BETA

To OwnCloud τελείωσε (;) Το Nextcloud έρχεται

Εικόνα Helen

Το OwnCloud ως γνωστον, είναι ένα ελαφρύ αλλά δυνατό ανοιχτού κώδικα λογισμικό για ιδιωτικό cloud. Εκτελείται στον υπολογιστή σας, στο οικιακό δίκτυο ή σε εξυπηρετητή στο Internet με πολύ μικρές απαιτήσεις. Πρώτα από όλα σας αφήνει να αποθηκεύσετε αρχεία και να έχετε πρόσβαση μέσα από το Internet. Είναι συμβατό με πολλές πλατφόρμες (Win/OSX/Linux/πολλά κινητά τηλέφωνα) χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάτι. Επίσης παρέχει ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής, ημερολόγιο και διαχείριση επαφών και ένα πελάτη για την αυτοματοποίηση των αντιγράφων ασφαλείας σας.

Εμφανίστηκε την εποχή που κυριαρχούσε το Dropbox και συγχρόνως τότε υπήρχαν αναρίθμητες τέτοιες υπηρεσίες, καθώς η εποχή του Cloud computing έμπαινε στην καθημερινότητά μας (καλώς ή κακώς).
Ένας από τους πρωτεργάτες της ιδέας υπήρξε ο  Jos Poortvliet γνωστός από τον ρόλο του σαν υπεύθυνος της κοινότητας του openSUSE (δείτε μια παλιότερη συνέντευξη που μας είχε δώσει). Όταν λίγα 24ωρα πριν, συνέβαιναν τα γεγονότα με την εκδίκαση της υπόθεσης Oracle VS Google, πληροφορηθήκαμε πως η αρχική ομάδα του OwnCloud αποχωρεί. Ψάχνοντάς το είδαμε πως η αποχώρηση αρχικά ήταν όχι από το πρότζεκτ της ανάπτυξης, αλλά από μια εταιρεία, την OwnCloud.Inc που είχαν δημιουργήσει παρέχοντας επαγγελματικές cloud υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα αποχώρησαν oi Frank, Loukas, Bjorn, Arthur και Jos, κάνοντας δημοσιεύσεις στα προσωπικά τους blogs, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζουν το τι είχε συμβεί.

οι σχετικές δημοσιεύσεις στα blogs τους:

- http://karlitschek.de/2016/04/big-changes-i-am-leaving-owncloud-inc-today
- http://blog.jospoortvliet.com/2016/05/moving-on-from-owncloud.html
- https://arthur-schiwon.de/so-long-and-thx-all-fish-leaving-owncloud-inc
- http://blog.schiessle.org/2016/05/26/road-ahead
- https://statuscode.ch/2016/05/farewell-owncloud-inc

Οι φήμες φυσικά οργίασαν και από τα πρώτα που είδαμε να κυκλοφορούν (χωρίς ωστόσο την παραμικρή φερεγγυότητα), ήταν πως ο λόγος ήταν η συμφωνία για συνεργασία ή εξαγορά από την Canonical (Ubuntu) ή από την Microsoft.
Μέχρι και σήμερα (2/6/16), δεν έχει ξεκαθαρίσει ο λόγος της αποχώρησης, μα υπήρξαν εξελίξεις.

Και αυτές τις έκανε γνωστές ο Jos Poortvliet που στο προσωπικό του blog, ανακοινώνοντας την δημιουργία της εταιρείας Nextcloud που σαν επικεφαλής φαίνεται ο Frank Karlitschek που ήταν και ο αρχικός εμπνευστής, στελεχωμένης από τους υπολοίπους 4 της αρχικής ομάδας του ownCloud. Όπως μάλιστα αναφέρει την ομάδα αυτή στελεχώνουν και 9 από τους 10 πιο σημαντικούς συνεισφέροντες του ownCloud, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει.

Ανάφερε όμως, πως το NextCloud θα αποτελεί συνέχεια του OwnCloud, κάτι που καθιστά εύκολη και ασφαλή την μετάβαση, θα επικεντρωθεί σαν κοινοτικό έργο και συν τα άλλα θα έχει ενσωματωμένη και μια εφαρμογή για βίντεο-κλήσεις.

Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά, πως όλο αυτό θα πάρει κάποιον χρόνο και συγκρίνει την επιτυχία που θα μπορεί να έχει με πρότζεκτ όπως τα LibreOffice και MariaDB.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λίγο πριν την δημοσίευση του παρόντος, είδαμε πως το OwnCloud έγινε Foundation.

>>> η σελίδα του NextCloud.

 

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 02, 2016 15:48 ΜΜ

  Απ' ό,τι λέγεται, χωρίς βέβαια να υπάρχει επιβεβαίωση ακόμα, αποχώρησαν ακριβώς εξαιτίας της μετάβασης σε foundation και του γεγονότος ότι θα καταλάβουν τις καρέκλες του συμβουλίου κάποιοι μυστήριοι, αφήνοντας μόλις δύο θέσεις για άτομα προερχόμενα από την κοινότητα (από τις 7 συνολικά).

  Περίπου στις 20:00 ώρα Ελλάδας απόψε θα γίνει ένα Q&A (ερωτήσεις-απαντήσεις) μέσω Hangout που μπορεί να παρακολουθήσει (ή/και να συμμετάσχει) όποιος/α θέλει. Θα μεταδοθεί από YouTube εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=iMfokaX2r8g

 2. Εικόνα EFSTATHIOS IOSIFIDIS

  Δεν ξέρω για την Canonical πάντως για την Microsoft αυτό που γράφτηκε ήταν πρωταπριλιάτικο (http://www.linuxveda.com/2016/03/31/microsoft-signs-deal-with-owncloud/)

  Στο παραπάνω link απαντήθηκαν πολλά για το nextcloud (παρεπιπτόντως λάθος λογότυπο).

  Δείτε επίσης την ανακοίνωση του ownCloud για την δημιουργία του nextCloud:
  https://owncloud.org/blog/owncloud-statement-concerning-the-formation-of-nextcloud-by-frank-karlitschek/

  Επίσης και το άρθρο από το ZDNet:
  http://www.zdnet.com/article/owncloud-founder-forks-popular-open-source-cloud/

Scroll to Top