BETA

SDRplay ένας νέος δέκτης SDR για Linux, Mac OSX, Raspberry Pi 2/3 και Android

Εικόνα Haris

Καλά νέα για τους χομπίστες ραδιοακροατές σταθμών ξένων χωρών (SWLs), αφού κυκλοφόρησε εδώ και καιρό ο νέος δέκτης SDR (Software Defined Radio), με έμφαση σε προγράμματα λήψης ανοικτού λογισμικού, και στις πλατφόρμες Linux, OSX, Ruspberry Pi 2/3 και Android.

Σε γενικές γραμμές ο δέκτης καλύπτει το φάσμα 100 Khz (μακρά κύματα), έως 2 Ghz (μικροκύματα), με εύρος ζώνης (bandwidth) 8 Mhz. H τιμή της συσκευής είναι βατή στην Ελλάδα (περίπου 160 Ε), η τροφοδοσία γίνεται μέσω του USB. Ο χομπίστας Dxer χρειάζεται ένα PC και μια κατάλληλη κεραία, για να έχει ένα δέκτη πολύ καλής λειτουργικότητας. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η συσκευή καλύπτει όλα τα modes, ενώ το ανοικτό API επιτρέπει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και αποδιαμορφωτών στην πλατφόρμα. Η ευαισθησία και η επιλεκτικότητα της συσκευής είναι πολύ καλές.

To να χρησιμοποιεί κάποιος ένα SDR receiver δίνει κάποια πλεονεκτήματα, ένα από αυτά, είναι το διάγραμμα φάσματος “καταρράκτη”, όπου σημειώνεται η δραστηριότητα η ύπαρξη δηλαδή και εκπομπή σταθμών, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο εύκολη η ευρεση τους, αλλά και το να πηγαίνει ο Dxer κατευθείαν εκεί που θέλει.
Άλλο είναι η φτηνή τιμή απόκτησης ενός καλού ραδιοφώνου γενικής κάλυψης, αφού τα καλά ραδιόφωνα είναι ακριβά. Όσοι επίσης είναι linux users μπορούν να απολαμβάνουν τις ακροάσεις τους μέσα από το αγαπημένο τους Λ/Σ, η να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά SDR προγράμματα λήψης, ανάλογα με το τι τους βολεύει, και τo κατά πόσον αυτά ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους.

 

Τι είναι ένα RSP;

Ένα RSP ή Radio Spectrum Proccessor ένας επεξεργαστής ραδιοφωνικού φάσματος δηλαδή, είναι ένα Software Defined Radio, που μπορεί να μετατρέψει ένα PC σε έναν δέκτη γενικής λήψης συνήθως από 100 Khz έως 2 Ghz.
Δεν θα ασχοληθούμε με την αρχή λειτουργίας ενός SDR, καθώς αυτό αποτελεί από μόνο του ένα άλλο μεγάλο άρθρο. Όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει αναλυτικά τον σύνδεσμο:

https://en.wikipedia.org/wiki/Software-defined_radio

και:

http://wiki.radioreference.com/index.php/Software_Defined_Radios

Χαρακτηριστικά της συσκευής

Αναλυτικά το datasheet βρίσκεται στο σύνδεσμο:

http://www.sdrplay.com/docs/SDRplay_datasheet_r1p4.pdf

Πλατφόρμες

Οι πλατφόρμες λειτουργίας είναι το Linux, Mac OSX, Android, Ruspberry Pi 2/3, και τα Windows. Έμφαση δίνεται στην λειτουργία με ανοικτό λογισμικό.

http://www.sdrplay.com/platforms.html

Κοινότητα και κριτικές

Οι κριτικές στην βάση τους είναι καλές έως πολύ καλές, και εστιάζουν στην απόδοση προς τιμή, αλλά και το ότι ο δέκτης είναι προσανατολισμένος για λειτουργία με open source λογισμικό. Η κοινότητα χρήσης είναι αναπτυσσόμενη, υπάρχει και φόρουμ.

Τι είναι το SWL (Short Wave Listening)

Η ενασχόληση με την ακρόαση ραδιοφωνικών σταθμών ξένων χωρών κυρίως, στα βραχέα, στα μεσαία και στα μακρά κύματα έγκειται στην λήψη του σταθμού, συνήθως τις νυχτερινές ώρες. Οι Dxers κρατάνε log της λήψης, ώρα UTC, και συχνότητα λήψης, χειρόγραφα η ηλεκτρονικά, και στη συνέχεια αποστέλλουν (αν θέλουν), στον συγκεκριμένο σταθμό ένα γράμμα ή e-mail για να λάβουν μια κάρτα QSL. Αυτή απευθύνεται προσωπικά στον ίδιο τον χομπίστα, και είναι η επίσημη κάρτα του σταθμού. Επιβεβαιώνει λοιπόν την επιτυχία της λήψης ενός μακρινού σταθμού όπως Ράδιο Κούβα, Φωνή της Ρωσίας, Ράδιο Ινδία, και άλλους. Το χόμπι θέλει το δικό του διάβασμα καθώς για μια επιτυχημένη λήψη σε δύναμη σήματος σε dB, χρειάζεται ο Dxer να παρακολουθεί αρκετές παραμέτρους όπως την εποχή (Χειμώνα η Καλοκαίρι), τις ώρες (μέρα η νύχτα), τον καιρό, την κατάσταση της ατμόσφαιρας, και την ηλιακή δραστηριότητα. Ακόμα, να γνωρίζεις τις κεραίες λήψης, και να θυμάσαι τις βασικές γνώσεις της φυσικής σχολείου.

Ποια η διαφορά λήψης ενός σταθμού μέσω ραδιοφώνου και μέσω www;

Οι ραδιοακροατές SWLs λένε πως “η διαφορά λήψης ενός σταθμού μέσω ραδιοφώνου και www είναι περίπου σαν να τρώει κάποιος ένα μαγειρεμένο φαγητό κανονικά, και του να τρώει το ίδιο φαγητό σε σωληνάριο”.

Η ιστοσελίδα της συσκευής

http://www.sdrplay.com/index.html

Ένα video απο το SDRplay σε Ubuntu Linux με το λογισμικό Cubic SDR

https://www.youtube.com/watch?v=fWD3A2eDA5c

Καλές ακροάσεις.

 

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα anastasios
  anastasios (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 05, 2016 15:28 ΜΜ

  Χριστός Ανέστη,

  στον τίτλο του άρθρου το Raspberry είναι γραμμένο λάθος !!

 2. Εικόνα Maria
  MariaΜάιος 05, 2016 21:59 ΜΜ

  Διορθώθηκε, anastasios, σ' ευχαριστούμε.

Scroll to Top