BETA

Porteus Kiosk: Μια διανομή για μηχανήματα κοινής δικτυακής χρήσης και κιόσκια

Εικόνα Alina

Οι ανάγκες για έναν κοινόχρηστο υπολογιστή που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εύρεση πληροφοριών στο διαδίκτυο είναι πλέον συχνή. Το ίδιο και τα κιόσκια τα οποία βρίσκονται σε δημόσια προσβάσιμα σημεία και επιτρέπουν την αλίευση συγκεκριμένων πληροφοριών. Είναι γνωστό πως για τέτοιες δουλειές τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι χαμηλού hardware και συνεπώς χρειάζονται ένα ευέλικτο και custom σύστημα προκειμένου να κάνουν αυτό για το οποίο προορίζονται. Εδώ είναι ένας τομέας που παλιότερες διασκευασμένες εκδόσεις των Windows είχαν αποτύχει οικτρά και, έτσι, το Linux αποτελεί μονόδρομο.
Έχουν δημιουργηθεί κάμποσες διανομές που στοχεύουν αποκλειστικά σε αυτό και που κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους. Ίσως η πιο διαδεδομένη είναι το Webconverger, μα υπάρχουν και άλλες διανομές για αυτό (πχ, το Just Browsing ή το Browser Linux - αν και δεν ξέρω άμα έχουν πρόσφατες εκδόσεις) με τις περισσότερες να βασίζονται στο πολύ ελαφρύ Puppy Linux, ενώ έχουν κυκλοφορήσει και scripts που μπορούν να δώσουν τέτοιες δυνατότητες σε κάποια Linux διανομή.

Σε αυτό ακριβώς στοχεύει και η διανομή Porteus Kiosk, ένα ελαφρύ λειτουργικό σύστημα Linux το οποίο έχει περιοριστεί ώστε να επιτρέπει μόνο την χρήση του web browser. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιήγησης έχει κλειδωθεί για να αποτρέψει τους χρήστες από την αλλοίωση των ρυθμίσεων ή την λήψη και εγκατάσταση λογισμικού.
Yπάρχει επιλογή ανάμεσα σε Firefox και Chrome browser, δεν γίνεται αποθήκευση του ιστορικού ή κωδικών πρόσβασης αφού με κάθε επανεκκίνηση του browser τα πάντα καθαρίζονται. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εύκολο μηχάνημα πρόσβασης στο διαδίκτυο σε οποιονδήποτε χώρο (σχολεία, βιβλιοθήκες, καφετέριες, ξενοδοχεία, γραφεία, τουριστικά κέντρα κλπ, μα και στο σπίτι σαν μηχάνημα για παιδιά πχ), ενώ μπορεί επιπλέον να ενσωματωθεί και σε κιόσκια (πχ για την εμφάνιση πληροφοριών, διαφημίσεων, εικόνων ή βίντεο συνεχούς ροής), καθώς συν τα άλλα ανταποκρίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα σε οθόνες αφής.
Φυσικά το γεγονός πως δεν χρειάζεται εγκατάσταση, μα μπορεί να τρέξει από ένα δισκακι ή usb-stick, ssd-card έτοιμο για χρήση ανά πάσα στιγμή, δίνει ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα. Μπορεί να τρέξει σε οπουδήποτε (x86_64) υπολογιστή ενώ το μέγεθός του είναι μόλις 60MB.

Κατεβάστε το Porteus Kiosk:

Μπορείτε να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα του:

[DOWNLOAD Porteus Kiosk]

Aν ο υπολογιστής που θα χρησιμοποιήσετε είναι πιο παλιός (32b αρχιτεκτονικής), θα κατεβάσετε μια άλλη έκδοση της διανομής: [DOWNLOAD]

Αφού την κατεβάσετε, μπορείτε είτε να την τρέξετε live, είτε να την εγκαταστήσετε σε κάποιον δίσκο ή σε usb-stick. Μπορείτε λοιπόν, να την «κάψετε» σε κάποιο cd δισκάκι ή σε ένα usb στικ.

>>> η ιστοσελίδα του Porteus Kiosk.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν επιθυμείτε εκτός από browser να έχει και κάτι περισσότερο (πχ, μια εφαρμογή επικοινωνίας, Media-player κλπ), μπορείτε να διαμορφώσετε μια custom έκδοσή της πολύ εύκολα με την ομώνυμη διανομή Porteus.

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 06, 2016 22:43 ΜΜ

  Δοκίμασα το Kiosk στα 32 και 64Bit σε desktop και laptop από USB rufus, αλλά μετά την αντίστροφη μέτρηση, τερματίζει σε όλες τις περιπτώσεις. Μήπως πρέπει να κάνω κάτι διαφορετικό;
  Υ.Γ. Χαιρετώ την πιο ανατρεπτική παρέα στον χώρο της πληροφορικής!

 2. Εικόνα constantinos
  constantinosΣεπ 06, 2016 23:20 ΜΜ

  Σου πετάει κάποιο σφάλμα πιο πριν; Μήπως υπάρχει συνδεδεμένη κάποια συσκευή που το κάνει αυτό;
  Όπως και να έχει, αν δεν σου κάθεται δοκίμασε το Webconverger, αντίστοιχο είναι, μα λόγω debian θα έχει και καλύτερη συμβατότητα υλικού.

 3. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΣεπ 07, 2016 02:53 ΠΜ

  το λεει και στη σελιδα του, οτι εχουν αναφερει πολλοι, ασυμβατοτητα με το rufus και το unetbootin. δοκιμασες με dd, οπως λεει και εκει? εγω το κοιταξα απο περιεργεια σαν live στον εξομοιωτη και τρεχει κανονικα. θα το ξανακατεβασω (γιατι βιαστηκα και το πεταξα) και θα το ριξω με την dd σε ενα loop device για να δοκιμασω (δεν εχω φλασακια, η partitions ευκαιρα). αλλα δεν θα το κρατησω γιατι «ξενερωσα» επειδη ζηταει να κατεβασει το μηρυκαστικο, πραγμα που δεν το κανει και πολυ βολικο, ουτε διαθεσιμο αμεσα. το webconverger το κατεβασα και λειτουργει κανονικοτατα, και μαλλον θα το κρατησω (αυτο εχει ηδη το μηρυκαστικο ετοιμο μεσα)

  update:... το περασα και σε «φλασακι» με την dd, και το φορτωσα στον εξομοιωτη, και ξεκιναει κανονικοτατα.

Scroll to Top