BETA

SMS Racing: Ένα διαφορετικό παιχνίδι οδήγησης με σύγχρονη αποστολή SMS

Εικόνα Evi

Ένας από τους τομείς που έχει την πιο αργή ανάπτυξη συγκριτικά με τα δεδομένα της εποχής είναι η αυτοκίνηση. Οι λόγοι είναι αρκετοί, μα ο σημαντικότερος παράγοντας είναι οι πατέντες που εμποδίζουν δραστικά την ανάπτυξη και την ασφάλεια. Μπορεί οι δρόμοι πλέον να είναι πιο βελτιωμένοι και τα αυτοκίνητα να διαθέτουν καλύτερα σημεία και τεχνολογίες ελέγχου, μα η βασική δομή παραμένει η ίδια εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Μπορεί να κυκλοφορούν ήδη αμάξια χωρίς οδηγό (πχ αυτά της Google) ή και υβριδικά λεωφορεία (είχαμε δει και στα Τρίκαλα ένα τέτοιο), μα όλα αυτά βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και είναι πάρα πολλές δεκαετίες ακόμα μακριά η στιγμή που τέτοια οχήματα θα αποτελούν την καθημερινότητά μας.
Το μόνο βέβαιο είναι πως τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου σε μη εμπόλεμη περίοδο.
Όσο πιο υποανάπτυκτη είναι μια χώρα σε παιδεία και κοινωνικά αντανακλαστικά, τόσο και μεγαλύτερο το ποσοστό θανάτων από την οδήγηση. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όλων των παγκοσμίων ερευνών στα θανατηφόρα και μη ανατρέψιμα ατυχήματα και με ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό μονίμων αναπηριών ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες. Ο πρόσφατος θάνατος του γνωστού τραγουδιστή - που οδηγούσε κάτω από την επήρεια αλκοόλ, ένα δυνατό σύγχρονο και πολύ ακριβό αυτοκίνητο - και ο βαρύς τραυματισμός των συνεπιβατών, ανέδειξε με αυτά που ακολούθησαν από τις δημοσιεύσεις την παντελή έλλειψη κοινωνικής παιδείας και οδηγικής κουλτούρας, αφού αυτό που επικράτησε ήταν πως: «ένας μάγκας και πολύ άντρας έφυγε με το μπουκάλι και το τιμόνι στο χέρι και δυο γκόμενες στο πλάι του, όπως αρμόζει στα γνήσια σερνικά».

Όμως, στην σύγχρονη εποχή μας, άλλη μια σημαντική αιτία θανάτων από οδηγικά ατυχήματα είναι και η χρήση του κινητού κατά την διάρκεια της οδήγησης. Οι περιπτώσεις μάλιστα, αποστολής sms και γενικότερα texting κατά την στιγμή της οδήγησης αποτελούν ένα καθημερινό φαινόμενο δυστυχώς. Το πιο πιθανό είναι να σας έχει τύχει ενώ οδηγείτε να δείτε πως το αυτοκίνητο μπροστά σας πηγαινοέρχεται άσκοπα στην λωρίδα, αργεί να αντιδράσει και έχει μια άστατη συμπεριφορά, δημιουργώντας μας όπως είναι φυσικό ανασφάλεια. Προσπερνώντας τον και ενώ είμαστε στο πλάι του, διαπιστώνουμε ότι ο οδηγός γράφει μήνυμα στο κινητό του. Ακόμα περισσότερο, θα έχει συμβεί και να το κάνουμε και εμείς πιστεύοντας πως έχουμε τον έλεγχο, μα το πιο πιθανό είναι πως ο πίσω από εμάς θα ένοιωθε ανασφάλεια βλέποντας την παράξενη κίνηση του αυτοκινήτου μας.

Η μία μελέτη μετά την άλλη αποκαλύπτουν πως πάρα πολλοί αρνούνται να καταλάβουν τον κίνδυνο και ότι πλέον ακόμα και οι πιο μεγάλης ηλικίας γράφουν μηνύματα στο κινητό την ώρα που οδηγούν. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των ερευνών συγκλίνουν πως η συγγραφή και αποστολή SMS, ενώ οδηγούμε, είναι πολύ πιο επικίνδυνη συγκριτικά με το να οδηγούμε έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.
Όπως φαίνεται από αυτές τις έρευνες, κατά την διάρκεια της οδήγησης και αποστολής sms:

- Οι χρόνοι αντίδρασης μειώθηκαν κατά 35%. Το ποσοστό είναι χειρότερο από των οδηγών που οδηγούν έχοντας πιει μέσα στο επιτρεπτό όριο (μείωση αντίδρασης 12%).
- Οι οδηγοί έφευγαν από την πορεία τους. Ο έλεγχος της πορείας του οχήματος ήταν μειωμένος κατά 91%.
- Οι οδηγοί αδυνατούσαν να διατηρήσουν μία απόσταση ασφαλείας

Η απόσπαση της προσοχής δημιουργείται κυρίως με τρεις τρόπους:

- Αυξάνεται η πνευματική τους απασχόληση σε κάτι άλλο από την οδήγηση.
- Χρησιμοποιούν μόνο το ένα χέρι στο τιμόνι καθώς το άλλο γράφει το μήνυμα.
- Παίρνουν το βλέμμα τους πολύ συχνά από τον δρόμο.


αφίσα από εταιρία κινητής τηλεφωνίας, δείχνει την αναπόφευκτη τροχιά ενός αυτοκινήτου προς την κολώνα ενώ ο οδηγός του γράφει sms

Αν και οι παρεκκλίσεις από την πορεία δεν παρουσίαζαν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, είναι προφανές πως τα ποσοστά αλλάζουν ανάλογα την ηλικία και των «πεπειραμένων» αποστολέων γραπτών μηνυμάτων εν ώρα οδήγησης, μα πάντα παραμένουν υψηλότερα όλων.

SMS Racing:

To SMS Racing, είναι ένα παιχνίδι που προσπαθεί να προσομοιώσει αυτό ακριβώς: SMS και οδήγηση, δείχνοντας πόσο δύσκολο είναι και πόσο εύκολα στην πραγματικότητα, οι φίλοι και η οικογένειά σας θα σας πενθούσε. Πρόκειται για ένα καθαρά arcade παιχνίδι οδήγησης με την διαφορά πως εκτός της οδήγησης, θα πρέπει μέσα σε προκαθορισμένο διάστημα λίγων δευτερόλεπτον να κατορθώσετε να στείλετε και ένα sms (ελάχιστες λέξεις), χωρίς φυσικά να στουκάρετε το αυτοκίνητο σε κάποιον φράκτη ή κολόνα.

Έχει δημιουργηθεί με την ανοιχτού κώδικα μηχανή Unity και ο χειρισμός του γίνεται με τα βελάκια ή τα συνήθη πλήκτρα WASD, ενώ πρόσβαση στο κινητό έχετε πατώντας το πλήκτρο Shift και το sms το γράφετε κανονικά από το πληκτρολόγιό σας. Το story είναι απλό: οδηγείτε και σας στέλνει μήνυμα κάποιος φίλος. Εσείς απαντάτε (σας υποδεικνύει το παιχνίδι πότε και τι, συνήθως είναι λέξεις με 3-4 γράμματα και αυτό πρέπει να γίνει μέσα σε χρονομετρημένο πλαίσιο 10 δευτερολέπτων) ενώ συγχρόνως οδηγείτε σε έναν επαρχιακό δρόμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αποστολή σας, να στείλετε επιτυχώς το sms μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να μην βγάλετε από την πορεία το όχημα.
Δίνει όμως και την επιλογή, να συνεχίσετε την οδήγηση (που δεν είναι και εύκολη) αδιαφορώντας για τα sms:

 

 

Σαν συνολο, για το περιεχόμενο και την στόχευσή του, έχει ικανοποιητικά γραφικά και ήχους (μάλλον κάπως δυνατούς, άρα μην έχετε τέρμα τα ηχεία) και δίνει καθαρά την αίσθηση που θα περιμένατε από ένα racing, arcade παιχνίδι.
Νομίζω, πως πρόκειται καθαρά για ένα παιχνίδι που δημιουργεί κόλλημα!

Το πιο κάτω βίντεο θα σας δώσει μια καλή εικόνα του παιχνιδιού:

 

 

Κατεβάστε το SMS Racing:

Είναι διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX με μια πολύ καλή trial έκδοση που μπορείτε να δοκιμάσετε. Μπορείτε, ανάλογα το λειτουργικό σας σύστημα, να το κατεβάσετε από την download-page του:

[DOWNLOAD SMS Racing]

Σε Linux, μόλις κατέβει, θα το αποσυμπιέσετε και διπλό κλικ στο αρχείο «Linux.x86» ώστε να τρέξει.
Και επειδή προφανώς δεν θα εμφανιστεί στο μενού σας (είναι portable), κάντε το με αυτόν τον τρόπο.

Το πιο ενδιαφέρον όμως, είναι η ομάδα ανάπτυξής του έχει ήδη ετοιμάσει μια έκδοσή του virtual reality που σύντομα θα είναι διαθέσιμη για όλα τα λειτουργικά συστήματα, υποθέτω και για άλλες πλατφόρμες παιχνιδομηχανών:

Εδώ: sms-racing.com μπορείτε να δείτε περισσότερα για αυτό.

Το παιχνίδι είναι ενδιαφέρον, πολύ εθιστικό, ενώ συγχρόνως, εμμέσως πλην σαφώς, θίγει ένα πολύ σημαντικό θέμα που δυστυχώς μπορεί να έχει και τραγική κατάληξη.

Έτσι, στον επίλογο να σημειώσουμε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγινε το 2014 από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ (ΗΠΑ) ήταν σοκαριστική αφού, συν τα άλλα, το 75% δήλωσε πως στέλνει ή έχει στείλει sms (και γενικότερα έχει κάνει texting) κατά την διάρκεια της οδήγησης. Εκεί μάλιστα αναφέρθηκε για πρώτη φορά ξεκάθαρα ότι το δέλεαρ της αποστολής γραπτών μηνυμάτων κατά την διάρκεια της οδήγησης είναι παρόμοιο με τον «εθισμό» που προκαλούν τα τυχερά παίγνια. Κάτι που σημαίνει πως και τα δύο μπορεί να αποδειχτούν για μερικούς ανθρώπους πολύ δύσκολοι καταναγκασμοί για να ξεπεραστούν. Ενώ συν τα άλλα ειπώθηκε:

Ο βόμβος που προκαλείται όταν φτάνει ένα εισερχόμενο μήνυμα στο κινητό, απελευθερώνει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, η οποία με την σειρά της δημιουργεί ένα αίσθημα ενθουσιασμού. Αν μάλιστα, το μήνυμα προέρχεται κι από κάποιον που μας αρέσει, τότε απελευθερώνεται ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα ντοπαμίνης.

Είναι λοιπόν, παραπάνω από προφανές, πως όσα και να λέμε τελικά, υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ της στάσης και της συμπεριφοράς...

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα Perastikos
    Perastikos (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 04, 2016 12:20 ΜΜ

    Πολύ καλό και έξυπνο το παιχνίδι.

Scroll to Top