BETA

Περίπτωση Hamza Bendelladj: Ηθικό Hacking και ανήθικοι νόμοι

Εικόνα Helen

Σίγουρα οι περισσότεροι έχουν ακούσει τόσα πολλά για τους hackers, που στο μυαλό τους έχουν μια εικόνα αντίστοιχη με αυτήν που δίνουν τα ΜΜΕ. Φυσικά η οπτική αυτή απέχει τόσο από την πραγματικότητα και την λογική, ωστόσο η κοινή γνώμη έχει μια διαμορφωμένη κατάσταση. Το όλο θέμα προσπαθούν να το διευκρινίσουν και διάφοροι επαγγελματίες του χώρου, όχι όμως δίνοντας τον σωστό ορισμό του όρου, αλλά χρησιμοποιώντας την λέξη "hacker" και "ηθική" σε συνδυασμό και προς όφελός τους. Στην πραγματικότητα όμως τόσο τα ΜΜΕ, όσο και οι λεγόμενοι "επαγγελματίες hackers", δεν λένε τίποτε άλλο πέρα από ανοησίες και ανακρίβειες, για τα δικά της συμφέροντα η κάθε πλευρά (για παράδειγμα, να μια περίπτωση "ηθικού hacker" σύμφωνα με τα πρότυπα των ΜΜΕ) και σε καμία περίπτωση αυτά δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, βασικά ούτε καν σχέση με το πραγματικό hacking έχουν.
Πραγματικοί hackers για παράδειγμα είναι ο Linus Torvalds, ο Stallman, o Steve Wozniak, o Vinton Cerf και άλλοι τέτοιοι τύποι, ασχέτως αν είναι δημόσια γνωστοί ή όχι. Και η αλήθεια είναι πως:

Οι hackers είναι αυτοί που φτιάχνουν, αυτοί που διορθώνουν, αυτοί που κάνουν το καλό καλύτερο. Οι hackers, είναι άνθρωποι που προσφέρουν στους ανθρώπους.
Για τον χάκερ, ο ίδιος ο υπολογιστής είναι διασκέδαση, που σημαίνει ότι ένας hacker είναι από την φύση του προγραμματιστής γιατί θεωρεί ότι ο προγραμματισμός είναι εγγενώς ενδιαφέρων, συναρπαστικός και διασκεδαστικός. Έτσι, οχι άδικα, οι hackers, χαρακτηρίζονται ως: "οι αυτόχθονες του νέου εκπαιδευτικού παραδείγματος".
Στο θέμα έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο παρελθόν (πχ: Η ηθική του Hacker: Δόκιμο ή αδόκιμο;) και το μόνο βέβαιο είναι πως η εσωτερική χαρά της δημιουργίας θεωρείται συχνά γνώρισμα της κουλτούρας των χάκερ. Αυτή είναι που φέρνει την κουλτούρα των χάκερ πιο κοντά στον κόσμο της τέχνης και στην ψυχολογική ώθηση για δημιουργικότητα. Το να είναι κανείς χάκερ ξεκινά από την ατομική παρόρμηση για δημιουργία, ανεξάρτητα από το οργανωτικό πλαίσιο αυτής της δημιουργίας. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν χάκερ σε ακαδημίες, λύκεια, εταιρείες και στα περιθώρια της κοινωνίας. Για την πνευματική ύπαρξή τους, δεν εξαρτώνται από οργανισμούς αλλά από την αυτοπροσδιοριζόμενη κοινότητά τους, που οικοδομείται γύρω από δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Είναι προς το συμφέρον των χάκερ να είναι ελεύθεροι να χακεύουν για την χαρά του χακέματος. Το ελεύθερο και δίχως όρια χάκεμα του καινούργιου δεν παράγει απλώς «το» μέλλον, αλλά μιαν άπειρη σειρά από δυνατά μέλλοντα, το μέλλον το ίδιο ως δυνητικότητα. Κάθε χάκεμα είναι μια έκφραση της ανεξάντλητης πολλαπλότητας του μέλλοντος, της δυνητικότητας.
Σαν ουσία, θα μπορούσαμε να κρατήσουμε και αυτό:

Ο χάκερ δεν ενθουσιάζεται απλά˙ ενεργοποιείται.

 

Η περίπτωση του HamzaBendelladj

Το θέμα του hacking σαφώς και αποτελεί πλέον κοινωνικό φαινόμενο, καθώς χρησιμοποιείται και σαν όπλο ενάντια στο σύστημα και αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί με τις συλλήψεις τέτοιων ανθρώπων που στην ουσία αποτελούν πολιτικούς κρατουμένους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του HamzaBendelladj.

Ποιος είναι ο Χαμζά Μπεντελάντζ:

Ο Χαμζά, μου είχε κάνει εντύπωση, πριν καν διαβάσω ολόκληρη την ιστορία του, όταν τον έβλεπα στις διάφορες φωτογραφίες που κυκλοφορούσαν από την σύλληψη και τις προσαγωγές του. Σε όλες ήταν γελαστός και σίγουρα το να μπορείς να κρατάς τον χαρακτήρα και τα πιστεύω σου, εν' μέσω των βασανιστών και ανθρωποφυλάκων, είναι κάτι πολύ σπουδαίο και ελάχιστοι το μπορούν:

Η ιστορία του Μπεντελάντζ, πηγαίνει χρόνια πίσω και είναι συνδεδεμένη με ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στο τραπεζικό σύστημα. Έχουν γραφεί τόσα πολλά, που η αλήθεια έχει διαστρεβλωθεί πλήρως και ο Μπεντελάντζ βαφτίστηκε σαν "εγκληματίας" από τα περισσότερα ΜΜΕ του πλανήτη.
Είναι όμως έτσι; Ας δούμε λίγο την σχετική ιστορία που άρχισε να γίνεται γνωστή το 2009:

Ήταν η εποχή (2009) που έκανε την εμφάνισή του ένας από τους πιο ισχυρούς ιούς που στόχευε το τραπεζικό σύστημα και που έγινε γνωστός σαν SpyEye. Με αυτό το λογισμικό χτυπήθηκαν πολλοί τραπεζικοί λογαριασμοί στις ΗΠΑ (σίγουρα όχι τα εκατομμύρια υπολογιστών που λένε τα CNN, Wired, κλπ) και που στην συνέχεια οδήγησε σε μια εξελιγμένη γενιά Banking malware, με πιο καλό παράδειγμα τον ιό Shylock.
Ο Bendelladj, που του έχει αποδοθεί η κατηγορία για την δημιουργία του SpyEye, φαίνεται να είχε μια έντονη δράση την διετία 2009 με 2011 και από τα στοιχεία που προέκυψαν εκείνο το διάστημα, δείχνουν πως προσέφερε εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για τους Παλαιστίνιους. Στους Παλαιστίνιους στους οποίους εδώ και δεκαετίες έχει αρχίσει μια οργανωμένη σταδιακή γενοκτονία από το Ισραήλ με την ανοχή της Δύσης αλλά και άλλων αραβικών κρατών.
Η αντίδραση των υπηρεσιών των ΗΠΑ, ήταν η γνωστή που υφίσταται σε τέτοιες περιπτώσεις, αρχίζοντας ένα κυνηγητό του νεαρού Αλγερινού, τον οποίον τελικά - και λίγο ύπουλα - συνέλαβαν το 2013 στην Ταϊλάνδη.
Οι ποινές που του αποδοθήκαν ήταν πολλές, ενώ είχε προταθεί ακόμα και η καταδίκη του σε θάνατο! Σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης άνω των 65 ετών, αλλά και χρηματική ποινή μέχρι και 14 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όμως ενώ οι ΗΠΑ τον αντιμετωπίζουν ως εγκληματία, τερματίζοντάς του στην ουσία την ζωή, στην πατρίδα του την Αλγερία και στην  Παλαιστίνη, έχει ανακηρυχτεί ως λαϊκός ήρωας, κάτι που είναι απολύτως λογικό.

Εδώ λοιπόν έχουμε μια περίπτωση που δεν έχει ούτε ιδιομορφία, ούτε είναι σκοτεινή, ούτε κάτι άλλο, μα καθαρή και ξάστερη πολιτική πράξη. Η συστημική νομιμότητα τον βλέπει και αντιμετωπίζει ως εγκληματία, ενώ η κοινωνία ως μιας μορφής αγωνιστή, κάτι σαν έναν σύγχρονο Ρομπέν των Δασών.
Το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως ο Hamza Bendelladj δεν είναι κάτι περισσότερο ή λιγότερο από έναν χάκερ και κοινωνικό αγωνιστή. Άλλωστε, αυτές οι δυο έννοιες πάνε πάντα μαζί, ασχέτως του τι λέγεται και τι πιστεύει ο καθένας.

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα o γνωστός του γνωστού
    o γνωστός του γ... (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 14, 2015 09:55 ΠΜ

    Ναι καλό παιδί...απλά να μωρέ, έχει κάτι μπλεξίματα με τους νόμους μερικών κωλοκρατών, επειδή μόλυνε κάποια εκατομμύρια pc ανυποψίαστων ανθρώπων και έκλεβε τα στοιχεία πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς, τους οποίους χρέωνε και έβγαλε μερικά εκατομμύρια...πούλησε και το malware του σε μερικά άλλα καλά παιδιά σαν κι αυτόν, για να το κάνουνε κι αυτοί τον χαβαλέ τους, έβγαλε κι από κεί μερικά φραγκάκια, αλλά ντάξει, για πλάκα το έκανε δεν το έκανε επίτηδες, είπαμε παιδί είναι...

Scroll to Top