BETA

Skype Web: Μια βελτιωμένη έκδοση του Skype για Linux

Εικόνα Helen

Δεν χρησιμοποιώ το Skype ώστε να μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά σε γενικές γραμμές λέγεται πως η έκδοσή του για Linux δεν είναι και ό,τι καλύτερο υπάρχει και αρκετοί την θεωρούν απολύτως προβληματική, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της έκδοσης που έχει το Ubuntu στα τρίτα του αποθετήρια (Ubuntu partner repository). Αν και το skype εξελίχτηκε πολύ στο πέρασμα των χρόνων, εν' τούτοις από κάποιο σημείο και έπειτα έμοιαζε σα να είχε μείνει σταθερό και κολλημένο στο θέμα της εξέλιξής του. Το πρόβλημα βρισκόταν πως ανέκαθεν ήταν κλειστού κώδικα και έτσι η όποια κοινοτική συνεισφορά ήταν εκ' φύσεως αδύνατη και σταμάταγε από κάποιου σημείου και έπειτα.

Τέλος πάντων αλλάζοντας οι εποχές τα προβλήματα ήταν ορατά για το Skype, όχι επειδή δεν είχε επιτυχία, ακόμα και στις επί πληρωμή κλήσεις σε οποιοδήποτε τηλέφωνο που διέθετε, μα κυρίως επειδή η νομοθεσία άρχισε να το βλέπει αλλιώς και να το αντιμετωπίζει ως έναν provider. Έτσι, στην αυγή της νέας εποχής που ανήκει αποκλειστικά στις πολυεθνικές και στους μπάτσους, μάλλον δεν εξέπληξε κανέναν η εξαγορά του από την Microsoft που σήμανε και την αρχή ενός νέου εφιάλτη στην ιδιωτικότητα.
Είναι γεγονός πως μετά την απόκτησή του από την MS, το skype έχει πιο πολλές αναβαθμίσεις, όμως χωρίς κάτι το ουσιαστικό. Αυτές επικεντρώνονται σε πιο καλούς τρόπους παρακολούθησης και καταγραφής των πάντων και στο eye-candy. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η πρώτη της κίνηση ήταν να σταματήσει την λειτουργία του skype μέσω της τεχνολογίας p2p και να το βάλει να τρέχει σε δικούς της servers που κατά μεγάλη ειρωνεία τρέχουν Linux!

Όπως και να έχει, το γεγονός είναι πως η Linux έκδοσή του δεν και ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί και έτσι πολύ πρόσφατα (15/9/15), παρουσιάστηκε μια νέα και ανεπίσημη εκδοχή του η οποία βασίζεται στην Web version του, καθώς η Microsoft παρέχει μια web έκδοση του Skype επιτρέποντας στους χρήστες να συνομιλήσουν χρησιμοποιώντας έναν web browser.
Όσον αφορά το Linux, αυτή η web έκδοσή του, έχει την δυνατότητα να τρέξει σαν μια κανονική desktop εφαρμογή (χωρίς browser), χάρη σε έναν ανοιχτού κώδικα ανεπίσημου Skype-client, χρησιμοποιώντας το webkit, ενώ οι ειδοποιήσεις του εναρμονίζονται με το σύστημα ειδοποιήσεων του λειτουργικού.

Εγκατάσταση του Skype Unofficial Client

Θα χρειαστεί να το κατεβάσετε (από το Github): [DOWNLOAD]
Μόλις κατέβει θα το αποσυμπιέσετε.
Ανοίξτε τον αποσυμπιεσμένο φάκελο και στη συνέχεια τον υποφάκελο με τ' όνομα: "bin".
Μέσα σε αυτόν, θα βρείτε δυο άλλους φακέλους. Ανάλογα την αρχιτεκτονική του συστήματός σας ανοίξτε και τον αντίστοιχο (linux_x64 για 64b ή linux_x86 για 32b).
Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο με τ' όνομα: "skype" που θα βρείτε εκεί μέσα και αμέσως το skype θα τρέξει σαν dektop εφαρμογή:

Θα κάνετε φυσικά login με τα στοιχεία σας και αμέσως θα σας ανοίξει αυτή η web εκδοχή του skype:

Το περιβάλλον του θα είναι έτσι:

Επειδή δεν θα βγάλει συντόμευση στο Κεντρικό Μενού σας, ανάλογα το γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιείτε, κάντε το με αυτόν τον τρόπο.
Σε περίπτωση που δεν το θέλετε, απλά διαγράψτε τον φάκελό του.

Εναλλακτική εγκατάσταση:

Ο δημιουργός του, λέει να το τρέξετε με sudo (σαν root), αλλά δε νομιζω πως χρειάζεται. Μια χαρά δούλεψε και χωρίς αυτά τα δικαιώματα. Αν όμως θέλετε, εναλλακτικά, μπορείτε να το κατεβάσετε και να το τρέξετε, μέσω του τερματικού / κονσόλας σας, δίνοντας μια-μια τις ακόλουθες εντολές:

Και στην συνέχεια, ανάλογα την αρχιτεκτονική του συστήματός σας:

- Για 64b:

sudo make linux_x64

- Για 32b:

sudo make linux_x86

Mε αυτόν τον τρόπο θα έχετε μια συντόμευση του απ' ευθείας στο κεντρικό μενού σας ή αν θέλετε, μπορείτε να το τρέξετε και μέσω τερματικού / κονσόλας, με την εντολή:

/opt/skype_unofficial_client/skype

Σε περίπτωση που δεν το θέλετε και το εγκαταστήσετε με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να το διαγράψετε, δίνοντας τις εντολές:

sudo rm -R /opt/skype_unofficial_client/
sudo rm /usr/share/applications/Skype.desktop
sudo rm /usr/bin/skype-desktop

 

>>> περισσότερα: #skype.

 • Σχόλια

6 Comments:

 1. Εικόνα Kostas
  Kostas (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 19, 2015 15:34 ΜΜ

  Ενδιαφέρουσα ιδέα, ειδικά (όπως λέει και ο δημιουργός της εφαρμογής) αφού ο native client του Skype για Linux είναι για πέταμα. Για Arch χρήστες, ένα πακέτο του προγράμαμτος βρίσκεται ήδη στο AUR [https://aur.archlinux.org/packages/skype-desktop-bin/].

 2. Εικόνα panagiwths
  panagiwths (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 20, 2015 16:35 ΜΜ

  kati antistixo den mporoume na exouyme sthn defalt efarmogh tou skype mas ??

 3. Εικόνα Helen
  HelenΣεπ 21, 2015 13:42 ΜΜ

  Όταν λες "κάτι αντίστοιχο"; Αυτός είναι ένας διαφορετικός τρόπος χρήσης του skype με την web version του σαν desktop app. Η άλλη είναι η native app.

 4. Εικόνα Παναγιωτης
  Παναγιωτης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 24, 2015 11:22 ΠΜ

  Θέλω να είναι σαν αυτήν του Web και η εφαρμογή στο linux υπάρχει τρόπος ναπό το κάνουμε ,? Μήπως με κάποιο themes skin;;

 5. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 13, 2017 00:19 ΠΜ

  Αν το αρχείο skype δεν ανοίγει, πως το ανοίγω; Κάνω δεξί κλικ , open with. Αυτό είναι κενό. Τι πρέπει να διαλέξω;

 6. Εικόνα Helen
  HelenΦεβ 13, 2017 15:55 ΜΜ

  Είναι εκτελέσιμο το αρχείο;
  Αν κάνεις όλα όσα λέει στο άρθρο θα είναι οκ.

Scroll to Top