BETA

Πώς μπορείτε να ανακτήσετε τον χαμένο ή κλεμμένο υπολογιστή και συσκευή σας

Εικόνα Helen

Το να χάσεις τον φορητό σου υπολογιστή, είτε από αμέλεια είτε από κλοπή είναι πολύ πιο εύκολο απ' ό,τι νομίζετε. Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν υπάρχει λόγος να τους αναλύσουμε αφού θα πρέπει να μπούμε σε κοινωνικές, ταξικές, οικονομικές αναλύσεις που δεν έχουν και σχέση με το άρθρο.

Το θέμα είναι λοιπόν, τι γίνεται σε απώλεια του φορητού υπολογιστή μας ή συσκευής;

Έχουμε δώσει στο παρελθόν κάποιες λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό. Δείτε για παράδειγμα:

  Εγκαταστήστε μια εφαρμογή προστασίας της Android συσκευής σας από κλοπή  |  Android Security - Οι καλύτερες σουίτες υπηρεσιών εύρεσης χαμένης συσκευής  |  Ανακτήστε τις επαφές σας και βρείτε το χαμένο σας κινητό

Πιο κάτω ακολουθούν οι πιο καλές λύσεις αυτήν την εποχή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εντοπισμό ενός χαμένου υπολογιστή (επικεντρώνουμε σε αυτό, στο παρόν άρθρο), μα και συσκευής. H λειτουργία τους βασίζεται στον γεωεντοπισμό (geolocation), όπως για παράδειγμα ο τρόπος που εντοπίζουμε άλλες ip και που δουλεύουν πολλές τεχνολογικές συσκευές (πχ, τα gps).

PREY

Η δημοφιλέστερη και από τις καλύτερες εφαρμογές του είδους. Είναι multiplatform, δηλαδή διαθέσιμη για Linux, Windows, OSX, Android και iOS και έχει αποδείξει πολλές φορές την αξία του. Έχουμε κάνει αρκετές και πιο αναλυτικές αναφορές στο παρελθόν [#prey].

- Η διαδικασία είναι η εξής:

1. Δημιουργείτε έναν λογαριασμό στην σελίδα του: https://preyproject.com
2. Το κατεβάζετε: [DOWNLOAD]. Έχει έτοιμα πακέτα για όλους. Για άλλες Linux διανομές, το κατεβάζετε, αποσυμπιέζετε και διπλό κλικ στο ομώνυμο αρχείο του στον binary φάκελο. Για Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές, διπλό κλικ στο deb αρχείο του.
3. Αφού γίνει αυτό, το Prey θα προσθέσει την συσκευή στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του και θα την συνδέσει με τον λογαριασμό σας.
4. Κάντε login στην σελίδα του και συνδεθείτε για να αρχίσετε να παρακολουθείτε την συσκευή σας.

 

H εφαρμογή δουλεύει στο παρασκήνιο, η κάμερα του μηχανήματος καταγράφει τα πάντα χωρίς καμία ένδειξη ώστε να το αντιληφθεί αυτός που το έχει στην κατοχή του, και οι όλες διεργασίες γίνονται παρασκηνιακά.

 

Location Magic

Από την αρχή ξεκαθαρίζει πως δεν κάνει κάτι μαγικό. Ο εντοπισμός βασίζεται στα WIFI δίκτυα. Μόλις γίνει η σύνδεση του κλαπέντος μηχανήματος / συσκευής, σε κάποιο wifi δίκτυο, η θέση του "κλειδώνει" στον χάρτη της υπηρεσίας.
Και εδώ οι διεργασίες σύνδεσης της συσκευής / μηχανήματος γίνονται παρασκηνιακά. Πρόκειται για μια από τις αξιόλογες υπηρεσίες που επίσης έχει αποδείξει την αξία της στην διάρκεια της παρουσίας της. Και αυτό είναι multiplatform, μπορώντας να δουλέψει σε οποιονδήποτε υπολογιστή συνδέεται στο διαδίκτυο (πχ και σε RaspberryPi ή σε Arduino, Mac, Linux, Windows υπολογιστές) και επιπλέον είναι ανοιχτού Κώδικα.

- Και σε αυτό η διαδικασία είναι απλή:

1, Δημιουργείτε λογαριασμό στην σελίδα του: https://locationmagic.org/#register
2. Το εγκαθιστάτε στο μηχάνημά σας: [DOWNLOAD]. Σε Linux, ο πιο καλός τρόπος για να το εγκαταστήσετε, είναι να δώσετε στο τερματικό / κονσόλα σας, τις εντολές::

  1. wget https://locationmagic.org/install_scripts/locationmagic.sh
  2. sudo bash ./locationmagic.sh -install linux 70f0fc3f6c2fbb23a75a

Για άλλα unix-based συστήματα: [INSTALL].
Για OSX, RasbberryPi: [DOWNLOAD] (στο μέσο της σελίδας, το 2). Για Windows θα πρέπει να κάνετε request ώστε να σας σταλεί η δοκιμαστική του έκδοση.
3. To script τρέχει στον υπολογιστή σας αυτόματα και παρασκηνιακά, καταγράφοντας τις συνδέσεις. Αυτό στην συνέχεια στέλνει τα δεδομένα στο LocationAPI Unwired Labs (https://unwiredlabs.com), μια υπηρεσία εντοπισμού θέσης WiFi.

 

Dropbox

Αν χρησιμοποιείτε την cloud υπηρεσία του Dropbox, γιατί να μην το αξιοποιήσετε και για τον εντοπισμό του υπολογιστή / συσκευής σας; Βασικά αυτό θα μπορούσατε να το κάνετε και με άλλες cloud υπηρεσίες, αναφέρουμε όμως το Dropbox, αφού είναι το πιο διαδεδομένο (κακώς).

Αυτό μπορεί να γίνει επειδή το Dropbox (και άλλες cloud υπηρεσίες) κάθε φορά που μπαίνετε στο διαδίκτυο και τρέχει, συγχρονίζεται αυτόματα, καταγράφοντας στην ουσία την ΙΡ διεύθυνσή σας. Για να το πούμε πιο απλά, κάνει μια συνεχή παρακολούθηση της ΙΡ διεύθυνσής σας. Η διαδικασία για να γίνει αυτό είναι πολύ απλή και ολοκληρώνεται με δυο-τρία κλικ, ενώ μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε συσκευή ή υπολογιστή έχει το Dropbox εγκατεστημένο.

- Δείτε πώς γίνεται:

[Πώς να εντοπίσετε κλεμμένο υπολογιστή / συσκευή με το Dropbox]

Βασικά, μέχρι και απομακρυσμένη διαχείριση θα μπορούσατε να έχετε, μα δεν είναι και τόσο απλό, ούτε και ίσως τόσο έξυπνο σε κάποιες περιπτώσεις κλοπής.


 

Αυτές είναι κάποιες απλές λύσεις εντοπισμού του υπολογιστή, μα και των συσκευών σας σε περίπτωση κλοπής ή άλλης απώλειας. Ευνόητο πως θα πρέπει να προνοήσετε και να τις εγκαταστήσετε πριν συμβεί κάτι.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top