BETA

Πώς ορίζετε την σωστή ανάλυση σε μεγάλα tv-monitor για τον Linux υπολογιστή σας

Εικόνα constantinos

Πρόσφατα άρχισε να κάνει νερά (οκ, έφαγε δυο άσχημες τούμπες) και το δεύτερο 25αρι μόνιτορ που είχα και έτσι έπρεπε να αντικατασταθεί και αυτό. Καθότι όμως περίοδος οικονομικού σφιξίματος οι επιλογές μου ήταν περιορισμένες ως προς την αγορά νέου. Επειδή όμως θεωρώ την αγορά οθόνης πιο σοβαρή ακόμα και από της motherboard, προτίμησα να μην προβώ σε μια συμβιβαστική αγορά επί του παρόντος, αλλά να χρησιμοποιήσω την εναλλακτική που είχα. Και αυτή η εναλλακτική, ήταν μια καινούργια τηλεόραση smart-tv, 32 ιντσών που τελικά δεν είχε χρησιμοποιηθεί λόγω αλλαγής στην διάταξη του χώρου και επειδή στην ουσία η απόκτησή της ήταν για τα smart-tv χαρακτηριστικά της, την σύνδεση με δορυφορικό δεκτή, καθώς και για την δικτύωσή της με τις Android συσκευές μας. Οι συνδέσεις (για υπολογιστή) που διαθέτει είναι hdmi και vga, ενώ φυσικά ήταν εν' γνώσει μου πως, καθώς είναι τηλεόραση, θα έχανα σε χρωματικές και άλλες αποδόσεις, μα στην προκειμένη ελάχιστα με απασχολούσε. Το σημείο που με προβλημάτιζε περισσότερο όμως ήταν η amd κάρτα γραφικών στον υπολογιστή, αφού υπάρχει ένα σχετικό θέμα τελευταία που στην προκειμένη είχε να κάνει με την hdmi σύνδεση.

Για να μην μακρηγορώ, δοκίμασα την hdmi που τελικά, μετά από την προσθήκη ενός hdmi πιο πρόσφατης «έκδοσης», η οθόνη έπαιρνε σήμα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν άθλιο και με μια μικρή ανάλυση που φαινόταν μόνο ένα μικρό μέρος του desktop. Δοκίμασα όλα όσα γνώριζα και υπέθετα πως πρέπει να γίνουν, μα δεν κατάφερα να έχω ούτε ικανοποιητικό, μα ούτε και μόνιμο αποτέλεσμα. Στην vga δεν ήθελα να καταφύγω, επειδή ως γνωστόν ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Αξίζει όμως να σημειώσω πως ούτε και με αυτήν την σύνδεση που έδινε ικανοποιητική ανάλυση, η οποία - κακώς - νόμιζα πως θα κυμαινόταν κάπου ανάμεσα σε 1280Χ1024 ή 1366Χ768, μα δεν ασχολήθηκα περισσότερο με αυτό (vga).

Info: To HDMI (High-Definition Multimedia Interface, ελληνιστί, Διασύνδεση Πολυμέσων Υψηλής Ευκρίνειας) είναι ένα πρότυπο σύνδεσης για την μετάδοση ψηφιακού ήχου και εικόνας σε καταναλωτικά συστήματα οικιακού κινηματογράφου, παιχνιδομηχανές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κλπ. Είναι επέκταση του Digital Visual Interface (DVI) με το οποίο και είναι συμβατό.
To ΗDMI χρησιμοποιεί βύσματα μικρότερου μεγέθους από τα αντίστοιχα του DVI γεγονός που κάνει την ενσωμάτωσή του σε συσκευές ευκολότερη και επιπροσθέτως προσφέρει χαρακτηριστικά εμπέδησης που επιτρέπουν την χρήση πολύ μακρύτερου καλωδίου που μπορεί να φθάσει τα 25 μέτρα σε αντίθεση με το καλώδιο του DVI το οποίο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 5 μέτρα. Το γεγονός ότι το HDMI είναι συμβατό με το DVI επιτρέπει σε συσκευές που υποστηρίζουν το δεύτερο να συνδέονται σε συστήματα που υποστηρίζουν το πρώτο, με την χρήση απλών μετατροπέων.
Ο ακροδέκτης που χρησιμοποιεί το HDMI μοιάζει με το USB που χρησιμοποιείται στους υπολογιστές, με την διαφορά ότι μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητα μέχρι και 5,5 Gbps σε αποστάσεις μέχρι και 100 μέτρων με καλώδια καλής ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταφέρει πρακτικά ακόμα και ασυμπίεστο σήμα HD και πολυκάναλο ήχο με μεγάλη άνεση, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί σύνδεση περίπου 2,2 Gbps (= 2200 pixels x 1125 lines x 30fps x 30bits/pixel).

Όταν αναφερόμαστε σε VGA σύδεση, μιλάμε για αναλογική σύνδεση - για παράδειγμα, ο υπολογιστής μας ή το λάπτοπ μας μπορεί να μην έχει έξοδο HDMI, αλλά έξοδο DVI (ψηφιακή) ή VGA (αναλογική).

Με δυο λόγια, το VGA είναι αναλογικό σήμα και το HDMI είναι ψηφιακό.

Κατά την αναζήτησή μου στο διαδίκτυο διάβασα άπειρα πράγμα, τα οποία μερικά ήταν απολύτως γελοία και άλλα που τελικά δεν δουλεύανε. Όσο είδα πάντως, όλες οι πρόσφατες ερωτήσεις με αντίστοιχα θέματα ήταν ανεπίλυτες. Και επειδή ως γνωστόν σε μια αναζήτηση από το ένα θέμα μπορείς να βρεθείς σε άλλο σχεδόν σχετικό, αξίζει να σημειώσω πως υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για αντάπτορες μετατροπής σήματος (hdmi > vga και αντίστροφα) στην αγορά και πως οι πραγματικά καλές συσκευές του είδους πάνε από 40-50 ευρώ.
Και το άλλο που συνειδητοποίησα με όλα αυτά, ήταν πως πάρα πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν χρήση tv-monitor, αντί για απλών οθονών σχεδιασμένων για υπολογιστές.

Αυτό όμως που συμπέρανα και μου φάνηκε σαν λογικό, ήταν να τσέκαρα πρώτα πως δουλεύει η ανάλυση σε vga.

Έτσι, αποφάσισα να κάνω κάποιες ακόμα DIY (Do It Yourself) «πατέντες» και να δοκιμάσω το εργαλείο από ένα άρθρο του osarena που μου επέστρεψε κάποια από τις προηγούμενες αναζητήσεις μου.
Καταρχάς, κατάλαβα πως στην περίπτωσή μου, με την 32αρα οθόνη, μια καλή ανάλυση θα ήταν αυτή των 1680Χ1050, αντί των προηγουμένων που δοκίμαζα. Όπως είναι ευνόητο, στο σχετικό ενσωματωμένο εργαλείο (Displays) της διανομής για την ρύθμιση της ανάλυσης, αυτή η επιλογή δεν υπήρχε. Έτσι, κάπως ράθυμα, είπα να δοκιμάσω το εργαλείο του άρθρου που ανάφερα. Λέω ράθυμα, καθώς πολύ πρόσφατα και εντελώς τυχαία, είχα δει κάποια δημοσίευση στο Reddit που λέγανε για κάποιο bug και πως δεν δούλευε, μα επειδή τότε δεν με ενδιέφερε, δεν ασχολήθηκα.

Το εργαλείο αυτό είναι το Νewrez, ένα μικρό script που μέσα από ένα απλό γραφικό περιβάλλον, σ' ελάχιστα δευτερόλεπτα μπορούμε ν' αλλάξουμε σε όποιο μέγεθος επιθυμούμε την ανάλυση της οθόνης μας που βέβαια δεν κάνει over-drive το πραγματικό υλικό του μηχανήματος, μα αντ' αυτού καθορίζει μια υψηλότερης ανάλυσης οθόνη στην θύρα VGA, καθώς και κλίμακες στην LCD, ενώ περιορίζεται στα standard resolutions πρότυπα, μα μπορούμε να ορίσουμε όποιες διαστάσεις θέλουμε και νομίζουμε πως μας εξυπηρετούν καλύτερα.
Πρόκειται όμως για ένα καλό και πολύ χρήσιμο βοήθημα που το έχουμε παρουσιάσει καποιες φορές και πιο παλιά (δείτε σχετικά: #newrez).

- Πιο κάτω, θα εξηγήσω τι μπορεί να γίνει για την εφαρμογή της επιθυμητής διάστασης στο tv-monitor, κάτι που ίσως φανεί κάποια στιγμή χρήσιμο και σε άλλους.
Προτίμησα να παρουσιάσω τον πιο εύκολο τρόπο, ώστε να είναι προσιτός παντού και για να μην δημιουργηθεί αθέλητα κάποιο λάθος: 

1. Πρώτα θα κατεβάσετε το Newrez: [DOWNLOAD]

2. Θα τo αποσυμπίεσετε και βάλτε το σε έναν φάκελο του /home σας.

3. Διπλό κλικ επάνω του για το τρέξετε. Στην ερώτηση που θα σας κάνει, επιλέξτε «Εκτέλεση» ή «Εκτέλεση από τερματικό».

Αν εδώ σας δώσει κάποιο σφάλμα (και μάλλον αυτό ήταν που αναφέρανε), του στυλ:

curent display must be LVDS1

Δεν είναι ακριβώς bug, μα κάτι που δεν είναι και πρόβλημα. Σε αυτήν την περίπτωση, ανοίξτε το τερματικό / κονσόλα σας, δώστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε Enter:

xrandr

Με αυτήν την εντολή, σας επιστρέφει τις διαθέσιμες συνδέσεις και το ποιες δουλεύουν και ποιες όχι (είτε δεν έχουν καλώδιο είτε για άλλον λόγο) και τα διαθέσιμα resolutions. Επίσης, δείχνει και το πώς ονοματίζει ακριβώς την κάθε σύνδεση.
Στο παράδειγμά μας στην προκειμένη, μας λέει πως η VGA είναι ενεργοποιημένη:

Δυστυχώς το πιο πάνω screenshot δεν είναι καθόλου ενδεικτικό, αφού είναι τραβηγμένο πολύ μετά τις αλλαγές και επεμβάσεις και προς χάριν του άρθρου, μα εκεί ακριβώς θα δείτε αν υπάρχει LVDS1 ή το αναφέρει κάπως αλλιώς, όπως: eDP1.
Ενδέχεται ακόμα η περίπτωση, στο πιο πάνω σφάλμα, να μην αναφέρει LVDS1 αλλά VGA1 ή VGA-0, είτε κάπως αντίστοιχα.

Εν πάση περιπτώσει, αν πέσετε σε ένα τέτοιο σφάλμα, απλά κάντε δεξί κλικ στο αρχείο του Newrez και επιλέξτε να το ανοίξετε με τον κειμενογράφο σας. Κάντε αναζήτηση για την λέξη που σας δίνει στο σφάλμα (πχ: LVDS1) και κάντε το αντικατάσταση με το eDP1 ή όποιο άλλο σας δίνει ως σφάλμα, με την αντίστοιχη ονομασία που βλέπετε από την εντολή xrandr (όλοι οι σύγχρονοι editors κάνουν συγκεντρωτική αναζήτηση και αντικατάσταση με δυο κλικ).
Αποθηκεύστε την αλλαγή και τρέξτε ξανά το Newrez.

Τρέχοντας το, θα δείτε πρώτα μια, ας πούμε, ενημέρωση πως έχετε την δυνατότητα αλλαγής των διαστάσεων:

 

Πατήστε το «Εντάξει» και στο νέο παραθυράκι που θα ανοίξει, εισάγετε τις επιθυμητές για εσάς, διαστάσεις (πχ: 1680x1050) και πατήστε ξανά το κουμπί «Εντάξει»:

Λογικά, η αλλαγή θα εφαρμοστεί αμέσως, μετά από ένα στιγμιαίο μαύρισμα της οθόνης σας.
Στην περίπτωση που δεν αλλάξει αυτόματα, καλέστε το σχετικό Εργαλείο (Displays) από το μενού ή από τις ρυθμίσεις του συστήματός σας και επιλέξτε την ανάλυσή σας από εκεί:

Μετά από αυτό, θα έχετε την επιθυμητή ανάλυση. Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο, μα είναι ακίνδυνο.

Αυτό όμως δεν θα είναι αρκετό, επειδή δεν θα απομνημονεύσει την επιλογή σας και έτσι στην επόμενη επανεκκίνηση θα πρέπει να κάνετε ξανά τα ίδια. Μια εύκολη λύση για να το διορθώσετε αυτό είναι να το προσθέσετε στις εφαρμογές εκκίνησης, ώστε η αλλαγή σας να εφαρμόζεται αυτόματα στο παρασκήνιο, μόλις μπαίνετε στο σύστημά σας.
Καλέστε τα προγράμματα εκκίνησης από το μενού ή τις ρυθμίσεις του συστήματός σας και προσθέστε το Newrez ως εξής:

- όνομα: Newrez
- εντολή: newrez 1680x1050

όπου: 1680x1050, βάζετε τις διαστάσεις που θέλετε.

Τώρα, όσον αφορά την hdmi, από την στιγμή που δίνει σήμα στην οθόνη, μα υπάρχει πρόβλημα ανάλυσης, στην περίπτωσή μου, δούλεψε μόνο το ένα καλώδιο από τρία διαθέσιμα που είχα, μα δημιούργησα και ένα αρχείο στον προσωπικό μου φάκελο (/home), με την ονομασία: .xprofile (με την τελεία μπροστά για να είναι κρυφό) και εκεί μέσα, πριν το αποθηκεύσω, συμπλήρωσα το εξής:

xrandr --newmode "1680x1050" 146.25 1680 1784 1960 2240 1050 1053 1059 1089 -hsync +vsync
xrandr --addmode HDMI-1 "1680x1050"

Αν και οι επανεκκινήσεις που κάνω είναι πολύ λίγες (προτιμώ την «Αναστολή» ως πιο υγιές για τους δίσκους και τον υπολογιστή), το δοκίμασα και δεν είχα κάποιο πρόβλημα πλέον.

Κάποια θεματάκια που έχω όσον αφορά την απόδοση της οθόνης σε χρώματα, ratio κλπ, τα έλυσα με κάποια απλά και πολύ χρήσιμα εργαλεία, τα οποία θα αναφέρω σε επόμενο άρθρο λίαν συντόμως.

Όσον αφορά την χρήση τόσο μεγάλης οθόνης από κοντινή απόσταση, δεν είμαι οφθαλμίατρος για να αναφέρω, μα χρηστικά και λειτουργικά έχει πολλά πλεονεκτήματα και ο πιο μεγάλος χώρος βοηθάει περισσότερο με τα ανοιχτά παράθυρα και την όλη διαχείριση της παραγωγικότητας.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top