BETA

Qora: Μια νέα γενιά στα Ψηφιακά Νομίσματα

Εικόνα Helen

Από το 2009, οπότε και πρωτοεμφανίστηκε στο διαδικτυακό προσκήνιο, πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί για το bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα που δημιουργήθηκε από έναν άγνωστης ως σήμερα ταυτότητας χρήστη ως μια εναλλακτική πρόταση στα παραδοσιακά νομίσματα. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο ανταγωνιστικό ψηφιακό νόμισμα που τον τελευταίο καιρό κερδίζει συνεχώς έδαφος, το litecoin.

Το litecoin βασίζεται στην ίδια φιλοσοφία με το bitcoin, όπως όμως λένε οι δημιουργοί του, είναι φθηνότερο στην παραγωγή του, άφθονο σε κυκλοφορία, ευκολότερο στην χρήση και παρέχει γρηγορότερες επιβεβαιώσεις για μικρές συναλλαγές σε σύγκριση με το bitcoin. Επίσης για την «εξόρυξή» του δεν απαιτούνται υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας, υψηλής ποιότητας κάρτες γραφικών ή πανίσχυροι επεξεργαστές, αλλά αντίθετα το litecoin έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να παραχθεί από έναν κοινό υπολογιστή που διαθέτουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Το δίκτυο του litecoin έχει προγραμματιστεί ώστε να παράγει 84 εκατομμύιρια νομίσματα και σήμερα περισσότεροι από 36.600 υπολογιστές παγκοσμίως αποτελούν μέρος του δικτύου παραγωγής και διακίνησης του εικονικού νομίσματος.
Σε αυτό το κύμα, ηρθε να προστεθεί μια ακόμα σειρά e-coins, τα οποία έχουν διαφορετική προσέγγιση σε αρκετά πράγματα απο το bitcoin και το καθένα προσπαθεί να εισάγει κάτι διαφορετικό.

Βέβαια, το Bitcoin έχει αναδειχθεί ως η ενσάρκωση της φαντασίας του «απολιτικού» χρήματος. Αυτό όμως, δεν είναι ακριβώς ετσι, καθώς δεν υπάρχει απολιτικό, δηλαδή πολιτικά ουδέτερο. Ακόμη και να είναι φαινομενικά «απολιτικό», δεν παύει να είναι μια πολιτική στάση. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να υφίσταται ένα «μη-πολιτικοποιημένο νόμισμα» (δείτε σχετικά: Η (α) πολιτική οικονομία του Bitcoin).

Παρότι η αξία των δύο νομισμάτων έχει μειωθεί σημαντικά από τα τέλη του περασμένου έτους, η τιμή του litecoin παραμένει περίπου 490% υψηλότερη από ό,τι πριν από έξι μήνες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το bitcoin είναι 140%. Σημειωτέον ότι στις αρχές του 2013 η αξία ενός bitcoin ήταν 13 δολάρια ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους η τιμή του είχε ξεπεράσει τα 1.200 δολάρια και σήμερα κυμαίνεται κάπου στα 490 δολάρια.

Για να μην επεκταθούμε, δείτε: Ορισμένες αλήθειες και ψέματα σχετικά με το Bitcoin και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα

Καθώς οι άνθρωποι εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με το bitcoin αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν κι άλλα τέτοια νομίσματα εκεί έξω και που πλέον, έχοντας την εμπειρία και τα παραδείγματα του bitecoin και άλλων e-coins, περνάνε σε διαφορετικές τεχνικές, εφαρμόζοντας πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Ένα τέτοιο, είναι και το Qora.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Qora

Πρόκειται για ένα ένα project το οποίο τρέχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων και είναι πάνω στην τεχνολογία των ψηφιακών νομισμάτων που διαχειρίζονται και αναπτύσσουν μια πλατφόρμα εν ονόματι Qora, ένα peer to peer ψηφιακό νόμισμα το οποίο φιλοδοξεί να εισάγει καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές στην διάθεση των χρηστών του.

Τι διαφορετικό έχει από το Bitcoin;

Πρόκειται για ένα νόμισμα δεύτερης γενιάς και η κύρια διαφορά του απο το γνωστό σε όλους μας Bitcoin είναι πως βασίζεται σε έναν αλγόριθμο γνωστό ως Proof of Stake. Έτσι, δεν απαιτείται η κατανάλωση μεγάλης επεξεργαστικής ισχύος ώστε να δημιουργηθεί το επόμενο block αλλά αντιθέτως ο αλγόριθμος στηρίζεται στο μερίδιο που έχουν οι χρήστες που συμμετέχουν στην παραγωγή του επόμενου block (stake). Όσο πιο πολλά είναι τα νομίσματα που κατέχει ένας "forger" στο πορτοφόλι του, τόσο πιο αυξημένες είναι οι πιθανότητες να είναι αυτός ο δημιουργός του επόμενου block.Το δίκτυο τον ανταμείβει δίνοντάς του τα γνωστά "fee" των συναλλαγών που συμπεριλήφθηκαν σε αυτό το block. Η μεθοδολογία αυτή είναι και πιο φιλική στο περιβάλλον.

Επίσης, σε αντίθεση με το Bitcoin, το Qora δεν προκαλεί πληθωρισμό αλλά αντιθέτως μπορεί να είναι και αποπληθωριστικό νόμισμα και θα σας εξηγήσω το γιατί. Το bitcoin έχει προγραμματιστεί να δημιουργήσει 21 εκατομμύρια νομίσματα σε βάθος χρόνου. Αντιθέτως, το Qora έχει συνολικά 10 δισεκατομμύρια νομίσματα τα οποία έχουν όλα δημιουργηθεί από το πρώτο block (genesis block) και δεν είναι δυνατή η δημιουργία / κοπή νέων νομισμάτων. Ως εκ τούτου, δεν δημιουργεί πληθωριστικά φαινόμενα. Υπάρχει βεβαίως και η πιθανότητα κάποιος χρήστης να χάσει την πρόσβαση στο πορτοφόλι του ή να "κάψει" κάποια νομίσματα (στέλνοντάς τα σε μια διεύθυνση που η πρόσβαση δεν είναι εφικτή / μη ανακτήσιμη διεύθυνση). Σε αυτήν την περίπτωση, μειώνεται το σύνολο τον νομισμάτων προκαλώντας αποπληθωρισμό. Αυτό όμως βέβαια δεν είναι κάτι το μετρήσιμο και ο πυρήνας του νομίσματος δεν οδηγεί στον αποπληθωρισμό εκ φύσεως.

Ένα θεμελιώδες μειονέκτημα του Proof Of Stake είναι πως δεν υπάρχει προστασία στις λεγόμενες επιθέσεις 51%. Επιθέσεις 51% στο δίκτυο του Qora έχουμε όταν μία διεύθυνση έχει στην κατοχή του το 51% ή και μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής ποσότητας των νομισμάτων. Βεβαίως, κάτι τέτοιο ισχύει και στο bitcoin ως προς την δική του λογική.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται και τι χαρακτηριστικά έχει ενσωματώσει:

Μέχρι τώρα, συνοπτικά, τα εξής:

- Atomic Cross-Chain Transfers
  Πρόκειται να την απευθείας ανταλλαγή νομισμάτων μεταξύ δύο διαφορετικών blockchain χωρίς την μεσολάβηση ενός ενδιάμεσου κεντροποιημένου εργαλείου (decentralized trading).
Η συναλλαγή αυτή έγινε πριν δύο μήνες και αποτέλεσε την πρώτη που εφαρμόζεται σε επίπεδο main network παγκοσμίως.

- Decentralized web
 Προκειται για την φιλοξενία ιστοσελίδων στο blockchain του ψηφιακού νομίσματος και την δυνατότητας περιήγησης σε ένα αποκεντροποιημένο διαδίκτυο

- Decentralized blog
 Πρόκειται επίσης για μία πλήρως αποκεντροποιημένη πλατφόρμα blogging

- Decentralized Social Network
 Πρόκειται για ένα κοινωνικό δίκτυο βασισμένο στην υπηρεσίαν ονωμάτων του ψηφιακού νομίσματος και παρέχει την δυνατότητα στους χρήστες σε συνδυασμό με την υπηρεσία blogging να διατηρούν το προσωπικό τους διαδικτυακό προφίλ επάνω στο peer to peer network του Qora

- Automated Transactions
 Πρόκειται για έναν μηχανισμό smart contracts ο οποίος μπορεί να παρέχει αστείρευτες εφαρμογές στην διάθεση των χρηστών καθώς ο κάθε χρήστης θα μπορέσει να δημιουργήσει τις δικές του αποκεντροποιημένες εφαρμογές ή να χρησιμοποιεί τις ήδη υπάρχουσες.Εφαρμογές οι οποίες ποικίλουν απο την διαχείριση τον νομισμάτων μέχρι και την πιστοποιήση εγγράφων κ.ο.κ.

 - Assets Exchange
 Πρόκειται για έναν μηχανισμό ανταλλαγής και αγοραπωλησίας "digital tokens" με τέτοιο τρόπο, που στην πράξη εφαρμόζει και το μοντέλο της ανταλλακτικής οικονομίας.

 - Encrypted messages
  Η δυνατότητα αποστολής και λήψης κρυπτογραφημένων μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών, ασφαλισμένα με την ίδια ασφάλεια που διέπει και το ψηφιακό πορτοφόλι των χρηστών.

Εν ολίγοις, σας παράθεσα παραπάνω τις πιο σημαντικές απο τις ιδιότητες του ψηφιακού αυτού νομίσματος, το οποίο αξίζει να τονίσω πως είναι γραμμένο σε γλώσσα Java και ο κώδικάς του είναι πρωτότυπος.

Κατεβάστε το "πορτοφόλι" του Qora:

[δείτε σχετικό με e-wallets]

Είναι Ανοιχτού Κώδικα και μπορείτε να το κατεβάσετε από το Github:

[DOWNLOAD Qora]

INFO: [το Univerval Wallet περιέχει τα αντίστοιχα run.bat (windows) και run.sh (linux)].

Σε Linux, ανοίξτε ένα τερματικό/κονσόλα, πάρτε δικαιώματα root, με την εντολή:

sudo su

και κάντε drag & drop μέσα το run.sh αρχείο.

>>> η ιστοσελίδα του Qora.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top