BETA

Στην δικτυακή πυρά το Τhe Anarchist Cookbook;

Εικόνα Maria

Το 1971 ο William Powell δημοσίευσε το The Anarchist Cookbook, το Βιβλίο... «Συνταγών» των Αναρχικών. Το διαβόητο βιβλίο είναι ένας οδηγός για το πώς να κατασκευάζει κάποιος μόνος του βόμβες, όπλα, ηλεκτρονικά, εκρηκτικά, ναρκωτικά (όπως LSD) αλλά και υποτυπώδεις τηλεπικοινωνιακές συσκευές phreaking (που hack-άρουν/χακάρουν τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα). Πέρασε τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες ανατυπώνοντας το βιβλίο όταν εξαντλούνταν. Το «The Anarchist Cookbook» δημοσιεύτηκε την 1η Νοεμβρίου 1971, από τον εκδοτικό οίκο Ozark Press, LLC.

Ίσως το πιο περιώνυμο εγχειρίδιο με How To που βγήκε στην αγορά. Ήδη κυκλοφορεί η 29η εκτύπωσή του χαρτόδετου βιβλίου των 160 σελίδων.

Ο 19χρονος τότε William Powell, συμπεριέλαβε στο βιβλίο του και κεφάλαια για το «Πώς να μετατρέψετε ένα κυνηγετικό όπλο σε χειροβομβίδα» αλλά και για το «Πώς να κατασκευάσετε TNT» (trinitrotoluene -τρινιτροτολουόλη, μια πολύπλοκη χημική ουσία που αποτελεί μονάδα μέτρησης για την ισχύ βομβών ή άλλων εκρηκτικών και είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εκρηκτικά σε πολεμικές και βιομηχανικές υποθέσεις).

Στον ξένο τύπο θα δείτε άρθρα με τίτλους

Burn After Reading

δηλαδή,

Κάψτε το μόλις το διαβάσετε

Αυτά όσον αφορά το τι λέγεται στο διαδίκτυο.

Αν βέβαια κάποιος ρίξει μια ματιά στο βιβλίο «The Anarchist Cookbook» (μπορείτε να το βρείτε στο αρχείο της δικτυακής πύλης και αυτό είναι το PDF του), θα δει ότι δίνει how to για το πώς μπορεί κάποιος να κατασκευάσει ακίνδυνες βόμβες, όπως βόμβες καπνού, βόμβες μπογιάς, βόμβες e-mail (ηλεκτρονικής αλληλογραφίας) και ούτω καθεξής.

Άλλωστε, στην σελίδα τους Anarchist Cookbook | Government is not the solution to our problem; government is the problem που -όπως βλέπετε- σαν μότο τους έχουν ότι:

 1. Η κυβέρνηση δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας· το πρόβλημα είναι η ίδια η κυβέρνηση

τονίζουν πως:

Anarchist Cookbook is a private and exclusive member website. We are a community of like minded people who oppose all forms of authoritarian governments. We discuss subjects and ideas that may be viewed as socially unacceptable by most sheeple.

δηλαδή:

 Το Anarchist Cookbook είναι μια ιδιωτική ιστοσελίδα, για μέλη μόνο. Είμαστε μια κοινότητα από ομοϊδεάτες που εναντιώνονται σε όλες τις μορφές των αυταρχικών κυβερνήσεων. Συζητάμε θέματα και ιδέες που μπορεί να θεωρηθούν ως μη αποδεκτές από τους ανθρώπους-πρόβατα που δεν είναι άλλοι από τις χειραγωγούμενες μάζες.

Το μήνυμα το οποίο ήθελε να περάσει το βιβλίο, μόνον διακριτικό δεν το λες. Ενόχλησε, σόκαρε, προκάλεσε. Ένα βιβλίο, που βάζει στην ιστορική της διάσταση μια εποχή όπου επαναστατικά συνθήματα όπως «Ενεργοποιήστε», «Κάψτε ολοσχερώς», «Ανατινάξτε», ακούγονται συνεχώς. Άλλωστε, ο συγγραφέας του το χαρακτηρίζει ως Οδηγό Επιβίωσης.

This book is not written for the members of fringe political groups, such as the Weatherman, or The Minutemen. Those radical groups don't need this book. They already know everything that's in here. If the real people of America, the silent majority, are going to survive, they must educate themselves.

ελληνιστί:

Το βιβλίο δεν γράφτηκε για τα μέλη των περιθωριακών πολιτικών ομάδων, όπως οι Weatherman ή οι Minutemen. Αυτές οι ριζοσπαστικές ομάδες, δεν το χρειάζονται το βιβλίο. Γνωρίζουν ήδη τα πάντα που εμπεριέχονται σε αυτό το εγχειρίδιο. Οι καθημερινοί όμως άνθρωποι που ζουν στην Αμερική -η σιωπηλή πλειοψηφία, αν θέλουν να επιβιώσουν, θα πρέπει να εκπαιδευτούν.

Ο Powell ευθύς εξ' αρχής τονίζει ότι το βιβλίο του

... may stir some stagnant brain cells into action.

που σημαίνει:

Ελπίζω ειλικρινά να ξυπνήσει κάποια στάσιμα κύτταρα του εγκεφάλου· να τα διεγείρει και να τα ενεργοποιήσει.

Τονίζει ότι

Freedom is based on respect, and respect must be earned by the spilling of blood.

δηλαδή:

Η Ελευθερία βασίζεται στον σεβασμό, και ο σεβασμός εμπνέεται από την αιματοχυσία.

Την απαγόρευση αυτού του βιβλίου (αλλά και του «Inspire Magazine») και την απόσυρσή του από το Ιντερνέτ ζητάει η γερουσιαστής Dianne Feinstein γιατί, όπως ισχυρίζεται, δεν προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία. Το θεωρεί... ένοχο επειδή μπορεί να βοήθησε τις δύο γυναίκες οι οποίες συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα -και συγκεκριμένα την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015- με την κατηγορία της κατασκευής βόμβας.

Τις δύο αυτές γυναίκες, την Asia Siddiqui και την Noelle Velentzas, αναζητούσε το FBI από το 2013 ως ύποπτες για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στην Νέα Υόρκη.

Περιττό να πούμε βέβαια πως το βιβλίο υπάρχει στην archive machine του διαδικτύου. Για να μην αναφέρω και το γεγονός ότι πωλείται από την Amazon (wtf?)!

 

Δείτε και ένα βίντεο (έχει αγγλικούς υπότιτλους), με τίτλο «Δοκιμάζοντας τα Εκρηκτικά του The Anarchist Cookbook», από το Vice -το παγκόσμιο ψηφιακό μέσο εναλλακτικής δημοσιογραφίας με την μεγαλύτερη απήχηση στα νεανικά κοινά όλου του κόσμου- όπου συν των άλλων αναφέρεται πως ο 19χρονος τότε William Powell το έγραψε την δεκαετία του '70 σαν αντίδραση στον πόλεμο του Βιετμάν, ως εγχειρίδιο σε θέματα σύλληψης των πολιτών και πως το 2013 ζήτησε την απόσυρσή του αφού δεν υφίστατο πλέον λόγος να εκτυπώνονται κι άλλα αντίτυπα. Είχε πωλήσει όμως το πρωτότυπο στον εκδότη κι έτσι, μέχρι και σήμερα, μπορείτε να το βρείτε στην Amazon. Ο ιδρυτής του Delta Press, Billy Blann είχε αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου το 2002 και αρνήθηκε να το αποσύρει από την κυκλοφορία. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο NBC,

You know, we don’t ban books in America

που σημαίνει:

Στην Αμερική, δεν απαγορεύουμε βιβλία.

Στο βίντεο βέβαια αναφέρεται πως πλέον το βιβλίο που κυκλοφορεί έχει πολύ μικρή ομοιότητα με το πρωτότυπο.
Για τα γυρίσματα του βίντεο, νοίκιασαν μια αποθήκη προκειμένου να δοκιμάσουν αν και κατά πόσον αξίζουν αυτές οι... συνταγές, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως όλες τις «συνταγές» τις πήραν από την ηλεκτρονική εκδοχή του βιβλίου. Θα δείτε ότι για να φτιάξει κάποιος τις συνταγές, δεν χρειάζονται παρά πολύ καθημερινά υλικά, από ζάχαρη και σβήστρα μέχρι σπρέι για τα μαλλιά και μπαλάκια του τένις.

 

 

Σε κάθε περίπτωση σημειώστε πως η δικτυακή έκδοση απέχει πολύ από την πρότυπη (έντυπη), ενώ το πιο πάνω βίντεο έχει ορισμένες ανακρίβειες και υπερβολές.

Βασικές Πηγές: [1], [2], [3]

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα akounadis
  akounadisΑπρ 08, 2015 12:49 ΜΜ

  "Δώσε Μαρία δώσε !! :-)

  Αν και θα προτιμούσα να ξεκινήσει κάποιος-α με τον Ουλίαμ Γκόντγουιν και έπειτα με την ιδέα αλλά και ίδρυση (πράξη) της Διεθνούς Ένωσης Εργατών με τους Πατέρες της Καρλ Μαρξ και Αναρχικού Πιερ Ζοζέφ Προυντόν. Τέλος θα διάλεγα να μελετήσω το διχασμό που προέκυψε μεταξύ αυτών, των δυο τελευταίων.

  ...η Αρχή είναι εξουσία. Η Αναρχία είναι Τάξη...

 2. Εικόνα Maria
  MariaΑπρ 08, 2015 17:00 ΜΜ

  Αμ δίνω, να πεις που δεν δίνω; :P
  (το κατά δύναμιν, akounadis)

Scroll to Top