BETA

Ποιος θα μας (ξανα)προστατεύσει από τους «προστάτες»;

Εικόνα DarkGoth

Ποιοι είναι οι "προστάτες";

Μα φυσικά οι διάφορες εταιρείες antivirus/antiwhatever. Που τόσο πολύ ενδιαφέρονται για εμάς. Που διαρηγνύουν τα ιμάτια τους, ότι χωρίς την "προστασία" τους, θα έρθει ο γκοτζίλλας να φάει όλο μας το φαΐ (μαζί με το ψυγείο), θα γεννήσει η γάτα μας κουταβάκια, και θα έρθει ο ΚΘΟΥΛΟΥ να βιάσει τον σκύλο μας. Τα σενάρια που επικρατούν, είναι πολλά και διάφορα. Δείτε και αυτό εδώ για παραπάνω λεπτομέρειες. Aυτό εδώ δίπλα, με έδωσε και την ιδέα να ανεβάσω σαν άρθρο, τη δοκιμή που είχα κάνει πριν από κάποιον καιρό στον εξομοιωτή (επίσης "έκλεψα" εντελώς χυδαία και ξεδιάντροπα τον τίτλο :D :D :D ). Δοκιμή, στην οποία, δυστυχώς τα σενάρια γίνονται μία τρομακτική πραγματικότητα (Orwell - 1984, ανακατεμένο με corporate διακυβέρνηση)
Το αστείο είναι, ότι η δοκιμή έγινε για τελείως διαφορετικό λόγο. Ήθελα να δω πόσο επηρεάζει ένα antivirus, την εκκίνηση και την απόκριση του λειτουργικού. Και έπεσα σε αυτή την "ευχάριστη" σύμπτωση, ενός "προστάτη" που προδόθηκε από μόνος του, επιβεβαιώνοντας τις "φήμες" (ότι και οι ίδιοι οι "προστάτες", εμπλέκονται είτε άμεσα είτε έμμεσα, στη διασπορά σκουπιδιών, to stay relevant, όπως λένε και οι άγγλοι). Τελικά ο αρχικός σκοπός της δοκιμής εκτροχιάστηκε εντελώς (κλασσικό, "this is osarena" :D :D). Αλλά και πάλι προέκυψε κάτι σημαντικό. Εδώ στο osarena, με κάποιον άγνωστο ακόμα τρόπο για τον "απλό θνητό", κάπως καταφέρνουμε να καταλήγουμε σε ενδιαφέροντα αποτελέσματα, ακόμα και από το πιο άσχετο σχόλιο, ή, άρθρο :D :D

Τι πραγματικά συμβαίνει

Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Η "προστασία" που παρέχουν όλα αυτά τα antivirus, είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητήσιμη. μπορεί να προφυλάσσουν από μικρά διαδικτυακά σκουπιδάκια. Τα οποία όμως, με λίγη προσοχή τα αποφεύγεις εύκολα (οπότε το antivirus είναι μάλλον περιττό). Αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ζημιά έχει ήδη γίνει, με το που έχει εκτελεστεί στο λειτουργικό το οποιοδήποτε σκουπίδι, και το antivirus δεν έχει προλάβει να μπλοκάρει το παραμικρό. το πιο πρόσφατο παράδειγμα, η περίπτωση των διαφόρων "ransomware". Που καθόλου απίθανο, να προέκυψαν από σκιώδεις "συνεργασίες" της μικρομάλακιας, με διάφορες κρατικές υπηρεσίες (όπως το "wannacry" με την NSA), για διάφορους λόγους (π.χ. "βάλτε όλοι παντζούρια10, που εχουν διορθωθεί απέναντι σε αυτή την απειλή"). Στις περιπτώσεις αυτές, το antivirus, πολύ πιθανό να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά, στο ήδη σακατεμένο λειτουργικό, στην προσπάθειά του να "καθαρίσει" το χάλι. Βέβαια ποτέ δεν τα καταφέρνει, και για τεχνικούς λόγους (που μπορούν όμως να παρακαμφθούν σχετικά εύκολα), αλλά και γιατί...

... Μήπως τελικά οι "προστάτες" αποκαλύφθηκαν;... Η δοκιμή στον εξομοιωτή

Η δοκιμή έγινε (κλασσικά) σε εξομοιωτή, σε ένα σύστημα που από μόνο του είναι ιός (αναφέρομαι προφανώς στο παντζούρι 10), εγκατεστημένο λίγες μέρες πριν τη δοκιμή, χωρίς να έχει συνδεθεί ούτε μια φορά στο ίντερνετς (μέχρι τη στιγμή που κατέβασα και εγκατέστησα το antivirus). Εγκαταστάθηκε σε δαύτο, ένα πολύ γνωστό, δωρεάν, θεωρητικά ασφαλές antivirus. Ναι, θεωρητικά ασφαλές. Με την εγκατάστασή του, το antivirus μας "καλωσορίζει" με το βασικό του παράθυρο λειτουργιών. Εντάξει, θα πει κανείς, όλα καλά μέχρι εδώ (όλα εκτός από την ίδια την ύπαρξη ενός "προστάτη", μέσα σε ένα λειτουργικό σύστημα).
Και εδώ αρχίζουν τα ανησυχητικά. Το antivirus ενσωματώνει διαφημιστικά, μέσα στο ίδιο του το παράθυρο, αλλά φορτώνει και ένα επιπλέον "bundle" στην εκκίνηση του λειτουργικού, που "προσφέρεται" να εγκαταστήσει κάποια επιπλέον προγράμματα (opera browser, vlc, libreoffice, κλπ):

Διαφημιστικά σε antivirus; Κι' όμως ναι. Ιοί από τους ίδιους τους "προστάτες"

Τα διαφημιστικά που ενσωματώνει μέσα στο γραφικό του, είναι ανησυχητικά καλά ενσωματωμένα σε αυτό, σε σημείο που κάποιος ανυποψίαστος και άπειρος, θα τα παρανοήσει σαν ασφαλή πρόσθετα στοιχεία του antivirus. Εμφανίζονται ΜΟΝΟ στις ρυθμίσεις του προγράμματος (και όχι στις υπόλοιπες επιλογές), σαν "recommended apps". Περιέχουν τα ίδια προγράμματα, που "προσφέρει" και το bundle, που τρέχει με την εκκίνηση.
ΟΜΩΣ, ανάμεσα στα προγράμματα αυτά, κρύβονται και scareware απάτες. Η ενσωμάτωσή τους με αυτόν τον ύπουλο και "φτηνό" τρόπο στο γραφικό του antivirus, το κάνει πολύ δύσκολο για έναν ανυποψίαστο χρήστη, να μην τα πατήσει. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι το ίδιο, είτε πατήσει το σκουπίδι, είτε το κανονικό ασφαλές προγραμματάκι. Γιατί όλα περνάνε μέσα από διαφημιστικά domains, ενώ τα κατεβάζει από σελίδες χωματερές, τύπου cnet, και softpedia (και όχι από τις επίσημες σελίδες των προγραμματιστών). Και βέβαια όλοι ξέρουμε τι γίνεται όταν κατεβάζεις προγράμματα από τέτοιες χωματερές

Εδώ φαίνονται τα κακόβουλα διαφημιστικά, ύπουλα κρυμμένα ανάμεσα σε άλλα προγράμματα, και ανησυχητικά καλά ενσωματωμένα στο γραφικό του antivirus, ώστε να μην ξεχωρίζουν, και να ξεγελάνε τους ανυποψίαστους χρήστες

Κακόβουλα και επικίνδυνα διαφημιστικά σε antivirus; Και πάλι, δυστυχώς ναι

Τα scareware, είναι μια μορφή κακόβουλου προγράμματος-ιού, όπως θέλετε πέστε το (Εγώ τα τσουβαλιάζω όλα μαζί. Δεν ασχολούμαι καν πώς "ονομάζονται". Για μένα, είναι όλα το ίδιο ανεπιθύμητα σκουπίδια, που πρέπει πάση θυσία να καταστρέφονται άμεσα). Παρουσιάζεται αρκετά αληθοφανές, σαν ένα κλασσικό antivirus/antiwhatever. Αλλά αντί να εκτελεί κάποιες πραγματικές λειτουργίες, εμφανίζει στην οθόνη ψεύτικα αποτελέσματα για ανύπαρκτες "απειλές" στο λειτουργικό. Σκοπός του είναι να τρομοκρατήσει το θύμα, ώστε να το αναγκάσει να δράσει παρορμητικά, και να έχει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας η απάτη. Και μάλιστα, όσο περισσότερες "απειλές" εμφανίζονται, τόσο "καλύτερα" ειναι.
Όταν πας να αφαιρέσεις τις "απειλές", σε βγάζει ότι δεν είναι "ενεργοποιημένο", και οτι πρέπει να το "ενεργοποιήσεις" για να τις αφαιρέσει. Όταν πατήσεις για "ενεργοποίηση" σε πετάει σε μουφοσελίδα δικής τους κατασκευής, με φόρμα πληρωμής με πιστωτική κάρτα. Το τι επακολουθεί μπορούμε εύκολα να το φανταστούμε. Υποκλοπή της κάρτας, υπερχρεώσεις, και άλλα τέτοια "ωραία". Και το εξαιρετικά ανησυχητικό, ειναι ότι, αυτά τα scareware απάτες, παρόλο που ειναι χαρακτηρισμένα επικίνδυνα, κατέβηκαν και εγκαταστάθηκαν κανονικότατα, χωρίς το antivirus να βγάλει άχνα. Ο "προστάτης", όχι μόνο δεν προσπάθησε καν να με σταματήσει, αλλά αντιθέτως με υπονομεύει και με "σαμποτάρει".

Εδώ είναι ένα από τα scareware που προήλθε από τα διαφημιστικά του antivirus. "Βρίσκει" αμέτρητες "απειλές" σε σύστημα λίγων ημερών, εγκατεστημένο από αυθεντικό iso, κατεβασμένο απευθείας από τη μικρομάλακια. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το σύστημα αυτό δεν είχε ξανασυνδεθεί πουθενά, και είχε λειτουργήσει λιγότερο από μισή ώρα συνολικά.

Εδώ φαίνεται η μουφοσελίδα τους, η οποία οδηγεί σε μούφα φόρμα πληρωμής, γεμάτη κακόβουλα scripts και ακόμα περισσότερους ιούς.

Και νομίζετε ότι όλα τελειώνουν εδώ; Δυστυχώς κάνετε λάθος

Δεν μπορούμε βέβαια να παραβλέψουμε το γεγονός, ότι όλα αυτά τα scareware, κατεβάζουν με τη σειρά τους και άλλα αντίστοιχα σκουπίδια (παρουσιάζοντάς τα σαν "updates", για να μην κινήσουν υποψίες), τα οποία ζητάνε και αυτά να "καθαρίσουν" ανύπαρκτες "απειλές", εννοείται με το αζημίωτο. Και στο τέλος καταλήγουμε, με παραβίαση καρτών, λογαριασμών, υποκλοπές κωδικών, προσωπικών δεδομένων, κλπ, και ένα σύστημα BAR (ορολογία του στρατού για μηχανήματα που δεν παίρνουν πλέον επισκευές. BAR = Beyond Any Repair).
Και ΟΛΑ ΑΥΤΑ, από τον "προστάτη", στον οποίο εμπιστευτήκαμε το λειτουργικό μας, να το προστατεύσει, ακριβώς από τέτοιες απειλές. Ακριβώς δηλαδή με ό,τι γίνεται στα καταστήματα, με τους "προστάτες" που εκβιάζουν, εκφοβίζουν, και πληρώνονται, για να "προστατεύουν" από τον ίδιο τους τον εαυτό. Ηλεκτρονικοί "προστάτες"/νταβατζήδες, που οι ίδιοι δημιουργούν (ή βοηθάνε να εξαπλωθούν), αυτά από τα οποία μετά διατείνονται ότι μας "προστατεύουν". Ειρωνικό, οξύμωρο, και άκρως επικίνδυνο. Μόνο αυτό μπορείς να πεις:... ΦΑΚ ΛΟΤΖΙΚ!...

Ένα βιντεάκι που δείχνει τι επιπτώσεις έχει η εισβολή scareware, σε ένα λειτουργικό σύστημα. Το σύστημα έχει πάθει τέτοιες ζημιές, που μετά βίας λειτουργεί, από τα σκουπίδια που έχει γεμίσει και τρέχουν στο υπόβαθρο (κατεβάζουν άλλα σκουπίδια, κάνουν tracking, υποκλέπτουν δεδομένα από το λειτουργικό, κλπ). Είναι σε πολύ παλιότερο λειτουργικό (ΧΡ), αλλά τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και στις νεότερες εκδόσεις

 • Σχόλια

10 Comments:

 1. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 26, 2017 06:38 ΠΜ

  Συμφωνώ με τα περισσότερα στο άρθρο σου, χάνεις όμως τον κύριο στόχο, και την αφορμή που έγραψες το άρθρο, που δεν είναι άλλη από τα περίφημα ransomware, η τους ιούς κρυπτογραφίας.

  Mε αφορμή το τελευταίο περιστατικό, που και καλά “έθεσε σε συναγερμό τον πλανήτη”.

  Όντως, οι τελευταίου τύπου ιοί κρυπτογραφίας που αφορούν τα παράθυρα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι, δεν είναι ανιχνεύσιμοι από τα αντι-ιικά, και προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά σε δεδομένα, αφού χωρίς το κλειδί, δεν είναι δυνατή η αποκρυπτογράφηση, άρα τα data χάνονται για πάντα.

  Η ιδέα των δημιουργών του ιού έκανε θραύση, η “με το ζόρι κρυπτογραφία, εν αγνοία του χρήστη, με χαμένο το κλειδί”. Το θέμα το είχα αναφέρει σε μήνυμα μου παλιότερα και είχα χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου, όταν χτυπήθηκε υπολογιστής γνωστής μου.

  Εδώ όμως σοβαρεύει, γιατί χτυπηθήκαν LAN, σε υπηρεσίες όπως νοσοκομεία, όπου φαντάζεσαι τι έγινε χαθήκανε διαγνώσεις ασθενών, αξονικές τομογραφίες, μαγνητικές, φάκελλοι αρρώστων, έγιναν όλα αυτά κρυπτογραφημένα και άχρηστα αρχεία.

  Ένα συμπέρασμα που βγαίνει είναι, πως όλες αυτές οι σοβαρές υπηρεσίες, θα πρέπει να το σκεφτούν, να εγκαταλείψουν τα παράθυρα, και να έρθουν σε συστήματα Linux η Mac OSX, (αλήθεια τα Mac νομίζω πως δεν χτυπήθηκαν), ο λόγος είναι τα permissions τα οποία σε Linux δεν επιτρέπουν την τυχαία δράση προγραμμάτων και εκτελέσιμων που δεν ανήκουν στον συγκεκριμένο χρήστη, η δεν επιτρέπει το permission του.

  Να συμπληρώσω στο άρθρο σου πως τα αντι-ιικα παραθύρων επιβαρύνουν το σύστημα, ειδικά τα τύπου Νόρτον, και απεγκαθίστανται δύσκολα, η καθόλου. Μερικά είναι πιο καλά, όμως δεν ανιχνεύουν την νέα γενιά ιών κρυπτογραφίας.

  Θα πρέπει οι χρήστες να ακολουθούν πολιτικές όπως αποσύνδεση εξωτερικών μέσων, η κλείδωμα με δικαιώματα και passwords, η κρυπτογράφηση τόμων.

  Επίσης, υποψία μου είναι, πως επειδή οι ιοί κρυπτογραφίας ζητάνε λεφτά σε bitcoins, οι δημιουργοί τους είναι dark-net-άδες και bitcoin-άδες, αυτό το λέω επειδή συχνά μου “λιβανίζετε” το Darknet (Deep Web).

  Άλλη υποψία στο στυλ της συνωμοσιολογίας, επειδή οι δημοσιογράφοι λένε πως "ειδικά χτυπήθηκαν τα 7, και στη συνέχεια τα XP, ενώ τα 10 λιγότερο", άρα "αναβαθμίστε στα 10 για να μην πάθετε και εσείς γκέλα".

 2. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΜάιος 27, 2017 08:38 ΠΜ

  Για να ευθυμήσουμε λίγο, στο μέλλον λέει θα εμφανιστεί ransomware για μετρητές σακχάρου και θα βγαίνει το μήνυμα "Θέλεις να δεις τα τριγλυκερίδιά σου; Στείλε μας email για να σου δώσουμε οδηγίες".

  Για τις υπηρεσίες που λες Χάρη, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και πολυπαραγοντικό. Από τη μία, σε αυτό που ονομάζουμε «Δημόσιο» υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός «υπευθύνων» που έχουν μαύρα μεσάνυχτα σε θέματα τεχνολογίας, ανεξαρτήτως χώρας. Κι από την άλλη, παίζει πολύ χρήμα. Όταν για παράδειγμα στην πόλη του Μονάχου πήγε ολόκληρος τότε CEO της Microsoft (εντελώς ασυνήθιστη κίνηση) αλλά και μετέφεραν τα κεντρικά τους γραφεία μέσα στην πόλη (πληροφοριακά, τα παλιά ήταν περίπου 17km έξω) ώστε να τους πείσουν να επιστρέψουν σε Windows, τότε καταλαβαίνεις τι γίνεται στο παρασκήνιο. Συν το ότι ο νυν δήμαρχος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι είναι fan των Windows και πιέζει με κάθε τρόπο για να ξεκινήσει συζήτηση περί αντικατάστασης του Linux που τρέχουν τώρα. Μετά είναι και η απαραίτητη εκπαίδευση στη χρήση του όποιου νέου λειτουργικού που, εκτός του ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι ανύπαρκτη, δεν αρκεί να γίνεται μόνο στο περιβάλλον της εκάστοτε υπηρεσίας. Μια νοσοκόμα ας πούμε, δε μαθαίνει να χειρίζεται το μηχάνημα που καταγράφει τις ζωτικές λειτουργίες όταν προσλαμβάνεται σε κάποιο νοσοκομείο. Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές και σε σχολές, βιβλία κλπ. Πρόσθεσε σε αυτά και το ότι σε πολλές υπηρεσίες απαιτούνται συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία -καθόλου τυχαία- τρέχουν αποκλειστικά σε παραθυρόφυλλα και να πώς φτιάχνεται η σούπα.

  Το darknet δε νομίζω ότι το «λιβανίζει» κανένας. Αυτό που γίνεται είναι απλά αντίλογος στη de facto δαιμονοποίησή του από M.M.E. και διάφορες σελίδες «τεχνολογίας». Ναι, σαφώς και έχει άσχημες πτυχές. Την ίδια στιγμή όμως, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να κάνει κάποιος μέσω του darknet το οποίο δε θα μπορούσε να κάνει και χωρίς αυτό ή δε συνέβαινε παλιότερα. Και όπλα μπορείς να αγοράσεις χωρίς την παραμικρή χρήση υπολογιστή αλλά και να κάνεις όλα τα υπόλοιπα, που δε θέλω καν να τα αναφέρω.

  Όσο για τους bitcoin-άδες, δεν ξέρω πώς ακριβώς το εννοείς αλλά τέτοιος μπορεί να είναι και ο γείτονάς σου. Δεν είμαι ειδήμων επί του θέματος αλλά υποθέτω ότι το προτιμούν οι κακοποιοί για τους εξής λόγους: ανήκουν σε μια νέα πάστα και διαθέτουν κάποιες τεχνολογικές γνώσεις, το ίδιο το νόμισμα είναι ψηφιακό, άρα δε θα χρειαστεί ποτέ να έχουν υλικό χρήμα που θα πρέπει να κρύψουν ή να «ξεπλύνουν» και από τη φύση του είναι φτιαγμένο ώστε να μη μπορεί να ελεγχθεί από καμία «Αρχή». Ούτε τη διαδρομή του μπορούν να ακολουθήσουν για να βρουν στοιχεία ή τον τελικό προορισμό, ούτε και υπάρχει συμβατικός λογαριασμός για να τον μπλοκάρει μια τράπεζα. Όλο αυτό είναι ένα ζωντανό δείγμα του πώς μια τεχνολογία που δημιουργήθηκε για καλό σκοπό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για λιγότερο καλό. Η ειρωνεία εδώ είναι ότι το γεγονός ότι μπορεί να απολαύσει τα πλεονεκτήματα του Bitcoin ακόμα και κάποιος κακόβουλος, αποτελεί την αδιάψευστη απόδειξη ότι η λογική που οδήγησε στη δημιουργία του αλλά και η εφαρμογή της σε πραγματικές συνθήκες είναι ολόσωστες.

 3. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΜάιος 29, 2017 03:35 ΠΜ

  δεν αλλαζουν ομως σε λινουκς, γιατι "ΤΑ λινουκς ειναι δυσκολΑ", η, "ΤΑ λινουκς δεν εχΟΥΝ πληρωμενη υποστηριξη", κλπ. παντα βεβαια υπαρχει και η λυση του εξομοιωτη (αν και οχι τοσο πρακτικη, με τα ψοφιμια μηχανηματακια που παιρνουν μειοδοτικα οι δημοσιοι οργανισμοι)

  οσον αφορα τους "προστατες", οντως επιβαρυνουν πολυ το συστημα. στην προχειρη δοκιμη που εκανα, πριν ασχοληθω με τα σκουπιδια, ειδα, οτι με τον "προστατη", το λειτουργικο κανει τον διπλασιο χρονο να φορτωσει. οποτε οσο το ΕΙΧΑ το 10, δεν ειχα καν "προστατες". μονο ενα καθαρο σημειο επαναφορας στον εξομοιωτη (ΕΙΧΑ, γιατι τελικα το πεταξα το σαπιο10. με καθε update ολο κατι χαλαγε, και επρεπε να τρωω 2-3 ωρες να το συμμαζευω, και τελικα με εσπασε τα νευρα και το πεταξα)

  εχω βγαλει και ενα αλλο βιντεακι με ενα τετοιο ransomware, που το ετρεξα σε ενα παντζουρι7, κανα χρονο πριν αν θυμαμαι καλα. αλλα δεν το εβαλα εδω, γιατι ειχα βρει το ransomware ξεμπαρκο σε καποια μουφοσελιδα, απο αυτες που ειναι με ψευτικα flash updates, και τετοιου τυπου μουφες. δεν ηταν ενσωματωμενο στον "προστατη", για να συμπεριλαβω εδω το βιντεακι.

  οσο για το "dark web", δεν ειναι απο μονο του κακο. απλα πολλοι κανουν κακη χρηση του, λογω καποιων ιδιαιτεροτητων που εχει. το ιδιο ισχυει και για το bitcoin, που και αυτο δεχεται κακομεταχειρηση απο απατεωνες, κλπ, παρασιτα. υπαρχουν πολλες ασφαλεις και νομιμες υπηρεσιες, που δεχονται εκτος των αλλων και bitcoins. δεν ειναι μονο οι απατεωνες.

 4. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 29, 2017 12:37 ΜΜ

  εγω αυτο που δεν καταλαβα ειναι γιατι αυτο το ransoware χτυπησε καποιες χωρες και οχι ολες. αυτο πως εξηγειται;

 5. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΜάιος 29, 2017 14:49 ΜΜ

  αυτο... αντε βρες... μπορει να ειναι οτιδηποτε. απο απλη συμπτωση και κρατικα συμφεροντα, μεχρι συνομωσιολογιες. πως εγινε με το ιραν αν θυμαμαι καλα, που το χτυπησαν με καποιο ιο, και μπλοκαραν το πυρηνικο του προγραμμα. μπορει και τωρα να στοχευαν συγκεκριμενες χωρες για οποιο σκοπο. κανεις δεν μπορει να ξερει σιγουρα.

 6. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΜάιος 30, 2017 06:37 ΠΜ

  Για το «WannaCry» δε λες; Δεν ξέρω κατά πόσο είναι επιβεβαιωμένα τα νούμερα αλλά λένε για 150 χώρες. Σε σύνολο 196, δε θα τις έλεγα απλά «κάποιες» αλλά πλειονότητα. Αν αφαιρέσουμε χώρες του λεγόμενου «Τρίτου Κόσμου», όπου οι γενικότερες τεχνολογικές υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες αλλά και χώρες που σφάζονται κλπ., κανονικό μου φαίνεται εμένα το παραπάνω νούμερο.

  Όμως, το ότι η τάδε χώρα μπορεί να μη συγκαταλέγεται στους στόχους, δε σημαίνει απαραίτητα ότι δε χτυπήθηκε. Μπορεί πολύ απλά να είχε μη αξιόλογο ποσοστό θυμάτων ή -αν θέλεις συνωμοσιολογία- να το έκρυψαν για τους δικούς τους λόγους. Χτυπήματα πάντως υπήρξαν ακόμα και στη Ζιμπάμπουε (δεν είναι αστείο).

 7. Εικόνα οk
  οk (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 30, 2017 13:14 ΜΜ

  εγω καπου ειδα ενα χαρτη και ηταν εξω αρκετες χωρες που δεν ειναι στον τριτο κοσμο και που δεν σφαζοντε. επισης πχ η ελλαδα ή η νορβηγια αν θυμαμαι καλα και αλλες ,δεν ειναι στις χωρες που επιρεαστηκαν. γιατι; μου φαινεται περιεργο
  επισης εχω την εντυπωση οτι κυριως η ρωσσια επηρεαστηκε και πολυ περισσοτερο απο αλλες χωρες.

 8. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΜάιος 30, 2017 13:54 ΜΜ

  Δεν ξέρω ποιο χάρτη λες συγκεκριμένα αλλά ένας που έχω υπόψη μου δείχνει μόνο τις 24 πρώτες ώρες και είναι μέσα όλες οι χώρες που θεωρούνται «ύπουλες». Και Ρωσία έχει, και ευρωπαϊκές έχει, και Η.Π.Α. έχει. Και στην Ελλάδα είχαμε, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, αυτός ο χάρτης δείχνει ότι τα περισσότερα κρούσματα και με διαφορά ήταν στην Ευρώπη.

  Τι ακριβώς σου φαίνεται περίεργο όμως; Ότι δεν είχαν πρόβλημα όλες ανεξαιρέτως οι χώρες του πλανήτη; Ότι δεν είχαν κρούσματα κάποιες συγκεκριμένες; Κι αν ναι, ποιες;

 9. Εικόνα οk
  οk (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 30, 2017 15:52 ΜΜ

  αν ηταν σε ολες τις χωρες τοτε τιποτα δεν ειναι περιεργο. αλλιως ειναι περιεργο γιατι δε βλεπω για ποιο λογο θα μπορουσε ενας υπολογιστης πχ στην ελλαδα να μη προσβληθει ενω ενας αντιστοιχος σε άλλη χωρα να προσβληθει. καθαρη απορια δηλαδη. το χαρτη τον ειδα σε καποιο πολυ μεινστριμ ενημερωτικο σαιτ δε θυμαμαι που.

 10. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΜάιος 30, 2017 21:27 ΜΜ

  Μα δεν έχει υπάρξει ποτέ «ιός» ή κάτι ανάλογο που να χτύπησε όλες τις χώρες, ούτε και είναι εύκολο να γίνει αυτό. Δεν έχουν όλες τα ίδια συστήματα, άλλες μπορεί να έχουν κάνει ενημερώσεις ενώ άλλες όχι (όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση) ενώ και ο μέσος Έλληνας για παράδειγμα δεν είναι το ίδιο ενημερωμένος και ικανός στη χρήση του υπολογιστή με το μέσο Φινλανδό ας πούμε. Μη σου φαίνεται περίεργο. Σκέψου τις ανθρώπινες «ιώσεις». Δεν αρρωσταίνουν ταυτόχρονα 11 εκατομμύρια Έλληνες, έτσι δεν είναι; Ίδια είναι η λογική και στους υπολογιστές.

Scroll to Top