοηθά ακριβώς τον προγραμματιστή; Σε ποιά πλατφόρμα να βασιστεί όταν η κάθε διανομή ακολουθεί τον δρόμο της;
     Θες πραγματικά να συνεχίσουμε σ’ αυτό το ύφος ή απλά “έτσι γουστάρεις” και χρησιμοποιείς το x λειτουργικό;
     ΥΓ. Έπεσες και στον άνθρωπο να αναφέρεις VST….. Ειλικρινά, αν κι εγώ είχα όλα αυτά στο Linux (VST και έναν sequencer όπως αυτός που χρησιμοποιώ) θα ήμουν ευτυχής. Δεν μπορώ να κατηγορήσω όμως την εταιρία -είναι δικαίωμά της να μην ακολουθεί για όποιους λόγους αυτό τον δρόμο.

     • Δεν ξερω γιατι το παιρνες προσωπικα Διονυση.
      Αν εσυ συμφωνεις με ενα τρολ που μπηκε να προβληθει προσβαλλοντας, ανθρωπους που συνεργαζεσαι & αν πιστευεις πως ειμαστε αχρηστοι οκ.
      Αν συμφωνεις και πως πρεπει να το βουλωσουμε και παλι οκ (δεν σημαινει ομως πως συμφωνουμε),
      Αυτο καταλαβα απο τα συμφαρζομενα σου.
      Απο εκει και περα δεν εχω σκοπο να το συνχεισω.
      Ναι συμφωνω σε ολα και περι Τσιπρα & προ Τροικας. Σου απαντησα πριν.
      Εχω βαρεθει να επαναλαμβανω για τα δεκαδες αρθρα που εχουμε κανει για τα στραβα του Linux. Ελεος πια;. Ποσες φορες πρεπει να το πω?
      Ειναι για τον φεοντα το Linux. Οι εταιρειες τα κανουν ολα σωστα και οι αχρηστοι πειναλεοι developers του Ανοιχτου Λογισμικου μανταρα.
      Δικαιωμα του καθενος να ειναι φαν μιας η περισσοτερων εταιρειων και αλλος οχι.
      Ειμαστε μαζοχες καποιοι, πως να το κανουμε?

 • Παρεμπιπτόντως και η σελίδα σας γαμάει επίσης. Με την κακή έννοια πάντα (:

 • Ένα ένα μου ρχονται…επίσης θα ήτανε σπουδαίο αν πετάγατε και μερικά άρθρα σχετικά με το λίνουξ και τις διανομές-εφαρμογές-πρωτόκολλα που ήδη υπάρχουν σχετικά με την ψηφιακή επεξεργασία σήματος. Ξέρω το target group είναι μικρό άλλα υπάρχει κινητικότητα και αυξανόμε
  νο ενδιαφέρον στο κομμάτι αυτό εσχάτως…Στον τομέα του ήχου μπορώ να σας βοηθήσω αν το θέλετε.

 • Τα είδα, Σύμφωνα με την εταιρεία είναι το desktop του παρόντος. Το Gnome 3 και το KDE 4x όμως προϋπάρχουν και οι καινοτομίες είναι συνήθως και κάτω από το κάπο.

  Πραγματικά, θες να μιλήσουμε για καινοτομίες κάτω από το καπώ και τα Windows;

 • Εξάλλου, μιας και μιλάμε για linux, ποιο ήταν αυτό που έφερε υποστήριξη για 64bit πρώτο,

  Windows XP 64 bit, 28/03/2003. Ακολουθούν τα Windows Server 2003, στις 24/04/2003. .Ακολούθησε ο πυρήνας Linux 2.6 (όπου παρουσιάστηκε επίσημα η x64), στις 17/12/2003 και στις 24/04/2005, τα XP x64 Pro.

  υποστηρίζει ένα σκασμό filesystems (και όχι 2 αρχαία με α κεφαλαίο)

  Και που χρησιμοποιούνται όοολα αυτά τα filesystems; (Και μην πεις υποστηρίζει όλες τις εκδόσεις του ext γιατί με την ίδια λογική και τα Windows NT/XP/2000/Vista/7/8 υποστηρίζουν διαφορετικές εκδόσεις NTFS.)

  , υποστήριξη πολυπύρηνων επεξεργασσυνεχίζει να ισχύει τών, δοκιμάζει νέες προσεγγίσεις σε διεπαφές χρήστη, κλπ… αρτιότητας:

  Windows 8. Τα σιχαίνομαι, αλλά δες την δουλειά που έχει πέσει.

  με μια διανομή linux μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μηχάνημα σου χωρίς να χρειαστείς κάτι άλλο. Και όλα out of the box. Που αλλού το έχεις αυτό; Στα windows με το wordpad που έχει το σούπερ ribbon;

  Αρκεί να έχεις πρόσβαση στο Internet κατά την εγκατάσταση ή αμέσως μετά. Αλλιώς, δεν έχεις codecs, γλωσσικό πακέτο ή/και ιδιοταγείς οδηγούς (ακόμα κι αν έχεις κατεβάσει DVD εγκατάστασης, πχ. στο Ubuntu), όπου απαιτούνται (κι αν δεν μιλάμε για την κάρτα, μιλάμε για το ασύρματο).Άντε, να υπάρχουν 2-3 διανομές που έχουν προβλέψει γι’ αυτό (λέγε με openSUSE τουλάχιστον).Κι αν πεις το ίδιο για τα Windows, μπορώ να σου πω πως μπορώ να κατεβάσω τους αντίστοιχους drivers και να τους αποθηκεύσω ώστε, αν τους χρειαστώ, να τους χρησιμοποιήσω. Αυτό που περιέγραψες το λες αρτιότητα;

  • Έχω αποφασίσει να μην συμμετέχω σε τέτοιου είδους κουβέντες. Απαντάω μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθώ γα ελαφρότητα και φαντασιοπληκτία.

   1) Το 64bit των windows xp ήταν για του itanium επεξεργαστές, ΆΛΛΗ αρχιτεκτονική από αυτή της amd64 που είναι και αυτή που επικράτησε. Σε αυτήν αναφερόμουν, μιας και η itanium υποτίθεται ότι είναι για servers, κλπ και όχι για οικιακό χρήστη

   2) ext_ : πολύ ικανότερα συστήματα από τα ntfs και fat32 της microdoft
   swap fs: και όχι page file
   tmpfs: για να έχεις τον tmp κατάλογο στην ram
   xfs, reiserfs, ntfs, fat, klp…
   τώρα έρχεται και ένα ακόμα να αντικαταστήσει τα ext, το btrfs. Άμα θες βρίσκω και άλλα.

   3) Τα windows 8 είναι απλά η μεταφορά των windows phone 7 στο desktop. Δεν είναι κάτι καινούριο. Τα windows phone 7 όντως είχαν “νεα” προσέγγιση στο θέμα.

   4) i) Μια διανομή linux δεν είναι απλά ένα cd και πάει και τελείωσε, όπως και τα windows και το office κλπ. Σε δικτυωμένο κόσμο ζούμε. Το θέμα είναι ότι αν κατεβάσεις το ubuntu και το εγκαταστήσεις, θα είναι η ίδια η canonical που θα σου προσφέρει ό,τι άλλο χρειαστείς από codecs, κλπ. Στα windows, αν δεν έχεις το μαγικό cdακι του κατασκευαστή της matherboard, της καρτας γραφικών, κλπ, την έκατσες. Μπορείς βέβαια να κατεβάσεις τους drivers, αλλά όχι από την microsoft. Και για να σε προλάβω, μπορείς και για την κάρτα γραφικών σου ακόμα να χρησιμποιήσεις πχ τον nouveau driver.
   ii) αρτιότητα: δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορείς να κάνεις σε μια διανομή linux. Ακόμα και προγράμματα άλλων λειτουργικών μπορείς να τρέξεις. Υπάρχουν εκεί έξω διανομές που έρχονται τόσο πλήρεις που αν ήταν έτσι τα windows θα κόστιζαν όσο το ένα σου νεφρό. Είναι διανομές περιποιημένες, με documentation, με υποστήριξη (έστω και από την κοινότητα), με οδηγούς. Είναι διανομές με ωραία αισθητική, με ολοκληρωμένο branding. Δεν ξέρω τι άλλο να πω.

   Δεν είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί κανείς τπτ (συζητήσιμο βέβαια για τα προεγκατεστημένα windows…). Αν σαρέσει και σε βολεύει βάλε linux, αν όχι windows, αν ούτε αυτά, βάλε apple. Ότι θες. Απο κει και πέρα, υπάρχουν κάποια γεγονότα. Αν τα λάβεις υπόψιν, αρνητικά, θετικά, ουδέτερα δεν ξέρω γω πως, είναι δικό σου θέμα. Αν ο λόγος που σε οδηγεί στο linux είναι και ιδεολογικός so be it. Όλα τα άλλα, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Δεν προσπαθούμε να σε πείσουμε για κάτι. Απλά λέμε γιατί κάναμε κάποιες επιλογές. Εδώ, υπάρχουν άτομα που θα σου πουν τα ίδια πράγματα και παρόλα αυτά θα πιστεύουν ότι διαφωνούν, από θρησκείες μέχρι πολιτική. Εμείς, που έχουμε και πράγματι διαφορετικές απόψεις θα πρέπει να τα βρούμε;

   • 1. Όχι τα Server 2003, τα τρέχω και σε Core 2 Quad Core. Ούτε τα xp pro x64 (μεταγενέστερα).
    2. Το πού χρησιμοποιούνται όλα αυτά δεν μου το απάντησες.
    3. Και σε τί καταρρίπτει αυτό, αυτό που είπα; Και αν τα 8 θεωρείς πως δεν έχουν κάτι νέο, κοίτα κάτω από το καπώ.
    4. i) Ποιός στο λέει; Windows Update. Και όσο για τον nouveau, ναι μπορώ, μέχρι να θέλω να παίξω.
    5 ii) Μπορώ δηλαδή να παίξω όοολα τα παιχνίδια που βγαίνουν για Windows; Πως;
    Κατακλείδα: Άλλο καταθέτω επιχειρήματα, άλλο προσυλητίζω-φανατίζομαι.

   • Γράψε και για τα journaled συστήματα αρχείων και γιατί δεν χρειάζονται αποκατακερματισμό.
    Γράψε οτι πλέον μπορείς να κάνεις mount ακόμα και σε αρχεία συστήματος της apple .
    Έχετε Netbook ή Laptop ? με windows ? την γαμήσατε έτσι και σας το κλέψουν με μια ειδική διανομή linux σας βρίσκουν τον κωδικό χωρίς να έχουν καμμια γνώση από υπολογιστές.
    -Εκτός φυσικά και αν κρυπτογραφήσετε τον δίσκο αλλά με την υπηρεσία που σας προσφέρουν τα windows (bitlocker) καλύτερα να το ξεχάσετε γιατί τότε ο δίσκος σας θα γίνει πολύ αργός.
    Στο Linux φυσικά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις διαφορά ακόμα και σε παλιά μηχανήματα.

 • Μιλωντας για μενα και μονο, δεν θελω να ξαναπληρωσω για λειτουργικο…
  Χρησιμοποιω linux εδω και μια πενταετια, και μπορω να πω οτι αυτα που θελω πχ πλοηγηση στο internet, επεξεργασια / δημιουργια dvd, επεξεργασια ηχου, μου τα προσφερει…
  Ομως:
  εχω κανει τις παραχωρησεις μου (πχ drivers)

  υπηρξε περιοδος προσαρμογης, οπως σε οτιδηποτε χρησιμοποιεις για πρωτη φορα

  χρησιμοποιω εξ΄ ισου και windows στην δουλεια μου…

  Αυτο που θελω να πω ειναι οτι τον τελικο χρηστη δεν τον πολυενδιαφερει το κοστος – αν εχει να το πληρωσει βεβαια, στην τελικη θα τα βαλει και σπασμενα αν δεν καταληξει στο linux…

  Αυτο που τον ενδιαφερει ειναι η χρηστικοτητα στην καθημερινη χρηση, και εκει φοβαμαι πως οι πολλες διανομες μπερδευουν, εχοντας γραφικα περιβαλλοντα με διαφορετικες απαιτησεις απο τα εξαρτηματα των υπολογιστων απομακρυνουν απο την ουσια…

  Και τελος, αυτο που εχει μαθει να δουλευει με ανεση ο καθενας (…) ειναι και το καλυτερο γι΄ αυτον, ειδικα αν δεν εχει ορεξη να ψαξει…

  Ευχαριστω!

 • Σιγουρα ο καθε χρηστης χρισιμοποιει το λειτουργικο που μπορει να χειριστει ευκολα για να κανει τη δικη του δουλεια και οχι προγραμματισμο ή κατι το πιο εξειδικευμενο. Εγω προσωπικα απο το Φεβρουαριο χρησιμοποιώ Linux αντι για Vista αρχικα και Win7 αργοτερα γιατι πολυ απλα κανω τα ιδια πραματα πιο γρηγορα και πιο ευκολα. Βαρεθηκα να περιμενω να φορτωσει η μπαρα του Wind Expl. ή το USB stick οταν στα Linux το εχει συνδεσει και αποσυνδεσει σε χρονο dt. Μην ξεχναμε αλλωστε οτι οι περισσοτεροι χρηστες ειτε λογω ελλειψης χρονου και ορεξης δεν καθονται να ασχοληθουν με κατι αλλο και κανουν πολυ τετριμμενα πραματα με το pc τους. Αν καποιος τους εδειχνε Linux μπορει και να αλλαζαν το OS γιατι θα τους κεντριζε περισσοτερο το ενδιαφερον. Εγω που δεν ειχα δουλεψει ΠΟΤΕ terminal στη ζωη μου, ψαχνω να βρω πλεον updates και installs στα Linux μεσω τερματικου γιατι οχι μονο ειναι πολυ πιο απλο αφου κανεις copy-paste, αλλα σε μαθαινει και κατι καινουριο. Ασχετα ομως απο αυτο που κανεις δεν μπορει να πει με σιγουρια ποιο OS ειναι καλυτερο για Desktop χρηση (αφου για server Linux και BSD ειναι καλυτερα) απλα αναλογιστειτε οτι το 2004 ουσιαστικα το Linux απεκτησε μια ΕΤΑΙΡΙΑ απο πισω του οπως η Canonical και οχι τους απλους προγραμματιστες που το υποστηριζαν. Απο αυτο και μονο μπορει να φανταστει καποιος τι θα μπορουσε να επιτευχθει στον κοσμο των υπολογιστων αν υπηρχε και η υποστηριξη των εταιριων που απολαμβανει η MS.

  • Ξεχνάς τι τράβηξε η ίδια η MS μέχρι να φτάσει στο αποτέλεσμα που αναφέρεις. Θυμήσου τι τράβηξε με τα NT 4 και γιατί καθυστέρησαν τόσο τα 2000. Δεν ήρθε “μόνη της” αυτή η υποστήριξη, την κυνήγησε (θεμιτά; αθέμιτα; ό,τι θέλει ο καθένας υποστηρίζει) η ίδια η εταιρία.
   ΥΓ. Ξεχνάς Red Hat, Novell. Πολύ περισσότερο καιρό υπάρχουν αυτές από την Canonical.

   • Δεν σε καταλαβαινω. Εγω μιλησα για τις ιδιες δουλειες που κανουν τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ Win με τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ Linux. Τωρα αν επρεπε ενα κολοσσος με τοσα δις που εχει διαθεσει να πρεπει να κανει τετοιου ειδους πειραματισμους (που δεν τους ξερω κιολας γιατι δεν χρησιμοποιουσα τοσο παλια Win), με συγχωρεις κιολας αλλα το βρισκω κοροϊδια. Δηλαδη οι απλες κοινοτητες του Linux τι επρεπε να κανουν; Ή οι πρωτες εταιριες Linux που δεν ειχαν τα μεσα της MS; Εμενα αυτο μου ειναι αξιοθαυμαστο, το οτι δηλαδη ενα OS αγνο στη γεννηση του ακομα και τωρα προσφερει πραματα που αλλα λειτουργικα κολοσσων δεν σου δινουν την ελευθερια να τα κανεις.

    • Εσύ είπες πως το Linux μεγάλωσε (ή έστω, η αποδοχή του) όταν μπήκε από πίσω μια εταιρία. Κι εγώ απάντησα πως, γι’ αυτό που “κατηγορείς” την MS, η ίδια έχει φτύσει αίμα. Επίσης, υπάρχουν και πολλά πράγματα που το Linux δεν σου δίνει την ελευθερία να κάνεις (ναι, ακούγεται οξύμωρο) – μπορεί κάποιος αντίστοιχα να ισχυριστεί.

  • Η ατμομηχανή της εξέλιξης του linux δεν είναι η Canonical, αλλά μια άλλη μικρή εταιριούλα, που λέγεται Redhat :p

   • Μαλλον δεν το εξεφρασα καλα. Εννοουσα το Ubuntu οτι ηταν αυτο που εβαλε περισσοτερο κοσμο στο Linux καθως το λειτουργικο ηταν πολυ απλο και ευχρηστο. Φυσικα και οι παραγωγες διανομες οπως το Mint που το καθιερωσε. Και σιγουρα η Canonical ηταν η βενζινομηχανη.

 • Αν σήμερα το χ δεν έχεις καλούς drivers εδώ και το ψ δεν έχει ταχύτητα εκεί, είναι σήμερα. Για μας που ασχολούμαστε πάνω από δεκαετία με αυτά τα πράγματα, ξέρουμε ότι χθες ήταν άλλα τα θέματα και αύριο που θάχουν λυθεί -ή ξεπεραστεί αυτά- θα έρθουν άλλα. Και για τις 2 πλευρές.

  Το θέμα είναι πως αρέσει στον καθένα να πηγαινει τη “βόλτα” του. Με λουράκι ή χωρίς;
  Και τα 2 έχουν συν και πλην και το τι έχεις μέσα σου και τι μετράει περισσότερο για σένα, είναι αυτό που οδηγεί στην επιλογή -και- λειτουργικού.

  Όσο για μένα, είμαι της άποψης πως όπως τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα λειτουργούν καλύτερα ανοιχτά, το ίδιο και το λογισμικό.

  • “Όσο για μένα, είμαι της άποψης πως όπως τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα λειτουργούν καλύτερα ανοιχτά, το ίδιο και το λογισμικό.”

   Δηλαδή για σένα όσοι χρησιμοποιούν κλειστό λογισμικό για όποιους λόγους έχουν λουράκι στο λαιμό ή είναι “κλειστόμυαλοι”;

   • Για μένα όσοι χρησιμοποιούν κλειστό λογίσμικό ΝΑΙ έχουν λουράκι και λέγεται EULA και το λογισμικό τους ΕΙΝΑΙ “κλειστόμυαλο”, γιατί το βλέπουν και το ελέγχουν ΜΟΝΟ αυτοί που τους “ανήκει”.

    Και απάντησε μόνο σου στην ερώτηση που μπορεί να υπάρξει περισσότερη “βρωμιά”. Στο κλειδωμένο πακέτο ή σε αυτό που μπορεί να ανοίξει οποιοσδήποτε και να δει τι έχει μέσα;

    • Το γεγονός πως με αυτό ίσως κάνουμε την δουλειά μας; Το λουράκι μετράει αν κάνω τη δουλειά μου;

     • Το λουράκι μετράει ΠΑΝΤΑ. Δεν ισχύει η EULA τότε; Ανοίγει ο κώδικας;

      Το γιατί κάποιος χρησιμοποιεί αυτό ή το άλλο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή κάνω τη δουλειά μου “καθαγιάζεται” το μέσο. Το μέσο είναι ότι είναι.
      Και το κλειστό λογισμικό, οι απαγορευτικές άδειες χρήσεις, οι πατέντες… είναι “αρρώστιες” και ένα μέρος του προβλήματος της σημερινής παγκόσμιας κατάστασης (βλέπε κατάντιας) είτε μου δίνουν να φάω γιατί προγραμματίζω σε εταιρία που φτιάχνει windowsικό πρόγραμμα και ταΐζω τα παιδιά μου, είτε μου αρέσει να το χρησιμοποιώ για το χ λόγο, είτε έτσι.

    • Και γιατί είμαι εγώ είμαι υποχρεωμένος να σου δείξω τον κώδικα και τα patterns που ακολουθώ για μια εφαρμογή που μου έχουνε βγεί τα μάτια να αναπτύξω για πάνω απο ένα χρόνο; Μαζί τον γράψαμε τον κώδικα; Μαζί σπαταλήσαμε χρόνο ; Μαζί βγάλαμε τα μάτια μας αδερφέ ; Πώς θα μου επιβάλεις να σου ανοίξω τον κώδικα του NetCheck; Όταν ξυπνήσετε και καταλάβετε ότι οι δήθεν “αρχές” του ανοιχτού λογισμικού που σας έχουνε επιβάλει στηθήκανε με τέτοιο τρόπο ώστε ο RMS και ο κάθε RMS να τα κονομάνε τότε και μόνο ΤΟΤΕ ίσως το Linux ξεφύγει και πάει μπροστα.

     • Aν δες θελεις μην τον δωσεις. Συνεχισε να ξεστραβωνεσαι να το αναπτυξεις μονος σου.
      Αυτο που δεν εχεις καταλαβει ειναι πως το “δινω” σημαινει και παιρνω.
      Αν τον δωσεις τον κωδικα, καποιοι αλλλοι θα τον αναπτυξουν, θα διορθωσουν σφαλματα, κλπ.
      Οσο για περι κονομας ΡΜΣ & Αν. Λογισμικου, σορρυ μας λες μαλακιες.

     • Δεν έχεις καμμία υποχρέωση να ανοίξεις τον κώδικά σου. Ποιός είπε το αντίθετο; Είναι προϊόν της πνευματικής σου εργασίας και έχεις κάθε δικαίωμα να το διαθέσεις με τους όρους που επιθυμείς.
      Θα μου επιτρέψεις όμως να σέβομαι ιδιαίτερα τους αθρώπους που έχουν διαθέσει το αποτέλεσμα της δικής τους πνευματικης εργασίας με άδεια η οποία μου επιτρέπει να μάθω από αυτό και να το τροποποιήσω χωρίς κόστος.
      Λυπάμαι αλλά αυτό το παραμύθι με το ότι μας έχουν επιβάλλει τις αρχές του ανοιχτού λογισμικούς για να βγάζει λεφτά ο… Stallman πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Ποιός επέβαλλε; Με ποιά δύναμη; Ξέρεις πως βγάζει τα προς το ζην ο Stallman;
      Για τις “αρχές” του ανοιχτού λογισμικού απλά θεωρώ ότι δεν γνωρίζεις το αντικείμενο – δεν είναι και αναγκαίο.

     • Εντάξει… Όχι τα κονομάει και ο RMS που δεν έχει μόνιμη κατοικία…

   • στενόμυαλοι είναι αυτοί που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν ελεύθερο λογισμικό, όταν αυτό τους προσφέρει τουλάχιστον ισάξιες λύσεις.

   • “Δηλαδή για σένα όσοι χρησιμοποιούν κλειστό λογισμικό για όποιους λόγους έχουν λουράκι στο λαιμό ή είναι “κλειστόμυαλοι”;”

    Αυτό το συμπέρασμα πώς βγήκε; Μιλάμε για λειτουργικά και όχι χρήστες. Αν θες να μιλήσουμε για άτομα και χρήστες πες για ποιόν θες -και αν τον ξέρω- να σου πω τη γνώμη μου. Γενικά, στενόμυαλους ή ανοιχτόμυαλος, φοβερά άτομα ή μλκς ,έχω γνωρίσει και στα 2 στρατόπεδα.

    • Δεν διαφωνώ για το τελικό συμπέρασμα αλλά διάβασε τι έγραψες καλύτερα και τι συμπέρασμα μπορεί να βγει.

     • Έγραψα αυτό:
      “Όσο για μένα, είμαι της άποψης πως όπως τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα λειτουργούν καλύτερα ανοιχτά, το ίδιο και το λογισμικό.”
      Από που βγαίνει το συμπέρασμα ότι κάποιος διαβάζοντάς το θα δει εδώ μέσα χαρακτηρισμό για …χρήστες.
      Μυαλά ανοιχτά: απόψή μου ότι δουλεύουν καλύτερα.
      Αλεξίπτωτα ανοιχτά: άποψή μου -λέμε τώρα- ότι δουλεύουν καλύτερα
      Λογισμικό ανοιχτό: άποψή μου ότι δουλεύει καλύτερα.

      Το συμπέρασμα για στενόμυαλους χρήστες ή έστω αναφορά σε χρήστες από πού μπορεί να βγει; Απλά δεν μπορεί γιατί ΔΕΝ έγινε καμμιά αναφορά ή χαρακτηρισμός σε χρήστες.

 • @fog (Δεν μπορώ να πατήσω reply). Δηλαδή η “επανάστασή” σου έναντι στην κατάντια είναι το ανοιχτό λογισμικό; Και που αλλού υπάρχει αντίστοιχη λύση; Μονοπώλιο και πατέντες υπάρχουν παντού -δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι λειτουργεί ο κόσμος.
  Όσο για τον συλλογισμό με το ανοικτό λογισμικό, στο ανέλυσα. Το ανοικτό λογισμικό απευθύνεται σε “ανοικτά” μυαλά, όπως είπες καθότι (κατ’ εσένα) δουλεύει καλύτερα. Άρα πες μου το κλειστό, πάλι κατ’ εσένα, που απευθύνεται;

  • Η στάση ζωής μου σε όλους τους τομείς είναι η προσωπική μου “επανάσταση”. Το ανοιχτό λογισμικό είναι ένας από αυτούς. Και αναφέρθηκα σε αυτό μιας και εδώ γι αυτό μιλάμε. Για να στηρίξω την άποψή μου για το ανοιχτό λογισμικό πρέπει να αναφέρω κάθε ακτιβιστική μου δράση (αν έχω); Ή υπάρχει κάποιος νόμος που λέει από πού ξεκινάει ο καθένας την αντιδρασή του ή με τι θα τη σετάρει για να μετράει; Όχι βέβαια.

   Ο κόσμος -λες- λειτουργεί έτσι. Θα το δεχτώ. Έχω 2 επιλογές. Ή να το αποδεχτώ ή να αντιδρώ όπως μπορώ, όπου μπορώ. Κοινώς θα μας “πηδήξουν” -αφού ο κόσμος είναι έτσι- οπότε κάποιοι λένε ας κάνω ένα μπανάκι κι ας περιμένω και κάποιοι άλλοι χώνουν καμμιά κλωτσιά όπου μπορούν. Προτιμώ το δεύτερο. Θέμα στάσης ζωής.

   “Όσο για τον συλλογισμό με το ανοικτό λογισμικό, στο ανέλυσα. Το ανοικτό λογισμικό απευθύνεται σε “ανοικτά” μυαλά, όπως είπες καθότι (κατ’ εσένα) δουλεύει καλύτερα. Άρα πες μου το κλειστό, πάλι κατ’ εσένα, που απευθύνεται;”

   Πού εγραψα ότι το ανοιχτό λογισμικό απευθύνεται σε ανοιχτά μυαλά. Είπα ότι τα ανοιχτά μυαλά δουλεύουν καλύτερα. Είπα που ανήκουν; Είπα ότι το ανοιχτό λογισμικό δουλεύει καλύτερα, είπα πού απευθύνεται;

   Και ας πούμε ότι για σένα ήταν μονόδρομος να σκεφτείς ότι δεν είπα 3 παραδείγματα ανοιχτών πραγμάτων, αλλά ένα ανοιχτό πράγμα -το λογισμικό- που απευθύνεται σε κάποιο από τα 2 άλλα. (μυαλά και αλεξίπτωτα)
   Δηλαδή κάποιος άλλος θα σκέφτονταν ότι είπα πως οι χρήστες κλειστού λογισμικού δεν είναι …αλεξίπτωτα;

   Το σκεπτικό σου ΗΘΕΛΕΣ να πάει εκεί και πήγε. Όχι γιατί είπα κάτι τέτοιο ή άφησα κάποιο “παράθυρο” εγώ, αλλά γιατί είχες αυτή την πρόθεση.
   Ένας συλλογισμός του στυλ: Ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι.
   ;)

   • Viva la revolution comrades.
    Απο το λογισμικό περάσαμε στην επανάσταση.
    Ερώτηση.Το ανοιχτό λογισμικό είναι συμβατό με το κόμμα που ψηφίζω; Έλεος…

    • Έλα ρε Blackfox… η fog σου μιλάει για στάση ζωής κι εσύ πετάς τσιτάτα :(
     Για κάποιους το λογισμικό είναι απλά εργαλείο – δλδ επιλέγουν να αγνοήσουν τις όποιες προεκτάσεις μπορεί να έχει η επιλογή να χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο. Για άλλους τα πράγματα είναι πιο συνδεδεμένα και “πολιτικά”. Μην φτάνουμε στο σημείο να γελοιοποιούμε την μία ή την άλλη άποψη – τότε δεν είναι διάλογος αυτό που γίνεται, αλλά ανταλλαγή “εξυπνάδων”…

    • Έχω την εντύπωση ότι ειρωνεύεσαι την απάντηση που έδωσα σε ερώτηση που ΕΣΥ μου έκανες.

     Αν ανατρέξεις στο αρχικό μου ποστ για την άποψή μου για το λογισμικό δεν αναφέρθηκα πουθενά σε επαναστάσεις. Η λέξη “επανάσταση” πρωτομπήκε στη συζήτηση από ΕΣΕΝΑ σε ερώτηση προς εμένα και σου απάντησα.

     Τα “ανοίγματα” εκτός λογισμικού ΕΣΥ τα έκανες.
     Αν δεν συμφωνείς με την άποψή μου είναι δικαίωμά σου και μπορείς να παραθέσεις τα επιχειρήματά σου, αν έχεις. Η ειρωνία τι εξυπηρετεί;
     Την έλλειψη επιχειρημάτων υποθέτω και αντίδραση στο στρίμωγμα.
     Καλή συνέχεια :)

     • Έχεις συνδέσει το λογισμικό με θέματα μυαλού και εξυπνάδας. Βλέπεις πως στο έχω επισημάνει τόσες φορές αλλά εξακολουθείς να μην καταλαβαίνεις πως … το ένα είναι το ένα και το άλλο το άλλο. Από πάνω γράφει άλλο χρήστης πως “μιλάς για στάση ζωής” κι εγώ πετάω τσιτάτα. Μα σοβαρολογούμε;
      Τώρα μου λες πως σε ειρωνεύομαι; Που ακριβώς;
      Ο τρόπος ζωής συνάδει με το λογισμικό που χρησιμοποιούμε;
      ΥΓ. Ο αριθμός των απαντήσεων που έχω δώσει σου δίνει να καταλάβεις πως δεν έχω επιχειρήματα; Έχω απαντήσει σε όλους, ακόμα και στους συντάκτες, και είμαι ένας. Κοίτα πόσοι μου έχουν απαντήσει.

 • Το άρθρο είναι λίγο spaghetti….Δεν βγάζεις άκρη, νόημα… Πολύ κακογραμμένο…
  Come on guys, you can do better than that!

  • Έχεις δίκιο Πάνο. Είναι το αποτέλεσμα του κόψε ράψε διαφόρων συζητήσεων. Πρώτη προσπάθεια για συλλογικό άρθρο είναι, οπότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το επόμενο θα είναι καλύτερο!

 • @Blackfox
  Συνδεση μυαλου και εξυπναδας ΔΕΝ εγινε στο θεμα του λογισμικου. Συνδεση αποδοσης εργασιας και ανοικτου λογισμικου εγινε ομως. Δεν καταλαβαινω που ειναι λαθος η αποψη αυτη και για ποιο λογο να πεισουμε για το αντιθετο. Αποψη του ειναι.

  Ε, η απαντηση σου για το συσχετισμο με το κομμα και Κουβανεζικα κλισε, ηταν λιγο ειρωνικη.

  Ο τροπος ζωης οχι αναγκαια αλλα αν καποιος το ακολουθει για την παρτη του ειναι κατακριτεο;

  Προφανως μιλησε για τα επιχειρηματα των τελευταιων απαντησεων σου σε αυτον και οχι γενικα στο αρθρο. Ο αριθμος των απαντησεων ομως δεν ειναι αναγκαιο οτι εχουν και επιχειρηματα. Εγω μπορει να απανταω 100 μπουρδες. Ο αριθμος δεν λεει κατι. Οσο για το ποσοι εχουν απαντησει σε σενα, διαλογο κανουμε οχι επιθεση. Με την ιδια λογικη κοιτα σε ποσους εχεις απαντησει εσυ.
  Φιλικα παντα και χωρις ειρωνια ή εμπαθεια.

  • Εσύ σε ποιά κατηγορία κατατάσσεις τις απαντήσεις μου; (Ακόμα και αυτήν που αναφέρω κόμμα)
   Για να το ξεκαθαρίσουμε:
   Μπορώ ευχαρίστως να δεχθώ κριτική για το οτιδήποτε. Δεν μπορώ να δεχθώ όμως τη λογική του “Το τάδε” ή το “δείνα” είναι ντε και καλά καλύτερο γιατί “έτσι γοουστάρουμε”. Και τα δύο έχουν κάποιο σκοπό, αφού υπάρχουν. Όπως έχω ξαναγράψει, έγκειται στο πως θα κάνει ο καθένας την δουλειά του.
   Αλλά να λέμε επιχειρήματα, το ξαναλέω.
   Αυτό που δεν κατάλαβες είναι πως δεν συνδέεται το ένα με το άλλο (κάτι που κατ’εμέ κακώς γίνεται στην αρχή του άρθρου με το να παρουσιάζουμε το Linux ως “υπερ-επανάσταση” που “αλλάζει μυαλά”.). Το ότι έβαλα Linux δεν με έκανε “επαναστάτη” ούτε το ότι χρησιμοποιώ Windows μου βάζει “λουράκι” ή λόγω κλειστού λογισμικού μειονεκτώ.
   Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω, συγγνώμη αν το έκανα λάθος.

 • Την vBulletin θα την κατηγορήσει κανείς σας που χρεώνει το Βoard και δε διαθέτει opensource έκδοση ή δεν αγγίζει τα fun-boys του osa-rena ; Α ξέχασα ………τα opensource boards είναι πρωτοποριακά και καινοτόμα…..τι κι αν δε φτάνουν ούτε το 10% του εμπρικού vbulletin…..
  Και κάτι ακόμα….αμφιβάλλω πολύ εάν κάποιος από εσάς που μιλάτε περί “αρχών” και σεβασμού στο opensource έχετε κάνει ποτέ σας donate στον κακόμοιρο προγραμματιστή του WordPress plugin που χρησιμοποιείτε στο osarena! Όχι γιατί το ζήτησε αλλά για το γαμώτο ρε παιδί μου….να του δείξουμε ότι επικροτούμε την προσπάθειά του….

 • Αν μη τι άλλο με αυτό το fan boys έλιωσα. Είναι χάσιμο χρόνου να βάλω άλλα links. Το άρθρο από μόνο του από πάνω απορρίπτει αυτοματα ότι λες.

  Όσο για το δεύτερο που αναφέρεις, επειδή ειναι συκοφαντία, έχεις καποια απτή απόδειξη? Αν ναι δημοσίευσε την.
  Το τι κανουμε δεν είμαστε ψωναρες να το διατυμπανίζουμε.
  Αν απλά ήσουν ελάχιστα πιο λίγο εμπαθής και έκανες μια αναζήτηση με το όνομα η νικ του καθενός σε καποια πρότζεκτ (ακομα & αυτών που όπως αναφέρεις, χρησιμοποιούμε εδώ, θα καταρριπτόσουν).
  Αν έχεις λοιπόν καποια απόδειξη δημοσίευσε την αλλιώς αναίρεσε.

  Και τέλος, επειδή, είσαι προφανώς εμπαθής, το osarena ειναι ΔΩΡΕΑΝ. ΔΕΝ μας πληρώνει κανείς.
  Εθελοντισμός, u’ know? (κανε μια αναζήτηση εδώ & με την λέξη σχολεία).
  Μα όπως διαβάζω & από τα άλλα σου σχόλια, δεν έχεις ιδέα για αυτά.
  Σύγχρονος νεολλην (αρας), έτσι?

  Αν έχεις κάτι να αναφέρεις για την VBullentin, ευχαρίστως να μας ενημερώσεις και να το δημοσιεύσουμε. Λυπάμαι δεν είμαστε παντογνώστες, ούτε ξερολοες.
  Είμαστε όμως ανοιχτοί σε προτάσεις.

  • Τον Ανδρέα Ανδρέου τον γνωρίζετε ; Εάν όχι αφήστε τα περί opensource και κλείστε το…

  • Ο εθελοντισμός που αναφέρεις σε τι έχει σχέση με το να παραθέτεις άποψη και να συγκρίνεις πράγματα για τα οποία δεν έχεις την ελάχιστη απαιτούμενη γνώση; για να συγκρίνεις κάτι πρέπει να το γνωρίζεις φυσικά κάτι το οποία δεν ισχύει για τους περισσότερους από εσάς. Αν δεν είναι αυτό funboyσμός τί είναι;

   • ξέρω εγώ? Εμείς το κλείσαμε όπως μας είπες. Δεν ξέρουμε. Για πες μας εσύ, τι ειναι 7.000 αρθρα με άπειρες ώρες από τον προσωπικό μας χρόνο.
    Και παράτα τα υπόλοιπα, άσε τις διάφορες συνεισφορές.
    Δικτυακά μιλάμε πάντα έτσι? Άσε την ζωή μας απ’ έξω, εκτός βέβαια αν έχεις άποψη & σε αυτό, οπότε πάσο.

    Βασικά τρολαρεις. Αν θες να πεις κάτι, ότι & αν ειναι, δεν θα σου αφαιρέσουμε τον λόγο, πεστο συγκεντρωμένα και όχι παραληρηματικά σε πολλαπλά.

 • Επειδή με προκαλείτε μια ερώτηση….Θα ήθελα να δω που θα ήταν το Linux και ο Apache χωρίς σπόνσορες…και πριν βιαστείτε να πείτε περί εθελοντισμού και άλλα δακρύβρεχτα και επειδή φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι δεν έχετε καν τις ελάχιστες γνώσεις σε servers και τα λοιπά (ούτε καν σε coding) μια μικρή λίστα

  Linux foundation sponsorship :
  Fujutsu
  Hitachi
  HP
  IBM
  Intel
  Nec και άλλοι (όλοι κερδοσκοπικές εταιρείες…)

  Apache :

  Platinum sponsor….MICROSOFT! (¨ΟΟΟΟ η κακιά MICROSOFT χρηματοδοτεί τον opensource Apache? Στην πυρά στην πυράαααααααααα)

  • Πρώτα απ’ όλα ΔΕΝ απαντάς σε αυτά που σου είπα. Αρα είσαι κακεντρεχής στα όσα λες έτσι? Το επιβεβαιώνεις.
   Οσο για τους σπόνσορες, επειδή το “ξεχνάς” έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως και στους χρηματοδότες του Linux kernel που ξέχασες ν’ αναφέρεις.
   Το που θα ήταν δεν ξέρω, μα τουλάχιστον όσο ξέρω όλοι όσοι τα σπονσοραρουν τα χρησιμοποιούν.
   Αυτο που ξερω ειναι πως επι χρονια το Linux αναπτυσσοταν χωρις χρηματοδότες. Αργοτερα ενδιαφερθηκαν οι εταιρειες για αυτο και οχι το αντιθετο.
   Πυτε και τα υπολοια ξερω που θα ηταν μα Apche τρεχει η συντριπτικη πλειοψηφια του διαδικτυου. Και χωρις σπονσορες σιγουρα θα υπηρχε εκει εξω.
   Και επειδη εχεις αγνοια, ξερεις αραγε το γιατι μια ετειρεια γινεται μελος του Linux foundation?

   Τον Ανδρέα Ανδρέου τον γνωρίζετε ; Εάν όχι αφήστε τα περί opensource και κλείστε το…

   Οχι, ειμαστε ασχετοι. Οκ θα το κλεισουμε, ευχαριστουμε για την ευγενη διαλογο με επιχειρηματα.

   • Αποφασίστε….χρησιμοποιείτε opensource γιατί ειναι Δωρεάν η Καλλίτερο ; Και τα 2 δε γίνεται.

   • Για όποιο λόγο και να το κάνει η Microsoft εσύ ΔΕΧΕΣΑι χρηματοδότηση από κάποιον που κατηγορείς. Υποκρισια σε όλο της το μεγαλείο φυσικά.

   • Τώρα που λες για “ευγενή διάλογο” με επιχειρήματα, έχεις δει τι έχω ακούσει εγώ; Είναι ευγενής διάλογος;

 • Παραληρείς, στο ξαναλέω.
  Εμείς σαν osarena, ΔΕΝ δεχόμαστε χρηματοδότηση από κάπου.
  Από την άλλη αν συγκρίνεις την ανάπτυξη των Windows της MS με αυτή της Canonical & του Ubuntu, είσαι για τα πανηγύρια.

  Δεν επιδιωκουμε ουτε αξιοπισται, ουτε ΤΙΠΟΤΑ, Το κανουμε επειδη γουσταρουμε. Οποιςο γουσταρει μας διαβαζει. Οποιος μας φοβαται, παραλληρει οπως εσυ.
  Ο πρωτος εισαι νομιζεις?

  • Αυτό δεν συγκρίνει το άρθρο; Και όχι μόνο για την Canonical, αλλά όλο το Linux vs Windows… Μήπως δεν κατάλαβα κάτι;

 • Δεν βλεπω να λεει κατι τετοιο το αρθρο.
  Αν χρειαζεται να γραψουμε και τα αυτονοητα και να καποιος βλεπει ομοιοτητες στον τροπο αναπτυξης Ubuntu & Windows, ας παει να διαβασει κατι αλλο.
  Ειλικρινα, δεν μπορουμε να μιλαμε για τα αυτονοητα.

  • Πού συγκρίθηκε η Canonical με την Microsoft;
   Ποιός ανέφερε κάτι τέτοιο;
   Και από που είναι αυτονόητο όταν έχουμε αποδομήσει και τους μεν και τους δε.

   • Επειδή συνέβη αυτό που φοβόμουν & έχουν αλλοιωθεί τα πάντα.
    Αν κάποιος νομίζει η δεν έχει μάθει τις διαφορές ανάμεσα στην ανάπτυξη του Ubuntu και των Windows, ειναι περιττό να συνεχίσω.
    Αν κάποιος πιστεύει πως τα Windows προσφέρουν τα πάντα & ειναι υπέροχα ας τα χρησιμοποιεί. Αν κάποιος πιστεύει το ίδιο για το Linux ας κάνει το ίδιο.
    Η με οποίο άλλο ΛΣ του κάνει κέφι. Και ας το υπερασπίζεται και ας διαδηλώνει & υπέρ του.
    Θεωρώ ανόητο πλέον να αναλώνουμε χρόνο, όταν σε μια σελίδα όπως το osarena, έχουμε επανειλημμένως κτυπήσει τα στραβά του χώρου μας.
    Εγώ κάνω κέφι το Linux. Όσο δεν το απαγορεύει ο νόμος θα το χρησιμοποιώ. Οτι και να διαβάσω η δω από οπουδήποτε δεν θα αλλάξω γνώμη. Άλλωστε συνήθισα.

    Τώρα όλα τα υπόλοιπα που γινονται εδώ και καποια σχόλια ειναι λασπολογίες, @@ρολογιες και ανταλλαγή (ανούσιου) πνεύματος.
    Κάνω reply σ’ σένα, για να μην το πάρει προσωπικά κάποιος άλλος. Απευθύνομαι γενικότερα.
    Αν κάποιος ειναι τόσο γκα-γκα και πιο πάνω βλέπει φανμπουσμο, δικαίωμα του.
    Αν πάλι κάποιος ειναι τόσο ανόητος και πιστεύει πως στον κόσμο μας και με θεό το χρήμα, θα μείνει οτιδηποτε ανέγγιχτο η ανεκμετάλλευτο & αραδιάζει εδώ @@ριες, προφανώς ειναι & από αυτούς που τόσα χρόνια ψηφίζουν τα σκατά που έχουμε.
    Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο υπαινίσσεται κάτι για το osarena η ειναι λασπολογία θα διαγράφεται στην καλύτερη των περιπτώσεων.

    • 1. Μην μιλάμε με γενικότητες, αν κάτι εμπίπτει στην λασπολογία ή σε τέτοιες κατηγορίες, κατονόμασέ τις. Αλλιώς είναι γενικότητες.
     2. Σου απαγόρευσε κανένας να το χρησιμοποιείς; Άλλο το χρησιμοποιώ και άλλο το ανεβαίνω στα κάγκελα και το υπερασπίζομαι με την ύστατη ρανίδα του αίματός μου, ακόμα κι όταν δεν έχω δίκιο.
     3.Τι σχέση έχει το λογισμικό με τα σκατά που ο καθένας ψηφίζει; Μπορούμε να κάνουμε όση κουβέντα θέλεις πάνω σε τέτοια θέματα, αλλά μην μπλέκουμε άσχετα, μεταξύ τους, θέματα.
     4. Δηλαδή προτείνεις να σταματήσει ο σχολιασμός;

 • Βρε συ Διονυση πλακα μου κανεις? Δεν βλεπεις τον αλλον που τρολαρει για να διαφημισει την σελιδα του?
  Δηλαδη συμφωνεις με τους χαρακτηρισμους που απεδωσε στο osarena? Αν ναι οκ, δεν υπαρχει λογος να διαφωνησουμε. Αλλες αποψεις.
  Μα σαφως ειναι λασπολογιες και το ξερεις.
  Στο παραπανω αρθρο δεν βλεπω “υπερασπιση μεχρι τελευταιας ρανιδας”. Για νιοστη φορα θα αναφερω ΟΛΑ εκεινα τα τιμημενα τα αρθρα που εχουμε κατακεραυνωσει τα του χωρου μας.
  Αυτο που σου λεω για παραποιηση ειναι αυτο πο λες.
  Το λογσμικο, τα σκατα και οι ψηφοι αμεσα καμια.
  ΑΛΛΟ ειπα ομως:

  Αν πάλι κάποιος ειναι τόσο ανόητος και πιστεύει πως στον κόσμο μας και με θεό το χρήμα, θα μείνει οτιδηποτε ανέγγιχτο η ανεκμετάλλευτο & αραδιάζει εδώ @@ριες, προφανώς ειναι & από αυτούς που τόσα χρόνια ψηφίζουν τα σκατά που έχουμε.

  Με μια αναζητηση στο Osarena θα βρει ο καθενας ΠΟΛΛΑ αρθρα.
  Ζηταω να σταματησει η λασπολογια και οι αληθοφανειες.
  Οσα γραφονται εδω και ωρα ΔΕΝ εχουν σχεση με το αρθρο.
  Εγω οπως και να εχει μιλησα & στο αρθρο & στα σχολια.
  Περριτο να συνεχισω. Αλλωστε τι να ξερω?
  οπως ειπε & ο αλλος πιο πανω ας το βουλωσω, να διδαχτω.
  Πιστευω πως για εμενα το Linux ειναι πιο καλο απο αλλα.
  Πιστευωπως η MS, η Mosanto και ενα σωρο αλλες πολυεθνικες εχουν αμεση σχεση με τα οσα συζηταμε και συνεπως με το λογισμικο (και με αυτο).

  • Η αρχή του άρθρου όμως συνδέει αυτά που λες, οπότε εύκολα μπορούν να κριθούν. Όσο για τους χαρακτηρισμούς, χαρακτήρισε συγκεκριμένα -προς τα “fanboys”, όπως εκείνος τα εννοεί. Δεν κατηγόρησε συλλήβδην το OSArena, οπότε δεν υπάρχει θέμα αν συμφωνώ ή όχι. Δεν μπορώ να ξέρω τι παίζει με το donate γιατί δεν είμαι στην τσέπη σου, αλλά μπορεί ο καθένας, με βάση αυτά που διαβάζει, να πει την γνώμη του.
   Στην τελική, έχουν γραφτεί πολύ σκληρότερα από αυτό σχόλια, και δεν μιλάω συγκεκριμένα γι’ αυτό το άρθρο κι όμως πέρασαν.
   Αλλά, ερώτηση. Όταν αρχίζεις και μιλάς σε κάποιον που, όπως και να το κάνουμε, μίλησε ονοματεπώνυμα με στυλ “Ο άλλος” κτλ., μην περιμένεις να μην “ανάψουν” τα λαμπάκια του, ακόμα κι αν σ’ αυτό που λέει είναι λάθος.
   Είδες πως ο άλλος μου είπε στεγνά πως ζω σε όνειρο και κάνω προπαγάνδα και πάλι δεν έπεσα στη λούμπα να τον χαρακτηρίσω. Μην το κάνεις γιατί, ακόμα και δίκιο να έχεις, το χάνεις.

   • Ούτε το ένα είπα ούτε το άλλο…ίσως να υπονοούσα ότι έχεις αδύναμη επιχειρηματολογία και ότι αντιδράς για να αντιδράσεις και ότι πολλά απ αυτά είναι βλακείες άλλα ότι ζεις σε όνειρο και ότι κανείς προπαγάνδα όχι. Αν αυτό πιστεύεις πάλι έχει καλώς…
    Το muse receptor το γνωρίζεις; Γιατί άραγε ενώ ΤΑ λίνουξ δεν υποστηρίζουν (επίσημα τουλάχιστον) vst επέλεξαν αυτά σαν πλατφόρμα για ένα μηχάνημα τέτοιου είδους;

    • Μια επιλογή στις χίλιες.
     Γιατί όλοι οι μουσικοί (αν όχι όλοι, οι περισσότεροι) παίζουν με Mac;

     • Εγώ είμαι μουσικός, δεν παίζω με osx, παίζω με windoze…
      Παλιότερα υπήρχαν πολλοί λόγοι στις μέρες μας η επιλογή λειτουργικού (OSX-windoze) μάλλον είναι περισσότερο θέμα συνήθειας χρημάτων και κολοκυθόπιτας.
      Το muse δεν στο είπα τυχαία έχει πολύ ζουμί αν το ψάξεις…είναι μοναδικό στο είδος του.

 • Μα ειμαστε σε μια σελιδα που μιλαει για Linux. Αυτο μας αρεσει και δικαιωμα μας, ετσι?
  Το να τραβαει ασκοπα και με πελαγοδρομιες κατ’ εμενα ειναι σα να εισαι στην Α ομαδα και να πηγαινεις στην σελιδα της Β & να τους λες μαμιοσαστε.

  Απο την αλλη οταν υποστηριζεις κατι με τοση θερμη (εσυ) σε μια τετοια σελιδα λογικο να τα ακουσεις.
  Αλλωστε ο αλλος σε βλεπει και σαν συντελεστη, μην το ξεχνας.

  Οσο αφορα τα υπολοιπα, ναι διαφωνουμε. Για εμενα ειναι ομαδα απαντες.
  Αν εσυ βλεπεις σωστα και οχι προκλητικα τα σχολια του, προφανως εισαι ο μονος.
  Και επειδη ξερω ολους προσωπικα, ΚΑΝΕΙΣ δεν ειναι φανμπου, ουτε ψωνιο.
  Και το αν εχουμε συμβαλει καπου οικονομικα η με αλλο τροπο ας το ξερουν αυτοι που το ξερουν.

  Δε νομιζω οτι εχει νοημα να συνεχισω.
  Ναι η MS ειναι γαμ,ωτις εταιρεις.
  Ναι τα Windows ειναι γαμω τα OS.
  Ναι με τα Windows, εχεις ασφαλεια, ταχυτητα, κανεις παπαδες.
  Ναι ολα στα Windows και μονο εκει δουλευουν καλα.
  Ναι το Linux τα παιρνει απο εταιρεις, απο αναρχικους απο παρακρατος και απο οπου θες.
  Ναι ειναι για τον… φεοντα. Μονο μαυρες οθονες, μηδεν σκοπος, τιποτα απο προγραμματα.
  Ναι ειναι μονο για φανμπους το Linux.
  Nαι το χρησιμοποιουν μονο 1000-2000 σε ολον τον πλανητη.
  Ναι ο Σταλμαν και οι αλλοι ειναι μεγιστανες του πλουτου.
  ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ!
  Παρ’ ολα αυτα γουσταρω Linux, Ελευθερο Κωδικα & Ανοιχτα Μυαλα.

  • Έπρεπε να μην υποστηρίζω την λογική;
   Εσύ δεν υποστηρίζεις με θέρμη Linux, ΕΛΛΑΚ κτλ.;
   Πρέπει να συμφωνώ;
   Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, είσαι σίγουρος ότι περι WordPress έχει άδικο; Μήπως, μήπως λέω, έχουν περάσει… μπανάνες κάποια στιγμή;
   Εγώ που τα ακούω και έχουν πει (μέχρι τώρα): Ζω σε όνειρο, η βλακεία μου πάει σύννεφο και άλλα τέτοια ωραία δεν μπορώ να απαντήσω γιατί θα τα ακούω;
   Είναι λογικό;
   Αλλά εγώ πρέπει να μιλήσω “κυριλέ” γιατί είμαι συντελεστής;
   Σε πόσα άρθρα έχω γράψει πως ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΑΡΙΟΣ Linuxas ΑΛΛΑ κουβαλάω χρόνια με υπολογιστές, DOS, Windows στην πλάτη; Για ποιό από τα δύο λες να έχω επιχειρήματα; Εγώ φταίω που ΚΑΝΕΝΑΣ προφανώς δεν έχει δώσει βάση;
   Περίμενες ένα άρθρο που περιέχει καθαρά προσωπικές απόψεις να βγει ατεκμηρίωτο;
   Τότε ναι, είναι ο ορισμός του fanboyσμου.
   Είναι σαν τα άρθρα του Οδυσσέα που, κάπου κάπου κι εγώ έχω κατηγορήσει (για άλλους λόγους).
   Όσο για το αν είμαι ο μόνος, εσύ έχεις πει πως ένας άνθρωπος κάνει την διαφορά. Σε thread, στο forum.
   Έχω δικαίωμα να έχω την προσωπική μου άποψη;
   Μήπως περνάμε στις έννοιες του φασισμού και πρέπει να προσέχουμε λίγο;
   Από την αρχή της εγγραφής του άρθρου σου είπα πως κάπως έτσι θα εξελιχθεί. Και επιβεβαιώθηκα. Αλλά, εγώ φταίω πάλι γιατί “δεν έπρεπε να υπερασπίζομαι” τα διάφορα που δεν στέκουν.

   • Οκ βρε φίλε. Είμαι κακοπροαίρετος, είμαι φασίστας, υποστηρίζω με θερμή (όπως λες) και οι υπολοιποι πιο πανω ειναι φαν-μπου.
    Ναι οκ.
    Γιατι το παιρνεις προσωπικά και γιατι αφου νοιάζεσαι συνεχίζεις εδώ? Αλλο το flame, αλλο να τσουβαλιαζουμε και να λεμε να το βουλωσουν η να κατηγορει ο αλλος.
    Σου απαντησα. Ναι οκ με/μας επεισες τα Windows ειναι καλυτερα & το Linux σκαρτο.Εχεις επιχειρηματα, ενω εγω και αλλα φαν μπους, οχι. Παρ’ ολα αυτα ΔΕΝ θα κανω φορματ να βαλω Windows.
    Λοιπον αν θες μιλαμε mail η Σκυπε.
    Αν και εχω περασει στα ορια του φασισμου,λογο δεν εχω αφαιρεσει απο κανενα.
    Δικαιωμα μου ομως να μην συνεχισω εδω.
    Αν θες να με βρισεις επειδη εχουμεδιαφωνια στο Linux VS Windows καντο. Ειλικρινα αν απορω καπου ειναι το γιατι το παιρνεις προσωπικα.
    Αν εχεις κουραγιο, κανε μια αναδρομη στασχολια.

    • Είσαι σίγουρος ότι διαβάζεις αυτά που γράφω;
     Που είπα ότι τα Windows είναι καλύτερα;
     Το καθένα κάνει την δουλειά του.
     Θα το ξαναπώ.
     Το ότι ΦΩΝΑΖΩ πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να συγκριθούν δεν μετράει ή δεν το είπα ποτέ;
     Γιά όνομα δηλαδή…
     Γιατί το παίρνω προσωπικά; Γιατί τα σχόλια που μιλάνε για “βλακεία” κτλ. απευθύνονται προσωπικά σε μένα. Αλλά εσένα σε πείραξε το troll όπως είπες, καθότι τα υπόλοιπα “είναι λογικό να τα ακούσω”.
     Έχεις καταλάβει ότι τέτοιες, ελιτίστικες συμπεριφορές καταστρέφουν και τα δυο λειτουργικά;

  • Κωνσταντίνε επειδή η δουλειά που κάνετε εδώ πέρα σπανίζει και όσα να βγάζετε αν βγάζετε (που πραγματικά αμφιβάλλω αν βγάζετε, μάλλον βάζετε)
   Θέλω να σας πω ΑΠΑΝΤΕΣ ένα μεγάλο μπράβο και να συνεχίσετε όσο πιο δυνατά μπορείτε.

 • Constantinos 14 Σεπτεμβρίου, 2012 20:01

  Δεν ξερω γιατι το παιρνες προσωπικα Διονυση.
  Αν εσυ συμφωνεις με ενα τρολ που μπηκε να προβληθει προσβαλλοντας, ανθρωπους που συνεργαζεσαι & αν πιστευεις πως ειμαστε αχρηστοι οκ.
  Αν συμφωνεις και πως πρεπει να το βουλωσουμε και παλι οκ (δεν σημαινει ομως πως συμφωνουμε),
  Αυτο καταλαβα απο τα συμφαρζομενα σου.
  Απο εκει και περα δεν εχω σκοπο να το συνχεισω.
  Ναι συμφωνω σε ολα και περι Τσιπρα & προ Τροικας. Σου απαντησα πριν.
  Εχω βαρεθει να επαναλαμβανω για τα δεκαδες αρθρα που εχουμε κανει για τα στραβα του Linux. Ελεος πια;. Ποσες φορες πρεπει να το πω?
  Ειναι για τον φεοντα το Linux. Οι εταιρειες τα κανουν ολα σωστα και οι αχρηστοι πειναλεοι developers του Ανοιχτου Λογισμικου μανταρα.
  Δικαιωμα του καθενος να ειναι φαν μιας η περισσοτερων εταιρειων και αλλος οχι.
  Ειμαστε μαζοχες καποιοι, πως να το κανουμε?

  Που τα είδες όλα αυτά;
  Πού συμφώνησα;
  Και το τρολ (συνεχίζεις να προσβάλεις) όπως λες, πίστεψε με, έχει προβολή -δεν χρειάζεται άλλη.
  Πού κατηγορήθηκαν οι developers;
  Τα ίδια σχόλια διαβάζουμε σίγουρα;
  Και πάνω από όλα, “εσείς” έχετε δικαίωμα, ενώ εγώ όχι; Πρέπει να κάθομαι να τα ακούω; Σοβαρολογούμε τώρα;
  Σε πείραξε το “troll” αλλά το χ#σιμο που έχω φάει εγώ “τι να κάνουμε, η σελίδα έτσι όπως είναι, θα τα ακούσεις”. Really;

  • Μα γατι θες να επαναλαμβανομαστε.
   Στο ειπα ηδη. Εισαι συντακτης εδω. Ο αλλος σε αντθιμετωπιζει ετσι.
   Δεν το περιμενες?

   Για τα υπολοιπα τα ειπαμε ξανα. Εγω σου ειπα πως τον βλεπω σαν υβριστη, εσυ πως γουσταρεις το εργο του.
   Και ναι ειμαστε κατωτεροι απο αυτον. Δεν με ναοιαζει.
   Αν ειναι επιχειρημα το σκαστε οκ, Στον δικο μου κοσμο δεν ειναι.
   Εμενα με ενοχλησε που προσεβαλε την υπολοιπη ομαδα, εσενα οχι.

   Δεν εχω καταλαβει ομως που διαφωνουμε.
   Εμενα οι αποψεις μου ειναι στο αρθρο. Τι ειναι αυτο που προσπαθεις να με πεισεις?
   Ποιος σου στερησε τον λογο?

   Υ.Γ: Ακομα προσπαθω ν βρω τα σχολια (μου) που απευθυνονται σε εσενα.

   • Δεν είπα ότι μου στέρησες τον λόγο. Να ξέρουμε τι διαβάζουμε.
    Επίσης δεν είπα πως συμφωνώ. Είπα, πως θεωρώ πως προσβάλλει συγκεκριμένα -τα “fanboys”, όπως κι αν τα εννοεί αυτός.
    Πάμε πάλι: Μου την “πέφτεις” τόση ώρα για το troll, αλλά εγώ έχω ακούσει τα μύρια όσα- κι εκεί δεν υπάρχει σχολιασμός “γιατί είμαι συντάκτης” οπότε όποιος θέλει μπορεί, προσωπικά, να με προσβάλλει.
    Αυτό γιατί δεν το βλέπεις εσύ και μου ζητάς να “προσβληθώ” όταν κάποιος προσβάλει την υπόλοιπη ομάδα; Αυτό λέω.
    ΥΓ. Μόλις έβαλα τα 8 από τα νεύρα μου. Είμαι σίγουρος πως δεν κάνουν για desktop, ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΛΕΓΑ — είδες; ο Microsoft fanboy είπε και κακό λόγο!

    • Ρε συ, ειλικρινα εχω φρικαρει.
     Οταν ξερω πως ετσι & αλλιως θεωρεις τα Windows γτπκ.
     Αφου ειχαμε την ιδεα για συσκευε ςπου ΔΕΝ παιζουν σε Windows.
     Αφου ειπαμε ολες τις μλκς του Linux, αφου σου ειπα και πριν, στο πρωτο reply:
     “Το βαζω σ’ εσενα μην στραβωσει αλλος”.
     Τωρα στα υπολοιπα. Ακοαμ και τεραστις να ειναι ο αλλος, παρδεξου πως μιλαει παραληραματικα και ναι προσεβαλε.
     Και με το φαν μπους και με τα του Osarena & Μοντων.
     Αυτο ειναι κακεντρεχια και ειναι κραυγαλεο.

 • “Blackfox 14 Σεπτεμβρίου, 2012 14:18

  Έχεις συνδέσει το λογισμικό με θέματα μυαλού και εξυπνάδας.”

  Λάθος. Εσύ προσπαθείς απεγνωσμένα και ΚΥΡΙΩΣ αποτυχημένα να μου το καταλογίσεις αυτό. Πού το λέω; Πουθενά.
  Αυτό που λέω πάντως τώρα είναι να συνδέσω εσένα με Κάιρο γιατί αν συνεχίσω τη συζήτηση του παραλόγου όντως θα καταλήξω στο συμπέρασμα που λες με εσένα περίτρανη απόδειξη.

  • Ωραίο επίπεδο.
   Ναι, δεν το λες.
   Πάλι θες να με κάνεις να κάνω copy/paste.
   Εντάξει, σύνδεσε με με Κάιρο.
   Θες πραγματικά να μάθεις με τι θα σε συνδέσω εγώ;

 • Στην ερώτηση περί WordPress που έκανε ο blackfox θα απαντήσει κανένας (διότι είμαι υβριστής,γκαγκά, συκοφάντης! και θέλω να διαφημίσω την σελίδα μου.!)

 • Μάθε να κάνεις διάλογο & όχι παραλήρημα.
  Απάντησε σε αυτά που από πριν σου εχω πει.
  Αν δεν εχει καλυφθει καπου ο Blackfox θα το πει, δεν χρειαζεται μεσαζοντες.
  Ναι δεν εχουμε δωσει φραγκο πουθενα. Ολα τζαμπα & σπασμενα τα εχουμε, οπως καναμε τοτε & με τα Windows.
  Λες & χοντράδες.
  Έχουμε πει όμως ήδη:
  Εισαι τιτανιοτεραστιος, εχεις γνωσεις (respect), εμεις ειμαστε gtpk, το ιδιο και το Linux και υποστηριζουμε το οπεν, επειδη ειμαστε λιγουρια.
  Κατι αλλο?

 • “Τίποτε το ιδιαίτερο. Λογιστικά φύλλα, διαδίκτυο, προγραμματισμό χαμηλού επίπεδου.”

  Assembly και έτσι; :P

  • Μάλλον καμιά C για την σχολή.

   Πάντως οι μισές απαντήσεις δεν στέκουν και πατάνε πάνω σε μύθους. Απαντήσεις του αρχάριου Linuxa που έχει ακούσει 2 πράγματα και τα λέει, πχ περί ασφάλειας κλπ.
   Πέρα από αερολογίες περί ασφάλειας που έχετε διαβάσει στο Net έχετε να πείτε κάτι σοβαρό; Ποιος από εσάς κάθισε και έψαξε κώδικα; Ποιος έκανε tests? Κανείς. Και επιμένετε ότι ο λόγος που δεν υπαρχει Malware sto linux δεν είναι το χαμηλό market share…

   Σε γενικές γραμμές πιάνω το νόημα του “Ζήσης Στυλιανός” και θα συμφωνήσω στα περισσότερα λεγόμενά του αν και λίγο εριστικός. Βέβαια και οι συντάκτες έγιναν αρκετά εριστικοί με συμπεριφορά 10χρονων οπότε σας αφήνω στην παιδική χαρά σας

 • Μου είναι αδύνατον να παρακολουθήσω όλη την συζήτηση αλλά ένα γενικότερο νόημα το έπιασα.
  Καταρχήν το σχόλιο μου για το άρθρο.

  Το άρθρο σαν ιδέα παρουσίασης με επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα ήταν σωστή.Και μπορώ να πω ότι για σελίδα που ασχολείται με το open source και το ελεύθερο λογισμικό ήταν ουδέτερη η γενικότερη τοποθέτηση στο δίλημμα που βάλατε με τον τίτλο αυτόν. Γιατί και στην τελική δεν είστε υποχρεωμένοι να παρουσίασεται την άλλη άποψη και θα μπορούσατε να παρουσιάσεται την δική σας πλευρά. Αυτό όμως δεν έγινε και είναι υπέρ σας.

  Για την κόντρα που έχει ξεσπάσει θεωρώ ότι σχόλια με περιεχόμενο συγκρουσιακό και τρολαρίσματος που λένε δεν θα έπρεπε να απαντήσετε. Εάν ο άλλος δεν μπορεί να κάνει συζήτηση με επιχειρήματα και αναλώνεται περισσότερο σε ύβρεις τότε αφήστε τον τρελό στην τρέλα του.
  Δεύτερον, έχω διαβάσει κάποια άρθρα του blackfox και από ότι κατάλαβα στο άρθρο αυτό θέλησε να πάρει την θέση του υπερασπιστή της microsoft είτε πραγματικά το πιστεύει είτε όχι. Εάν κάνω λάθος διορθώστε με.

  Από την στιγμή που αναλαμβάνεις να παίξεις αυτόν τον ρόλο και στα σχόλια είναι πιθανόν να ακούσεις και αρνητικά σχόλια που έτσι έγινε. Σαν συντάκτης που είσαι θα μπορούσες να πεις ότι παιδιά σέβομαι αυτό και αυτό αλλά δεν δέχομαι αυτό.
  Όλα αυτά τα λέω με συμβουλευτική διάθεση και όχι με ύφος δασκάλου και παντογνώστη.

  Όσο για τα σχόλια του Ζήση Στυλιανού θεωρώ ότι πρόσβαλαν ακόμα και εμένα που δεν είμαι συντάκτης εδώ πέρα αλλά αναγνώστης. Καλά είναι να κρατάς ένα επίπεδο και να μένεις μόνο στα όρια της συζήτησης. Ελπίζω να το πάρεις σαν συμβουλή που δεν είσαι βέβαια υποχρεωμένος να ακολουθήσεις και όχι με διάθεση ειρωνική.

  • Nαι έτσι ειναι, έτσι τουλάχιστον ήταν το σκεπτικό.
   ίσως να ήταν λάθος η παρέμβαση στο γραπτό των συντακτών & έπρεπε να μπουν από κάτω οι αντίθετες απόψεις.
   Το που & γιατί το πήρε τόσο ζεστά ο Blackfox & θίχτηκε που διαχώρισε τον εαυτό του στο “εμείς” & αυτός, δεν το κατάλαβα καθόλου.
   Και αυτό το περί φασίζουσας με ενόχλησε. ΠΟΛΥ.
   Όπως με ενόχλησαν οι υπαινιγμοί του απαράδεκτου Ζήση Σ.
   Το γιατί έχει βημα εδώ να σχολιάζει & να λέει ότι του κατέβει είναι άλλη υπόθεση.
   Ξέρω πολύ καλά πόσα έχουν δώσει τα παιδιά για domains, για τα πρώτα τους hosting, για εργαλεία και τις φορές που είχαν διάφορα μικροδωράκια & τα μοιράστηκαν με τον κόσμο.
   Αφήνω έξω τα ξενύχτια και τις αγωνίες και το να κάθονται να ασχολούνται με το κάθε κακεντρεχή.
   Ότι κανουμε εδώ είναι ανιδιοτελώς.
   Μας αρέσει αυτό που κάνουμε & κάνουμε αυτό που μας αρέσει.
   Και εμένα με χαροποιεί πως το osarena έχει εχθρούς.
   Είμαι πολύ χαρούμενη που ανήκω σε αυτή την ομάδα και για ότι έχει προσφέρει σε ανθρώπους που το θέλουν.

   @Kyriako, ναι & αυτό, μα πιο πολύ μικροπρογραμματακια, scripts.
   @tolis να είμαι στην σχολή ακομα. Που το ξέρεις βρε; Από όσο κατάλαβα με τα λεγόμενα σου είσαι ειδήμων (καθηγητής; πρύτανης;). Πες μας που διδάσκεις να έρθουμε & εμείς που έχουμε μόνο το net ως ενημέρωση να μάθουμε.
   Βέβαια πως ένας χωρίς να έχει να παρουσιάσει κάποιο έργο, μιλάει επανω σε να έργο, είναι άλλη υπόθεση.

   • Περίμενε λοιπόν γιατί λέμε λέμε για τον Blackfox αλλά γιατί δεν μπορούμε να του στείλουμε ένα μηνυματάκι, αφού ενόχλησα; Έχω δημόσια διεύθυνση.
    Ας μιλήσουμε για τον ρόλο μου: Να παρουσιάζω επιχειρήματα, εκεί που παρουσιάζονται ουτοπίες.
    Παράδειγμα: Η αρχή του άρθρου προϊδεάζει για … επανάσταση, και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος γράφει πως “Αν και “δημοσιογραφικά”, θεωρείται ατόπημα, να προκαταβάλλεις κάποιο άρθρο η ρεπορτάζ σου (ασχέτως τι γινεται), στην δική μας περίπτωση ειναι επιβεβλημένο και θεμιτό:
    Θέλεις Linux; Υπέροχα! Αν θέλεις όμως πραγματικά, να προχωρήσεις, μαζί με του λειτουργικό σου σύστημα, άλλαξε και μυαλά!”
    Αμέσως ο συντάκτης που θα “υπερασπιστεί” τα παράθυρα έχει γίνει αποδιοπομπαίος τράγος, ασχέτως αν το πιστεύει ή όχι.
    Συνεχίζουμε, γίνεται χαμός στα σχόλια με κάποια πράγματα που, απλά δεν στέκουν και όταν απαντάω με επιχειρήματα … είδες τι άκουσα.
    Αλλά, εκεί ο Κωνσταντίνος απαντά “είσαι συντάκτης” και “δεν επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα”. Αυτονόητο είναι πως όταν προσβάλλεις κάποιον και ΣΤΟ ΛΕΕΙ, κάποια στιγμή θα αντιδράσει. Και δεν ήταν ένας.
    Ταυτόχρονα, γράφει κάτι ο Στυλιανός και εκεί την πέφτουμε, γιατί προσβληθήκαμε.
    Έχουν ξεσκίσει τον συντάκτη σου dude! Δεν γίνεται στο ένα να φέρεσαι έτσι και στο άλλο αλλιώς.
    Δεν διαφωνώ πως το γραπτό είχε εριστικό ύφος, αλλά μην πεις πως η απάντηση του Κωνσταντίνου δεν ήταν σε χειρότερο ύφος (την πρώτη φορά).
    Μετά, τι αντίδραση περιμένεις;
    Τέλος, ας διαβάσει κάποιος τα posts μου στο Unregistered, όταν ο Οδυσσέας δημοσίευσε αντίστοιχης λογικής άρθρα.
    ΥΓ. Μην βλέπεις εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Ακόμα κι αν το σχόλιό του ήταν κακεντρεχές, έχουν “ακουστεί” χειρότερα εδώ.
    Τέλος, ήδη το θέμα έγινε… πάπλωμα, προτείνω για ό,τι περαιτέρω mail.

    • Λυπάμαι, μα είμαι στο εξωτερικό και σε ξενοδοχείο & δεν εχω την πολυτέλεια, από την άλλη πρέπει να φύγω.
     Όσο είδα ο Κωνσταντίνος σαν αρχισυντάκτης ενεπλάκη στην συζήτηση όταν ο Ζήσης Σ., μίλησε άσχημα για την ομάδα & το osarena.
     Ακριβώς από κάτω εμμέσως πλην σαφώς του την έπεσες εσύ, αντί του Ζήση.
     Τον κατηγόρησες μετά ως φασίστα. Διαχώρισες τον εαυτό σου & συμφώνησες πως οι παραπάνω συνεργάτες ειναι fan-boys( girl στην προκειμένη :P )
     Πιστεύω, αυτό φαίνεται, σου αρέσει δεν σου αρέσει, πως διαφωνείς για να διαφωνείς.
     Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, μα φαίνεται και από αυτό που έδωσες ως “απόδειξη”, για το άλλαξε μυαλά πριν έρθεις στο Linux.
     Δίνει & ένα λινκ όσο είδα & στο κάτω-κάτω που το βρίσκεις λάθος;
     Εσύ επανειλημμένως έχεις πει πιο πάνω πως ειναι διαφορετικά.
     Αυτό δεν λέει και το άρθρο;
     Πως είναι διαφορετικό & αν θες να το μάθεις άλλαξε μυαλά. Άλλαξε την νοοτροπία που είχες στα Windows.
     που ειναι το ατόπημα που κατακεραυνώνεις;

     Μπορείς να απαντήσεις για να έχεις τον τελευταίο λόγο αν σε ευχαριστεί, λυπάμαι μα ούτε & εγώ θα μετέχω σε αυτή την συζήτηση.
     Σε βλέπω ως συνεργάτη & δεν θέλω να παρεκτραπούμε καθώς έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.
     Από την άλλη σέβομαι όλη αυτή την δουλειά εδώ στο osarena.
     Απλά, πριν απαντήσεις, δες τα προηγούμενα μηνύματα και απέφυγε το εν θερμώ.
     Χαρήκανε πολλοί σήμερα πάντως. Κρίμα…

     • Είδες που έρχεσαι στα λόγια μου;
      Γίνεται ο κακός χαμός, εγώ έχω ακούσει τα πάντα ΑΛΛΑ ο Κωνσταντίνος παρεμβαίνει ΟΤΑΝ θίγονται ΟΟΟΟΛΟΙ οι υπόλοιποι (κι εγώ, αν θες μαζί). Πριν, που θίγεται ΕΝΑΣ, τίποτα. Πως θες να νιώσω “μέλος” μιας ομάδας όταν με διαχωρίζεις κι εσύ η ίδια;
      ΥΓ. Αν θεωρείς πως “απαντούσα για να απαντήσω”, πραγματικά από τα Windows δεν έχεις ιδέα. Εγώ παραδέχομαι πως στο Linux ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ. Τόσο απλά.
      Και όχι, δεν σέβεσαι καθόλου την δουλειά μου όταν πρώτα δημοσιεύεις ένα σχόλιο που με αφορά, ως συνεργάτη, πολύ πριν κάνεις τον κόπο να μου το κοινοποιήσεις.
      (Ρώτα τον Κωνσταντίνο τις ενστάσεις που είχα από την αρχή και τι έλεγα σε όλη την πορεία αυτού του άρθρου -και επίσης πόσα δεν χώρεσαν λόγω της ταχύτητας που έπρεπε να ανέβει).
      Καλή συνέχεια.

   • Δεν μπορώ να πιστέψω σαν σοβαρά αυτά που ακόμα γράφετε για μένα. Ήμουν , Είμαι ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ από τους μεγαλύτερους πολέμιους της Microsoft στο MSDN σε πολλά θέματα. Μάλλον εσείς δεν πιάσατε το νόημα αυτών που λέω. Γιατί πολύ απλά βγάλατε όντως ένα άρθρο για το οποίο απαιτεί γνώση και των δυο πλευρών αλλά δείξατε ότι όντως δεν έχετε γνώση ούτε της δικιά σας πλευράς διότι μιλάτε από την πλευρά του εντελώς αρχάριου χρήστη προσπαθώντας να συγκρίνετε θέματα που δεν αφορούν τον αρχάριο. Ήμουνα χρήσητς Linux πολύ πριν απο εσάς. η ίδια η νοοτροπία που θέλετε να παρουσιάσετε εδώ με έδιωξε. όταν μου βάζετε στο ίδιο σακί Gates kai Jobs δεν μπορώ από το να “τσιγκλιστώ”. Το osarena μου άρεσε και ήμουνα αναγνώστης. Αλλά ο τρόπος και ο “σκοπός”- αλήθεια καλά πήγανε τα hits Κωνσταντίνε;- για τον οποίο βγήκε αυτό το άρθρο με έκανε – και με κάνει- να σας θεωρώ πλέον ανούσια δυκτιακή φυλλάδα (Οχι ότι σας πολυνοιάζει ). καληνύχτα σας .

    • Αυτό. προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να έρθει προς την μεριά του linux, καλά κάνουν συμφωνώ και εγώ (Χωρίς ειρωνία), ΑΛΛΑ από την στιγμή που λέμε να δούμε τα πράγματα αντικειμενικά δεν μπορώ να δεχτώ τα κλασσικά παπαγαλίστικα του τύπου “το Linux δεν έχει ιούς γιατί είναι πιο ασφαλές και φτιάχτηκε με γνώμονα την ασφάλεια”… οκ, ΠΟΙΟΣ το λέει; Φέρε μου έρευνες, papers, που έχουν βάλει κάτω και έχουν σκίσει τα 2 (ή 3) λειτουργικά και να σου πω ΝΑΙ έχεις μεγάλο δίκιο, μιλάς με δεδομένα.

     Και όσοι μιλάτε για ανοιχτό κώδικα πόσοι κάνατε μία προσπάθεια να διαβάσετε τον κώδικα που τόσο πολύ εμπιστεύεστε; Και μόνο τότε θα δείτε ότι το επιχείρημα “ανοιχτός είναι όποιος θέλει τον διαβάζει” δεν ισχύει. Βγάλε άκρη από τον κώδικα του kernel και τα λέμε.

     Και ρε σεις οκ, όταν σας στροιμόχνουν μην κάνετε σαν 10χρονα. “δεν με νοιάζει η άποψή σας”. Άκου και σκέψου μήπως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Είπαμε ελεύθερος τρόπος σκέψης όχι παρωπίδες, ακόμα και στο Open Source..

     @Έλενα όταν κάποιος λέει ότι κάνει “low level programming” μπορείς να καταλάβεις πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι και το “C σε καμιά σχολή”

 • Όντως δεν μας ενδιαφέρει η άποψη σου.
  Ναι σε αρχάριους χρήστες απευθυνόμαστε, δεν το κρύψαμε.
  Ναι είμαστε άσχετοι. Υποκυπτουμε στην επιχειρηματολογία του νεο ελληνα:

  “εγω ξέρω το ενα, εγω ξερω το αλλο”
  “Εγω απο τοτε το ενα, απο τοτε το αλλο”
  “Εσεις δεν ξερετε εγω ξερω, επειδη, ετσι ξερω”
  “Σκαστε δεν ξερετε, μονο εγω ξερω”

  Αν ειχες εναν ειρμο & τεκμηριωνες τα λεγομενα σου, ευχαριστως να επαιρνα σοβαρα τα λεγομενα σου (οσο μπορω βεβαια, επειδη αυτο περι του φραγκατου RMS)με πεθανε.
  Να μιλησουμε για τα λεφτα που πανε στο Ιδρυμα και πανε σε λαθος στοχους να το κανουμε, αν και εχουμε αναφερει και σε αρθρο αυτο παλιοτερα, αν και φανμπους.
  Να μιλησουμςε για το στυλ της Κανονικαλ που αγνοει τους χρηστες, να το κανουμε (και αυτο το εχουμε κανει αρθρο , τα φανμπους).

  Το να μας λες οτι θες, χωρις να μας ξερεις και να μας την λες πως ειμαστε αχρηστοι δεν στο επιτρεπω.
  Αυτο: http://osarena.net/faqs απο μονο του, ειναι στολιδι για τον χωρο μας στην Ελλαδα & δυστυχως μοναδικο.

  Αν νομιζεις πως ολα γινονται για τα ρανκς, μαλλον δεν θα ξερεις πως η μεση επισκεψιμοτητα των σταθερα 3,000 με 3.500 που εχουμε ειναι μια χαρα.
  Παρ’ ολα αυτα δεν την ειδα ακομα. Θα την δω πιο μετα που θα ειμαι πιο χαλαρα η αυριο.
  Αν σε ενδιαφερει, θελεις να σε ενημερωσω? Δεν εχουμε κατι να κρυψουμε αλλωστε.

  Στο καλο.

 • Δεν τα ειδα βρε Διονυση. Δουλευω το πρωι.
  Οταν μπηκα ειδα αυτο του Ζηση. Υπηρχαν καμια 40αραια πριν που δεν ειχα διαβασει.
  Απαντησα σε αυτο & μετα εγινε οτι εγινε απο κατω.
  Ακομα δεν εχω δει τα προηγουμενα. Καιγιατι δεν μου μιλησες, στο φιναλε? Η στην λιστα?
  Τι να σου πω? Ειλικρινα δεν ξερω γιατι νιοιωθεις ετσι & σιγουρα δεν μπορω να καταλαβω.
  Κανεις μας δεν ειπε ποτε και το ξερεις, ουτε & η Ελενα η αλλος, πως ξερουμε. Χρηστες ειμαστε που μαθαινουμε & αυτο που μαθαινουμε το μοιραζομαστε,
  Ναι δεν εχουμε γνωσεις οσο καποιοι αλλοι, πρεπει να μην μιλαμε δηλαδη?

  Τελος παντων, ας ειναι. Απαντησα και σε αυτο, απαντησα και στον Ζηση, εχουν ειπωθει τοσα πριν, οποιος εχει κουραγιο να α διαβασει ας το κανει.
  Νομζω το θεμα πλεον δεν εχει σχεση με το αρθρο.
  Οκ οπως και να εχει σαν αρχισυντακτης φταιω αν θελεις και λυπαμαι για αυτο, μα δεν μπορω να γυρισω τον χρονο πισω & ουτε να συνεχισω εδω & σε αυτο το κλιμα.
  Αν νομιζεις πως οχι συνεχισε το, μα νοιωθω πως οτι ειχα να πω το ειπα.

 • Ξεκίνησα να διαβάσω το έρμο κάτι απλό και ήρεμο, άντε να περιέχει και κανα δυο σκηνές σοκιν ανεκδότου, αλλά μάλλον μπα… Τι προσωπικές επιθέσεις, τι υπέρμετροι φανατισμοί, απαπα. Βρε παιδιά, από όσο κατάλαβα, τέτοιες εκρήξεις δικαιολογώ τυφλά στην Έλενα και σε μένα και αυτό για ορισμένες ημέρες του μήνα.

  Είναι ένα blog, site, call-it-as-you-will, το οποίο εκθέτει ΚΑΙ την προσωπική άποψη των συντακτών και συνεργατών του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η άποψη ενός αναγνώστη είναι λιγότερο σημαντική. Υπό την προϋπόθεση βέβαια να υπάρχει αλληλοσεβασμός.

  Κάτι έλειπε; κάτι δεν σου κόλλαγε; Parfait! Είσαστε ΟΛΟΙ ελεύθεροι να εκφραστείτε. ΕΥΓΕΝΙΚΑ. Και πριν ακούσω αηδίες από τον οιονδήποτε, τα περισσότερα σχόλια που διάβασα ήταν επιεικώς φορτισμένα για να μην πω κάτι άλλο, και σε καμία περίπτωση εκφράζουν πιστεύω το ποιόν του ανθρώπου που θέλετε (να δείχνετε.)

  Κάποιος ζήτησε προσωπική γνώμη των συντακτών, ΤΕΛΕΙΑ. Ξέρεις, τα Windows ναι υποστηρίζονται από εταιρίες που γνωρίζοντας ότι κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς βγάζουν τα προγράμματά τους για Win πρώτα.
  http://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=8

  Οπότε, αναγκαστικά θα τα χρησιμοποιήσεις. Είναι τέλεια; Ούτε κατά διάνοια. Απλά πιο διαδεδομένα.

  Linux; Όταν ξεκίνησα να τα χρησιμοποιώ είχα την ίδια διαμάχη για λειτουργικά με έναν καλό μου φίλο, χρόνια admin. Μου είπε κάτι το οποίο φαίνεται πλέον προφητικό. Όσο λιγότεροι χρήστες Linux, τόσο λιγότερα προβλήματα γίνονται γνωστά. Όσο μεγαλώνει η πίτα για το ανοιχτο λογισμικό, τόσο μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις των χρηστών. Είναι ένα συνεχόμενο και παγκόσμιο Work In Progress.