BETA

Παλιό υπολογιστή; Κάνε τον έναν αποθηκευτικό server

Εικόνα constantinos

Στην σημερινή ηλεκτρονική εποχή, έχουμε απαλλαγεί από φιλμ, cd's / dvd's, χαρτί / στυλό  και η πλειοψηφία των δεδομένων μας είναι σε ψηφιακή μορφή. Οι πολλοί και μεγάλοι δίσκοι, τα υψηλής χωρητικότητας usc-sticks / sd κάρτες, αποτελούν τα ψηφιακά μας συρτάρια που αποθηκεύουμε τα δεδομένα μας.
Όσο καλή οργάνωση και αν έχουμε, όταν τα αρχεία μας είναι αρκετά, η διαχείριση και άμεση εύρεση αυτού που χρειαζόμαστε την εκάστοτε στιγμή, είναι κάτι δύσκολο. Πόσο μάλλον αν κάνουμε και συνεχή downloads με torrents και άλλους τρόπους, οπότε τα δεδομένα μας αυξάνονται συνεχώς και η ταξινόμηση / διαχείρισή τους είναι ακόμα πιο επίπονη. Για να μην προσθέσουμε και τις φορές που μπορεί να χρειαζόμαστε κάτι σε μια συσκευή μας (πχ στο smart-phone / tablet), αλλά θα πρέπει να μεταβούμε στον υπολογιστή μας για να το στείλουμε.
Άρα, τι πιο καλό από τα χρησιμοποιήσουμε έναν τοπικό server, αξιοποιώντας κάποιον παλιό υπολογιστή μας ούτως ώστε να έχουμε πλήρη πρόσβαση στα αρχεία μας και διαχείριση των σκληρών δίσκων που τα περιλαμβάνουν;
Αν σας ακούγεται δύσκολο αυτό, δεν είναι καθόλου, ούτε χρειάζεται να κάνετε κάτι πολύπλοκο ή εξειδικευμένο. Την λύση έρχεται να δώσει το OpenMediaVault.

Τι είναι το OpenMediaVault

Πρόκειται για μια διανομή Linux η οποία βασίζεται στο Debian και αποτελεί μια σύγχρονη attached storage λύση (NAS). Περιέχει υπηρεσίες όπως SSH, (S) FTP, SMB / CIFS, DAAP διακομιστή πολυμέσων, rsync, BitTorrent client και πολλά άλλα, ενώ χάρη στην αρθρωτή του σχεδίαση μπορεί να ενισχυθεί μέσω plugins. Έχει σχεδιαστεί κυρίως για να χρησιμοποιηθεί σε οικιακά περιβάλλοντα ή σε μικρά γραφεία, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτά τα σενάρια. Είναι μια απλή και εύκολη στην χρήση out-of-the-box λύση που θα επιτρέψει σε όλους να εγκαταστήσουν και να διαχειριστούν ένα Network Attached Storage, χωρίς καμία βαθύτερη γνώση.

Μετά την εγκατάσταση της διανομής και το αρχικό σετάρισμα που θα σας πάει βήμα-βήμα και θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, θα βρεθείτε μπροστά στον κεντρικό πινάκα διαχείρισης του νέου server σας, κάνοντας login με τον κωδικό που επιλέξατε προηγουμένως. Η διαχείριση γίνεται μέσα από ένα web-interface:

Οι ρυθμίσεις του είναι συγκεντρωμένες στην αριστερή στήλη και εκεί θα χρειαστεί να τις δείτε μια-μια, κάνοντας τις εισαγωγές που χρειάζεται. Δεν υπάρχει δυσκολία, οι επιλογές που σας δίνει είναι σαφείς, έχοντας αναγνωρίσει το δίκτυό σας:

 

 

Μπορείτε να έχετε συγχρονισμό, επιλογή κρυπτογράφησης, διαμοιρασμό, παρακολούθηση λειτουργίας, μα επίσης και να ορίσετε και άλλους χρήστες να έχουν πρόσβαση, με τα δικαιώματα που εσείς θα τους ορίσετε. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση αυτών των χαρακτηριστικών, πειραματιζόμενοι με το live-demo που διαθέτει.

Κατεβάστε το OpenMediaVault

Πρώτα θα κατεβάσετε την ISO εικόνα του:

[DOWNLOAD]

Αφού το κατεβάσετε, θα το "κάψετε", είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.

>>> η ιστοσελίδα του OpenMediaVault.

 • Σχόλια

5 Comments:

 1. Εικόνα nick
  nick (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 01, 2016 21:58 ΜΜ

  Καλησπερα.Μπορω να διαχειριζομαι τα αρχεια μου και απομακρισμενα η να ειναι π.χ κατι σαν το dropbox

 2. Εικόνα constantinos
  constantinosΦεβ 03, 2016 18:26 ΜΜ

  Είναι χτισμένο για οικιακά δίκτυα αυτό, μα υπάρχει η λύση του OWnCloud γι' αυτό που λες. Αν και θα γινόταν και με αυτό με κάποιες ρυθμίσεις.

 3. Εικόνα kostis
  kostis (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 02, 2016 01:29 ΠΜ

  Η διαφορά του με το owncloud??
  επίσης γίνεται να το χρησιμοποιώ με ddns (πχ no-ip) είμαι λίγο noob ακόμη...

 4. Εικόνα O Tsaros
  O Tsaros (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 03, 2016 11:28 ΠΜ

  Ποια η διαφορά όντως απο owncloud και απο freeNAS?.

  Ευχαριστώ.

 5. Εικόνα O Tsaros
  O Tsaros (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 03, 2016 14:20 ΜΜ

  Όποιος θέλει να δει τις διαφορές

  http://www.freenas.org/freenas-versus-openmediavault/

Scroll to Top