BETA

System 76 Oryx Pro: Ένα ισχυρό Linux Laptop

Εικόνα Haris

Είναι αλήθεια πως η οικονομική κρίση έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα στο χώρο της αγοράς συσκευών ΙΤ τεχνολογίας, πως η αγορά έχει πάθει καθίζηση, και κάθε συζήτηση για ακριβές συσκευές high end προκαλεί περισσότερο ενόχληση και εκνευρισμό, παρά ενδιαφέρον.

Έτσι, ορισμένες συσκευές που στο παρελθόν είχε την δυνατότητα κάποιος να αγοράσει, σήμερα είναι απαγορευτικές και η απόκτηση τους ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως η τεχνολογία δεν προχωράει, καλό είναι κάποιος να παρακολουθεί έστω από μακριά τι γίνεται, μιας και οι συσκευές επηρεάζουν με τον δικό τους τρόπο τις εξελίξεις στον χώρο του λογισμικού.

Μια τέτοια εξέλιξη, μεμονωμένη περίπτωση θα λέγαμε, έχουμε στον χώρο των power Linux laptops, gaming Linux laptops. Η κίνηση είναι τολμηρή, γιατί οι περισσότεροι παιχνιδάδες είναι desktop users, με την λογική της ιδιοκατασκευής και σύνθεσης. Ένα άλλο στοιχείο, είναι πως μέχρι πρόσφατα, το gaming ήταν περισσότερο στο χώρο των Win, η της κονσόλας.

Όλα άλλαξαν με το Steam και το Linux gaming.

Εδώ λοιπόν έχουμε την έκδοση ενός laptop μεγάλης ισχύος, που προορίζεται για Linux power laptop users, ή για Laptop Linux gamers. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, λόγω και της κάρτας γραφικών, που καθιστά τον υπολογιστή ικανό για σοβαρές εφαρμογές linux, επεξεργασίας γραφικών η video.

 

Χαρακτηριστικά

Το Laptop λοιπόν που προέρχεται από την γνωστή εταιρία Linux Laptops, System 76, ονομάζεται Oryx Pro, και έχει τα παρακάτω εντυπωσιακά χαρακτηριστικά:

Επεξεργαστής: Intel Core i7 2.6 έως 3.6 Ghz Quad core
Οθόνη: 15.6 έως 17.3 ιντσών με ανάλυση 1920 Χ 1080 δυνατότητας HiDPI
Κάρτα γραφικών: Nvidia GeForce GTX 1060 έως 1070
Μνήμη: Έως 64 Gb dual channel DDR4 στα 2400 Μηz
Αποθηκευτικό μέσο: 2 δίσκους Μ.2 SSD και 2 Χ 2.5 mm drive συνολική χωρητικότητα 5ΤΒ
Θύρες επέκτασης: 2 Χ USB 3.1 τύπου C, 3 Χ USB 3.0 τύπου Α, και SD card reader
Gigabit ethernet και Intel Wireless WiFi
Video ports: 1 Χ HDMI και 2 Χ mini display port
Audio: Stereo ηχεία της Onkyo, Stereo μικρόφωνο, υποδοχή ακουστικών, και S/PDIF
(ενισχυτή ακουστικών και HiFi DAC στα μοντέλα 1070)
Κάμερα 1080 pixel
Ασφάλεια κλοπής: Kensington Lock
Μπαταρία: Li Polymer 60 Wh
Φορτιστή 200-230 Watt, 120/240 V / 50/60 Ηz
Διαστάσεις: στα 1060/1070 μοντέλα 15.2 Χ 10.7 Χ 0.9 ίντσες (38.51 Χ 27.10 Χ 2.49-2.87 cm)
στα μοντέλα 17” είναι 16.4 Χ 11.3 Χ 1.2” (41.71 Χ 28.70 Χ 3.00 cm)
Βάρος: Τα μοντέλα 15” είναι 2.49 Kg, ενώ των 17” στα 3.20 Kg.

Η λυπητερή

Δυστυχώς όλα τα παραπάνω έρχονται στην ακριβή τιμή έναρξης 1,475 δολάρια και φτάνουν στα 2,317 ανάλογα με το τι επιλέγεις να σου τοποθετήσουν μέσα, η παρηγοριά είναι πως μπορεί κάποιος στη χώρα διάθεσης να δίνει, 130 δολάρια τον μήνα με δόσεις στην System 76. Χρήστες λένε πως αν κάποιος αγοράσει σαν individual από το εξωτερικό, οι τιμή ανεβαίνει λόγω των φόρων και της αποστολής.

Η κάρτα γραφικών

Εδώ που τα λέμε, αν κάποιος Linux παιχνιδάς ψάχνει για ένα power laptop, linux πάντα, οι επιλογές είναι περιορισμένες. Μπορεί βέβαια να αγοράσει ένα Windows Laptop, και να αντικαταστήσει τα Win με το Linux. Όμως προσοχή χρειάζεται στο θέμα της συμβατότητας του υλικού, και των υποσυστημάτων, από την άλλη, είναι αλλιώς να στοχεύσεις ένα laptop που φτιάχτηκε ειδικά για Linux όπως αυτό της System 76. Πράγματι, η κάρτα γραφικών GTX 1060 περιλαμβάνει κάποια χαρακτηριστικά που “σου φεύγει το καφάσι” όπως: 1280 CUDA cores, 6 Gb GDDR5, ταχύτητα μεταφοράς μνήμης 8 Gbps, 1708 Mhz. Μπορεί λοιπόν να υποστηρίξει άνετα τα περισσότερα απαιτητικά FPS / RPG games.

Σχεδιασμός

To design του Laptop λέγεται πως είναι όμορφο και αισθητικά καλό, κατασκευασμένο εξωτερικά απο αλουμίνιο. Το στυλ είναι το κλασσικό, αποφεύγοντας τη λεπτότητα και τις περιττούς εντυπωσιασμούς, δίνει τον αέρα του επαγγελματικού, και του σοβαρού, παρά της “συσκευής για πιπίνια”.

Οι γωνίες είναι προσεγμένες, δίνοντας μια ωριμότητα. Εντυπωσιακά επίσης είναι και τα expansion ports που καλύπτουν τις όποιες ανάγκες. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα USB εκτός από το power port, αυτό για να αποφευχθεί καλώδιο από το πλάι. Εκεί, κάποιος μπορεί να βάλει αν θέλει και έναν USB hub έτσι ώστε να μην έχει τον μπελά του πλαϊνού.

Τα πλήκτρα λέγεται πως φωτίζονται σωστά, και εδώ έχουμε τον παράγοντα του φωτισμού και στην επιφάνεια του πλήκτρου, αντίθετα με μερικά πληκτρολόγια όπου φωτίζεται μόνο το περίγραμμα. Η γνώμη μου είναι πως το φωτιζόμενο μπορούσε να αποφευχθεί, μιας και δεν είναι τόσο επαγγελματικό, η με την πάροδο του χρόνου μαζεύεται βρωμιά στα πλήκτρα, που καθαρίζεται δύσκολα ειδικά από τα πλάγια και τις σχισμές. Επειδή όμως το laptop έχει σαν στόχο τους gamers, δικαιολογούνται οι φωτισμοί.

Το trackpad έχει πολύ καλή απόκριση, και τα συνοδευτικά κουμπιά βοηθούν στο χειρισμό παιχνιδιών. Το βάρος της συσκευής είναι αρκετό, αλλά αναμενόμενο από μια τέτοια σύνθεση υλικού. Το τροφοδοτικό συνοδείας είναι σχεδόν το διπλάσιο σε μέγεθος από τα μεγάλα τροφοδοτικά συνηθισμένων laptops. Είναι φυσικό, καθώς τα εξαρτήματα του υπολογιστή είναι πολύ ισχυρά. Η μπαταρία διαρκεί περίπου 2 ώρες. Οι χρήστες mobile δεν θα μείνουν ευχαριστημένοι από αυτό, όμως η κατανάλωση μιας τέτοιας σύνθεσης είναι μεγάλη. Έτσι, η ιδανική χρήση είναι χρήση σαν laptop γραφείου, σε πρίζα.

Τα ηχεία έχουν καλό ήχο, το Onkyo είναι εξάλλου μια εγγύηση από μόνο του. Ενώ το ανεμιστηράκι δεν κάνει πολύ θόρυβο. Η οθόνη έχει ζωντανά και ωραία χρώματα, και κάθε εικόνα, η ταινία μοιάζει εξαιρετική. Η τεχνολογία G-SYNC βοηθά στο να αποφεύγονται καρέ στην κίνηση.

Το Λ/Σ

Το λειτουργικό σύστημα με το οποίο έρχεται η συσκευή είναι το Ubuntu Linux 15.10. Οι οδηγοί υλικού είναι οι proprietary της nVidia, και οι παιχνιδάδες φυσικά θα εγκαταστήσυν το Steam.
Όλα τα παραπάνω κάνουν το laptop ένα μικρό θηρίο για παιχνίδια η για σοβαρές Linux εφαρμογές επεξεργασίας γραφικών.

Συμπερασματικά

Όλα τα παραπάνω, με την έκδοση ενός Power Linux Laptop, δείχνει πως το Linux δεν είναι ακριβώς ένα Λ/Σ για να “ξαναζωντανέψεις ένα παλιό Laptop”, όπως πολλοί νομίζουν, αντίθετα πλέον γίνεται μια στροφή σε εξειδικευμένα Linux Laptops και powerful Linux laptops. Η εικόνα συμπληρώνεται από αύξηση των laptops που δίνονται με προφορτωμένο Linux από καταστήματα και αλυσίδες, και laptops που έχουν σαν ένδειξη “Linux” εκτός από “Win”.

H συγκεκριμένη συσκευή αν και πανάκριβη, στοχεύει σε Power Linux users, και παιχνιδάδες, οι μεν θα διαθέσουν το ποσόν αφού χρειάζονται την ισχύ για την εργασία τους, οι δε είναι ικανοί να περικόψουν διακοπές, πάρτι, καφετέριες για να αποκτήσουν μια παιχνιδομηχανή της αρεσκείας τους.

Ένα video από την παρουσίαση του Laptop Oryx Pro της System 76

 

Πηγή

 • Σχόλια

7 Comments:

 1. Εικόνα μιχαλης
  μιχαλης (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 29, 2016 19:47 ΜΜ

  εντάξει λάπτοπ για linux βρίσκεις, αν θες όμως ένα υπολιγιστή πλήρως συμβατό με λίνουξ όπως το librem15 δεν βρίσκεις πουθενά εδώ στην Ελλάδα.Διαβάζω συνέχεια για ένα Vulcan το οποίο θα φέρει σιγά σιγά το gaming σε όλες τις πλατφόρμες ώστε να πάψει η κυριαρχία της Microsoft στον συγκεκριμένο τομέα.Τώρα κατά πόσο συμφέρει να αγοράσεις αυτή την στιγμή Λίνουκ λάπτοπ δεν ξέρω.Ίσως να μη είναι για καινούργια videogames.

 2. Εικόνα Maria
  MariaΔεκ 29, 2016 19:59 ΜΜ

  Μιχάλη για το Vulcan εδώ: http://osarena.net/tags/vulkan.
  Χαχαχα, θυμάμαι πως γράφαμε ταυτόχρονα άρθρο με τον Soulrain, χωρίς βέβαια να ξέρουμε ο ένας για τον άλλον.

 3. Εικόνα matthew
  matthewΔεκ 29, 2016 23:14 ΜΜ

  Η System76 είναι όπως η Alienware. & οι 2 εταιρίες φτιάχνουν gaming laptops με πολύ δυνατά χαρακτηριστικά.

 4. Εικόνα Άγγελος Αρναούτης
  Άγγελος Αρναούτης (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 30, 2016 15:16 ΜΜ

  Μήπως εννοείτε Ubuntu Linux 16.10?

 5. Εικόνα Αλέξανδρος Καρέλας
  Αλέξανδρος Καρέλας (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 12, 2017 15:25 ΜΜ

  Αν παραγγείλω System76, θα πρέπει να περιμένω να περάσει από τελωνείο;

 6. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 12, 2017 16:49 ΜΜ

  Κοίταξε να δεις τι λένε στην σελίδα τους (η σελίδα είναι system76 τελεία com). Λένε λοιπόν πως στέλνουν σε 62 χώρες με την UPS ταχυδρομική. Η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτές τις 62. Η παράδοση λέει είναι σε 4 εργάσιμες ημέρες. Η UPS λέει στέλνει το πακέτο στο πλησιέστερο σου τελωνείο. Άπαξ και γίνει εκκαθάριση από το τελωνείο, ειδοποιείσαι για παραλαβή. Οι ίδιοι σαν UPS δεν συλλέγουν φόρους και άλλα, όμως προειδοποιούν πως εσύ πρώτα θα πρέπει να έρθεις σε επαφή με το τελωνείο για να δεις πόσο θα σου πάει ο φόρος.

  Οπότε να σου πω εγώ τι θα έκανα. Θα ρώταγα στο τελωνείο, “για να μου στείλουνε ένα laptop από Αμερική που στοιχίζει τόσα, πόσο είναι ο φόρος”; Για να δω αν με συμφέρει. Στη συνέχεια, θα κοίταγα το άλλο. Μήπως (στείλε τους κανένα e-mail), έχουνε αυτοί resellers σε χώρα της ΕΕ.

  Αν έχουνε σε χώρα ΕΕ, καμιά Αγγλία για παράδειγμα, έρχεσαι σε επαφή μέσω της ιστοσελίδας και βλέπεις τι γίνεται. Από χώρα ΕΕ λογικά δεν έχει τελωνείο, έρχεται απευθείας.

  Τώρα να υπάρχει αυτό στην Ελλάδα σε αντιπροσωπεία η μαγαζί το βλέπω χλωμό, αλλά δεν χάνεις να τους στείλεις e-mail, για ρώτα να δεις, δεν χάνεις τίποτα. Να σου πω, αν δεν ήταν η κρίση και ήταν νορμάλ η κατάσταση, θα το έψαχνα. Είναι θηρίο το μηχάνημα. Από αυτά που μπορούν να σε μετακινήσουν από το desktop σε laptop, πράγμα πολύ δύσκολο για ορκισμένο desktop-ά και μάλιστα παιχνιδά.

 7. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 12, 2017 17:11 ΜΜ

  (Αν τελικά το ψάξεις λέγε μας και εδώ για να μαθαίνουμε. Υπ' όψιν να τους υπενθυμίσεις πως ο φορτιστής πρέπει να είναι για πρίζα 220 όχι 110 V που είναι το αμερικάνικο, αν και ξέρουνε εκείνοι πιστεύω. Το άλλο αρνητικό ξέρεις ποιο είναι; Η απουσία αντιπροσωπείας, και άρα ανταλλακτικών, και δεν λέω τώρα για παρελκόμενα, αλλά για ανταλλακτικά. Αν και θα μου πεις, στην πλειοψηφία τους όσα χρησιμοποιούμε, ολοκληρώνουν έναν κύκλο ζωής χωρίς την ανάγκη ανταλλακτικού, και πως στην πενταετία περίπου παύει να υποστηρίζεται και το μοντέλο. Θέλω να σου πω, και κάτι άλλο να είναι, ένα ψυγείο πχ).

Scroll to Top