BETA

SDR Touch: Δέκτης Software Defined Radio για Android-4

Εικόνα Haris

Ήταν κάτι που θα συνέβαινε αργά η γρήγορα. Με την παρουσίαση ορισμένων πολύ ισχυρών Android tablets από το 2013 και μετά, όπως το Nexus 7, το Samsung Galaxy Tab, και την διαθεσιμότητα των φτηνών dongles βασισμένων στο RTL2832U τσιπάκι, η συνάντηση θα ήταν αναπόφευκτη. Το αποτέλεσμα αυτής, η εφαρμογή SDR Touch, από τον Martin Marinov.
Είναι ένα πρόγραμμα που βρίσκεται ακόμα στη φάση ανάπτυξης, και είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα του Μάρτιν.

Η εφαρμογή

Το SDR Touch μπορεί να μετατρέψει το κινητό η την ταμπλέτα μας σε έναν SDR (Software Defined Radio) scanner.

Η εφαρμογή μας επιτρέπει να συνδέσουμε ένα RTL2832U usb stick, διαμέσου μιας θύρας USB στη συσκευή Android, και στη συνέχεια μπορούμε να συντονίσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε ήχο από ραδιοεκπομπές. Συνοπτικά, μπορούμε να έχουμε μια συσκευή mobile SDR radio σε μια φτηνή τιμή. Ένας άλλος παράγοντας είναι πως το SDR Touch φανερώνει πως το SDR (Software Defined Radio), μπορεί να υλοποιηθεί στον επεξεργαστή μιας ταμπλέτας η ενός κινητού, με τροφοδοσία από την μπαταρία της συσκευής. Ακόμα, ανοίγονται προοπτικές και για άλλες εφαρμογές οθόνης αφής, και για δέκτες άμεσης δειγματοληψίας.

Απαραίτητα στοιχεία

Για να χρησιμοποιήσουμε το SDR Touch, χρειαζόμαστε μια συσκευή με το λιγότερο το Android 4.0   Ice Cream Sandwich, η υψηλότερη έκδοση. Είναι πιθανόν το πρόγραμμα να τρέχει και σε παλιότερες εκδόσεις του Android, αλλά θα πρέπει να κάνει κάποιος root την συσκευή, πράγμα παρακινδυνευμένο για άπειρους χρήστες. Χρειαζόμαστε επίσης τον OTG (On The Go) USB adapter, για να συνδέσουμε το USB stick στο κινητό. Όμως όλα τα OTG adapters ίσως δεν δουλέψουν, επειδή υπάρχει μια μικρή διαφορά στην καλωδίωση. Φυσικά θα χρειαστούμε και πρόγραμμα, και εννοείται ένα USB dongle με RTL2832U.

Demo και ολοκληρωμένη έκδοση

Ο Μάρτιν έχει δώσει δωρεάν την εφαρμογή για κατέβασμα και δοκιμές σαν demo. Από κει και πέρα όμως, και για να ανοίξετε όλες τις δυνατότητες, θα πρέπει να αγοράσετε το κλειδί για 9.9 δολάρια. Το να πάρει όμως κανείς αρχικά το demo είναι καλή ιδέα, αφού υπάρχουν πολλές συσκευές Android εκεί έξω, με διαφορετικούς επεξεργαστές, και άλλες παραμέτρους, έτσι μπορείτε να κάνετε την δοκιμή και να δείτε αν θα σας λειτουργήσει. Πάντως, μια συσκευή με Android 4.0 είναι εντάξει, και πιθανότατα όλα θα πάνε καλά.

Δυνατότητες του προγράμματος SDR

Το SDR Touch επιτρέπει στον χρήστη να συντονίζει το RTL2832U με την χρήση μιας μπάρας συντονισμού, η διαμέσου του πληκτρολογίου αφής (μόνο στην ξεκλειδωμένη έκδοση). Το εύρος ζώνης γύρω από την κύρια συχνότητα δείχνεται από τον ενδείκτη φάσματος (μια δυνατότητα που είναι πάντα ενεργή στην ξεκλειδωμένη επίσης βερσιόν του προγράμματος). Μπορείτε λοιπόν να συντονίζετε σέρνοντας τα δάχτυλα σας στην μπάρα συντονισμού, η αγγίζοντας τον ενδείκτη φάσματος.

Modes και συχνότητες

Τα modes αποκωδικοποίησης περιλαμβάνουν τα WFM, AM, NFM, LSB, USB, DSB, CWL, και CWU. Υπάρχει όπως είπαμε και πριν αριθμητικό πληκτρολόγιο για να θέτει κάποιος την κεντρική συχνότητα. Ακόμα, ένα κουμπί που λέγεται Low CPU, που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε χαμηλό ποσοστό του επεξεργαστή σε μια παλιότερη συσκευή Android με πιο αδύναμο επεξεργαστή. Οι συχνότητες λήψης του τσιπ κυμαίνονται μεταξύ 50 Μhz και 2.2 Ghz.

Κινητά και ταμπλέτες

Σε Nexus 7 πάντως, και με Android 4.0.2 έδειξε πως η εφαρμογή δούλευε αρκετά καλά. Στο Nexus, είναι επίσης όλα plug n play, και δεν υπήρξε κανένα άλλο πρόβλημα. Το SDR Touch είναι σε αυτή την φάση με τις βασικές λειτουργίες, όμως εντυπωσιακό. Μια δυνατότητα που χρειάζεται να προστεθεί είναι ο έλεγχος gain control. Παρόλο που τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει πρόβλημα overload, με τσιπάκια RTL2832U και R820T, ίσως έχετε εμπειρία με overload αν βρίσκεστε κοντά σε έναν δυνατό ραδιοφωνικό σταθμό FM.

Συνδυασμός με Up Converter

Το πρόγραμμα δοκιμάστηκε επίσης σε έναν συνδυασμό με την συσκευή Ham It Up Converter, και ενώ βασικά δούλεψε, οι αποδιαμορφώσεις CW, LSB, USB δεν υπήρχαν. Μπορούσε κάποιος να λάβει CW με παραμόρφωση σχετικά καλά, αλλά τα USB και LSB σήματα δεν ήταν καλά και υπέφεραν από χαμηλό ήχο. Βέβαια σε αυτή την φάση (2013), τα settings αυτά μαρκάρονται με ένα a! Που σημαίνει πως είναι υπό ανάπτυξη και βελτίωση.

Βελτιώσεις (που πιθανόν πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2013-2016)

Ο Μάρτιν σκοπεύει να κάνει εξελίξεις στους παρακάτω τομείς:

Θα βελτιωθούν οι αποδιαμορφώσεις DSB, LSB, USB και ΑΜ. Θα προστεθεί ο καταρράκτης. Θα υπάρξουν skins με χρώματα, θα μπει Squelch, θα μπει WFM Stereo και σύστημα RDS. Υποστήριξη γιο περισσότερες γλώσσες, έλεγχος fine tuning, tuner gain control, audio gain control, audio recording, scanning, διαχειριστής συχνότητας, και frequency offset.

Συμπερασματικά

Συμπερασματικά, το SDR Touch είναι μια σημαντική εφαρμογή, και μια λύση SDR για Android, πολύ χρήσιμη για ανίχνευση σημάτων στο ταξίδι. Βέβαια το πρόγραμμα είναι ακόμα κάτω από ανάπτυξη (2013), αλλά η τιμή του στα 9.9 δολάρια αξίζει τον κόπο, έτσι ώστε να συνεχίζεται η βελτίωση του.

H ιστοσελίδα του προγράμματος.

Ενώ υπάρχει και σελίδα χρηστών στο Facebook.

Ένα video από την χρήση του SDR Touch

[πηγή]

Καλές λήψεις.

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα ok
    ok (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 19, 2016 14:33 ΜΜ

    το ειχα δοκιμασει (σαν ντεμο) και δουλευε μια χαρα
    μια χαρα το αρθρο haris

Scroll to Top