BETA

Πώς να μην ξέρουν οι ιστοσελίδες πού ήσασταν πριν

Εικόνα constantinos

Προσπαθήστε να φανταστείτε το διαδίκτυο σαν μια ζούγκλα με πυκνή βλάστηση που μπορείτε να βαδίσετε χωρίς κανείς από όσους την περιδιαβαίνουν να σας αντιληφθεί ή έστω να ξέρει ποιος ακριβώς είσαστε, παρ' εκτός αν εσείς οι ίδιοι αποφασίσετε να φανερωθείτε (για παράδειγμα στα socials). Αυτό σίγουρα σας δημιουργεί μια αίσθηση ανεξαρτησίας και πως μπορείτε να συμπεριφερθείτε όπως θέλετε αφού κανείς δεν σας βλέπει ή δεν γνωρίζει ποιος είσαστε. Σωστό. Εν μέρει όμως. Δεν θα γνωρίζουν οι γύρω σας ποιος είσαστε, όμως μέσα σε μια ζούγκλα δεν υπάρχουν άσφαλτοι αλλά χώμα και λάσπη με τα ίχνη σας να μένουν ανεξίτηλα, δείχνοντας ολόκληρη την διαδρομή και τις στάσεις που κάνατε κατά την διάρκεια. Και συν τ' άλλα θα υπάρχει και κάποιος που ούτε καν γνωρίζετε την ύπαρξή του, ο οποίος από ένα πολύ ψηλό σημείο και με υπερσύγχρονα κιάλια μπορεί να παρακολουθεί λεπτομερώς τα πάντα, γνωρίζοντας συν τ' άλλα ποιος ακριβώς είσαστε.
Αυτά τα ίχνη λοιπόν και αυτός ο κάποιος είναι αφ' ενός οι πάροχοι που μας δίνουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και αφ' ετέρου η πλειονότητα των ιστοσελίδων και δικτυακών υπηρεσιών. Και αν τον πάροχο θεωρείται λογικό τεχνικά, για τις ιστοσελίδες που επισκεπτόσαστε σαν ανώνυμοι χρήστες και αμέριμνοι περιπατητές του διαδικτύου ΔΕΝ είναι.
Αυτό δεν θα το αναλύσουμε, μπορείτε να δείτε ένα παλαιότερο άρθρο που το εξηγεί: Πώς κάποιες ιστοσελίδες ξέρουν τι έχεις επισκεφθεί πριν?

Με αφορμή αυτό το άρθρο: Online Πορνό: Το Επόμενο Μεγάλο Σκάνδαλο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, να σημειώσουμε πως αυτό δεν το κάνουν μόνο οι ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου, τα porn-sites για να το πούμε πιο καθαρά, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία. Διαβάζετε ιστοσελίδες που υπάρχουν στο Blogspot της Google ή σε άλλες αντίστοιχες; Έχετε λογαριασμούς σε social sites (Facebook, Twitter, κλπ); Επισκεπτόσαστε ιστοσελίδες γνωριμιών; Ιστοσελίδες με στοιχήματα, καζίνο και τζόγο; Ή ακόμα χειρότερα, μέχρι και απλές ιστοσελίδες (η πλειοψηφία των αμερικάνικων ειδησιογραφικών, τεχνολογικών και κάθε είδους περιεχομένου) μα και άλλες σελίδες ειδησιο-γραφικές ή μη, που έχουν οποιαδήποτε κατάληξη domain (ναι, και gr); Προσθέστε σε αυτά και ένα σωρό ακόμα, όπως συστήματα σχολιασμού, web/cloud apps, on-line παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
Δικαίωμα του καθενός να πηγαίνει σε όποια ιστοσελίδα θέλει και νομίζει, αυτό δεν έχει την παραμικρή σημασία. Σημασία έχει το γιατί η κάθε σελίδα να ξέρει από πού ερχόσαστε και τι κινήσεις κάνετε στο διαδίκτυο γενικότερα και ειδικότερα.
Ναι ξέρω, "δεν έχετε κάτι να κρύψετε", ούτε είναι ντροπή ή ό,τι άλλο τα porn-sites, νομιζω περισσότερο εξευτελιστικό είναι η "ενημέρωση" από κάτι ιστοσελίδες που βρίσκονται πρώτες στα ranks του Alexa στο "ελληνικό web", παρά ό,τι άλλο. Το θέμα όμως είναι πως ΚΑΙ αυτές οι σελίδες, οι οποίες είναι πλήρως εμπορικές επιχειρήσεις και τίγκα στις διαφημίσεις, ενδιαφέρονται να ξέρουν ποιοι είσαστε, από από πού ερχόσαστε/πού ήσασταν πιο πριν και τέλος πάντων ό,τι περισσότερο μπορούν ν' αλιεύσουν για εσάς. Έχουν άλλωστε την ΙΡ σας, το mail σας, χρησιμοποιείτε το σύστημα σχολιασμού τους και άλλες ακόμα τεχνικές και μη λεπτομέρειες (τις εξηγούμε στην αρχική παραπομπή). Μπορείτε να θεωρείτε 100% βέβαιο, defacto, πως όποιοι έχουν στα χέρια τους προσωπικά δεδομένα ναι μεν τα χρησιμοποιούν ώστε να ξέρουν τι είδους διαφημίσεις να έχουν, αλλά -συν τ' άλλα- τα πωλούν. Τα δεδομένα, είναι ο ψηφιακός χρυσός άλλωστε. Τα προσωπικά, ατομικά δεδομένα για την ακρίβεια. Και όταν λέμε οι πάντες, εννοούμε οι ΠΑΝΤΕΣ. Από το τραπεζικό ίδρυμα που ξέρει τα πάντα για εσένα, τις λεγόμενες "εισπρακτικές εταιρείες" , οι πάροχοι, οι εταιρείες με on-line/cloud υπηρεσίες, gaming εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές/νοσοκομεία και όλα όσα είπαμε πριν και όσα ακόμα δεν μπορούμε να σκεφτούμε τώρα. Νομίζω πως ο πιο καλός τρόπος για να το αντιληφθείτε αυτό είναι το παιχνίδι Data Dealer που δημιουργήθηκε γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Έτσι ΑΚΡΙΒΩΣ δουλεύει και το όλο σύστημα με την συλλογή πώληση και μεταπώληση των προσωπικών δεδομένων. Και όλο αυτό χωρις να λογαριάζουμε και την μαύρη αγορά από υπάλληλους σε εταιρείες και κρατικά ιδρύματα/οργανισμούς.

Αν ακόμα λες πως δεν σε νοιάζει, επειδή "δεν εχεις τίποτα να κρύψεις", σου συνιστώ να αφαιρέσεις τις κουρτίνες από το σπίτι σου, να κινείσαι σε κοινή θεά και να πάψεις να κακολογείς και να ενοχλείσαι από εκείνη την γειτόνισσα που κρυφοκοιτάζει και καταγράφει τα πάντα πίσω από τις γρίλιες και τις κατεβασμένες τέντες. Και επίσης να μην θυμώνεις όταν σου τηλεφωνεί η Ευγενία Καραμπάζου από την εταιρεία "Λαμόγιος ΕΠΕ", για να σε ενημερώσει για τις οφειλές σου ή για την μια και μοναδική σπουδαία προσφορά (πχ για internet τα 10000mb, μέσα από διαστημικές ίνες που μόλις μπήκαν στην πόλη/γειτονιά σου) ειδικά και μόνο για εσένα (τυχερούλη).

So, what?

Sorry, αλλά μαγικά ραβδάκια και αυτόματα wizards ΔΕΝ υπάρχουν. Και ούτε πρόκειται. Θα πρέπει να αγωνιστείς γι' αυτό. Είναι κοινωνικό πρωτίστως το θέμα, αυτός ο θάνατος και ποινικοποίηση της ιδιωτικότητας και όπως έχουμε αναφέρει ξανά, προϋποθέτει μια κουλτούρα πολιτικών ελευθεριών η οποία δυστυχώς είναι είδος υπό εξαφάνιση. Μέχρι να αλλάξει κάτι, θα πρέπει να ψαχτείς με τα λογισμικά που δίνει το Prism-Break, με την αιγίδα του Free Software Foundation (κράτησέ το αυτό το άρθρο, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στο διαδίκτυο και σε καμία άλλη γλώσσα συγκεντρωμένο όλο αυτό το υλικό και με επί μέρους παρουσιάσεις. Και για ακόμα πιο πολλά, ανάλογα τις ανάγκες και την εμπειρία του καθενός, στο σχετικό tag: #privacy.

Αυτά σε γενικότερα πλαίσια. Όσον αφορά την περιήγηση στο διαδίκτυο, τα πράγματα είναι πιο ζόρικα και αν κάποιος δεν ξέρει να κρύβεται και δεν χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία (τα οποία δεν είναι πάντα δωρεάν, ούτε καν ανοιχτού κώδικα), όπως vpn, proxy (αν και αυτό είναι κάπως παραμύθι), Tor-browser, ακόμα και browser-addons και μάλιστα μερικά εξ' αυτών συγχρόνως, μην περιμένετε υψηλή αποτελεσματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα της ανωνυμίας/ιδιωτικότητας.
Από πιο απλά πράγματα, για να μείνουμε στην ουσία του άρθρου που είναι η παρακολούθηση της κίνησής μας από διάφορες ιστοσελίδες, υπάρχει ούτως ή άλλως από default σχεδον σε όλους τους browsers, η επιλογή: Do not track, αλλά όπως καλά ξέρουμε δεν κάνει απολύτως τίποτα, επειδή πολύ απλά οι ιστοσελίδες (όχι όλες) την γράφουν στα παλαιά τους data (άκα υποδήματα). Βέβαια, όπως και να είναι, το να έχετε ενεργοποιημένη την επιλογή do not track me στον browser σας δεν κάνει κακό και συν τ' άλλα μαζί με κάποια άλλα addons του είδους μπορούν να δώσουν μια καλύτερη ταχύτητα στον browser σας, καθαρίζοντας μεγάλο μέρος από τρίτες διαφημίσεις που υπάρχουν στην πλειονότητα των ιστοσελίδων οι οποίες επίσης παρακολουθούν και καταγράφουν ανεξάρτητα και σε κάθε περίπτωση (πάντα) εν' αγνοία σας.

Η Μozilla (το ίδρυμα πίσω από τον Firefox), έδωσε το 2011, το Collusion το οποίο αργότερα, το 2013, το μετονόμασε σε Lightbeam, που σ' ένα απλό διάγραμμα σας δείχνει τι συμβαίνει κατά την κίνησή σας στο διαδίκτυο. Το ποιες σελίδες δηλαδή σας παρακολουθούν. Αν και το πρόσθετο αδυνατεί να καταγράψει τα πάντα, σας συνιστώ να το εγκαταστήσετε και στην συνέχεια να κάνετε τα όσα κάνετε με τον browser σας. Πριν κλείσετε τον υπολογιστή σας, ανοίξτε το Lightbeam και θα εκπλαγείτε με τα όσα θα δείτε. Θα ανακαλύψετε σελίδες που είτε δεν επισκεφτήκατε αλλά είχαν κάποιο plugin (διαφήμιση, κάποιον κώδικα (πχ βίντεο), κλπ να ακολουθούν κάθε σας κίνηση. Σελίδες που μπορεί να είχατε κάνει login και ακόμα κι' αν αποσυνδεθήκατε να συνεχίζουν να καταγράφουν τις κινήσεις σας, όχι εντός τους, μα αυτές που κάνατε στο διαδίκτυο.
Πιστεύω πως ένα από τα πιο σημαντικά είναι να εμποδίσετε τις ιστοσελίδες να ξέρουν από πού ερχόσαστε, καθώς όλο αυτό είναι μια αλυσίδα. Ένα αρκετά αποτελεσματικό τέχνασμα, είναι να μηδενίσετε μια επιλογή που ονομάζεται referer και η οποία δυστυχώς εξ' ορισμού είναι ανοιχτή στους μεγάλους browsers. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και σύντομη, θα την δείτε πιο κάτω, έχοντας στο παράδειγμά μας ως browser τον Firefox, μα σχεδόν αντίστοιχη θα πρέπει να είναι και στους υπολοίπους (όχι, ούτε καν για δοκιμή ή review δεν βάζουμε τα ramοφάγα και αηδιαστικά κατασκευάσματα της Google):

1. Ανοίξτε μια νέα καρτέλα (tab) στον browser σας, γράψτε το πιο κάτω στην γραμμή διευθύνσεων και πατήστε Enter. Στην περίπτωση που σας δώσει ένα χιουμοριστικό μήνυμα πως "θα καταστρέψετε την εγγύηση του προϊόντος" ή κάτι αντίστοιχο, προσπεράστε το και συνεχίστε:

 1. about:config

Στο πεδίο αναζήτησης στο επάνω μέρος, βάλτε το εξής (θα σας το εμφανίσει αυτόματα)

 1. network.http.sendRefererHeader

Αλλάξτε την τιμή που έχει (λογικά θα είναι 1 ή 2) σε μηδέν (0), απλά κάνοντας κλικ επάνω του και αλλάζοντας στο κουτάκι που θα εμφανιστεί, πατώντας το ΟΚ στην συνέχεια:

 

2. Μετά, αναζητήστε το (θα σας το εμφανίσει αυτόματα):

 1. network.http.sendSecureXSiteReferrer

και αλλάξτε (απλά κάνοντας κλικ επάνω του) την τιμή του από: true σε: false:

Φυσικά αυτό δεν αρκεί, θα χρειαστείτε και κάποιο από τα addons στα links που παραπέμπουμε πιο πάνω και ούτε είναι οι μοναδικές ρυθμίσεις για το θέμα αυτό που μπορείτε να κάνετε στον browser σας. Υπάρχουν και άλλες, μα από από δω και πέρα είναι κάπως ρίσκο να τις πει κάποιος, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως τα addons που χρησιμοποιεί ο καθένας, υπηρεσίες και σελίδες που επισκέπτεται επειδή ενδέχεται κάποια στιγμή να μην μπορείτε να δείτε καθόλου κάποιο περιεχόμενο.


 

Δεν υπάρχει λόγος να τρομοκρατηθείτε, ούτε κάτι άλλο. Το θέμα είναι να είμαστε ενημερωμένοι για ό,τι συμβαίνει και να θυμόμαστε πως το web δεν είναι αγνό και ούτε είμαστε πραγματικά ανώνυμοι -όπως θέλουμε να πιστεύουμε.
Καλύτερα λοιπόν ενημερωμένοι και ανάλογα ο καθένας να πορευτεί, παρά να μην γνωρίζουμε. Δυστυχώς η λεγόμενη "Πολιτική Απορρήτου" που έχουν οι ιστοσελίδες (όσες την έχουν), είναι απλά για τα μάτια στην συντριπτική τους πλειοψηφία και ελάχιστες πραγματικά την τηρούν, χωρις να καταγράφουν το παραμικρό από τους επισκέπτες τους και χωρίς ούτε καν να έχουν λογισμικό (έστω και ανοιχτού κώδικα), παρακολούθησης της κίνησης εντός της σελίδας και της συνολικής επισκεψιμότητας και είναι χαρά μου που αρθογραφώ σε μια από αυτές που οραματίζονται ένα καλύτερο διαδίκτυο και μάχονται γι' αυτό.
Δεν καταγράφουν οι πάντες άλλωστε, μα δυστυχώς αυτοί που δεν το κάνουμε είμαστε μια απελπιστικά μικρή μειοψηφία.

 • Σχόλια

6 Comments:

 1. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΑπρ 11, 2015 01:32 ΠΜ

  εδω παρακατω, στην βαση της mozilla (λινκ εδω αποκατω) ομως λεει οτι για να λειτουργησει το "network.http.sendSecureXSiteReferrer", θα πρεπει το "network.http.sendRefererHeader" να ειναι 1, η, 2. οποτε με το 0 υποθετικα θα παραλειπεται και θα ειναι σαν να μην υπαρχει, ισχυει αυτο, η, οχι?:...

  http://kb.mozillazine.org/Network.http.sendSecureXSiteReferrer

  το ειχα δοκιμασει να το κανω αυτο με τον referer πριν καποιον καιρο (εδω το ειχα βρει συγκεκριμενα), αλλα εδωπερα κολλαγε απελπιστικα οταν πηγαινα να συνδεθω, ενω αν εκανα το λαθος και παταγα το back (οπου και αν ημανε) με πεταγε εξω. στο φορουμ δεν μπορουσα καν να συνδεθω, και το ιδιο γινοταν και στον hellug που ουτε εκει μπορουσα να συνδεθω. δεν ξερω βεβαια αν συνεχιζει να υπαρχει αυτο το θεμα. και δεν το εχω δοκιμασει σε αλλες σελιδες, γιατι εγω γραφτει και μπαινω σε ελαχιστες, εδωπερα, στον hellug, στο diaspora, και στο φορουμ του Τινυ Λινουκς. γενικα το εχεις δοκιμασει, με το ανοιγμα/λειτουργια αλλων σελιδων παρουσιαζει προβληματα, η, ειναι σχετικα ακινδυνη ρυθμιση?

  μια ακομα τσαρλατανια "κρυψιματος" ειναι να κανεις ανω-κατω τον useragent, ωστε να δειχνει οτι'να'ναι (ο σωστος useragent πιο πολυ χρησιμευει στη mozilla για τα addons. αλλου δεν εχει σημαντικες επιπτωσεις, αν ειναι χαλασμενος. αυτο το εχω δοκιμασει εξαντλητικα στον γκοτζιλλα του Τινυ). για να το κανεις αυτο πας στο about:config και αφου "ακυρωσεις την εγγυηση" πατας για δημιουργια νεας παραμετρου, τυπου "string". στο ονομα γραφεις "general.useragent.override" και στο string βαζεις ειτε απλα ενα space (οποτε οποια σελιδα παει να διαβασει τον useragent επιστρεφει σφαλμα γιατι δεν αναγνωριζει το space) ειτε βαζεις εναν αλλον useragent (π.χ. ΙΕ9 windows 7) τον οποιο μπορεις να αντιγραψεις απο σελιδες που εχουν λιστες με useragents (το useragent switcher ειναι αρκετα βολικο για τη δουλεια αυτη)

  και το πιο κλασσικο ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που αφηνεις μια σελιδα και μπαινεις σε αλλη:... purge history data (control-shift-del > clear everything και τελος)

 2. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑπρ 11, 2015 11:23 ΠΜ

  Dark, οι τιμές κάνουν τα εξής:

  0: Never send the referring URL
  1: Send only on clicked links
  2 (default): Send for links and image

 3. Εικόνα constantinos
  constantinosΑπρ 11, 2015 13:32 ΜΜ

  Μια χαρά δουλεύει, ίσως αυτά που λες να ήταν καμιά στραβή στον σερβερ, στην εγκατάσταση των σελίδων, όπως αυτό που είχαμε και εμείς μέχρι πριν λίγο διάστημα.
  Το user agent καλό είναι αλλά ετσι σκέτα δεν κρύβει πολλά, την ταυτότητα του browser και για άλλα ανάλογα αν ξέρεις τι να φτιάξεις.
  Μπορείς βέβαια πάντα να κάνεις διαφορετικά προφίλ στον Firefox αλλά και αυτό απαιτεί να ξέρεις το κάνεις, προφανώς δεν θα μπορέσουν να το κάνουν όλοι.

 4. Εικόνα pantso1
  pantso1 (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 07, 2015 21:44 ΜΜ

  about:config

  network.http.sendRefererHeader

  δίνω τις δυο παραπάνω εντολές και έχω κενό, δεν μου δίνει τη δυνατότητα να αλλάξω τις τιμές.

  δίνοντας την εντολή
  network.http.sendSecureXSiteReferrer μπορώ κανονικά να αλλάξω από true σε: false:

  γνωρίζετε γιατί συμβαίνει αυτό,αν μπορεί κανείς να βοηθήσει

  ευχαριστώ.

 5. Εικόνα jonaki
  jonaki (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 09, 2016 01:03 ΠΜ

  καμια εντολη δεν δουλευει...

 6. Εικόνα user
  user (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 09, 2016 12:13 ΜΜ

  Παιδιά το άρθρο είναι 1μισυ χρόνο παλιό και ο firefox έχει αλλάξει 10-15 εκδόσεις από τότε.
  Αυτά που λέει εδώ ή τα ενσωμάτωσε ή είναι κάπως διαφορετικά. Άλλες πάλι φορές κάποιο addon αλλάζει τις τιμές αφού αυτή είναι η δουλειά του.

Scroll to Top