BETA

Παραμετροποιήστε και προσαρμόστε το Kodi Media Center [XBMC]

Εικόνα constantinos

Επειδή, με τις διάφορες ερωτήσεις στο φόρουμ μας μα και αλλού, είδαμε πως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν για το πώς μπορούν να προσαρμόσουν το Kodi Media Center (XBMC) στα γούστα τους, πιο κάτω ακολουθεί ένας οδηγός με κάποιες βασικές ρυθμίσεις εξατομίκευσής του, ανάλογα τα γούστα και τις επιθυμίες του καθενός.

Εξατομίκευση του Kodi:

Ανοίξτε το και από την κεντρική του οθόνη, μεταβείτε:

Σύστημα > Ρυθμίσεις [SYSTEM > Settings]

Από το παράθυρο που θ' ανοίξει, επιλέξτε

Εξατομίκευση [Appearance]

 

 

Αλλαγή Εμφάνισης [Skin]

Οι επιλογές που έχετε δω, είναι οι εξής: Κέλυφος:
Από εδώ μπορείτε ν' αλλάξετε το skin την εμφάνιση του Kodi. Σημειώστε ωστόσο πως δεν είναι όλα τα θέματα τόσο χρηστικά, ενώ μερικά είναι αποκλειστικά και μόνο για χρήση πληκτρολογίου. Επιλέξτε το Κέλυφος και από το δεξί παράθυρο και στη συνέχεια:

Λήψη Περισσότερων

 

Θα σας βγάλει την λίστα των διαθεσίμων skins, ενώ αν κάποια δεν είναι συμβατά με την έκδοση που έχετε, θα σας το αναφέρει. Ακουμπώντας τον κέρσορα στο καθένα, θα βλέπετε μια μικρογραφία του και μια επεξήγηση, μα σίγουρα δεν είναι πάντα πλήρως κατατοπιστικά:

Μπορείτε να επιλέξτε κάποιο που σας κάνει και να πατήσετε:

Εγκατάσταση

Θα σας ρωτήσει αν θέλετε να το εγκαταστήσετε και στη συνέχεια μόλις αλλάξει, αν θέλετε να το διατηρήσετε:

Η αλλαγή θα γίνει αμέσως και -όπως θα δείτε- ορισμένα skins (όπως το Aenon) για παράδειγμα, έχουν και έξυπνες συντομεύσεις με δεξί κλικ στο μενού του κεντρικού παραθύρου:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν σε κάποιο skin δεν βλέπετε κουμπάκι επαναφοράς σε προηγούμενη οθόνη, πατήστε το πλήκτρο: Esc.

Γενικές Ρυθμίσεις

Από το προηγούμενο παράθυρο Ρυθμίσεων Εξατομίκευσης, από το δεξί μέρος, κάτω από το Κέλυφος, επιλέξτε το:

Ρυθμίσεις:

Πρώτες έχει κάποιες γενικές ρυθμίσεις που μάλλον δεν υπάρχει λόγος να τις αλλάξετε, καθώς οι default επιλογές είναι ρυθμισμένες έτσι για καλύτερη χρηστικότητα:

Επιλογές Αρχικής οθόνης

Από εδώ μπορείτε να επιλέξτε τα μενού που θα εμφανίζονται στην αρχική οθόνη και τις σχετικές πληροφορίες, απλά με κλικ όπου θέλετε (για παράδειγμα, έχω απενεργοποιήσει τον καιρό, επειδή δεν μ' ενδιαφέρει να τον έχω και στο kodi):

Επιλογές Φόντου

Από εδώ μπορείτε να επέμβετε σε κάποιες απλές ρυθμίσεις που αφορούν το υπόβαθρο του kodi. Οι πρώτες ρυθμίσεις που έχει (Διάφορες επιλογές), είναι έξυπνα ρυθμισμένες από default και σε γενικές γραμμές δεν θα έχετε κάτι πιο αποδοτικό αν τις αλλάξετε:

Μπορείτε όμως, ν' αλλάξετε το φόντο του, με μια εικόνα ή και φωτογραφία της επιλογής σας. Στο κάτω μέρος που λέει: "Υπόβαθρο", ενεργοποιήστε την επιλογή:

Ενεργοποίηση προσωπικού υποβάθρου

Και κάντε κλικ στην επιλογή από κάτω:

Διαδρομή υποβάθρου

Η αλλαγή, όπως και η οποιαδήποτε άλλη τροποποίηση στο Kodi, εφαρμόζεται αμέσως.

Από το πλαίσιο που θ ανοίξει, περιηγηθείτε στον φάκελο που έχετε τις εικόνες/φωτογραφίες στον υπολογιστή σας και επιλέξτε όποια θέλετε:

Συντομεύσεις πρόσθετων:

Επιστρέφοντας στην οθόνη ρυθμίσεων, η τελευταία επιλογή (Πρόσθετο/Συντομεύσεις), δίνει την δυνατότητα να τοποθετήσετε κάτω από τα μενού της κεντρικής οθόνης, συντομεύσεις για τα πρόσθετα της επιλογής σας -για πιο γρήγορη πρόσβαση:

Αυτή είναι μια πολύ καλή και χρηστική επιλογή και μπορείτε να την δείτε βήμα-βήμα: Εξατομικεύστε το Kodi Media Center.

Επιλογή γλώσσας

Επιστρέφοντας στην αρχική οθόνη των ρυθμίσεων (είτε πατώντας το πλήκτρο Esc, είτε με το βελάκι στο κάτω αριστερό μέρος), η δεύτερη επιλογή, είναι η διεθνοποίηση, δηλαδή η εντοπιότητα, για επιλογές γλώσσας και ημερομηνία/ώρα.
Οι ρυθμίσεις είναι πολύ εύκολες, από τα βελάκια στο δεξί μέρος του παραθύρου:

Επιλογές εμφάνισης αρχείων

Εδώ οι επιλογές, αφορούν τον τρόπο εμφάνισης των αρχείων κατά την περιήγησή σας σε αυτά από το kodi. Οι default ρυθμίσεις είναι ικανοποιητικές, μα -από εκεί και πέρα- είναι προσωπικές επιλογές του καθενός πώς να τα ορίσει, απλά τικάροντας ή ξετικάροντας το αντίστοιχο πεδίο στο δεξί μέρος του παραθύρου:

Επιλογές Προφύλαξης οθόνης

Το kodi, αν δεν χρησιμοποιείται, "σκιάζει" και αυτό είναι στην ουσία το default screensaver του (ονομάζεται Dim). Μπορείτε όμως να το αλλάξετε, επιστρέφοντας ξανά στην οθόνη ρυθμίσεων, από την τελευταία επιλογή:

Προφύλαξη οθόνης

Από το δεξί μέρος κάντε κλικ στο:

Λειτουργία προφύλαξης οθόνης

και θα σας εμφανιστούν τα διαθέσιμα screensavers, με μια σύντομη επεξήγηση και μικρογραφία του καθενός. Κάνοντας κλικ επάνω σε όποιο σας αρέσει, το επιλέγετε:

Επιστρέφοντας στην προηγούμενη οθόνη, με τις επιλογές του screensvaer, μπορείτε να δείτε πώς δείχνει, αν από το δεξί μέρος πατήσετε:

Προεπισκόπηση

Αν θέλετε, μπορείτε από το το παράθυρο ρυθμίσεων προφύλαξης οθόνης, να κάνετε και άλλες αλλαγές, όπως για παράδειγμα μετά από πόσο διάστημα θα εκκινεί το screen-saver, αν θα έχει σκίαση και για το αν όταν κάνετε αναπαραγωγή αρχείων ήχου, θα εμφανίζεται και κάποιο οπτικό θέμα. Μπορείτε όμως, προσωπική επιλογή είναι, να επιλέξετε από την αρχική επιλογή (Λειτουργία προφύλαξης οθόνης) να μην έχει καθόλου screen-saver ή -αν θέλετε άλλο και δεν σας αρέσουν αυτά που ήδη έχει- να επιλέξετε να κατεβάσετε κάποια άλλα, πατώντας το: "Λήψη περισσότερων" (θα εμφανιστούν αυτόματα στην λίστα):

Επιπλέον Ρυθμίσεις

Αν μεταφερθείτε ξανά στο αρχικό παράθυρο ρυθμίσεων του Κελύφους, θα δείτε ορισμένες ακόμα ρυθμίσεις.
Αυτές αφορούν τα εξής:

 • Γραμματοσειρές: μπορείτε ν' αλλάξετε την επιλεγμένη γραμματοσειρά (προεπιλογή) με κάποια στο στυλ των Arial fonts ή να μην έχει κεφαλαία. Καλύτερα αφήστε το ως έχει. Μπορείτε γενικότερα ν' αλλάξετε γραμματοσειρές μα θέλει χέρι στο αρχείο του, άρα ας το αφήσουμε προς το παρόν, καθώς κάποιες μπορεί να μην δείχνουν σωστά κάποιους ελληνικούς χαρακτήρες.
 • Παράθυρο εκκίνησης: Εδώ μπορείτε να ορίσετε τι θα σας δείχνει μόλις ανοίγετε το Kodi (πχ μόνο τα Βίντεο ή Μουσική κλπ). Η default ρύθμιση είναι το: "Αρχική οθόνη"
 • Ήχοι πλοήγησης: Εδώ μπορείτε να επιλέξετε τους διάφορους ήχους που θα κάνει, όταν επιλέγετε κάτι (έχει 2-3 επιλογές).
 • Εμφάνιση ροής τίτλων ειδήσεων Τα RSS δηλαδή που περνάνε σαν scroll από το κάτω μέρος του παραθύρου του kodi. Αν δεν τα θέλετε, μπορείτε να ξετικάρετε την σχετική επιλογή. Αν θέλετε επίσης, μπορείτε να προσθέσετε και rss της επιλογής σας, πατώντας το "Επεξεργασία" και κάνοντας την λήψη του σχετικού πρόσθετου που θα σας προτείνει. Στην συνέχεια, από τις ρυθμίσεις αυτού, εισάγετε τα rss που θέλετε.

 

Στίχοι και Υπότιτλοι

1. Στίχοι:

Αν με την μουσική που αναπαραγάγετε, θέλετε να εμφανίζονται και οι στίχοι των κομματιών όπου αυτοί είναι διαθέσιμοι, από την οθόνη ρυθμίσεων θα πάτε:

Κέλυφος > Ρυθμίσεις > Πρόσθετα/Συντομεύσεις > Απεικονίσεις οθόνης (OSD) Μουσικής > Πρόσθετο στίχων

και θα ενεργοποιήσετε ή θα κάνετε λήψη κάποιου OSD πρόσθετου:

2. Υπότιτλοι:

Για να ενεργοποιήσετε τους υπότιτλους, από την κεντρική οθόνη ρυθμίσεων, θα πάτε:

Βίντεο > Υπότιτλοι > Γλώσσες για τις οποίες να γίνει λήψη υποτίτλων

και από το αναπτυσσόμενο μενού να επιλέξετε ελληνικά ή και όποια άλλη γλώσσα θέλετε (από default έχει αγγλικά), ενώ μπορείτε να ορίσετε περισσότερες της μιας. Πατήστε και το κουμπί; "Εντάξει" στο πλάι, ώστε να ενεργοποιηθούν:

Αλλαγή μεγέθους παραθύρου

Το kodi, από default έρχεται σε full-screen, κάτι που δεν είναι και τόσο βολικό για υπολογιστή καθώς σας απομονώνει από το υπόλοιπο σύστημά σας. Από την άλλη για την αναπαραγωγή βίντεο έχει το σχετικό κουμπάκι στο κάτω μέρος για να το βλέπετε σε πλήρη οθόνη, άρα πιο βολικό θα του ήταν να του ορίσετε να έχει μια συμπεριφορά όπως ένα οποιοδήποτε παράθυρο εφαρμογής (ελαχιστοποίηση/μεγιστοποίηση). Για να το κάνετε αυτό, θα πάτε στο κεντρικό παράθυρο των ρυθμίσεων και από εκεί επιλέγετε το: "Σύστημα" στο κάτω μέρος:

Από τις εκεί επιλογές:

Έξοδος Βίντεο > Λειτουργία προβολής

και με τα βελάκια επιλέγετε:

Σε παράθυρο

Αυτή η αλλαγή ενδέχεται να μην γίνει αμέσως, μα να χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση το kodi.


 

Όπως θα δείτε, κάτω σχεδόν από όλες τις ρυθμίσεις δίνει την επιλογή για επαναφορά στις default επιλογές αν κάτι δεν σας πάει καλά.
Φυσικά οι ρυθμίσεις του Kodi δεν σταματούν εδώ, μα υπάρχουν αρκετά ακόμα, όμως οι βασικές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν κάποιον σε θέμα εξατομίκευσης και χρηστικότητας είναι οι πάνω.
Αν επιθυμείτε μια καλύτερη διαχείριση αρχείων και επιλογών, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Super Favourites.
Εκτός αυτών, το Kodi, μπορείτε να το κάνετε τούμπανο προσθέτοντας τα addons που χρειαζόσαστε για οτιδήποτε, όπως ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, αθλητικά, μουσική, ντοκιμαντέρ, ενήλικες ταινίες, cartoons και άλλα. Μπορείτε, τα πιο αξιόλογα, να τα βρείτε κάνοντας μια περιήγηση στο tag: #xbmc (δείτε και έναν γενικό οδηγό ρύθμισής του).
Με άλλο άρθρο, θα επανέλθουμε για περισσότερες και πιο ειδικευμένες ρυθμίσεις του.

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Default User Picture
  ikarmapaΙαν 15, 2015 13:30 ΜΜ

  Τι γραμματοσειρά πορτείνεις για Ελληνικούς υπότιτλους;

 2. Εικόνα ANTONIS
  ANTONIS (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 14, 2015 03:55 ΠΜ

  καλημερα εχω ενα προβλημα με το kodi προσπαθω να βαλω το fusion αλλα δεν συνδεεται στο δυκτιο εχω ubuntu 14.4 lts τι μπορει να φταιει?

 3. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2016 14:16 ΜΜ

  Γιατι οταν πηγαινω εγκατασταση απο αρχειο zip και επιλεγω το fusion που εχω εγκαταστασει δεν μου ανοιγει το φακελλο xbmc-repos?
  Τι μπορω να κανω? υπαρχει αλλος browse?

Scroll to Top