BETA

Snowden: Μ@λακίες· το FBI ξεκλειδώνει το iPhone χωρίς την βοήθεια της Apple

Εικόνα Maria

Αυτά είναι π@παριές. Το FBI μπορεί να ξεκλειδώσει το iPhone χωρίς την βοήθεια της Apple.

Και για να προλάβω όποιον θελήσει να μας την πει πως δεν... μεγαλώσαμε με γαλλικά και πιάνο, να διευκρινίσω ότι απλά μεταφέρω τα λόγια του Edward Snowden.
Μεταφέρω και επακριβώς τα λόγια του στα αγγλικά (θα τον ακούσετε βέβαια και στο βίντεο που παραθέτουμε στο τέλος):

The FBI says Apple has the exclusive technical means to unlock the phone. Respectfully, that’s horseshit.

Snowden

ελληνιστί:

Το FBI λέει πως μόνον η Apple έχει τον τρόπο (τα τεχνικά μέσα) να ξεκλειδώσει το iPhone.
Με όλο τον σεβασμό, αυτά είναι π@παριές (μ@λακίες).

Ο Edward Snowden, πρώην υπάλληλος της NSA (National Security Agency), της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, νομίζω πως δεν χρήζει συστάσεων. Είναι ο άνθρωπος πίσω από τις αποκαλύψεις της επιτήρησης από την NSA που έφερε στην δημοσιότητα την απόλυτη παρακολούθηση κάθε τι ηλεκτρονικού στον πλανήτη (τηλέφωνα, υπολογιστές, κάμερες ασφαλείας, άλλες συσκευές κλπ), αποκαλύπτοντας ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν κάθε κλικ που πατάμε στο πληκτρολόγιό μας (και όχι μόνο).
Αυτός που σε συνέντευξή του είπε ξεκάθαρα πως οι υπηρεσίες ασφαλείας ξέρουν ΚΑΙ για τον... Μητσάρα σας.

Αυτή την φορά ο Edward Snowden δήλωσε ότι ο ισχυρισμός του FBI, πως χρειάζεται την Apple να ξεκλειδώσει το τηλέφωνό της, είναι μούφα – κοινώς, η υποκρισία (από μεριάς FBI) σε όλο της το μεγαλείο. Την δήλωσή του αυτήν την έκανε στο ετήσιο συνέδριο για την δημοκρατία, που έλαβε χώρα στο Blueprint αυτήν την Τρίτη (8 Μαρτίου 2016), στο οποίο εμφανίστηκε (από την Μόσχα όπου βρίσκεται, μιας και η Ρωσία του έδωσε πολιτικό άσυλο, την ώρα που η Αμερική περιμένει πώς και πώς να τον δικάσει ως κατάσκοπο) μέσω βιντεοσύνδεσης (video link). Εκεί, ο Σνόουντεν τάχθηκε υπέρ της Apple στην αντιδικία της με το FBI.

Για την αντιδικία της Apple με το FBI είχαμε μιλήσει στο άρθρο Bill Gates: Apple, έχει δίκιο το FBI που ζητά πρόσβαση στο κινητό iPhone.
Εν τάχει, να θυμίσουμε ότι το FBI απαιτεί πρόσβαση στα δεδομένα του τηλεφώνου του Σιέντ Ριζουάν Φαρούκ (Syed Rizwan Farook), του φερόμενου ως δράστη της μαζικής δολοφονίας σε νοσοκομείο του Σαν Μπερναντίνο (San Bernardino) τον Δεκέμβριο του 2015. Ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ, εξέδωσε δικαστική εντολή διατάσσοντας την Apple να παρακάμψει την ηλεκτρονική προστασία του iPhone που ανήκε στον Φαρούκ.

Το όλο θέμα έχει να κάνει με τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο iPhone. Το FBI κατάσχεσε αρχικά το τηλέφωνο Apple iPhone του Syed Rizwan Farook και, εν συνεχεία, (16/02/2016) η δικαστής Patricia A. Donahue απαίτησε (PDF) από την Apple να συνεργαστεί με την κυβέρνηση προκειμένου να παρακαμφθούν οι δικλείδες ασφαλείας απορρήτου που υπάρχουν ενσωματωμένες στο τηλέφωνο iPhone της Apple, δίνοντας την δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποκωδικοποιήσει τον κωδικό PIN που είναι για την προστασία των δεδομένων από την χρήση ωμής βίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν παρακαμφθεί αυτό το PIN, μετά από 10 αποτυχημένες προσπάθειες, το iPhone θα μπορούσε να διαγράψει αυτόματα όλα τα δεδομένα στο τηλέφωνο.

Η δυσκολία αποκρυπτογράφησης, με την οποία έχει πρόβλημα το FBI, υπάρχει από την έκδοση 8 του iOS όταν η Apple εισήγαγε πλήρη κρυπτογράφηση στο περιεχόμενο. Σύμφωνα με την Apple, αυτή η κρυπτογράφηση αποφασίστηκε τότε ούτως ώστε ούτε η ίδια (η Apple) να μην μπορεί να συμμορφώνεται με τα κυβερνητικά εντάλματα για την εξαγωγή των δεδομένων που τυχόν θα της ζητηθούν μιας και, όπως λέει η Apple, ότι ούτε η ίδια δεν δύναται να παρακάμψει αυτήν την κωδικοποίηση.

Η Apple αρνήθηκε λέγοντας πως ούτε και η ίδια μπορεί να παρακάμψει αυτήν την κωδικοποίηση.

Την ίδια μέρα που βγήκε το ένταλμα (δηλαδή την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016), η Apple απάντησε διά στόματος του CEO της (του διευθύνοντος συμβούλου), Tim Cook (Τιμ Κουκ), με ανοιχτή επιστολή προς τους καταναλωτές:

Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τους επαγγελματίες στο FBI, και πιστεύουμε ότι οι προθέσεις τους είναι καλές. Μέχρι τώρα, έχουμε κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι μας προκειμένου να τους βοηθήσουμε.
Αλλά τώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μας ζήτησε κάτι που πολύ απλά δεν έχουμε, και κάτι που θεωρούμε πολύ επικίνδυνο να δημιουργήσουμε. Μας ζήτησε να χτίσουμε μια κερκόπορτα για το iPhone.

Συγκεκριμένα, το FBI θέλει να φτιάξουμε μια νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος iPhone, παρακάμπτοντας πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, και να την εγκαταστήσουμε σε ένα iPhone που ανακτήθηκε κατά την διάρκεια της έρευνας.

Σε λάθος χέρια, το λογισμικό αυτό - που δεν υπάρχει σήμερα - θα δίνει την δυνατότητα να ξεκλειδώσει οποιοδήποτε iPhone πάρει κάποιος στα χέρια του.

Το FBI μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικές λέξεις για να περιγράψει αυτό το εργαλείο, αλλά μην απατάσθε: Δημιουργώντας μια έκδοση του iOS που παρακάμπτει την ασφάλεια, μιλάμε σαφώς για την δημιουργία μιας κερκόπορτας.

Και ενώ η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει ότι η χρήση της (της κερκόπορτας) θα περιοριστεί μόνο σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εγγυηθεί ο εν λόγω έλεγχος.

Εξηγώντας μάλιστα ότι:

Οι επιπτώσεις αυτού που ζητάει η κυβέρνηση είναι ανατριχιαστικές. Αν η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τον νόμο All Writs Act για να καταφέρει να ξεκλειδώσει το iPhone σας, θα έχει την δύναμη να φτάσει στην συσκευή του καθενός σας και να πάρει τα δεδομένα σας.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να επεκτείνει αυτήν την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και να απαιτήσει αύριο η Apple να χτίσει και κάποιο λογισμικό επιτήρησης για την παρακολούθηση των μηνυμάτων σας αλλά και για να αποκτήσει πρόσβαση στα απόρρητα προσωπικά στοιχεία σας όπως είναι αυτά που αφορούν την υγεία σας και τις συναλλαγές σας· ή ακόμα και πρόσβαση
στην κάμερα και στο μικρόφωνο της συσκευής σας – και όλα αυτά, φυσικά, εν αγνοία σας.

 

Edward Snowden: Είναι π@παριές ο ισχυρισμός του FBI ότι χρειάζεται την Apple να ξεκλειδώσει το iPhone

Λίγο μετά την δήλωσή του αυτή (που, όπως προείπαμε, έκανε στο ετήσιο συνέδριο για την δημοκρατία), ο Σνόουντεν σχολίασε και στο Twitter παραπέμποντας σε άρθρο του «American Civil Liberties Union»Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών») με τίτλο

One of the FBI’s Major Claims in the iPhone Case Is Fraudulent

που σημαίνει:

Μία από τις σημαντικότερες αξιώσεις του FBI στην υπόθεση με το iPhone είναι δόλια

Το post του στο Twitter:

που στα ελληνικά σημαίνει:

Edward Snowden
@Snowden

Κατά γενική συναίνεση, η τεχνολογική κοινότητα τίθεται εναντίον του FBI. Γιατί; Ιδού ένα παράδειγμα: https://www.aclu.org/blog/free-future/one-fbis-major-claims-iphone-case-fraudulent … #FBIvsApple

10:17 ΜM - 8 Mar 2016

Στο άρθρο, στο οποίο παραπέμπει ο Snowden, αναλύεται και το γιατί η κυβέρνηση δεν χρειάζεται την βοήθεια της Apple για να παρακάμψει το χαρακτηριστικό της αυτόματης διαγραφής του iPhone (ο λόγος για το χαρακτηριστικό του iPhone που διαγράφει αυτόματα όλα τα δεδομένα στο τηλέφωνο, αν δεν παρακαμφθεί το PIN το οποίο είναι για την προστασία των δεδομένων από την χρήση ωμής βίας).

Η επιχειρηματολογία του άρθρου ταυτίζεται με τα όσα λένε πολλοί εμπειρογνώμονες της τεχνολογίας, καθώς και κάποιοι νομοθέτες.

Κατά την διάρκεια ακρόασης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (τρέχουσα ημερομηνία 11 Μαρτίου 2016), ο Εκπρόσωπος Darrell Issa, ρεπουμπλικάνος από την Καλιφόρνια ο οποίος έκανε περιουσία με ηλεκτρονικούς συναγερμούς αυτοκινήτων, ρώτησε τον Διευθυντή του FBI James Comey αν σκέφτηκαν να δημιουργήσουν αρκετά αντίγραφα των δεδομένων του τηλεφώνου έτσι ώστε να έχουν (το FBI) το περιθώριο να δοκιμάσουν εκατοντάδες κωδικούς πρόσβασης. Η Apple πιθανότατα δεν θα είχε αντίρρηση σε αυτήν την απλή μέθοδο.
Και ο Διευθυντής του FBI δεν μπόρεσε να απαντήσει γιατί δεν τους πέρασε από το νου κάτι τέτοιο. (Παρεμπιπτόντως, ο James Comey είναι αυτός που θεωρεί την κρυπτογράφηση, έγκλημα – δείτε: James Comey [διευθυντής του FBI]: Κρυπτογράφηση; Όχι, είναι Έγκλημα).

 

Δείτε και δύο μικρά βίντεο.
- Το πρώτο, είναι για το πώς καταστρατηγείται η 4η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, με την απαίτηση του FBI να ξεκλειδώσει η Apple το iPhone της.

- Το δεύτερο, είναι η δήλωση του Snowden να λέει ότι «αυτά είναι π@παριές. Το FBI μπορεί να ξεκλειδώσει το iPhone χωρίς την βοήθεια της Apple».

Και τα δύο, μπορείτε να τα δείτε
- είτε με αγγλικούς υπότιτλους, πηγαίνοντας:
Ρυθμίσεις - το δεύτερο εικονίδιο κάτω δεξιά - > Υπότιτλοι > Αγγλικά
- είτε με Μετάφραση υποτίτλων, πηγαίνοντας:
Ρυθμίσεις > Υπότιτλοι > Αγγλικά > Μετάφραση υπότιτλων > Ελληνικά. (θα πρέπει πρώτα να κλικάρετε το «Αγγλικά» - ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα - για να ενεργοποιηθεί η επιλογή Μετάφραση).

 

>>> Το 1ο βίντεο με τίτλο «How does the 4th amendment apply to Apple Vs. FBI?», που στα ελληνικά σημαίνει: «Πώς εφαρμόζεται η 4η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ στην αντιδικία της Apple με το FBI;»

Αν το δείτε με αγγλικούς υπότιτλους, στο 0:35, εκεί που λέει «meeting», εννοεί: «meaning».

Θα ακούσετε τον αναλυτή Lionel να τονίζει ότι η απαίτηση του FBI δεν έχει προηγούμενο μιας και καταστρατηγεί τις αξίες που υπερασπίζεται η 4η Τροπολογία του Συντάγματος για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την παράλογη έρευνα.
Το FBI ζητάει από την Apple να ξεκλειδώσει το κινητό (να του βάλει backdoor / κερκόπορτα). Ο Lionel επισημαίνει ότι αυτό δεν γίνεται από την στιγμή που η Apple έχει ορίσει πως οι συνομιλίες μέσω του iPhone της θα είναι κρυπτογραφημένες. Είναι σαν να τους λένε να γκρεμίσουν το σύστημά τους. Οι δικαστές δεν θα ξέρουν τι να κάνουν γιατί αυτό που ζητάει το FBI είναι παράλογο. Όπως λέει χαρακτηριστικά:

Φανταστείτε να πιστεύουν πως στα θεμέλια του σπιτιού σου βρίσκεται ένα πτώμα.
Και έχουν την απαίτηση να γκρεμίσεις το σπίτι σου.

 

 

>>> Δείτε και το 2ο βίντεο με τον Σνόουντεν να λέει πως οι ισχυρισμοί του FBI ότι χρειάζεται την Apple για να ξεκλειδώσει το iPhone, είναι μ@λακίες (horseshit):

 

 

[Πηγή]

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα Soulrain
  SoulrainMar 12, 2016 07:50 ΠΜ

  Fun facts:
  Η υπόθεση μέχρι στιγμής κλίνει υπέρ της Apple. Οπότε οι άτιμοι οι δικαστές νοιάζονται να προστατέψουν τις τσόντες του δολοφόνου και όχι για τα θύματα (ή έτσι νομίζουν ορισμένοι).

  Το θέμα δεν ήταν ποτέ ότι η Apple εμποδίζει το FBI να σπάσει την κρυπτογράφηση. Ολόκληρο FBI, σαφώς και έχει αυτή τη δυνατότητα από μόνο του. Το θέμα είναι ότι μπορεί να τα σκατ%^&$ και να διαγραφούν τα δεδομένα, όπως επίσης και η επίδειξη δύναμης που θα προέκυπτε αν ένας κολοσσός της τεχνολογίας συμμορφωνόταν ασυζητητί με τας υποδείξεις.

  Δεν αναφέρεται συχνά αλλά κυκλοφορεί η φήμη (;) ότι το FBI άλλαξε δύο φορές το password του εν λόγω τηλεφώνου, χωρίς φυσικά να υπάρχει αιτιολογία για μια τέτοια κίνηση.

  Τα περισσότερα λειτουργικά κινητών και υπολογιστών είναι κουμπότρυπες από default, είτε λόγω κατασκευής, είτε με υποχρεωτικά backdoors. Βέβαια, καμία υπηρεσία δεν έχει συνεχή ροή δεδομένων, μπορεί όμως να παρέμβει ανά πάσα στιγμή στην κίνηση. Το ίδιο και ένας απλός “χάκερ” (που λένε τα κανάλια), αν έχει τις σχετικές ικανότητες.

  Είτε πρόκειται για διαφήμιση, είτε όχι, να που καμιά φορά μας εκπλήσσουν και οι “αδίστακτες” εταιρείες με τη στάση τους. Πέραν τούτου, η Apple είναι αρκετά μεγάλη για να επηρεάσει την οικονομία των USA, όπως επίσης μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει χώρα έδρας. Αυτό εννοείται πως μετράει στην έκβαση της υπόθεσης. Επίσης, με δεδομένη την παραβίαση του iCloud και τη διαρροή φωτογραφιών κλπ, θα ήταν ούτως ή άλλως πολύ κακό για την εικόνα της Apple αν παραδινόταν. Ακόμα κι αν το κάνει (που δεν το πιστεύω), δε θα το κάνει δημόσια και δε θα το μάθουμε ποτέ.

 2. Εικόνα Maria
  MariaMar 12, 2016 15:11 ΜΜ

  « Οπότε οι άτιμοι οι δικαστές νοιάζονται να προστατέψουν τις τσόντες του δολοφόνου και όχι για τα θύματα (ή έτσι νομίζουν ορισμένοι).»
  Χαχαχα, τι μου θύμισες τώρα Soulrain (http://osarena.net/bill-gates-apple-ehei-dikio-fbi-poy-zita-prosvasi-sto...).
  Είναι να απορείς πάντως με τη νοημοσύνη (;) κάποιων ανθρώπων...

 3. Εικόνα Αχαρνεύς
  Αχαρνεύς (χωρίς επαλήθευση)Mar 13, 2016 03:15 ΠΜ

  Νομίζω πως είχε γίνει εκτενής αναφορά ( γιά να είμαι ειλικρινής , δεν θυμάμαι αν ήταν στο osarena ή σε κάποιο άλλο forum ) σχετικά με την τεράστια διαφήμιση της apple και τα οφέλη .
  Είμαι πανάσχετος και το δηλώνω .
  Γιά κάποιο μυστήριο λογο , όμως , είμαι απολύτως βέβαιος πως ο Σνόουντεν έχει δίκιο .

 4. Εικόνα Ira
  Ira (χωρίς επαλήθευση)Mar 14, 2016 11:05 ΠΜ

  Το FBI θέλει προφανώς να ξεκλειδώνει τα iphone Αμερικάνων πολιτών με τις ευλογίες όλου του συστήματος. Άλλο να το δέχονται όλοι και άλλο να υπάρχει κάποιος στην αλυσίδα που να φέρνει αντιρρήσεις. Όμως και η Apple, ακόμη και να θέλει να το κάνει, σαν εταιρεία οφείλει να παίξει τον συγκεκριμένο ρόλο, έστω και για τα μάτια του κόσμου.
  Αλλιώς θα χάσει πόντους στα μάτια των πελατών της...

Scroll to Top