BETA

Συνελήφθη ο ιδρυτής του Bitcoin;

Εικόνα Maria

Ας ξεκινήσουμε με την είδηση έτσι όπως μεταδίδεται από το BBC και θα δούμε μετά κατά πόσον ευσταθεί.

Η αυστραλιανή αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι και στο γραφείο του Craig Steven Wright, στο Σίδνεϊ, και τον συνέλαβε. Πρόκειται για το άτομο που κατονομάζουν οι τεχνολογικές ιστοσελίδες ως τον δημιουργό του εικονικού νομίσματος Bitcoin, το γνωστό με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.
 

Satoshi Nakamoto· ο άνθρωπος μυστήριο

Το μυστήριο γύρω από την ταυτότητα του Nakamoto καλά κρατεί. Για την περσόνα Nakamoto Satoshi που εισήγαγε για πρώτη φορά στον κόσμο το Bitcoin έχουμε μιλήσει σε προγενέστερο άρθρο μας. Πρόκειται για κάποιον που επικοινωνούσε αποκλειστικά και μόνον μέσω e-mail πίσω από κρυπτογράφηση ακόμα και στο επίσημο φόρουμ Bitcoin, πριν εξαφανιστεί απότομα και εντελώς ξαφνικά.
Κανείς δεν τον έχει συναντήσει ποτέ ή τουλάχιστον κανείς δεν θα το παραδεχτεί.
Κανείς δεν ξέρει αν το ψευδώνυμο Nakamoto αναφέρεται σε άντρα ή γυναίκα. Ακόμη και τα πρώτα e-mail του / της αναφέρονται σε ένα «εμείς».

Το Bitcoin εισήχθη στο ευρύ κοινό το 2008, με ένα ακαδημαϊκό έντυπο, που είχε αποσταλεί μέσω e-mail με κρυπτογράφηση και με την πολιτική της Cryptography Policy Mailing List.
Ο Nakamoto ξεκίνησε επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μεμονωμένους προγραμματιστές που έδειξαν ενδιαφέρον και στην συνέχεια άρχισε να κάνει αναρτήσεις στο φόρουμ Bitcoin.
Οι επικοινωνίες του, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν τεχνικές, ποτέ προσωπικές, και πάντα σε κείμενο.
Με λίγα λόγια, τα μόνα στοιχεία που καταμαρτυρούν την οντότητα Nakamoto είναι γραπτά κείμενα, με την μορφή mail˙ δεν έχουμε ούτε παρουσία ούτε καν ήχο / φωνή!

Τον Απρίλιο του 2011, ο Nakamoto απέστειλε e-mail στον Andresen, δίνοντάς του την οδηγία να βγει να πει ότι
οι προγραμματιστές του έργου Bitcoin πρέπει να προσπαθήσουν να κατεβάσουν τους τόνους όταν αναφέρονται δημοσίως στο θέμα της οντότητας του μυστηριώδη ιδρυτή του Bitcoin. (Satoshi Nakamoto: Το μυστήριο για τον δημιουργό του Bitcoin)
Η περιουσία του Satoshi ανέρχεται περίπου στο 1 εκατομμύριο Bitcoins ή σε 100 εκατομμύρια USD, σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες. (Satoshi Nakamoto: Η τεράστια περιουσία του οραματιστή και δημιουργού του Bitcoin)

 

Bitcoin· το εικονικό νόμισμα

Για το Bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα, τ' οποίο είχε έρθει ξανά στην δημοσιότητα το 2013, με αφορμή, τα γεγονότα με τις δεσμεύσεις και φορολόγησης καταθέσεων, έχουμε αναφερθεί εκτενώς, έχοντας, προφανώς περιπέσει στην ελλειπή γνώση και αναζήτηση, όσον αφορά κάποιες εκτιμήσεις.
Ζητήσαμε τότε και την γνώμη ενός εκ' των βασικών developers του Bitcoin, του Gavin Andresen, την οποία και παρουσιάσαμε. Όταν του ζητήσαμε να μας εξηγήσει, όσο πιο απλά μπορεί, τι έχει να μας προσφέρει το BitCoin, ο κος Andresen μας απάντησε:

Bitcoin lets you pay anybody, anywhere in the world, at very low cost very quickly.

Just like the Internet now lets me communicate with you easily and at a very low cost; before the Internet we would either be corresponding by mail (slow) or telephone (expensive).

The promise is that it will also allow you to "be your own bank" -- when you have bitcoins, they are like cash, they are not stored in a bank or somewhere else where they might be taken away from you. There is still work to be done on making it much easier for ordinary people to store their bitcoins securely, though-- if you are not technical it is far too easy to get a computer virus that steals your bitcoins from your computer or mobile phone.

δηλαδή:

Το Bitcoin σας επιτρέπει να πληρώσετε οποιονδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο, με πολύ χαμηλό κόστος και μάλιστα, πολύ γρήγορα.

Ακριβώς όπως το Διαδίκτυο τώρα μου επιτρέπει να επικοινωνώ μαζί σας εύκολα και με πολύ χαμηλό κόστος. Πριν από το Διαδίκτυο, θα ήμασταν υποχρεωμένοι είτε να επικοινωνούμε μέσω του ταχυδρομείου (ο αργός τρόπος) είτε τηλεφωνικά (κάτι που θα μας στοίχιζε, βέβαια, πανάκριβα).

Η υπόσχεση του Bitcoin είναι ότι θα σας επιτρέψει να «γίνετε, εσείς οι ίδιοι, η τράπεζα˙ μια τράπεζα, όμως, που είναι μόνον δική σας» -όταν έχετε bitcoins, έχετε μετρητά, τα οποία βεβαίως δεν αποθηκεύονται σε κάποια τράπεζα ή κάπου αλλού, από όπου θα μπορούσαν να σας τα στερήσουν ανά πάσα στιγμή. Αδιαμφισβήτητα, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να καθίσταται πολύ πιο εύκολο για τους απλούς ανθρώπους να αποθηκεύουν τα bitcoins τους με ασφάλεια˙ αν δεν είστε τεχνικός, είναι πάρα πολύ εύκολο να κολλήσετε έναν ιό υπολογιστή που σκοπό έχει να κλέβει τα bitcoins σας από τον υπολογιστή ή ακόμα και από το κινητό σας τηλέφωνο.

Τελικά, το θέμα αυτό του Bitcoin, μένει σε μια συνεχή δημοσιότητα, τόσο από τα ΜΜΕ, όσο και από σελίδες, κυρίως στις ΗΠΑ. Ακούγονται τα πάντα, από το ότι το Bitcoin, είναι ένα κατασκεύασμα του υπάρχοντος συστήματος, με μελλοντική εφαρμογή για κάθε μορφή ελέγχου του χρήματος.
Άλλοι λένε, πως πρόκειται για ένα ευφυές σχέδιο που δημιουργήθηκε με κάποιο είδος Τεχνητής Νοημοσύνης. Άλλοι πάνε ακόμα πιο βαθειά, σε μονοπάτια που αδυνατείς να ακολουθήσεις, καθώς χάνεσαι στις παραγράφους, ορολογίες, ονόματα, εικασίες, «αποδείξεις» και άλλα.

Το Bitcoin, το εικονικό νόμισμα που εδώ και τέσσερα χρόνια προσεγγίζει τα μετρητά στο διαδίκτυο, τροφοδοτεί τώρα μια οικονομία που αξίζει περισσότερο από 1 δισεκατομμύρια δολάρια και θαυμάζεται ευρέως για την τεχνική εξειδίκευση που του επιτρέπει να λειτουργεί χωρίς καμμία κεντρική αρχή / εξουσία (τράπεζες, κυβερνήσεις).
Απέκτησε τον δικό του Κωδικό Μετοχής στο CNBC και έχει εμπνεύσει μια λεγεώνα από νέες εταιρείες.
Και όμως, ακόμα δεν ξέρουμε επακριβώς από πού προήλθε.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το Bitcoin εισήχθη για πρώτη φορά στον κόσμο από μία περσόνα με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.

 

Αστυνομία: Craig Steven Wright, we did it! (Craig Steven Wright, επιτέλους σε συλλάβαμε!)

Ο Craig Steven Wright, ο άνθρωπος που φέρεται να επινόησε το ευρύτατα διαδεδομένο πλέον «εικονικό» νόμισμα Bitcoin, συνελήφθη μετά από ξαφνική έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του στο Σίδνεϊ, «για φορολογικά ζητήματα».
Η ομοσπονδιακή αστυνομία έκανε φύλλο και φτερό τα περιουσιακά του (και όχι μόνο) στοιχεία. Ισχυρίστηκε βέβαια πως η επιδρομή στο σπίτι του και η σύλληψή του είχε να κάνει με τα φορολογικά του, και όχι με το Bitcoin.
Ο κος Wright, λίγες μόλις ώρες πριν την σύλληψή του, κατονομάστηκε από τις τεχνολογικές ιστοσελίδες Wired και Gizmodo ως ο μυστηριώδης «Satoshi Nakamoto», ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιείται από τον δημιουργό του Bitcoin.


photo: news.com.au

Τυχαίο;

Ο ιδρυτής του νομίσματος πιστεύεται ότι έχει στην κατοχή του περίπου ένα εκατομμύριο Bitcoins. Το Bitcoin, είναι το ψηφιακό χρήμα που, με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία, έχει φτάσει σε αξία τα 400 περίπου δολάρια.

Οι έρευνες της αστυνομίας βασίστηκαν σε μέιλ, έγγραφα και αρχεία τα οποία διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Στα στοιχεία συμπεριλαμβάνεται και αντίγραφο συγκεκριμένης «συνομιλίας» (γραπτού κειμένου, συγκεκριμένα) που διεξήχθη μεταξύ του Craig Steven Wright, ενός 44χρονου ακαδημαϊκού, και υπαλλήλων της αυστραλιανής εφορίας.

Ο κ Wright φέρεται να είπε:

I did my best to try and hide the fact that I've been running Bitcoin since 2009. By the end of this I think half the world is going to bloody know.

δηλαδή:

Έβαλα τα δυνατά μου για να αποκρύψω το γεγονός ότι τρέχω το Bitcoin από το 2009. Μέχρι το τέλος, πιστεύω ότι ο μισός κόσμος θα το γνωρίζει.

Πέρυσι, το περιοδικό Newsweek ισχυρίστηκε πως ο Satoshi Nakamoto ήταν ένας 64χρονος, που έχει και την ιαπωνική και την αμερικανική υπηκοότητα και ζει κάπου κοντά στο Λος Άντζελες. Ο 64χρονος άντρας είχε την ατυχία να... φέρει και ο ίδιος το όνομα Satoshi Nakamoto.
Όταν αποδείχτηκε όμως πως ουδεμία σχέση είχε με τον δημιουργό του Bitcoin, ο κύριος Nakamoto μήνυσε το περιοδικό για την αναστάτωση που υπέστη ως αποτέλεσμα του ψευδού δημοσιεύματος.


photo: news.com.au

Craig Steven Wright, ο Satoshi Nakamoto; OMG!

Τα σχόλια στο Reddit πάντως δίνουν και παίρνουν, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι αυτός ο δημιουργός του Bitcoin, αιτιολογώντας μάλιστα και το γιατί.
Κάποιος χρήστης μιλάει για τα γραμματικά λάθη που έχει στο βιβλίο του ο κος Wright, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να συνδέεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με το ψηφιακό κρυπτονόμισμα αφού το βιβλίο του δεν συνδέεται με το ψηφιακό χρήμα:

user /u/jarederaj points out a book Wright wrote full of grammatical errors, nothing related to cryptocurrency, digital cash https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/3vzgnd/bitcoins_creator_satoshi_nakamoto_is_probably/cxsfeon

δηλαδή:

Ο χρήστης με το «όνομα» /u/jarederaj επισημαίνει ένα βιβλίο που έγραψε ο Wright, και το οποίο είναι γεμάτο γραμματικά λάθη, καμία σχέση με το κρυπτονόμισμα και το ψηφιακό χρήμα: https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/3vzgnd/bitcoins_creator_satoshi_nakamoto_is_probably/cxsfeon
 

Ένα άλλο σχόλιο στο Reddit υπογραμμίζει πως αυτός ο Satoshi δεν είναι παρά ένας ακόμα που ξεγέλασε την κυβέρνηση:

Seems that this Satoshi may have defrauded the Australian Government possibly out of 50 million. Pretty Certain has become highly certain that this is not Satoshi. http://www.businessinsider.com.au/the-australian-who-may-have-invented-bitcoin-claimed-to-have-landed-54m-in-taxpayer-funded-rebates-2015-12

ελληνιστί:

Φαίνεται ότι αυτός ο Satoshi εξαπάτησε την αυστραλιανή κυβέρνηση, ενδεχομένως ένας επί συνόλου 50 εκατομμυρίων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτός δεν είναι ο Satoshi. http://www.businessinsider.com.au/the-australian-who-may-have-invented-bitcoin-claimed-to-have-landed-54m-in-taxpayer-funded-rebates-2015-12
 

Κάτι άλλο που επισημαίνεται στο Reddit:

I knew it wasn't Satoshi the moment I read that Wright had attempted to build a bitcoin Bank in 2013. A BANK? Satoshi? It's just beyond laughable.

ούτως ειπείν:

Ήξερα ότι δεν είναι ο πραγματικός Satoshi την στιγμή που διάβασα ότι ο Wright είχε προσπαθήσει να χτίσει μία Τράπεζα Bitcoin το 2013.
Τράπεζα; Ο Satoshi; Υπερβαίνει κάθε όριο γελοιότητας.

 

Είναι πολλά και αποστομωτικά τα σχόλια στο Reddit. Θα παραθέσω ένα τελευταίο το οποίο τα λέει νομίζω όλα:

Ok More info. Seems that one of Wrights Companies Hotwire Preemptive Intelligence Pty Limited was in bankruptcy. I think its a little ridiculous that Satoshi would go into bankruptcy on a business, while he is sitting on several hundred million in Bitcoin. Here are the creditor reports and notes. http://www.mcgrathnicol.com/assignments/hotwire-preemptive-intelligence-pty-limited/#

που με απλά λόγια σημαίνει ότι:

Λοιπόν, σας έχω κι άλλες πληροφορίες. Η μία από τις εταιρείες του Wrights, η Hotwire Preemptive Intelligence Pty Limited, φέρεται πως είχε χρωκοπήσει.
Νομίζω πως είναι γελοίο το γεγονός ότι ο Satoshi θα πήγαινε σε πτώχευση, την στιγμή που έχει εκατοντάδες εκατομμύρια Bitcoins. Ιδού οι εκθέσεις: http://www.mcgrathnicol.com/assignments/hotwire-preemptive-intelligence-pty-limited/#

 

Πηγές: [1] - [2] - [3]


 

Για δες όμως σύμπτωση ε; Ο δημιουργός του Bitcoin να χρωστάει στην εφορία και αφού τον συλλαμβάνουν, να ξέρουν και πως αυτός πλάσαρε το Bitcoin.
Για δες κάτι πράγματα, ε;

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα bobos
  bobos (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 09, 2015 21:17 ΜΜ

  Δηλαδη συνεληφθη η CIA?

 2. Εικόνα chek2fire
  chek2fire (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 10, 2015 01:21 ΠΜ

  Αν και αρκετά ενδιαφέρων προσωπικότητα όπως και να έχει δεν είναι με τίποτα αυτός. Η ιστορία είναι κατασκευσμένη από τον ίδιο και απλά παγίδεψε τους δημοσιογράφους για άγνωστο για μένα λόγο.
  μερικά νέα στοιχεία για ποιο λόγο δεν είναι αυτός. Καταρχήν ποτέ ο Satoshi δεν θα έγραφε ένα τέτοιο άρθρο

  https://theconversation.com/are-anonymous-and-lulzsec-about-to-hack-paypal-for-wikileaks-2582

  να υπερασπίζεται το paypal από τους anonymoys. Ο τύπος μπορεί να είναι πολλά αλά δεν είναι με τίποτα κρυπτοαναρχικός που ο Satoshi ήταν με κάθε βεβαιότητα.
  Μετά αυτό εδώ είναι ότι ποιο καθαρό εχει γραφτεί ενάντια σε αυτή την υπόθεση

  https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/3w198a/pretty_certain_dr_craig_steven_wright_is_not

 3. Εικόνα Maria
  MariaΔεκ 10, 2015 11:47 ΠΜ

  chek2fire, όντως, όπως λέμε και στο άρθρο: «Είναι πολλά και αποστομωτικά τα σχόλια στο Reddit»
  [Το 2ο λινκ που δίνεις είναι η 3η πηγή που έχουμε βάλει - στο άρθρο.]

Scroll to Top