BETA

Android: Λογισμικό για smartphones ή το απόλυτο spyware/malware;

Εικόνα constantinos

Προφανώς είναι περιττό να κάνω έναν πρόλογο για τους διαφόρους που θα μισοδιαβάσουν αυτό το άρθρο και θα με κατηγορήσουν για τεχνοφοβία και άλλα τέτοια. Άλλωστε η ίδια η ιστοσελίδα που φιλοξενείται το παρόν άρθρο είναι μια απάντηση και αν μη τι άλλο, θα φανούν ηλίθιοι.
Το ερώτημα είναι πως φτάσαμε στο σημείο ένα λειτουργικό σύστημα που δημιουργήθηκε για ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές/βιντεοκάμερες να θεωρείται πλέον πανάκεια στον χώρο της τεχνολογίας και να κατακτά τις μάζες.

Οι λόγοι και οι αιτίες είναι αρκετοί και δεν έχει νόημα στο παρόν άρθρο να τους αναλύσουμε έναν-έναν.
Θα αναφέρουμε όμως το γεγονός, πως η επικράτησή του δεν συμβαίνει επειδή το “ψηφίσαν” οι χρήστες. Συμβαίνει επειδή η τεχνολογία -έστω και καθυστερημένα- πέρασε σε αυτή την φάση της φορητότητας, ωφελώντας κατ' αρχάς τον ιδιοκτήτη του Android (Google), τους κατασκευαστές των smart-phones, τους δημιουργούς λογισμικού (εφαρμογών) γι' αυτό και τέλος τους ιδιοκτήτες των διαφόρων ιστοσελίδων σχετικά με το Android που είδαν τις σελίδες τους να εκτοξεύονται, τις διαφημίσεις να ρέουν χρήμα και φυσικά αυξάνοντας την γαμιστερότητα των συντακτών τους.

Τι συμβαίνει πραγματικά, αν αγοράσεις μια οποιαδήποτε εμπορική συσκευή με Αndroid;

Παίρνουμε ως δεδομένο πως η πλειοψηφία των ανθρώπων εκεί έξω δεν έχει γνώσεις και συγχρόνως θεωρούν πως η Google είναι μια εταιρεία που σκοπός της είναι η βοήθεια των ανθρώπων, παράγοντας κοινωνικό έργο.
Ξεκινώντας λοιπόν μια συσκευή Android για πρώτη φορά, από το δεύτερο ακόμα βήμα, σε προτρέπει να ενεργοποιήσεις -και αν δεν έχεις να δημιουργήσεις- τον Google λογαριασμό σου. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται πως στο εξής, εκτός από το παροχέα κινητής τηλεφωνίας, τα γούστα σου και τις όποιες κινήσεις και μετακινήσεις κάνεις, θα τις γνωρίζει και η Google.
Δεν σταματάει όμως εκεί, καθώς δικαίωμα στα δεδομένα αποκτά και η κατασκευάστρια εταιρεία η οποία συνήθως έχει μπουκώσει την συσκευή με δικές της εφαρμογές -άχρηστες και ανούσιες στην πλειοψηφία τους- που συν τ' άλλα καταβροχθίζουν την ram μα και τον ελεύθερο διαθέσιμο χώρο της συσκευής/sd-card.

Στην συνέχεια είτε εκκινώντας μια από τις προεγκατεστημένες εφαρμογές, είτε εγκαθιστώντας μια τρίτη από το GooglePlay, ο χρήστης, θα δει ένα μικρο ή πιο μεγάλο κατεβατό με τα δικαιώματα που ζητάει η κάθε εφαρμογή, όρους χρήσης, disclamer κλπ. Από όλα αυτά, έτσι όπως είναι συνταγμένα, είναι ζήτημα αν κάποιος κατανοήσει έστω και το μισό του ενός τρίτου όλων αυτών. Κοινώς, άλλο ένα spyware (κατασκοπευτικό λογισμικό) δημιουργημένο από κάποιον εντελώς άγνωστο σ' εμάς, τρύπωσε στην συσκευή μας.

Τι γίνεται αν πας να απεγκαταστήσεις κάποια εφαρμογή;

Αν πρόκειται για μια από τις προεγκατεστημένες, ιδιαίτερα αυτές της Google, το ξεχνάς επειδή δεν γίνεται. Η μόνη διαθέσιμη επιλογή είναι η “Κατάργηση εγκατάστασης ενημερώσεων”, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι επιστρέφεις την app στην αρχική της version που αυτόματα συνεπάγεται τα όποια τυχόν κενά ασφαλείας έχουν αυτές οι πιο παλιές εκδόσεις. Που ακόμα και ποτέ να μην ανοίξεις την συγκεκριμένη/ες app, αυτή θα επιχειρεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο, ώστε να ενημερώσει τον δημιουργό της για τις πράξεις σου, ενώ φυσικά -με τα κενά ασφαλείας- θα καταστήσει ιδιαιτέρως ευπαθή την συσκευή.
Στην απεγκατάσταση μιας τρίτης app, αυτή θα αφήσει υπολείμματα στην συσκευή που η πλειοψηφία των χρηστών είτε δεν θα το γνωρίζει, είτε ακόμα πιο απλά δεν θα ξέρει πώς θα τα διαγράψει.
Ακόμα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη πως οι λεγόμενες δωρεάν (free) apps, στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν διαφημίσεις που οι περισσότερες από αυτές είναι κακόβουλες και φυσικά ένα ακόμα spyware. Και σε αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η κατανάλωση ενέργειας που κάνουν προσπαθώντας να συνδεθούν στο διαδίκτυο ώστε να ενημερώσουν τους δημιουργούς τους για τα προσωπικά σας δεδομένα.

Και όλα αυτά, χωρίς ακόμα να έχουμε μιλήσει για τις malware apps οι οποίες ανθούν σαν παπαρούνες την άνοιξη στο GooglePlay. Δεν θα επεκταθούμε σε αυτό, δείτε σχετικά: #malware. Και το να μπει ένας ιός στο λειτουργικό σύστημα, δεν νομίζω πως χρειάζεται ανάλυση του τι συνεπάγεται, άλλωστε τα συμβάντα είναι αναρίθμητα.
Ό,τι και αν λέει η Google πως το αντιμετωπίζει και πως μεριμνάει, επί της ουσίας, ποτέ δεν θα καταφέρει να το καταπολεμήσει και εξαλείψει εντελώς. Άσε δε που γύρω από αυτό έχει στηθεί ένας άλλος χορός από "ιδρύματα” -επιχορηγούμενα στην πλειοψηφία τους– που πλέον κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός του καθενός.
Προσθέστε τώρα σε αυτά και κάποια άλλα γεγονότα, όπως για παράδειγμα τις προτάσεις για apps που γίνονται από διάφορες ιστοσελίδες. Εδώ σημειώστε πως ορισμένες πολύ μεγάλες -αμερικάνικες κυρίως- ιστοσελίδες για Android είναι έμμεσα ελεγχόμενες και χρηματοδοτούμενες από την Google ή άλλες εταιρείες του χώρου.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και κάτι ακόμα, που αφορά τις συσκευές που δίνουν οι πάροχοι. Αυτές έχουν μέσα κάποιες ακόμα έξτρα εφαρμογές οι οποίες -προκειμένου να περαστούν- έχει γίνει κάτι σαν root στις συσκευές οι οποίες όμως όταν φτάνουν στα χέρια των αγοραστών, είναι unroot.


Γιατί το αναφέρω αυτό;

 

Επειδή μια λύση για την αποφυγή μεγάλου όγκου του spyware είναι το rooting ή η εγκατάσταση ενός καθαρού (vanila) Android και η εγκατάσταση τρίτων apps από το ανοιχτού κώδικα F-Droid.
Το θέμα όμως είναι πως το 98% των αγοραστών μιας συσκευής Android δεν μπορεί να το κάνει αυτό και δεν θα το κάνει (ας μην απαριθμούμε τους λόγους, είναι ευνόητοι).

Λύση δεν έχω να δώσω, μαγικό ραβδάκι δεν κρατάω, γκουρού δεν είμαι, απλά αναφέρω ενημερωτικά τα γεγονότα, επειδή δυστυχώς αυτά δεν αναφέρονται πουθενά και το μόνο που διαβάζουμε είναι διθύραμβοι για το Android και πόσο γούτσου-γούτσου είναι η κάθε του έκδοση.

Και να ξεκαθαρίσω πως τα όσα αναφέρονται πιο πάνω δεν σημαίνουν πως τα άλλα λειτουργικά συστήματα για φορητές συσκευές, όπως το iOS και τα πεθαμένα WindowsPhone και Blackberry είναι καλύτερα. Το αντίθετο. Για να το πω πιο απλά, φανταστείτε το σαν οι εταιρείες να είναι οι νταβάδες και οι χρήστες (καταναλωτές τους λένε) τα πουτανάκια τους.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός, έτσι λειτουργεί και ο γνώμονας είναι το κέρδος, ενώ το εμπορεύσιμο στοιχείο οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι ζωές τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο ήταν τριπλάσιο σε μέγεθος, μα το περιέκοψα, έτσι ώστε να είναι πολύ απλό και κατανοητό από όλους.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα labrousko
  labrouskoMar 13, 2015 00:31 ΠΜ

  Πραγματικά, σε ένα άρθρο όλα όσα ακριβώς συμβαίνουν ! Τις προάλλες μια νέα συσκευή που αγόρασα με Android με ζάλισε σε ότι και να έκανα να δώσω δικαιώματα στις εφαρμογές και πως αν δεν πω ΝΑΙ θα χάσω εκείνο δεν θα λειτουργεί το άλλο και διάφορα σιχαμένα βαρετά.... αγχωτικά ερωτήματα που νιώθεις την πίεση της στιγμής. Ελεος... ιδιωτικότητα 0.

 2. Εικόνα Antonis
  Antonis (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 14, 2015 13:53 ΜΜ

  Υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά όσο αφορά την ιδιωτικότητα μεταξύ lolipo & kitkat;
  (έχω ένα OnePlusOne)

Scroll to Top