BETA

Πώς συναρμολογούμε και αποσυναρμολογούμε τον υπολογιστή μας

Εικόνα constantinos

Το να ξέρεις να συναρμολογήσεις και αποσυναρμολογήσεις τον υπολογιστή σου, αφ' ενός σε γλυτώνει από τα 20 με 30 ευρώ που μπορεί να στοιχίσει, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο για πολλούς με τα σημερινά δεδομένα, από την άλλη όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι σου δίνει εμπειρία. Όχι μόνο θα βοηθήσει να μάθεις και το εσωτερικό του υπολογιστή σου, κατανοώντας καλύτερα από τι αποτελείται και πώς δουλεύει, αλλά θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις κάτι απρόβλεπτο και να μην τρέχεις σε τεχνικό, αλλά και στην περίπτωση που με αρκετό ψάξιμο καταφέρεις και εντοπίσεις ένα-ένα τα μέρη που θέλεις ν' αποτελείται ο υπολογιστείς σου και να τον συναρμολογήσεις μόνος / η σου.
Ασχέτως του τι νομίζει ο καθένας, η συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση ενός υπολογιστή δεν είναι κάτι δύσκολο, μα στην ουσία είναι να το αποφασίσει κάποιος / α να το κάνει. Και φυσικά θα πρέπει να γνωρίζει και τις δυο πτυχές, δηλαδή και το πώς να "λύσει" αλλά και το πώς να "δέσει" τον υπολογιστή του.

- Η διαδικασία είναι η εξής:

Τι θα χρειαστείτε

- Μια σταθερή επιφάνεια (τραπέζι, πάγκο γραφείο), μπορώντας να έχετε πρόσβαση από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές.
- Κατσαβίδια μικρά. Συνήθως οι βίδες που έχουν τα pc είναι μικρές αλλά ποικίλουν. Μπορεί να είναι απλές ή μπορεί να είναι σταυροβίδες. Το να έχετε κατσαβιδάκια για μικρές βίδες, διαφορετικού μεγέθους θα βοηθήσει περισσότερο.
- Ένα μικρό κουτάκι για να τοποθετείτε τις βίδες που βγάζετε, καθώς εύκολα χάνονται (να τις βάζετε με την σειρά που τις αφαιρείτε και όχι ανακατωμένες).
- Να έχετε αφαιρέσει όλα τα καλώδια από το μηχάνημα.

Ο χρόνος που θα πάρει είναι κάτι σχετικό. Εξαρτάται από το "πόσο πιάνουν τα χέρια" του καθενός, το μηχάνημα και το περιβάλλον που κάνει αυτήν την διαδικασία.
Προφανώς η συναρμολόγηση μπορεί να πάρει περισσότερη ώρα από την αποσυναρμολόγηση και υποθετικά, για κάποιον / α αρχάριο / α, θα λέγαμε περίπου μια (1) ώρα.  

 

1. Συναρμολόγηση υπολογιστή

Ας αρχίσουμε με την διαδικασία συναρμολόγησης ενός υπολογιστή.
Όπως θα εξακριβώσετε, δεν είναι κάτι δύσκολο. Η διαδικασία αυτή περιγράφεται σε απλά ελληνικά, αναλυτικά και βήμα-βήμα, σ' ένα ωραίο βίντεο από τον LeoNaXe και θα σας βοηθήσει ώστε να μπορέσετε να αποσυναρμολογήσετε τον υπολογιστή σας με ασφάλεια.

>>> Δείτε το βίντεο: Οδηγός συναρμολόγησης υπολογιστή.

 

2. Αποσυναρμολόγηση υπολογιστή

Θεωρητικά, η αποσυναρμολόγηση είναι πιο εύκολη, αλλά φυσικά θέλει προσοχή και απαλές κινήσεις.
H διαδικασία είναι αυτή που ακολουθεί και έχει δημιουργηθεί από το Linux Fun Club wiki όπου περιγράφει τα βήματα αποσυναρμολόγησης ενός υπολογιστή:

Προετοιμασία:

- Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε αφαιρέσει το καλώδιο τροφοδοσίας από τον ΗΥ
- Αποφασίζουμε ένα σημείο που θα τοποθετήσουμε τις βίδες που δεν πρέπει να χαθούν, οργανωμένα (π.χ. ανά ομάδες και με την σειρά που θα αφαιρέσουμε τα υλικά).
- Αφαιρούμε το αριστερό εξωτερικό κάλυμμα για να δούμε το εσωτερικό του Η/Υ. Σε κάποιους παλιούς Η/Υ το κάλυμμα ήταν ενιαίο αριστερά-δεξιά και πάνω.
- Θα έχουμε συνήθως ξαπλωμένο το κουτί ώστε η μητρική να είναι οριζόντια για να διευκολυνθούμε στην αποσυναρμολόγηση. Κάποιες φορές θα το τοποθετούμε όρθιο οπότε είναι αναγκαίο και βολεύει π.χ. αφαίρεση τροφοδοτικού και cdrom.

Η διαδικασία:

Η διαδικασία πιο κάτω εξηγεί πώς πρέπει να αφαιρέσουμε τα εξαρτήματα και με ποια σειρά:

    ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ: (Η/Υ όρθιος) Αποσυνδέουμε τα καλώδια του Τροφοδοτικού του Η/Υ από την μητρική, από τους δίσκους, CDROM κτλ και ξεβιδώνοντας από έξω τις βίδες του, το αφαιρούμε από τον Η/Υ, με προσοχή.

    CD/DVD ROM: (Η/Υ όρθιος) Αποσυνδέουμε το καλώδιο επικοινωνίας IDE ή SATA με την μητρική. Αφαιρούμε το δεξιό εξωτερικό κάλυμμα για να ξεβιδώσουμε και από τις 2 μεριές τις βίδες και γλιστράμε προς τα έξω το CDROM.

    ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: (Η/Υ όρθιος) Ομοίως όπως και με το CDROM, αποσυνδέουμε το καλώδιο επικοινωνίας IDE ή SATA με την μητρική, ξεβιδώνουμε και από τις 2 μεριές, και γλιστράμε προς τα μέσα τον σκληρό δίσκο.

    DISK DRIVE: (Η/Υ όρθιος) Εάν υπάρχει, αφαιρούμε και τον Οδηγό Δισκέττας (disk drive), με όμοιο τρόπο όπως και τον σκληρό δίσκο.

    ΚΑΡΤΕΣ PCI: (Η/Υ οριζόντια) Πριν αφαιρέσουμε την κάρτα γραφικών, θα αφαιρούμε από την μητρική τις κάρτες PCI και PCI Express, εάν υπάρχουν. Ξεβιδώνουμε τις βίδες που τις συγκρατούν με το κουτί (μπορεί να είναι και διαφορετικά στηριγμένες). Προσεκτικά και πάντα κάθετα προς την μητρική τις αφαιρούμε από τις υποδοχές PCI και PCI Express.

    ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ: (Η/Υ οριζόντια) Εάν η κάρτα γραφικών είναι επιπρόσθετη, και όχι ενσωματωμένη στην μητρική, θα χρειαστεί να την αφαιρέσουμε και αυτήν. Με προσοχή, αφού αφαιρέσουμε τις βίδες που την συγκρατούν με το κουτί, δοκιμάζουμε να την αφαιρέσουμε πάντα κάθετα προς την μητρική, με όμοιο τρόπο όπως τις κάρτες PCI. Εάν δεν αφαιρείται εύκολα, όπως οι κάρτες PCI, ελέγχουμε μήπως έχει κάποιο επιπλέον κούμπωμα με την μητρική.

    ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΚΙΑ: (Η/Υ οριζόντια) Συνήθως υπάρχουν ένα ή δύο για ακόμα καλύτερη ροή του αέρα. Αφαιρούμε προσεκτικά πρώτα το καλώδιο τροφοδοσίας και στην συνέχεια ξεβιδώνουμε για να αφαιρέσουμε και το ανεμιστηράκι.

    ΚΑΡΤΕΣ ΜΝΗΜΗΣ: (Η/Υ οριζόντια) Με πολύ προσοχή απασφαλίζουμε τα κλιπς αριστερά και δεξιά από την κάθε κάρτα μνήμης, που την συγκρατούν πάνω στις υποδοχές. Στην συνέχεια πιάνοντας με 2 δάκτυλα μόνο, τον αντίχειρα και τον δείκτη, πάνω ακριβώς από τα 2 κλιπς, αφαιρούμε ελαφρά πάντα κάθετα με την μητρική. ΠΡΟΣΟΧΗ!! δεν ακουμπάμε στα chips της μνήμης αριστερά και δεξιά.

    ΨΥΚΤΡΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ: (Η/Υ οριζόντια) Θα αφαιρέσουμε την ψύχτρα με το ανεμιστηράκι που βρίσκονται πάνω από τον επεξεργαστή. Επειδή η ψύχτρα ακουμπάει πάνω στον επεξεργαστή, θα το κάνουμε με πολύ προσοχή. Είναι κάτι που πρέπει να γίνεται σπάνια και μόνο όταν χρειάζεται. Η ψύχτρα είναι κουμπωμένη με 4 ασφάλειες (ή σπάνια με 4 βίδες). Βρίσκουμε πώς απασφαλίζονται ώστε να ανασηκωθεί ελαφρά η ψύχτρα. Στην συνέχεια, πάντα κάθετα με την μητρική, ανασηκώνουμε πολύ προσεκτικά την ψύχτρα με το ανεμιστηράκι.

    ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ: (Η/Υ οριζόντια) Ο επεξεργαστής (CPU) μπορεί να είναι κουμπωμένος με μία ασφάλεια στην μητρική. Αν βλέπουμε κάτι τέτοιο, την απασφαλίζουμε πρώτα. Στην συνέχεια με 3 δάκτυλα, πιάνοντας με πολύ προσοχή στα πλάγια του επεξεργαστή, τον αφαιρούμε πάντα κάθετα. Ο επεξεργαστής έχει δεκάδες σημεία επαφής στο κάτω μέρος του που ακουμπάνε στις ακίδες (pin) της υποδοχής της μητρικής (CPU socket). ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να ακουμπήσουμε στις ακίδες της μητρικής και δεν ακουμπάμε και στο κάτω μέρος του επεξεργαστή που είναι πολύ ευαίσθητο υλικό. Όπου τον τοποθετήσουμε προσωρινά στην άκρη, θα πρέπει να είναι ανάποδα γυρισμένος ώστε οι επαφές του να μην ακουμπάνε πουθενά.

    ΜΗΤΡΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ: (Η/Υ οριζόντια) Το τελευταίο που θα αφαιρέσουμε είναι η μητρική πλακέτα. Είναι βιδωμένη με 4 ή 6 βίδες πάνω σε μία βάση στο κουτί. Την αφαιρούμε και την χειριζόμαστε με προσοχή. Την πιάνουμε από τα πλάγια και, όσο μπορούμε, δεν ακουμπάμε ούτε το πάνω μέρος της ούτε το κάτω.


 

Πρακτικά, ακόμα και αν σε ορισμένους φαίνονται πολλά και μπελαλίδικα από την ανάγνωση, δεν είναι. Εξ' άλλου όπως είναι ευνόητο, η εμπειρία είναι σημαντική και στην χειρότερη, με την αποσυναρμολόγηση, θα μπορέσετε να καθαρίσετε πολύ καλά τον υπολογιστή σας, κάτι που θα βοηθήσει σε θέματα απόδοσης. Σε κάθε περίπτωση, προς δικό σας όφελος θα είναι.

 • Σχόλια

5 Comments:

 1. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 02, 2015 15:47 ΜΜ

  Στην αφαίρεση της ψήκτρας, βγάζουμε πρώτα το ανεμιστηράκι / ανεμιστήρα της, και στη συνέχεια την ίδια. Προσέξτε όμως κατα την αφαίρεση της, διότι η θερμοαγώγιμη πάστα με τον καιρό είναι τόσο κολλημένη με τον επεξεργαστή, που συμπαρασύρει και τον επεξεργαστή μαζί, ακόμα και αν ο τελευταίος είναι κουμπωμένος στη μητρική.

  Αν συμβεί αυτό, παίρνουμε το ζεύγος ψήκτρας με κολλημένη επάνω την CPU, και τα ξεχωρίζουμε με προσοχή με την άκρη ενός μαχαιριού.

  SOS να μην στραβώσει ποδαράκι επαφής του επεξεργαστή, γιατί μετά θα πρέπει να το ξεστραβώσουμε με μεγεθυντικό φακό και τσιμπιδάκι, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να τον ξαναβάλουμε στο socket.

  Προσοχή ακόμα όταν ξεκολλάμε την παλιά θερμοαγώγιμη, και όταν βάζουμε νέα. Χρησιμοποιούμε πανάκι με οινόπνευμα. Να θυμόμαστε πως οι πιο πολλές θερμοαγώγιμες είναι και ηλεκτροαγώγιμες, συνεπώς δεν θα πρέπει να μας ξεφύγει η παραμικρή ποσότητα σε σημεία που μπορεί να κάνει βραχυκύκλωμα ανάμεσα σε δύο στοιχεία, πχ. σε παλιότερους επεξεργαστές AMD που είχαν στοιχεία (αντιστάσεις κλπ. δίπλα απο το τσιπάκι επάνω στην CPU).

  Αν η μητρική είναι ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ, μην εκπλαγείτε αν με την αποσυναρμολόγηση, και επανασυναρμολόγηση, δεν λειτουργήσει, η να κάνετε αποτυχημένη αναβάθμιση του BIOS. Αρκετές παμπάλαιες μητρικές απλά "σου μένουν στο χέρι", και ψάχνεσαι να δεις γιατί. Μάλλον (αν δεν κάνω λάθος), υποπτεύομαι το τσιπάκι του BIOS, σε σχέση με την μπαταρία (η τι άλλο μπορεί να είναι)?

  Είναι και άλλα σημεία, αν είσαι εντελώς αρχάριος, καλύτερα να έχεις μαζί και έναν φίλο σου που είναι έμπειρος, για τις πρώτες φορές.

 2. Εικόνα Sokratis
  Sokratis (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 03, 2015 07:05 ΠΜ

  Πολύ σωστά όλα αλλά θα συμπληρώσω
  Μην φοράτε ρούχα που δημιουργούν στατικό ηλεκτρισμό, αν δεν έχουμε τα ειδικά αντιστατικα γάντια ή βραχιόλι
  Γέρνουμε ένα κομμάτι καλώδιο και κάνουμε:
  Μία θηλιά από την μια άκρη και την άλλη Στο σασί του υπολογιστή ή στο πόδι του Πάγκου αν έχει μεταλλικά πόδια
  Και πότε μα ποτέ δεν φυσάμε την σκόνη Αλλά την ρουφάμε με σκούπα
  Χρησιμοποιούμε καθαρό οινόπνευμα Ή ειδικά σπρέι καλό επίσης να βρείτε
  Ειδικά φίλτρα για τους ανεμιστήρες του Κουτιού

 3. Εικόνα constantinos
  constantinosΟκτ 04, 2015 13:47 ΜΜ

  Σωστές συμπληρώσεις, ιδιαίτερα για τον στατικό ηλεκτρισμό είναι κάπως σημαντικό.

 4. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΟκτ 05, 2015 02:32 ΠΜ

  για το θεμα μητρικης που μπορει να σε "μεινει στο χερι", η λυση ειναι πολυ απλη. βγαζεις τη μπαταριουλα (που μετα απο χρονια, σιγουρα θα εχει ψοφησει, οποτε γι'αυτο κανει διαφορα η bios), πας και παιρνεις μια καινουρια ιδια, και την αντικαθιστας. στο επομενο ανοιγμα, μπαινεις μεσα στο cmos menu, πατας το "reset to defaults" και τελος. αυτο ηταν. αυτο με την αλλαγη μπαταριας το εχω κανει ξανα και ξανα σε παλια σαπακια που ειχα, και απο τα χρονια αρχιζανε να κανουν διαφορα γιατι χαλαγαν οι ρυθμισεις.

  η αναβαθμιση δεν εχει να κανει με την παλαιοτητα της μητρικης, αν η μπαταριουλα ειναι καλη. εχει μεγαλυτερο κινδυνο απο διακοπη ρευματος, που μπορει να διακοψει την εγκατασταση του update, αφηνοντας τη bios rom σε μη αναστρεψιμη κατασταση, και ουσιαστικα αχρηστη (αφου δεν εχει οτι χρειαζεται για να ξεκινησει σωστα το μηχανημα). εκει καλο ειναι να υπαρχει γεννητρια μπαταριας (ups) που ακομα και να γινει διακοπη, το μηχανημα θα συνεχιζει να λειτουργει για λιγο, επιτρεποντας στο update να ολοκληρωθει.

 5. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 05, 2015 14:31 ΜΜ

  Α, ωστε έτσι. Γιατί ξέρεις τι υποπτευόμουνα; Οτι με κάποιο τρόπο τα settings που είναι αποθηκευμένα στο τσιπάκι του BIOS ή φεύγουνε λόγω χαμηλής στάθμης μπαταρίας, η γίνονται corrupted, κάτι τέτοιο, και γι' αυτό δεν ξεκίναγε το μηχάνημα. Η ξεκίναγε με μαύρη οθόνη. Είχα δει γι' αυτές τις περιπτώσεις αποτυχημένου update, ένα ειδικό εργαλείο που έχουν οι τεχνικοί. Πρόκειται για έναν αναβαθμιστή BIOS σε περιπτώσεις ατυχήματος.

  Είναι ένα βαλιτσάκι που το ανοίγεις και έχει επάνω δύο πλατφόρμες με βάσεις ολοκληρωμένων κυκλωμάτων BIOS. Μια νορμάλ, και μια μικρού τετραγώνου (για τα μικρότερα τσιπάκια). Τι κάνεις λοιπόν, βγάζεις το τσιπάκι απο την μητρική, και το βάζεις στην πλατφόρμα βαλιτσάκι στην κατάλληλη υποδοχή. Στη συνέχεια αυτή, έχει έναν οδηγό δισκέττας, μια υποδοχή για flash-στικεράκι, και αν θυμάμαι και μια οθονίτσα, και ένα serial port. Λοιπόν αναβαθμίζεις στο βαλιτσάκι. Στη συνέχεια παίρνεις το αναβαθμισμένο τσιπάκι και το επανατοποθετείς στη μητρική, και αυτό ήταν.

  Άλλες λύσεις για προβλήματα, είχα δεί ένα άλλο εργαλείο. Πρόκειται για μια κάρτα που μπαίνει σε PCI. Έχει leds ή display κόκκινα. Εκκινείς το μηχάνημα, και στα display θα σου δείξει κάποιους κωδικούς σε δεκαεξαδικό ανάλογα με τη βλάβη. Πας στο βιβλιαράκι το συνοδευτικό, και δίπλα απο τον κωδικό που σου ανάβει, σου λέει τι βλάβη είναι. Μνήμης, κάρτας εικόνας, η οτιδήποτε. Άλλο εργαλείο βλαβών είναι ένα checker τροφοδοτικού. Δεν είναι ακριβό, αγόρασα ένα. Έχει ανάλογα ledaκια και σου δείχνει αν τροφοδοτεί σωστά, στο κεντρικό και στα MOLEXes, η στα SATAs.

Scroll to Top