BETA

PixelOS: Η διανομή του Raspberry Pi για παλιούς υπολογιστές

Εικόνα apache

 

Ο μικρο-υπολογιστής RaspberryPi κατέστη πραγματική επιτυχία μεταξύ των οπαδών της τεχνολογίας ανά τον κόσμο. Το πρώτο μοντέλο [Model Α] εξαντλήθηκε στις ΗΠΑ μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Ο καθένας θέλει να αποκτήσει αυτόν τον υπολογιστή που είναι σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Και φυσικά, το γεγονός ότι είναι χαριτωμένος και φθηνός δεν είναι ο κύριος λόγος της επιτυχία του. Άλλωστε ο συνδυασμός του, με την επίσης πολύ φθηνή πλακέτα Arduino, μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και τεχνολογία ή αυτοματισμούς που σε κάποιες περιπτώσεις θα τις αγοράζατε πανάκριβα.
Η επιτυχία του κρύβεται στο ότι με το Raspberry Pi, οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν πολλά καταπληκτικά πράγματα. Κυριολεκτικά αυτή η μικρή υπολογιστική μονάδα και οι δυνατότητες που έχει, μπορούν να εξαντληθούν μόνο από την φαντασία των ανθρώπων.

To λειτουργικό σύστημα που τρέχουν αυτοί οι φοβεροί μικρουπολογιστές δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από Linux και πιο συγκεκριμένα μια προσαρμοσμένη έκδοση του Debian που ονομάζεται Raspbian (αν και μπορεί να τρέξει και BSD επίσης). Το Raspbian OS έρχεται με το PIXEL desktop environment, ένα προσαρμοσμένο γραφικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε από την ομάδα ανάπτυξης του Raspberry Pi, με σκοπό να δώσουν ένα ευέλικτο και σταθερό περιβάλλον χρήσης, απολύτως ελεύθερο και χωρίς ιδιοκτησιακά καθεστώτα.

Δεδομένου πως το RaspberryPi είναι μια μικρή συσκευή με low-end hardware, το RaspberryPi OS είναι προσαρμοσμένο για να τρέξει με μόνο 512 MB μνήμης RAM. Όπως ήταν αναμενόμενο, το Raspbian OS φάνηκε σαν μια καλή επιλογή για παλιότερους υπολογιστές. Αυτό ωστόσο, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν «παρελκόμενο», αφού κάτι τέτοιο δεν ήταν στις προθέσεις της ομάδας του Raspberry Pi, καθώς ο στόχος τους ήταν να γίνει γνωστό το γραφικό περιβάλλον Pixel, προκειμένου να μπορούν να το χρησιμοποιούν περισσότεροι άνθρωποι χωρίς την ανάγκη της αγοράς ενός Raspberry Pi.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

if we like PIXEL so much, why ask people to buy Raspberry Pi hardware in order to run it? There is a massive installed base of PC and Mac hardware out there, which can run x86 Debian just fine.
Could we do something for the owners of those machines?

δηλαδή:

Αν μας αρέσει το PIXEL τόσο πολύ, γιατί θα πρέπει να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να αγοράσουν το Raspberry Pi ώστε να το τρέξουν;
Εκεί έξω υπάρχουν αμέτρητοι υπολογιστές (PC και MAC) που μια χαρά μπορούν να τρέξουν το x86 Debian. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για τους ιδιοκτήτες αυτών των μηχανημάτων;

Το PixelOS:

 

Για τον λόγο αυτόν, δημιουργήθηκε το Pixel OS, μια προσαρμοσμένη έκδοση δηλαδή, για συμβατικούς υπολογιστές.
Πρόκειται δηλαδή,για μια έκδοση του Debian-based, RaspianOS που μπορεί να τρέξει σε υπολογιστές.
Στην ουσία πρόκειται για μια δοκιμαστική και πειραματική έκδοση ώστε να γίνει περισσότερο γνωστό το Pixel desktop.

Καθώς δεν έχει δοκιμαστεί ευρέως και σε μεγάλη γκάμα υλικού, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια καθαρά δοκιμαστική έκδοση. Από λογισμικό δεν υπάρχουν εκπλήξεις και θα βρείτε όλα όσα χρειάζονται για μια απλή καθημερινή χρήση.
Στο λίγο που το βλέπω αυτήν την στιγμή, μοιάζει σαν να έχει στοιχεία από τα περιβάλλοντα XFCE και LXDE, είναι πραγματικά πολύ ελαφρύ και γρήγορα αποκρίσιμο, έχοντας μια βασική αισθητική χωρίς περιττά στολίδια, δίνοντας μια τελική αίσθηση ενός καθαρού, γρήγορου και φιλικού περιβάλλοντος.

Μην γελιέστε βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως θα έχετε και ένα πανάλαφρο διαδίκτυο κάνοντας browsing με ταχύτητες Φλας Γκόρντον, μα σαφώς μπορείτε να αξιοποιήσετε πολύ καλύτερα έναν υπολογιστή δεκαετίας.

Δοκιμάστε το Pixel OS:

Το MagPi δίνει ένα live iso της διανομής που μπορείτε να δοκιμάσετε στον υπολογιστή σας:

[DOWNLOAD Pixel OS]

Αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick (ή sd κάρτα κλπ), εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό. Όμως, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται το πιο πάνω εργαλείο (Unetbootin) που παραπέμπουμε για το «κάψιμο», να μην δουλέψει καλά, μπορείτε να δοκιμάσετε και το Etcher που προτείνει και η ομάδα ανάπτυξης της διανομής.

>>> η σελίδα του Pixel OS στο raspberrypi.org.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top