BETA

Overpass: Μια οικογένεια γραμματοσειρών από την Red Hat

Εικόνα Alina

Η ίδια η λέξη γράφω-γραφή παραπέμπει στη ζωγραφική που γίνονταν στα σπήλαια – βραχογραφίες. Ο χαρακτηριστικός ήχος "γρρ, γρρρ" που έκανε η πέτρα όταν ερχόταν σε επαφή με την άλλη πέτρα που χάραζε για να εκφράσει ο πρωτόγονος άνθρωπος τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του, αλλά και να ομορφύνει τον χώρο που ζούσε, ήταν εκείνος που δημιούργησε αργότερα και την λέξη γράφω-γραφή. Και φυσικά, η εξέλιξη της τυπογραφίας και της ηλεκτρονικής εποχής, δημιούργησε ολόκληρες οικογένειες γραμματοσειρών, τα fonts.
Μια γραμματοσειρά (font) είναι σύνολο τυπογραφικών χαρακτήρων (ή γλυφών), σχεδιασμένων με γνώμονα την μεταξύ τους αρμονία και ομοιομορφία για να αναπαραστήσουν ένα αλφάβητο. Συνήθως περιλαμβάνει τα γράμματα του αλφαβήτου, αλλά και μια σειρά αριθμών, σημεία στίξης και κάποια σύμβολα. Μπορεί, επίσης, να αποτελείται εξ' ολοκλήρου από ιδεογράμματα και σύμβολα, π.χ. μαθηματικά σύμβολα ή σύμβολα χαρτογράφησης. Υπάρχουν γραμματοσειρές οι οποίες ξεκίνησαν από την αρχαιότητα και συνεχίζουν να εξελίσσονται στο πέρασμα του χρόνου.
Είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί που μεταλλάσσονται συνεχώς. Στην πορεία των ετών πάντοτε υπήρχαν καλλιγράφοι ή τυπογράφοι οι οποίοι δούλευαν επάνω στις υπάρχουσες γραμματοσειρές και δημιουργούσαν με ορισμένες παραλλαγές νέες. Είναι πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και ένα από τα πιο σημαντικά για πολλές περιπτώσεις, καθώς μια σωστή γραμματοσειρά, κατάλληλα τονισμένη (πχ bold) εκεί που πρέπει, κάνει την διαφορά. Δεν είναι τυχαίο, πως αρκετές εταιρείες και οργανισμοί, έχουν αναπτύξει έρευνες για γραμματοσειρές, οι οποίες είναι πλήρως ευανάγνωστες σχεδόν σε κάθε γλώσσα.

Η εξέλιξή τους συνεχίζεται και ήδη έχουμε δει σπουδαίες γραμματοσειρές που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε κείμενά μας και άλλες μας δημιουργίες.
Με αυτό το σκεπτικό και η Red Hat, η τεράστια τεχνολογική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, δημιουργός του Red Hat Enterprise Linux, παρουσίασε μια σειρά δικών της γραμματοσειρών, τόσο για desktop όσο και για το web, με την ονομασία: Overpass fonts.

Η γραμματοσειρά είναι πλήρης, με όλες τις διατάξεις (bold, italic, φυσικά, κλπ), με καθαρές γραμμές και ελάχιστη καμπυλότητα, ενδιαφέρουσες γραφιστικά και σίγουρα αξιόλογες για web χρήση. Είναι ανοιχτού κώδικα και διαθέσιμες για όλους, οπότε αν επιθυμείτε να τις προσθέσετε στο desktop σας (ασχέτως λειτουργικού συστήματος) ή στην ιστοσελίδα σας, μπορείτε να τις κατεβάσετε από το Github: [DOWNLOAD].
Αποσυμπιέζοντας το πακέτο που θα κατεβάσετε, θα βρείτε μέσα τους αντίστοιχους φακέλους. Το Desktop Fonts, είναι αυτό για χρήση στο desktop σας.

Για να τα εγκαταστήσετε σε Linux, έχετε δυο τρόπους:
Με κλικ στο κάθε ttf αρχείο, θα σας ανοίγει και το σχετικό παράθυρο με την επιλογή να την εγκαταστήσετε με ένα κλικ. Δυστυχώς, ελληνικά δεν υποστηρίζουν:

Επειδή αυτό όμως είναι χρονοβόρο, μπορείτε να κάνετε κάτι πολύ πιο σύντομο:
Ανοίξτε τον προσωπικό σας φάκελο (/home) και πατήστε συγχρόνως τα πλήκτρα Ctrl και Η (Ctrl+H), ώστε να εμφανιστούν οι κρυφοί σας φάκελοι.
Εντοπίστε τον φάκελο που ονομάζεται .fonts και μεταφέρετε (με drag & drop) τις γραμματοσειρές από τον αποσυμπιεσμένο φάκελο, που κατεβάσατε, εκεί μέσα.

Κατόπιν, θα μπορείτε να τις έχετε διαθέσιμες, από την ανάλογη επιλογή της κάθε εφαρμογής που χρησιμοποιείτε, μα και να τις ορίσετε ως default όπου θέλετε.

>> η σελίδα των Overpass fonts.

>>> Δείτε περισσότερες γραμματοσειρές και εργαλεία γι' αυτές, στο σχετικό tag: #fonts.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top