BETA

Όταν οι φασίστες χρησιμοποιούν τις κυβερνοεπιθέσεις για σκοπιμότητες και μισαλλοδοξία

Εικόνα constantinos

"Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων" έλεγε ο Samuel Johnson και είχε δίκιο μα σε αυτό θα συμπληρώναμε πως ο εθνικισμός είναι και το καταφύγιο των απαίδευτων ανθρώπων, αυτών χωρίς νου και γνώση οι οποίοι μην έχοντας τίποτα για να επιδείξουν, καταφεύγουν στην προγονολατρεία και στον ακραίο εθνικισμό που δεν είναι τίποτε διαφορετικό από το άλλο όνομα του φασισμού. Το πρόσωπο τους μίσους και του ρατσισμού, ντυμένο με εθνικά ιδεώδη, τα οποία αντί εθνικισμού, βαπτίζονται ως πατριωτικά.
Και αυτούς τους απαίδευτους ηλίθιους εκμεταλλεύεται ένα ολόκληρο σύστημα από αετονύχηδες πολιτικούς, ιερείς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες του φόβου ώστε να παραμένουν στην ηγεσία, γενόμενοι κάθε μέρα όλο και πλούσιοι εις βάρος των αφελών "πατριωτών".
Αυτός είναι και ο λόγος που η κοινωνία -σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο- διακατέχεται από σύνδρομα ανωτερότητας έναντι άλλων, αυτός ο λόγος που ολόκληρες χώρες και ήπειροι ζουν σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωση, αυτός ο λόγος - ή μάλλον λάθος, η αφορμή-των πολέμων που κιμάς για τις σφαίρες γίνονται τα παιδιά των "πατριωτών" και όχι οι ταγοί τους.
Οι έμποροι του πόλεμου και των συνειδήσεων πλουτίζουν έχοντας ως μαξιλάρι όλους αυτούς τους ηλίθιους τους οποίους φυσικά και τους έχουν ως αναλώσιμα προϊόντα.
Οι σημαίες, τα σύνορα και "ιστορικές σελίδες δόξας" δεν είναι τίποτε άλλο από μια απάτη που συντηρείται επειδή έτσι εξυπηρετούνται οι σκοποί μεγάλων οικονομικών. θρησκευτικών και εξουσιαστικών συμφερόντων, Και σίγουρα όσο πιο χαμηλό το πνευματικό επίπεδο μιας χώρας που και η ιστορία της έχει αλλοιωθεί προκειμένου να εξυπηρετήσει τα κανιβαλιστικά εθνικά (-ιστικά) ιδεολογήματα, τόσο πιο έντονο το φαινόμενο της κοινωνικής διάσπασης, του μίσους του ρατσισμού, των εγκλημάτων κατά ζωής και αξιοπρέπειας.
Το μόνο βέβαιο είναι πως πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα εκμεταλλεύονται όλα αυτά, είτε βρίσκονται στο πρώτο σκαλί, είτε στο τελευταίο -αποτελώντας απλά τον ρόλο της ασπίδας αυτών που βρίσκονται πιο πάνω. Σε κάθε περίπτωση εξυπηρετούνται διάφορα οφέλη ανάλογα της βαθμίδας που βρίσκεται ο καθένας.
Τα ξυρισμένα κεφάλια, τα στρατόπεδα θανάτου και το γεμάτο θάνατο Αιγαίο, δεν είναι η αιτία αλλά το αποτέλεσμα.

Μιλώντας λοιπόν για τους τελευταίους στην βαθμίδα, για τα απόσκατα των σκατών και για μια χώρα που το πνευματικό της επίπεδο είναι στην αρνητική κλίμακα, δεν μας εξέπληξε καθόλου, όταν είδαμε να αναπαράγεται σαν τρελή η πιο κάτω δημοσίευση από τα απανταχού φασιστικά/εθνικιστικα/συνωμοσιολογικά blogs/ιστοσελίδες του ελληνόφωνου διαδικτύου:

ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ.ΝΕΤ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ!

Αν δεν γνωρίζετε αυτήν την ιστοσελίδα, είναι ένα εμετικό ξερατό γεμάτο ρητορικές μίσους και συντήρησης μιας κατάστασης κοινωνικού διχασμού και ακραίου ρατσισμού, η οποία εξυπηρετεί κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα γνωρίζοντας πως -ούτως ή άλλως- απευθύνεται σε ούγκανους, οι οποίοι θα καταπιούν αμάσητα το οτιδήποτε εμπεριέχει κίνδυνο ή "επίθεση" σε οτιδήποτε ελληνικό.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, λοιπόν, έχει κάνει την εξής "φοβερή" δημοσίευση:

Μας λένε δηλαδή, ότι επικοινωνήσανε μαζί τους οι τζιχαντιστές του ISIS (με mail; skype; ταχυδρομικό περιστέρι;) απειλώντας τους, και πως τους απάντησαν κιόλας, "λεβέντικα/ελληνικά/χριστιανικά".
Και μάλιστα τεκμηριώνουν όλο αυτό, λέγοντας πως ήδη έχει προηγηθεί επίθεση ή μάλλον πως βρίσκεται ακόμα υπό επίθεση και στην κατοχή του ISIS το έτερον εθνικό-φασιστικό ειδησιό-γραφικό blog, το newsbeast.gr, δίνοντας και ένα σχετικό link προς την ένδοξη ελληνική hackαρισμένη ιστοσελίδα. Ακολουθώντας κάποιος αυτό το link, θα βρεθεί μπροστά σε αυτήν την σελίδα:

Πήραν κάποιες φράσεις που έχει χρησιμοποιήσει ο ISIS σε ανακοινώσεις του, τις βάλανε να έχουν μια "ακουστική" στο στυλ Anonymous και ιδού. Βασικά, εδώ που τα λέμε, αυτό δεν το κάνανε οι ίδιοι ακριβώς μα τα βρήκαν έτοιμα από αλλού (κάντε μια αναζήτηση στο web και θα καταλάβετε), τα έκαναν copy-paste και προσέθεσαν αυτά τα σχετικά με ελλάδα και χριστιανισμό ώστε να προσδώσουν τα χαρακτηριστικά που επιθυμούσαν με αποτέλεσμα αφ' ενός να "ηρωοποιηθούν" και αφ' ετέρου να εγείρουν τα εθνικιστικά/πατριωτικά "ήθη" των σκατοκέφαλων αναγνωστών τους.

Το πιο αστείο βέβαια είναι, αν οδηγηθεί κάποιος σε αυτό το link, χωρίς καν να έχει ιδιαίτερες γνώσεις, θα καταλάβει πως κάτι δεν πάει καλά. Αν μη τι άλλο, ο τρόπος που θα μπορούσε να το καταλάβει και ο πλέον αδαής, θα ήταν πατώντας σε άλλα links της σελίδας ή μεταβαίνοντας στην αρχική της, όπου όλα δουλεύουν ρολόι και μάλιστα φορτώνει υποδειγματικά και ταχύτατα:

 

Χρειάζεται ν' αναφέρουμε πως μια τέτοια σελίδα μπορεί να φτιάξει και ο τελευταίος blogger σε 2-3 λεπτά της ώρας;
Ή χρειαζεται να αναφέρουμε το πόσο εκπληκτικά γρήγορα φορτώνει η σελίδα του ethnikismos; Ειλικρινά έχει αξιοζήλευτη ταχύτητα. Φυσικά δεν χρειάζεται να τονίσουμε τι συμβαίνει όταν μια σελίδα χτυπιέται, έτσι: Ούτε να πούμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν κάτι τέτοιο, για συγκεκριμένους σκοπούς και γνωρίζοντας ότις απευθύνονται σε ηλίθιους, έτσι; (ίσως αυτό να είναι μια περίπτωση που θα την θυμάστε οι περισσότεροι/ες).
Και νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο. Όλο το πιο πάνω, που απευθύνεται σε μιας συγκεκριμένης νοημοσύνης (υπ)ανθρώπους, είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής η οποία υπάρχει σε ολόκληρη την ευρώπη και υπάρχει προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα -έχοντας στο πλάι της μια μάζα προθύμων ηλιθίων. Δεν είναι η φύση του osarena για να το αναλύσει αυτό, αλλά κάντε μια πολιτική και κοινωνική σύγκριση ανάμεσα στην "συμπεριφορά" των μουσουλμάνων στις η.π.α και αυτών στην ευρώπη ώστε να καταλάβετε καλύτερα. Το γιατί συμβαίνει, ίσως μπορούν να σας διαφωτίσουν τα άρθρα: [Η σχέση μεταξύ φασισμού και εκπαίδευσης] -[Η εκπαίδευση μπορεί να είναι μια πηγή ατομικής και συλλογικής απελευθέρωσης].
Και το άλλο βέβαιο που αποδεικνύει είναι το πόσο αστοιχείωτη είναι η κοινωνία στην υπάρχουν τέτοιες ιστοσελίδες σε κάθε επίπεδο. Από ιστορικό, κοινωνιολογικό μέχρι και το στοιχειώδες τεχνολογικό. Ούτε φτύσιμο δεν τους αξίζει, παρά μόνο ξεμπρόστιασμα.

[το άρθρο είναι συνεργατικό]

 • Σχόλια

29 Comments:

 1. Εικόνα Αυτεξούσιος
  ΑυτεξούσιοςΑπρ 05, 2015 17:59 ΜΜ

  Να ξεκινήσω με κάτι αστείο αλλά αληθινό.Ένας συνάδελφος ο οποίος είναι ''Ζήτω και Μπράβο" στην χρυσή αβγή έχασε το κινητό του για δεύτερη φορά του το έφερε στο μαγαζί μια μαύρη.Την πρώτη φορά το βρήκε και του το έφερε ένας Αλβανός.Με έχουνε ματιάση μου λέει ...... μπα ο Θεός έχει πλάκα του λέω και προσπαθεί να σε παιδαγωγήσει μπας και αλλάξεις και σταματήσεις να είσαι ρατσιστής την επόμενη φορά θα στο βρει Πακιστανός.

  Τώρα μήπως και εμείς έτσι για να είμαστε δίκαιοι θα θέλατε να αναφέρουμε και ρατσιστές Αλβανούς, Άραβες. Γερμανούς, ............. εγώ έχω πολύ μεγάλο κατάλογο κατά νου γιατί δεν δουλεύω σε γραφείο ούτε είμαι δημόσιος υπάλληλος και έχω επαφή συναδελφική με αλλοδαπούς πάνω από δέκα χρονιά!!!

  Είμαστε όλοι μετανάστες .............. τους μετανάστες τους ρωτήσαμε;;;;;

 2. Εικόνα kaiomenos
  kaiomenos (χωρίς επαλήθευση)Απρ 06, 2015 02:27 ΠΜ

  Oταν ομως τα ταξικα αδελφια εδω μεσα θα αρχισουν να στερουν ζωες χωρις διακριτικοτητα τοτε να δουμε που θα πανε οι σωστες ιδεολογικες σας κλησεις, επισης δεν το προκαλω εγω αυτο αφου το σαιτ ειναι καθαρα για gadgetadiki φαση ενημερωση και καθαρα κομπιουτεριστικο.Οποτε μια απορια που κολλανε τωρα εδω μεσα οι ιδεολογικες κλησεις του καθενος??? και για να τα λεμε ολα αυτο που ασκεις εσυ δεν λεγεται ρατσιμος?? με τον τροπο σου αυτοματως ειναι σαν να ριχνεις σημα να μην ασχολουμαι καν με το σαιτ δηλωνοντας κατι τετοιο. Και για να εχουμε καλο ερωτημα εδω μεσα νομιζεις οτι ολοι θα συμφωνουν με οτι γραφεις??? και πιστευεις οτι δεν ερχονται απο ολες τις ιδεολογικες κατευθυνσεις ατομ εδω μεσα??? πως τολμας να μιλας εσυ γι φασισμο και ο καθε τυπας χωρις ιχνος παιδειας γιατι το να χειριζεσαι υπολογιστες με ικανο τροπο δεν σε κανει και εξυπνοτερο και φαινεται απο οσα γραφεις γιατι ουτε φασισμος δεν γνωριζεις τι σημαινει παντως οχι αυτο που εχει περαστει. Στοιχημα οτι θα σκεφτεις οτι και εγω που τα γραφω αυτα ειμαι ενας φασιστας μην γελιεσαι γιατι αν σου πω τι ιδεολογια εχω θα εκπλαγεις, απλα δεν ειμαι προβατο ευχομαι να αφησεις το σχολιο να αναγνωστει μιας και εισαι και τοσο δημοκρατης ελεος πια γιατι πολλους ηρωες και πολλους επαναστατες του πληκτρολογιου γεμισαμε με σκεψεις και κειμενα που δεν εχουν κυρος και ανταποκριση στο γενικο κοινο παρα μονο σε ομοιδεατες ειστε τραγικοι οσοι το κανετε αυτο και πιστεψε με καταρακωνεις τον ηλεκτρονικο κοσμο περνωντας τετοια μυνηματα εμφυλιακου κλιματος λες και δεν φτανει το ηδη υπαρχτο λυπαμαι για λογιαριασμο σου constantine

 3. Εικόνα Maria
  MariaΑπρ 06, 2015 11:39 ΠΜ

  kaiomenos, ας τα πάρουμε ένα-ένα.
  1. Λες:
  «Oταν ομως τα ταξικα αδελφια εδω μεσα θα αρχισουν να στερουν ζωες χωρις διακριτικοτητα τοτε να δουμε που θα πανε οι σωστες ιδεολογικες σας κλησεις, ...”
  Το πρώτο σκέλος δεν το καταλαβαίνω καθόλου όπως δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η αξία της ζωής μετριέται ανάλογα με την τάξη στην οποία ανήκει κάποιος.

  Όσο για αυτό:
  «... επισης δεν το προκαλω εγω αυτο αφου το σαιτ ειναι καθαρα για gadgetadiki φαση ενημερωση και καθαρα κομπιουτεριστικο.Οποτε μια απορια που κολλανε τωρα εδω μεσα οι ιδεολογικες κλησεις του καθενος???»
  α) Τι εννοείς όταν λες ότι δεν το προκαλείς εσύ; Τι δεν προκαλείς εσύ; Και πώς αυτό συνδέεται (αφού το βάζεις στην ίδια πρόταση -περίοδο πιο σωστά) με αυτό που λες ότι «τα ταξικα αδελφια εδω μεσα θα αρχισουν να στερουν ζωες χωρις διακριτικοτητα τοτε να δουμε που θα πανε οι σωστες ιδεολογικες σας κλησεις»

  β) Το τι είναι το OSarena, μπορείς να το δεις
  -στο About μας (http://osarena.net/about), όπου συν των άλλων τονίζουμε ότι:
  “OSARENA σημαίνει: open source arena και αυτό ακριβώς θα είμαστε. Η αρένα του Ανοιχτού Κώδικα σε κάθε τομέα της ζωής!”
  -Αλλά και στο Μανιφέστο μας (http://osarena.net/osarena-manifesto), όπου ευθύς εξ' αρχής (πρώτη πρόταση, δες) τονίζουμε ότι:
  “H τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη· ό,τι φέρει μέσα της, αποτελεί την ιδεολογία των επικρατέστερων μορφών κυριαρχίας και εκμετάλλευσης για λογαριασμό των οποίων δημιουργείται.”
  -Όπως και στα άρθρα μας εν γένει.

  γ) Ελπίζω λοιπόν να σου έλυσα την απορία σου:
  «Οποτε μια απορια που κολλανε τωρα εδω μεσα οι ιδεολογικες κλησεις του καθενος??? και για να τα λεμε ολα αυτο που ασκεις εσυ δεν λεγεται ρατσιμος?? »
  Αν όχι, μπορείς -με μια ματιά στα άρθρα μας- να διαπιστώσεις και μόνος σου ότι τα πάντα πλέον είναι ένα κουβάρι· μία αλυσίδα που έτσι και σπάσει ο ένας κρίκος παρασέρνει όλους τους άλλους. Δύο πρόχειρα παραδείγματα που μου έρχονται στο μυαλό:
  αυτό: http://osarena.net/news/to-fbi-stelni-malware-ipsilis-technologias-sto-e... (πώς οι κυβερνήσεις στέλνουν ιό μέσω μέιλ· έτσι, απλά και μόνον γιατί δεν έχει αποδείξει ο χρήστης -ουπς…, ο εκάστοτε ύποπτος ήθελα να πω- ότι δεν είναι τρομοκράτης)
  &
  αυτό: http://osarena.net/opinions/milas-sto-diadiktio-gia-to-politevma-prosech... [όσον αφορά την σύνδεση πολιτικής και (ελευθερίας λόγου στο) διαδίκτυο]

  2. Και μιας και μιλάμε για Ελευθερία Λόγου, βλέπεις ότι ΕΔΩ σου δίνεται αυτό το βήμα.
  Όλα τα σχόλια βγαίνουν, εκτός και αν περιέχουν ύβρεις (που και αυτό δηλαδή, οι ίδιοι οι αναγνώστες μας το ζήτησαν, να μην βγαίνουν τα υβριστικά σχόλια -άλλωστε, όσοι είναι εγγεγραμμένοι χρήστες, τα σχόλιά τους βγαίνουν αυτόματα χωρίς έγκριση).
  Όπως βλέπεις λοιπόν, εδώ στο Osarena, σου δίνουμε το βήμα ώστε να μπορείς να εκφράσεις Ελεύθερα την άποψή σου (ελπίζω να επιτρέπεις και σε μας να μας κάνουμε το ίδιο).

  3. Όσον αφορά τώρα αυτό που είπες:
  «Και για να εχουμε καλο ερωτημα εδω μεσα νομιζεις οτι ολοι θα συμφωνουν με οτι γραφεις???»
  Νομίζω πως σου απάντησα στο Νο2.
  Αλλά και ένα παιδί του δημοτικού ακόμα -διαβάζοντάς μας- θα καταλάβαινε πως εδώ, στο Osarena, όχι απλά δεχόμαστε την ΚΑΘΕ άποψη και διαφωνία αλλά την επιζητούμε κιόλας. ΑΝ διάβασες άρθρα μας, θα είδες προφανώς πως ακολουθούν σχολιασμοί περί παντός επιστητού όπου διαφωνούμε, συμφωνούμε διαφωνώντας (ντιν-νταν Soulrain :D ) και εν γένει ανταλλάσουμε απόψεις.

  4. Και πάμε στο κορυφαίο που έγραψες:
  «πως τολμας να μιλας εσυ γι φασισμο και ο καθε τυπας χωρις ιχνος παιδειας γιατι το να χειριζεσαι υπολογιστες με ικανο τροπο δεν σε κανει και εξυπνοτερο και φαινεται απο οσα γραφεις γιατι ουτε φασισμος δεν γνωριζεις τι σημαινει παντως οχι αυτο που εχει περαστει. »
  Αναφέρεσαι στον Κωνσταντίνο, σωστά; (γιατί σε αυτόν απευθύνεσαι παρόλο που λέμε πως το άρθρο είναι συνεργατικό)
  Και υποθέτω πως τον γνωρίζεις προσωπικά, σωστά;
  Γιατί ΜΟΝΟΝ έτσι θα δικαιολογούνταν αυτό που λες ότι δεν έχει ίχνος παιδείας.
  Αλλιώς, δεν είναι παρά η άποψή σου που προσπαθείς να την επιβάλλεις εντελώς... δημοκρατικά (ποιος είναι ο φασίστας είπαμε;)

  5. Χμμμ..., βλέπω πως όσο πάει το πράγμα, γίνεται καλύτερο:
  «ευχομαι να αφησεις το σχολιο να αναγνωστει μιας και εισαι και τοσο δημοκρατης ελεος πια γιατι πολλους ηρωες και πολλους επαναστατες του πληκτρολογιου γεμισαμε με σκεψεις και κειμενα που δεν εχουν κυρος και ανταποκριση στο γενικο κοινο[....]
  [...]λυπαμαι για λογιαριασμο σου constantine»
  Όσον αφορά το σχόλιό σου, σου απάντησα ήδη στο Νο2. Πάμε τώρα και στα υπόλοιπα.
  Θα σε συμβούλευα να λυπάσαι για αυτούς που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν. Που δεν έχουν να επιδείξουν κάποιο έργο.
  Γιατί αν φτάσουμε να λυπόμαστε για αυτούς που προσφέρουν αφιλοκερδώς, που έχουν ξεχάσει τι θα πει ύπνος, που κυριολεκτικά λιποθυμούν πάνω στο πληκτρολόγιο, που βάζουν στην άκρη κάθε τι προσωπικό προκειμένου να ενημερώσουν και να βοηθήσουν τον κόσμο, τότε ουαί κι αλίμονο.

 4. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑπρ 06, 2015 13:22 ΜΜ

  @kaiomenos Ως τρίτος της υπόθεσης, μπορώ να σε διαβεβαιώσω για δύο πράγματα: αφενός μεν το site δεν είναι καθαρά κομπιουτερίστικο, ούτε και δηλώνει κάτι τέτοιο. Αφετέρου δε, προσωπικά δεν έχω διαπιστώσει κάποια αίσθηση ότι πρέπει να συμφωνούμε όλοι σε όλα. Ούτε και θα έπρεπε να συμφωνούμε. Κι εγώ έχω διαφωνήσει με ορισμένες απόψεις κάποιων, όπως κι εκείνοι με δικές μου. Όσο κι αν όλοι μας μερικές φορές πιστεύουμε ότι ξέρουμε καλύτερα από τους υπόλοιπους, μην ξεχνάς ότι είμαστε άνθρωποι και αλάθητος δεν είναι κανένας μας.

  Το σχόλιό σου για το συγκεκριμένο άρθρο θεωρώ ότι είναι εκτός τόπου. Το άρθρο απλά ενημερώνει ότι κάποιοι κατασκευάζουν εχθρούς για να πείσουν το κοινό τους (και ίσως στο μέλλον να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους ως άμυνα σε αυτούς τους εχθρούς). Ούτε λέει πουθενά ότι είναι οι μόνοι που το κάνουν, ούτε εμφυλιακό κλίμα περνάει.

  Εσύ το ερμηνεύεις διαφορετικά και διαφωνείς. Και καλά κάνεις. Τη διαφωνία σου όμως θεωρώ ότι μπορείς να την εκφράσεις και με καλύτερο τρόπο αλλά και πιο εμπεριστατωμένα. Αν μη τι άλλο, χώρος υπάρχει άπλετος. Δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνεσαι αλλά το να λες ότι κάποιος, τον οποίο δε γνωρίζεις προσωπικά, δεν έχει ίχνος παιδείας, η ειρωνεία αλλά και το γενικότερο ύφος της απάντησής σου δε συνάδουν με αυτό που θεωρείς ότι υπερασπίζεσαι κατηγορώντας τον Κωνσταντίνο. Το αντίθετο θα έλεγα. Επίσης, έχε στο νου σου ότι δεν έχει σημασία μόνο αυτό που λέμε αλλά και ο τρόπος που το λέμε.

  Όσο για το που κολλάνε "εδώ μέσα" οι ιδεολογικές κλήσεις του καθενός, κολλάνε παντού. Από τη μία, το osarena έχει διττή φύση κι από την άλλη, την ιδεολογία (αν και είμαι κατά των ιδεολογιών και θα την απέδιδα καλύτερα ως στάση ζωής) την κουβαλάμε παντού. Δεν είναι ρούχο που το φοράμε ανά περίσταση. Όπως ακριβώς και τις δικές σου πεποιθήσεις δεν τις είχες μόνο όταν έγραφες το σχόλιο.

  Τώρα, αν ενδιαφέρεσαι μόνο για το τεχνολογικό κομμάτι και δε θεωρείς το osarena κατάλληλο χώρο για τα υπόλοιπα, θα μπορούσες νομίζω να το εκφράσεις ξεκάθαρα. Μπορείς επίσης να προσπαθήσεις να αγνοήσεις το μη τεχνολογικό περιεχόμενο. Μπορείς και να δηλώσεις τη δυσαρέσκειά σου και να μην επισκέπτεσαι τη σελίδα. Στο χέρι σου είναι. Εγώ θα παρακαλούσα, όλους μας, να κάνουμε μια προσπάθεια να διαφωνούμε με καλύτερο τρόπο στο μέλλον. Κι ακόμα, έστω κι αν διαφωνούμε με κάποια άποψη, να μην την καταδικάζουμε εκ των προτέρων αλλά να βλέπουμε αν μπορούμε να κρατήσουμε κάτι από αυτή.

 5. Εικόνα Antfa
  Antfa (χωρίς επαλήθευση)Απρ 06, 2015 14:11 ΜΜ

  @ kaiomenos Ποια είναι τα "ταξικά αδέλφια εδώ μέσα" που έχουν σκοπό να στερήσουν ζωές;
  Γνωρίζεις κάτι; Υπάρχουν εν δυνάμει φονιάδες εδώ μέσα;
  Αν ναι και εχεις ενδείξεις να ειδοποιήσεις την αστυνομία και εισαγγελέα.
  Αν όχι, τότε παπαρολογεις από την αρχή, άρα έχουν δικαίωμα "τα ταξικά αδέλφια εδώ μέσα" να σου κάνουν μήνυση και ότι άλλο θέλουν επειδη αυτό μπορεί να εκληφθεί ως συκοφαντική κατηγορία εναντίον τους.
  Αλλά ήδη προφανώς γνωρίζεις πως οι συγκεκριμένοι, δεν πρόκειται καν να ασχοληθούν με κάτι τέτοιο.

  Το πως θεωρείς την συγκεκριμένη σελίδα 'gadgetadiki φάση' όπως λες σημαίνει πως δεν εχεις καθόλου σωστή άποψη και πληροφόρηση, μα ούτε που και μπήκες στον κόπο να την ψάξεις λίγο.
  @kaiomenos Αν εσύ κατάλαβες πως όπως λες: "με τον τροπο σου αυτοματως ειναι σαν να ριχνεις σημα να μην ασχολουμαι καν με το σαιτ δηλωνοντας κατι τετοιο" και πως αυτό είναι ρατσισμός ξεπερνάει τον τρόπο σκέψης μου και σίγουρα τα όσα διαβάζουμε όλοι στο άρθρο.
  Τον ρατσισμό τον ξερνάνε οι σελίδες των οποίων έγινες δημόσιος συνήγορος, με τα ημερήσια δελτία μετανάστευσης και με την ναζιστική προπαγάνδα των χρυσαυγουλων.

  Όλα αυτά βάση της λογικής σου. Προσπερνώντας στην υπόνοια σου πως δεν υπάρχει ελευθερία και πως δεν θα αφήσουν το σχόλιό σου να βγει, να περάσω στην ουσία.
  Και αυτή δεν είναι άλλη από το αυτονόητο της κοινής λογικής. πως η τεχνολογία είναι πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις κάτι άλλο να σου θυμίσω πως ακόμα πληρώνεις την συμφωνία του Αλογοσκουφη με την Microsoft που στοίχισε όσο ο προϋπολογισμούς του Εκουαδόρ.
  Να σου θυμίσω ακόμα πως η τεχνολογία είναι αυτή που δίνει την ώθηση στο διαδίκτυο, χάρη σε αυτήν υπάρχει εξάλλου και αυτή είναι που και εσύ χρησιμοποιείς για να εκφράσεις λόγο.
  Η τεχνολογία δηλαδή δεν είναι ουδέτερη αλλά είναι κοινωνικό συμβάν.
  Και όσο ξέρω αυτή η σελίδα, από το μότο της ακόμα, μιλάει για ένα καλύτερο διαδίκτυο κάτι που συνεπάγεται και μια καλύτερη κοινωνία.

  και αυτό ακριβώς λέει, κάτι που έντεχνα δεν ανάφερες καθόλου στο όχι πρωτότυπο λογύδριο σου.
  Πως οι συγκεκριμένες σελίδες που είναι φασιστικές (κάτι που σαν όρος τους φασίστες δεν τους ενοχλεί) , λένε ψέματα, δεν έγινε ποτέ καμία επίθεση σε αυτές και πως το κάνουν για προσωπικά συμφέροντα, τα οποία όμως δημιουργούν ένα κλίμα μίσους στην κοινωνία.
  Ελπίζω λοιπόν να επιμεληθεί αυτεπάγγελτα κάποιος εισαγγελέας και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και αν αποδειχτεί πως οι συγκεκριμένες σελίδες λένε ψέματα να τους επιβληθούνε οι ανάλογες ποινές για παραπλάνηση κοινής γνώμης, συκοφαντική δυσφήμιση και ότι άλλο προβλέπεται.

  Αυτά όσον αφορά τα όσα μπορείς να καταλάβεις, επειδή όλοι ξέρουμε πως τους φασίστες δεν τους πειράζουν μπάτσοι και δικαστές, και ετσι εμεις σαν αντιφασίστες τους κυνηγάμε τόσο στο web όσο και σε κάθε γειτονιά.

 6. Εικόνα Αταξικός ξάδελφος
  Αταξικός ξάδελφος (χωρίς επαλήθευση)Απρ 06, 2015 15:09 ΜΜ

  kaiomenos πες μου που ψωνίζεις μυαλό για να αγοράσουμε και εμείς.
  Λογική που τα σπάει:
  ---> Οποτε μια απορία που κολλάνε τώρα εδώ μέσα οι ιδεολογικές κλησεις του καθενός??
  hallo, κολλάνε στην ελευθερία του λόγου και της άποψης και στο πως δικαιωμα του καθενός να γράφει ότι θέλει στην σελίδα του, όπως και εσεις στο ethnikismos και όπου αλλού.

  ---> και για να τα λεμε ολα αυτο που ασκεις εσυ δεν λεγεται ρατσιμος??
  Ποιο το ότι είπε τους φασίστες, φασίστες; Μα αφού είναι, πως να τους πει;

  ---> και πιστευεις οτι δεν ερχονται απο ολες τις ιδεολογικες κατευθυνσεις ατομ εδω μεσα???
  Σίγουρα όχι, μα προφανώς στα @@ του, έχει το θάρρος της γνώμης, δεν τον νοιαζουν τα ρανκς και λέει αυτό που πιστεύει χωρίς περιστροφές.
  Τα είπε πολύ καλύτερα η κοπέλα πιο πριν.
  Και κυρίως Αταξικά.

  Για την δήθεν "επίθεση" στα φασιστοsites δεν είδα να λες κάτι όμως, γιατί;;;

  Soulrain μάλλον την λέξη κοσμοθεωρία θες να χρησιμοποιήσεις αντί ιδεολογίας που δεν είναι όμως άκυρη λέξη, επειδή η ιδεολογία είναι ιδεολογία και δεν πρέπει να την μπλέκουμε με ιδεολογήματα όπως ο φασισμός.

 7. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑπρ 06, 2015 16:23 ΜΜ

  Ξάδελφε, η κοσμοθεωρία είναι μεγάλη υπόθεση και σίγουρα η διαμόρφωσή της χρειάζεται (νοητικές) ικανότητες αλλά και εμπειρίες. Είναι όμως το μισό κομμάτι. Λέγοντας "στάση ζωής" εννοώ οι πράξεις μας να έρχονται ως φυσικό επακόλουθο αυτών που πιστεύουμε. Είναι γεμάτος ο κόσμος από ανθρώπους που άλλα λένε το πρωί κι άλλα κάνουν το βράδυ ή που "λυγίζουν" την ιδεολογία τους κατά περίσταση.

  Επίσης, μην ξεχνάς ότι τα ιδεολογήματα (αλλά και η ιδεοληψία) έχουν πάντα ως βάση κάποια ιδεολογία, της οποίας και αποτελούν διαστρέβλωση. Και ο φασισμός είναι ιδεολογία. Κακή για μας μεν, ιδεολογία δε. Προσωπικά, δεν απορρίπτω την ύπαρξη ιδεολογιών εξαρχής. Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι ότι, αντί να προσπαθούμε να συνυπάρξουμε και να βρούμε κοινούς τόπους, συνέχεια χωριζόμαστε. Δε μας χωρίζουν, εμείς το επιλέγουμε.

  Η σύνταξη με την όποια ιδεολογία αυτομάτως μας εναντιώνει σε κάποια άλλη. Για παράδειγμα, εσύ κι εγώ μπορεί να έχουμε εκατό κοινά ως άνθρωποι αλλά να διαφέρουμε (χωρίς απαραίτητα να είμαστε εντελώς αντίθετοι) ιδεολογικά. Και να βρεθούμε κάποια στιγμή σε αντίπαλα στρατόπεδα γιατί θα έχουμε κάνει το ολέθριο λάθος να σβήσουμε τα εκατό που μας ενώνουν και να κολλήσουμε στο ένα που μας διαφοροποιεί. Στη χειρότερη, για το ανθρώπινο είδος, μορφή του αυτό πραγματώνεται με πόλεμο. Ποιος επωφελείται από αυτό; Σίγουρα όχι εσύ κι εγώ. Σκέψου τώρα ότι πολλοί δε γνωρίζουν επαρκώς ούτε τι πρεσβεύει η ιδεολογία την οποία συμμερίζονται αλλά ούτε και τι πρεσβεύει εκείνη στην οποία εναντιώνονται. Κυριολεκτικά σκοτώνονται άνθρωποι για μισά πράγματα. Και σου κάνω την ερώτηση, αν μου επιτρέπεις: πιστεύεις εσύ ότι όλοι ανεξαιρέτως οι "οπαδοί" όλων των ιδεολογιών κάνουν τον κόπο να γνωρίσουν την ιδεολογία τους αλλά κι αυτή των "απέναντι"; Έχουν την ικανότητα να διακρίνουν το όριο μεταξύ ιδεολογίας και ιδεοληψίας; Ή ότι υπάρχει κάποια ιδεολογία που είναι αδύνατο να μεταβληθεί η ουσία της και να αποκτήσει διαφορετικό νόημα;

  Πώς λέγαμε στο σχολείο "τι θέλει να πει ο ποιητής;". Μόνο ο εκάστοτε "ποιητής" ξέρει τι θέλει να πει. Οι υπόλοιποι ερμηνεύουμε την "ποίηση" ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες του καθενός και, ακόμα κι αν μας αρέσει το ίδιο "ποίημα", δεν αντιλαμβανόμαστε όλοι το νόημά του με τον ίδιο τρόπο. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για όλους τους ανθρώπους είναι το να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος (όταν κάνουν). Θέλει κότσια γιατί, εκτός από την ίδια την παραδοχή του λάθους, προκαλεί και αμφισβήτηση όλων των υπόλοιπων απόψεων, πεποιθήσεων κλπ. Και είναι τόσο δύσκολο ώστε πολλοί, ανεξαρτήτως πλευράς, δεν τολμούν καν να σκεφτούν κάτι τέτοιο. Κι όταν βγάλουμε από τη μέση τη διαρκή αμφισβήτηση, αυτό που μένει είναι τυφλή πίστη και υπακοή.

  Υ.Γ. Να με συγχωρείς. Μιάμιση γραμμή έγραψες προς εμένα κι εγώ το τέντωσα.

 8. Εικόνα kaiomenos
  kaiomenos (χωρίς επαλήθευση)Απρ 06, 2015 22:45 ΜΜ

  Παιδια ελεος ολοι πεσατε επανω σε ενα σχολιο που εγραψα χωρις να πιασετε καν το νοημα! 1
  Τον Κωσταντινο δεν τον ξερω προσωπικα,2 ασκησα κριτικη γιατι εδειξα καθαρα οτι δεν διαφωνησα
  με οτι εγραψε αλλα ηταν το ολο κονσπετ και προαγει σε ρητορικη μισους κατι που ειναι υπαρχτο αδικημα καλα
  για τον κ Αντιφα πιο πανω δεν εχω λογια κλασσικος αναρχικος παει οπου τον πανε δεινος εκτελεστης να τσακισω φασιστες μια λεξη που ετσι του την εχουν περασει
  και αυτο ξερει να λεει και να ειναι παντα συνεπης να ριχνει τα μολοτοφιδια σε ακυρα σημεια οπως ολοι οι ομοιοι του και οχι εκει που πρεπει,αφου και αυτοι ειναι συστηματικοι. Καταρχας η ενοια φασισμος δεν με περιλαμβανει γιατι δεν ανηκω καπου και δεν γουσταρω ασχετα με το πιστευω, επισης δεν διαφωνησα οτι η σελιδα του εθνικισμος οντως μπορει να επαιξε προπαγανδα για τον λογο οτι και ενα μικρο παιδακι μπορει να δει οτι καποιοι....... εκει πισω θελουν πολεμο και ενα ματσο προβατα. Για την γνωση περι υπολογιστων δεν κανω συγκριση με κανεναν οτι ξερει ο καθενας μαγκια του και παραδεχομαι και ευχαριστω οσους ξενυχτανε για να δινουν στον κοσμο γνωση πληροφοριες αλλα και απειρο υλικο και τελοσπαντων οσους εχουν προσφερει και προσφεραν κατι τετοιο. Μου την δινει επισης οτι οσοι εχουν την γνωση....αντι να κανουν καλο κανουν μονο κακο,οσο για το τι τα εχωσα λιγο παραπανω το δεχομαι ναι δεν το αρνουμαι απλα θελω επιτελους να καταλαβουν ολοι οσοι ανηκουν σε μια κομματικη παραταξη οτι δεν εχουμε τιποτα να χωρισουμε και να δουν καθαρα οτι απο πισω παιζονται παιχνιδια που βλεπουν λιγοι, επισης οταν ειπα οτι το σαιτ ειναι καθαρα για τεχνολογικους σκοπους δεν επεβαλα την γνωμη μου να μην γραφονται και πολιτικου περιεχομενου σχολια αλλα με την διαφορα οτι με χαλαει η ρητορικη μισους καλη ωρα ο κυριος antifa επανω και η αγελη του το ξερουν καλα αυτο. Ξεκολλατε λιγο και δειτε πιο καθαρα καποια πραγματα αν δειτε αυτη την στιγμη μου την πεσατε ολοι κανονικα εκφραζοντας την γνωμη σας και απαντωντας στο σχολιο μου αλλα οι μαγκες...... σε εισαγωγικα εκατσαν να μου την πουν δινοντας μια απαντηση με υποτιμητικο τροπο οκ αυτο βγηκε απολυτα δεκτο. Οταν ειπα οτι μπορει να μην προβληθει το σχολιο μου ναι το εχω βιωσει και για αυτο το εθιξα απο εκει και περα για καποιους στενομυαλους αναφερομενος στην διψα για βια χωρις ουσια και το τονιζω δεν ασχολουμαι καν εξαλου εγω ο φασιστας τι ξερω....... σας ευχαριστω ολους για την προσοχη σας και ειλικρινα ευχαριστω που μου απαντησατε ακομα και εκεινους που δεν το εκαναν με ευχαριστο τροπο απλα μην κρινετε καποιον ενω δεν τον ξερετε παρα μονο πισω απο μια οθονη δεν με πειραξε οτι εγραψε ο Κωσταντινος αλλα ο τροπος που το περασε οπως και εγω παραδεχομαι οτι δεν ηταν και ο καλυτερος τροπος

 9. Εικόνα ManosT
  ManosTΑπρ 07, 2015 16:24 ΜΜ

  Kαλα χαλαρωσε που πηγαν να σε φανε κιολας.
  Εκανες ενα σχολιο ακρως διφορουμενο και χωρις καμια τεκμηριωση και δεν θες να σου απαντησουν αναλογα;
  Μιλας πως καποιοι απο εδω, προφανως εννοεις και επισκεπτες, θα σκοτωσουν και αλλα τετοια, ετσι αρχιζεις τον σχολιασμο σου και περιμενεις τι;
  Μιλας για ρατσισμο (!!!!) στο εδω αρθρο και που τον βλεπεις;
  Στο πως λεει τους φαιστες, φασιστες οπως σου ξαναειπανε;
  Στο πως λεει οτι αυτα που αναφερον για cyber-attack ειναι ψεματα για αυτον και γι' αυτον τον λογο που επεξηγει;

  Δηλαδη εσυ βρισκεις πως στους φασιστες που αμολανε καθε ειδος βιας σωματικης λεκτκης πρεπει να απανταμε με λουλουδια και γλωσσοφιλα;
  Φασιστες ειναι ναζι και σε καμια περιπτωση πατριωτες και το ιδιο και οποιος τους υπερασπιζεται. Φασιστας και ναζι και ενας αθλιος ψευτης.

 10. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΑπρ 07, 2015 16:29 ΜΜ

  δεν καταλαβαινω σε τι διαφωνεις σχετικα με το αρθρο. δεν λεει κατι το παραλογο, η, ανηκουστο.

  η δημοσιοτητα με τους "τζιχαντιστες" αμφιβαλεις οτι εξυπηρετει διαφορα κυβερνητικα οικονομικοπολιτικα συμφεροντα? μια καλη και πιστευτη για τα προβατα δικαιολογια να δικαιολογισουν αλλη μια αμερικανικη επεμβαση στην περιοχη, την οποια θελουν να ελεγξουν.

  αμφιβαλεις επισης οτι οι "τζιχαντιστες" (και οι καθε τυπου "τζιχαντιστες") χρησιμοποιουνται κατα το δοκουν, απο πολλους, ωστε να δημιουργησουν φοβος, που θα εξυπηρετησει τα συμφεροντα τους? π.χ:...

  παρακολουθησεις και λογοκρισιες απο τη διωξη ηλεκτρονικου "εγκληματος", για να "πιασουν τους τρομοκρατες", αλλα ουσιαστικα ειναι προκαλυψη για να μας παρακολουθουν και να μας καταγραφουν παντου. αλλα αφου θα ειναι για το καλο μας και την ασφαλεια μας, καλα κανουν. αλλωστε δεν εχω τιποτα να κρυψω και να φοβαμαι.

  δημιουργια του φοβου της εγκληματικοτητας και της βιας απο εθνικιστες (οχι μονο εδω στην ελλαδα φυσικα), οτι οι ξενοι μουσουλμανοι (που δεν ειναι μουσουλμανοι, γιατι ακομα και οι ιδιοι οι κανονικοι μουσουλμανοι τους κραζουν κανονικοτατα), θα ερθουν στη χωρα και θα τη διαλυσουν, οποτε καντε κατι (ψηφιστε μας) για να τους εμποδισουμε.

  και καπου αλλου το ειχα αναφερει προσφατα, οτι καποτε μας χτυπουσαν με σφαιρες και αντιδρουσαμε με την πενα. τωρα δυστυχως μας χτυπανε πλαγιως με τη πενα, για να μην το παιρνουμε ειδηση, ωστε να μην αντιδραμε.

  οσο για το θεμα αναρχιας, κλπ, σταματηστε πια να θεωρειτε "αναρχικους", αυτα τα βλαμμενα που σπανε και καινε με μολοτοφ και βλακειες. αυτα μονο αναρχικοι δεν ειναι. αυτα ουτε τα ιδια δεν ξερουν τι ειναι. η αναρχια ειναι κατα της βιας. καταλαβετε το αυτο καποια στιγμη. η αναρχια δεν ειναι ουτε κομματικη παραταξη, ουτε πολιτικες σκοπιμοτητες. ειναι καθαρα κοινωνικη ιδεολογια. οριζει μια κοινωνια που δεν υπαρχει εξουσια, επειδη δεν υπαρχει λογος υπαρξης καποιας εξουσιας. υπαρχει αμοιβαιος σεβασμος μεταξυ των μελων της, υπαρχει αλληλεγγυη και ανιδιοτελεια, δεν υπαρχουν, βια, μισος, ματαιοδοξια (που αυτα αποτελουν τον κυριο λογο υπαρξης της εξουσιας). το να καψω μια φυλακη γιατι "δεν γουσταρω τη εξουσια των μπατσων" δεν ειναι αναρχια. ειναι απλα μαλακια. η αναρχια ειναι να σκεφτω αυτο που πρεπει να κανω ωστε να μην υπαρχει εξαρχης η αναγκη υπαρξης του μπατσου και της φυλακης.

 11. Εικόνα kaiomenos
  kaiomenos (χωρίς επαλήθευση)Απρ 08, 2015 01:28 ΠΜ

  Σε μυαλα οπως ο darkgoth και ο soulrain πραγματικα σας βγαζω το καπελο και ναι συμφωνω οτι η αναρχια δεν ειναι αυτη που βλεπουμε σημερα και για το τι πιστεύει ο καθενας δικαιωμα του αρκει να μην εχει παρωπιδες
  Οσο για απειλη οχι δεν με φοβιζει τιποτα ουτε αισθανθηκα απειλή παρολο που ο αλλος γραφει οτι να ναι και θελει να τσακισει τους κακούς. Ο καθενας εχει την γνωμη του ομως πανω σε αυτό εχω να πω πως δεν χρειάζεται καποιος να εχει πολιτικη ταυτοτητα για να φανει αν δεν αξιζει σαν ανθρωπος, χωρίς να θιγω κάποιον, οπως επισης ταυτοχρονα φαινεται τι ειμαι καποιος αναλογα τι επιλεγει ιδεολογικα. Τονιζω οτι ολες οι παρατάξεις εχουν καλους και καλους, ομως δεν το παω πολιτικα αλλο γιατί δεν με ενδιαφερει. Τέλος ενα εχω να πω ο εθνικισμος ποτέ δεν έβλαψε καί αργα η γρηγορα οτι ειναι θα φανεί, καταδικαζω καθε μορφή βιας χωρίς ουσια και χωρίς λόγο πλεον ομως ο κινδυνος ειναι υπαρκτός καθαρα μία ταπεινη γνωμη σάς ευχαριστώ

 12. Εικόνα Helen
  HelenΑπρ 08, 2015 04:01 ΠΜ

  @kaiomenos Θα αρχίσω από το τέλος προς την αρχή στο σχόλιό σου. Λες το εξής:
  "ο εθνικισμος ποτέ δεν έβλαψε καί αργα η γρηγορα οτι ειναι θα φανεί"
  κάτι που με κάνει να καταλαβαίνω πως δεν είσαι ενημερωμένος καθόλου για το τι είναι και αντιπροσωπεύει ο εθνικισμός, που ναι, έχει κάνει πολλά κακά.
  Σου δίνω τον πιο απλό και στοιχειώδη ορισμό του τι είναι ο εθνικισμός που θα βρεις σε όλα τα λεξικά, μα και στον ίδιο τον εθνικιστικό λόγο:
  "Εθνικισμός είναι μία ιδεολογία που διαχωρίζει τους ανθρώπους βάσει της εθνικότητάς τους (πχ από ποια χώρα είναι), υποβαθμίζοντας τους πολίτες άλλων εθνικοτήτων, θεοποιώντας τους πολίτες της ίδιας της χώρας όπως και την ίδια τη χώρα.
  Ο εθνικισμός κάνει τους ανθρώπους να υποστηρίζουν φανατικά πχ την ίδια τους τη χώρα, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη και ότι οι ξένοι πολίτες της δεν θα πρέπει να ζούνε σε αυτήν: υποστηρίζει ότι σε ένα έθνος θα πρέπει να ζούνε μόνο άτομα που ανήκουν σε αυτό. Έχει -μαζί με άλλες- μια βασική και ουσιαστική διαφορά από την έννοια «πατριωτισμός» σε τούτο: Ο πατριωτισμός, ορίζεται ως η αγάπη για την πατρίδα η οποία αναπτύσσεται χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης ή περιφρόνησης άλλου έθνους (εθνισμός, πατριωτισμός), σε αντίθεση με τον εθνικισμό, ο οποίος δομείται στη βάση της θεώρησης "ανώτερο/κατώτερο έθνος".
  Από πολιτική άποψη, ο εθνικισμός αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο η γέννηση του οποίου εντοπίζεται κατά το 19ο κυρίως αιώνα. Τότε ο εθνικισμός και αναγνώριζε και αποδεχόταν τις εθνικές διαφορές και ιδιομορφίες ως βάση για τη σύσταση και λειτουργία των πολιτικών κοινοτήτων.
  Πιο απλά δηλαδή ο εθνικισμός είναι η απόλυτη και με πάθος προσήλωση των ατόμων στο έθνος τους, η οποία φτάνει ως την περιφρόνηση και την εχθρότητα προς άλλα έθνη τα οποία θεωρεί κατώτερα (σοβινισμός), με την σημερινή χρήση της λέξης εθνικισμός να νοείται στον εθνικό ή θρησκευτικό εθνικισμό.
  Εθνικιστικά στοιχεία βλέπουμε όμως και από πολύ παλιότερα. Να θυμίσω τον διαχωρισμό που έκαναν αρχαίοι λόγιοι και φιλόσοφοι, όπως ακόμα και ο Πλάτωνας ή ο Αριστοτέλης ανάμεσα σε "Έλληνες και Βαρβάρους". Αυτό φυσικά συναντάται σε πολλούς λαούς και σαν ιστορική συνέχεια σε πολλά σημεία του πλανήτη. Ακόμα και σε φυλές της Αφρικής.

  Υποθέτω λοιπόν πως μάλλον εχεις μπερδέψει τους όρους "εθνισμός" και "εθνικισμός", καθώς ο μεν πρώτος ταυτίζεται με τον "πατριωτισμό", ο δεύτερος όμως κρύβει τη νόσο του μισαλλόδοξου φανατισμού, με όλες τις ευνόητες ταυτίσεις και προεκτάσεις.
  Ενημερωτικά να θυμίσω πως ο εθνικισμός, ο οποίος προκειμένου να γίνει αρεστός στις μάζες, επικαλείται την θρησκεία, ήθη και έθιμα, σαν ο φυλετισμός δηλαδή ρατσιστικός εθνικισμός, καταδικάσθηκε συνοδικά στην Κωνσταντινούπολη το 1872, με αφορμή τις πρώτες εκρηκτικές εκφάνσεις του εθνικισμού στη βαλκανική, το πραξικοπηματικό ελλαδικό αυτοκέφαλο (1833) και τη βουλγαρική εξαρχία (1870). Πιο απλά, η σύνοδος του 1872 αντιμετώπισε τον εθνοφυλετισμό (εθνικισμό) ως αίρεση, ασχέτως αν οι σημερινοί μητροπολίτες υποστηρίζουν τον εθνοφυλετισμό και τον ρατσισμό ως δόγμα, ακόμα και από άμβωνος.
  Και πάνω απ' όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο εθνικισμός, δεν προβλέπει ως πολίτευμα καμία μορφή αστικής δημοκρατίας και πως πάνω απ' ολα είναι δεμένος στο άρμα του καπιταλισμού, κάτι που από την φύση του δεν είναι φιλολαϊκό.

  Η αναρχία από την άλλη, βλέπει μια κοινωνία αταξική, δίχως σύνορα, δίχως φυλετικούς, θρησκευτικούς, πολιτικούς ή άλλους διαχωρισμούς, με την κάθε τοπική κοινωνία να έχει την δική της κουλτούρα, τρόπο ζωής, κλπ. Δίχως σύνορα, δίχως σημαίες, δίχως στρατούς και πάνω απο όλα δίχως έθνη και διαφορές. Ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών, ισότητα και δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια για όλους, δίχως πλούσιους και φτωχούς.

  Στα υπόλοιπα που αναφέρεις περί:
  "καταδικαζω καθε μορφή βιας χωρίς ουσια και χωρίς λόγο"
  να σου φέρω ένα απλό παράδειγμα γιατί δεν είναι το ίδιο η βια και η χρήση βίας για άμυνα και απάντηση στην πρωταρχική βια:
  αν επιτεθούν στην οικογένειά σου, δεν θα χρησιμοποιήσεις βια για να τους προστατέψεις;
  Έτσι και ο πολιτικοποιημένος άνθρωπος, ανταποδίδει την εξουσιαστική και φασιστική βια, με βια. Αυτό είναι άμυνα, αντίσταση.

  Τέλος θα κλείσω, θέτοντάς σου έναν προβληματισμό:
  ΕΤΥΧΕ και γεννήθηκες σε μια γεωγραφική περιοχή την οποία κατέχει μια χώρα που ονομάζεται ελλάδα στην προκειμένη.
  ΑΝ γεννιόσουν κάπου αλλού, δεν θα αγάπαγες την πατρίδα σου; Θα θεωρούσες πως εσύ είσαι μαϊμού και πως οι (κάθε) ΕΛ είναι ανώτεροί σου;
  Και αν ναι σε τι; Έχουν κάτι διαφορετικό στην σωματική τους διάπλαση; Περισσότερη φαιά ουσία; τι;
  Θα ξέρεις υποθέτω πως σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου ότι υπάρχουν εθνικιστές (φασίστες για να τα λέμε καθαρά). Και θα αντιλαμβάνεσαι ελπίζω ότι το πρόβλημα ξεκινάει από τους απανταχού εθνικιστές έτσι;

  Και θα ήθελα και εγώ να σε ρωτήσω με την σειρά μου, επειδη ξεφύγαμε (όχι πως είναι κακό αυτό), εσύ τι πιστεύεις σχετικά με την ουσία των όσων λέει το άρθρο; Πως οι συγκεκριμένες σελίδες λέγανε αλήθεια ότι τους πολεμάνε οι τζιχαντιστές με σκοπό να καταστρέψουν το έθνος και όλα τα όσα αναφέρουν ή πως εξυπηρετούν μικροσκοπιμότητες;

  Είναι σαπίλα ο φασισμός φίλε μου και πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν γάγγραινα που μολύνει τις κοινωνίες.

 13. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑπρ 08, 2015 11:49 ΠΜ

  @Helen Η χρήση βίας ως άμυνα είναι μεν ηθικά αποδεκτή (για κάποιους από εμάς τουλάχιστον), παραμένει όμως βία (=εξαναγκασμός στη γλώσσα μας). Τραυματίζει, σκοτώνει, έχει θύματα, χύνει αίμα. Γι' αυτό και θα έπρεπε να είναι πάντα η τελευταία λύση κι όχι να μιλάμε γι' αυτή σαν να μην τρέχει τίποτα. Δεν εννοώ το osarena φυσικά αλλά όλους εκείνους που τη θεωρούν λύση (την "αμυντική" βία) χωρίς να έχουν προσπαθήσει να κάνουν κάτι άλλο. Θα αμυνθείς αν επιτεθούν στην οικογένειά σου, μέχρι πού όμως; Μέχρι να τους αποτρέψεις; Μέχρι να τους κάνεις τα κεφάλια άμορφη μάζα; Μέχρι "όπου χρειαστεί"; Υπάρχει όριο; Θα έπρεπε να υπάρχει; Το ότι απολύθηκα ως συνέπεια της κρίσης που άλλοι δημιούργησαν, είναι αποδεκτό ως αιτιολόγηση για να τους σκοτώσω;

  Δεν υπάρχει καλή βία. Αναπόφευκτη ίσως, ναι. Όχι καλή όμως. Ακόμα κι ο πιο καλοκάγαθος άνθρωπος γίνεται ζώο όταν χρησιμοποιεί βία. Κι από τη στιγμή που θα τη χρησιμοποιήσουμε, παύουμε να είμαστε αυτό που ήμασταν. Ακόμα και ως αμυνόμενοι, προσπαθούμε να εξουσιάσουμε τον αντίπαλο. Να τον υποτάξουμε με τη δύναμή μας. Αυτό είναι η βία. Ασχέτως του πώς το αιτιολογούμε στη θεωρία, δε νομίζω ότι θα ήμασταν άνετοι να αφαιρέσουμε τη ζωή κάποιου χωρίς δεύτερη σκέψη, ακόμα κι αν αμυνόμαστε.

  Επίσης, νομίζω σηκώνει μεγάλη συζήτηση το τι ορίζει κι αντιλαμβάνεται κανείς ως άμυνα και πόσο στενά είναι τα όρια αυτού του ορισμού. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι πόλεμοι στους οποίους έχουν συμμετάσχει οι Η.Π.Α είναι, στη θεωρία, αμυντικοί. Για την προστασία της χώρας τους και του κόσμου (τάχα). Ή το να αρχίσουν οι Σουηδοί να σκοτώνουν μουσουλμάνους επειδή έχει παραγίνει το κακό και οι δεύτεροι θέλουν να επιβάλουν τη Σαρία στις περιοχές της Σουηδίας που ζουν, μπορεί επίσης να θεωρηθεί άμυνα. Αηδίες, θα πεις. Και θα συμφωνήσω μαζί σου. Με τον ίδιο τρόπο όμως κάποιοι δε θεωρούμε άμυνα το να κάψουμε ένα υποκατάστημα τράπεζας, χωρίς μάλιστα να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη ζημιά ώστε να μην εξαπλωθεί και σε παρακείμενα κτίρια ή οχήματα ή την κατάληψη κάποιου κτιρίου σκέτη. Ως άνθρωπος δεν το εύχομαι αλλά το να πάει, ας πούμε, κάποιος να ανατινάξει το κτίριο της Βουλής ή τα κεντρικά της ΕΚΤ, θα είχε μεταξύ άλλων κι ένα σοβαρό συμβολισμό. Το να πλακωνόμαστε με τα ΜΑΤ και να καίμε ένα γωνιακό υποκατάστημα, θεωρώ ότι είναι ανώφελο.

  Τέλος, μην ξεχνάμε ότι η αναρχία είναι πολυδιάστατη κι ένα μεγάλο μέρος της αποστρέφεται τη βία. Κι ακόμα, οποιαδήποτε κατάσταση, όσο ιδανική κι αν είναι, επέλθει μέσω της βίας, θα είναι εξ ορισμού επιβεβλημένη. Δυστυχώς όμως, το καλό δεν κάνει θόρυβο. Ο θόρυβος είναι που "πουλάει". Γι' αυτό κι έχει γεμίσει ο τόπος από αυτόκλητους αναρχικούς και αντιεξουσιαστές, που μόνο τέτοιοι δεν είναι. Αυτοί φαίνονται, αυτοί προβάλλονται από τα μέσα, αυτοί περνάνε στη συνείδηση του κόσμου και κάνει το συσχετισμό αναρχία=κακό. Το να έχει κάποιος τα μυαλά του μέσα στο κεφάλι και να πιστεύει κάποια συγκεκριμένα πράγματα για συγκεκριμένο λόγο, δεν εγγυάται και ότι ο διπλανός του "σύντροφος" κάνει το ίδιο. Όπως στις πορείες είναι χρέος των συμμετεχόντων να αυτοκαθαρίζονται από τους φυτευτούς "μπαχαλάκηδες" που έχουν στόχο να διαστρεβλώσουν το μήνυμα, έτσι και στην όποια ιδεολογία έχουμε χρέος να την προστατεύουμε από τη διαστρέβλωση.

 14. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΑπρ 08, 2015 14:49 ΜΜ

  και ηθελα να τα πω, αλλα με προλαβε ο soulrain. βια, αλλα μεχρι που, helen? και γιατι βια? εν προκειμενω στο παραδειγμα σου, αντι να καταφυγεις στη βια, μπορεις να κρατησεις αμυνα απλα αποκρουοντας την επιθεση, και εμποδιζοντας τον κακοβουλο να φτασει στον στοχο του (firewall mode). αυτο στις περισσοτερες περιπτωσεις αρκει για την αποτροπη περαιτερω επιθεσης. αν δεν αρκει και αναγκαστικα δεν εχεις αλλη επιλογη απο το να περασεις πλεον στη βια, μεχρι που θα φτασεις? θα αρκεστεις να τον αφοπλισεις απλα και να τον απομακρυνεις απο τον "στοχο" του (η λεγομενη "αμυντικη βια"), η, θα το πας μεχρι τελος, για να τον καταστρεψεις (ωμη επιθεση)? αν καταφυγεις στη βια ομως, δεν θα εχεις γινει και εσυ το ιδιο με αυτον? η βια κανονικα θα επρεπε να αποτελει την λυση προς αποφυγη, και μονο σε εσχατη περιπτωση που ολοι οι αλλοι τροποι αντιμετωπισης εχουν αποτυχει.

 15. Εικόνα administratoras
  administratorasΑπρ 08, 2015 16:36 ΜΜ

  Καλά όλα αυτά, αλλά τα λέμε από την όποια άνεσή του ο καθένας. Εκεί έξω υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που έχει χάσει τα πάντα και δεν φοβάται πλέον μην χάσει κάτι άλλο. Και τα έχουν χάσει επειδή υπάρχει και επιβάλλεται μιας άλλης λογής βια. Οι άδικοι νόμοι, οι μπάτσοι, οι ελεγκτές, η θρησκεία. Η φοβία για τα πάντα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία με την "χορηγία" των ΜΜΕ.
  Όλα αυτά είναι βια.
  Οι κατασχέσεις από τς τράπεζες, οι αυτοκτονίες, η αποβολή της διαφορετικότητας και ο στιγματισμός της, ο φόβος να εκφραστείς, όλα αυτά είναι βια.
  Οι ξυλοδαρμοί των αδύναμων και τα εξαθλιωμένων, η ανάδειξή τους ως εχθρούς και μόλυνση, τα πρεζάκια, οι πουτάνες, όλα αυτά προήλθαν από την βια του συστήματος.
  Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι γειτονιές γκέτα με τους φρουρούς, όλα αυτά είναι βια και απόρροια ενός συστήματος που νομοθετήθηκε με ηθική βια, τρομοκρατικές και εκφοβιστικές δηλώσεις.
  Οι ασφυκτικές και γκρίζες αφιλόξενες πόλεις, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η γενοκτονία των ζώων, όλα αυτά είναι βια.
  Η μη πρόσβαση στην ενέργεια, αναγκαίο για την ζωή είναι είδος πολυτελείας. Και αυτό είναι βια. Οπως και η ελλειψη δικαιωματος για ολους σε στέγη, φαγητό και νερό.
  Είναι τα σκατά της αστικής δημοκρατίας και του καπιταλισμού.
  Όμως όλος αυτός ο κόσμος εκεί έξω, οι αδικημένοι και οι "κολασμένοι" δεν έχουν φωνή. Πρέπει να ακουστούν, πρέπει να περάσει το μήνυμα πως η εξουσία είναι βια. Πως το χρήμα και οι τάξεις είναι βια. Και έτσι το να βεβηλώσεις (εξεπίτηδες η λέξη αυτή) κάτι που θεωρείται ταμπού ή ότι άλλο για την δημοκρατία είναι ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα αντίστασης, περιφρόνησης και αξιοπρέπειας.
  Το να κάψεις κάδους και να ξηλώσεις μάρμαρα, όταν εκεί έξω γίνεται πόλεμος, επειδή οι μπάτσοι είναι έτοιμοι να σε σκοτώσουν απλά επειδη πήγες να διαμαρτυρηθείς σε μια πορεία είναι άμυνα. Μάχεσαι για την ελευθερία σου, ακόμα και για την σωματική σου ακεραιότητα ή και την ζωή σου.
  Το να επιστρέψεις μέρος αυτής της βίας καταστρέφοντας σύμβολα, όπως τράπεζες, υπουργεία είναι ηθικό. Βίαιη αντίσταση μεν, αλλά ηθικό. Είναι το μόνο που σου απομένει. Το στουπί, τα γκραφίτι και το πληκτρολόγιο. Μόνο αυτά είναι τα όπλα σου.
  Το να καεί το μαγαζί του κυρ-Μπάμπη είναι το ψωμοτύρι των ΜΜΕ και η αφορμή της καταστολής και νομοθεσιών, είναι κάτι που δεν έχει σχέση κανείς κοινωνικός αγωνιστής. Δεν είναι σκευωρία ούτε φαντασία η προβοκάτσια των σκυλιών του συστήματος. Πλέον χάρη στο διαδίκτυο όλα τα στοιχεία αυτά υπάρχουν.
  Το να μην επιτρέπεις στους φασίστες με τα ρόπαλα και τις επιθέσεις στους αδύναμους να πάρουν ανάσα και να τους πατάς το κεφάλι στο πεζοδρόμιο είναι ηθικό και είναι καθήκον. Επιστρέφεις την βια που έδωσαν.

  Αυτά λοιπόν είναι η διαφορά και γραμμή ανάμεσα στο δικαίωμα για ζωή και αξιοπρέπεια απέναντι σε όλη αυτή την βια που προέρχεται από τις γραβάτες και τα ταγιέρ. Όλα τα υπόλοιπα είναι συμβιβασμός σε μια φαύλη κανονικότητα που βίαια υπάρχει και βίαια εξαπλώνεται, γενόμενη όλο και πιο ισχυρή, χάρη στην αδιαφορία, στην πλαστή ανάγκη για ασφάλεια και στην "καταδίκη της βίας από όπου κι' αν προέρχεται".

  [Constantinos -ήμουν μέσα με το account του admin για κάποιες επεμβάσεις στην σελίδα]

 16. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑπρ 08, 2015 18:14 ΜΜ

  Κωνσταντίνε, μην ξεχνάς ότι κι εμείς εκεί έξω ζούμε και ορισμένοι από εμάς ανήκουμε σ' εκείνους που έχασαν τα πάντα. Την ίδια αδικία βιώνουμε και σίγουρα δε νιώθουμε καμία άνεση.

  Δεν υποστηρίζει κανένας ότι η κατάσταση είναι καλή ως έχει. Εμένα ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημά μου με το γενικότερο θέμα; Ορθώς μιλάμε και για φασισμό και για εκμετάλλευση και για θυσίες στο βωμό του κέρδους και για όλα. Αυτά όμως δε μας ήρθαν ουρανοκατέβατα. Υπάρχουν αιώνες ολόκληρους και μάλιστα πολλοί συνάνθρωποί μας, καθημερινοί άνθρωποι, τα θεωρούν λιγότερο ή περισσότερο φυσιολογικά. Πιθανότατα το ίδιο κάναμε κι εμείς κάποτε. Οι άνθρωποι είναι που δίνουν εξουσία, οι άνθρωποι είναι που καταναλώνουν καπιταλιστικά προϊόντα, οι άνθρωποι είναι που βρίσκουν δουλειές με βύσμα, οι άνθρωποι είναι που αδιαφορούν όταν περνάνε δίπλα από τον άστεγο που πεθαίνει στο κρύο. Καλώς μισούμε το φασίστα για παράδειγμα. Δε γεννήθηκε τέτοιος όμως. Υπήρξε παιδί, όπως κι εμείς. Μεγάλωσε (ή μεγαλώνει) όπως κι εμείς. Στην πορεία κάτι του "έμαθαν", δεν είχε την ικανότητα να το φιλτράρει, δεν είχε ανοίξει το μυαλό του, το αποδέχτηκε. Εμείς (ως κοινωνία) πού ήμασταν πριν γίνει το κακό; Φροντίσαμε να του δείξουμε κάποια άλλα πράγματα;

  Τους συνανθρώπους μας, που ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν αντιδρούν εξαιτίας του φόβου και της άγνοιας κι όχι γιατί είναι κακοί, τους βοηθήσαμε να καταλάβουν γιατί αυτό που λέμε ίσως και να είναι καλύτερο από αυτό που έχουν; Για να θεωρήσει κάποιος ότι αξίζει να θυσιάσει αυτό που φοβάται ότι θα χάσει, πρέπει να πιστεύει ότι θα κερδίσει κάτι καλύτερο. Τους δείξαμε τι μπορούν να πετύχουν οι δικές μας αξίες πριν τους τσουβαλιάσουμε όλους ως πρόβατα και νοικοκυραίους; Πριν καταφύγουμε στο στουπί και το ξύλο; Ο "μπάτσος" που έχουμε απέναντί μας, δεν είναι εξ ορισμού ούτε κεφάλαιο, ούτε φασίστας. Πολλοί είναι, ναι, όπως αντίστοιχα είναι και πολλοί μη μπάτσοι. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που όντως πίστευαν ότι θα προστατεύσουν το σύνολο ή που φόρεσαν τη στολή από ανάγκη για να ταΐσουν το παιδί τους.

  Το πιτσιρίκι που φωνάζει "αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή" (στη γειτονιά μου το άκουσα, ειλικρινά), χωρίς καν να καταλαβαίνει τι λέει, ποιος το προστατεύει πριν χωθεί για τα καλά στα σκατά; Ενδιαφερόμαστε πραγματικά; Τη Χρυσή Αυγή οι περισσότεροι την έμαθαν με τις εκλογές. Κάποιοι όμως, χωρίς να είμαστε απαραίτητα αναρχικοί, την ξέραμε από τότε που ήταν "απλός" σύνδεσμος βαρεμένων. Δεν ανοίξαμε τα μάτια της κοινωνίας όμως. Δεν την αποτρέψαμε από το να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Και για όλα αυτά έχουμε ευθύνη.

  Κι από την άλλη, αν το δεις από διαφορετική οπτική, η πλειοψηφία έχει επιλέξει δημοκρατία. Φυσικά δεν έχει καμία σχέση με δημοκρατία αυτό που ζούμε. Το ξέρεις και το ξέρω. Ας πούμε όμως για χάρη της συζήτησης ότι υπάρχει δημοκρατία. Σ' αυτή την περίπτωση, ως επιθυμών την κατάλυσή της, ο αναρχικός είναι ο "κακός" της υπόθεσης γιατί πάει κόντρα στη θέληση του συνόλου. Η πλειοψηφία μπορεί να θέλει συνειδητά δημοκρατία, δικτατορία, βασιλεία, κομμουνισμό, οτιδήποτε. Θέλω να πω, το να επιφέρεις μια κατάσταση με το έτσι θέλω και κόντρα στο σύνολο, έστω κι αν θεωρείς ότι το σύνολο λανθάνει, δεν είναι κατά της εξουσίας. Το αντίθετο είναι. Κι ακόμα κι αν όλοι αποφασίσουμε κάποτε τη βίαιη αλλαγή, δε σημαίνει ότι συμφωνούμε ως προς αυτό που θέλουμε να έρθει μετά. Πέρα απ' αυτό, πόση αξία έχουν άραγε τα ιδανικά μας όταν για να τα πραγματώσουμε πρέπει να μεταχειριστούμε τη βία; Το τεράστιο μέρος της αναρχίας που θεωρεί ακόμα και την "αμυντική" βία εξουσιαστική, εσύ το απορρίπτεις;

  Κρίνοντας εκ του μέχρι τώρα αποτελέσματος, τι έχει πετύχει πραγματικά ο αναρχισμός, έτσι όπως εκφράζεται στην πράξη με τη βία; Άλλαξε κάτι; Έφερε κάποια καλύτερη κατάσταση; Αν ναι, για πόσο κράτησε αυτή η αλλαγή; Αν όντως ο τρόπος έκφρασής του (και όχι αυτά που πρεσβεύει η αναρχία) είναι "καλός", γιατί αποτυγχάνει να περάσει στη συνείδηση του συνόλου ως τέτοιος; Δε μπορεί τόσες δεκαετίες τώρα να φταίει μόνο η προπαγάνδα (που σαφώς υπάρχει) και τα Μ.Μ.Ε.

  Επίσης, ας υποθέσουμε ότι εξαφανίζουμε από προσώπου γης φασίστες και κάθε λογής εξουσιαστές. Μετά τι; Θα είναι όλα ρόδινα; Θα αποφασίσουμε αυτοβούλως και συνειδητά όλοι οι άνθρωποι να ζούμε ως ίσοι και αλληλέγγυοι; Θα έχουμε εξαφανίσει την ιδέα του φασισμού; Την πλεονεξία; Τη θέληση για προσωπικό όφελος; Πώς θα τα πετύχουμε όλα αυτά, όταν μάλιστα η αλλαγή δε θα έχει επέλθει σταδιακά, με επιμόρφωση, με καλλιέργεια του νου αλλά θα έχει επιβληθεί δια της βίας;

  Ασχέτως του αν θεωρούμε εφικτή την αναρχία ως κατάσταση ή όχι, δε διαφωνούμε ως προς το ζητούμενο. Βέβαια, αν θέλεις τη δική μου άποψη, η αναρχία στην καθαρή της μορφή δεν είναι πραγματοποιήσιμη, για τον ίδιο λόγο που δεν είναι και η δημοκρατία. Είναι κόντρα στη φύση, την ανθρώπινη αλλά και γενικότερα. Απαιτούν και να ενδιαφέρεσαι πραγματικά για το κοινό καλό αλλά και να βάζεις το σύνολο, αν όχι πάνω, τουλάχιστον στην ίδια θέση με τον εαυτό σου.
  Παρόλα αυτά, έχουμε κοινό ζητούμενο και όραμα. Η διαφωνία υπάρχει ως προς τον τρόπο που θα φτάσουμε σε αυτό. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το να πιστεύω πως ο δικος μου τρόπος είναι ο σωστός και να χρησιμοποιώ τη βία ως μέσο πραγμάτωσής του προσομοιάζει με τη λογική του φασισμού, ακόμα κι αν προσπαθώ να πετύχω το αντίθετο αυτού.

 17. Εικόνα constantinos
  constantinosΑπρ 08, 2015 20:01 ΜΜ

  Δεν ξέρω Soulrain, δε νομίζω να είναι έτσι ακριβώς. Έχουμε την δύναμη της φωνής ακόμα, πρόσβαση σε ενέργεια, σπίτι, φαγητό, συνεπώς δεν έχουμε χάσει τα πάντα. Υπάρχουν αυτοί που δεν μπορούν καν να μιλήσουν, αυτοί που δεν μπορούν ν' αντισταθούν, αυτοί που είδαν τον γονιό τους να αυτοκτονεί επειδη δεν μπορούσε να σταματήσει την κατάσχεση της τράπεζας και την έξωση της οικογένειάς του στον δρόμο.
  Είναι τα πτώματα των εκατοντάδων μεταναστών στο γαμημένο το Αιγαίο, είναι οι αδύναμοι που δεν μπορούν να προφυλαχθούν από τις επιθέσεις λόγω της διαφορετικότητας τους. Και όλοι αυτοί δεν έχουν φωνή, έχουν χάσει τα πάντα. Πατρίδα, οικογένεια, όλα. Ούτε καν δικαίωμα στην ζωη δεν εχουν.
  Είναι αυτοί που δεν τους θεωρεί αξιοπρεπείς η θειούσα υποκριτική κοινωνία.

  Όχι λοιπόν και πάλι όχι. Σκατά στο κράτος, σκατά στην εξουσία, φωτιά στα σύμβολα της δημοκρατίας και του έθνους.
  Όχι, αυτό δεν είναι βια. Βια είναι οι θάνατοι που γίνονται εφαρμόζοντας το "γραμμα του νόμου".
  Βια είναι το άδικο που ζούμε μέσα από την κούνια μας, όπως λέει και το τραγούδι και συνεργοί αυτής της βίας είμαστε όσοι μιλαμε για ίση αντιμετώπιση των πάντων.

 18. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑπρ 08, 2015 22:43 ΜΜ

  Κωνσταντίνε, χωρίς να θεωρώ επουδενί ότι έχει κάτι ξεχωριστό η περίπτωσή μου, θα σου πω απλά ότι κάποια από αυτά που ανέφερες στην αρχή τα βιώνουμε οικογενειακώς και σε κάποια άλλα βρισκόμαστε κυριολεκτικά στα πρόθυρα. Και φυσικά δεν είμαστε οι μόνοι.

  Το να έχει κάποιος πρόσβαση σε internet ή σε φαγητό έστω, δε συνεπάγεται ότι έχει και τα υπόλοιπα και ζει με τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Μιλάνε στην τηλεόραση για τα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Ε λοιπόν, πολλοί από εμάς τα όρια αυτά τα βλέπουμε για χρόνια κοιτώντας πάνω και όχι κάτω, όπως ίσως θα έπρεπε.

  Και αντίστοιχα, κάποιοι από αυτούς που υποτίθεται αγωνίζονται και για το δικό μας καλό δεν έχουν ιδέα για την πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά. Κατά ένα τρόπο, "ενδιαφέρονται" όπως "ενδιαφερόμαστε" για τα παιδάκια στην Αφρική, που μας στεναχωρεί (τάχα) η κατάσταση τους αλλά όχι στην πραγματικότητα, γιατί είναι μακριά από εμάς.

  Αυτό δεν είναι μομφή για εσένα, έτσι; Απλά ήθελα να σου δείξω ότι διαφωνούμε ως προς τον τρόπο χωρίς να βρισκόμαστε στη "βολεμένη" πλευρά του θέματος.

  Ανέφερες τη θρησκεία. Όταν κάποιος, που μπορεί να είναι "ελαφρά" πιστός κι όχι θεούσος, δεν καταλαβαίνει γιατί είναι αισχρό να μεταφέρεται ένα φανάρι με τιμές αρχηγού κράτους και μάλιστα την ίδια στιγμή που αυτός παραπονιέται στην τηλεόραση ότι τον κάνει βαβά η κάθε Μέρκελ, όταν ακούει τους Άνθιμους να λένε αυτά που λένε και δεν αντιδρά, απαιτώντας την καθαίρεση τους στην καλύτερη ή πηδώντας στον άμβωνα και κοπανώντας τους στη χειρότερη, δε θα τον βοηθήσει η βία να καταλάβει. Θέμα παιδείας και ανοιχτομυαλιάς είναι.

  Δεν "καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται", με τον τρόπο που το κάνουν οι Μπάμπηδες και οι Πρετεντέρηδες. Αυτό που λέμε είναι ότι η βία, με τον τρόπο που τη μεταχειρίζονται κάποιοι, είναι άσκοπη και περνάει λάθος μηνύματα. Τα περισσότερα από αυτά που γίνονται, εξαιρώντας φυσικά τα μπάχαλα που κάνουν διάφοροι που μόνο αναρχικοί δεν είναι, εμένα προσωπικά μου φαίνονται τόσο σοβαρά ως προς το σκοπό τους όσο για παράδειγμα το να δολοφονήσουμε την υπηρέτρια του Ομπάμα θεωρώντας ότι έτσι βλάπτουμε τον ίδιο, αυτό που συμβολίζει η θέση του και κατ' επέκταση το "σύστημα".

  Δεν το βλάπτεις το σύστημα με το να κάψεις ένα υποκατάστημα τράπεζας. Θα φυτρώσει άλλο. Άκουσες ποτέ κάποια ανακοίνωση τύπου "εξαιτίας της δράσης των αναρχικών, η τράπεζα αναστέλλει τη λειτουργία της δια παντός"; Θέλεις συμβολισμό; Κάψε το κεντρικό κτίριο. Σκότωσε το μεγαλοτραπεζίτη. Θέλεις ουσία; Πολέμησε την αιτία που κάνει το χρήμα να διανέμεται άνισα και δημιουργεί τράπεζες θηρία. Ανθρώπινη πλεονεξία λέγεται. Σου φταίνε οι "μπάτσοι"; Φάε (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) τις αιτίες που τους παράγουν κι εκείνους που τους ελέγχουν. Σε ενδιαφέρουν οι μετανάστες που πνίγονται στις ακτές; Μάθε στον κόσμο σου (μας) να βγαίνει απ' τη βολή του και να πηγαίνει με την ψαρόβαρκα "παράνομα" να σώσει ανθρώπινες ζωές. Δε μπορεί ολόκληρο νησί να ξέρει ότι είναι δίοδος, να ξέρει επίσης τις κακουχίες που περνάνε οι μετανάστες, να αδιαφορεί και να τα ρίχνει όλα στο κράτος.

  Επειδή τυχαίνει να έχω μεγαλώσει με Αλβανούς και μάλιστα εκείνες τις εποχές που έρχονταν τα πρώτα κύματα, αν θυμάσαι ή έχεις προσωπική εμπειρία, κάποιοι άνθρωποι (καλοκάγαθοι αγρότες κατά τ' άλλα) τους μεταχειρίζονταν σαν σκλάβους. Υπήρχαν όμως και άλλοι, που τους φέρονταν ανθρώπινα. Γνωρίζω προσωπικά άτομο που ήρθε τότε κυριολεκτικά πεινασμένος, τον "μάζεψε" η γιαγιά μου, του έδωσε δουλειά αλλά και ψωμί χωρίς να τον εκμεταλλευτεί, στάθηκε στα πόδια του και τώρα πλέον είναι στην Τήνο, συνέταιρος σε επιχείρηση. Αυτός ο άνθρωπος με πρόσεχε τα καλοκαίρια που ήμουν πιτσιρίκος. Αυτός αποκαλούσε τη γιαγιά μου μάνα.

  Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Το ρατσισμό δεν τον δείχνει μόνο το "κράτος". Γύρω μας είναι. Δίπλα μας. Εγώ είχα την τύχη να γνωρίσω τι σημαίνει “μετανάστης” και να δω ότι είναι άνθρωπος, όπως όλοι μας. Κάποιοι δεν την έχουν.

  Επίσης, μας απασχολεί αν εκείνος που θα ανοίξει το κεφάλι του "μπάτσου" συνειδητοποιεί ότι, έστω και ως αμυνόμενος, αφαιρεί μια ζωή ή γουστάρει γιατί "χτυπάει το σύστημα". Νομίζω υπάρχει μια λεπτή διαφορά. Ο πρώτος θα ήταν ίσως άνθρωπος σε άμυνα, ο δεύτερος θα ήταν ψυχοπαθής.

  Η βία δεν είναι απάντηση στη βία. Στις Η.Π.Α. κάποιοι (όχι όλοι) βαρεμένοι αστυνομικοί σκοτώνουν μαύρους χωρίς λόγο. Θα έπρεπε δηλαδή οι μαύροι ή και όλοι οι κάτοικοι να αρχίσουν να σκοτώνουν αστυνομικούς; Θα έβγαινε κάτι; Ως λαός περάσαμε μια ωραία περίοδο όπου αλληλοσκοτωνόμασταν για το ποιος έχει δίκιο. Αρέσει σε κανέναν αυτό; Μπορεί πολύ άνετα να συμβεί και στο μέλλον (ίσως και να καλλιεργείται υπόγεια). Ποιος θα επωφεληθεί; Αυτό κάνουμε διαχρονικά, σκοτωνόμαστε μεταξύ μας. Αριστεροί, δεξιοί, αναρχικοί, μαύροι, άσπροι, θρήσκοι, άθρησκοι, ό,τι βάλει ο νους σου. Αυτό μας νοιάζει, να φάμε τον “εχθρό”. Και το εκάστοτε “σύστημα” ζει και βασιλεύει και γελάει με τα χάλια μας.

  Να δεχτούμε ότι, στην έσχατη περίπτωση, η βία θα είναι το μέσο για την παύση της υπάρχουσας κατάστασης. Αυτό εξ ορισμού σημαίνει ότι κάποτε θα πρέπει να σταματήσει η χρήση της. Άρα, αν επέλθει εκείνη η ιδανική κατάσταση, το μαχητικό μέρος της αναρχίας θα χάσει κάθε λόγο ύπαρξης. Και παραπέρα, δε μπορείς να μάθεις με τη βία στον απέναντι την άξια της ανθρώπινης ζωής, το σεβασμό στο συνάνθρωπο κι όλα τα άλλα τα ωραία. Βλέπεις εσύ να πονάει το "σύστημα"; Δεν ξέρω την ηλικία σου άλλα, πραγματικά, έχεις δει να αλλάζει ουσιαστικά κάτι προς το καλύτερο με αυτόν τον τρόπο;

  Ισότητα (σε όλες τις μορφές της), δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ανθρωπιά θα έχουμε μόνο αν κάποτε συνειδητοποιήσουμε όλοι για ποιο λόγο είναι καλά κι όχι γιατί φοβόμαστε το νόμο, το φασίστα, τη βία του αναρχικού, μας το λέει το δόγμα που πιστεύουμε ή οτιδήποτε. Παρεμπιπτόντως, σχετικά με την καραμέλα περί νόμιμου και ηθικού: είναι χρέος των ανθρώπων να δημιουργήσουν "νόμους" που θα ανταποκρίνονται στην ηθική. Αλήθεια, αν στο Ελλαδιστάν τα νομοσχέδια έπρεπε να εγκριθούν από τους πολίτες πριν να γίνουν επίσημοι νόμοι, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, θεωρείς ότι θα είχαμε καλύτερη κατάσταση; Εγώ δεν το πιστεύω.

  Κλείνοντας, θα ξαναπώ ότι οι αδηφάγοι κερδοσκόποι, οι φασίστες, οι ρατσιστές και όλα τα καλά παιδιά, δε γεννιούνται τέτοιοι. Ούτε ζουν σε κάποιο κάστρο. Οι περισσότεροι είναι γονείς μας, αδέρφια μας, συνάδελφοι, φίλοι, γνωστοί. Είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε και τον οποίο διαμορφώνουμε όλοι, λιγότερο ή περισσότερο, που τους ωθεί, τους δίνει την ευκαιρία ή και τη δυνατότητα να γίνουν τέτοιοι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ο φασισμός και οι θρησκείες ανθίζουν σε μέρη όπου η μόρφωση είναι χαμηλή έως και ανύπαρκτη και υπό συνθήκες εξαθλίωσης. Κι αυτό δε θα πάψει να συμβαίνει με ολοκαύτωμα. Η αντι-βία μπορεί να εξαφανίσει τους εκφραστές του εκάστοτε κακού. Όχι όμως τη ρίζα του. Εκεί χρειάζεται λόγος, επικοινωνία, μόρφωση.

 19. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Απρ 12, 2015 02:14 ΠΜ

  Παρακολουθούσα αυτές τις μέρες τα δελτία ειδήσεων και εντύπωση μου έκανε το πόσος ντόρος έγινε για το πανώ μιας ομάδας αντιεξουσιαστών στη βουλή, η το οτι κάηκαν μερικοί κάδοι σκουπιδιών στα Εξάρχεια. Σχόλια καναλιών όπως "κάψαν την Αθήνα", αλλά και το πόση έμφαση έδωσαν, επειδή κάποιοι έφτιαξαν ένα γκράφιτι στον τοίχο του Πολτεχνείου. Ας ξεκινήσω απο το γκράφιτι. Κάθε γκράφιτι είναι τέχνη. Πολύ κακώς τα σβήνουν, μάλιστα πολλά γκράφιτι στη Γερμανία πρίν σβηστούν είχαν φωτογραφηθεί για βιβλία τέχνης. Το πανώ της βουλής ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία, οι νεαροί μοίρασαν μερικά φέιγ βολάν και αυτό ήταν. Όσο για τους κάδους των σκουπιδιών των εξαρχείων, τα κανάλια και οι εφημερίδες ήταν όπως πάντα υπερβολικά και πομπώδη. Πριν κατακρίνει κανείς τους νεαρούς ας σκεφτεί πως η κοινωνία η η πολιτική κατάσταση τους στέρησε τα όνειρα τους. Να βρούν δουλειά, να φτιάξουν οικογένεια, να έχουν δικό τους σπίτι, να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. Μόνο η ανεργία είναι αρκετή. Δεν χωράνε δικαιολογίες όπως "ευγενης ανταγωνισμός" και "αν το πάλευες θα έβρισκες δουλειά". Η κατάσταση δύσκολα δικαιολογείται, δουλειά ο νέος δεν βρίσκει, αν βρεί θα ειναι του ποδαριού και της εκμετάλλας, και δεν του δίνεται προοπτική για ένα αύριο. Κατανοώ λοιπόν το να αντιδρά ένας νέος. Μην είμαστε υποκριτές, οι μεγαλύτεροι τα φάγαμε τα ψωμιά μας, δεν περιμένουμε πολλά απ' τη ζωή, οι νέοι θέλουν να ζήσουν και διεκδικούν.

 20. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑπρ 12, 2015 09:26 ΠΜ

  Όχι μωρέ Χάρη. Μη γενικεύεις, σε παρακαλώ, γιατί έτσι αρχίζουν τα λάθη μας. Είχα την τύχη να προλάβω το σχολείο μου διακοσμημένο με γκράφιτι. Από δάσκαλο (πρωτοποριακό για την εποχή). Είχα επίσης την ατυχία να δω το δεύτερο κτίριο του σχολείου μπογιατισμένο με τις ταγκιές κάποιων. Σου λέω λοιπόν ότι δεν είναι κάθε γκράφιτι τέχνη.

  Ορισμένα είναι. Μερικές φορές δίνουν χρώμα σε μια γκρίζα περιοχή. Άλλες πάλι, έχουν έντονο συμβολισμό, όπως τα stencils του Banksy (ασχέτως του πώς αντιμετωπίζεται το όλο θέμα). Κάποια άλλα όμως είναι το ανθρώπινο αντίστοιχο του σκύλου που μαρκάρει την περιοχή του. Μην ξεχνάμε ότι η νεότητα εμπεριέχει την κόντρα και την αντίθεση. Πάντα θα υπάρχουν κι εκείνοι που βάφουν για να βγάλουν το άχτι τους (για να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη) ή γιατί γουστάρουν την έξαψη της “παρανομίας”. Όταν τους εξισώνουμε με αυτούς που βάφουν γιατί έχουν κάτι να πουν, αδικούμε τους δεύτερους.

  Επίσης, έχει σημασία το πού γίνεται τι. Ακόμα κι αν επρόκειτο για τέχνη, δε θα ήθελες να τη δεις πάνω στον τάφο του παππού σου, έτσι δεν είναι; Θέλω να πω, (θα έπρεπε να) υπάρχουν όρια. Η τέχνη καθορίζεται και καθορίζει συνάμα το περιβάλλον της.

  Η Βουλή ήταν όντως ειρηνική διαμαρτυρία και για μένα μάλιστα ήταν και υπόδειγμα. Δε χρειάζεται να καταστρέψεις για να περάσεις κάποιο μήνυμα, όπως συνηθίζεται. Όπως αντίστοιχα κάποιοι καταλαμβάνουν κτίρια, σεβόμενοι όμως το χώρο και προστατεύοντάς τον κι άλλοι τα κάνουν μπουρδέλο. Αυτό που ενόχλησε όμως (εκείνους που ενόχλησε) δεν ήταν η διαμαρτυρία αυτή καθεαυτή αλλά το πόσο εύκολα βρέθηκαν κάποιοι τόσο κοντά σ' ένα θεωρητικά φυλασσόμενο κτίριο. Είναι βάσανο για την κανονικότητα κάποιων το να σπάει τόσο εύκολα η αυτονόητη (για εκείνους) ασφάλεια. Δεν ξέρω αν με εννοείς.

  Την τηλεόραση την έχω καταργήσει από χρόνια γιατί έχω μυαλό και προσπαθώ να το χρησιμοποιώ. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ο “εχθρός” πάντα θα προσπαθεί να διαστρεβλώνει την εικόνα μας. Το ίδιο άλλωστε κάνουμε κι εμείς με εκείνον στα πλαίσια του “πολέμου”. Σε ό,τι μας αφορά, δε θα ήταν φρόνιμο το να προσπαθούμε να μην του δίνουμε “πάτημα”; Να κάνουμε τους συμβολισμούς μας σαφείς, όχι μόνο προς εμάς τους ίδιους αλλά κυρίως προς τον απαίδευτο νου; Να μην είναι οι πράξεις μας αμφισβητήσιμες ως προς το σκοπό τους;

  Για τους νέους, που κι εγώ ως τέτοιος λογίζομαι, θα μπορούσα να γράψω βιβλίο. Τόσο αναφορικά με την αντίδρασή τους όσο και για το “τις πταίει”. Δε θα μακρηγορήσω άλλο όμως. Θα πω απλά ότι, ως άνθρωπος, δεν ονειρεύομαι ένα κόσμο που θα μυρίζει στάχτη και θάνατο. Αν δεν έχουμε τη σύνεση να σταματήσουμε κάπου, όταν θα εμφανιστούν οι πρόθυμοι και ικανοί να χτίσουν, δε θα έχει απομείνει τίποτα. Είναι αδύνατο να στηριχτούν γερά θεμέλια σε αποκαΐδια. Αν δεν περιμένουμε πολλά απ' τη ζωή, είναι γιατί δε μάθαμε να δημιουργούμε. Και η ευθύνη γι' αυτό είναι όλη δική μας. Τώρα είναι που μετράει όσο ποτέ το επόμενο βήμα μας. Τώρα που έχουμε τα καυτά κάστανα στο χέρι.

 21. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑπρ 08, 2015 11:00 ΠΜ

  @kaiomenos Όπως είπε και η Έλενα, είναι άλλο να αγαπάς τη χώρα σου ή το λαό της κι άλλο να τα θεωρείς ανώτερα από άλλα. Η γνωστή φράση "όταν εμείς (ποιοι "εμείς"; Είχαμε καμία σχέση εμείς;) είχαμε πολιτισμό, αυτοί ήταν στα δέντρα" είναι καθαρά εθνικιστική/φασιστική. Αυτό το αναφέρω επειδή, υποτίθεται, ο δικός μας λαός δε φασίζει. Συνάμα είναι και ηλίθια, γιατί καρπωνόμαστε τα επιτεύγματα άλλων, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το να χρησιμοποιείς υποτιμητικά τη λέξη "Αλβανός" ή όπως συνηθιζόταν παλιότερα να χρησιμοποιείς Αλβανούς για τις εργασίες σου, υπό συνθήκες που πλησίαζαν την υποδούλωση, είναι επίσης εθνικισμός/φασισμός. Μην ξεχνάς επίσης ότι ο ναζισμός αποδίδεται στα ελληνικά ως εθνικοσοσιαλισμός. Η αγάπη για το έθνος είναι εθνισμός. Η άποψη ότι το έθνος σου είναι ανώτερο, είναι εθνικισμός.

 22. Εικόνα Αυτεξούσιος
  ΑυτεξούσιοςΑπρ 08, 2015 17:14 ΜΜ

  Αδικία είναι να μας πηγαίνουν στην Γενική και από τους 20 να μένουμε οι 10 και να έρχονται οι Μπάτσοι και να μας λυπούνται. Α ρε χαζοί πάλι κορόιδα πιαστήκατε εσάς ο μπαμπά σας δεν πήρε τηλέφωνο !!!!! Αν ξέρατε ποίους κάνετε Στρατηγούς και ποίους Ταξιάρχους ........ Να μην μιλήσουμε και για τους Έμμισθους.

 23. Εικόνα kaiomenos
  kaiomenos (χωρίς επαλήθευση)Απρ 09, 2015 11:56 ΠΜ

  Soulrain το νοημα το εχεις πιασει οσο δεν παει και ειλικρινα σε συγχαιρω οσο για το το αν πιστευεις οτι η χωρα σου η η φυλη σου ειναι ανωτερη αυτο ειναι καθαρα θεμα σου και δεν ειναι υποτιμητικο προς αλλες φυλες, καταρχας δεν καρπωνομαστε αλλων επιτευγματα αλλα γινεται το αντιθετο, οπως ειχα πει μαγκια του καθενος να πιστευει ειτε αναρχια ειτε εθνικοσοσιαλισμο ειτε απλα εθνικισμο να σας θυμισω κατι πολυ σημαντικο.Στα παλια τα χρονια και τις αθωες εποχες οταν ειμασταν παιδακια κανεις δεν κοιταγε αν ο Θανος ο φασιστακος επαιζε με την @Ηelen μιας και μου πεταξε ολοκληρο κειμενο μπροσουρα ετσι να την πειραξω και λιγο γενικα διαχωρισμοι δεν υπηρχαν και δεν ακουω καν το αντιθετο γιατι δεν συνεβαινε ποτε, κανεις δεν ειχε να χωρισει τιποτα με κανεναν στοχευσε στον κοινο εναν και μοναδικο εχθρο και οχι στις διαφορες ιδεολογιες που μας χωριζουν εμεις οτι και να κανουμε δεν θα αλλαξει κατι απλα σκεψου ενα βραδυ ολοι μαζι ενωμενοι τι θα μπορουσαμε να ειχαμε αλλαξει με καθε τροπο κατι που δεν αφηνει το συστημα να γινει και ποτιζει........ τα μυαλα με συνδεοντας τα με παρωπιδες.Καμια αλλαγη στην ιδεολογια του κανεις να μην κανει αρκει να στραφει στον κοινο στοχο. Οσο ξυλο και να παιξουμε λοιπον μεταξυ μας οσο μαχαιρωματα και αν γινουν πισω απο την κουρτινα τα χαμογελα θα πεφτουν βροχη και εμεις θα κοιταζομαστε σαν ηλιθιοι στην οποια κατασταση.Παμε στο μεταναστευτικο κανεις δεν εχει αντιρρηση σε αλλους πολιτες ξενων χωρων οικογενειαρχες κυριως να ερθουν εδω νομιμα κατι που δεν συμβαινει οσο ιδεολογος και να σαι λοιπον περι μεταναστευτικου δες την αληθεια ειναι καθαρα ενα σχεδιο αυτο που συμβαινει τωρα.Στην δουλεια μου επισης εχω αλλοδαπους και εχω καλες σχεσεις δεν με ενοχλουν δεν ενοχλω μιλαμε αψογα και ολα εχουν καλως οταν ολα ρεουν ετσι δεν με ενοχλει τιποτα οταν πειραζεται Ελληνας ναι με ενοχλει και θα προστατευα δεξιο/α αριστερο/αναρχικο διακρισεις δεν κανω προσωπικα, τωρα το αν ειμαι κολλημενος με την χωρα μου και την αγαπω δικο μου θεμα νομιζω καθαρα οποιος το αισθανεται το κανει επισης κανεις ποτε δεν ανεφερε οτι οι μεγαλυτεροι αντισιμητιστες ειναι οι Εβραιοι που οφειλονται και για ολα τα δεινα του κοσμου. Ειμαι τοσο ανοιχτομυαλος και με κανεναν δεν εχω προβλημα αρκει να μην μου διημιουργει σε μενα και στους γυρω μου και για αυτο γνωριζω και αρκετα, ομως μπορω να δω την αιτια που οφειλεται για ολα αυτα και τον σκοπο ομως και την αλλαγη που χρειαζεται εσεις?????

 24. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑπρ 09, 2015 15:02 ΜΜ

  @kaiomenos Να σου πω πώς το βλέπω εγώ το θέμα; Έτυχε και γεννήθηκα στη συγκεκριμένη χώρα, από δύο συγκεκριμένους ανθρώπους, των οποίων το γενεαλογικό δέντρο δε γνωρίζω σε βάθος αιώνων. Κατά συνέπεια, δε γνωρίζω και τα δικά μου γονίδια. Και δε με απασχολεί. Τυχαίνει να έχω τα εξωτερικά χαρακτηριστικά αυτού που η ανθρωπολογία ονομάζει Καυκάσια φυλή και ιθαγένεια ελληνική, γιατί έτσι ορίζουν οι νόμοι. Όλα τα παραπάνω δεν τα επέλεξα, απλά έτυχαν. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, δε μπορώ να είμαι “περήφανος”. Ούτε και σημαίνουν ότι είμαι καλύτερος ή χειρότερος από κάποιον άλλο.

  Ζω στη χώρα που ονομάζεται Ελλάδα. Στον ίδιο χώρο έζησαν κάποιοι άλλοι άνθρωποι, χιλιετίες πριν. Κι άλλοι πηγαινοέρχονταν. Ο άνθρωποι αυτοί έκαναν πράγματα στον καιρό τους, καλά (που τα τονίζει η Ιστορία) και άσχημα (που δεν τα τονίζει). Τα έκαναν εκείνοι όμως, όχι εγώ. Όπως λοιπόν δε φέρω ευθύνη για τα άσχημα, έτσι δε μπορώ και να χαίρομαι για τα καλά. Ουδέτερα μου είναι. Εγώ ζω περίπου 30 χρόνια κι αυτό που μου αναλογεί είναι μόνο το τι έχω πράξει εγώ σε αυτά τα χρόνια. Ακόμα κι αν ο αδερφός μου για παράδειγμα είναι μεγάλος επιστήμονας, δε μπορώ να αισθάνομαι εγώ περήφανος και να καρπώνομαι τα δικά του επιτεύγματα. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ανθρώπους που έζησαν αιώνες πριν από τον καιρό μου, με τους οποίους πιθανότατα δε με συνδέει ούτε μια σταγόνα αίματος. Αυτό για τη “βιολογική καθαρότητα”.

  Τώρα, τα όσα καλά έκαναν οι αρχαίοι Αθηναίοι π.χ., τα έκαναν συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν συγκεκριμένες πεποιθήσεις, συγκεκριμένα έθιμα, συγκεκριμένες παραδόσεις, για τα οποία μάλιστα ένα πολύ μεγάλο μέρος των Νεοελλήνων δε γνωρίζει απολύτως τίποτα. Τα αντίστοιχα του λαού που κατοικεί σήμερα στο χώρο της Ελλάδας διαφέρουν σε τεράστιο βαθμό. Τα δικά μου προσωπικά διαφέρουν ακόμα περισσότερο, τόσο σε σχέση με τους αρχαίους όσο και με τους σύγχρονους. Αυτό για την “πολιτισμική καθαρότητα”.

  Πάμε στο μεταναστευτικό τώρα. Καταρχήν, στις αναπτυγμένες χώρες δε θεωρείται παράνομος ένας άνθρωπος που δεν έχει επίσημα έγγραφα παραμονής. Θεωρείται αυτό που είναι, άνθρωπος χωρίς χαρτιά. Πριν τολμήσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την αισχρή λέξη, τη “λαθρομετανάστευση”, ας αναλογιστούμε κάποια απλά πράγματα. Όπως το ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων δεν είναι μετανάστες (=δεν επέλεξαν να βρεθούν σε μια άλλη χώρα) αλλά πρόσφυγες (=έφυγαν από ανάγκη εξαιτίας πολέμου/πολιτικής κλπ). Ή ότι, κάποιες δεκαετίες πριν, έφευγαν καραβιές οι “δικοί” μας για τις Η.Π.Α. και την Αυστραλία. Όποιος νομίζει ότι όλοι αυτοί έμπαιναν “νόμιμα” ή ότι ήταν αγγελούδια, καλύτερα να μελετήσει τα γεγονότα.

  Το πώς θα εξελιχθεί ο μετανάστης εξαρτάται άμεσα από το πώς θα τον αντιμετωπίσεις. Αν έχει καλή πρόθεση και του παρέχεις τη δυνατότητα, θα ανθίσει μέσα στο σύνολο. Αν τον περιορίσεις, θα έχει κακή κατάληξη. Αντίστοιχα, αν έχει κακή πρόθεση και τον αφήσεις ελεύθερο, θα βλάψει το σύνολο. Όπως ακριβώς συμβαίνει με οποιονδήποτε άνθρωπο, σε οποιαδήποτε συνθήκη. Το μεταναστευτικό γενικά είναι περίπλοκο θέμα και αντιμετωπίζεται με εντελώς λάθος τρόπο. Μπορεί μια οποιαδήποτε χώρα να συντηρήσει και να αξιοποιήσει οποιονδήποτε αριθμό ανθρώπων, ιθαγενών ή μη; Σαφώς και όχι. Πρέπει να απαγορεύεται η είσοδος σε οποιονδήποτε “ξένο”; Και πάλι όχι. Είναι πιο σημαντικό το να έχει κάποιος απλά ιθαγένεια από το να είναι ενσωματωμένος στο εκάστοτε σύνολο; Μας απασχολεί πραγματικά αν ο γιατρός μας είναι Έλληνας ή αν ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του;

  Όσο για το “όταν πειράζεται Έλληνας”, να με συγχωρέσεις αλλά τη δική μου ανθρωπιά δεν τη ρυθμίζω ανάλογα με την εθνικότητα. Αυτός που “πειράζει” είναι εχθρός μου ισόποσα, είτε είναι Έλληνας, είτε Πακιστανός, είτε Βέλγος, είτε Κινέζος. Όπως αγωνίζομαι για να μην “πειράζει” κανένας εσένα, έτσι ακριβώς θα αποτρέψω κι εσένα από το να “πειράξεις” οποιονδήποτε. Εσύ μπορεί να βλέπεις εθνικότητες, εγώ βλέπω απλά ανθρώπους.

  Προσωπικές πεποιθήσεις μπορείς να έχεις όποιες θέλεις. Δεν έχεις όμως κανένα δικαίωμα να επιχειρήσεις να τις επιβάλεις σε κάποιον άλλο, πέρα από τον εαυτό σου.

  Οι Εβραίοι είναι ένας ολόκληρος λαός που αποτελείται από εθνοτικές ομάδες, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους. Υπάρχουν δε εδώ και χιλιετίες, όπως και διάφοροι άλλοι λαοί. Τους γνωρίζεις όλους προσωπικά ώστε να ξέρεις ότι φταίνε όλοι τους ανεξαιρέτως για τα δεινά του κόσμου; Αλήθεια, μήπως ξέρεις τι θα γιορτάσει ο “λαός σου” την Κυριακή, μέρος ποιας θρησκείας (που είναι και επικρατούσα στη χώρα για την οποία είσαι περήφανος) αποτελεί και πού έχει τη βάση του όλο αυτό;

 25. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Απρ 11, 2015 19:16 ΜΜ

  Σόουλ, θα εντόπιζα το πρόβλημα σε δύο σημεία, το πρώτο το θρησκευτικό, και το δεύτερο το εθνικιστικό απο την πλευρά ορισμένων εθνοτήτων. Όσον αφορά το θρησκευτικό, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Δεν μπορείς να πείσεις ανθρώπους πεπεισμένους ήδη πως μπορούν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα αλλά όχι να προσπαθήσουν να επιβάλλουν την συγκεκριμένη πίστη τους σε άλλους, και εννοώ αυτό, ξέρεις πως ορισμένοι μπορούν να δείχνουν εξωτερικά προσαρμόσιμοι και πως συνηπάρχουν, αλλά μέσα τους έχουν αποβάλλει την ιδέα της μαντήλας στις γυναίκες; Των πολλών παιδιών (απαγόρευση αντισύλληψης), και της διάδοσης της πίστης τους με το έτσι θέλω και όταν δοθεί η ευκαιρία. Το εθνικιστικό απο την άλλη, αόμα και αν εσύ δεν το φέρνεις σαν πρόβλημα, και λες "όχι, για μένα δεν είναι πρόβλημα, εργαζόμενος εγώ, εργαζόμενος εσύ, είμαστε ταξικά αδέρφια", ο άλλος επιμένει σε κάτι κουφά μακεδονίγια και τέτοια, γιατί με αυτά πάει δημιουργηθεί το πρόβλημα. Κοίτα, και στην πρώην Σοβιετική Ένωση ξέρω πως είχαν πρόβλημα με το εθνολογικό, γιατί είχαν και πολλές εθνότητες. Ξέρεις βέβαια πως δεν είμαι ρατσιστής, το αντίθετο μάλιστα, αλλά όταν ορισμένα θέματα υπάρχουν, το να τα κρύψεις κάτω απο το χαλί δεν πιάνει.

 26. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑπρ 11, 2015 20:34 ΜΜ

  Χάρη, ακριβώς επειδή οι άνθρωποι υπάρχουμε σε διάφορα σχέδια και χρώματα είναι που λέω ότι θα έπρεπε να μας απασχολεί το πώς θα συνυπάρξουμε κι όχι το ποιος έχει "δίκιο". Ο κόσμος δεν είναι μπλέντερ, να μπούμε όλοι μέσα και να βγούμε μίγμα. Αντί να κοιτάμε πώς θα υποτάξουμε τη διαφορετικότητα κάτω από τη δική μας "πίστη", ας ψάξουμε να βρούμε τρόπους να μη μαλώνουμε. Δε μας ενδιαφέρει πραγματικά η συνύπαρξη παρά μόνο αν είναι με τους δικούς μας όρους. Γι' αυτό και πάντα υποστηρίζουμε μόνο το εκάστοτε υποσύνολο στο οποίο τυχαίνει να βρισκόμαστε. Ποτέ την ευημερία και την αρμονία του όλου.

  Πιάνομαι από τη φράση που χρησιμοποίησες, η οποία για εμένα είναι παντελώς κενή νοήματος. Τι σημαίνει "ταξικά αδέρφια"; Πρόβατα από το ίδιο μαντρί ας πούμε; Από πού κι ως πού το ότι μπορεί να ανήκουμε στην ίδια κοινωνικοοικονομική "τάξη" μας κάνει (ή θα έπρεπε να μας κάνει) αδέρφια; Επαρκεί αυτό για να είμαστε όμοιοι; Είμαι άνεργος. Αυτό με εξισώνει με οποιονδήποτε άλλο άνεργο; Έχουμε την ίδια στάση ζωής; Την ίδια ηθική; Τις ίδιες αξίες; Προκύπτει από κάπου ότι πρέπει να τις έχουμε; Γιατί κάποιοι επιμένετε να μιλάτε για τον κόσμο του 2015 σαν να βρισκόμαστε αιώνες πριν;

  Εγώ προσωπικά δεν είμαι αδερφός κανενός. Ούτε κι εντάσσομαι σε κάποια τάξη. Βλέπω καλούς και κακούς ανθρώπους, για να το πω απλοϊκά. Σκέτο. Ούτε χρώματα, ούτε ιδεολογίες, ούτε "κοινωνική θέση", ούτε τίποτα. Οι καλοί είναι φίλοι μου. Οι κακοί, εχθροί μου. Αν είσαι καλός, θα συνταχθώ μαζί σου. Αν όχι, θα σου αντιπαρατεθώ. Ευτυχώς ή δυστυχώς, δε διαθέτω κάποιο πρόγραμμα που να ορίζει ότι θα υποστηρίζω από default όποιον τυχαίνει να βρίσκεται στην ίδια "τάξη" με εμένα.

 27. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Απρ 11, 2015 21:15 ΜΜ

  Soulrain δεν αμφιβάλλω πως μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας έχουμε καλή πρόθεση όσον αφορά τους μετανάστες, αλλά υπάρχουν ακανθώδη ζητήματα, γιατί ναι εμείς θέλουμε να βρούμε λύσεις και να συνυπάρξουμε, αλλά οι άλλοι θα διατηρήσουν απο την πλευρά τους και εκείνοι την καλή πρόθεση; Και εννοώ πως όταν στην μουσουλμανική θρησκεία είναι αυτοσκοπός η διάδοση της, και η τήρηση των πιστεύω, τότε τι γίνεται; Δηλαδή οι ινδουιστές με τους μουσουλμάνους κατάφεραν να συνυπάρξουν στα σύνορα της Ινδίας; Εν τω μεταξύ είναι και κάτι άλλο σημαντικό. Η αριστερά χάνει στη δύναμη που πρέπει να είχε, λόγω του μεταναστευτικού. Δεν είναι δυνατόν, άνθρωποι που δεν είναι φασίστες να μην έρχονται στην αριστερά, και να τους προσεταιρίζεται η ακροδεξιά προβάλλοντας το μεταναστευτικό. Τώρα το ταξικό, τι να σου πω ρε Σόουλ, δηλαδή ένας μικροαστός θα καταλάβαινε ποτέ τον πόνο εσένα η εμένα, της ανεργίας, πως μπορεί ένας αστός να είναι καλός, αρκούν οι φιλανθρωπίες και οι δωρεές; Αφού η τακτική τους είναι η εκμετάλλευση. Θα έκαναν αυξήσεις μισθών; Όλο σε μειώσεις, υπερεργασία και ποσοστά κέρδους θα σκέφτονται ως προς τον εργαζόμενο.

 28. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑπρ 11, 2015 23:02 ΜΜ

  Χάρη, και οι θρησκείες ως ιδέες ξεκίνησαν. Η διαφορά τους με τις ιδεολογίες είναι ότι οι δεύτερες δεν έχουν "θεό". Η διάδοση όμως είναι αυτοσκοπός και για τις δύο. Για τα υπόλοιπα, ο Χριστιανισμός με το πέρασμα των χρόνων ζυμώθηκε και ανακάλυψε πιο "ήπιους", ας τους αποκαλέσω, τρόπους διάδοσης (π.χ. ξεκάθαρος προσηλυτισμός στα σχολεία). Κάποτε, οι "ιεραπόστολοι" δεν πήγαιναν στην Αφρική για παράδειγμα με το σεις και με το σας. Με τη βία πήγαιναν. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται το Ισλάμ τώρα. Αυτό βέβαια το ξεχνάνε βολικά οι "καλοί χριστιανοί". Παρόλα αυτά, σκέψου λίγο. Ο Μπάμπης και ο Αμπντούλ θα είχαν τίποτα να χωρίσουν, αν δεν υπήρχαν Χριστιανισμός και Ισλάμ;

  Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι διαρκής διαμάχη. Θρησκευτική, ιδεολογική, "ταξική", πολιτισμική κλπ. Δεν κάτσαμε ποτέ κάτω όλοι μαζί, να πούμε "ρε μπας και είναι μπούρδες όλα αυτά;". Αν η όποια δική μας άποψη είναι η "καλύτερη", οι υπόλοιποι είναι εσαεί ηλίθιοι που δεν το καταλαβαίνουν και δεν την υιοθετούν; Ή μήπως απλά δεν είναι η "καλύτερη", γιατί δεν υπάρχει τέτοια;

  Από 'κει και πέρα, όταν έχουμε καταντήσει να εκτιμάμε τη ζωή και την αξία του άλλου από το "θεό" στον οποίο πιστεύει ή από πια πλευρά κλίνει ιδεολογικά, είναι χαμένη από χέρι η παρτίδα. Άνθρωποι είμαστε όλοι. Από την ίδια μήτρα βγαίνουμε. Με τον ίδιο τρόπο αναπνέουμε. Και δεν έχουμε τίποτα προδιαγεγραμμένο. Εσύ, υποθέτω, αισθάνεσαι ότι εντάσσεσαι στην αριστερά. Εγώ δε γουστάρω να ενταχθώ πουθενά. Με κάνει αυτό από μόνο του χειρότερο ή καλύτερο από εσένα με κάποιο τρόπο; Πώς μπορείς να μη σκέφτεσαι ότι αυτή σου η "ένταξη" σε διαχωρίζει από άλλους συνανθρώπους σου και περιορίζει το βλέμμα σου;

  Λες "Δεν είναι δυνατόν, άνθρωποι που δεν είναι φασίστες να μην έρχονται στην αριστερά, και να τους προσεταιρίζεται η ακροδεξιά". Είναι και παραείναι. Όπως είναι δυνατόν να υπάρχουμε και μη φασίστες μη αριστεροί. Και γιατί θα έπρεπε οι μη φασίστες να έρθουν ντε και καλά στην αριστερά δηλαδή; Δεν είναι κουτί Α και κουτί Β ο κόσμος. Πολυσύνθετος είναι. Το τι θα βλέπεις εξαρτάται από το σημείο στο οποίο επιλέγεις να σταθείς. Εγώ θα πω απλά ότι η ιδεολογία αυτομάτως κόβει ένα μέρος της θέας. Υπάρχει κάτι που να ορίζει ότι μόνο ο "αριστερός" είναι de facto καλός άνθρωπος; Τι σημαίνει "μικροαστός" ρε Χάρη; Εσύ δηλαδή θεωρείς ότι καταλαβαίνεις τα δικά μου προβλήματα ή εγώ τα δικά σου επειδή μπορεί να έχουμε βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση; Είμαστε ίδιοι; Έχουμε κοινές προσλαμβάνουσες; Κοινή αντίληψη των πραγμάτων; Και πες ότι το κάνεις. Θα είναι επειδή είσαι "αριστερός" ή επειδή έχεις ανθρωπιά και κατανόηση;

  Τώρα που εργάζεσαι (και σου εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσεις) ας πούμε, είσαι σε άλλη "τάξη" από εμένα; Κι εγώ πρέπει να σε θεωρώ "ταξικό εχθρό"; Το λέει ποιος; Αν είχες δυο πενταροδεκάρες και κατάφερνες να ανοίξεις ένα δικό σου μαγαζί, θα ήσουν "κεφάλαιο"; Αν αύριο καταφέρεις να βγάζεις ικανοποιητικά χρήματα με την εργασία σου, αυτό θα αλλάξει το χαρακτήρα σου προς το χειρότερο; Ή θα τα αρνηθείς γιατί θα σε διαφοροποιούν από άλλους εργαζόμενους "αδέρφια" σου; Και για να το επεκτείνω, την ηθική σου και την καλοσύνη σου εσύ την ορίζεις ανάλογα με τα λεφτά που έχεις στην τσέπη ή σύμφωνα με την ιδεολογία σου; Είναι λίγο σαν το εξαιρετικό επιχείρημα που επικαλούνται πολλοί θρησκόπληκτοι (ούτε καν θρησκόληπτοι), ότι δηλαδή ένας άθεος πιθανότατα είναι ανήθικος γιατί δεν έχει κάτι στη ζωή του απ' όπου θα εκπορεύεται η ηθική του. Αυτό που είμαστε (θα έπρεπε να) πηγάζει από μέσα μας κι όχι να καθορίζεται από κάποια ιδέα. Οι ιδέες διαμορφώνουν τον άνθρωπο ή ο άνθρωπος τις ιδέες;

 29. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Απρ 11, 2015 23:46 ΜΜ

  Σόουλρειν συμφωνώ απόλυτα πως είμαστε όλοι συνάνθρωποι. Όμως είναι ένα θέμα πως στους μουσουλμάνους η θρησκεία είναι και τρόπος κοινωνικής ζωής και καθορίζει πράγματα, δηλαδή δεν υπάρχει ισότητα άνδρα γυναίκας, υπάρχει η προίκα, η παρθενία, οι πολλές σύζυγοι, και ένα σωρό άλλα, και βέβαια δεν λέω για τους δυτικούς μουσουλμάνους όπως στην Τουρκία, αλλά για τους άλλους. Θεωρητικά σίγουρα αν δεν υπήρχαν οι θρησκείες δεν είχαμε να χωρίσουμε τίποτα όπως λες, υπάρχει όμως και μια πραγματικότητα. Κοίτα, δεν είμαι επίσημα ενταγμένος σε αριστερό κόμμα, απλώς υποστηρίζω την αριστερά. Όντως αν ενταχθεί κάποιος αναγκαστικά δέχεται κάποια πράγματα. Για να έρθω στο θέμα της αριστεράς σε σχέση με το μεταναστευτικό, αυτό που ήθελα να πω ήταν πως αρκετός κόσμος που απέρριψε τις μνημονιακές πολιτικές, την λιτότητα και όλα αυτά, δεν κατάφερε τελικά να προσεγγίσει την αριστερά λόγω της στάσης της στο θέμα. Δηλαδή για παράδειγμα η Ανταρσύα σου λέει "όλοι οι μετανάστες μέσα, κανένας έξω". Λοιπόν γνωστοί μου που έψαχναν έναν πολιτικό προσανατολισμό σχολίαζαν πως "ναι συμφωνώ, αλλά το όλοι μέσα, με προβληματίζει". Σόουλ δεν είναι απλό το θέμα δυστυχώς. Μακάρι να ήταν.

Scroll to Top