BETA

PopCornTime - Flixtor - Stremio: Διαφορές και συγκρίσεις

Εικόνα constantinos

Δεν ξέρω τι θα συμβεί τα αμέσως επόμενα χρόνια με το διαδίκτυο που το κατακλύζουν από άκρη σε άκρη οι πολυεθνικές, μα είναι βέβαιο πως πολλά πράγματα θα αλλάξουν με αντίκτυπο στην ελεύθερη πρόσβαση και στην ιδιωτικότητά μας. Υπό το πρόσχημα της ασφάλειας και της ηθικής, χρησιμοποιώντας όρους όπως: "hackers" και "πειρατές", μέσα από μια ηθικοπλαστική προπαγάνδα θα βρεθούν και οι πάντα πρόθυμοι ηλίθιοι να στηρίξουν εντός του κοινωνικού ιστού όλα αυτά. Να στηρίξουν και να πάρουν θέσεις υπέρ των πολυεθνικών και του κατεστημένου οικονομικού συστήματος. Τους έχουμε συναντήσει όλους αυτούς, τόσο δικτυακά, όσο και σε άλλα σημεία της καθημερινότητάς μας. Και αντιμετωπίζοντας αυτούς, αναλώνοντας δυνάμεις εναντίον τους, το "σύμπαν συνωμοτεί για να μας πηδήξει" (ξέρουμε και από Κοέλιο, άμα λάχει να' ουμ).
Και επειδή καλό είναι να μείνουμε επικεντρωμένοι στην ουσία του άρθρου, που εμμέσως πλην σαφώς είναι αυτό που αποκαλείται ως "πειρατεία", ένα πρόσφατο παράδειγμα των πιο πάνω (είναι από εδώ που μπορείτε να δείτε τα "επιχειρήματα" τα οποία τέλος πάντων σίγουρα θα έχετε συναντήσει και αλλού αντίστοιχα):

Το σκεπτικό το δικό μας είναι εντελώς διαφορετικό και το έχουμε αναλύσει σε δεκάδες άρθρα που θα βρείτε σε αντίστοιχα άρθρα, μα και στο tag: #piracy. Το αν η βιομηχανοποιημένη παραγωγή ταινιών του Hollywood αλλά και του ευρωπαϊκού κινηματογράφου είναι για τα μπάζα, με αύρα κλισέ και εξωφρενική προπαγάνδα, είναι γνωστό. Το θέμα μας δεν είναι να αναλύσουμε το φαινόμενο αυτό που και να το κάναμε, ποιο το νόημα, αλλά όπως έχουμε ξαναπεί:

O καθένας έχει το ελεύθερο να παρακολουθεί οτιδήποτε τον ευχαριστεί ελεύθερα και χωρίς ενοχές. Ακόμα και η τελευταίας διαλογής ταινία μπορεί σε κάποιους κάτι να δώσει, μπορεί να τους αλλάξει τα συναισθήματα, μπορεί να τους κρατήσει το μυαλό μακρυά από άλλες σκέψεις, οτιδήποτε. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά κανέναν άλλον, άρα δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε περαιτέρω ανάλυση, σχετικά με ποιότητα, εμπορευματοποιημένο θέαμα, πειρατεία κλπ-κλπ. Όσο η βιομηχανία του θεάματος κινείται με τον τρόπο που το κάνει, όσο τα στερεότυπα και το life-styling κυριαρχούν, όσο η ψυχαγωγία κοστίζει όλο και πιο ακριβά, πάντα θα υπάρχει και η πειρατεία.

Στο παρόν άρθρο, θα κάνουμε κάτι σαν... crash-test, ανάμεσα στις τρεις πιο αξιόλογες εφαρμογές για άμεση θέαση multimedia περιεχομένου στο desktop μας, με την τεχνολογία p2p η οποία και αυτή φυσικά, έχει πλέον εξελιχτεί και συνεχίζει να το κάνει. Θα επικεντρωθούμε στις τρεις δημοφιλέστερες που είναι διαθέσιμες για τα τρία δημοφιλή λειτουργικά συστήματα (Linux, Windows, OSX), δηλαδή στα: PopCorn-Time, Flixtor και το πιο νέο Stremio. Σκοπός δεν είναι να αναδείξουμε κάποιο καλύτερο και άλλο χειρότερο, εμείς προτείνουμε να τις έχετε και τις τρεις στο desktop σας, αλλά να δούμε συγκεντρωτικά τι προσφέρει η κάθε μια, εντοπίζοντας πλεονεκτήματα και τυχόν μειονεκτήματα.

INFO: Ανάμεσα στις δυο διαφορετικές εκδόσεις του Popcorn-Time, χρησιμοποιησαμε το popcorntome.io, καθώς αυτό μπόρεσε να τρέξει επιτυχώς σε όλους τους υπολογιστές που το δοκιμάσαμε, ωστόσο στις βασικές λειτoυργίες δεν διαφέρουν.

Επικεντρωνόμαστε σε αυτές τις τρεις και αφήνουμε απ' έξω κάποιες άλλες που εμμέσως πλην σαφώς κάνουν κάτι αντίστοιχο (πχ: Tribler, StreamStudio, DuckieTV, κλπ, όπως και άλλες αντίστοιχες apps που δεν είναι διαθέσιμες και για τα τρία αυτά λειτουργικά συστήματα).

 P2P ή peer to peer, σημαίνει ότι δύο υπολογιστές επικοινωνούν μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει κάποιος server που να αναλαμβάνει τη μεταξύ τους επικοινωνία, αλλά άμεση σύνδεση. Για να γίνει αυτό, πρέπει οι δύο υπολογιστές να έχουν το ίδιο λογισμικό, μέσω του οποίου θα επικοινωνούν. Έτσι π.χ. μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά μηνύματα, ή να γίνει ανταλλαγή πληροφοριών ή αρχείων από τον έναν υπολογιστή απευθείας στον άλλον.

Σε αυτήν την σύγκριση, αφήνουμε απ' έξω και το KODI/XBMC, καθώς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό (ήδη ετοιμάζουμε συνεργατικό άρθρο για σύγκριση ανάμεσα σε KODI/XBMC και αυτού του είδους τις εφαρμογές) και θα σταθούμε σε αυτές τις τρεις, καθώς έχουν ίδιο σκεπτικό, ακολουθώντας όμως η κάθε μια τους, μια κάπως διαφορετική πορεία.

INFO: Στο παρελθόν, έχουμε δει όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές που υπάρχουν αλλά, από τότε μέχρι τώρα, αρκετά έχουν αλλάξει, αρκετές σταμάτησαν, νέες εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν εν μια νυκτί και άλλες συνέχισαν αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα (πχ η αποκοπή της βάσης δεδομένων του Pirate Bay) και προσπαθώντας να αντιπαρέλθουν τους σκοπέλους από το ανελέητο κυνηγητό που βρίσκεται σε εξέλιξη (όχι για όλους βέβαια).

-Aς τις δούμε λοιπόν αναλυτικά και στα επί μέρους στοιχεία, χρηστικότητας και αποτελεσματικότητας, καθαρά από την πλευρά του χρήστη. H σειρά παρουσίασης γίνεται ανάλογα με τον χρόνο που κυκλοφορήσαν στο ευρύ κοινό αυτές οι εφαρμογές, δηλαδή: PopcornTime, Flixtor και Stremio.

ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ

Προφανώς είναι αδύνατο να δώσουμε συγκεκριμένες χρονικές μονάδες για την επιμέρους φόρτωση της κάθε εφαρμογής, είναι κάτι που έχει να κάνει πρωτίστως με το hardware του καθενός, αλλά έχοντάς τις δοκιμάσει όλες -αρκετές φορές- και σε περισσότερους από 30 υπολογιστές (σταθερούς και φορητούς), μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως η σειρά φόρτωσής τους (από το κλικ στο εικονίδιό του για ν' ανοίξει) από το ταχύτερο στο πιο αργό είναι η ακόλουθη:

1. Stremio
2. Flixtor
3. Popcorn-Time

Βέβαια οι διαφορές του χρόνου είναι απειροελάχιστες και ασήμαντες, θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε τεχνικά το γιατί, αλλά όπως είπαμε, αυτό είναι κάτι που δεν μας ενδιαφέρει σε αυτό το άρθρο, καθώς τα κοιτάμε μόνο από την πλευρά του τελικού χρήστη.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Ανοίγοντας η κάθε εφαρμογή έχει ένα δικό της σκεπτικό για το πώς θα εμφανίσει το κεντρικό της παράθυρο στις οθόνες μας.
Πιο συγκεκριμένα, οι διαφορές τους είναι οι εξής (από default):

Το Popcorn-Time ανοίγει σε πλήρες μεγιστοποιημένο παράθυρο (όχι full screen), το Flixtor σε ένα πιο μικρό, όχι μεγιστοποιημένο, παράθυρο, ενώ το Stremio και αυτό ανοίγει σε μικροτέρο, όχι μεγιστοποιημένο, παράθυρο, αλλά έχει οριζόντια μορφή, αντί για την συνήθη τετραγωνισμένη που έχει και το Flixtor:

Στην μορφή πλήρους μεγέθυνσης, τα Flixtor και Stremio, γίνονται full screen,έχοντας ωστόσο την επάνω μπάρα τους με τα εικονίδια μεγέθυνσης/ελαχιστοποίησης, κρύβοντας δηλαδή την task-bar/system-tray του συστήματος, κάτι που όμως δεν κάνει το PopCorn-Time:

Με την πρώτη ματιά (άνοιγμα)

ΣΥΝΟΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (στο κεντρικό παράθυρο)

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και να μικρύνουμε το παράθυρο του Popcorn-Time, ακόμα και έχοντας ακριβώς το ίδιο μέγεθος τα παράθυρα και των τριών εφαρμογών, το Popcorn-Time, δίνει τις περισσότερες πληροφορίες, χωρίς δηλαδή να χρειαζεται να κάνουμε κάποιο σκρολάρισμα προς τα κάτω, λόγω του μικρότερου μεγέθους των μικρογραφιών που εμφανίζει. Αμέσως μετά το Flixtor και στην συνέχεια το Stremio με τις πιο μεγάλες, αλλά και πιο ευανάγνωστες μικρογραφίες.

Τα Flixtor και Popcorn-Τime, εμφανίζουν με άσπρα έντονα (bold) ευανάγνωστα γράμματα, το όνομα του κάθε περιεχομένου, με το PCT να δείχνει και την χρονολογία ακριβώς από κάτω και να κάνει μια σκιά σαν αντίθεση με τις υπόλοιπες, η μικρογραφία που επιλέξαμε ακουμπώντας τον κέρσορα επάνω της. Αντίθετα στο Stremio, εμφανίζει σε μια στήλη στο αριστερό μέρος τις πληροφορίες για το περιεχόμενο που επιλέχτηκε, μαζί με μια σύνοψή του:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία που ενδιαφέρει τον καθέναν που τις χρησιμοποιεί και κακά τα ψέματα, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία, όπως φυσικά και οι επιμέρους κατηγορίες, καθώς βοηθάνε στον πιο γρήγορο τρόπο εντοπισμού επιθυμητού περιεχομένου.
Σε αυτό το σημείο υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε αυτές τις τρεις εφαρμογές που πρέπει να τις δούμε αναλυτικότερα.
Κατ' αρχάς, όπως ξέρουμε, όλες προσφέρουν πρόσβαση σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και έχουν σε εμφανή σημείο αυτές τις λίστες που -με την σειρά της- η κάθε μια έχει τις σχετικές κατηγορίες. Πώς όμως τις ιεραρχούν αυτές και πώς "εκμεταλλεύεται" η κάθε εφαρμογή τις επί μέρους κατηγορίες και πώς τις κατατάσσει αυτές στο περιβάλλον της, από θέμα χρηστικότητας;
-Ας τις δούμε μια-μια, προκειμένου να σχηματίσουμε καλύτερη άποψη:

1. POPCORN-TIME:

To PCT, όπως είπαμε πιο πάνω, δίνει με πρώτη ματιά περισσότερες πληροφορίες λόγω των μικρότερων μικρογραφιών, αλλά και για έναν ακόμα λόγο: Επειδή χρησιμοποιεί μόνο την οριζόντια διάταξη, με μια πολύ μικρή μπάρα στο επάνω μέρος του παραθύρου του που βρίσκονται όλες οι επιλογές, ομολογουμένως ευδιάκριτες, κατανοητές και πολύ σωστά ταξινομημένες.
Χρησιμοποιεί τρεις βασικές λίστες, προσθέτοντας και την Anime, δίπλα στις δυο βασικές (ταινίες/σειρές), διαχωρίζοντας δηλαδή αυτού του είδους το περιεχόμενο από τα "κινούμενα σχέδια/cartoons".

INFO: Ο όρος anime (Άνιμε και όχι Άνιμ ή Ανίμ) ) χρησιμοποιείται από τον δυτικό κόσμο για να χαρακτηρίσει τα Ιαπωνικά κινούμενα σχέδια. Στα Ιαπωνικά γράφεται με τους τρεις χαρακτήρες κατακάνα: «α», «νι», «με» (アニメ) και προφέρεται όπως διαβάζεται, αν και συνήθως σε διάφορες χώρες το προφέρουν ανάλογα με τους κανόνες ή τις συνήθειες προφοράς τους. Η λέξη αποτελεί συντόμευση της αγγλικής λέξης animation, η οποία στα Ιαπωνικά προφέρεται άνιμεσον (アニメーション) με παχύ «σ».
Όπως και οι περισσότερες αγγλικές λέξεις που έχουν προστεθεί στην Ιαπωνική γλώσσα, έτσι και το animation συχνά «κόβεται» στην πιο σύντομη μορφή anime. Στην Ιαπωνία ως anime / animation χαρακτηρίζονται όλα τα κινούμενα σχέδια ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσής τους, αντίθετα εκτός Ιαπωνίας έχει καθιερωθεί να χαρακτηρίζονται ως anime μόνο τα Ιαπωνικά κινούμενα σχέδια.

Τα άνιμε έχουν αρκετές διαφορές και κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα κινούμενα σχέδια. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι πως αντίθετα με αυτό που πιστεύεται στη δύση, ότι τα κινούμενα σχέδια είναι κάτι μόνο για παιδιά, στα άνιμε αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν φυσικά άνιμε για παιδιά αλλά δεν περιορίζεται το είδος μόνο σε αυτό. Υπάρχουν άνιμε με πολύ πλούσια θεματολογία για όλες τις ηλικίες και ομάδες ανθρώπων. Άνιμε για αγόρια «少年» (shounen) (σ’όνεν), άνιμε για κορίτσια «少女» (shoujo) (σ’ότζο), για μικρές ηλικίες ως και αποκλειστικά για ενήλικους «成年» (seinen) (σέινεν).

Όσον αφορά τα είδη, τις κατηγορίες δηλαδή, έχει τις αναμενόμενες και συνήθεις, σε σύνολο 23, εκτός της συνολικής προβολής τους (Όλα), έχοντας -και πολύ σωστά- διαχωρισμό ανάμεσα σε περιεχόμενο "Φαντασίας" και "Επιστημονικής φαντασίας", ενώ συν τ' άλλα υπάρχει και η κατηγορία με ταινίες μικρού μήκους και αθλητικού περιεχομένου (με την γενικότερη έννοια αυτό, τέλος πάντων), καθώς και κάποιες με την ονομασία: "Σπίτι και Κήπος" (που είναι άδεια), "Τηλεπαιχνίδια (λίγα και αμερικάνικα)" και "Τalk Shows".
Αμέσως μετά έχει και ταξινόμηση (συνολική ή των επί μέρους κατηγοριών), ανά: χρονολογία - δημοτικότητα - πρόσφατα - και τίτλο (αλφαβητική διάταξη):

 

2. FLIXTOR:

Το Flixtor αντίθετα, χρησιμοποιεί τόσο το επάνω μέρος, όσο και το πλάι αριστερά, για την επιλογή περιεχομένου. Στο πλάι έχει τις δυο βασικές λίστες (ταινίες και σειρές) και μια ακόμα (torrents) που έχουμε εξηγήσει σε παλιότερες παρουσιάσεις του Flixtor, αλλά θα δούμε και πιο κάτω στην συνέχεια. Στο επάνω μέρος, με drop-down μενού, εμφανίζονται οι κατηγορίες (είδη) που είναι οι ίδιες με του Popcorn-time, έχοντας όμως αφαιρέσει κάποιες από τις πιο πάνω που αναφέραμε. Την διάταξη, την κάνει και αυτό με τον ίδιο τρόπο, όπως το PCT (χρονολογία - δημοτικότητα - πρόσφατα - και αλφαβητικά):

3. STREMIO:

Το Stremio, έχει και αυτό μια αντίστοιχη λογική με του Flixtor, χρησιμοποιώντας και τον πλαϊνό χώρο, αλλά και το επάνω μέρος του παραθύρου, μα κάπως αντίθετα, καθώς πλάι αριστερά έχει τα είδη (κατηγορίες), προσθέτοντας και μια ακόμα (Oskar Winners), ενώ στο επάνω μέρος έχει την διάταξη (αλφαβητικά - χρονολογία - προτιμήσεις -τάσεις). Δεν χρησιμοποιεί πουθενά drop-down μενού, όλα είναι προσβάσιμα μ' ένα κλικ:

 

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο, αφορά το τι έξτρα επιλογές δίνει η κάθε μια από αυτές. Ας δούμε ορισμένες που θεωρούμε πως είναι σημαντικές:

ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ:

Και οι τρεις εφαρμογές προσφέρουν εξ' ορισμού την επιλογή υποτίτλων σε αρκετές γλώσσες, όπου αυτοί είναι διαθέσιμοι (ανάμεσά τους και ελληνικούς). Με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν κάνουν πάντοτε την καλύτερη επιλογή από τις εξ' ορισμού πηγές για την αλίευση υποτίτλων και έτσι ορισμένες φορές μπορεί να τύχουν υπότιτλοι με λάθος συγχρονισμό ή και άθλια μετάφραση των αγγλικών με Google Translate. Προφανώς, γι' αυτό, δεν είναι υπεύθυνες οι εφαρμογές ή οι δημιουργοί τους, τεχνικά μπορεί να λυθεί, αλλά θέλει συντονισμένη δουλειά από πολλούς ανθρώπους.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ

Οπότε, σε αυτήν την περίπτωση, το εύλογο είναι να δούμε αν υποστηρίζουν ενσωμάτωση εξωτερικών υποτίτλων του οποίους θα αναζητήσουμε στο διαδίκτυο (πχ: [όνομα ταινίας ή σειράς ή ντοκιμαντέρ -χρονολογία] με ελληνικούς υπότιτλους), μπορώντας έτσι να δούμε το περιεχόμενο με σωστούς υπότιτλους (που υπάρχουν διαθέσιμοι στην πλειοψηφία τους).
-Εδώ τα πράγματα έχουν ως εξής:

-PopCorn-Time: Υποστηρίζει και εξωτερικούς υπότιτλους
-Flixtor: Υποστηρίζει και εξωτερικούς υπότιτλους
-Stremio: Δεν υποστηρίζει και εξωτερικούς υπότιτλους (αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Stremio είναι πολύ νέο ακόμα και προφανώς σε επόμενες εκδόσεις θα έχει και αυτό το χαρακτηριστικό).

Σίγουρα η υποστήριξη και ενσωμάτωση εξωτερικών υποτίτλων είναι κάτι σημαντικό.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Και αυτό σημαντικό, καθώς το κάθε περιεχόμενο θέλει κάμποσο χρόνο για να φορτώσει (εξαρτάται από την σύνδεσή μας, πόσους άλλους το κάνουν peer και επί μέρους στοιχεία από το hardware του υπολογιστή μας). Το να ξέρουμε δηλαδή από πριν, αν αυτό που θα επιλέξουμε έχει ενσωματωμένους ελληνικούς (στην προκειμένη) υπότιτλους.
-Εδώ γίνεται το εξής:

-PopCorn-Time: Υποστηρίζει την ορατότητα υποτίτλων πριν επιλέξουμε αναπαραγωγή.
-Flixtor: Δεν υποστηρίζει την ορατότητα υποτίτλων πριν επιλέξουμε αναπαραγωγή.
-Stremio: Δεν υποστηρίζει την ορατότητα υποτίτλων πριν επιλέξουμε αναπαραγωγή (ισχύουν και εδώ τα ίδια που είπαμε ακριβώς πιο πάνω).

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

Και αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι αν και αρκετές φορές, προκειμένου να δεις κάτι, θα κάνεις κάποιους συμβιβασμούς σε αυτό το θέμα. Είναι γνωστό πως στα torrents και stream servers το περιεχόμενο ανεβαίνει σε διάφορες ποιότητες, ανάλογα τον τρόπο λήψης του. Οι εφαρμογές αυτές συνήθως επιλέγουν τις καλύτερες διαθέσιμες ποιότητες και όπου γίνεται (υπάρχει διαθέσιμο το περιεχόμενο), δίνουν την επιλογή της ποιότητας που συνήθως είναι 720 και 1080, χωρίς ωστόσο σε λίγες περιπτώσεις να είναι και πιο κάτω (360).
Αν δεν υπάρχουν επιλογές, δίνουν -από deafault- την καλύτερη διαθέσιμη:

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΝΑΠAΡΑΓΩΓΗΣ:

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που δεν πρέπει καθόλου να αγνοηθεί πριν επιλέξετε κάποιο περιεχόμενο, είναι οι σχετικές πληροφορίες που δίνουν, επιλέγοντας περιεχόμενο, σχετικά με τους πόσους ακόμα βλέπουν το ίδιο (το αποστέλουν δηλαδή, διαμοιραζόμενοι τους πόρους) καθώς αν -για παράδειγμα- το υποστηρίζει μόνο 1-2, προφανώς θα έχει παγώματα και ενδέχεται ανά πάσα στιγμή (αν δεν προλάβει να φορτώσει ολόκληρο στην cashe του υπολογιστή σας), ίσως να μην μπορέσετε να το δείτε μέχρι τέλους. Φυσικά, αυτά τα νούμερα αλλάζουν από ώρα σε ώρα και δεν θα είναι τα ίδια κάθε φορά (μπορεί δηλαδή κάποια στιγμή να έχει λίγους διαμοιραστές, άλλη να έχει πολλούς). Αυτό βέβαια είναι επί μέρους πρόβλημα, δεν συμβαίνει για παράδειγμα σε περιεχόμενο που έχουν ως δημοφιλές και ψηλά σε προτιμήσεις χρηστών. Αυτό είναι κάτι που το δείχνουν και οι τρεις εφαρμογές μόλις επιλέξετε κάτι. Η κάθε μια με διαφορετικό τρόπο και σε σημείο, άλλα είναι απολύτως κατανοητό και ορατό (δείτε την πιο πάνω εικόνα).
Στο Stremio επίσης, επιλέγοντας το περιεχόμενο και ακουμπώντας τον κέρσορα στο πρώτο εικονίδιο στο κάτω δεξί μέρος, εμφανίζει -μ' ένα στιγμιαίο αναδυόμενο παραθυράκι- το ratio/buffering του περιεχομένου, δίνοντας έτσι μια σαφή εικόνα για την ταχύτητα φόρτωσης και παρακολούθησής του:

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Άλλο ένα σημείο είναι η δυνατότητα της -ας την πούμε- παραμετροποίησης και επιπλέον επιλογών που διαθέτουν, βελτιώνοντας έτσι την χρηστικότητα και την τελική εμπειρία του χρήστη.
-Να τα δούμε και αυτά αναλυτικότερα, καθώς επίσης είναι σημαντικά:

1. Πεδίο Αναζήτησης:

Διαθέτουν και οι τρεις στο επάνω μέρος τους και σε όλες δουλεύει άψογα, αρκεί φυσικά να γραφεί σωστά αυτό που ζητάτε. Καμία δεν υποστηρίζει το mouse για επικόλληση, υποστηρίζουν όλες όμως, το Ctrl+V, τον αντίστοιχο συνδυασμό του paste (επικόλληση), μέσω πληκτρολογίου.

2. Βοοkmarks (Αγαπημένα)

Και αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει πολλούς, ιδιαίτερα αν έχετε σκοπό να παρακολουθήσετε αρκετές ταινίες/σειρές. Το να φτιάξετε δηλαδή μια προσωπική λίστα με το περιεχόμενο που θέλετε να παρακολουθήσετε, ώστε να μην ψάχνετε κάθε φορά.
-Εδώ έχουμε τα εξής:

-PopCorn-Time: Υποστηρίζει την δημιουργία bookmarks.
-Flixtor: Δεν υποστηρίζει την δημιουργία bookmarks.
-Stremio: Υποστηρίζει την δημιουργία bookmarks.

ΕΞΤΡΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Υπάρχουν όμως και ορισμένα ακόμα στοιχεία που ανεβάζουν την χρηστικότητα. Αυτά θα του δούμε μεμονωμένα για την κάθε μια εφαρμογή:

1. POPCORN-TIME:

Στο επάνω δεξί μέρος του κεντρικού του παραθύρου, το PCT, έχει μερικά ακόμα εικονίδια. Αυτό με το γρανάζι είναι και οι Ρυθμίσεις που διαθέτει και θα δούμε αμέσως:

 

Είναι εμφανές ότι οι ρυθμίσεις και οι επιλογές που παρέχει είναι αρκετές. Αυτές είναι:

-Ρύθμιση επιλεγμένης γλώσσας της εφαρμογής (μενού, επιλογές κλπ).
-Επιλογή θέματος εμφάνισης μέσα από πέντε διαφορετικά (σκούρα και ανοιχτά).
-Επιλογή για την εμφάνιση ή όχι της βαθμολογίας της κάθε ταινίας στις μικρογραφίες.
-Ορισμός προεπιλεγμένης γλώσσας υποτίτλων (θα παίζουν αυτόματα αυτοί -πχ, ελληνικοί- σε όποιο περιεχόμενο επιλέξετε και υπάρχουν διαθέσιμοι.
-Καθώς και ορισμός προτίμησης για το μέγεθος και το χρώμα τους (από προεπιλογή είναι 32px και άσπροι).
-Επιλογή εμφάνισης ποιότητας στις ταινίες, ανάλογα τις προσωπικές προτιμήσεις (πχ, μόνο σε 720p).
-Ορισμός αν η αναπαραγωγή θα γίνεται σε full-screen και των επεισοδίων στις σειρές, αν θα ξεκινάει αυτόματα η αναπαραγωγή τους.
-Επιλογή για συγχρονισμό με το Trakt, την δικτυακή υπηρεσία που παρέχει ημερολόγιο προβολής των σειρών που σας ενδιαφέρουν και ταξινόμησής τους (αυτό το εισήγαγε από την έκδοση 3.71)
-Επιλογές για VPN, κάτι χρήσιμο σε χώρες, όπως η Αγγλία για παράδειγμα, που οι providers μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ορισμένες ιστοσελίδες (και άρα βάσεις δεδομένων) "πειρατικού" περιεχομένου.
-Τα αναγκαία στοιχεία για απομακρυσμένη σύνδεση (πχ, από άλλον υπολογιστή ή συσκευή Android/iOS) [στις Ρυθμίσεις, δουλεύει το δεξί κλικ του mouse].
-Πιο μετά, έχει κάποια στοιχεία -που καλό είναι να μην τα πειράξετε αν δεν ξέρετε τι κάνετε- τα οποία είναι η βασική πηγή αλίευσης των επεισοδίων στις σειρές (dht, port και όριο σύνδεσης). Με το "όριο σύνδεσης" θα μπορούσατε, ίσως, να παίξετε -λίγο- σε περιπτώσεις αργών συνδέσεων.
-Κατόπιν δίνει την επιλογή σε ποιον φάκελο του συστήματός σας θέλετε να αποθηκεύονται προσωρινά οι ταινίες που βλέπετε. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, μόλις κλείσετε την εφαρμογή, όλα αυτά θα σβηστούν (δημιουργείται ένας προσωρινός φάκελος και μέσα του αποθηκεύονται όλα, όσο έχετε ανοιχτό το PCT). Αυτό μπορεί να σας είναι χρήσιμο, σε μια τέτοια περίπτωση: [Πώς μπορείτε να βλέπετε ταινίες που για τον οποιοδήποτε λόγο διακοπήκαν στο Popcorn-Time, χωρίς να περιμένετε να φορτώσουν εκ' νέου και πώς να αποθηκεύετε ό,τι θέλετε]. Καλό θα ήταν να το αφήσετε στο default, δεν είναι κάτι σημαντικό ή μόνιμο που ενοχλεί σε άλλα σημεία άλλωστε.
-Αμέσως μετά δίνει την επιλογή για να αλλάξετε αν θέλετε την default επιλογή για το πού θα αποθηκεύονται τα δεδομένα σας (τα bookmarks σας στην προκειμένη) και τα σχετικά κουμπάκια για "Εξαγωγή" και "Εισαγωγή" της.
-Πιο κάτω έχει την επιλογή, αν θέλετε τα επεισόδια των σειρών να τα δείχνει από το πρώτο ή από το πιο πρόσφατο.
-Ύστερα, έχει την επιλογή για αυτόματη αναβάθμιση (δεν είμαι βέβαιος αν δουλεύει σωστά αυτό, μπορείτε πάντως να την κάνετε έτσι).
-Στο τέλος μια επιλογή: "Εορτασμός διάφορων Εκδηλώσεων". Δεν ξέρω με βεβαιότητα τι είναι αυτό, υποθέτω πως θα εννοεί για oscar και τέτοιου στυλ εκδηλώσεις.
-Και στο κάτω-κάτω μέρος, έχει τα κουμπάκια για εκκαθάριση της βάσης δεδομένων (των bookmarks σας) και επαναφορά της εφαρμογής στις default ρυθμίσεις.

Αρκετές οι επιλογές που σε κάμποσα σημεία ανεβάζουν την χρηστικότητα και βελτιώνουν την τελική εμπειρία χρήσης.

2. FLIXTOR:

Πιο λιτό στις επιλογές του, δίνει τα εξής:

-Ρύθμιση επιλεγμένης γλώσσας της εφαρμογής (μενού, επιλογές κλπ).
-Πιο μετά έχει κάποια στοιχεία -που καλό είναι να μην τα πειράξετε αν δεν ξέρετε τι κάνετε- τα οποία είναι η βασική πηγή αλίευσης των επεισοδίων στις σειρές (dht, port και όριο σύνδεσης). Με το "όριο σύνδεσης" θα μπορούσατε, ίσως, να παίξετε -λίγο- σε περιπτώσεις αργών συνδέσεων και την επιλογή σε ποιον φάκελο του συστήματός σας θέλετε να αποθηκεύονται προσωρινά οι ταινίες που βλέπετε. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, μόλις κλείσετε την εφαρμογή, όλα αυτά θα σβηστούν (δημιουργείται ένας προσωρινός φάκελος και μέσα του αποθηκεύονται όλα, όσο έχετε ανοιχτό το Flixtor). Καλό θα ήταν να το αφήσετε στο default, δεν είναι κάτι σημαντικό ή μόνιμο που ενοχλεί σε άλλα σημεία άλλωστε
-Αμέσως μετά την επιλογή -ενεργοποιημένη από default- για εκκαθάριση των δεδομένων κατά το κλείσιμο της εφαρμογής.
-Και στο τέλος, το κουμπάκι για επαναφορά της εφαρμογής στις default ρυθμίσεις.

Το Flixtor όμως, έχει μια ακόμα επιλογή -που αναφέραμε και πιο πάνω- τα Torrents, είναι προσβάσιμη από την side-bar του αριστερά και αυτό σημαίνει πως στο σχετικά πεδίο, μπορείτε να επικολλήστε ένα magnet-link, ώστε να το εντοπίσει, φορτώσει και αρχίσει αυτόματα την αναπαραγωγή του περιεχόμενου που περιέχει. Δυστυχώς όμως δεν είναι και τόσο σταθερό και ενδέχεται να σας βγάλει ένα σφάλμα αν το επιλέξτε, μη μπορώντας να κάνετε κάτι:

3. STREMIO:

Το Stremio, έχει μια εντελώς διαφορετική εμφάνιση και χωρίς να κρύβει τις μικρογραφίες από το κεντρικό του παράθυρο, πατώντας το κουμπάκι με το γρανάζι, εμφανίζει τις ρυθμίσεις του, σ' ένα μικρό πλαίσιο στο δεξί μέρος του κεντρικού του παραθύρου. Αυτές -στην παρούσα φάση της ανάπτυξής του- είναι λίγες και σαφείς:

-Μια επιλογή του είναι να εισάγετε τα δεδομένα σας από άλλη βάση (προφανώς εννοεί κανάλια βίντεο -δεν συνιστώ να εισάγετε τίποτα από το Facebook).
-Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή για τον ορισμό της cashe (από default είναι στα 2gb).
-Η επιλογή για logout που βλέπετε στο επάνω μέρος του πλαισίου των ρυθμίσεων είναι επειδή όταν το τρέξετε την πρώτη φορά, θα σας ζητήσει να κάνετε login.
-Διαθέτει επίσης και μια επιλογή για premium χρήστες, κάτι που δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα και ούτε έχουν ανακοινώσει κάτι  ουσιαστικό επί αυτού οι δημιουργοί του.


Το καθένα έχει κάτι διαφορετικό, ίσως στα σημεία για ορισμένους να υπερτερεί κάποια εφαρμογή, όμως και οι τρεις έχουν φιλικότητα χρήσης ακόμα και από άνθρωπο που δεν έχει δει ποτέ κάτι αντίστοιχο.


VPN σύνδεση:

Αναφερθήκαμε και πριν, στην ουσία πρόκειται για μια επιλογή σε χώρες που οι providers μπλοκάρουν συνδέσεις προς περιεχόμενο, είτε αν συντρέχουν λόγοι να κρύψετε την πραγματική σας ip.
Εδώ έχουμε:

Popcorn-Time: επιλογή για σύνδεση σε VPN μ' ένα κλικ

-PopCorn-Time: Δίνει επιλογή για σύνδεση vpn (πατώντας το εικονίδιο που είναι σαν κλειδαριά), σε δικό τους anomymous vpn server, με πολύ χαμηλές τιμές (το popcorntime.se δινει δωρεάν vpn δεν ξέρω με βεβαιότητα αν ισχύει ακόμα, νομιζω πως ναι).
-Flixtor: Δεν δίνει επιλογή για σύνδεση vpn.
-Stremio: Δεν δίνει επιλογή για σύνδεση vpn.

Επιπλέον χαρακτηριστικά:

Τα χαρακτηριστικά των Popcorn-Time και Flixtor, τα εξαντλήσαμε πιο πάνω. Ωστόσο το Stremio, έχει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά διαθέσιμα. Επιγραμματικά, είναι τα εξής:

-Η προσθήκη που υπάρχει εδώ είναι το Channels. Αυτή η επιλογή περιλαμβάνει μια μεγάλη λίστα από κανάλια χρηστών σε Youtube, Vevo, Vimeo κλπ, με ποικίλο περιεχόμενο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίσαμε πρόβλημα στην αναπαραγωγή περιεχομένου.
-Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το Callendar. Δηλαδή ένα ημερολόγιο προβολής των επεισοδίων από σειρές που έχετε εισάγει στην βιβλιοθήκη σας ("Αγαπημένα"), χωρίς έτσι να εξαρτάστε από κάποια εξωτερική εφαρμογή για την οργάνωσή τους.
-Μια άλλη καλή χρηστική επιλογή που έχει, είναι οι ειδοποιήσεις (πχ, για νέα επεισόδια).
-Εμφάνιση μικρογραφιών στο κάτω δεξί μέρος, με παρόμοιες ταινίες με αυτήν που επιλέξατε (μετά τις 3-4 πρώτες, μάλλον δεν είναι πάντα και τόσο παρόμοιες αυτές που προτείνει).
-Η εμφάνιση του εικονιδίου του στο system-tray για πιο γρήγορη πρόσβαση, εμφάνιση/απόκρυψη, κλείσιμο.

[δείτε αναλυτικότερη παρουσίασή του].

Χρόνος φόρτωσης περιεχομένου:

Αυτό θα ήταν κάπως άτοπο να το ορίσουμε, οι παράγοντες είναι αρκετοί (peers, σύνδεση, hardware), αλλά σε γενικές γραμμές και μιλώντας περισσότερο εμπειρικά, θα λέγαμε πως το περιεχόμενο φορτώνει πιο γρήγορα, κατά σειρά:

1. Stremio
2. Flixtor
3. PopCorn-Τime

Εδώ το Stremio, έχει εισάγει άλλο ένα καλό στοιχείο, καθώς αν αρχίσετε αναπαραγωγή ενός περιεχομένου και το σταματήσετε για κάποιον λόγο, δεν χρειαζεται να περιμένετε να ξαναφορτώσει, όταν ανοίξετε ξανά στο Stremio, καθώς το "απομνημονεύει":

Διαθέσιμος κώδικας:

Αν είναι δηλαδή ανοιχτού κώδικα ή όχι:

-PopCorn-Time; Είναι Ανοιχτού Κώδικα
-Flixtor: Είναι Ανοιχτού Κώδικα
-Stremio: Είναι Κλειστού Κώδικα, αν και χρησιμοποιεί πολλές open-source βιβλιοθήκες

Επιπλέον θετικά και αρνητικά:

-PopCorn-Τime: Οι διάφορες διαμάχες ανάμεσα στις ομάδες που ασχολήθηκαν με αυτό, δημιούργησαν ένα άσχημο κλίμα και μια κοιλιά στην πορεία της ανάπτυξής του. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν δυο εκδοχές του (se και iο), με ελαφρές διαφορές στο περιβάλλον του κεντρικού παραθύρου και ορισμένες μικρές στις ρυθμίσεις/επιλογές.

-Flixtor: Πολύ μικρή ομάδα ανάπτυξης που προφανώς δεν τα προλαβαίνει όλα, έχουν υπάρξει φορές με προβλήματα ανάμεσα στις εκδόσεις, και πολύ πρόσφατα (Απρίλιο 2015), πρόβλημα με την ιστοσελίδα της εφαρμογής.
Ενοχλητική και η ερώτηση επιβεβαίωσης, όταν πας να το κλείσεις.

-Stremio: Είναι αρκετά νέο για να γίνει εμπεριστατωμένη κριτική, πιστεύω πως είναι πολλά υποσχόμενο, μα σαν αρνητικά θα έβαζα πως είναι κλειστού κώδικα και το login που απαιτεί την πρώτη-πρώτη φορά που θα το τρέξεις. Ορισμένοι ίσως βρουν ενοχλητικά (όχι από πρακτικής πλευράς όμως) τα social-share-buttons που έχει.


Κατά τ' άλλα και οι τρεις εφαρμογές είναι απολύτως φιλικές, έχουν από default σκούρα χρώματα, κάτι που κατά την γνώμη μου, είναι "σωστό" για τέτοιου είδους εφαρμογές. Η εγκατάστασή τους είναι εύκολη (για την ακρίβεια σε Linux και OSX είναι portable), έχουμε επικοινωνία με τους δημιουργούς και των τριών και όλοι έχουν στα to-do αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, φροντίζουμε παράλληλα να μεταφράζουμε και στα ελληνικά αυτού του είδους τις εφαρμογές (αναμένουμε τα μεταφραστικά strings και από το Stremio), προσωπικά έχω και τις τρεις στο desktop και επιλέγω random, ανάλογα τα κέφια.
Το σημαντικότερο όλων είναι πως υπάρχουν και αξίζουν, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας, την στήριξή μας.
Οδηγίες εγκατάστασης και download links θα βρείτε στα άρθρα παρουσίασης τους, κάνοντας κλικ στ' όνομα του καθενός, στην αρχή του άρθρου.

>>> η ιστοσελίδα του PopCorn-Time (se)
>>> η ιστοσελίδα του PopCorn-Time (io)
>>> η ιστοσελίδα του Flixtor
>>> η ιστοσελίδα του Stremio

 • Σχόλια

1 Comments:

 1. Εικόνα Pirates
  Pirates (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 20, 2015 12:48 ΜΜ

  Πολύ καλό και αναγκαίο το συγκριτικό μα πιστεύω πως η σταθερή αξία είναι το Popcorntime αν και το Srremio φαίνεται πολύ σπουδαίο.
  Κρατάω την κατακλείδα του άρθρου "Το σημαντικότερο όλων είναι πως υπάρχουν και αξίζουν, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας, την στήριξή μας" γιατί είναι σημαντικό πραγματικά.

  Για το επίσης σημαντικό κομματι στην αρχή, δυστυχώς αυτή είναι η κοινωνία μας. Πρέπει να το πάρουν απόφαση όσοι μιλάνε για ανατροπές και τέτοια πως δεν μπορεί να γίνει επειδη περιστοιχιζόμαστε από μαλάκες και υποκριτές.
  Παρεμπιπτόντως το παράδειγμα με τον συγκεκριμένο που έχετε στην φωτογραφία είναι χαρακτηριστικό. Όσοι βολτάρουν χρόνια στο διαδίκτυο τον γνωρίζουν και ξέρουν πως πρόκειται για μαι γραφική φιγούρα. Και υποκριτική όμως.
  Δείτε στο screenshot το γιατί. Είναι από την σελίδα του, σύντομη αντιγραφή από άρθρο αλλού βέβαια όπως όλα όσα έχει εκεί είναι από δουλειές άλλων, αλλά ελάχιστη σημασία έχει,. Έχει όλα αυτά τα "παράνομα" στην σελίδα του. Όλα. και περιμένετε σε λίγο διάστημα να βάλει και το Stremio που μέχρι τώρα μόνο το Οsarena έχει βγάλει στο ελληνικό διαδίκτυο.
  Στους μαλάκες χρειαζεται φάπα και απομόνωση. Ας ζήσουν μόνοι τους, μα δυστυχώς είναι η πλειοψηφία.

  Δεν ξέρω αν θα φαίνεται η εικόνα βάζω και το link της

  kyriakosgr the grand malakas...

  https://2.bp.blogspot.com/-Lur0PIztIVI/VVxU8KDZ5qI/AAAAAAAAnV0/VqzsCmcyKhc/s1600/Screenshot.png

Scroll to Top