BETA

Συνεργασία Tor με τον στρατό των ΗΠΑ; (WTF?)

Εικόνα Maria

Πριν προχωρήσουμε στην είδηση, ας κάνουμε μια μικρή βόλτα στο άγνωστο Deep-Dark-Web, δίνοντας κάποια σημεία για να τα έχετε συγκεντρωμένα, με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε γι' αυτό. Όταν αναφερόμαστε στο «βαθιά στο Web», συνήθως μιλάμε για τα ακόλουθα:

Το περιεχόμενο των βάσεων δεδομένων. Οι βάσεις δεδομένων περιέχουν πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε πίνακες που δημιουργήθηκαν από προγράμματα, όπως το Access, Oracle, SQL Server, MySQL (υπάρχουν και άλλα είδη, αλλά θα επικεντρωθούμε σε πίνακες της βάσης δεδομένων για λόγους απλότητας). Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων είναι προσβάσιμες μόνο από το ερώτημα. Με άλλα λόγια, η βάση δεδομένων πρέπει κάπως να αναζητηθεί και με τα δεδομένα που έχουν, να ανακτηθεί και έπειτα εμφανίζονται σε μια ιστοσελίδα. Αυτό είναι ευδιάκριτο από στατικές, αυτόνομες ιστοσελίδες, οι οποίες μπορεί να έχουν άμεση πρόσβαση. Ένα σημαντικό ποσό των πολύτιμων πληροφοριών στο Web παράγεται από τις βάσεις δεδομένων.

Αυτά που είναι ακόμα σημαντικά, να γνωρίζουμε, σχετικά, με το Deep-Dark Web:

  • Το Deep Web περιέχει 7.500 terabyte πληροφοριών ενώ το «επιφανειακό Web» (εκείνο δηλαδή το Web που βρίσκουμε από τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης) περιέχει 19 terabyte πληροφοριών. 
  • Το «Deep Web» περιέχει περίπου 550 δισεκατομμύρια μεμονωμένα έγγραφα σε σύγκριση με το 1 δισεκατομμύριο που υφίστανται στο «επιφανειακό Web». Το βαθύ Web είναι η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη κατηγορία των νέων πληροφοριών στο Διαδίκτυο.
  • Oι Deep ιστοσελίδες τείνουν να είναι πιο περιορισμένες, με βαθύτερο περιεχόμενο, από τους συμβατικούς χώρους του «επιφανειακού Web».
  • Το περιεχόμενο Deep Web είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε ανάγκη πληροφόρησης και αγοράς.
  • Ένα πλήρες ενενήντα πέντε τοις εκατό από το Deep Web είναι προσβάσιμες στο κοινό πληροφορίες – που δεν υπόκεινται σε τέλη ή συνδρομές. Αυτοί που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια, είναι χάκερ, επιστήμονες, έμποροι ναρκωτικών, αστρονόμοι, δολοφόνοι, φυσικοί, επαναστάτες, κυβερνητικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, ομοσπονδιακοί, τρομοκράτες, διεστραμμένοι, ανθρακωρύχοι δεδομένων, απαγωγείς, κοινωνιολόγοι κλπ. Όπως μπορείτε να δείτε, είναι άνθρωποι παντός είδους ηθικής.

Και φυσικά, για να πάτε σε αυτόν τον χώρο θα πρέπει να έχετε και το κατάλληλο μέσο. Ένα από αυτά είναι και το Tor.

Η πλήρης ονομασία του είναι: The Onion Router (Tor) και πρωτοδημιουργήθηκε πριν κάποια χρόνια για τις ανάγκες του ναυτικού των ΗΠΑ. Η λέξη onion (=κρεμμύδι) υποδηλώνει τα πολλαπλά «στρώματα» που χρησιμοποιεί κατά την λειτουργία του. Οι σκοποί που πλέον χρησιμοποιείται είναι πολλοί και δεν είναι όλοι κατ’ ανάγκη και ηθικοί. Έχοντας ως κύριο στόχο την ανωνυμία, όπως είναι ευνόητο, μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας για διαφορετικούς σκοπούς.

Για το TOR δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περαιτέρω· τα έχουμε ήδη πει, σε προηγούμενο άρθρο μας: Tι είναι και πώς δουλεύει το Tor για Ανωνυμία στο διαδίκτυο.

Και τώρα, ακούμε κάτι εντελώς αντιφατικό:

 

Ο αμερικάνικος στρατός και το Tor συνεργάζονται για να φτιάξουν ένα εντελώς νέο Dark Net.

 

Βέβαια, μην ξεχνάμε και τα όσα λέγονταν πριν από έναν χρόνο (τρέχουσα ημερομηνία 10/05/2015), πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδοτεί το 60% του Tor Project.

Ανέκαθεν όμως προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το το Dark Net είναι το άντρο των εγκληματιών.

Το Βαθύ Διαδίκτυο, ή Deep Web ή Dark Net ή Deep Net ή Hidden Web, ήταν πάντα υπό απειλή και εξακολουθεί να απειλείται. Πρόκειται για μια έξυπνη προσέγγιση λόγω του ότι το επίκεντρο της προσοχής μετατοπίστηκε πλέον στην τεχνολογία που προσφέρει την ανωνυμία, όπως το δίκτυο Tor. Οι προειδοποιήσεις από τις κυβερνήσεις και τους χάκερ ανά τον κόσμο ώθησαν στα όριά της την -προ δεκαετίας- τεχνολογία του Tor που προασπίζεται την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Το Tor δημιουργεί το Dark Net νέας γενιάς, εν μέρει, γιατί θέλει να είναι πάντα μπροστά στην κούρσα της ασφάλειας. Χρηματοδοτούμενη από την Defence Advanced Research Projects Agency -DARPA, την υπηρεσία Έρευνας που υπάγεται στο Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, η στρατιωτική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατηγορείται για τον σχεδιασμό της νέας πρωτοποριακής τεχνολογίας.

Η χρηματοδότηση που -όπως θα δείτε και πιο πάνω, στο λινκ που δώσαμε- ξεκίνησε το 2014, είναι ένα μέρος του πρότζεκτ Memex της DARPA. Ο λόγος λοιπόν για το πρότζεκτ Memex· την «επαναστατική» μηχανή αναζήτησης που δημιουργήθηκε για να ξεπεράσει τους εμπορικούς γίγαντες, όπως η Google, στην ευρετηρίαση του Deep Web και σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Info: Το 1945 Vannevar Bush γράφει ένα άρθρο στο περιοδικό Atlantic Monthly για μια συσκευή ονόματι Memex. Πρόκειται για μια μηχανή που βοηθά την επέκταση της ανθρώπινης μνήμης και η οποία θα μπορούσε να δημιουργεί αλλά και να ακολουθεί τα links (τις συνδέσεις) μεταξύ εγγράφων σε μικροφίλμ. Ο Bush ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι, εν έτι 1945, ήταν ανεπαρκείς οι υπάρχοντες μέθοδοι για την διαχείριση και αναπαράσταση των πληροφοριών. Ταυτόχρονα, έβλεπε ότι η ανακάλυψη του τρανζίστορ άνοιγε το δρόμο για πολύπλοκες μηχανές μεγάλης αξιοπιστίας. Έτσι λοιπόν ο Bush οραματίστηκε μία ιδιαίτερα ισχυρή μηχανή που θα μπορούσε να αποθηκεύσει κάθε είδους πληροφορία: βιβλία, γράμματα, σημειώσεις, σχόλια, σχήματα, φωτογραφίες κλπ, οργανωμένα σε κάποιο είδος εγγράφων. Την μηχανή αυτή την ονόμασε Memex και ένα σημαντικότατο χαρακτηριστικό της ήταν η δυνατότητα διασύνδεσης μεταξύ δύο οποιονδήποτε σημείων των εγγράφων του συστήματος. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό ήταν που έδινε στον χρήστη την δυνατότητα να πάρει από το σύστημα πληροφορίες με έναν τρόπο συσχετιστικό˙ τρόπο με τον οποίο δουλεύει και το ανθρώπινο μυαλό πηδώντας από την μία σκέψη στην άλλη. Βέβαια, για την εποχή εκείνη, όλα αυτά τα ιδιαίτερα πρωτοποριακά και φιλόδοξα σχέδια, ήταν απλώς ένα όνειρο˙ μία ιδεατή μηχανή (δείτε περισσότερα στο άρθρο Η Ιστορία Του Διαδικτύου).

 

Η DARPA, για να χτίσει το πρότζεκτ Memex συνεργάστηκε με πανεπιστήμια όπως τα Carnegie Mellon και NASA, με ιδιωτικές επιχειρήσεις έρευνας και αρκετούς προγραμματιστές του Tor Project.
Η Kate Krauss, Διευθύντρια Τηλεπικοινωνιών του Tor, με μέιλ της στο Daily Dot, δήλωσε ότι η DARPA χρηματοδοτεί πολλά έργα -διάρκειας ενός έως τριών ετών- που έχουν ως αντικείμενο την βελτίωση των κρυφών υπηρεσιών του Tor.
Το Tor αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχορήγηση, όπως για τι ποσόν μιλάμε αλλά και για τους όρους. Η δε DARPA δεν απάντησε ποτέ όταν της ζητήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

INFO: Η DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) είναι μια υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών (που, φυσικά, θα χρησιμοποιεί ο Στρατός).

Ο Επικεφαλής του Tor πρότζεκτ, Ρότζερ Dingledine, επέστησε την προσοχή σε δώδεκα έργα κατά το τελευταίο έτος που χρηματοδοτήθηκαν από την DARPA και τα οποία περιελάμβαναν μία ομάδα έρευνας που διατέθηκε προκειμένου να χειριστεί τις πρόσφατες επιθέσεις σε μερικές από τις πιο διάσημες ιστοσελίδες του Dark Net.
Οι εν λόγω επιθέσεις, οι οποίες στοχοποίησαν πολλές κρυφές υπηρεσίες, άρχισαν τον Μάρτιο με μια εύκολη αλλά αποτελεσματική κυβερνοεπίθεση (cyberattack) που επιβράδυνε ολόκληρο το δίκτυο Tor. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί το site (ιστοσελίδα) εκτός λειτουργίας για πάνω από μία εβδομάδα, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους χρήστες του Tor για το κατά πόσον ασφαλή ήταν τα δεδομένα τους. Μερικές ιστοσελίδες μάλιστα, μέχρι και σήμερα, έχουν προβλήματα και δεν έχουν επανέλθει πλήρως.

Σημειωτέον, το Tor -που ξεκίνησε ως ερευνητικό πρότζεκτ του Ναυτικού των ΗΠΑ το 2002- υπήρξε πάντα κάπως αμφιλεγόμενο, λόγω της κρατικής χρηματοδότησής του.

Δείτε το άρθρο Σχετικά με την χρηματοδότηση του Tor Project [Μπορούν οι χρήστες να το εμπιστεύονται; τι απαντούν οι υπεύθυνοι του Tor Project για τις επιχορηγήσεις που παίρνουν από τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Μεταξύ των έργων που χρηματοδοτούνται από την επιδότηση της DARPA, στο πλαίσιο του πρότζεκτ Memex, είναι και έργα που αφορούν νέες τεχνολογικές εξελίξεις, πιο εµπεριστατωµένες στατιστικές, διορθώσεις και αναβαθμίσεις των κρυφών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο δημοσίευμα στην σελίδα της DARPA, το μόνο σίγουρο είναι πως το Memex -του οποίου επικεφαλής είναι ο ειδικός επί των δεδομένων (data) Christopher White-

δεν αποσκοπεί στην ανατροπή της ανωνυμοποίησης (de-anonymizing) των χρηστών του Tor ή στην πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν προορίζονται να είναι διαθέσιμες στο κοινό.

Πηγή

-Δείτε και ένα βίντεο με τον Christopher White, τον εφευρέτη της μηχανής αναζήτησης Memex, να μιλά για το δημιούργημά του στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο campus (στην πανεπιστημιούπολη) του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, πριν από ένα μήνα και συγκεκριμένα την 10η Απριλίου 2015.

Το βίντεο φέρει τον τίτλο:

Fighting the "Dark Web"

ούτως ειπείν:

Καταπολεμώντας το «Dark Web»

 

 

Και όλα αυτά, ενώ εμείς ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε πού είναι το θετικό σε όλο αυτό που περιχαρείς γράφουν μια σειρά από ιστοσελίδες «hacking», «ασφαλείας» και «τεχνολογικές» γενικότερα. Πού;;;

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top