BETA

Πώς να τρέξετε DOS και Amiga στο desktop σας

Εικόνα apache

Στα 80s και στις αρχές του 90, τίποτε δεν έδειχνε την σημερινή μιζέρια που έχει επέλθει στην τεχνολογία. Εκείνες τις εποχές όλα έμοιαζαν τόσο μαγικά και τόσο ελπιδοφόρα και κατά έναν παράδοξο τρόπο, όλα ήταν πιο προσιτά και φιλικά, μα τότε μόνο οι nerds και οι geeks μπορούν να τα εκτιμήσουν.
Δυστυχώς όμως η εξέλιξη υπήρξε λιγότερο συναρπαστική και πολύ πιο αργή με αδυσώπητους πολέμους επικράτησης. Τελικά συνέβη αυτό που γίνεται συνήθως, με την επικράτηση του χειρότερου μα και πιο δόλιου και έτσι τελικά «ο χειμώνας ήρθε» με την επικράτηση της Micorosft και των Windows.
Τώρα, το μόνο που έχει μείνει από εκείνες τις εποχές είναι η νοσταλγία και η απορία για το πώς εξαφανίστηκαν «εν μια νυκτί» όλες αυτές οι καινοτομίες και τα συναρπαστικά πράγματα που βλέπαμε να έρχονται. Δεν είναι τυχαίο ούτε το φουτουριστικό ντιζάιν της εποχής, ούτε και οι τεχνολογικές ταινίες που άφησαν εποχή.

Έτσι, είτε νοσταλγικά, είτε από περιέργεια μπορείτε να δοκιμάσετε στο Linux σας, το DOS και το Amiga, δυο λειτουργικά συστήματα που άφησαν εποχή.
Οι οδηγίες δίνονται για Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές, μα αντίστοιχες είναι σχεδόν σε κάθε διανομή.

MS-DOS

Στην προκειμένη θα τρέξουμε το MS-DOS που ήταν και το πιο διαδεδομένο.

Για να το κάνετε, θα χρειαστεί πρώτα να εγκαταστήσετε το DOSBox που θα το βρείτε στο Κέντρο Λογισμικού της διανομής σας.
Για συντομία, δώστε στο τερματικό / κονσόλα σας την εντολή:

sudo apt-get install dosbox

Μόλις εγκατασταθεί, θα πρέπει να «πείτε» στο DOSbox πού θα βρει συμβατά δεδομένα και εφαρμογές. Για παράδειγμα, για να το προσαρτήσετε (mount) τον «δίσκο» C: στο προσωπικό φάκελο (/home) του Linux σας, δώστε την εντολή:

mount C ~

Από εκεί και πέρα, να το χρησιμοποιήσετε για να τρέξετε εφαρμογές. Ένας άλλος τρόπος, είναι να δίνετε με εντολή σε τερματικό / κονσόλα το όνομα της εφαρμογής / παιχνιδιού που θέλετε, ακολουθούμενο από την παράμετρο run.

Αυτός είναι απλά, ένας γρήγορος τρόπος. Περισσότερα θα βρείτε εδώ: #dos.

>>> το πιο κάτω βίντεο θα σας βοηθήσει:

>>>Εναλλακτικές: Πώς μπορείτε να τρέξετε DOS εφαρμογές και παιχνίδια σε Linux.

Amiga

Όταν μιλάμε για την αναβίωση του αυθεντικού Amiga σε σύγχρονα μηχανήματα, τότε το καλύτερο λογισμικό είναι το FS-UAE που πρόκειται για έναν από τους πιο ακριβείς εξομοιωτές για Amiga, εξομοιώνοντας σχεδόν όλα τα μοντέλα της Amiga.
Είναι ανοιχτού κώδικα και διαθέσιμος για πολλά λειτουργικά συστήματα, όπως Linux, Windows, OSX, FreeBSD, ενώ διαθέτει έτοιμα πακέτα για πολλές Linux διανομές. Είναι φιλικός και απλός στην χρήση emulator που δεν θα σας δυσκολεύει όσον αφορά τις λειτουργίες του.

>>> δείτε αναλυτικότερη παρουσίασή του και οδηγίες εγκατάστασης: FS-UAE: Ένας Amiga Emulator.

>>> δείτε τον στην πράξη και στο βίντεο:


Με αυτά τα λογισμικά, μπορείτε να τρέξετε τόσο δισκάκια που τυχόν έχετε με retro παιχνίδια / εφαρμογές ή με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, να βρείτε έτοιμες RΟΜ με συλλογές και να τις κατεβάσετε. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να πείτε στους εξομοιωτές να βλέπουν αυτόν τον «δίσκο» (rom) που φυσικά θα τον έχετε κάνει προσάρτηση (mount).
Στην περίπτωση του Amiga, αν έχετε floppy και ο υπολογιστής σας μπορεί να τα τρέξει, ενδέχεται να μην λειτουργήσουν καλά.

Είναι όμως μια ενδιαφέρουσα εμπειρία και αν το ψάξετε, θα βρείτε ορισμένα παιχνίδια πολύ ενδιαφέροντα.

>>> Και για περισσότερη ρετρομάνια: #retro.

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα Keravnos2
    Keravnos2 (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 08, 2016 01:47 ΠΜ

    γιατί όχι τό ΜΑΜΕ πού είναι με χίλλιάδες παιχνίδια ?

Scroll to Top