BETA

Πώς να δείτε 3D ταινίες με τον VLC

Εικόνα Helen

Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά αποτελεί σήμερα την αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη, δίπλα στην γλυπτική, στην ζωγραφική, στον χορό, στην αρχιτεκτονική, στην μουσική και στην λογοτεχνία. Αρχικά εμφανίστηκε περισσότερο ως μια νέα τεχνική καταγραφής της κίνησης και οπτικοποίησής της, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο όρος (κινηματογράφος = κινήματα + γραφή). Στην Γαλλία, οι αδελφοί Ογκύστ και Λουί Λυμιέρ, βασιζόμενοι στο κινητοσκόπιο των Ντίκσον και Έντισον, εφηύραν τον κινηματογράφο (cinematographe) που αποτελούσε μία φορητή κινηματογραφική μηχανή, λήψεως, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ. Την 28η Δεκεμβρίου του 1895, έκαναν και την πρώτη δημόσια προβολή, στο Παρίσι. Η ημερομηνία αυτή αναφέρεται από πολλούς ως η επίσημη ημέρα που ο κινηματογράφος, με την σημερινή του γνωστή μορφή, έκανε την εμφάνισή του. Εκείνη την δημόσια προβολή παρακολούθησαν συνολικά 35 άτομα επί πληρωμή και προβλήθηκαν δέκα ταινίες συνολικής διάρκειας περίπου δεκαπέντε λεπτών. Οι πρώτες κινηματογραφικές ταινίες ήταν μικρής διάρκειας, παρουσιάζοντας συνήθως στατικά, μία σκηνή της καθημερινότητας.

Φυσικά, από τότε μέχρι σήμερα η εξέλιξη ήταν τεράστια και πλέον εδώ και δεκαετίες έχουν την δυνατότητα προβολής multimedia περιεχομένου σε τρεις διαστάσεις (3D) αν και η αλήθεια είναι πως η μακρά πορεία της τρισδιάστατης τεχνολογίας φθάνει μέχρι τα γεννοφάσκια της ίδιας της φωτογραφίας. Με μια εφεύρεση του 1844, το Stereoscope, ο David Brewster κατόρθωσε να αιχμαλωτίσει τρισδιάστατες εικόνες, φωτογραφίζοντας το ίδιο θέμα από δύο οπτικές γωνίες, και τις μετέφερε στα μάτια παρέχοντας στον θεατή φακούς που δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση του βάθους.
Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, εμφανίστηκαν κι άλλες ανάλογες εφευρέσεις για τρισδιάστατες, στατικές εικόνες. Όταν ανακαλύφθηκε ο κινηματογράφος, στα τέλη του 19ου αιώνα, προέκυψε γρήγορα και η ιδέα να εφαρμοστεί η στερεοσκοπική μέθοδος και στην νεογέννητη αυτή τέχνη..
Σίγουρα έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που 3D σήμαινε απλώς σφαίρες που έρχονται κατά πάνω μας σε φτηνές ταινίες τρόμου. Το Gravity και το Avatar ήταν χαρακτηριστικές περιπτώσεις στις οποίες η 3D πλευρά τους παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, που το να τις δει κάποιος στις 2 διαστάσεις αφαιρεί κάτι από την ουσία της, κι όχι μόνο στιγμιαία ξεπετάγματα.

Έχοντας πλέον την δυνατότητα ποιοτικής προβολής multimedia στους υπολογιστές μας, θα ήταν αδύνατο να απουσιάζει και το 3D περιεχόμενο. Ταινίες, μουσική, ντοκιμαντέρ και πολλά ακόμα βίντεο έχουν γυριστεί σε τρισδιάστατη μορφή προσφέροντας μια εντελώς ξεχωριστή εμπειρία. Υπάρχουν αρκετά λογισμικά τα οποία συνεχώς εξελίσσονται και ειδικεύονται σε αυτό ακριβώς το πράγμα. Ο sView, ο ExMplayer και ο Bino είναι ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις Media Players που μπορούν ν' αναπαράγουν 3d περιεχόμενο.

Όμως δεν είναι οι μόνοι, καθώς θα ήταν αδύνατο ο VLC, o κορυφαίος των κορυφαίων Media Player να μην  έχει αυτήν την δυνατότητα αναπαραγωγής 3d περιεχομένου. Βλέπετε ο VLC που είναι διαθέσιμος για όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα, έχει πολλές δυνατότητες και χαρακτηριστικά και μάλλον δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μπορεί να κάνει τα πάντα με τα σημερινά δεδομένα. Βέβαια, οι δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά που διαθέτει θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ανάλογα τις ανάγκες, μπορώντας να κάντε τα πάντα με αυτόν (δείτε ένα παράδειγμα κάποιων όχι και τόσο γνωστών δυνατοτήτων του και ακόμα περισσότερα στο tag: #vlc).
H δε ενεργοποίηση της δυνατότητας για παρακολούθηση 3d περιεχομένου είναι πανεύκολη και μπορεί να ενεργοποιηθεί με 2-3 κλικ ώστε να είναι έτοιμος ν' αναπαράγει άμεσα αυτού του είδους multimedia αρχεία.   

Ενεργοποίηση του 3D Player στον VLC

H διαδικασία είναι η ίδια παντού ασχέτως του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιείτε.
Υποθέτουμε πως έχετε ήδη εγκατεστημένο τον VLC (σε Linux υπάρχει στους Διαχειριστές Πακέτων όλων των διανομών).
Θα χρειαστείτε όμως να έχετε και ένα 3d video να παίζει, καθώς είναι αναγκαίο προκειμένου να ενεργοποιηθεί η σχετική επιλογή στον VLC.
Επειδή προφανώς δεν έχετε κάποιο, μπορείτε να κατεβάσετε αυτό το 3d βίντεο από το YouTube που είναι ένα trailer της ταινίας Avatar [DOWNLOAD].
(αν δεν ξέρετε πώς να το κατεβάσετε, χρησιμοποιήστε το addon "Download Helper", αν και υπάρχουν και σελίδες που βάζοντας ένα url από το YοuTube κατεβάζουν το βίντεο στον υπολογιστή σας.

Ανοίξτε τον VLC και κάντε drag & drop στο παράθυρό του το βίντεο που κατεβάσατε.
Αφού αρχίσει η αναπαραγωγή του βίντεο, από το μενού του VLC, στο επάνω μέρος, θα πάτε:

Εργαλεία > Εφέ και φίλτρα [Tools > Effects and Filters]

Από το νέο παραθυράκι που θ' ανοίξει, κάντε κλικ στην καρτέλα:

Εφέ βίντεο [Video Effects]

Από εκεί επιλέξτε την καρτέλα:

Για προχωρημένους [Advanced]

Στο κάτω μέρος αυτής της καρτέλας, θα χρειαστεί να κάνετε κλικ και να ενεργοποιήσετε την επιλογή:

Anaglyph 3D

και κλείστε αυτό το παραθυράκι των ρυθμίσεων.

Αυτό ήταν, πλέον μπορείτε να φορέσετε τα ειδικά μπλε - κόκκινα 3d γυαλιά (θα τα βρείτε εύκολα και πολύ φτηνά στην αγορά, έχουν και τα κινέζικα μαγαζιά) και να παρακολουθήστε το 3d περιεχόμενο στον VLC σας.

Για υπότιτλους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το VLSub, ένα extension του VLC με το οποίο μπορείτε εύκολα και γρήγορα να αναζητήσετε και να κατεβάσετε υπότιτλους για τις ταινίες σας από το opensubtitles.org, στο οποίο και θα βρείτε υπότιτλους σε πολλές γλώσσες, ανάμεσα τους και ελληνικά και με πολύ υλικό [δείτε σχετικά: Κατεβάστε και συγχρονίστε υπότιτλους στον VLC] ή με όποιο άλλο λογισμικό χρησιμοποιείτε (θα βρείτε αρκετό υλικό εδώ: #subs].

3D ταινίες

Και αν δεν ξέρετε, ορίστε κάποιες ταινίες (προτάσεις από το oneman.gr) που έχουν γυριστεί και με 3D τεχνολογία και μπορείτε να τις κατεβάσετε ώστε να τις παρακολουθήσετε. Είναι απλά ένα δείγμα, υπάρχουν πολλά περισσότερα αν ψάξετε. Όσο για τις πιο κάτω ταινίες, εύκολα θα τις εντοπίσετε από τα torrents.

Prometheus

Το "Prometheus" δεν είναι μια εντυπωσιακή, με προφανή τρόπο, ταινία. Δεν έχει αυτό το έξτρα 3D gimmick κάποιων εκ των παραπάνω. Δεν είναι καν μια τρομερά καλή ταινία. Όμως η 3D φωτογραφία αυτού του έργου είναι κάτι που ειλικρινά δεν έχω ξαναβιώσει. Κάθε κόκκος ατμόσφαιρας ήταν ζωντανός μπροστά σου και γύρω σου. Από λεπτομέρειες της φύσης όπως οι καταρράκτες ή τα σύννεφα του μυστηριώδους πλανήτη, μέχρι επιβλητικής ομορφιάς 3D ογκόλιθοι όπως ένας τρισδιάστατος χάρτης ή ένα ολόγραμμα που γέμιζε το τούνελ, τα πάντα σε αυτήν την ταινία ήταν φτιαγμένα με απόλυτο δεδομένο πως αντηχούν στις τρεις διαστάσεις. Το 3D εδώ παύει να είναι κάτι παραπάνω. Είναι κάτι δεδομένο, και ως τέτοιο χρησιμοποιείται. Κανείς δεν το έχει κάνει καλύτερα. Ειλικρινά, έπρεπε να είσαι εκεί.

Gravity

Ο Αλφόνσο Κουαρόν κι ο Εμάνουελ Λουμπέζκι χρησιμοποιούν την επιπλέον διάσταση για να δώσουν βάθος και όγκο στο απόλυτο μαύρο. Ποτέ δεν έχω φύγει από την αίθουσα τόσο εντυπωσιασμένος με μια ταινία και ταυτόχρονα τόσο σίγουρος πως στις δύο διαστάσεις θα χάνει πολύ μεγάλο μέρος της γοητείας της - ακριβώς επειδή εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες του 3D.

Avatar

Μια από τις ταινίες που το 3D μεγαλουργεί και είναι βασικό συστατικό της.

Tron: Legacy

Μια ταινία που διαδραματίζεται μέσα σε ένα βιντεοπαιχνίδι; Ναι, προφανώς. Επίσης ο Κοσίνσκι (που αργότερα έκανε το "Oblivion") έχει υπέροχη αίσθηση για το πώς να κάνει έναν πλαστό, sci-fi κόσμο να μοιάζει πιο "χρησιμοποιημένος" και αληθινός από όσο έχει το δικαίωμα να μοιάζει. Υπάρχουν σκηνές μεγάλης ομορφιάς.

Hugo

Ο Μάρτιν Σκορσέζε νομιμοποιεί καλλιτεχνικά το 3D μια για πάντα, συνδέοντάς το με τις απαρχές της κινηματογραφικής τέχνης. Το να βλέπουμε τα βουβά φιλμάκια του Ζορζ Μελιές στις τρεις διαστάσεις είναι ένα σινεφιλικό δώρο που κορυφώνει μια πορεία 100+ χρόνων ύπαρξης σινεμά.

Drive Angry

Το πόσο απίστευτα καλή αίσθηση της 3D δράσης έχει ο Πάτρικ Λούσιερ. Πολλές περιπέτειες, ειδικά μέχρι πριν 3-4 χρόνια, γυρίζονταν κανονικά και μετά μετατρέπονταν σε 3D (δεν είμαι καθόλου φαν), όμως το "Drive Angry" ηγήθηκε ενός πρώτου κύματος ταινιών που γυρίστηκαν εξαρχής με την λογική μιας τρισδιάστατης παλέτας δράσης. Είναι προφανώς βλακώδες, αλλά είναι παντού.

Cave of Forgotten Dreams

Και ντοκιμαντέρ η λίστα, επειδή, προφανώς. Ο Βέρνερ Χέρτζογκ μας ξεναγεί στα σπήλαια όπου βρίσκονται τα παλιότερα καταγεγραμμένα ανθρώπινα σχέδια σε τοίχους και, ακούγεται κλισέ, αλλά το να βλέπεις αυτά τα απομεινάρια πολιτισμού από δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν, να ξεπετάγονται μπροστά σου, είναι ανατριχιαστικό.

Resident Evil: Retribution

Ο Πολ Γ.Σ. Άντερσον επιστρέφει στο 5ο "Resident Evil" κάνοντας κάτι εντελώς μοναδικό. Αντί να στήσει μια καινούρια περιπέτεια, κάνει mash-up όλων των προηγούμενων, βάζοντας χαρακτήρες να πολεμάνε εχθρούς (και με συμμάχους) νέους και παλιούς. Κι επειδή είναι ένας σκηνοθέτης με εκπληκτική αίσθηση του χώρου και της δράσης, ποτέ ξανά δεν έχεις νιώσει, βλέποντας μια ταινία, πως είσαι μέσα στο Danger Room των X-Men κι απλά ζεις μια τρομερά πειστική προσομοίωση.

Life of Pi

Δεν είναι πως αλλάζει κάτι ουσιαστικό στην αφήγηση ή στα κάδρα αν το δεις στις δύο διαστάσεις, όμως ο Ανγκ Λι έκανε το 3D να μοιάζει ομορφότερο (και καθαρότερο) από ποτέ. Μιλάμε για ομορφιά, απλά και ξάστερα.

Step Up 3D

Επειδή δεν πρέπει να απορρίπτεις τίποτα πριν το δεις, έχεις δει πόσο εντυπωσιακές είναι οι χορομαχίες αυτού του φιλμ σε 3D; Τέτοια, ειδικού ενδιαφέροντος έργα, επωφελούνται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα από τις δυνατότητες του 3D.

Immortals

Ο  Ταρσέμ Σινγκ έχει δημιουργήσει μερικά από τα πιο σκληρά όμορφα κάδρα της τελευταίας δεκαετίας. Η ιστορία του "Immortals" δεν ξεπερνάει το ενδιαφέρον remix της μυθολογίας, όμως σε οπτικό επίπεδο είναι βασικά αδιανόητο. Σπάνια έχω χαζέψει τόσο πολύ μπροστά σε οθόνη όσο σε αυτήν την μάχη μεταξύ ανθρώπων, θεών και τιτάνων, σε αποχρώσεις χρυσού και γκρίζου.

The Hobbit

Και τα δύο. Επειδή ο Πίτερ Τζάκσον κάνει υπερβολικά πολλά πράγματα για να μην τα εκτιμήσεις καθόλου έστω κι αν δεν είναι για σένα αυτά τα πράγματα (και το λέω από πρώτο χέρι, γιατί δεν είναι για μένα αυτά τα πράγματα), κι επειδή πειραματίζεται με διάφορες τεχνικές πατώντας πάντα πάνω στην φόρμα του 3D. Universal Soldier.

Day of Reckoning

Το στόρι εξελίσσεται με θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα στις ανατροπές, στην ένταση, και στις άψογα χορογραφημένες σκηνές δράσης- κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν σκεφτείς με τι έχει να δουλέψει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζον Χάιαμς. Χαμηλό μπάτζετ, μέτρια παραγωγή, παντελώς ξύλινο περιφερειακό καστ. Το σώζει όμως το 3d.

Metallica

Through the Never Αν είναι να διαλέξεις ένα "concert film" για να δεις σε 3D, ε τότε ας είναι αυτό επειδή α) Metallica και β) όλη η παράλληλη πλοκή με τον Καβαλάρη όσο νά 'ναι κερδίζει. Ποτέ μια ταινία συναυλίας δεν σου επιτέθηκε με τέτοιο τρόπο.

The Great Gatsby

Ο Μπαζ Λούμαν και το φοβερό του μάτι για εντυπωσιακά σκηνικά και καλλιτεχνική διεύθυνση ήταν η φυσιολογική περίπτωση σκηνοθέτη που θα μετέφερε σε 3D ένα έργο εποχής, επειδή ναι, γιατί όχι. Εξάλλου, τίποτα δεν φέρνει στη ζωή τόσο έντονα την υπερβολή των πάρτι του Γκάτσμπι, όσο μια σωστή χρήση των τριών διαστάσεων. Όλα αυτά τα κοκτέιλ ένιωθες πως μπορούσες να τα γευτείς.


 

Αυτός είναι ο τρόπος, εύκολα και απλά, αλλά θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως η παρακολούθηση επί ώρες 3d περιεχομένου είναι κουραστική και μπορεί να δημιουργήσει ισχυρή ζαλάδα και προβλήματα στην όραση.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top