BETA

Πώς να δημιουργήσετε συντομεύσεις σε desktop και menu από web-sites [Linux]

Εικόνα Evi

Είναι αρκετές οι προσπάθειες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, για την ενσωμάτωση web-apps και σελίδων, ώστε δηλαδή να τρέχουν κατά κάποιον τρόπο σαν desktop εφαρμογές, σε δικό τους παράθυρο. Οι Prism-apps του Firefox και οι Unity web-apps (σαν αυτήν για παράδειγμα), είναι χαρακτηριστικά δείγματα της εξέλιξης όλου αυτού κατά την διάρκεια των χρόνων. Στην ουσία, με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να τρέχετε online applications όπως τα Facebook, Twitter, Last.FM, EBay, GMail, κάποια office εφαρμογή, ή sites με ταινίες, online παιχνίδια, ραδιόφωνα και ο,τιδήποτε άλλο, σαν μια (σχεδόν) «φυσική» desktop εφαρμογή.
Στις μέρες μας που οι browsers έχουν εξελιχτεί και υπάρχουν κάμποσοι που είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να είναι ελαφρείς και γρήγοροι, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα, δημιουργώντας όποιες και όσες web-apps θέλουμε σαν «desktop εφαρμογές».

Πιο κάτω θα δούμε πόσο εύκολα μπορεί να γίνει κάτι. Αντιλαμβάνομαι πως δεν είναι κάποιο σπουδαίο θέμα, μα ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν το γνωρίζουν ή δεν το έχουν σκεφτεί και μπορεί να τους φανεί χρήσιμο:

 

Έχουμε δυο επιλογές:

1. Δημιουργία συντομεύσεων στο Μενού.
2. Δημιουργία συντομεύσεων στην Επιφάνεια Εργασίας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιον browser θέλετε, μα θα σας πρότεινα κάποιον πιο ελαφρύ από τους πιο πάνω που αναφέραμε. Προσωπικά, χρησιμοποιώ τον εξαιρετικό Liri και τον Xobrero για αυτά που και ελαφρύς είναι με ταχύτατη φόρτωση, μα και μπλοκάρει τα πολύ χοντρά από διάφορες ιστοσελίδες.

1. Συντόμευση στο Μενού:

Όλα τα γραφικά περιβάλλοντα στο Linux έχουν την επιλογή για να επεξεργασία του μενού σας (συνήθως με δεξί κλικ επάνω τους). Και από εκεί την δυνατότητα προσθήκης στοιχείων στις διάφορες κατηγορίες εφαρμογών του μενού σας (σε Ubuntu-Unity θα χρειαστεί να προσθέσετε το menu-editor που θα βρείτε στο Κέντρο Λογισμικού, αν και θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και τον Ubuntu-browser για αυτήν την δουλειά).
Θα επιλέξετε λοιπόν, την προσθήκη ενός νέου αντικειμένου στην κατηγορία που θέλετε. Θα δημιουργήσετε δηλαδή έναν εκκινητή εφαρμογής:

Θα πρέπει να συμπληρώσετε και ανάλογα τα τρία πεδία, που διαθέτει, ως εξής:

Όνομα: Προφανώς θα βάλετε το όνομα της web-app (πχ: osarena)
Εντολή: Εδώ θα πρέπει να βάλετε τον browser που θέλετε να την ανοίγει και την διεύθυνσή της (url). Συνήθως είναι έτσι:

xombrero /http://osarena.net/

Ενδέχεται, σε περίπτωση που δεν ανοίγει έτσι (δύσκολο), να χρειαστεί να την διορθώσετε έτσι:

xombrero %u http://osarena.net/

Φυσικά, όπου «Xobrero», μπορείτε να βάλετε τον browser που θέλετε (firefox ή liri-browser ή opera κλπ).

Περιγραφή: Αυτό, αν θέλετε το συμπληρώνετε, και μπορείτε να βάλετε μια σύντομη περιγραφή της app.

Τέλος, από το σχετικό πεδίο, μπορείτε να επιλέξετε και ένα εικονίδιο που θα έχετε αποθηκεύσει σε κάποιον φάκελο του υπολογιστή σας.

Θα είναι κάπως έτσι:

Αποθηκεύετε τις αλλαγές σας και το νέο αντικείμενο θα προστεθεί στο μενού σας, μπορώντας πλέον να το καλείτε και να σας ανοίγει άμεσα η web σελίδα που θέλετε:

Mε τον ίδιο τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε όσες ακόμα συντομεύσεις θέλετε:

  

2. Συντόμευση στην Επιφάνεια Εργασίας:

Βέβαια από το μενού σας, μπορείτε να κάνετε drag & drop όποια συντόμευση θέλετε, μα αν επιθυμείτε να δημιουργήσετε μόνο μια συντόμευση στο desktop σας, η διαδικασία είναι αντίστοιχη.
Απλά, κάντε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας σας και επιλέξτε:

Δημιουργία εκκινητή

Θα σας ανοίξει ένα ίδιο κουτάκι, όπου και πάλι θα πρέπει να συμπληρώσετε με τον ίδιο τρόπο που είπαμε πιο πάνω, τα σχετικά πεδία:

Θα δημιουργηθούν οι συντομεύσεις στην επιφάνεια εργασίας σας και από εκεί πάλι θα μπορείτε να έχετε άμεση και πιο γρήγορη πρόσβαση στις web επιλογές σας:


Επιπλέον:

Αυτοί οι δυο απλοί τρόποι είναι οι πιο σύντομοι και εύκολοι για να δημιουργείτε συντομεύσεις στο μενού και στο desktop σας. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχει και το «Drag Tab as Shortcut», ένα addon για τον Firefox (και παράγωγους Browsers) που όπως φανερώνει το όνομά του, δίνει την δυνατότητα να σύρετε ανοιχτά tabs στην επιφάνεια εργασίας σας, δημιουργώντας έτσι συντομεύσεις των sites που περιλαμβάνονται σε αυτά.

Ένας άλλος τρόπος, είναι να κάνετε δεξί κλικ σε κάποια σελίδα και να επιλέξετε: «Αποθήκευση ως» [Save as]:

Αυτό δημιουργεί κάποια αρχεία στην επιφάνεια εργασίας σας (μπορείτε να τα μεταφέρετε σε κάποιον φάκελο αν θέλετε) όπου με κλικ στο html αρχείο με το όνομα της web σελίδας που δώσατε όταν την αποθηκεύσατε, σας ανοίγει στον default browser σας ή με δεξί κλικ έχετε την επιλογή να διαλέξετε να ανοίξει με άλλον browser:

Αν και το αποτέλεσμα μπορείς να πεις πως είναι το ίδιο, είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους.

Όπως και να έχει, με αυτά μπορείτε να έχετε τις συντομεύσεις σας, μόνιμες ή προσωρινές, από web-sites στο desktop σας.
Κάπως έτσι:

>>> Δείτε επίσης: Δημιουργήστε Web-Apps με τον Epiphany browser [Linux]

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα Pragma_linux
    Pragma_linux (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 30, 2016 21:23 ΜΜ

    Ωραίο άρθρο Έυη! Ευχαριστώ

Scroll to Top