BETA

Scientific Linux: Μια διανομή για επιστήμονες

Εικόνα Haris

Το Scientific Linux (για συντομία SL), είναι μια διανομή Linux που παράγεται από το Fermi National Accelerator Laboratory. Είναι ένα ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λογισμικό βασισμένο στο Red Hat Enterprise Linux. Η διανομή λοιπόν προέρχεται από λογισμικό που εκδίδει η Red Hat, αλλά ουσιαστικά δεν παράγεται, δεν διαχειρίζεται, και δεν υποστηρίζεται από αυτήν. Είναι χτισμένο από πηγαίο κώδικα εκδόσεων του RHEL, κάτω από τους κανόνες και τις προϋποθέσεις που θέτει η άδεια τελικού χρήστη του RHEL, και της GNU GPL.

Ιστορία της διανομής

Το Fermilab, είχε ήδη μια διανομή Linux γνωστή σαν Fermi Linux, με LTS, βασισμένη στο RHEL. Το CERN, που έφτιαχνε την επόμενη έκδοση της δικής του διανομής CERN Linux, στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με το Fermilab, για να φτιάξουν μαζί μια συνεργατική διανομή. Ο Connie Sieh, ήταν ο κύριος προγραμματιστής ανάπτυξης, και ο οδηγός πίσω από τα πρώτα πρωτότυπα, και την επίσημη έκδοση. Αυτή ήταν η βερσιόν 3.0.1 που βγήκε στις 10 Μαΐου του 2004.

Στα 2015, το CERN ξεκίνησε να απομακρύνεται από το Scientific Linux, και πήγε στο CentOS. Σήμερα το Scientific Linux διαχειρίζεται από μια συνεργασία επιστημονικών εργαστηρίων και πανεπιστημίων. Το Fermilab είναι ο κύριος σπόνσορας.

Η σχεδιαστική φιλοσοφία

O πρωτεύοντας σκοπός του SL, είναι να παράξει μια κοινή διανομή για διάφορα εργαστήρια και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Έτσι, να μειώσει την προσπάθεια που χρειάζεται. Ο στόχος είναι να υπάρχει συμβατότητα σε οτιδήποτε με το RHEL, με εξαίρεση μόνο μικρές προσθήκες και αλλαγές. Να υπάρχει επίσης εύκολη παραμετροποίηση για μια υποδομή, χωρίς να ενοχλείται η κύρια βάση του Linux.

Η διανομή ονομάστηκε SL, γιατί δημιουργήθηκε από επιστημονικά εργαστήρια. Δεν περιέχει μεγάλο αριθμό από επιστημονικό λογισμικό. Όμως προσφέρει καλή συμβατότητα για να εγκαταστήσει κάποιος τέτοιου είδους λογισμικό.

Δυνατότητες

Το SL όπως είπαμε προέρχεται από το RHEL, με τα “προστατευόμενα μέρη” όπως το σήμα της Red Hat να έχουν αφαιρεθεί, άρα μπορεί να διανέμεται ελεύθερα. Νέα έκδοση έχουμε συνήθως δύο μήνες μετά από μια επίσημη έκδοση του RHEL. Σαν μια ολοκληρωμένη διανομή, που αντιστοιχεί σε δύο DVDs, το SL έρχεται και σε Live DVD και σε Live CD εκδόσεις.

Το SL προσφέρει wireless και bluetooth σνδεσιμότητα out of the box, και έρχεται με συνοδεία κατανοητού λογισμικού όπως κωδικοποιητές πολυμέσων, Samba και Compiz. Όπως επίσης με εργαλεία εξυπηρετητή, πελάτη σταθμού εργασίας, πελάτη σταθμού αποθήκευσης, δικτύου και administration. Ακόμα, υπάρχει σετ εργαλείων για να φτιαχτούν τοπικές βερσιόν, που επιτρέπουν σε ινστιτούτα και μεμονωμένους οργανισμούς να το προσαρμόσουν στα δικά τους μέτρα.

Ιστορία των εκδόσεων

Πάνω κάτω η ιστορία των εκδόσεων ήταν αυτή, παρόλο που οι ημερομηνίες δεν είναι εντελώς ακριβείς καθώς κάθε έκδοση πέρναγε μια περίοδο δοκιμών πριν να βγει προς τα έξω.

3.0.1 Lithium i386, x86-64 2004-05-10
4.0 Beryllium i386, x86-64 2005-04-20
5.0 Boron i386, x86-64 2007-05-14
6.0 Carbon i386, x86-64 2011-03-03
7.0 Nitrogen i386, x86-64 2014-10-13

Τα security updates

Security updates υπάρχουν, όσο η Red Hat εξακολουθεί να εκδίδει ενημερώσεις και patches για τις δικές της εκδόσεις. Προς το παρόν οι εκδόσεις SL 3.0, 4.0 έχουν λήξει, ενώ η 5.0 υποστηρίζεται ως τις 31/3/2017. Η 6.0 ως τις 30/11/2020, και η 7.0 ως τις 30/6/2024

Δημοφιλία της διανομής

Στο distrowatch το SL βρίσκεται στην θέση 95 από 100, όμως αυτό είναι χωρίς νόημα αφού είναι μια πολύ εξειδικευμένη διανομή.

Το SL με λίγα λόγια:

Προγραμματισμός: Fermilab και CERN
Οικογένεια: Unix like
Κατάσταση: Παρούσα
Μοντέλο: Ανοικτού κώδικα
Πρώτη έκδοση: 10 Μαΐου 2004
Τελευταία έκδοση: Η 7.2 στις 5/2/2016
Στόχευση: Επιστημονική κοινότητα, εξυπηρετητές, σταθμό εργασίας, υψηλή απόδοση
Update μέθοδος: YUM
Πακεταριστής: RPM
Πυρήνας: Μονολιθικός Linux
Αδειοδότηση: GNU / GPL και άλλες διάφορες

Η ιστοσελίδα της διανομής

Άλλη ιστοσελίδα για το πρώην SL CERN: http://linux.web.cern.ch/linux/scientific.shtml

Πηγή

 • Σχόλια

8 Comments:

 1. Εικόνα K-FireCE
  K-FireCE (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 21, 2016 17:01 ΜΜ

  Είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα και εξειδικευμένη διανομή. Παρόλα αυτά πρόσεξα κάτι (λίγο άσχετο) και χρειάζεται λίγο εξήγηση αυτό. Γράφεται ότι ο πυρήνας είναι Μονολιθικός και ότι στο bsd είναι σε στρώσεις (από ότι θυμάμαι) όπως και στα win 10. Τι σημαίνει αυτό για την απόδοση του λειτουργικού συστήματος με τον πυρήνα να είναι μονολιθικό ή όχι?

 2. Εικόνα Jo
  Jo (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 21, 2016 23:54 ΜΜ

  Ο Linux kernel είναι μονολιθικός.

 3. Εικόνα matthew
  matthewΔεκ 22, 2016 03:15 ΠΜ

  Οι kernels ειναι οι κινητήρες (πυρήνες) όλως των ΛΣ. Ο Linux kernel όπως αναφέρθηκε είναι μονολιθικός. To ίδιο & ο BSD kernel με ελάχιστες διαφορές από τον Linux. Ο kernel των window$ είναι υβριδικός, δηλαδή είναι συνδυασμός μονολιθικού & μάικροκέρνελ (microkernel). Σχετικά με τους kernels:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Exokernel
  https://en.wikipedia.org/wiki/Microkernel
  https://en.wikipedia.org/wiki/Monolithic_kernel
  https://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid_kernel
  https://en.wikipedia.org/wiki/Berkeley_Software_Distribution

 4. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 22, 2016 05:08 ΠΜ

  Ορισμοί και διαφορές Μονολιθικού πυρήνα και Μικροπυρήνα

  Ένας μονολιθικός πυρήνας είναι μια μονήρης μεγάλη διεργασία (single large process), που τρέχει εντελώς μέσα σε έναν μονό χώρο μνήμης (single address space). Είναι ένα μεγάλο δυαδικό αρχείο (binary file). Όλες οι υπηρεσίες του πυρήνα (kernel services), υπάρχουν και εκτελούνται μέσα στην kernel address space. Ο πυρήνας μπορεί να επικαλείται άμεσα λειτουργίες (του υλικού). Παραδείγματα μονολιθικών πυρήνων είναι τα Unix και Linux.

  Στους μικροπυρήνες (micro kernels), ο πυρήνας είναι σπασμένος σε ξεχωριστές processes γνωστές σαν εξυπηρετητές (Servers). Όλοι οι Servers κρατούνται διαχωρισμένοι και τρέχουν σε διαφορετικούς χώρους (different address spaces).

  Οι Servers επικαλούνται υπηρεσίες (services), ο ένας από τον άλλον, στέλνοντας IPC (interproccess communication) δηλαδή ενδοδιεργασιακή επικοινωνία. Ο διαχωρισμός έχει το πλεονέκτημα πως αν ο ένας Server αποτύχει, οι άλλοι servers θα συνεχίσουν να εργάζονται με επιτυχία. Παραδείγματα μικροπυρήνων είναι τα Λ/Σ Mac OSX, και Windows NT (XP).

  Άλλα σημεία

  Ο μονολιθικός πυρήνας είναι πολύ παλιότερος σαν υλοποίηση από τον μικροπυρήνα. Μονολιθικοί πυρήνες χρησιμοποιούν τα Unix και Linux. Μικροπυρήνες χρησιμοποιούνται στα QNX, L4 και HURD. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε και στο Mach, αλλά αργότερα μετατράπηκε σε έναν υβριδικό πυρήνα. Ακόμα και το Minix δεν είναι καθαρός πυρήνας, επειδή οι οδηγοί συσκευών (device drivers), είναι μεταγλωττισμένοι σαν μέρη του πυρήνα.

  Οι μονολιθικοί πυρήνες είναι γρηγορότεροι από τους μικροπυρήνες. Ο πρώτος μικροπυρήνας Mach, ήταν 50% αργότερος από τον μονολιθικό πυρήνα, και αργότερα οι βερσιόν L4 αποδείχθηκαν αργότερες κατά 2% έως 4% από τον μονολιθικό.

  Οι μονολιθικοί πυρήνες γενικά είναι ογκώδεις. Ένας καθαρός μικροπυρήνας αντίθετα, πρέπει να είναι μικρός σε μέγεθος, έτσι ώστε να χωράει στον χώρο L1 cache του επεξεργαστή (πρώτη γενιά μικροπυρήνων).

  Στους μονολιθικούς πυρήνες, οι οδηγοί συσκευών (device drivers), βρίσκονται στην kernel space, ενώ στους μικροπυρήνες, οι οδηγοί συσκευών βρίσκονται μέσα στην User Space.

  Εφ' όσον συμβαίνει αυτό στους μονολιθικούς, δηλαδή οι οδηγοί να είναι στο kernel space, αυτό, κάνει τους μονολιθικούς να είναι λιγότερο ασφαλείς από τους μικροπυρήνες, και μια αστοχία σε έναν οδηγό συσκευής μπορεί να οδηγήσει σε crash. Οι μικροπυρήνες σε αυτό έχουν περισσότερη ασφάλεια και έτσι χρησιμοποιούνται σε μερικές σημαντικές συσκευές.

  Οι μονολιθικοί πυρήνες χρησιμοποιούν σήματα (signals), και sockets (υποδοχές) για να σιγουρεύουν την ενδοδιεργασιακή επικοινωνία. Οι μικροπυρήνες χρησιμοποιούν τις ουρές μηνυμάτων (message queues).

  Η πρώτη γενιά μικροπυρήνων είχε μια φτωχή υλοποίηση της ενδοδιεργασιακής επικοινωνίας (IPC), και έτσι ήταν αργοί στα context switches.

  Το να προστεθεί μια νέα δυνατότητα σε έναν μονολιθικό πυρήνα, απαιτεί αναμεταγλώττιση όλου του πυρήνα. Αντίθετα στους μικροπυρήνες, μπορεί κάποιος να προσθέσει δυνατότητες η patches, χωρίς επαναμεταγλώττιση.

  Στον μονολιθικό πυρήνα, ο πυρήνας έχει όλες τις λειτουργίες όπως διαχείριση μνήμης, διαχείριση διεργασιών, οδηγοί συσκευών και σύστημα αρχείων. Στην περίπτωση του μικροπυρήνα, μόνο βασικά στοιχεία όπως η εικονική μνήμη, δημιουργία των νημάτων, επαφίενται στον πυρήνα, τα υπόλοιπα είναι μετακινημένα στην User Space και σε βιβλιοθήκες (libraries).

  Ανακεφαλαίωση

  Μονολιθικός πυρήνας

  - Απλό δυαδικό αρχείο

  - Όλα τα kernel services υπάρχουν και εκτελούνται μέσα στην kernel address space

  - Ο πυρήνας επικαλείται λειτουργίες με αμεσότητα

  - Πλεονεκτήματα είναι η γρηγορότερη επεξεργασία

  - Μειονεκτήματα είναι λιγότερη ασφάλεια σε crashes, ανελαστικότητα σε portings, και μεγάλο μέγεθος.

  Παραδείγματα: Unix / Linux

  Μικροπυρήνας

  - Είναι σπασμένος σε ξεχωριστές διεργασίες που λέγονται servers

  - Μερικοί servers τρέχουν στην kernel space, ενώ άλλοι στην user space

  - Όλοι οι servers κρατούνται διαχωρισμένοι και τρέχουν σε διαφορετικά address spaces, ενώ οι servers επικοινωνούν μεταξύ τους στέλνοντας μηνύματα διαμέσου του IPC (ενδοδιεργασιακή επικοινωνία).

  - Μόνο τα σημαντικά σημεία όπως IPC (Inter Proccess Commnication), basic scheduler, διαχείριση μνήμης, βασικά I/O primitives τοποθετούνται στον πυρήνα. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σαν server proccesses μέσα στην User Space. Η επικοινωνία γίνεται μέσω ουρών μηνυμάτων.

  -Σαν πλεονεκτήματα: Ανθεκτικοί στα crashes, φορητότητα, μικρό μέγεθος.

  - Μειονεκτήματα: Αργότερη η επεξεργασία, λόγω της ανταλλαγής μηνυμάτων.

  Παραδείγματα: Mac OSX, Windows NT.

  Στα BSD

  Στο Free BSD είναι μονολιθικός με δυναμική φόρτωση modules
  Στο Open BSD είναι μονολιθικός
  Στο Net BSD είναι Μονολιθικός Modular (τμηματικός)
  Στο Dragonfly BSD είναι υβριδικός (διάβασε το άρθρο που είχα μεταφράσει)
  Στο PC BSD είναι Μονολιθικός Modular (τμηματικός)

 5. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 22, 2016 12:06 ΜΜ

  Ξέχασα να πω πως στο Linux, τον μονολιθικό πυρήνα μπορείς εσύ να τον κάνεις μεταγλώττιση από τον πηγαίο κώδικα. Έτσι, για ένα συγκεκριμένο μηχάνημα, η ίδια μηχανήματα, έχεις τη δυνατότητα, κατα την διάρκεια των επιλογών να διαλέξεις ακριβώς το hardware που έχεις, και να ζητήσεις υποστήριξη μόνο για αυτό. Θα πρέπει να ξέρεις με λεπτομέρεια το υλικό. Με αυτό τον τρόπο, φτιάχνεις εσύ έναν πυρήνα στα μέτρα σου, μικρού μεγέθους, και σαν αποτέλεσμα η διανομή θα εκκινεί πολύ γρήγορα και θα πιάνει λιγότερη μνήμη. Αυτό γίνεται στα Linux τύπου Slackware, όπου κάνουν μεταγλωττίσεις από τον πηγαίο κώδικα.
  Όλα αυτά πρέπει να ήταν γραμμένα και στο άρθρο του Slackware.

 6. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 23, 2016 20:20 ΜΜ

  Χάρη ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για την τεκμηρίωση σου.

  Όσο για το θέμα των crashes στον μονολιθικό/μικροπυρήνα, έχω να πω το εξής: ενώ ο μικροπυρήνας των windows (πλέον υβριδικός) θα έπρεπε να είχε περισσότερη αντοχή, κατά τα άλλα έχουν μείνει στην ιστορία για το bsod (π.χ. win xp) ενώ το linux/Unix έχει μικρότερη αντοχή, έχει κυριαρχήσει στον χώρο των servers όπου η αξιοπιστία είναι απαραίτητη. Λιγάκι τραγελαφικό δεν νομίζετε?

  Υ.Γ. Ευτυχώς που έχουν βελτιωθεί τα πράγματα στον χώρο της τεχνολογίας.

 7. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 26, 2016 09:35 ΠΜ

  Ευχαριστώ πολύ, χάρηκα που σου άρεσαν τα στοιχεία, εγώ τα μάζεψα απλώς και έκανα τις μεταφράσεις. Δεν μπορώ να απαντήσω, δεν είμαι μηχανικός λογισμικού. Και εμένα μου φάνηκε περίεργο, άσε να το ψάξω περισσότερο να γίνει κανένα άρθρο στο μέλλον. Θα είναι ενδιαφέρον.

 8. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 26, 2016 21:25 ΜΜ

  Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον μία σύγκριση (όχι σύγκρουση) πυρήνων.

  ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗΝ OSARENAΠΑΡΕΑ.

Scroll to Top