BETA

Πώς μπορείτε να τρέξετε DOS εφαρμογές και παιχνίδια σε Linux

Εικόνα constantinos

Προφανώς οι περισσότεροι που διαβάζετε αυτό το άρθρο, αρχίσατε τα υπολογιστικά σας βήματα μέσω του DOS. Αν και πρακτικά πλέον αυτό το λειτουργικό σύστημα είναι ξεπερασμένο και μόνο σαν ανάμνηση σε μερικούς από εμάς υπάρχει, θα κατέχει πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Τούτου λεχθέντος, κάποιοι από εσάς μπορεί ακόμα να θέλουν να κάνουν μια νοσταλγική βόλτα στο παρελθόν, τρέχοντας ορισμένα παιχνίδια και εφαρμογές του ΜS-DΟS στην Linux διανομή σας. Τα καλά νέα είναι, μπορείτε να το κάνετε χωρίς πολλή προσπάθεια (αφού το έκανε και "ανοιχτού" κώδικα η MS, ας μη την κακοκαρδίσουμε).
Πιο κάτω, είναι ορισμένες λύσεις που είναι από τις πιο απλές γι' αυτήν την δουλειά, με εύκολη εγκατάσταση καθώς υπάρχουν στους Διαχειριστές Πακέτων των διανομών σας (Κέντρο Λογισμικού, Yum, Yast, Software Manager, Synaptic κλπ):

DosBox

Το DOSbox είναι ένας οpen source emulator για dos για να σας βγάλει από την δύσκολη θέση και παράλληλα να σας φέρει στον νου αναμνήσεις από εκείνη την εποχή.
Είναι αξιόπιστο, σταθερό και τρέχει χωρίς πρόβλημα μια σειρά εφαρμογών και παιχνιδιών της εποχής χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
[δείτε αναλυτικότερη παρουσίασή του: DOSbox: Ένας open source emulator για DOS]

Όπως είπαμε, θα το βρείτε στους διαχειριστές πακέτων των διανομών σας και η εγκατάστασή του είναι δυο κλικ υπόθεση:

 

>>> η ιστοσελίδα του DOSbox.

 

DOSemu

Το DOSemu είναι ένας εξομοιωτής για υπολογιστές που επιτρέπει στο Linux να τρέχει ένα λειτουργικό σύστημα DOS σε μια εικονική x86 μηχανή. Αυτό σας επιτρέπει να τρέχετε πολλές εφαρμογές DOS.
- Κείμενο με χρώμα και εξομοίωση πλήρες πληκτρολογίου (μέσω ισχυρών πλήκτρων) μέσω τερματικού.
- Ενσωματωμένη υποστήριξη X, περιλαμβάνει σύνολο χαρακτήρων γραμματοσειράς IBM.
- Δυνατότητα γραφικών στην κονσόλα με τις περισσότερες συμβατές κάρτες γραφικών.
- Υποστήριξη DPMI ώστε να εκτελείτε DOOM.
- Υποστήριξη CDROM.
- Ενσωματωμένη υποστήριξη IPX και pktdrvr.

Kαι αυτό στους διαχειριστές πακέτων των διανομών σας:

 

>>> η ιστοσελίδα του DOSemu.

 

DOSBox Game Launcher

To DBGL είναι ένα java based graphical frontend για το DosBox που μας δίνει την δυνατότητα μ' ελάχιστες κινήσεις να παίξουμε κλασσικά παιχνίδια, στο desktop μας. Είναι διαθεσιμο για Linux, Windows, OSX και φυσικά απαιτεί openJDK ή Java για να τρεξει. Αυτή υπάρχει στ' αποθετήρια των διανομών σας και η εγκατάστασή της είναι ένα κλικ υπόθεση. Με το DBGL, μπορείτε φυσικά να τρέξετε όποια αντίστοιχα (DosBox) παιχνίδια έχετε καταχωνιασμένα (αν και απαιτεί λίγο κόπο, ώστε να διαμορφωθούν για το DBGL). Εκτός αυτού όμως, έχει και κάποιους τίτλους (σαν τους προαναφερόμενους) τα οποία μπορείτε να παίξετε άμεσα μ' ελάχιστες κινήσεις (δεν τα έχει όλα, λόγω νομικών ζητημάτων και έτσι επικεντρώνεται σε freeware και shareware τίτλους).

[δείτε παρουσίασή του και οδηγίες εγκατάστασης]

>>> η ιστοσελίδα του DBGL.

 

ScummVM

To ScummVM πρόκειται για μια εκπληκτική εικονική μηχανή (virtual machine) που επιτρέπει να τρέξουμε στο desktop μας μια σειρά από αξέχαστους τίτλους παλαιότερων εποχών, πολύ εύκολα και χωρίς πολύπλοκες ρυθμίσεις. Για την ακρίβεια, κάνει την ίδια δουλειά με το DosBox, με την διαφορά πως το Scumm, είναι αρκετά πιο ελαφρύ και λιγότερο πολύπλοκο, ενώ είναι διαθέσιμο για Linux, Windows, Android και OSX. Το περιβάλλον του απλό και λιτό, οι λίγες αναγκαίες ρυθμίσεις ποιότητας και έντασης βρίσκονται στο δεξί μέρος και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε το παιχνίδι που θέλετε και μόλις φορτώσει, να μπορείτε να παίξετε κανονικά.

[δείτε παρουσίασή του]

Και αυτό στους διαχειριστές πακέτων των διανομών σας, ενώ για Windows, OSX, το κατεβάζετε από την ιστοσελίδα του.

>>> η ιστοσελίδα του ScummVM.

 

Αυτοί είναι κάποιοι από τους καλύτερους τρόπους για... retro και νοσταλγία.
- Για περισσότερα: #retro.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top