BETA

Τα έσχατα του κόσμου: Η Microsoft έβγαλε Linux OS [Debian GNU / Linux switch OS]

Εικόνα Maria

Βλέπουμε το ημερολόγιο, το ξαναβλέπουμε, και όχι, δεν είναι πρωταπριλιά. 10 Μαρτίου (2016) δείχνει το ημερολόγιο και μόλις χθες (Τετάρτη 9 Μαρτίου) η Microsoft έδωσε στην κυκλοφορία το λειτουργικό της σύστημα Linux που είναι βασισμένο στο Debian. Το λειτουργικό ακούει στο όνομα SONiC και πρόκειται για ένα Debian GNU / Linux switch OS.
 

Εμπρός, Πίσω

Γεγονός είναι ότι η Microsoft από καιρό χαλβαδιάζει το Linux.

Να θυμίσουμε τις αγαπούλες που του έκανε, ούτως ειπείν τις ευχές της, για τα 20ά γενέθλιά του;
Αλλά και την δακρύβρεχτη δήλωσή της ότι Αγαπάει το Open Source;
Αμ, την δήλωσή της πως αγαπάει το Linux; Και δη, διά στόματος του νέου manager της εταιρείας, Satya Nadella. Είναι που πιστεύει ότι η βιομηχανία μας δεν σέβεται την παράδοση - σέβεται μόνο την καινοτομία.
Όπως και τα σενάρια ότι ενδέχεται τα Windows να γίνουν Ανοιχτού Κώδικα.
Μην ξεχνάμε και την σχετική δημοσίευση: Ανοιχτού Κώδικα Windows;
Όπως και τις διάφορες ερμηνείες για την αλλαγή πλεύσης της Microsoft.

Αλλά και από το 2001 ακόμα, σε εμπιστευτικό memo του στην ανώτερη ηγεσία της Microsoft ο Bill Gates αποκάλυπτε πως ο πιο ισχυρός ανταγωνιστής τους είναι το Linux.

(Καλά, για τους... τους αξιόπιστους υπολογιστές της Microsoft δεν θα πω τίποτα· θα αφήσω την ίδια την Microsoft να μιλήσει – είπα; δεν είπα :D )

Ε ναι, μιλάμε για την ίδια Microsoft που το 2007, κατηγόρησε το Linux αλλά και άλλους παρόχους open source ότι παραβιάζουν πάνω από 200 πατέντες της.

Για την ίδια Microsoft που χρόνια πριν είχε πει πως

Το Linux είναι ένας καρκίνος που μολύνει κάθε έννοια πνευματικής ιδιοκτησίας.

Και συγκεκριμένα, κάπου στο 2001, ο - τότε CEO της εταιρείας - Steve Ballmer δήλωνε ευθαρσώς ότι

Linux is a cancer that attaches itself in an intellectual property sense to everything it touches

όπερ μεθερμηνευόμενον εστί

Το Linux είναι ένας καρκίνος που, κατά μια έννοια πνευματικής ιδιοκτησίας, προσκολλά τον εαυτό του σε οτιδήποτε αγγίζει

[Αν και βέβαια, 13 περίπου χρόνια μετά, ο καρκίνος του Linux είχε το πρώτο του θύμα που ονομάζεται Microsoft!]

Είναι αλήθεια, πως μετά την αλλαγή του CEO της, με τον ερχομό του Satya Nadella, η Microsoft προσπαθεί να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο, αναγνωρίζοντας την ισχύουσα πραγματικότητα. Αυτό φυσικά, δεν αλλάζει το γεγονός πως πρόκειται για μια πολυεθνική με μετόχους, που το ζητούμενό τους είναι τα περισσότερα κέρδη.
Και η πραγματικότητα στην υποδομή της τεχνολογίας, ονομάζεται LINUX.

Συνεπώς, δεν θα έπρεπε να αποτελέσουν την παραμικρή έκπληξη, οι διάφορες κινήσεις του τμήματος δημοσίων σχέσεων και promotion της MS. H Microsoft πάντα αυτή ήταν, με τους πολέμους κάτω από το τραπέζι, τους εκφοβισμούς, τις εξαγορές, τις νομικές αγωγές για υποτιθέμενες πολύ ειδικευμένες και μπερδεμένες πατέντες (που τις υπερασπίζεται σθεναρά), τις εξαγορασμένες δημοσιεύσεις και «διαρροές» στον τύπο, το SecureBoot και αρκετά άλλα.

Πριν από λίγους μήνες είχαμε δει την Microsoft, αναζητώντας λύση για τεράστια δεδομένα, να επιλέγει για server της το Ubuntu Linux.

Το Cloud, αποτελεί το χρυσωρυχείο του διαδικτύου αυτήν την στιγμή και που για την επικράτηση και την μεγαλύτερη επιρροή, «σφάζονται» οι πολυεθνικές. Μπορεί στην δική μας καθημερινότητα, να μην συνειδητοποιούμε την μεγάλη χρήση των cloud υπηρεσιών που γίνονται καθημερινά, όμως αυτό αποτελεί ένα αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της τεχνολογίας και των υποδομών. Το Cloud Computing δεν ήταν καθόλου νέο σαν ιδέα αλλά εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά την τελευταία δεκαετία με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας. Μάλιστα, κοιτάζοντας την εξέλιξή του, βλέπουμε την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι προωθήθηκε έντονα από εταιρείες κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως η Google, Microsoft, Amazon κλπ [δείτε σχετικά: Τι πραγματικά είναι το Cloud Computing].

Microsoft: Εδώ το καλό Linux OS, έχω-έχω λέμε...

Τέρμα πια τα ψέματα. Η Microsoft έχει ανάγκη το Λίνουξ· και για του λόγου το αληθές, μόλις έδωσε στην κυκλοφορία το SONiC (Software for Open Networking in the Cloud, που στα ελληνικά θα μεταφραζόταν ως Λογισμικό για Ανοιχτή Δικτύωση στο Σύννεφο), ένα Debian Linux switch λειτουργικό σύστημα για δικτύωση.
Πρόκειται για μία ανοιχτού κώδικα εργαλειοθήκη που σας επιτρέπει να πάρετε στα χέρια σας τον έλεγχο του υλικού (hardware) δικτύωσης και να ξεπεράσετε τους περιορισμούς των συσκευών δικτύου.

Το SONiC είναι ένα λειτουργικό Debian Linux-based για δικτυακά μηχανήματα και συγκεκριμένα για μεταγωγείς (switches) δικτύωσης και routers.

Info: Τα Switches και οι Servers είναι, μαζί με τον χώρο αποθήκευσης, οι συνιστώσες / τα συστατικά ενός δικτύου SAN / Storage Area Network.

Ο μεταγωγέας (switch) είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιείται σε δίκτυα υπολογιστών.

Με απλά λόγια, ένα network switch είναι μια συσκευή δικτύωσης υπολογιστών η οποία συνδέει τις συσκευές σε ένα δίκτυο υπολογιστών).

Η Microsoft κινείται ολοταχώς και με πάθος στον δρόμο του ανοιχτού κώδικα και εκφράζει συνεχώς (και με κάθε τρόπο) την αγάπη της για το GNU / Linux.

Μόλις μία μέρα μετά την ανακοίνωσή της ότι διαθέτει τον SQL-Server της και για Linux, η εταιρεία έδωσε στην κυκλοφορία ένα Debian GNU / Linux λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα.

Αντί να στηρίζετε στο ιδιόκτητο λογισμικό (firmware) της Microsoft, με το SONiC, μπορείτε να υπαγορεύετε εσείς το πώς θα λειτουργούν οι συσκευές σας και να καθορίζετε το έργο τους (τις εργασίες τους). Το λειτουργικό σύστημα Linux που έφτιαξε η Microsoft είναι βέβαια και για να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα white-box λειτουργικά συστήματα δικτύου (που δίνουν δηλαδή την δυνατότητα επιλογής και ελέγχου των στοιχείων που χρειάζεστε και) τα οποία προσφέρουν οι άλλες κορυφαίες εταιρείες της τεχνολογίας όπως η Dell, η HP και η Cumulus Networks.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε στο blog της Microsoft, στο Microsoft Azure, διά στόματος Mark Russinovich, του CTO (Chief Technology Officer, δηλαδή τους Επικεφαλής - του τομέα της - Τεχνολογίας) της Azure που είναι η cloud πλατφόρμα της Microsoft. Και επειδή μάλλον στους περισσότερους δεν θα λέει κάτι τ' όνομά του, να σημειώσουμε πως ο τύπος είναι Microsoft Technical Fellow και «μεγάλο κεφάλι» σε ό,τι-αφορά-τα-Windows. Και θεωρείται από τους πιο «γνώστες» και πιο «τεχνολογικά ψαγμένους» του χώρου, όχι μόνο όσον αφορά τα ίδια τα Windows, αλλά και τις χρήσεις τους.
Από αυτόν άλλωστε ξεκίνησε και το σενάριο (που είδαμε και πιο πάνω) ότι τα Windows ενδέχεται να γίνουν Ανοιχτού Κώδικα.

Ο Mark Russinovich, στην αρχή τονίζει πως υποστηρίζουν τις διανομές Linux, επσημαίνοντας πως

In fact, more than 25 percent of all virtual machines deployed in Azure are Linux-based, up from 20 percent just six months ago.

δηλαδή:

Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 25 τοις εκατό όλων των εικονικών μηχανών που αναπτύξαμε στο Azure είναι βασισμένο σε Linux και, εξ' αυτών, το 20 τοις εκατό έχουν φτιαχτεί το τελευταίο εξάμηνο.

Και, μετά τον πρόλογο περί λατρείας για το Linux, έρχεται μετά και στο στο Λίνουξ λειτουργικό σύστημα που έδωσαν εχθές στην κυκλοφορία:

SONiC is a collection of software networking components required to build network devices like switches.

ελληνιστί:

Το SONiC είναι μια συλλογή στοιχείων λογισμικού δικτύωσης που απαιτούνται για την κατασκευή συσκευών δικτύου, όπως οι μεταγωγείς.

Η Microsoft ήδη χρησιμοποιεί το SONiC στις υποδομές των κέντρων δεδομένων της. Είναι χτισμένο σε Linux και έρχεται ως συνέχεια του ACS που έφτιαξε στο παρελθόν και το οποίο είναι ένα διαπλατφορμικό λειτουργικό σύστημα για συσκευές δικτύου βασισμένο και εκείνο στο Linux για το οποίο μάλιστα (όπως είδαμε πιο πάνω) επέλεξε για server της το Ubuntu Linux. Το ACS έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί το SAI (Switch Abstraction Interface), μια προσπάθεια Open Compute (που από τις βασικές αρχές της είναι οι χρήστες να κατανοούν τις τεχνολογίες πίσω από τα κέντρα δεδομένων ώστε να ξέρουν τι χρειάζονται και τι θέλουν, να έχουν την επιλογή και τον έλεγχο και να καινοτομούν) που προσφέρει ένα API για τον προγραμματισμό των ASICs στο εσωτερικό των συσκευών δικτύου.

Info: Το ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) είναι επεξεργαστής υπολογιστών που εκτελεί έναν συγκεκριμένο στόχο αντί της εκτέλεσης γενικών υπολογισμών.
Όπου η ΚΜΕ (η
Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας - αγγλιστί, Central Processing Unit / CPU - που είναι το κεντρικό εξάρτημα το οποίο επεξεργάζεται δεδομένα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ελέγχει τη λειτουργία του και εκτελεί βασικές λειτουργίες διασύνδεσης και μεταβίβασης εντολών) ενός υπολογιστή είναι ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που χειρίζεται ένα πλήθος γενικών στόχων επεξεργασίας, τα ASICs προσαρμόζονται και εκτελούν μόνο έναν συγκεκριμένο τύπο επεξεργασίας.

Όπως δήλωσε ο Russinovich:

Together with SAI, SONiC will enable cloud operators to take advantage of hardware innovation, while giving them a framework to build upon open source code for applications on the network switch.

δηλαδή:

Μαζί με το SAI, το Sonic, θα δώσει την δυνατότητα στους φορείς του cloud να επωφεληθούν από το καινοτόμο υλικό, παρέχοντάς τους παράλληλα ένα πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξη λογισμικού ανοιχτού κώδικα για εφαρμογές στον μεταγωγέα δικτύου.

Να σημειώσουμε ακόμα πως το SONiC, που είναι ένα λειτουργικό σύστημα για δικτύωση, απαιτεί και μια πλήρως λειτουργική συσκευή L3. Χρειάζεται τον Linux kernel 3.16 και μπορεί να υποστηρίξει οποιαδήποτε διανομή Linux.

>>> Το SONiC, μπορείτε να το κατεβάσετε από το GitHub repo της Microsoft στο Azure.

 

[Την είδηση την είδαμε εδώ]


Εντάξει, είναι κάτι που απευθύνεται σε πιο... hard και geek χρήστες και το παρουσιάζει σαν μια εναλλακτική πρόταση, μα δεν παύει να είναι κάτι που αν το λέγαμε ελάχιστα χρόνια πριν, θα γελάγανε και οι πέτρες.

Από την άλλη, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός, πως ενώ η Microsoft πολεμάει το οικιακό και επιχειρησιακό Linux desktop, εν' τούτοις, ευρισκόμενη σε μια νέα πραγματικότητα, χρησιμοποιεί μεν το Linux, μα για να επιβάλλει σε αυτό δικά της προϊόντα.
Και όπου ανακατεύεται η Microsoft, τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Άντε, με το καλό η Microsoft, μετά από αυτό, να μας κάνει και το επίσημο MS-Linux blog της.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top