BETA

Editorial Οκτωβρίου

Εικόνα constantinos

Μέχρι τώρα μετρούσαμε τον χρόνο ύπαρξης του osarena με μήνες. Όμως κάπου καταλάβαμε πως αυτό είναι λάθος. Βλέπετε στον κόσμο του διαδικτύου ο χρόνος δεν μετράει με ώρες/μέρες/μήνες.Μετράει με λέξεις, με εικόνες, με σκέψεις, με απόψεις, με επικοινωνία, με γέλιο, με προβληματισμό, με ξεχωριστά αποτυπώματα όπως εκείνα που αφήνουν οι πατημασιές μας στην άμμο.
Εκείνα που μας ξεχωρίζουν από τους άλλους. Και οριοθετούν τον κόσμο μας. Πάντα θα υπάρχουν δυο κόσμοι άλλωστε. Ο ένας της αρμονίας κι ο άλλος του μπάχαλου. Ο κόσμος των δυνατών και ο κόσμος των αδυνάτων. Αυτών που αγωνίζονται και αυτών που κρύβονται...

Οι αξίες, η αισθητική, η ιδεολογία μας και όλ' αυτά που είναι γραμμένα στο DNA των προσωπικών μας επιλογών, καταφέρνουν και στο τέλος κάνουν πιο εύκολο τον διαχωρισμό και τα όρια μας από αυτό που δεν μας ταιριάζει, που δεν μας ανήκει και δεν του ανήκουμε.

-Τότε στο ξεκίνημα, αν και είχαμε στόχους και διαδρομές στα πλάνα μας, νομίζω πως κανείς μας δεν ήξερε τι ακριβώς ήθελε.
Το ευτύχημα όμως, ήταν πως όλοι συμφωνούσαμε στο τι είναι αυτά που ΔΕΝ θέλουμε. Και έτσι πορευτήκαμε.
Μα όχι μοναχικά σαν σολίστας σε μια συναυλία. Μπήκαμε σαν μια μπάντα που ξέρει να παίζει από μπαλάντες μέχρι σκληρό ροκ. Αν έχετε δει την ταινία Social network η πρώην κοπέλα του ιδρυτή του Facebook, τον απορρίπτει για μία ακόμη φορά και καθώς αυτός είναι φανερά εκνευρισμένος, της λέει: «Πήγαινε τώρα σπίτι σου και γράψε άσχημα πράγματα για μένα στο internet, αυτό δεν κάνουν στις ημέρες μας οι θυμωμένοι?». Έτσι πράξαμε αρκετές φορές, λέγοντας τις απόψεις μας.


Αρκετές φορές φωνάξαμε (με μέτρο η όχι) σε θέματα του αμέσου ενδιαφέροντος μας μα και σε κοινωνικά ζητήματα, βλέποντας και νοιώθοντας πως ζούμε σ' ένα κράτος που τα πάντα καταρρέουν και με κάθε βεβαιότητα τίποτε δεν θα είναι όπως το ξέραμε. Βλέπετε, είμαστε ζωντανοί οργανισμοί μιας κοινωνίας, μιας χώρας, μα πάντα ότι γράψαμε δεν προσέβαλε κανένα σε προσωπικό επίπεδο, ούτε υποτίμησε δουλειές από τους υπέροχους ανθρώπους του Ανοιχτου Λογισμικου σε ολόκληρο τον κόσμο. -Βλέποντας όμως γύρω μας, καταλαβαίνουμε, πως πάμε να χάσουμε κάποια στοιχειώδη πράγματα και αξίες (που αν μη τι άλλο πρεσβεύει και το Ανοιχτό Λογισμικό). Το ανεκτίμητο είναι η ελευθερία μας.
Η Ελευθερία η οποία βέβαια, είναι ταυτισμένη με την Παιδεία. Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Και δυστυχώς τα χτυπήματα που δεχόμαστε αρχίζουν από εκεί... -Κάπου εκεί στο ξεκίνημα μας, σε κάποιο meeting, συζητούσαμε σχετικά με το domain που θα έπρεπε να είχαμε. Η λογική έλεγε το .gr, ώστε ν' αναδείξουμε και την καταγωγή της σελίδας.
Σε αυτό το σημείο, είχα φανεί απόλυτος, αποκλείοντας domain που θα υπόκειται σε Ελληνική η Ευρωπαϊκή νομοθεσία (.eu).

Ίσως επειδή είχα νοιώσει από τότε αυτό που αναφέρθηκε και πιο πάνω. Πως υπήρχε ένας παλμός και μια ενέργεια στην... μπάντα και από την άλλη, επειδή ποτέ, από τότε που άρχισα να κατανοώ τον κόσμο, δεν εμπιστεύτηκα η πίστεψα τους ανθρώπους που κυβερνούσαν αυτόν τον τόπο. Κάπως έτσι, καταλήξαμε στο .net. Χαριτολογήσαμε μάλιστα τότε με την φήμη που υπήρχε σε χρήστες Windows (φυσικά) πως οι σελίδες με κατάληξη .net είναι...χακερίστικες! :D

-Βιώνοντας πλέον καταστάσεις απαγόρευσης συγκέντρωσης άνω των δυο ατόμων σε δημόσιους χώρους της πρωτεύουσας, υπουργούς να διατάζουν συλλήψεις πολιτών, επειδή οι δεύτεροι έκαναν κάποια γκριμάτσα αγανάκτησης, όταν βλέπουμε την βια στο κέντρο της πρωτεύουσας, εκεί στο ίδιο σημείο που κάποιοι παλιότεροι ζητούσαν Δημοκρατία και Σύνταγμα και όντας βέβαιος, πως θα βρουν τρόπο να βάλουν κατασταλτικούς φραγμούς, στο... τελευταίο σύνορο που είναι το διαδίκτυο και η τεράστια δύναμη που έχει, λόγω της ελευθερίας πρόσβασης και δημοσιοποίησης, νομίζω πως (αν και μπροστά σε όλα τα υπόλοιπα είναι ασήμαντο) δεν ήταν λάθος (η άδικη) απόφαση.

Κάτι τέτοιες στιγμές θυμάμαι  την ιστορία της Lina και του blog της: A tunisian girl (http://atunisiangirl.blogspot.com). Aν δεν ξέρετε την ιστορία, η Lina (από την Τυνησία) σε ηλικία 17 ετών δημιούργησε το παραπάνω blog. Είχε την χαρά να πάει σχολείο να μάθει γλώσσες και να έχει από μικρή υπολογιστή. Στην αρχή έγραφε για ποίηση, σινεμά, αισθήματα και φιλίες, ενδιαφέροντα που έχουν όλα τα κορίτσια της ηλικίας της πιο απλά.
Αργότερα στο Πανεπιστήμιο γνωρίστηκε με πολιτικοποιημένους κύκλους και στο blog της άρχισε να φιλοξενεί κείμενα κοινωνικής κριτικής και παράλληλα έγινε μέλος σ' ένα δίκτυο που αγωνιζόταν κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο (υπήρχε κοινωνική εξέγερση στην Τυνησία, κατά της δικτατορίας).

Έτσι, άρχισαν τα προβλήματα με την αστυνομία. Άρχισαν να την κυνηγούν, να την απειλούν, έκαναν εφόδους στο σπίτι της, ενοχλούσαν τους γονείς και δικούς της ανθρώπους. Κάποια στιγμή, τον περασμένο Δεκέμβρη, αν θυμόσαστε το συμβάν, ένα νέο παιδί αυτοπυρπολήθηκε σε μια επαρχιακή πόλη και η Lina, είχε δώσει πρώτη την πληροφορία. Στην συνέχεια η Lina, κατάφερνε να σπάει τον αστυνομικό κλοιό, να μεταδίδει εικόνες απαγορευμένων διαδηλώσεων, να τρυπώνει στα νοσοκομεία και να δίνει πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες, να σπάει την σιωπή των επίσημων Μέσων, να παρακάμπτει την ηλεκτρονική λογοκρισία του καθεστώτος, γράφοντας πάντα με τ’ όνομά της, παίζοντας, κάθε ώρα, κάθε λεπτό την ζωή της κορώνα-γράμματα. Όχι πως θα άλλαζε κάτι αν έγραφε με ψευδώνυμο. Άλλωστε, και το ίδιο το διαδίκτυο είναι μια μάχη.
Κάτι που μπορούν να βεβαιώσουν όλες οι μεγάλες ιστοσελίδες και blogs, ανεξαρτήτως περιεχόμενου. Είναι μια μάχη όπου όλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, κρίνονται γι’ αυτά που γράφουν και αποκτούν το ακροατήριο που τους αξίζει!

-Αυτό είναι ένα περίτρανο παράδειγμα πως πλέον, ό,τι και να συμβεί, ο κόσμος μας είναι μικρός και η πληροφορία δεν θα σταματήσει να διαδίδεται. Και παρήγορο συνάμα. Καθώς εκτός από αυτούς που πάντα κρύβονται, υπάρχουν και αυτοί που πάντα αγωνίζονται. Η ακόμα και ιδεολόγοι που συνεχίζουν να μάχονται για τις ιδέες τους, ακόμα και όταν οι άλλοι τους αποκαλούν "γραφικούς". Όσο και αν διαφωνώ σε -κάποια- των λεγομένων του, θαυμάζω τον κύριο Richard Stallman, τον πατέρα του Ανοιχτού Λογισμικού που με πάθος και όχι φανατισμό υπερασπίζει και διαλαλεί τα πιστεύω του.

-Και για να πάμε λίγο, στα πιο δικά μας, αυτή τη χρονιά θα δούμε μια νέα μάχη στην αγορά του hardware και μάλιστα σε πολλούς τομείς. Αυτό που όμως θα φανεί στον τελικό καταναλωτή είναι τα tablet pc
Θεωρώντας πως πλέον έχουμε ένα πιο ενημερωμένο τεχνολογικά κοινό, σας θυμίζουμε να μη παρασυρθείτε από τις διαφημίσεις των εταιρειών για μηχανήματα "θαύματα" και με άπειρες δυνατότητες.

Να δείτε τις οικονομικές σας δυνατότητες  και τις πραγματικές ανάγκες σας και αν πραγματικά έχετε ανάγκη όλα αυτά που υπόσχονται οι συσκευές. Να είσαστε αρκετά δύσπιστοι σε προϊόντα που προέρχονται από την εξωτική Κίνα, ιδιαίτερα όταν αυτά συνοδεύονται και από κάποιο επίσης εξωτικό Κινέζικό λειτουργικό σύστημα. Εάν πρόκειται να αγοράσετε κάποια οικονομική συσκευή με Android, καλό θα ήταν να έχετε ξεκαθαρίσει πρώτα τις ανάγκες σας και το τι θέλετε η συσκευή να περιλαμβάνει και έπειτα να το συγκρίνετε με τα δεδομένα της αγοράς ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων.

-Και για μια ακόμα φορά θα μας απασχολήσει η διανομή με στόχο το 2015 τα 200 εκατομμύρια χρήστες, το Ubuntu
Οι προσδοκίες έχουν ανέβει, μα ακόμα το Unity αφήνει αμφιλεγόμενη γεύση και έτσι στο επερχόμενο Oneiric Ocelot (11.10) θα δούμε να υπάρχει και πάλι το κλασσικό μενού στο panel, συνυπάρχοντας πλέον με το dash του Unity.

Βέβαια, χωρίς να μας εκπλήσσει, μέσα σε αυτόν τον μήνα το Gnome (πείτε το και GTK 3) θα αρχίσει να δείχνει ποιο πραγματικά είναι, κάτι που πιστεύω θα κάνει αρκετούς ν' αφήσουν το καλό, μα σε βαριά ανάπτυξη ακόμα shell.

Νέοι ορίζοντες πάντως φαίνονται να έρχονται και στα μέχρι τώρα προβλήματα που υπήρχαν με κάποιες κάρτες γραφικών στο Linux (drivers), καθώς ATI και Nvidia, φαίνεται να έχουν καταλάβει τι συμβαίνει και μάλλον τα προβλήματα θα αποτελέσουν παρελθόν.

-Κλείνοντας, ελπίζω να απολαύσατε τα πρώτα πιλοτικά επεισόδια του OSArenaTV, τα οποία στη συνέχεια θα εμπλουτιστούν και θ' αποκτήσουν έναν πιο πλούσιο ενημερωτικό χαρακτήρα, με περισσότερη οπτικοποίηση των παρουσιάσεων.

Το όνειρό μας για ένα ενιαίο δίκτυο ιστοσελίδων που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των αναγνωστών αρχίζει και γίνεται πραγματικότητα και με την εκκίνηση του Stream OSArena, με τα καλύτερα να μην τα έχετε δει ακόμα! Να θυμάστε πάντα, οτι εσείς διαμορφώνετε σε μεγάλο ποσοστό το OSArena και οι συντελεστές του επιστρέφουν την αγάπη που δίνετε, πίσω σε εσάς (σήμερα μαλιστα (30/9 για την ακρίβεια), εγινε και η μετάδοση του πρώτου live, από το release party, του Gnome 3.2, στη Θεσσαλονίκη).

-Και μια ανασκόπηση στα αρθρα (με εφαρμογές η μη) που ξεχωρίσαμε για τον μήνα Σεπτέμβριο:

-Μα οι εξελίξεις τρέχουν και φαίνεται πως με τον ερχομό του νέου Facebook, επιβεβαιώνεται ο Όργουελ και είμαστε βέβαιοι πως τα αποτελέσματα όλου αυτού θα τα εξακριβώσουμε στη πορεία και δυστυχώς αρκετοί με οδυνηρό τρόπο. Και δυστυχώς η επιβεβαίωση αυτών που αναφέραμε πιο πάνω, για άμεση η έμμεση τρομοκρατία, η δίχως προηγούμενο κίνηση, του αντιπρόεδρου της.... "κυβέρνησης", που μήνυσε τον blogger Ευάγγελο Μυτιληναίο, καθώς ο τελευταίος έκανε μια (κατακριτέα για τον "κύριο" Πάγκαλο), ανάρτηση στο blog του η οποία αφορούσε τον ενεργό ρόλο που «έπαιξε» ο κ. Πάγκαλος στο να προωθηθεί η υποψηφιότητα της συζύγου του (!!).

Σ' ένα κόσμο χωρίς σύνορα, όπως είναι αυτός του διαδικτύου , οι γραμμές παύουν να είναι ορατές. Αν ξεπερνιούνται ή όχι, ας είμαστε ειλικρινείς, εναπόκειται στην προσωπική κρίση του καθενός, ωστε να τις ξεχωρίσει. Και εδώ συνειδητοποιούμε πως χρειάζεται μία κουλτούρα, ωστε όλη αυτή η ανεξάντλητη πρόσβαση (και καταιγισμός) στη πληροφορία (μα και στη παραπληροφόρηση) να γίνει διαχειρίσιμη. Άλλωστε, όπως είχε γράψει ο Μοροζόφ: «Η τεχνολογία αλλάζει όλη την ώρα ενώ η ανθρώπινη φύση σχεδόν ποτέ

-Ξέρω, ακουγεται τυπικό, όμως καλό μήνα να έχετε με μπόλικο κουράγιο που θα μας χρειαστεί, καθώς ζούμε σε εντόνους καιρούς. Κλείστε τ' αυτιά σας και μην ακούτε ότι μας σερβίρει η προπαγάνδα. Και όπως έχει γράψει ο Αντόνιο Γκράμς:

"Ο παλιός κόσµος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί. Ζούµε στην εποχή των τεράτων".

 

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα Ανώνυμος
    Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 01, 2011 04:30 ΠΜ

    Δυνατό άρθρο!

Scroll to Top