BETA

Scotched eggs: Το τέλος των Easter eggs;

Εικόνα Maria

«Easter egg» είναι ένα εσκεμμένο εσωτερικό «αστείο», κάποιο κρυμμένο μήνυμα ή χαρακτηριστικό ενός έργου στο οποίο «κρύβουμε» αυτό το «μήνυμα». Είθισται κάτι τέτοιο να κάνουμε σε προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή, σε ηλεκτρονικά παιχνίδια (video games), ταινίες, βιβλία ή σταυρόλεξα.

Στο νέο θέμα του OSarena, απ' έξω απ' έξω, μας έρχονται 3 easter eggs που έχουμε βάλει... Το ένα, με το background της σελίδας, το έχετε βρει :D . Τα άλλα 2... :P
 

Όπως καταλαβαίνετε, δεν αναφερόμαστε στα σοκολατένια αυγά αλλά σε εκείνο το κομμάτι του κώδικα που -συν των άλλων- τον χρησιμοποιούμε και για να διασκεδάσουμε· κοινώς, για να παίξουμε. Κάποιος που γνωρίζει λοιπόν από κώδικα, μπορεί να εισάγει κρυφά στο έργο του ένα ή περισσότερα easter eggs.

Το Microsoft Word 1997 έκρυψε ένα φλιπεράκι (παιχνίδι φλίπερ). Το Excel 97 είχε κρυμμένο έναν προσομοιωτή πτήσης.

 

Ο πρώτος κρόκος αυγού

 

Ο Warren Robinett ήταν αυτός που δημιούργησε το πρώτο «Easter egg».

Το Adventure1979, που έφτιαξε για την κονσόλα Atari 2600, ήταν το πρώτο ηλεκτρονικό παιχνίδι δράσης και περιπέτειας.

Και ήθελε να περιληφθεί το όνομά του, στα παιχνίδια της Atari που τότε ήταν ανώνυμα. Όπως λέει ο ίδιος:

Εκείνοι είχαν την εξουσία. Η εταιρεία (η Atari) είχε την δύναμη να μην γίνεται μνεία στο όνομά μου· εγώ, όμως, είχα τις δυνάμεις να βάλω το όνομά μου στο παραβάν.

Αυτό που έκανα λοιπόν ήταν να βρω έναν μυστικό χώρο που θα ήταν πολύ δύσκολο να τον ανακαλύψει κάποιος και -σε αυτό το μυστικό «δωμάτιο»- έβαλα την υπογραφή μου.

Ο Warren Robinett έχει πει ότι το «easter egg» του ανακαλύφθηκε από κάποια παιδιά (το έχουν το «μικρόβιο» της αναζήτησης, τα χρυσούλια μου· δεν συμβιβάζονται -ευτυχώς- με οτιδήποτε έτοιμο και προφανώς). Εν συνεχεία, όταν ο όρος «easter egg» διαδόθηκε, όλο και περισσότεροι επιδίδονταν στο κυνήγι του κρυφού «θησαυρού». Και ήταν φυσικό αφού σε ποιον δεν αρέσει να ψάχνει για κρυμμένες εκπλήξεις;

Και στον διευθυντή της Atari, Steve Wright, άρεσε η ιδέα των easter eggs -είχε βλέπετε αποχωρήσει ο Robinett, ο διευθυντής ο οποίος έκανε κουμάντο την εποχή που ο Warren Robinett έφτιαξε το εν λόγω παιχνίδι.

Μετά από ένα χρόνο που γυρνούσε την Ευρώπη, ο Steve Wright επέστρεψε στην Καλιφόρνια και συναντήθηκε με άλλους προγραμματιστές της Atari. Εκεί, μεταξύ πίτσας και μπύρας, μοιράστηκε την ιστορία του Warren Robinett και, όπως λέει ο ίδιος:

I looked around the table and there was a gleam in every eye.

δηλαδή:

Βλέποντας τους, διέκρινα την λάμψη στα μάτια όλων.

Μεταξύ των συνδαιτυμόνων ήταν και ο σχεδιαστής παιχνιδιών Rob Fulop. Η ιδέα του easter egg του καλάρεσε και εισήγαγε ένα, στο παιχνίδι του Demon Attack, το 1982.

Από κει κι ύστερα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια απογειώθηκαν.

Ελπίζω, το easter egg, να μην είναι το επιστέγασμα των επιτευγμάτων μου

λέει ο κ Robinett.

 

Το σπάσιμο των αυγών

Στις παλαιότερες εκδόσεις των προσωπικών υπολογιστών Macintosh της Apple, όπως οι Macintosh SE του 1987 (με 1 MB RAM), περιλαμβάνονταν οι φωτογραφίες και τα ονόματα των σχεδιαστών που τα είχαν κρύψει ως easter eggs.

Το 1997 όμως, όταν επέστρεψε στην Apple ο Steve Jobs, απαγόρευσε στους σχεδιαστές να βάζουν την υπογραφή τους σε easter eggs.

Δικαιολόγησε μάλιστα αυτή του την απόφαση λέγοντας πως οι μηχανικοί έχαναν πολύτιμο χρόνο με κάτι τέτοια και έκαναν το αποτύπωμα του δίσκου βαρύτερο. Τόνισε δε πως από την στιγμή που μπορούσε κάποιος -ψάχνοντας- να δει τα ονόματα των προγραμματιστών, έκανε ευκολότερη την δουλειά των ανταγωνιστικών εταιρειών (που ήθελαν να τους προσλάβουν στις δικές τους εταιρείες).

 

Και η Microsoft παλαιότερα είχε easter eggs εν αφθονία, που όμως τα σταμάτησε το 2002.

Ο βασικός μηχανικός σχεδιασμού του λογισμικού της Microsoft, Larry Osterman, έγραψε στο blog του το 2005:

Nowadays, adding an Easter egg to a Microsoft OS is immediate grounds for termination, so it's highly unlikely you'll ever see another.

που σημαίνει:

Τώρα πλέον, το να βάλεις ένα Easter egg σε κάποιο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, είναι λόγος απόλυσης. Ως εκ τούτου, είναι μάλλον απίθανο να βρείτε άλλο «μυστικό μήνυμα».

 

Άραγε, τα easter eggs είναι ένα απομεινάρι από μια χρυσή εποχή, αυτής του ερασιτεχνικού προγραμματισμού; Είναι το λείψανο που μας θυμίζει την οδυνηρή απώλεια της αθωότητας -με την στροφή του computing (της επιστήμης των υπολογιστών) από την εκκεντρικότητα των hackers, στην εταιρική μειλιχιότητα;

Αν έρχεται το τέλος των «κρυφών μηνυμάτων»; Ναι, όντως, εξαφανίζονται πλέον

λέει ο Δρ Διομήδης Σπινέλλης, ο Έλληνας ακαδημαϊκός της επιστήμης των υπολογιστών και συγγραφέας του «The Elements of Computing Style».

Εξηγώντας και το γιατί:

Καθώς ο προγραμματισμός γίνεται πιο εταιρικός, περισσότερο επίσημος, δεν μπορεί κάποιος να προσθέσει κώδικα που δεν έχει επικυρωθεί επίσημα. Και τα easter eggs δεν υπόκεινται στα ίδια επίπεδα ελέγχου του υπόλοιπου κώδικα, άρα μπορεί να υπάρχουν τρωτά σημεία που συνδέονται με αυτά.

Ο Brendan Quinn, αρχιτέκτονας λογισμικού στο Λονδίνο, προσθέτει πως γίνεται προσπάθεια να εξαλειφθούν τα εκτελέσιμα που είναι κρυμμένα σε κώδικα αφού δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο στόχος του κατασκευαστή δεν ήταν να τοποθετήσει κάποια κερκόπορτα.

Εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά είναι λιγότερο πιθανόν να είναι μικρά κομμάτια κώδικα· πιθανότερο είναι να βρίσκονται κρυμμένα σε έγγραφα ή σε σχόλια

 

Αλλά και έξω από την εταιρική κωδικοποίηση, η κουλτούρα των χάκερ αλλάζει.

Με την εμφάνιση του λογισμικού Ανοιχτού κώδικα, οι χομπίστες προγραμματιστές κλίνουν σε πιο επαγγελματικές τεχνικές προγραμματισμού.

Και αυτό βέβαια είναι καλό. Είναι όμως και κάτι που εξαφανίζει την χαρά του παιχνιδιού από την μαγεία που λέγεται κώδικας.

Ο Δρ Σπινέλλης τονίζει ότι στις μέρες μας, οι εταιρείες προσλαμβάνουν προγραμματιστές κοιτάζοντας τον κώδικα που έχουν γράψει σε ιστοσελίδες όπως το ανοιχτού κώδικα GitHub. Προσθέτει ακόμα πως:

Μια νέα τάση είναι τα easter eggs να κρύβονται μέσα σε ιστοσελίδες. Το GitHub έχει μια συλλογή με 180 τέτοια κρυφά μηνύματα.

Να προσθέσουμε πως easter-eggs υπάρχουν σε πολλά λογισμικά· και το OpenOfffice, έχει πολλά και ενδιαφέροντα.
Άλλο ένα είναι και αυτό του Firefox, αν μεταβείτε στο about:robots· βάλτε το στην γραμμή url και πατήστε Enter:

 

Τι είναι τελικά τα Easter eggs;

Αθώα παιχνίδια και ευκαιρία για διασκέδαση ή κίνδυνος για την ασφάλεια; [δείτε ορισμένα αθώα και γνωστά Easter Eggs: #easter-egg].

Πηγή

 

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα Soulrain
    SoulrainΑπρ 04, 2015 22:32 ΜΜ

    Τα easter eggs θα μπορούσαν ίσως να χρησιμεύσουν και για τη μετάδοση κρυφών μηνυμάτων; Ρωτάω εσάς που τα κατέχετε τα τεχνικά του θέματος. Είναι περίεργοι οι καιροί και θα γίνουν ακόμα περισσότερο. Ποιος ξέρει; Κάποτε, κάποιοι καλοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το ραδιογωνιόμετρο ως ρουφιάνο, τώρα μπορεί η εξαίρετη αυτή υπηρεσία που πολεμά το διαδικτυακό έγκλημα να δημιουργήσει το πασχαλοαυγοψαχτήρι.

    Παρεμπιπτόντως, το "γνωστό" μήνυμα μέσα σ' αυτό που φαίνεται σαν κύκλος πάνω δεξιά στο λογότυπο της σελίδας, μετράει; Αν όχι, συμβιβάζομαι και με σοκολατένιο λαγουδάκι.

Scroll to Top