BETA

Πώς να προσθέτετε αποθετήρια (PPA) σε Ubuntu-based διανομές [Linux Mint κλπ]

Εικόνα constantinos

To Linux, σε αντίθεση με τα Windows, έχει λύσει από παλιά το θέμα με τις εφαρμογές και την εγκατάστασή τους με τους Διαχειριστές Εφαρμογών, απ' όπου η προσθαφαίρεση λογισμικού μπορεί να γίνει εύκολα και με ασφάλεια. Αρκετά χρόνια αργότερα, την 25η Νοεμβρίου του 2007, η Canonical εγκαινίασε έναν καινούριο τρόπο εγκατάστασης λογισμικού στο Ubuntu, με το «Personal Package Archive», το γνωστό μας PPA δηλαδή. Αυτό σημαίνει «προσωπική αρχειοθήκη λογισμικού» και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας χώρος (2GB) στο launchpad.net που περιέχει όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται ένας developer, ώστε να παρέχει στους χρήστες έτοιμες προς εγκατάσταση εφαρμογές και την δυνατότητα ενημερώσεών τους (updates). Αυτό το σύστημα φυσικά έχουν και όλες οι παράγωγες διανομές (όπως το Linux Mint κλπ).
Αυτό βοήθησε σημαντικά όλους, ακόμα και τις εταιρείες, για να μπορούν να διαθέτουν το λογισμικό τους εύκολα στους χρήστες και όλοι να μπορούν να εγκαθιστούν εύκολα τρίτο λογισμικό. Σχεδόν μια δεκαετία μετά, τα αποθετήρια αποτελούν μια καθημερινότητα και παρόλο που βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής όσον αφορά την εγκατάσταση λογισμικού, θα μας απασχολούν για αρκετά χρόνια ακόμα.

Βασικά, τα αποθετήρια (PPA), θα ήταν καλό να τα φανταστείτε σαν αποθήκες με ράφια που υπάρχουν προϊόντα (λογισμικά). Ο κάθε δημιουργός έχει την δική του αποθήκη και εντός της, στα ράφια, το λογισμικό που έχει δημιουργήσει. Μπορεί να είναι μόνο μια εφαρμογή, μπορεί περισσότερες.
Από εκεί και πέρα, ο καθένας και καθεμιά από εμάς, μπορεί να έχει ελεύθερα πρόσβαση σε αυτές τις αποθήκες, εγκαθιστώντας όποια και όσα λογισμικά θέλει από τα διαθέσιμα σε αυτές. Θεωρητικά δεν υπάρχει πρόβλημα στον αριθμό των τρίτων PPA που μπορείτε να προσθέσετε στο σύστημά σας, πρακτικά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα η αλόγιστη προσθήκη τους (δείτε: Σταματήστε την τρέλα με τα Updates-PPA).

Εγκατάσταση PPA:

1ος τρόπος:

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος εγκατάστασης αποθετηρίων είναι μέσω του τερματικού / κονσόλας του συστήματός σας. Αυτό γίνεται κυρίως για λόγους συντομίας και το συναντάμε πολύ συχνά όταν χρειάζεται να εγκαταστήσουμε ένα λογισμικό μέσω του αποθετηρίου του. Εκεί δίνουμε συνήθως τρεις εντολές. Η πρώτη είναι αυτή η οποία περιλαμβάνει το αποθετήριο με την εφαρμογή που επιθυμούμε να προσθέσουμε και είναι αυτής της μορφής:

sudo add-apt-repository ppa:όνομα_αποθετηρίου

Η δεύτερη εντολή που δίνουμε είναι για να ενημερώσουμε το σύστημά μας για την προσθήκη αυτού του αποθετηρίου. Με update δηλαδή:

sudo apt update

Και η τρίτη για να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή/ές αυτού του συγκεκριμένου αποθετηρίου:

sudo apt install όνομα_εφαρμογής

Μετά από αυτό η εφαρμογή θα πάρει την θέση της στο μενού μας, απ' όπου και θα μπορούμε να την καλούμε, έχοντας συγχρόνως και τις ενημερώσεις της (updates) όποτε γίνονται.

Αυτός είναι ένας τρόπος που τον έχετε συναντήσει αρκετές φορές στο osarena μα και σε άλλες Linux σελίδες. Πρόκειται για κάτι χρηστικό, τόσο σαν οδηγία, μα και σύντομο.
Στην περίπτωση που ένα αποθετηριο έχει περισσότερες εφαρμογές και αυτό το έχετε ήδη λόγω προηγούμενης εγκατάστασης, αν πάτε να το εγκαταστήσετε ξανά (με την πρώτη εντολή), θα σας ενημερώσει πως υπάρχει, επομένως την εφαρμογή που θέλετε και περιλαμβάνεται σε αυτό το PPA, μπορείτε να την εγκαταστήσετε είτε με την τρίτη εντολή, είτε ανοίγοντας τον Διαχειριστή Εφαρμογών της διανομής σας, κάνοντας αναζήτηση την εφαρμογή και επιλέγοντάς την για εγκατάσταση.
Ρεαλιστικά, αντί να έχετε μια σειρά οδηγιών και screenshots με «κάνε κλικ εκεί» και μετά «κλικ από εκεί» και ούτω καθεξής, κάνετε copy-paste τρεις εντολές (και πάντα μόνο από έμπιστες σελίδες), τελειώνοντας πιο σύντομα.
 

2ος τρόπος:

Παρόλα αυτά, η εγκατάσταση ενός αποθετηρίου μπορεί να γίνει και με αρκετούς ακόμα τρόπους. Ένας εξ' αυτών είναι και μέσω του γραφικού περιβάλλοντος, δηλαδή με κάποια κλικ. Και αυτήν ακριβώς την διαδικασία θα δούμε στην συνέχεια.
Χρησιμοποιούμε το Linux Mint, μα αντίστοιχη είναι η διαδικασία σε όλες τις διανομές που βασίζονται στο Ubuntu:

Πώς προσθέτουμε νέα αποθετήρια λογισμικού στο Ubuntu [Video]

Σε Linux Mint λοιπόν (μα και σε κάθε Ubuntu-based διανομή ασχέτως γραφικού περιβάλλοντος - ίσως να διαφέρουν λίγο οι ονομασίες και η εμφάνιση), η διαδικασία είναι η εξής:

Από το μενού σας, καλέστε το «Πηγές Λογισμικού» (αν δεν υπάρχει στην διανομή σας, θα το βρείτε είτε στον «Διαχειριστή Ενημερώσεων» ή στο «Πρόγραμμα Ενημέρωσης Λογισμικού» (στον Upadate Manager» τέλος πάντων) ή και στον «Διαχειριστή Λογισμικού» (κάπου στο μενού τους):

Θα σας ζητήσει φυσικά να εισάγετε τον κωδικό σας για ν' ανοίξει, αφού είναι ενέργεια που απαιτεί δικαιώματα διαχειριστή (root). Αφού τον εισάγετε, θα σας ανοίξει το σχετικό παράθυρο, όπου φυσικά θα πρέπει να δίνετε προσοχή στα όσα κάνετε:

Από τις επιλογές αριστερά (σε κάποιες διανομές μπορεί να τα έχει αυτά στο μενού του παραθύρου ή σε άλλο σημείο), κάντε κλικ στο: «Προσωπικά Αποθετήρια» (αλλού μπορεί να είναι και σαν «Προσωπικές Πηγές» ή κάτι παρόμοιο). Εκεί μπορεί να είναι κενό ή να έχει μια λίστα ορισμένων αποθετηρίων που μπορεί να έχετε προσθέσει (για να μην μπερδέψουν, τα έχω σβήσει στο screenshot):

Όπως βλέπετε και στην φωτογραφία ακριβώς επάνω, θα πατήσετε το κουμπάκι κάτω αριστερά (σε άλλες διανομές μπορεί να είναι σε διαφορετικό σημείο και με παραπλήσια ονομασία) που λέει: «Προσθέστε νέο PPA».
Πατώντας το, θα σαν ανοίξει ένα μικρό κουτάκι που θα πρέπει να εισάγετε το όνομα του αποθετηρίου. Θα είναι αυτής της μορφής:

ppa:username/ppa

όπου «username», το όνομα του αποθετηρίου. Στο παράδειγμά μας χρησιμοποιούμε το EncryptPad και, έτσι, αυτό που βάλαμε ήταν το εξής:

ppa:nilarimogard/webupd8

Αφού το επικολλήσετε, πατήστε το κουμπάκι «Εντάξει» (αλλού μπορεί να είναι και «ΟΚ»):

Αρκετές φορές αυτό θα σας βγάλει μια ενημέρωση σχετικά με το τρίτο αποθετήριο. Πατήστε το κουμπάκι «Εντάξει» για να το κλείσετε:

Τώρα πρέπει να ενημερώσετε το σύστημά σας ώστε να «δει» το νέο αποθετήριο και να το φέρει στον Εγκαταστάτη Εφαρμογών σας. Πατήστε το κουμπάκι επάνω δεξιά που λέει: «Ανανέωση προσωρινής μνήμης» (σε άλλες διανομές μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο και με σχετική ονομασία που θα έχει να κάνει με «ενημέρωση»):

Θα ανοίξει ένα αναδυόμενο παραθυράκι με την μπάρα προόδου της ενημέρωσης και θα κλείσει αυτόματα μόλις ολοκληρωθεί:

Τώρα μπορείτε να κλείσετε το παράθυρο των «Πηγών» και να ανοίξετε τον «Διαχειριστή Λογισμικού» και στο σχετικό πεδίο του να κάνετε αναζήτηση την εφαρμογή και να την εγκαταστήσετε. Μόλις γίνει η εγκατάσταση, κλείστε το και αυτό και αναζητήστε την εφαρμογή στο κεντρικό σας μενού.

Αυτό ήταν, μπορείτε έτσι να διαχειριζόσαστε όλα αυτά τα τρίτα αποθετήρια αφού από το ίδιο σημείο έχετε την δυνατότητα και να τα διαγράψετε ή και να τα απενεργοποιήσετε προσωρινά αν κάποιο σας βγάλει πρόβλημα σε updates του συστήματός σας.


 

Αυτοί είναι οι δυο πιο συνηθισμένοι και εύκολοι τρόποι για προσθήκη τρίτων αποθετηρίων (PPA) στις διανομές σας (αυτές που βασίζονται σε Ubuntu). Ο δεύτερος ίσως, μπορεί να είναι για αρχή, πιο προσιτός σε πολύ πιο νέους χρήστες.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top