BETA

Πώς να αποφύγετε τους καργιόληδες της κοινότητας Open Source

Εικόνα Maria

Το Open Source είναι η νέα προεπιλογή για πολλούς τομείς του λογισμικού (Ελεύθερο Λογισμικό VS Ανοιχτού Κώδικα). Ταυτόχρονα, όμως, το open source είναι διαφορετικό· και αυτό ακριβώς είναι που προκαλεί κάποια προβλήματα στους αρχάριους.

Ενώ είναι πολλοί αυτοί που απλοποιούν την λογική του Ανοιχτού Πηγαίου Κώδικα (Open Source), ταυτίζοντάς το με «το δωρεάν λογισμικό που μπορώ να κατεβάσω», στην ουσία το υποβιβάζουν αφού ο Ανοιχτός Κώδικας είναι πολύ περισσότερα.

Για να αξιοποιήσουν στο έπακρο το λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, οι εταιρείες και οι άλλοι μεγάλοι οργανισμοί πρέπει να είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στα έργα τα οποία είναι σημαντικά για αυτούς.
Αυτό βέβαια στην θεωρία· γιατί στην πράξη, δεδομένου το πόσο αφιλόξενες μπορεί να είναι κάποιες κοινότητες (τα έχουμε πει άλλωστε: Θέλουμε Φίλους, Όχι Κοινότητες), δεν είναι όλα πάντα τόσο ρόδινα μιας και μπορεί να εμπλακούν σε μια κατάσταση που θα συναντήσουν ανθρώπους τσιτωμένους, μυγιάγγιχτους, ευέξαπτους και εν γένει ανθρώπους που νοιάζονται πρώτα και πάνω απ' όλα για την τεχνολογία.

Ο Bert Hubert είναι επιχειρηματίας και προγραμματιστής, με 20ετή εμπειρία στη ανάπτυξη εμπορικού και ανοιχτού κώδικα λογισμικού και κύριος δημιουργός του δημοφιλούς PowerDNS που αν και αρχικά μια εμπορική αποτυχία ως κλειστού κώδικα, σήμερα, το (ανοιχτού κώδικα) open source PowerDNS (Domain Name System, Σύστημα Ονομάτων Χώρου / Τομέα στο Ιντερνέτ, το οποίο αποτελείται από σειρές καταλόγων, ιεραρχικά οργανωμένων, που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα ονόματα και τις διευθύνσεις των διάφορων πόρων του Διαδικτύου (δικτυακών τόπων, εξυπηρετητών ταχυδρομείου, εξυπηρετητών ονομάτων κλπ) εξυπηρετεί περίπου το 30% του συνόλου των ονομάτων τομέα του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.
Ο Hubert λοιπόν τονίζει πως

Η κοινότητα είναι ο καλύτερος δείκτης πρόβλεψης για το μέλλον ενός πρότζεκτ.

Οι ισχυρές κοινότητες χτίζουν ισχυρό λογισμικό. Το να βρείτε όμως μια κοινότητα που όχι μόνο θα χαιρετίσει την ανάληψη του έργου σας, αλλά και την συμβολή σας, μπορεί να αποβεί δύσκολο. Ιδού και το γιατί.

 

Μαθαίνοντας από το Linux

Πρώτα απ' όλα, είναι σημαντικό να βρείτε ένα έργο (πρότζεκτ) ανοιχτού κώδικα με δυναμική προώθησης.
Το γεγονός όμως ότι μια κοινότητα είναι μεγάλη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ο χώρος όπου θα θέλατε να αναπτύξετε δραστηριότητα και να στήσετε την επιχείρησή σας.

 

Linux, μία μεγάλη δυσαρεστημένη οικογένεια

Πάρτε για παράδειγμα το Linux. Ο Linus Torvalds, ο δημιουργός του Linux, ο άνθρωπος ο οποίος μεταμόρφωσε την τεχνολογία δις, που έδωσε στην κυκλοφορία το Linux πριν από δυόμισι δεκαετίες, παραδέχεται ότι έχει κάνει ένα κάρο λάθη όσον αφορά την κοινότητα Linux.

 

Linus Torvalds: Ο άνθρωπος που δεν χαμπαριάζει τίποτα

Αν έχω κάνει λάθος; Ένα μόνο; Ένα σκασμό λάθη

Όταν πριν από δύο χρόνια (το 2014), στο συνέδριο LinuxCon που εδώ και 8 χρόνια συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της κοινότητας Linux (κορυφαίους προγραμματιστές, χρήστες, community managers και γενικότερα εμπειρογνώμονες του χώρου) τον ρώτησαν αν υπάρχει κάτι που θα άλλαζε αν γύριζε τον χρόνο πίσω, ο Linus απάντησε πως έχει κάνει ένα κάρο λάθη:

If you could change a single decision you've made in the last 23 years, what would you do differently?

δηλαδή:

Αν μπορούσατε να αλλάξετε μία, και μόνο μία, απόφαση από όσες έχετε πάρει τα τελευταία 23 χρόνια, ποια θα ήταν αυτή; Και τι διαφορετικό θα κάνατε;

Και ο Linus, όπως πάντα, απαντάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια:

From a technical standpoint, no single decision has ever been that important... The problems tend to be around alienating users or developers and I'm pretty good at that. I use strong language. But again there's not a single instance I'd like to fix. There's a metric shitload of those.

σε απλά ελληνικά δηλαδή παραδέχτηκε ευθαρσώς πως:

Σε τεχνικό επίπεδο, δεν υπήρξε ποτέ καμία απόφαση που να ήταν δα και τόσο σημαντική... Τα προβλήματα που δημιουργούνται έχουν συνήθως να κάνουν με συμπεριφορές οι οποίες αποξενώνουν τους χρήστες ή τους προγραμματιστές· πρώτος και καλύτερος εγώ. Χρησιμοποιώ σκληρή γλώσσα και έντονους χαρακτηρισμούς. Αλλά και πάλι, δεν υπάρχει μόνο μία περίσταση για να την φέρω ως παράδειγμα ούτως ώστε να πω ότι θα άλλαζα κάτι σ' εκείνη την περίπτωση. Υπάρχει ένας σκασμός από παραδείγματα που θα μπορούσα να αναφέρω.

Όπως, για παράδειγμα, όταν είπε σε αυτόν τον προγραμματιστή ότι κάνει μ@λακίες:

*YOU* are full of bullshit.

ελληνιστί:

*ΕΣΥ*, είσαι όλο μαλακίες.

Ή όταν διαπόμπευε την Red Hat λέγοντας πως προσθέτει ηλίθιο κώδικα στον πυρήνα μόνο και μόνο για να ενθαρρύνει τις ανοησίες και σε άλλους ανθρώπους.

Ή όταν στην mailing list (λίστα ταχυδρομείου) του Linux Kernel όπου ο Linus απευθυνόμενος στον Matthew Garrett, προγραμματιστή της διανομής linux Fedora που σπονσοράρει η Red Hat, είπε:

Guys, this is not a dick-sucking contest. [...]

[...] If Red Hat wants to deep-throat Microsoft, that's *your* issue.

δηλαδή:

Παιδιά, δεν είναι εδώ διαγωνισμός για το πιο καλό τσιμπούκι. [...]

[...] Αν η Red Hat θέλει να κάνει το βαθύ λαρύγγι στην Microsoft, πρόβλημά «σας».

 

Και να 'ταν μόνο ο Linus;

Αλλά δεν είναι μόνο ο Torvalds. Και άλλοι συντηρητές πρότζεκτς μπορεί να είναι εξίσου καυστικοί, ή απλώς αφιλόξενοι για τους εν δυνάμει συνεισφέροντες.

Άλλοι, όπως το Docker [η πλατφόρμα λογισμικού ανοιχτού κώδικα που υλοποιεί εικονικοποίηση (virtualization) σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, χρησιμοποιεί τεχνολογίες του πυρήνα Linux όπως τα cgroups και οι χώροι ονομάτων πυρήνα (kernel namespaces), για να επιτρέπει σε ανεξάρτητα δοχεία λογισμικού (software containers) να εκτελούνται στο ίδιο λειτουργικό σύστημα και να αποφεύγεται έτσι η χρήση επιπλέον υπολογιστικών πόρων που θα απαιτούσε μια εικονική μηχανή (virtual machine), προσφέροντας αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την ανάπτυξη εφαρμογών σε απομονωμένες Περιοχές Χρήστη (User Spaces) οι οποίες ονομάζονται Software Containers (Δοχεία Λογισμικού)], έχουν κάνει περιστασιακά λάθη όταν οι αντιξοότητες αποκαλύπτουν έναν υποβόσκοντα ανταγωνισμό προς τα μέλη της κοινότητας που δεν συμβαδίζουν με την πορεία που επέλεξε ο επικεφαλής του έργου του. Όπως τότε (1 Δεκεμβρίου 2014) που το CoreOS (ένα ελαφρύ λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα βασισμένο στον πυρήνα Linux και σχεδιασμένο για να προσφέρει την δομή και το υπόβαθρο σε συστοιχίες υπολογιστών), ανακοίνωσε το λανσάρισμα του Rocket (γνωστό και ως rkt), ως εναλλακτική λύση του Docker, αμφισβητώντας το μοντέλο διεργασιών του Docker.

Αρχικά, το CoreOS χρησιμοποιούσε αποκλειστικά το Docker. Μάλιστα, ο Brandon Philips, συν-ιδρυτής και CTO (Chief Technical Officer, ανώτατος τεχνικός σύμβουλος της επιχείρησης, υπεύθυνος για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και την βελτίωση της τεχνικής και πληροφοριακής υποδομής) του CoreOS, έγινε και κορυφαίος συνεισφέρων του Docker και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του. Μετά όμως από την εν λόγω ανακοίνωση, που έκανε ο ιδρυτής του Alex Polvi, έγινε ο κακός χαμός, με τον ιδρυτή του Docker, τον Solomon Hykes, να εμπλέκεται σε λογομαχίες με κριτικούς, ανταγωνιστές και ενδιαφερόμενους θεατές, αμφισβητώντας την ακεραιότητα του CoreOS. Και όμως, όσο μάλωναν για την αγορά των Software Containers (Δοχείων Λογισμικού), άλλο τόσο αλληλοσυμπληρωνόταν.

Και μπορεί να πρόκειται για πρότζεκτς για τα οποία ενδιαφέρεστε μεν, μα απλά ως χρήστες. Θα πρέπει όμως να υπάρχουν και άλλα έργα όπου μπορείτε να κάνετε περισσότερα από το ένα απλό download (λήψη) του εν λόγω λογισμικού. Projects στα οποία θα θέλετε να δώσετε κι εσείς κάτι στην κοινότητα, βοηθώντας την έτσι να αναπτυχθεί.

 

Η διαδρομή σας στην Κοινότητα εξαρτάται από την εκάστοτε Κοινότητα

Για να πετύχετε μέσα σε μια κοινότητα, θα πρέπει να μάθετε κάποιες μικρές λεπτομέρειες για το πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο έργο.
Το Linux, για παράδειγμα, δεν είναι μία κοινότητα. Είναι πολλές. Έτσι, αυτό που «πιάνει» σε ένα υποσύστημα, πιθανότατα δεν θα πιάνει σε ένα άλλο.

Για παράδειγμα, ο Greg Kroah-Hartman, ο οποίος είναι προγραμματιστής, βρίσκεται στο «Top 5» των προγραμματιστών που ασχολούνται με τον πυρήνα Linux και, μεταξύ άλλων, είναι επιφορτισμένος με την συντήρηση του stable παρακλαδιού του πυρήνα, κατά κάποιον τρόπο δηλαδή, είναι «ομόλογος» του Linus αλλά - κυρίως - η δική του καλή ή κακή δουλειά επηρεάζει άμεσα την λειτουργία των υπολογιστών μας, ρωτήθηκε αν οι αρχάριοι (τα νέα μέλη της κοινότητας) θα πρέπει να κάνουν patches (να διορθώνουν) κάποια επιφανειακά πράγματα όπως τα κενά, τις παρατηρήσεις κλπ:

In them you often encourage us newbs to make patches to correct superficial things like whitespace, comments, etc., but it seems that lots of other maintainer around the web discourage and ridicule these patches. Do you stand by doing this or should it just be done long enough to learn the process in order to be prepared for real patches?

δηλαδή:

Στα βίντεό σας που έχω παρακολουθήσει συχνά ενθαρρύνετε εμάς τους αρχάριους να φτιάχνουμε patches για να διορθώσουμε επιφανειακά πράγματα όπως τα κενά, τις παρατηρήσεις, κλπ. Πολλοί συντηρητές όμως στο web εμπαίζουν αυτά τα patches. Όντως πιστεύετε πως θα πρέπει να γίνονται αυτά τα patches ή μήπως απλώς θέλετε να κάνουμε τέτοιου είδους patches για αρκετό καιρό ώστε να μάθουμε την διαδικασία, προκειμένου να προετοιμαστούμε για τα πραγματικά patches;

Η απάντησή του; Χμμμ...:

Other subsystem maintainers consider whitespace and spelling fixes to be a waste of their time, and it is, as they don’t want to deal with that type of stuff. So don’t do whitespace fixes for their subsystems, do it in the areas of the kernel where it is encouraged and common. A specific example of that is the drivers/staging/ area of the kernel, I maintain that part and want you to send in whitespace fixes as I know it is a way to get people involved and that is what I want to encourage and do.

που σημαίνει:

Άλλοι συντηρητές του υποσυστήματος θεωρούν πως, οι διορθώσεις των κενών και της ορθογραφίας, είναι χάσιμο χρόνου· και είναι, αφού δεν θέλουν να ασχοληθούν με τέτοιου είδος πράγματα.

Μην κάνετε λοιπόν τέτοιου είδους διορθώσεις για τα υποσυστήματά τους· κάντε το για τους τομείς του πυρήνα, όπου ενθαρρύνεται και είθισται να γίνεται. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα είναι ο τομέας με τους οδηγούς / την ανασυγκρότηση του πυρήνα, που τον συντηρώ εγώ και θέλω να μου στέλνετε αυτές τις επιφανειακές διορθώσεις καθώς ξέρω ότι είναι ένας τρόπος για να κάνουμε τους ανθρώπους να εμπλέκονται και να συμμετάσχουν· και αυτό είναι που θέλω να σας ενθαρρύνω να κάνετε και εσείς.

Ο Kroah-Hartman θέλει να ενθαρρύνει τους νέους προγραμματιστές. Άλλοι δεν το κάνουν.
Έχετε λοιπόν να πάρετε μία πολύ σημαντική απόφαση: να επιλέξετε την σωστή κοινότητα, αυτήν που να είναι η κατάλληλη όχι μόνο για τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά σας, αλλά και σε σχέση με το πόσο αντέχετε τον πόνο.

 

Ο Lennart Poettering, προγραμματιστής της RedHat που εργάστηκε και πάνω στο PulseAudio και σκέφτηκε (όχι μόνος του φυσικά) και υλοποίησε το systemd, έχει τονίσει για το Linux και την κοινότητα Open Source πως είναι μόνον για χοντρόπετσους:

Much of the Open Source community tries to advertise the community as one happy place to the outside. Where contributions are valued only by their technical quality, and everybody meets at conferences for beers. [...]

[...] If you are a newcomer to Linux, either grow a really thick skin. Or run away, it's not a friendly place to be in. It is sad that it is that way, but it certainly is.

The Linux community is dominated by western, white, straight, males in their 30s and 40s these days. I perfectly fit in that pattern, and the rubbish they pour over me is awful. I can only imagine that it is much worse for members of minorities, or people from different cultural backgrounds, in particular ones where losing face is a major issue. [...]

[...] Open Source is awful in many ways, and people should be aware of this.

ελληνιστί:

Μεγάλο μέρος της κοινότητας Ανοιχτού Κώδικα προσπαθεί να διαφημίσει την κοινότητα, για να φαίνεται προς τα έξω, ως ένας ευχάριστος χώρος. Ένας χώρος όπου οι εισφορές αποτιμώνται μόνο από την τεχνική ποιότητά τους, και τα συνέδρια είναι μια ευκαιρία για να συναντηθούν όλοι μαζί και να πιουν μπύρες. [...]

[...] Αν είσαι νέος στο Linux, έχεις δύο επιλογές:
Ή να γίνεις πραγματικά παχύδερμος (να μην επηρεάζεσαι από τίποτα και να είσαι αναίσθητος στις επικρίσεις).
Ή να τρέξεις μακριά και όπου φύγει φύγει. Γιατί η κοινότητα του Linux δεν είναι κάποιος φιλικός χώρος που θα σε καλοδεχθεί. Είναι λυπηρό, μα έτσι έχουν τα πράγματα, το μόνο σίγουρο.

Στην κοινότητα του Linux δεσπόζουν οι λευκοί, στρέιτ άντρες του δυτικού κόσμου, τα αρσενικά κάπου εκεί, γύρω στα '30 τους και στα '40 τους. Εγώ ταιριάζω απόλυτα σε αυτό το μοτίβο· και, παρόλα αυτά, έχω δεχθεί και συνεχίζω να δέχομαι τα δηλητηριώδη βέλη της κοινότητας. Μπορώ μόνο να φανταστώ ότι είναι πολύ χειρότερα για τα μέλη των μειονοτήτων, ή για τους ανθρώπους από διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα, ιδίους για όλους εκείνους που η αξιοπρέπεια είναι θέμα γοήτρου και δεν ανέχονται να τους ταπεινώνουν. [...]

[...] Το Open Source είναι απαίσιο από πολλές απόψεις, και οι άνθρωποι θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό.

 

Μάθετε την Κοινότητά σας

Πολύ σημαντικό είναι πρώτα να «παρακολουθήσετε» την κοινότητα, πριν γίνετε μέλος και πέσετε με τα μούτρα στην δουλειά.

Σε ένα project, ακόμη και αν οι πρωτεργάτες του είναι οι πιο εγκάρδιοι του κόσμου, δεν θα εκτιμήσουν (πολλώ μάλλον δεν θα χαιρετίσουν) κάποιον που κάνει πολύ βαβούρα χωρίς πρώτα να καταβάλλει προσπάθειες για να μάθει τους κανόνες εμπλοκής στην συγκεκριμένη κοινότητα.

Αυτή είναι ούτως ή άλλως μια καλή στρατηγική· σε ορισμένες κοινότητες, όμως, είναι επιτακτική ανάγκη. Πάρτε, για παράδειγμα, το μήνυμα του επικεφαλής του έργου OpenLDAP (Lightweight Directory Access Protocol, ένα πρωτόκολλο ανοιχτού προτύπου για την πρόσβαση σε υπηρεσίες καταλόγου X.500), Howard Chu [που είναι αυτός ο οποίος μετέφερε το SQLite 3.7.7.1 (σύστημα διαχείρισης σχεσιακών βάσεων δεδομένων που περιέχεται σε μια C προγραμματιστική βιβλιοθήκη) για να χρησιμοποιεί Openldap MDB αντί για τον αρχικό κώδικα Btree και το απεκάλεσε προσαρμογή στο SQLite] στους επίδοξους συνεργάτες στο πρότζεκτ OpenLDAP:

On a slightly more pointed note - if you post to this list and your message is deemed off-topic or insufficiently researched, you *will* be chided, mocked, and denigrated. There *is* such a thing as a stupid question. If you don't read what's in front of you, if you ignore the list charter, or the text of the welcome message that is sent to every new subscriber, you will be publicly mocked and made unwelcome.

δηλαδή:

Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν, παρότι μπορεί να εκληφθεί ως αυστηρή αυτή η παρατήρηση, θα διαπιστώσεις πως δεν είναι - εάν δημοσιεύσεις σε αυτήν την λίστα και το μήνυμά σου θεωρηθεί εκτός θέματος ή ανεπαρκώς τεκμηριωμένο, *θα* δεχθείς επίπληξη, χλευασμό και διασυρμό.
*Υπάρχει* ηλίθια ερώτηση. Εάν δεν διαβάζεις αυτό που έχεις μπροστά σου, αν αγνοήσεις τον καταστατικό χάρτη ή το κείμενο που αναγράφεται στο μήνυμα του καλωσορίσματος το οποίο αποστέλλεται σε κάθε νέο συνδρομητή, θα σε εμπαίζουν δημοσίως και θα έχεις καταστεί ανεπιθύμητος.

 

Το μήνυμα του Chu οδηγεί τον Hubert στο συμπέρασμα, ότι η πιο σημαντική απόφαση είναι η επιλογή της κοινότητας. Η συμπεριφορά της είναι και η καλύτερη... πρόγνωση για το μέλλον σου:

So in short.. before picking a technology to depend on, investigate how they deal with feature requests, bug reports and questions. What you will learn is the best predictor of how the project will serve you (and vice versa!) over the coming years.

ελληνιστί:

Εν κατακλείδι, πριν επιλέξεις μια τεχνολογία από την οποία θα εξαρτάσαι, διερεύνησε πρώτα πώς αντιμετωπίζουν και πώς χειρίζονται τα αιτήματα, τις αναφορές σφαλμάτων και τις ερωτήσεις.

Γιατί;
Επειδή αυτά που θα μάθεις είναι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης για το πώς το πρότζεκτ θα σου ανταποδώσει (και το αντίστροφο!) τα επόμενα χρόνια.

Με λίγα λόγια, όχι μόνο θέλεις να βασιστείς σε μια αξιόπιστη κοινότητα, αλλά αν πρόκειται και να συμβάλλεις σε αυτό το έργο, θέλεις να είσαι σίγουρος πως θα αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου. Αν δεν μπορεί να σε κάνει να νιώθεις έτσι, τότε θα πρέπει να βρεις κάποιο άλλο πρότζεκτ. Επειδή εν τέλει, ο ανοιχτός κώδικας, το ζητούμενο είναι η κοινότητα, και όχι απλώς ο κώδικας.

 

Βασικές πηγές [1] - [2] - [3] - [4]

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα tsallinia
  tsallinia (χωρίς επαλήθευση)Νοε 04, 2016 11:43 ΠΜ

  Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό σου άρθρο. Αχ τι μου θύμησες...

  Η ωραιότερη κοινότητα που γνώρισα ποτέ ήταν αυτή tου kde (2.x) και η χειρότερη του linux mint (αυτός και ο λόγος που το έβγαλα 2 μέρες πριν).

 2. Εικόνα Maria
  MariaΝοε 04, 2016 13:42 ΜΜ

  tsallinia, σ' ευχαριστώ πολύ.
  Η αλήθεια είναι πως, άσχετα από την κοινότητα, εγώ παραμένω σταθερή στο Linux Mint με περιβάλλον Mate.
  Δεν έχω συναντήσει κανένα απολύτως πρόβλημα από αυτά που ακούω σε άλλες διανομές, και από την πρώτη στιγμή τα πάντα όλα λειτουργούσαν ρολόι. Ό,τι δοκίμασα να ψάξω (για να δω αν μπορούσα να βοηθήσω σε κάποια απορία), το βρήκα με ένα δυο κλικ.

  Γενικότερα, δεν είμαι ακόλουθος κάποιας κοινότητας, υπό την έννοια ότι για μένα, όλες οι κοινότητες είναι σημαντικές και θα πρέπει να βοηθούμε όσο και όπως μπορούμε.
  Ναι, σίγουρα η κοινότητα είναι σημαντική για να λύσουμε την όποια απορία μας.
  Η κοινότητα Ubuntu, για παράδειγμα, είναι μία πολύ μεγάλη κοινότητα και όλα τα μέλη της σκίζονται να βοηθήσουν.

  Μα από την άλλη, ποιος ο λόγος να απορρίπτουμε μια διανομή λόγω κοινότητας; Και το osarena τι το έχουμε;
  Here is OSarena!

 3. Εικόνα Christos Alexiou

  Είμαι χρήστης Linux εδώ και μία διετία. Δεν μπορώ να πω πως αυτό είναι πολύς χρόνος αλλά στο διάστημα αυτό, όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισα - είτε ήταν απλά είτε πιο σύνθετα - δεν λύθηκαν σίγουρα με τη βοήθεια ούτε της κοινότητας της διανομής, ούτε των γενικών κοινοτήτων για το Linux. Αυτό που έχω συμπεράνει από την ολιγόχρονη παραμονή στο κόσμο του Linux, είναι πως ή έχεις τη διάθεση να διορθώσεις κάποια πράγματα μόνος σου, βουτόντας τον εαυτό σου κυριολεκτικά στα σκατά... ή μπορείς να κλάψεις για το ότι αποφάσισες να κάνεις format τον δίσκο σου και να γίνεις κάτοικος της Linuxοπίας...

  Μιλώ με όλο το σεβασμό προς τους απανταχού παρόντες Linuxάδες: το Linux είναι ίσως το βασικότερο υλικό για τη κατασκευή των πιο χρήσιμων εργαλείων που υπάρχουν. Ever. Αλλά προς Θεού: δεν πρέπει να συμπεριφέρεστε σαν να ανακαλύπτετε τη βαρύτητα κάθε μέρα. Chill και δείξτε το καλό σας πρόσωπο.

  Αλλιώς από Κουπερτίνο μέχρι Σανγκάη, θα μας κράζουν και θα έχουνε και δίκιο.

 4. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Νοε 06, 2016 14:00 ΜΜ

  Για σήμερα δεν έχω μια εικόνα το τι γίνεται και τι συμπεριφορές υπάρχουν στην ελληνική κοινότητα. Όμως κατά τα μέσα του 90' όταν το Linux ήταν στα πρώτα βήματα εδώ, δεν υπήρχε διαδίκτυο, υπήρχε μια μικρή κοινότητα διαμέσου των mail των BBS, όπου τα άτομα που την απάρτιζαν δεν ήταν φιλικά, έριχναν αρκετές ειρωνίες και κακίες.

  Μπορώ να σου πω μια κακία που θυμάμαι ακόμα, η τότε διανομή που κυκλοφορούσε ήταν το Slackware, μια δύσκολη διανομή. Όταν λοιπόν κάποιος είχε κάνει σχόλιο γι' αυτό, ένας άλλος απάντησε "Ποιός είπε πως ένα Λ/Σ θα πρέπει να είναι φιλικό προς τον χρήστη"; Εννοείται πως σε διανομή τέτοιου είδους, αν δεν δούλευες CLI, δεν έκανες τίποτα, μην σου πω πως έπρεπε να κάνεις compile πηγαίο κώδικα, και δεν δούλευαν όλα.

  Σήμερα, αναλογίζομαι αυτές τις κακίες, και αναρωτιέμαι, αν τελικά είχαν δίκιο. Και εννοώ πως ο καθένας εντελώς άσχετος με τα υπολογιστικά μπαίνει στο διαδίκτυο, η έχει έναν υπολογιστή, και γεμίζει τις σελίδες με σκουπίδια και απρεπή σχόλια, η εμπορευματοποίηση, η βλέπεις χρήστες σε πανικό που ζαλίζουν φίλους και γνωστούς για ιούς και καταστροφές που έπαθαν.

  Θέλω να πω, είμαι σκεπτικός πάνω στην τότε ρήση εκείνου του linux user, και το αν τα σχόλια τους ήταν σωστά τοποθετημένα.

Scroll to Top