BETA

Remix OS εναντίον των Windows;

Εικόνα constantinos

Ως γνωστόν στην τεχνολογία συμβαίνουν πραγματάκια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως είναι καλά για όλους. Βασικά, όσον αφορά εμάς σαν χρήστες/ριες, ασχέτως του γίγνεσθαι, στο τέλος είναι σκατά σχεδόν οτιδήποτε προέρχεται από την Silicon Valley. Όμως εδώ (στο άρθρο αυτό), δεν εξετάζουμε τι έχει να κάνει με εμάς αλλά με την κατάσταση που διαμορφώνεται τουλάχιστον όσον αφορά συσκευές και λογισμικά, στην νέα εποχή του λεγόμενου computing. Ο τομέας της αγοράς που ονομάζεται low-cost PCs (χαμηλού κόστους υπολογιστές), ήταν και είναι ένας από τους σημαντικότερους και επικερδέστερους. Παρόλα αυτά όμως, για να χαρακτηριστεί σαν επιτυχημένο ένα μηχάνημα που θα βγει στην αγορά, χρειάζονται κάποιοι παράγοντες με πιο σημαντικούς τον συνδυασμό hardware και software.
Οι εξελίξεις σε αυτό το θέμα, άλλαξαν άρδην τα δεδομένα που ίσχυαν επί χρόνια με την κυριαρχία της Microsoft και νέες καταστάσεις έχουν δημιουργηθεί. Καταστάσεις και εξελίξεις που τις καθορίζει ο Linux kernel όσον αφορά το θέμα του λογισμικού.
Τουλάχιστον με τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα, η MS δεν αισθάνεται και τόσο καλά στην προσπάθειά της με τα Windows 8 και 10 (σε συνδυασμό με το Surface), το ίδιο ισχύει και για την Google με το Chromebook που δεν είχε την παγκόσμια επιτυχία που ανέμενε η εταιρεία, μα και η Apple που βλέπει το μερίδιό της να πέφτει. Όσο για την Canonical, αν και έχει στα χέρια της το καλύτερο λογισμικό όλων, δυστυχώς βρίσκεται ακόμα στο ζέσταμα, όταν οι υπόλοιποι έχουν κάνει περισσότερους από 500 γύρους.

Οι χρήστες/ριες ζητάνε ευκολίες εν κινήσει και ίδια πράγματα σε κάθε τους μηχάνημα και χωρίς να πολυσκοτίζονται. Έτσι, τουλάχιστον, λέει η αγορά πως συμβαίνει και συνεπώς έτσι βαδίζει. Και εδώ κυριαρχεί το Android με μια σειρά κατασκευαστών hardware να σημειώνει κερδοφορία από τους συνδυασμούς που προσφέρει (hardware + software). Ο όγκος των διαθέσιμων εφαρμογών στο store του Android ξεπερνάει όλα τα υπόλοιπα μαζί και αυτό είναι κάτι που φαίνεται πως λογαριάζουν πολύ οι άνθρωποι που αποκτούν διάφορες συσκευές.

Και κάπου εδώ είναι που κάνει την εμφάνισή της η Jide με το RemixOS.

Το Remix OS είναι ένα πρότζεκτ ενός λειτουργικού συστήματος βασισμένου στο Android, μα σχεδιασμένου για υπολογιστές. Η φιλοσοφία αυτού του συστήματος, βασίζεται στην απλότητα, στην οικειότητα, στα καινοτόμα χαρακτηριστικά, στον σχολαστικό σχεδιασμό αυτής της ένωσης.
Προσφέρει πολυπαραθυρική (multi-window) υποστήριξη για να τρέχετε πολλές εφαρμογές συγχρόνως, απλό και οικείο μενού, system tray, συντομεύσεις πληκτρολογίου, κανονική λειτουργία του δεξιού κλικ, πλήρη και λειτουργικό File manager, θα τα βρείτε όλα εκεί. Όσα, δηλαδή, θα περιμένατε από ένα λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές (και tablets).
Η φιλοσοφία αυτού του συστήματος, βασίζεται στην απλότητα, στην οικειότητα, στα καινοτόμα χαρακτηριστικά, στον σχολαστικό σχεδιασμό αυτής της ένωσης και είναι εμπνευσμένο από την ομορφιά του φυσικού κόσμου, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δημιουργοί του. Είναι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2015 και, μετά από μια συνεχή προσπάθεια ενός χρόνου, προχώρησε στην δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος βασισμένου στο Android, μα σχεδιασμένου για υπολογιστές, αλλά η ύπαρξή του πηγαίνει πολλά χρόνια πιο πίσω αφού αποτελεί την μετεξέλιξη του Android X86, του Chih-Wei Huang (η Κίνα αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων).
Συγχρόνως, έχει και άλλα χαρακτηριστικά, όπως εύκολα updates μ' ένα κλικ, μα και εγκατάσταση εφαρμογών από το Google-Play, όπως ακριβώς και στις συσκευές σας Android.

Το γεγονός πως για να τρέξει το λειτουργικό σύστημα και οι βασικές εφαρμογές, δεν χρειάζεται κάποιο μηχάνημα υψηλών επιδόσεων και ακριβό (μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμα και πιο παλιά συμβατά μηχανήματα), σε συνδυασμό με όλα τα πιο πάνω, την ευκολία χρήσης του αφού οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με Android, την πρόσβαση στις εφαρμογές του GooglePlay και το όμορφο, χρηστικό περιβάλλον του με την οικεία χρήση αυτών που έχουμε συνηθίσει στους υπολογιστές, το καθιστούν απολύτως ανταγωνιστικό απέναντι στην Microsoft στον τομέα των low-cost pcs. Και αυτό, επειδή όπως φαίνεται το RemixOS έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των κατασκευαστών.

Ήδη, τα αρπακτικά της MS και άλλων έχουν στραφεί στις αναπτυσσόμενες αγορές. Η πρόσβαση πλέον όλο και περισσοτέρων ανθρώπων από αναπτυσσόμενες και "υπανάπτυκτες" χώρες (που είναι και το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού), αντιστοιχεί μόνο την παρούσα χρονική περίοδο στην πώληση περισσοτέρων του ενός δισεκατομμυρίου συσκευών. Αναλογιστείτε λοιπόν, πόσο καίει τις πολυεθνικές αυτό και ιδιαίτερα την Microsoft που ευελπιστεί πως θα μπορέσει να επιβάλλει για μια ακόμα φορά τους δικούς της κανόνες με ένα ανεκτό "ανταγωνιστικό" ολιγοπώλιο.

Αυτό όμως, το έχουν καταλάβει (και άλλοι) και οι άνθρωποι της Jide που έχουν το RemixOS, καθώς δεν είναι τυχαίοι, μα πρόκειται για τους πρώην μηχανικούς της Google: Ben Luk, David Ko και Jeremy Chau και έχουν καταλάβει την ανάγκη για την ύπαρξη ενός δικού τους harware. Σε αυτό μάλιστα, επικαλούνται και την ρήση του Alan Curtis Kay (computer scientist):

People who are really serious about software should make their own hardware

δηλαδή:

Οι άνθρωποι που είναι πραγματικά σοβαροί σχετικά με το λογισμικό θα πρέπει να κάνουν και το δικό τους hardware.

και όπως συμπληρώνει ο Jason Zheng, international marketing leader της Jide:

Χρειαζόμασταν να κάνουμε ένα tweak στο firmware για να βελτιστοποιηθεί η απόδοση και ο χρόνος εκκίνησης (boot-up time). Μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Με τα απαιτούμενα tweaks στο firmware για την ενίσχυση της απόδοσης (boost performance) και τον χρόνο εκκίνησης (boot-up time), το Remix OS μπορεί να μπουτάρει σε ένα Dell PC σε έξι δευτερόλεπτα.
Και ήδη, η ομάδα του Remix OS, εργάζεται για να βελτιώσει το multitasking και για την ανάπτυξη ενός διαχειριστή αρχείων με πραγματικό drag-and-drop.

Μιλώντας για το ανταγωνιστικό Chromebook, ο Zheng λέει:

Το μοντέλο Chromebook δεν λειτουργεί καλά στο τμήμα των καταναλωτών.

>>> Chromixium - Vs - RemixOS.

Απορρίπτοντας το ενδεχόμενο της Apple είναι μια απειλή, ο Ko λέει:

Η Jide είναι μια φυσική αναβάθμιση για την αναδυόμενη αγορά των κινητών συσκευών. Αυτές οι, ένα δισεκατομμύριο, συσκευές που θα βγαίνουν στην αγορά και θα έχουν πέραση, θα πρέπει να είναι είτε κάποιο φτηνό τηλέφωνο Android είτε κάποιο tablet με Android (Android tablet) ή σταθερός υπολογιστής (desktop) με Android. Και θα είναι και Android.

Όσον αφορά την περίπτωση των Windows 10, επικεντρώνει σε ένα σημείο που μάλλον έχει τεράστια σημασία για την αγορά που απευθύνεται πρωτίστως:

Αν πάρουμε την περίπτωση των Windows 10 για ταμπλέτες και υπολογιστές χαμηλού κόστους, εδώ είναι μια γραμμή που συνοψίζει όλη την ιστορία: Στο Google Play Store έχει περισσότερες εφαρμογές απ' ό,τι στο Windows Store. Πολύ περισσότερες.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Jide έχει δημιουργήσει ένα μίνι (κυριολεκτικά) pc (Jide Mini). Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι αυτά δυο διαφορετικά μοντέλα με διαφορές μόνο σε μνήμη (ram) και μέγεθος (δίσκου):

Επεξεργαστής: 1.2GH dual core cortex 64b
Χωρητικότητα: 8GB / 16GB
Μνήμη: 1GB / 2GB
2 usb θύρες
υποδοχή ethernet
wifi
bluetooth
ΗDMI

Τώρα, αν η τιμή των 89.99 δολαρίων (σχεδόν 80 ευρώ) συν τα μεταφορικά, είναι καλή για αναπτυσσόμενες αγορές, δεν ξέρω, μα σίγουρα είναι ανταγωνιστική απέναντι σε Surface (Microsoft) και Chromebook (Google).

Στο αντίστοιχο πλαίσιο κινείται και ένα tablet (με RemixOS φυσικά), διαστάσεων οθόνης 11.6'' (16:9) και αρκετά ελαφρύτερου του ενός κιλού με τιμή τα 299 δολάρια (σχεδόν 266 ευρώ).

Το όλο πρότζεκτ, βρίσκεται σε καμπάνια στο IndieGogo.

Συλλαμβάνοντας όμως όλα αυτά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που κινείται η υπάρχουσα αγορά, είναι προφανές πως η ανταγωνιστική Microsοft (και η Google φυσικά) έρχονται σε δυσχερή θέση. Προφανώς αυτό θα έχει και συνέπειες στην ευρύτερη αγορά (αν και οι κρατικοί φόροι είναι πάντα μια γάγγραινα).
Μα δεν θα έχει επιπτώσεις μόνο στις τιμές, μα και σε αρκετά ακόμα. Για σκεφτείτε μερικά εκατομμύρια μηχανήματα που μπαίνουν στο διαδίκτυο, να μην έχουν Windows ή iOS, μα κάτι εντελώς διαφορετικό. Και συγχρόνως εύπλαστο. Άραγε πόσοι/ες προγραμματιστές/ριες, developers θα το πιάσουν στα χέρια τους εκτινάσσοντας την ανάπτυξη και τις δυνατότητές του;
Όλα αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση να μην εξαγοραστεί ή να μην πέσει σε δικαστικές διαμάχες για πατέντες και πνευματικά δικαιώματα. Το μόνο βέβαιο είναι πως και η Google και η Microsoft το παρακολουθούν.
Προφανώς αυτός και ο λόγος που στο ξεκίνημά του, ήταν τόσο κρυψίνους για τον κωδικά του.


 

Και για να προλάβουμε τυχόν ερωτήσεις:

- Μπορώ να τρέξω το RemixOS στον υπολογιστή μου;

Ναι μπορείς, θα τρέξει σε αρκετά σύγχρονα και παλιότερα harware 64b, μα όχι κατ' ανάγκη σε όλα. Ενδέχεται μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις να τρέχει μεν, μα όχι καλά. Είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα hardware, μα μπορείτε να το δοκιμάστε live από ένα usb-stck ή dvd δισκάκι χωρίς να επηρεαστεί το ή τα λειτουργικά συστήματα που έχετε εγκατεστημένα. Φυσικά, η απόδοσή του σαν live θα είναι κάπως πιο αργή από μια κανονική εγκατάσταση.

- Μπορώ να εγκαταστήσω και να τρέξω όλες τις Android apps / games από το GooglePlay και άλλα Android stores;

Ναι μπορείς. Όχι όλες βέβαια. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ούτε και στην συσκευή με Android που έχεις. Συνεπώς, είναι καθαρά θέμα hardware και εδώ. Άλλα θα τρέχουν καλά, άλλα όχι, άλλα δεν θα μπορούν καν να εγκατασταθούν.
Για το αν δουλεύει με όλα τα stores, δεν ξέρουμε, μα με το GooglePlay και το F-droid ναι. Το ίδιο και αν κατεβάζετε τα apk πακέτα των εφαρμογών / παιχνιδιών [κάποιοι τρόποι γι' αυτό: [- 1 -], [- 2 -], [- 3 -], [- 4 -]).

Όλα αυτά, από πού το κατεβάζετε, πώς το "καίτε" σε usb-stick, πώς ενεργοποιείτε το GooglePlay, θα τα βρείτε στο tag:

#remixos

>>> η ιστοσελίδα του RemixOS.

Και μην βιαστείτε να πείτε σχετικά με το πως αυτό αποτελεί ένα εταιρικό προϊόν. Αυτός είναι ο κόσμος μας τώρα, έτσι και χειρότερα θα είναι για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια τουλάχιστον. Η συνύπαρξη ενός εταιρικού και κοινοτικού μοντέλου δείχνει να δουλεύει σαν ανάχωμα στις πολυεθνικές σε αυτόν τον κόσμο. Η είσοδος μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων στο διαδίκτυο, όχι μόνο μπορεί να αλλάξει τα στερεότυπα που επικράτησαν στον καπιταλιστικό δυτικό κόσμο, μα να επιφέρει και σημαντικές αλλαγές στην επικρατούσα τεχνολογία σε πολλές βαθμίδες.

Η τεχνολογία και οι εκπλήξεις που θα φέρει στο άμεσο μέλλον αναμένονται περισσότερο από ενδιαφέρουσες.

 • Σχόλια

5 Comments:

 1. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 14, 2016 09:24 ΠΜ

  Άμα κατεβάσεις το λειτουργικό σου δίνει κουπόνι 40 δολαρίων για το remix mini, πράγμα που σημαίνει πως η τιμή κατεβαίνει στα 45€!!

 2. Εικόνα Pol
  Pol (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 17, 2016 07:47 ΠΜ

  Παρειγγειλα το remixos mini με 38 ευρω ( ειναι free shipping) απο οτι ειδα στην καρτα μου.
  Θα σας γραψω εντυπωσεις μολις το παραλαβω.

 3. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουν 17, 2016 13:43 ΜΜ

  Ω, ναι. Κανε ένα όσο πιο καλό review μπορείς, φωτογραφίες κλπ, ξέρεις. Θα το ανεβάσουμε, ενδιαφέρονται αρκετοί.
  Ποιο πήρες; Αυτό με την 2g ram;

 4. Εικόνα Pol
  Pol (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 17, 2016 17:20 ΜΜ

  Με το που εκανα registration στην ιστοσελιδα τους μου ηρθε ενα εκπτωτικο κουπονι.Πατησα πανω στο λινκ και μου εδειχνε την χαμηλη τιμη και οτι παραγγελνω αυτο με τα 16 gb χωρητικότητα .Οποτε θα ειναι αυτο με την 2 γιγα ραμ.Αλωστε δεν σου δινει αλλη επιλογη να διαλεξεις.Πριν το δοκιμαζα σε guest mode στο λαπτοπ.Μπορω να πω οτι εχει φαση.Θα δοκιμασω να το κανω καθαρη εγκατασταση για να εχω πληρη αποψη.

 5. Εικόνα Pol
  Pol (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 29, 2016 09:17 ΠΜ

  Παρελαβα το Remix σε μολις 11 μερες απο την παραγγελεια.Πολυ καλη συσκευασια και ηρθε σωο και αβλαβες.Ανοιξα το κουτι και το συνδεσα στην τηλεοραση αμεσως.Με την συσκευασια ερχεται ενα πολυ κοντο καλωδιο hdmi το οποιο ισως και να μην ταιριαζει σε ολους .Η μαλλον δεν θα βολευει σε κανεναν.
  Δυσκολευτικα να το συνδεσω αμεσως με τον ασυρματο δυκτιο του σπιτιου μου και ετσι οι πρωτες κινησεις και σεταρισματα εγιναν με το καλωδιο.Η ποιοτητα εικονας και χρωματων ισως δεν ειναι πολυ καλο.Ο δορυφορικος δεκτης που εχω βγαζει πολυ καλυτερη εικονα και χρωματα.Αυτο βεβαια ειναι και υποκειμενικό παντα.Σε αλους αρεσει σε αλλους δεν αρεσει.Μετα απο την πρωτη αναβαθμηση που ειχε διαθεσιμη και εκανα και λιγη γνωριμια με το interface προχωρισα στην εγκατασταση του Kodi.
  Εκει μπορω να πω οτι εμεινα .Παρα πολυ καλη συμπεριφορα και γρηγορο.Στο addon olympus και στα 720 που εκανα τις δοκιμες τα πηγεναι παρα πολυ καλα.Ουτε για αστειο να συγκρίθει το remix με το raspberry με την 512 μνημη που εχω.Καμια σχεση.Αλλα και η συμπεριφορα του kodi αναμεσα στο remix και στο λαπτοπ που εχω παλι ειναι πολυ καλυτερη στο remix.
  Οποτε σαν πρωτη και η πιο συμαντικη δοκιμη αυτη του Kodi ( αλωστε αυτη ηταν και η αρχικη σκεψη ) περασε με επιτυχια.

  Κατοπιν δοκιμασα να κανω περιηγηση στο ιντερνετ .Πρωτη φορα που κανω περιηγηση στην 46αρα τηλεοραση και μπορω να πω οτι τα συναισθηματα ειναι αναμεικτα αναλογα με την σελιδα.Απο τα 3 μετρα δεν φαινονται τα γραμματα να διαβασεις και σε αλλες σελιδες φαινονται.
  Με το youtube apk που κατεβασα κανονικοτατα απο το Google store η αναπαραγωγη των βιντεο σε υψηλη αναλυση ηταν τελεια.Χωρις καθολου κοληματα.Και σε αυτο το σημειο τα πηγε πολυ καλα.
  Σε γενικες γραμμες μετα απο κανα 3ωρο δοκιμων στο σαλονι του σπιτιου και στην τηλεοραση το remix αξιζει τα χρηματα του.Θα το δοκιμασω και στην οθονη του υπολογιστη .
  Εν κατακλειδι εαν δεν διαβαζα αυτο το αρθρο δεν θα το αγοραζα γιατι δεν θα το ηξερα.Θα αγοραζα ισως καποιο αλλο ειτε media player,android box η ακομη και το raspberry 3 αλλα αυτο εχει 1 γιγα μνημη .Το remix πηρα εχει 2 γιγα μνημη και 16 αποθηκευτικο χωρο.
  Αυτα σαν πρωτη γευση.Ευχαριστω για τον χρονο σας.

Scroll to Top