BETA

Πώς να κάνετε Rooting το Android σας χωρίς χρήση υπολογιστή

Εικόνα constantinos

Το Android, καθιερώθηκε σε ελάχιστα χρόνια ως το δημοφιλέστερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές. Θα συμφωνήσω πως από τα όσα κυκλοφορούν είναι το καλύτερο, μα θα σημειώσω επίσης πως είναι υπερεκτιμημένο. Μια ακόμα λαθεμένη άποψη που κυκλοφορεί, είναι πως το Android πρόκειται για ένα ελεύθερου κώδικα Linux σύστημα. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Αφ' ενός δεν είναι ελεύθερο, πρακτικά είναι αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν κυριαρχούν οι εταιρείες και το κέρδος και από την άλλη, πρόκειται για ένα fork του πυρήνα Linux. Αυτό από μόνο του, είναι ικανό κάποια στιγμή να δημιουργήσει αναρίθμητα προβλήματα σε ολόκληρο το Linux οικοσύστημα, με μπερδεμένες νομοθεσίες και άλλα νομικά τερτίπια. Η δε είσοδος της Microsoft στον χώρο, μ' ένα διαμορφωμένο Android, θα πρέπει να ανησυχεί πάρα πολύ και όχι να να εγείρει πανηγυρισμούς και άλλα τέτοια.
Το θέμα όμως του άρθρου αυτού, δεν έχει να κάνει με αυτά, τα οποία άλλωστε τα έχουμε πει και αναλύσει σε κάμποσα άλλα άρθρα μας στο παρελθόν. Εδώ θα μιλήσουμε για κάτι τ' οποίο έχει λάβει διαστάσεις trendy μόδας και δεν είναι άλλο από το λεγόμενο rooting στις συσκευές Android.
Χοντρικά, με τον όρο “Root” στο Android, περιγράφεται η διαδικασία η οποία έχει ως σκοπό να μας επιτρέψει να επεμβαίνουμε σε όλα τα partition της συσκευής μας και όχι μόνο σε αυτό του χρήστη, το οποίο και είναι επιτρεπόμενο εξ’ αρχής. Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στα υπόλοιπα partition πρέπει να ξεκλειδώσουμε τον bootloader. Έτσι μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κονσόλα recovery που βρίσκεται στο ομώνυμο partition και, μέσω αυτής, να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή superuser η οποία διαχειρίζεται τα δικαιώματα υπερχρήστη στο λειτουργικό μας.
[δείτε αναλυτικότερα: Android Basics: Τι είναι Root και πώς γίνεται;]

Αλλά από την άλλη, επειδή το rooting έχει γίνει μόδα και στην ουσία όποιος χρειαστεί να το κάνει -εκτός αν πάει σε επαγγελματία και πληρώσει- είναι μόνος του για τα όποια τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, το θέμα είναι να είστε σίγουροι για τους λόγους που το θέλετε και αν πραγματικά το χρειαζόσαστε -καθώς πλέον διάφορα πράγματα που χρειαζόντουσαν ντε και καλά rooting μπορούν να γίνουν και με apps. Γι' αυτό το θέμα δείτε: Σχετικά με το rooting στις συσκευές Android.

Βέβαια και οι μέθοδοι του rooting έχουν πλέον απλουστευτεί συγκριτικά με ελάχιστα χρόνια πριν και σε γενικές γραμμές η συνήθης διαδικασία ήταν η σύνδεση της συσκευής σε έναν υπολογιστή και η διεκπεραίωση της διαδικασίας με κάποια desktop εφαρμογή (αν ψάξετε στο osarena έχουμε παρουσιάσει πολλούς τέτοιους τρόπους). Έχοντας όμως φτάσει στο σήμερα, έχουν απλοποιηθεί και οι διαδικασίες για rooting απ' ευθείας από την συσκευή, χωρίς χρήση υπολογιστή και μάλιστα με πάρα πολύ απλές διαδικασίες που χρειάζονται ελάχιστα tap προκειμένου να ολοκληρωθούν. Δυο τέτοιες λύσεις είναι τα Framaroot και Universal AndRoot αντίστοιχα που θα δούμε πιο κάτω, εξηγώντας και την διαδικασία, ώστε να rootάρετε την συσκευή σας.

1. Framaroot App:

Το Framaroot App είναι μια εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί από τα μέλη του φόρουμ XDA. Αυτό μπορεί να "ριζώσει" Android συσκευές, με ένα μόνο κλικ. Για να το κάνετε, ακολουθήστε τα βήματα:

1. Κατεβάστε την app (την τελευταία της έκδοση, καθώς ανανεώνονται συχνά): [DOWNLOAD]
(την στιγμή που συντάσσεται το παρόν άρθρο, διαθέσιμη είναι η έκδοση 1.9.3)
2. Αποθηκεύστε το αρχείο που κατεβάσατε, σε έναν συγκεκριμένο φάκελο στην κάρτα SD σας.
3. Εγκαταστήστε την εφαρμογή από το .apk αρχείο (με tap)
4. Κάντε κλικ στο κουμπί "Install" (εγκατάσταση):

5. Από τις επιλογές που παρέχονται, συνεχίστε με το "Install superuser" επιλογή. (Ή επιλέξτε οποιαδήποτε από τις έξι επιλογές που παρέχονται).
6. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα πρέπει να δείτε ένα μήνυμα επιτυχημένης (ή αποτυχημένης) επιβεβαίωσης. Αυτό που θα γίνει δηλαδή, θα είναι να εγκατασταθούν τα Superuser και SU binary αρχεία. Θα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση της συσκευής σας ώστε να ισχύσει το rooting. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα πρέπει να κάνετε άλλη μια προσπάθεια:

2. Universal AndRoot:

Η δεύτερη μέθοδος.
1. Και εδώ, πρώτα θα κατεβάσετε την τελευταία έκδοση της app, από το XDA-forum (την παρούσα στιγμή που συντάσσεται το παρόν άρθρο, διαθέσιμη είναι η έκδοση 1.62): [DOWNLOAD]
2. Αποθηκεύστε το αρχείο που κατεβάσατε, σε έναν συγκεκριμένο φάκελο στην κάρτα SD σας.
3. Εγκαταστήστε την εφαρμογή από το .apk αρχείο (με tap)
4. Όταν ανοίξει η app, επιλέξτε κατ' αρχάς την σωστή έκδοση του Android σας και εγκαταστήστε την:

4. Περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του rooting:

5. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα πρέπει να δείτε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα πρέπει να κάνετε άλλη μια προσπάθεια. Θα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση της συσκευής σας ώστε να ισχύσει το rooting.

Επιβεβαίωση:

Αν θέλετε να επιβεβαίωσετε ότι το rooting έγινε πράγματι στην συσκευή σας και δεν ξέρετε πώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια απλή app που κάνει αυτή την δουλειά, για παράδειγμα το Root Checker ή το Simple root checker.
Θα δείτε μια τέτοια επιβεβαίωση:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ότι με το rooting μπορεί να χάσετε τυχόν εγγύηση της συσκευής.
Το osarena δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη αν κάτι σας παει στραβά, ούτε μπορεί να δώσει καμία άλλη πληροφορία. Λογικά οι μέθοδοι αυτοί θα πρέπει να δουλέψουν στις νέες εκδόσεις του Android μα και σε πιο παλιές (πχ στην 3+).

 • Σχόλια

1 Comments:

 1. Εικόνα akounadis
  akounadisΦεβ 08, 2015 19:47 ΜΜ

  Galaxy
  Με Framaroot και χωρίς root checker

  (Για να θυμηθώ λίγο τα "παλιά")

  1. Είπα να ξεκινήσω με "βρομοδουλειά" κάτι που μισεί το Android.
  Autokiller. Το ρύθμισα να "σκοτώνει" στα 100MB. Μέχρι εδώ καλά για το android γιατί το Autokiller δεν είναι task killer :p
  Μετά η "βρομοδουλειά". Task killer. Εδώ έκλεισε σχεδόν τα πάντα στο background. Βαρέθηκα να περάσω ελεγχόμενο Task manager.

  2. Αλλαγή συστήματος αρχείων.
  Με lagfix από το (άχρηστο) RFS σε ext4 λειτούργησε άψογα.
  Φαντάζομαι σε σημερινό Samsung και έτσι πιστεύω πως το RFS θα έχει βελτιωθεί.

  Όλα αυτά σε μια παρένθεση. Έχω παλιό smartphone και έτσι αναδύθηκε μια παλιά εμπειρία μου. Το one click rooting λειτούργησε άψογα και κατά σύμπτωση με την πρώτη προσπάθεια.
  Δεν το συζητάω. Το επόμενο βήμα να ρουτάρουμε στον ύπνο μας. :p

  ΥΓ Ζήτω το root. "Να αποκτήσουμε δικαιώματα" :-)

Scroll to Top