BETA

ΤΑ Linux παντού, τα Windows, εσείς, εμείς και ο Καπιταλιστής

Εικόνα constantinos

Κάποιο μεγάλο μέρος από τις δεκαετίες του 1990 και 2000, ήταν απόλυτα συνηθισμένο και "αποδεκτό" να βλέπεις παντού διαμάχες ανάμεσα σε χρήστες Windows, OSX και Linux στην πορεία, ενώ μέσα στον χώρο του Linux, ένα αντίστοιχο κλίμα με flames ανάμεσα σε διανομές και γραφικά περιβάλλοντα κυρίως (μια "μύηση" που κάθε νέος χρήστης Linux της εποχής περνούσε). Ατελείωτοι διάλογοι σε φόρουμ της εποχής, ανέκδοτα, συγκρίσεις και ένα σωρό ακόμα, αποτελούσαν μια τεχνολογική πραγματικότητα αρκετών geeks της εποχής. Η παραφθορά ενός παιδικού παιχνιδιού σε πιο μεγάλη κλίμακα, για το "ποιανού ο μπαμπάς είναι πιο δυνατός" -με την διαφορά πως εδώ αντί για μπαμπάδες, είχαμε εταιρείες και λειτουργικά συστήματα.
Φυσικά, το γεγονός πως η Microsoft είχε στο χέρι μετοχές της Apple, πως οι δυο εταιρείες και οι ιδρυτές τους είχαν κοινό παρελθόν, "ανταλλαγή" τεχνογνωσίας και ιδεών, μάλλον δεν είχε σημασία για κανέναν. Το ότι ο κολοσσός RedHat, που ορθωνόταν στην Silikon Valey και στ' όνομά του "ορκίζονταν" πολλοί Linuxάδες της εποχής, δεν είχε καμία διάθεση να συνεισφέρει και να προωθήσει αυτό που λέμε σήμερα "linux desktop' και πάλι περνούσε απαρατήρητο.
Φυσικά και οι εταιρείες (Apple και Microsoft) συντηρούσαν έντεχνα αυτήν την διαμάχη, καθώς έκανε καλό στο δημόσιο προφίλ, αφού έτσι κι' αλλιώς όλα ήταν προσεκτικά ελεγμένα. Η δε Apple, φρόντιζε να το συντηρεί και επιθετικά προς τα έξω και σίγουρα όσες/οι είχατε μπει εκείνη την εποχή,, σε κάποιο κατάστημα της Apple στο εξωτερικό ή εδώ στην ελλάδα (της Rainbow), θα καταλαβαίνετε πολύ καλά τι λέω...

 

Αμέτρητες φορές έχω ξυπνήσει ξαφνικά μέσα στη νύχτα πεπεισμένος απόλυτα ότι μια ποτηροθήκη που δουλεύει με ηλιακή ενέργεια μπορεί να είναι η λύση που θα εξοφλήσει το χρέος του τρίτου κόσμου, αλλά χωρίς πραγματικά να ξέρω το γιατί.

[by: nostimoimar]
 

Τα χρόνια περάσαν όμως και ο υπαρκτός καπιταλισμός δικαίωσε αυτές τις κινήσεις των εταιρειών, έχοντας ανακηρυχθεί η κάθε μια κυρίαρχος στον ίδιο τομέα, της τεχνολογίας. Τα γκαράζ και τα φοιτητικά δωμάτια της δεκαετίας του 70, μετατράπηκαν σε οικονομικούς κολοσσούς, μετόχους και βροχή από συνάλλαγμα.
Η αλήθεια είναι πως, πλέον πολυεθνικές όπως η Microsoft, Apple και Google, μπορούν να ανεβοκατεβάζουν μέχρι και κυβερνήσεις. Βασικά δεν θα πρέπει να εκπλήξει αν αρχίσει να συμβαίνει στο άμεσο μέλλον, καθώς το καπιταλιστικό "μοντέλο" θα πρέπει να περάσει σε ένα διαφορετικό και να εξελιχτεί. Έχοντας ήδη περάσει στην απο-ταξικοποίηση (destratification) και από-εμπορευματοποιήση της εργασίας (decommodification), η οποία δηλώνει τον υποβιβασμό της εργασίας σε ένα απλό εμπόρευμα και στην αντιμετώπισή της σαν αντικείμενο (πχ. ο μισθός είναι η τιμή του εμπορεύματος απόρροια της προσφοράς και της ζήτησης για το προϊόν "εργάτης") και έχοντας δοκιμαστεί και τα τρία μοντέλα του (αγγλοσαξωνικό, κορπορατιστικό, σοσιαλδημοκρατικό), με τις συγκλίσεις και αντεγκλήσεις τους, υπερισχύει μια μορφή του πρώτου, γκρεμίζοντας την έννοια του κράτους και οδηγούμενοι σε μια κοινωνία που θα ισχύουν οι νόμοι του κέρδους και της αγοράς, έτσι όπως θα επιβάλλονται από τις πολυεθνικές που θα ελέγχουν από τις πρώτες ύλες μέχρι και τον αέρα.
Τα εργοστάσια στυλ Foxcom, τα πλοία φάμπρικες σε διεθνή ύδατα, η ανθρώπινη δουλεία και η εξαναγκαστική παιδική εργασία σε Αφρική, Ασία, Νότιο Αμερική, η σημερινή πραγματικότητα, έχουν θέσει τις βάσεις για την μετάβαση στο επόμενο στάδιο του άκρατου φιλελευθερισμού.
 

Η άνιση σχέση μιας χώρας με μιαν άλλη θα οριστεί σαν εξάρτηση. Η σχέση αυτή είναι δεσμευτική για την χώρα δορυφόρο, γιατί ακόμα και αν αυτή επιθυμεί να ξεφύγει από αυτή την οικονομική και πολιτική κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να το πράξει. Τομείς και κλάδοι παραγωγής που παράγουν προϊόντα που η Μητρόπολη απορροφά, είναι διογκωμένοι ενώ αφήνονται  σε στασιμότητα κάποιοι άλλοι παραγωγικοί τομείς και κλάδοι που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι για μια περισσότερο ισόρροπη και ολοκληρωμένη οικονομική ανάπτυξη της χώρας-δορυφόρου. Οι χώρες αυτές, συνεπώς, δεν είναι σε θέση να διαμορφώσουν αυτόνομα την εσωτερική τους παραγωγή  και να καθορίσουν οι ίδιες την οικονομική και κοινωνική τους πορεία.

Δεν είμαι Βαρουφάκης, αλλά αν το δούμε ιστορικά, είναι γεγονός πως οι δομές καπιταλισμού μπήκαν σε οπουδήποτε σύστημα (ακόμα και στο σταλινικό κομμουνιστικό μοντέλο), ακόμα και η Βόρειος Κορέα, εξαρτάται από τον διεθνή καπιταλισμό. Άλλωστε, με την "οικονομιστική λογική", οι κρίσεις (σαν αυτή που έχει επιβληθεί τώρα), οφείλονται στην διακοπή του κύκλου αναπαραγωγής του κεφαλαίου, όταν δηλαδή τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια αδυνατούν να διαγράψουν τον κύκλο της διευρυμένης παραγωγής.
 

Η κρίση υπερπαραγωγής είναι το αναπόφευκτο φαινόμενο του καπιταλιστικού κύκλου παραγωγής και η δυσαναλογία μεταξύ παραγωγής - κατανάλωσης (υπό οποιαδήποτε διαχείριση, κεϊνσιανή ή φιλελεύθερη, περιοριστική ή επεκτατική κ.λπ.) το αναγκαστικό παρακολούθημά της. Και τούτο διότι ποτέ η κατανάλωση δεν μπορεί να υπερκεράσει την παραγωγή.

 

Δεν χρειάζεται να έχω ειδικευμένες γνώσεις, ούτε καν υψηλό iq για να καταλάβω πως ποτέ άλλοτε το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα δεν είχε τόση εντροπία, αλλά και ποτέ ίσα με τώρα δεν υπήρχε αυτή η ηγεμονία της ιδεολογίας του καπιταλισμού στην κοινωνία. Δεν χρειαζεται να είμαι πρύτανης για ν' αντιληφθώ πως ο κόσμος ολόκληρος πλέον -και όχι μόνο οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση- έχει γίνει αβέβαιος καθώς η παγκόσμια κρίση (sic) πλέον, με την επικράτηση των νέων τεχνολογιών και με τα απίστευτα παίγνια γεωστρατηγικής, δημιουργούν ένα εντελώς αβέβαιο μέλλον για τον πληθυσμό, αφού είναι αδύνατο να προβλεφθεί το πού θα οδηγήσει.
Μόνο αν είμαι εντελώς ηλίθιος, κοιτώντας γύρω μου δεν μπορώ να καταλάβω πως ο καπιταλισμός -πριν φανερώσει τα αδιέξοδά του- κατέστρεψε τον ψυχισμό των ανθρώπων, διαμορφώνοντας ένα νέο ανθρωπολογικό τύπο. Μια ματιά στις διαφημίσεις από τα ΜΜΕ και στις βιτρίνες γύρω μου (και πόσο μάλλον σε αυτές που δέσποζαν ελάχιστα χρόνια πριν), αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη πως από την στιγμή που ο καπιταλισμός συνέδεσε την καταναλωτική αγορά όχι με τις πραγματικές ανάγκες αλλά με την επιθυμία των ανθρώπων (εφαρμόζοντας ιδέες της ψυχανάλυσης), ο ξέφρενος καπιταλισμός θα έφτανε στα ύψη, η σπατάλη ενέργειας εκεί που ποτέ δεν είχε φτάσει και τα προϊόντα δεν θα σήμαιναν μόνο κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, αλλά θα είχαν και έχουν και άλλα ψυχολογικά συμφραζόμενα .

 

Ο πλανήτης έχει αρκετό πλούτο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του καθενός, αλλά όχι και την αδηφαγία όλων.

 έλεγε ο Μαχάντμα Γκάντι.

Όμως ο καπιταλισμός έχει ανάγκη για να ζει, την αδηφαγία.

 

ΤΑ WINDOWS ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ  LINUX, ΟΕΟ...

Τεχνολογικά, το βιώνουμε καθημερινά στο διαδίκτυο, όταν πλέον το 99,9% των ιστοσελίδων έχει καταντήσει δικτυακό e-κατάστημα, όταν κατακλυζόμαστε από διαφημίσεις για την κάθε γκατζετιά -που ντε και καλά πρέπει ν' αποκτήσεις-, όταν το λογότυπο της εταιρείας θεωρείται must και επίδειξη κοινωνικής θέσης/οικονομικής άνεσης, είναι προφανές πως το σύστημα έχει εμπεδώσει στον άνθρωπο πλήθος δοξασιών και στερεοτύπων, έτσι που το φυσικό να φαίνεται αφύσικο. Και κάθε αφύσικο, φυσικό. Τσεκάρετε τις πρώτες σκέψεις που σας έρχονται ακούγοντας αυτά, για να δείτε πόσο αλήθεια είναι αυτό. Σκεφθείτε μόνον, ότι σήμερα στον πλανήτη ένας έχει να φάει και τέσερεις λιμοκτονούν.

Είναι αυτός ένας κόσμος για τα ανθρώπινα μέτρα;

Και έχοντας κάνει αυτόν τον πρόλογο, με το ερώτημα να πλανάται, θα επικεντρωθούμε στον σκοπό του παρόντος άρθρου.
Βλέπετε, ασχέτως του τι πλασάρει το σύστημα, με πράγματα όπως τον οπαδισμό, τον κομματισμό και τον γένει σταυλισμό (η θρησκεία είναι ένας βασικός πυλώνας αυτού), μάλλον δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα για όλους. Το θέμα όμως είναι, πως κυριαρχούν αυτά τα στερεότυπα, σε κάποια μυαλά, τα οποία φυσικά, είναι αδύνατο να συλλάβουν και το πιο πάνω ερώτημα.
Στον -ας τον πω έτσι- χώρο του Linux οικοσυστήματος, περάσαμε έντονα το στάδιο του Ubuntu-fanboy-σμού και αντί-Ubuntu-fanboy-σμού, τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα blogs όπως το omgubuntu είχαν δραστική συμβολή σε αυτό, αλλά έκπληξη αποτέλεσε πως την ίδια τακτική ακριβώς εφάρμοσε και η Canonical, ακολουθώντας ένα -ας πούμε- μοντέλο Apple, μικρότερης κλίμακας, απευθυνόμενη πρωταρχικά σε ένα πιο άνετο οικονομικά αγοραστικό κοινό, σε geeks και γκατζετάκηδες, με μια πολιτική που ήταν ολοφάνερο ότι σκόπευε να κάνει το όνομά της (Canonical/Ubuntu) brand.
Το αστείο από την άλλη πλευρά, είναι πως μετά την άφιξη των windows 7 και ακόμα τώρα με την αναμενόμενη έλευση των 10, υπήρξε κάτι σαν ξύπνημα των ζόμπι με fans των Windows, να κάνουν συγκρίσεις ανωτερότητας αυτών ανάμεσα σε Ubuntu και OSΧ. Δεν μπόρεσα να βρω εκείνο το άρθρο το οποίο είχαμε ανεβάσει πιο παλιά που υποτίθεται ότι έδειχνε μια μελέτη για το iq των χρηστών αυτών των τριών λειτουργικών συστημάτων, μορφωτικό, οικονομικό επίπεδο και άλλα τέτοια.
Αστεία πράγματα φυσικά.
Όχι για όλους όμως... Πάντα θα υπάρχουν και αυτού που θα επιμένουν να θέλουν να δείξουν "ποιος την έχει πιο μεγάλη" και το γιατί "το δικό τους" (το προϊόν που αγόρασαν από μια εταιρεία δηλαδή), είναι πιο καλό από τα άλλα,
Μπορεί κάποιοι να τελούν υπό την δική τους κανονικότητα, αλλά ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα:

Φίλτατε που έρχεσαι εδώ, στο osarena και σε οποιαδήποτε Linux ιστοσελίδα, με την νοοτροπία του οπαδισμού και την "λογική" του:

-Ναι, μα τα Windows είναι καλύτερα επειδή κάνουν αυτό, επειδή έχουν το άλλο, επειδή μπορούν το πάρα-άλλο, συνεπώς μαμούν και δέρνουν και το Linux είναι για τον ζπούτσο καβάλα,
-πως όλος ο πλανήτης έχει windows,
-πως εσύ προτιμάς λειτουργικό σύστημα από εταιρεία και όχι από κάποιον που το φτιάχνει στο γκαράζ του.
-πως "εσείς", είσαστε πιο πολλοί και μαμάτοι από "εμάς".
-πως ο Χεστσόβολος και ο Μήτρογλου δεν έχουν πισιά με Linux πάρα μόνο με Windows
-και άλλα τέτοια

ΠΡΙΝ γράψετε ξανά κάτι σχετικό, διαβάστε το παρακάτω:

ΔΕΝ μας ενδιαφέρει.
-Επειδή ΔΕΝ προωθούμε εμπορικά ή με άλλον τρόπο το Linux. τυγχάνει να έχουμε τέτοιο και γράφουμε γι' αυτό και για όσους έχουν επίσης.
-Πρακτικά, όχι από θέμα ελιτισμού, δεν θα μας συνέφερε η εξάπλωση του οικιακού Linux desktop. Δεν θα το αναλύσω αυτό, η ιστορία του Ubuntu -σε κάποιους τομείς έστω- είναι μια απόδειξη του γιατί.
-Με αυτά θέλω να πω λοιπόν, ότι μας είναι αδιάφορο το ποιος τα έχει πιο πολλά, πιο μεγάλα και πιο μακρυά.
-Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, πως σε κάτι που αναπτύσσεται κοινοτικά, δεν υπάρχει η οπαδική και εταιρική έννοια της αντιπαλότητας.
-Θα πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτό, πως οι άνθρωποι, ΟΛΟΙ, έχουμε ή πρέπει να έχουμε το δικαίωμα της επιλογής. Για να μην το φιλοσοφώ, στην προκειμένη, ήταν επιλογή μας να κάνουμε, τα όσα κάνουμε με τον υπολογιστή, τρέχοντας μια διανομή Linux.  Δεν έχει σημασία να γράψω λόγους, εκτός από το ότι ποικίλουν, τα έχουμε πει αυτα σε δεκάδες άρθρα στο παρελθόν που κατά κάποιον τρόπο αυτήν την στιγμή, κάνω "ορθή επανάληψη". [#microsoft, #apple]

TIP: Μάθε τι σκατά είναι το Linux, πριν γράψεις την σοφιστεία σου, δείγμα της απαράμιλλης εξυπνάδας και γνώσης σου.

-Εν κατακλείδι λοιπόν, ας μείνει αυτό:

ΔΕΝ μας νοιάζει πόσα Linux, Windows, OSX desktops υπάρχουν στον κόσμο. Δεν μας νοιάζει τι κάνουν οι εταιρείες για το marketing. Μας είναι παντελώς αδιάφορα αυτά. Το ίδιο πιστεύω πως θα πρέπει να ισχύει για την οποιαδήποτε Linux κοινότητα απανταχού στον πλανήτη. ΔΕΝ...

Θα εξηγήσουμε όμως κάτι. Κάτι που για εμάς είναι σημαντικό. Έμμεσα ή άμεσα, άνθρωποι της τεχνολογίας είμαστε άλλωστε:

Δεν θα αραδιάσω τα κλισέ (που σαν τέτοια είναι και πραγματικά), περί μη ανάγκης antivirus, firewall, έλλειψη ιών, μείωση επικινδυνότητας και όλα αυτά.
Είναι κάτι πιο σημαντικό που στην καπιταλιστική κοινωνία μας, θα μπορούσες να του δώσεις και στοιχεία πολιτικής πράξης (αν και προτιμώ να μην το εκλαμβάνω έτσι)..
Και αυτό είναι πως στα σημεία που έχουμε την δυνατότητα της επιλογής, όταν αυτή είναι στο χέρι μας, επιλέγουμε την απεξάρτηση από τα όσα μας επιβάλλουν οι εταιρείες, ο καπιταλισμός και η δική τους κανονικότητα. Η απεξάρτηση από την Microsoft στην προκειμένη, μας εξασφαλίζει και μας βάζει στην διαδικασία να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε τον έλεγχο σε κάποια καίρια σημεία της ιδιωτικότητάς μας.
Πρακτικά και ουσιαστικά το θέμα δεν βρισκεται στα "αντι-ιοτικά και στα τείχη προστασίας", αλλά σε πιο σημαντικά ζητήματα. Όση μα όση προστασία και αν σας παράσχουν η Microsoft/Apple, ακόμα και αν αύριο δεν υπήρχε η ανάγκη για antivirus/firewalls στα Windows, το βασικό ερώτημα παραμένει ένα:

Θα μπορείς να εχεις την ιδιωτικότητά σου; Θα μπορείς να κρύψεις τα δεδομένα σου, ή μάλλον την πρόσβαση σε αυτά από την (κάθε) NSA;

Η απάντηση είναι μια και εξ' ίσου σύντομη:

Όχι, δεν θα μπορείς. Και αυτό επειδή το ίδιο το λειτουργικό (σου) είναι το malware.

Το είπαμε πριν άλλωστε:

Πλέον πολυεθνικές όπως η Microsoft, Apple και Google, μπορούν να ανεβοκατεβάζουν μέχρι και κυβερνήσεις.

Αυτό επειδή έχουν στα χέρια του τον χρυσό της εποχής (sic): τα data, τα δεδομένα. Τα προσωπικά στοιχεία, για κάθε τι, από εκατομμύρια χρήστες. Χρήστες που στην ουσία είναι αντικείμενα και προϊόντα. και κάποιοι από αυτούς και εν δυνάμει εχθροί του συστήματος, προς γνώση, συμμόρφωση και φόβο των υπολοίπων. Τα δικά σου στοιχεία βασικά.

Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει η εμμονή: "εγώ δεν έχω τίποτα να κρύψω", τότε είναι προφανές πως αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν αντίστοιχα "επιχειρήματα" και "λογική", με τα όσα είπαμε πιο πάνω.
Συνεπώς είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει η όποια επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων. Είναι σαν δυο παράλληλα σύμπαντα που αποκλείεται να συγκλίνουν.

Ο καθένας τις επιλογές του, αυτό αρκεί νομίζω, όμως δεν νομίζω να λυπηθεί κάποιος από εμάς, αν και όταν, κάποιοι χρειαστεί να βιώσετε αυτό το απλό που είπαμε πιο πριν:

το ίδιο το λειτουργικό σου σύστημα θα είναι το malware (για εσένα).

 

TA LINUX ΠΑΝΤΟΥ. Α, ΡΕ ΟΜΑΔΑΡΑΑΑΑΑΑ

Τώρα τελευταία, από τις γενικές ροές που έχω βάλει για ενημέρωση, βλέπω να περνούν κάποιοι τίτλοι άρθρων που μου θυμίζουν αρκετά τους τίτλους της εφημερίδας (αχμμμ, λέμε τώρα) "Φίλαθλος", άλλων εποχών. Με την διαφορά πως αυτοί εδώ έχουν, ως θέμα το linux.
Για παράδειγμα:

-ΣΤΑ LINUX ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ NO-MONEY-NO-HOPPE THΣ ΠΕΡΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑ
-Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΡΗΓΑΝΙΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΤΑ UBUNTU ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ.
-LINUX ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΕΟ. ΜΕ FREE BSD ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΥΛΙΔΑ;

Προφανώς οι πιο πάνω είναι χιουμοριστικές, αλλά δείχνουν σαφώς το μήκος κύματος που κινούνται αυτές οι δημοσιεύσεις.
Εξαιρώντας πως κάποιες εξ' αυτών ήταν αναχρονιστικές, δηλαδή είχαν συμβεί χρόνια παλιότερα, μα οι ενθουσιώδεις νεόκοποι Linuxάδες αρθρογράφοι το ανακάλυψαν τώρα (2015) -σε μια τέτοια δημοσίευση μάλιστα (Απριλίου 2015), μάθαμε ότι πρόεδρος της Micorosoft είναι ακόμα ο Steve Balmer-, ορισμένες ισχύουν, ασχέτως αν είναι μείζονος ή ελάσσονος σημασίας. Βασικά, πιο παλιά και εμείς κάναμε τέτοιες δημοσιεύσεις.
Όμως και πάλι τίθεται ένα ερώτημα:

Ναι, εντάξει, οι τάδε δήμοι, δημόσιες υπηρεσίες περάσανε σε Linux. Ε και; Πέραν του απλά ενημερωτικού, ποιος ο λόγος των πανηγυρισμών;

Την τελευταία πενταετία (2010-20150, διαβάζουμε συνεχώς τέτοιες δημοσιεύσεις και υπάρχει μια συνεχής θριαμβολογία και όπως επίσης διαπίστωσα, μια στάση αναμονής από κάποιους.

Θρίαμβος και αναμονή, για τι πράγμα όμως;

Ωραία, το να βάλει ο Δήμος Μονάχου -για παράδειγμα- Linux υπολογιστές, σε μεγάλο μέρος των υπηρεσιών του, είναι μια καλή τεχνολογική είδηση. Μια στρατιά ακόμα από υπολογιστές που τρέχουν Linux προστέθηκε στο σύνολο.

Ε και;

-Είδατε να αλλάζει κάτι στο Linux desktop ή σε όποιον άλλον έμμεσο ή άμεσο τομέα με αυτό;
-Είδατε να υπάρχει κάποια συνεισφορά;
-Ακόμα περισσότερο, ψάξατε αν η όποια τέτοια μετάβαση, είχε διάρκεια χρόνου; Αν έμεινε δηλαδή ή αν επέστρεψαν ξανά σε Windows;
-Το αν αυτά τα συστήματα τρέχουν αράδες από κλειστό λογισμικό;
-Και εκτός αυτών, έχετε αναρωτηθεί για το πώς λειτουργεί όλη αυτή διαδικασία; Για το πώς τελικά μπορεί να αποδειχτεί -και τις περισσότερες φορές είναι- ασύμφορη;

Και το γιατί είναι ασύμφορη, είναι πολύ απλό:

Το Linux αφομοιώθηκε από τον καπιταλισμό. Και αυτός είναι ένα αδηφάγο σύστημα, μην το ξεχνάμε.

Το αν οι Linux specialists είναι σήμερα τόσο περιζήτητοι και ακριβοί, οφείλεται σε αυτό ακριβώς. Στην αφομοίωση.
Αυτή ακριβώς είναι η δυναμική του καπιταλισμού, συμβαίνει πάντα, συμβαίνει διαχρονικά. Ο καπιταλισμός είναι ένα παγκόσμια σύστημα "αξιών". Και σε αυτό το σύστημα, ως εργάτης νοείται τόσο ο άνθρωπος, όσο και οποιοδήποτε εργαλείο ή μέσο. Όπως και ένα λειτουργικό σύστημα, για παράδειγμα.

 

Υπό τις καπιταλιστικές κοινωνικές σχέσεις η εργατική τάξη είναι χωρισμένη από τα μέσα παραγωγής και από το προϊόν της εργασίας της. Η ανθρώπινη εργασία είναι καταναγκαστική και ανταγωνιστική, και οι εργάτες είναι αποξενωμένοι από το προϊόν της εργασίας τους. Οι εργάτες κυριαρχούνται από τα προϊόντα της εργασίας τους, τα οποία εμφανίζονται ως κεφάλαιο, ως μια αυτόνομη υποδουλωτική δύναμη στην οποία αυτοί υποτάσσονται. Η εργασία του εργάτη αναπαράγει τις συνθήκες της υποδούλωσής του· είναι εργασία αλλοτριωμένη και λαμβάνει την μορφή της αξίας. Σκοπός της εργασίας είναι η διεύρυνση της αξίας του κεφαλαίου με την δημιουργία κέρδους. Η ανθρώπινη ανάπτυξη παρεμποδίζεται έτσι από το κεφάλαιο. Οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των παραγωγών λαμβάνουν την μορφή κοινωνικών σχέσεων μεταξύ προϊόντων που οι ίδιοι έχουν παραγάγει, σχέσεων που καθορίζονται από την αξία. Η εργασία είναι μονάχα εμμέσως κοινωνική διαμέσου των σχέσεων που επικρατούν στην αγορά και οι οποίες δρουν πίσω από την πλάτη των εργατών. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι ατομικοποιούνται και διαχωρίζονται από το κοινωνικό τους είναι.

 

Πιο πάνω ανάφερα πως:

Την χρήση Linux, θα μπορούσαμε να την δούμε και ως μέρος μιας πολιτικής πράξης.

Μιλώντας πάντα για το Linux με τα δεδομένα που γνωρίζουμε. δεν ανήκει σε καμία εταιρεία, είναι εκεί έξω ανοιχτό και ελεύθερο, όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μια διανομή και -με την συνολική συμβολή της κοινότητας- να συντηρούνται αποθετήρια και να αναπτύσσεται.
Να μην γινόταν δηλαδή, χρήση του εμπορικού λογισμικού των Microsoft και Apple. Και ας υποθέσουμε, πως αυτό το κάναμε πολλοί. Όλο και περισσότεροι κάθε μέρα.
Ας υποθέσουμε τώρα πως όλοι εμείς, μαζί με αυτούς που έρχονται κάθε μέρα, κάνουμε και κάτι ακόμα:

Σταματάμε να καταναλώνουμε τα "απαραίτητα".

Αν σταματάγαμε, δηλαδή κάποια στιγμή, όλοι οι άνθρωποι να κάναμε αυτά, ο καπιταλισμός θα κατάρρεε συθέμελα, σε 3; Άντε σε 5 μήνες το πολύ.

Νομίζω, έγινε αντιληπτή, η μια έστω πλευρά αυτού του σκεπτικού. Από την άλλη, αν το σκεφτείτε πιο καλά, δεν είναι θέμα οπαδισμού, ΠΑΟ vs AEK, ΝΔ vs ΣΥΡΙΖΑ, Σκύλου vs Γάτας, Google vs Facebook vs Twitter, Apple vs Microsoft vs Linux και πάει λέγοντας.
-Είναι θέμα:

Καπιταλισμού ενάντια στην Ανθρωπότητα

Ίσως αυτό να ακούγεται αστείο, ακόμα και γραφικό για κάποιους, όμως ρεαλιστικά είναι και ένας τρόπος για ν' αλλάξουν τα πράγματα. Άλλωστε, αν το σκεφτούμε καθαρά, αυτό που γίνεται είναι μια αναδιανομή του πλούτου. Με πρώτες ύλες ενός πλανήτη που ανήκει εξ' ίσου σε όλους, μα παρ' ολ' αυτά, τον εκμεταλλεύονται λίγοι, ώστε να είναι πλούσιοι και να απολαμβάνουν αγαθά, διατηρώντας φτωχούς και εργαζόμενους καταναλωτές για να τους προσφέρουν όλο αυτό.

Λοιπόν, δεν είναι ανόητο και άδικο όλο αυτό;

 

Ακόμα και η βιτρίνα της οικονομίας της αγοράς προδίδει την χρεωκοπία της. Οι διαφημιστικές ταμπέλες σε όλες τις χώρες είναι τα λαμπρά της μνημεία. Τα μηνύματά τους είναι γελοία. Μιλάνε στους περαστικούς σε ένα ψεύτικα οικείο ιδίωμα, όπως μιλάνε κάποιοι ελαφρόμυαλοι ενήλικες στα παιδάκια και στα ζώα. Τα πλήθη, σαν τα παιδιά, ξεγελιούνται: πιστεύουν ότι σαν ανεξάρτητα υποκείμενα έχουν την ελευθερία να διαλέξουν ό,τι οι ίδιοι θέλουν. Αλλά η εκλογή τους είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό υπαγορευμένη. Εδώ και δεκαετίες υπάρχουν χιλιάδες καταναλωτικών προϊόντων που διαφέρουν μόνο στις ετικέτες τους. Η ποικιλία των διαφόρων ποιοτήτων που αφήνει έκθαμβο τον καταναλωτή υπάρχει μόνο στο χαρτί.

 

Με όλα αυτά λοιπόν, θέλω να καταλήξω πως είναι ανόητο εντελώς αυτό το VS, όπως άσκοπος είναι και ο ενθουσιασμός για την εγκατάσταση Linux pc στο οποιοδήποτε. Με τα δεδομένα αυτά δεν έχει καμία αξία, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να γίνει και μπούμερανγκ, καθώς ούτως ή άλλως ο καπιταλισμός έχει αρχίσει να το αφομοιώνει. Μένει να το καταπιεί και χωνέψει. Μετά ξέρετε...
Όπως και να έχει, όλα εναπόκεινται στον άνθρωπο. Η ελευθερία και η απεξάρτηση, μπορεί να προέλθει μόνο από αυτόν. Η Χάνα Άρεντ, στο έξοχο βιβλίο της "Το Ολοκληρωτικό Σύστημα", αναλύει την μορφή εκείνη των καθεστώτων που καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό και μετατρέπουν τον πολίτη σε εξατομικευμένο, αποξενωμένο μαζάνθρωπο. Εν ονόματι μιας άκαμπτης «επιστημονικής» ιδεολογίας και με το δίπτυχο προπαγάνδα – τρομοκρατία, τα καθεστώτα αυτά χρησιμοποιούν στο έπακρο τη ρητορική των μέσων ενημέρωσης και με την αστυνομία στο κέντρο της εξουσίας σκοπεύουν, απροκάλυπτα, στην κυριαρχία στο εσωτερικό αλλά και παγκόσμια.
Ο κίνδυνος για την ανθρωπότητα από καθεστώτα αυτού του είδους είναι εφιαλτικός, όχι τόσο γιατί αύριο μπορεί να εμφανισθεί ένας νέος Χίτλερ ή Στάλιν, αλλά γιατί το μικρόβιο του ολοκληρωτισμού δρα ακόμα και μέσα στις «δημοκρα-τικές» κοινωνίες μας. Στην υπέροχη όσο και συγκινητική κατάληξη του βιβλίου της, η Άρεντ θεωρεί απαραμείωτη εγγύηση της ελευ­θερίας τον κάθε άνθρωπο.

 • Σχόλια

18 Comments:

 1. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 08, 2015 23:12 ΜΜ

  Θα έλεγα ότι τα πάντα καταλήγουν στο εξής: αν δε μάθεις να σκέφτεσαι, κάποιος άλλος θα σκέφτεται για εσένα. Θα αποφασίζει για εσένα. Θα σου ορίζει τις επιλογές “σου”. Θα διαμορφώνει τη ζωή “σου”. Θα είναι τα ΜΜΕ, το “κράτος”, η “μόδα”, το κόμμα, η παρέα κλπ. Ομοίως κι αν περιμένεις να σου μάθουν άλλοι να σκέφτεσαι (π.χ. το σχολείο). Είναι ειρωνικό το ότι κάποιοι νομίζουν ότι οι διαφόρων ειδών “πορείες” και “διαμαρτυρίες” είναι πραγματικά δική τους επιλογή και ότι έχουν αντίκρυσμα. Και μιλάνε για πρόβατα, χωρίς να βλέπουν ότι και οι ίδιοι τρώνε σανό, απλά άλλου χρώματος.

  Η κριτική σκέψη όμως, εκτός από την ικανότητα αυτή καθεαυτή, προϋποθέτει και πράξη που θα πηγάζει από τη σκέψη, όπως και αποδοχή των συνεπειών -καλών ή κακών- που θα προκύψουν από την πράξη. Οδηγεί επίσης και σε αυτοκριτική.

  Τα παραπάνω είναι δύσκολα για την πλειοψηφία του κόσμου και ειδικότερα, παρουσιάζουν τοξική αντίδραση όταν αναμειχθούν με το “ελληνικό DNA”. Έτσι λοιπόν, ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία μας είναι ένα διαρκές σκύψιμο και κατασκευή εξωτερικών εχθρών. Γι' αυτό έχουμε καταντήσει τις αξίες @#$όπανα και διαστρεβλώνουμε έννοιες κατά πώς μας βολεύει.

  Κατά ένα τρόπο, το ίδιο συμβαίνει παγκοσμίως. Πάντα φταίει ο “άλλος”. Ποτέ εμείς, που όχι απλά του επιτρέπουμε να κάνει ό,τι κάνει αλλά στην ουσία τον βοηθάμε. Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες...

 2. Εικόνα Terry
  Terry (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 09, 2015 01:15 ΠΜ

  Μα αυτή δεν είναι η βασική προώθηση του καπιταλισμού; Η ανάγκη προστασίας, οι εταιρείες που προσφέρουν έτοιμες λύσεις για να μην σκέφτεσαι, έξυπνες συσκευές από την Μαμά Εταιρεία, gadgets & κατανάλωνε για να υπάρχεις. Μη σκέφτεσαι & κατανάλωνε.
  Φόβος & προστασία. Και αυτά τα δημιουργούνε όσοι στηρίζουν τον καπιταλισμό, οι Εταιρείες.

  Το άρθρο κάνει δυο κοινές αλλά & διαφορετικές προσεγγίσεις αφού τελικά καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα.
  Σίγουρα είναι ανόητο να μιλαμε για fans, για υποστηρικτές εταιρειών & προιόντων και τραγικό που συμβαίνει, όταν οι Εταιρείες έχουν την τεχνογνωσία, ασχολούνται με το κβάντα & το τεσαράκτ και εμείς χανόμαστε σε οπαδισμούς.
  Πανηγυρίζουμε για το άνοιγμα των πατεντών της ΝΑΣΑ, ξεχνώντας πως αυτά που δίνει είναι ξεπερασμένα. Δεν είναι κακό άλλα είναι ξεπερασμένη τεχνολογία συγκριτικά με αυτή που έχουμε εμείς .

  Μια άλλη ειρωνεία είναι πως τα όσα αγγίζει το άρθρο από κοινωνική προσέγγιση είναι & μια καθαρή αναρχική προσέγγιση. Είναι ειρωνεία γιατί ένας άνθρωπος με το βασικό IQ που ζει εδώ & όχι σε άλλο πλανήτη θα βρει την καθημερινότητα του μέσα από αυτά & δεν θα μπορούσε παρά να μην συμφωνήσει. ;)

 3. Εικόνα aristos
  aristos (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 09, 2015 15:05 ΜΜ

  "Είναι ειρωνικό το ότι κάποιοι νομίζουν ότι οι διαφόρων ειδών “πορείες” και “διαμαρτυρίες” είναι πραγματικά δική τους επιλογή και ότι έχουν αντίκρυσμα"

  Φίλε μου πολύ καλά τα λες αλλά αν τους βάζεις όλους σε ένα τσουβάλι τότε μάλλον δεν ασχολείσαι με τα 'ιδεολογικά' και οι χρυσαυγίτες κάνουν πορείες και οι αναρχικοί κάνουν πορείες και πολλοί κάνουν πορείες, τώρα το ότι κατεβαίνει ο κόσμος μάλλον δεν φταίει το ότι δεν είναι δική τους επιλογή, αλλά μάλλον έχουν καταλήξει κάπου ιδεολογικά και θεωρούν πως και η πορείες είναι και αυτές μέσα στον αγώνα που κάνουν, έστω σαν ελάχιστο μέσω. Με τι δική σου λογική να καθόμαστε στα σπίτια μας και να μην κάνουμε τίποτα, γιατί τίποτα δεν είναι δική μας επιλογή!

 4. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 09, 2015 22:37 ΜΜ

  @aristos Δε μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι, γι' αυτό και χρησιμοποίησα το “κάποιοι”. Όσο για τα ιδεολογικά, έχω δηλώσει αρκετές φορές ότι είμαι αντίθετος σε κάθε ιδεολογία, γιατί θεωρώ ότι όλες ανεξαιρέτως -άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο- φυλακίζουν την ελεύθερη σκέψη. Για να το συνδυάσω και με την επιλογή, πόσες από τις αντιδράσεις των “ιδεολόγων” (κάθε μορφής) πηγάζουν ως συνειδητή απόφαση των ίδιων κι όχι ως απόρροια ορισμού της ιδεολογίας τους; Αντίστοιχα, πόσο πρόθυμοι είναι να αναγνωρίσουν ότι ένα μέρος της ιδεολογίας τους μπορεί και να είναι λανθασμένο; Ελεύθερη σκέψη=ανοιχτό μυαλό=αμφισβήτηση.

  Πρακτικά τώρα, αν για παράδειγμα κατέβω σε πορεία κατά του καπιταλισμού π.χ. ενώ τα ρούχα μου είναι όλα από γνωστά brands και μόλις τελειώσει μπω στο καπιταλιστικό προϊόν-αυτοκίνητό μου, επιστρέψω στο σπίτι μου, ανοίξω το καπιταλιστικό προϊόν-40άρα τηλεόραση στη Nova, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθώ τα νέα από το καπιταλιστικό προϊόν-tablet μου, ε, μάλλον οι λόγοι δε συμβαδίζουν με τα έργα μου.

  Κάποιοι λένε “μα δε μπορώ να κάνω αλλιώς”. Μέγιστη υποκρισία. Μπορούμε και παραμπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Το “αλλιώς” όμως συνεπάγεται ότι η ζωή μας θα γίνει πιο δύσκολη (σκέψου π.χ. να στέλναμε όλοι mail με τον τρόπο που το κάνει ο Stallman) κι αυτή τη δυσκολία δεν τη θέλουμε. Δε μας αναγκάζει κανένας, εμείς επιλέγουμε να μην τη θέλουμε. Γι' αυτό λέμε πολλά αλλά στην πράξη κάνουμε ελάχιστα (όχι όλοι). Γι' αυτό δεν αλλάζει ποτέ τίποτα.

 5. Εικόνα Helen
  HelenΙουν 09, 2015 23:03 ΜΜ

  Δε νομίζω πως τσουβαλιάζει με αυτή την έκφραση γιατί είναι σαφές τι εννοεί. Και είναι όλες αυτές οι "συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας" που είναι καπελωμένες από συντεχνίες, κόμματα και άλλα συμφέροντα.
  Όλες αυτές οι συγκεντρώσεις "διαμαρτυρίας" π.χ για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, για τις ταυτότητες και άλλες τέτοιες, είναι που μιλάμε.
  Πάντα ο μοναδικός που δεν κερδίζει τίποτα από αυτές είναι και ποιος συμμετέχει, γιατί αυτές γίνονται πολιτικό αντικείμενο εκμετάλλευσης, χρησιμοποιούμενο κατά τις ανάγκες.

 6. Εικόνα Αυτεξούσιος
  ΑυτεξούσιοςΙουν 10, 2015 09:42 ΠΜ

  Μου είχαν πει μια ιστορία που και αλήθεια να μην είναι αξίζει και πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις και να γίνουμε πιο προσεχτικοί ώστε να μην εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες μας και τον ακτιβισμό μας.
  Στη Ρωσία ο Γέλτσιν είχε παραχωρήσει σε Δυτική πετρελαϊκή εταιρεία "τσάμπα" κοιτάσματα στην Σιβηρία και τα εκμεταλλεύονταν.Ο Πούτιν χρησιμοποίησε οικολογικές οργανώσεις, το δικαστήριο επέβαλε στην εταιρεία περιβαλλοντικά έργα και μέτρα που έκανε ασύμφορο για την εταιρεία την εξαγωγή του πετρελαίου λόγω κόστους.

 7. Εικόνα Ducklord
  Ducklord (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 09, 2015 00:17 ΠΜ

  Όπως συνηθίζουμε τα δυο μας, συμφωνώ μαζί σου σε πολλά θέματα, διαφωνώ σε κάποια άλλα. Δεν μπορείς να βάζεις σε ένα τσουβάλι όλους τους χρήστες Windows, όπως δεν μπορείς να βάζεις στο ίδιο τσουβάλι όλες τις διανομές Linux.

  Δεν μπορείς, π.χ., να αμφισβητήσεις αυτό που έχουμε συζητήσει οι δυο μας τόσες φορές στο παρελθόν, πως, ναι, στα γουίντοους υπάρχει πολύ περισσότερο επαγγελματικό λογισμικό για πολλούς περισσότερους κλάδους. Ακόμα και αν χαρακτηρίσεις ως "malware" το ίδιο το λειτουργικό σύστημα, και θεωρείς πως το Linux είναι μη-malware, καθαρό και αγνό, ΤΙ-ΝΑ-ΤΟ-ΚΑΝΕΙ ένας ντιντζέης που θέλει να ρημιξάρει μουσική και να δημιουργήσει βαρβάτα bass drops αν το λογισμικό που υπάρχει στο Linux για αυτή τη δουλειά... sucks; Το ίδιο ισχύει για πολλούς επαγγελματικούς τομείς, αλλά και για το gaming. Ναι, ως ένα βαθμό "φταίνε οι εταιρίες", αλλά ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ο απλός έφηβος gamer που θέλει απλά να παίξει FIFA όσο το δυνατόν καλύτερα; Να χώσει Linux και να παίζει μέσω WINE, συχνά-πυκνά με ασυμβατότητες, προβλήματα στα γραφικά, bugs γενικότερα, "επειδή το Linux είναι πιο όπεν"; Να πάρει κονσόλα; Μα, αν εγώ γουστάρω Starcraft, τι να μου κάνει η κονσόλα;

  Μην θεωρείς πως είναι όλοι "οπαδοί". Όπως σου είχα πει και στο παρελθόν, αν υπήρχε τρόπος να κάνω στο Linux όσα θέλω να κάνω, όπως τα κάνω στα Windows (που θα πει "χωρίς προβλήματα και χωρίς να αποδίδει χειρότερα το hardware ή / και να συναντώ προβλήματα"), ναι, θα το χρησιμοποιούσα με τα χίλια.

  Είναι ξεφτίλα, όμως, ακόμα και μέχρι σήμερα, και εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, να παραμένει κατά βάση ένα "σερβερο-λειτουργικό". Και μην μου πεις πως φταίει η απουσία εταιρειών σαν την Red Hat: η βλακεία που δέρνει τους χρήστες του φταίει. Σου έχω πει πως έψαχνα συνεργάτες να ξέρουν από προγραμματισμό, ώστε να δημιουργήσουμε μαζί λύσεις για το desktop του. Έτσι, θα βάζαμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι στην συνολική βελτίωση του. Ε, δεν ανταποκρίθηκε κανένας.

  Επιπλέον, όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας, και πάλι, γενικεύεις. Το Linux δεν είναι από τη φύση του αλεξίσφαιρό απέναντι στην βλακεία που δέρνει τον κάθε χρήστη. Θέλεις να πεις πως κάποιος είναι εντελώς αρχάριος, έχει εγκαταστήσει ένα add-on με malware στον BROWSER του, μέσω Linux, "είναι ασφαλής και μπορεί να ολοκληρώνει τραπεζικές συναλλαγές χωρίς να φοβάται"; Πως ο γκάου θείος "που έλαβε εκείνο το e-mail για την εκπληκτική προσφορά συνεργασίας από τον πρόεδρο της Ουγκάντας" με κάποιο μαγικό τρόπο "θα προστατευτεί" απο την απάτη, επειδή χρησιμοποιεί Linux;

  Όπως πάντα, αυτά είναι τα σημεία στα οποία διαφωνώ μαζί σου. Για τα υπόλοιπα, συμφωνώ απόλυτα, και... καλά τα λες κολλητέ.

 8. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουν 09, 2015 02:42 ΠΜ

  ολοι οπαδοι προφανως δεν ειναι, αλλα υπαρχουν παρα πολλοι τετοιοι (και στα 2 λειτουργικα. μην νομιζεις οτι το λινουκς δεν εχει). απλα, η διαφορα ειναι οτι τουλαχιστον ενα μεγαλυτερο μεριδιο των λινουκσακιαδων, δεν αναλωνεται σε οπαδισμους του στυλ "τα παντζουρια ειναι για τον μπουτσο", αλλα δικαιολογουν, που ειναι καλυτερο το λινουκς, και γιατι. ενω η πλειοψηφια των παντζουραδων (βγαζοντας στην ακρη τους επαγγελματιες που αναγκαστικα εχουν παντζουρια για διαφορους λογους, η, τους gamers που δεν εχουν αλλη επιλογη περα της κονσολας (που και αυτη κλειστη ειναι)), που ειναι οι απλοι ΧΡΗΣΤΕΣ γραφειου, ακουνε λινουκς, και βγαζουν φουσκαλες στις μασχαλες, χωρις να ξερουν πραγματικα το γιατι. εχω π.χ. τον πατερα μου. δεν εχει ιδεα απο υπολογιστες, και το μονο που ξερει ειναι η χαζοπασιεντζα. μολις ακουσει για λινουκς, με "βριζει" και με λεει απροσαρμοστο, γιατι δεν χρησιμοποιω "αυτο που εχουν ολοι", ακολουθουμενο απο το (epic facepalm) "ολοι οι υπολοιποι που εχουν παντζουρια ειναι χαζοι?" (βρισκεις?). απλα με τα παντζουρια "αυτο εμαθαν, αυτο ξερουν, αυτο "εμπιστευονται"". οι βλακες που λες υπαρχουν παντου, οχι μονο σε παντζουρια, οχι μονο σε λινουκς, οχι μονο σε τεχνολογια. παντου θα τους συναντησεις. δυστυχως στο λινουκς ειναι και αυτοι που βγαζουν το κακο ονομα. και αυτο κυριως λογω της συμπεριφορας τους, π.χ. οταν συμπεριφερονται ελιτιστικα, η, οταν απαξιωνουν ολους τους αλλους. κατι που γινεται ακομα χειροτερο, οταν εχουν θεσεις που "φαινονται" (π.χ. διαΧΟΙΡΟΙσεις σε σελιδες της κοινοτητας λινουκς, συμμετεχοντες σε εκθεσεις τεχνολογιας, κλπ), που αυτοι αποτελουν ουσιαστικα το "προσωπο" της λινουκς κοινοτητας.

  οσον αφορα την ασφαλεια, το λινουκς ΕΙΝΑΙ αλεξισφαιρο απεναντι στους ΧΡΗΣΤΕΣ (δυστυχως οχι ολες, αλλα καποιες ειδικες διανομες τουλαχιστον, με σωστο στησιμο ειναι ατρωτες στα παντα). ο ιδιος ο ΧΡΗΣΤΗΣ ειναι αυτος που δεν ειναι αλεξισφαιρος απεναντι στη δικη του βλακεια. θα κανει τη βλακεια, αλλα το συστημα δεν θα παθει κατι. αυτος θα το παθει και θα τρεχει (και βεβαια εδω το κακο ειναι οτι δεν θα κατηγορησει τη απυθμενη βλακεια του, αλλα το λειτουργικο, γιατι "ειναι μαπα που δεν τον προστατευσε"). σιγουρα δεν ειναι πανακεια, αλλα διευκολυνει αρκετα στην ασφαλεια. αν απαντησεις π.χ. στο μπαζοσπαμ απο τον "προεδρο της ουγκαντας", αν ξερεις ακριβως τι κανεις, το ασφαλες διαφανο λειτουργικο αποτελει πολυτιμο "βοηθο", εναντι ενως τρυπιου που δεν ξερεις καν πως λειτουργει αποκατω. αυτα ας πουμε που αναφερεις εδω, εγω τα κανω καθημερινα σχεδον (απανταω στα μπαζοσπαμ (τρολλ), δοκιμαζω σκουπιδοtoolbars, κλπ), αλλα τα κανω σε απομονωμενο περιβαλλον, με ειδικα λειτουργικα (ενα συγκεκριμενα), ακολουθωντας συγκεκριμενες διαδικασιες, που εξασφαλιζουν οτι, ακομα και στην ελαχιστη πιθανοτητα που ΑΝ τυχον και συμβει κατι, δεν θα υποκλαπουν δεδομενα μου, δεν θα εχω παραβιασεις λογαριασμων, και γενικα αλλα απροοπτα.

 9. Εικόνα Helen
  HelenΙουν 09, 2015 23:10 ΜΜ

  @Ducklord νομίζω πως αυτά ακόμα και αν είναι έτσι ακριβώς δεν έχουν σημασία στην συζήτηση αυτή.
  Μιλάει καθαρά για επιλογή και σε αυτήν θα είναι πως τους συγκεκριμένους δεν τους ενδιαφέρει συνειδητά να παίζουν FIFA-15.

  Για τα mail και για το ότι συμβαίνει ανάμεσα σε οθόνη και χρήση δεν έχει σημασία το λειτουργικό πράγματι αλλά σίγουρα είναι πως με το linux αυξάνεις από την μια τα επίπεδα ιδιωτικότητας και από την άλλη τα επίπεδα ασφάλειας (πχ από τα κλικ όπου να' ναι και τα παράξενα downloads).
  Για το scam δεν μπορείς να κάνεις τίποτα είναι θέμα λογικής και εμπειρίας. Είναι ίδιο με το να σε εξαπατήσουν στο δρόμο, στη λαϊκή, σε κάποιο μαγαζί.

 10. Εικόνα fsociety
  fsociety (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 09, 2015 05:59 ΠΜ

  Όλα τα λειτουργικά που έχουμε ανάλογα με την χρήση που τους κάνουμε είναι χρήσιμα για τις δουλειές που τα θέλουμε,Δυστυχώς όλα, μα όλα είναι malware. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε, ακόμα και σε mobile κοινότητες με cooked roms είναι malware, άρα από παντού δεν υπάρχει "τίμιο" λειτουργικό, αυτή την γνώμη έχω!

 11. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουν 10, 2015 14:33 ΜΜ

  μαλιστα... πολυ "βαρια λογια" για να τα λες χωρις στοιχεια. εχεις στα χερια σου στοιχεια απο δοκιμες που να λενε οτι ολα τα λειτουργικα ειναι υποπτα? εχεις κανεις εσυ ο ιδιος δοκιμες, στις οποιες να εχεις δει υποπτη συμπεριφορα απο ολα τα λειτουργικα? εγω εχω κανει δοκιμες σε οτι λειτουργικο μπορεις να φανταστεις, λινουκς, παντζουρια, EmbeddedOS, reactOS (το πιο αχρηστο "λειτουργικο" συστημα που εχει ποτε δημιουργηθει. λειτουργει σωστα μονο κατα τυχη, και μονο σε τυχαια ασχετα χρονικα διαστηματα), freedos, android, chromeos. στο μονο που εχω δει υποπτη συμπεριφορα ειναι στο android, που ακομα και το app του φακου σε κατασκοπευει (ω, ναι, καλα ειδατε το app του φακου. δεν κανω καθολου πλακα), και στο android-X86 που για καποιον ανεξηγητο λογο (αναμεσα σε διαφορα αλλα) βγαζει συνεχεια listening vnc συνδεσεις (χωρις να υπαρχει εγκατεστημενος vnc server). ισως παραξενευτηκες που δεν εβαλα μεσα τα παντζουρια, αλλα οσες δοκιμες και αν εκανα, δεν υπηρχε πουθενα υποπτη συμπεριφορα σε δαυτα. ισως γιατι ειχα πεταξει τα "υποπτα" services, ισως γιατι ειχα κανει διαφορες τσαρλατανιες με δαυτα (οσο παιρνανε τελοσπαντων). αλλα και παλι δεν ειχαν κατι το υποπτο (ναι, ξερω οτι καποιοι θα με πουν δικηγορο του διαβολου, αλλα απλα λεω αυτο που ειδα)

 12. Εικόνα fsociety
  fsociety (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 11, 2015 03:31 ΠΜ

  Αγαπητέ φίλε, είμαι στην πληροφορική πολλά χρόνια και κάτι παραπάνω έχω δει, να ήταν τα λειτουργικά μόνο; Υπάρχουν και άλλα τεχνάσματα που δεν έχεις ιδιωτικότητα , όπως ο επεξεργαστης σου, το καλό σου ρουτεράκι κλπ, είναι αυτό που λέμε ρεστ ιν πις ντιμόκρασι!

 13. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουν 11, 2015 14:08 ΜΜ

  κατσε, γιατι τωρα το πας αλλου. σε backdoors στους επεξεργαστες, σκοπιμα exploits σε firmware του ρουτερ, κλπ. για ολα αυτα δεν φταιει το λειτουργικο συστημα. ουτε μπορεις να το "κατηγορησεις" σαν malware γιατι το ιδιο δεν ειναι malware. malware ειναι κατι που εχει γινει σκοπιμα κακοβουλο. ναι καποια λειτουργικα εχουν σκοπιμες ευπαθειες, οποτε μπορεις οντως να τα χαρακτηρισεις και σαν malware. αλλα ΔΕΝ ειναι ολα τα λειτουργικα ετσι. αν ο επεξεργαστης μου με "κρυφακουει" δεν φταιει το λειτουργικο. και παλι ομως, ειμαι σιγουρος οτι και ο επεξεργαστης μου ΟΝΤΩΣ με κρυφακουει? το πιο ευκολο στην περιπτωση αυτη ειναι το ρουτερακι (που, ναι, οντως δεν το εμπιστευμομαι, ειδικα αυτα τα παρεχομενα των εταιριων). αυτο αποτελει και τον "αδυναμο κρικο" της αλυσιδας. ολη η παρακολουθηση γινεται μεσω ιντερνετς (αν δεν εχεις το συστημα συνδεμενο, οσο και να "κρυφακουει" ο επεξεργαστης, ειναι ανωφελο αφου δεν μπορει να "phone home"), ολη η κινηση δικτυου/ιντερνετς περναει απο το ρουτερακι, το ιδιο το ρουτερακι δεν μπορει να ελεγχθει με κανενα τροπο (κλειστο hardware, κλειστο software), ειναι πολυ πιο ευκολη και φτηνη η ενσωματωση σκοπιμων κακοβουλων exploits, απ'οτι σε εναν επεξεργαστη. σιγουρα ειναι καλο να ειμαστε ενημεροι και υποψιασμενοι με αυτες τις περιπτωσεις με hardware exploits, αλλα μην φτανουμε να δαιμονοποιουμε τα παντα. οτι μπορει να γινει, δεν σημαινει και οτι ηδη γινεται παντου, και ειδικα απο τη στιγμη που εχεις ενα ρουφιανοβιβλιο, που τα ΙΔΙΑ τα θυματα (εχμ, χρηστες ηθελα να πω) σε δινουν στο πιατο με μεγαλη χαρα (ειτε εισαι διαφημιστης, ειτε εισαι FBI, CIA, KGB, NSA, η, δεν ξερω και εγω τι αλλη τρισυλλαβη υπηρεσια), ΟΛΑ τα προσωπικα τους δεδομενα, οτι θελεις, τελειως ανεξοδα, και χωρις καθολου κοπο, η, χασιμο χρονου.

 14. Εικόνα fsociety
  fsociety (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 12, 2015 08:00 ΠΜ

  Χα! να πούμε και για τα έξυπνα τηλέφωνα; για μεταντάτα; γιατί όλα έχουν τζι-πι-ές; γιατί όταν μπαίνεις στο φέις-μπουκ με ψευδώνυμο η ταυτοποίηση γίνετε αυτόματα από την κάρτα σου σίμ; από παντού μπάζει αγαπητέ φίλε, σόρυ για την όφ-λάιν κουβέντα, όσο ότι σέρβις και να κόψεις ακόμα η καταγραφή γίνετε, πως; κάνε την έρευνα σου, ας το ξαναπούμε άλλη μια φορά, δεν υπάρχει ιδιωτικότητα

 15. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουν 12, 2015 14:58 ΜΜ

  καλα, τα κινητα, αστα. αυτα ειναι εξ'ορισμου ρουφιανοι. τα ευνοητα παραλειπονται που λεμε. συναγωνιζονται το ρουφιανοβιβλιο στη ρουφιανια. γι'αυτο δεν ειναι να αφηνεις τιποτα προσωπικο εκειμεσα. και απο τη στιγμη που ειναι κλειστα, και δεν μπορεις να επεμβεις πουθενα, η, να δεις τι ακριβως κανει καθε στιγμη. και αν εχεις και κινητο συνδεμενο με το ρουφιανοβιβλιο? bye-bye ιδιωτικοτητα

 16. Εικόνα Γιάννης
  Γιάννης (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 10, 2015 14:00 ΜΜ

  Αγαπητέ Soulrain
  ακόμη και το ίδιο το OSarena λειτουργεί κάτω από μία ιδεολογία. Έχει κάποιες σταθερές, έναν κοινό άξονα πάνω στον οποίο στηρίζεται. Ακόμη κι εσύ που αρνείσαι ότι έχεις ιδεολογία έχεις την ιδεολογία της μη ιδεολογίας. Όμως πέφτεις στο παράδοξο του Ράσελ με τα Σύνολα.

  Γενικά έχω παρατηρήσει ότι όποιον προσπαθεί για κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο και παλιό τον κατακρίνεις με υπερβολικά σκληρά κριτήρια ώστε πάντα να τον έχεις στην μπούκα. Αν αυτός ο άνθρωπος έκανε όλα αυτά που λες θα τον έλεγες φανατικό. Θα ήταν λίγο πριν τον τζιχαντιστή. Δεν είναι ο κανόνας των ανθρώπων που αντιδρούν το παράδειγμα που αναφέρεις. Είναι κάπου ευκολία να κατακρίνεις τον όποιο αντιδρά και να τον ταμπελοποιείς με μάλιστα κριτήρια Πρετεντέρη. Αλήθεια ποιος έχει δικαίωμα να αντιδρά; Έχει νόημα το osarena να διαβάζεται από χρήστες ουμπούντου, μακ ή γουίντοουζ; Μήπως θα πρέπει να βάλει φίλτρο ώστε μόνο οι καθαροί να το διαβάζουν; Διότι η λογική σου εκεί οδηγεί.

  Όμως η ζωή είναι γεμάτη σύνολα και υποσύνολα. Ζούμε και περνάμε μέσα από αυτά. Αντιδρούμε να τα αλλάξουμε ακόμη κι αν ζούμε μέσα σε αυτά. Δηλαδή άμα βλέπω ότι το σπίτι μου θέλει επιδιόρθωση θα πρέπει να την κάνω για τσαντίρι;

  Με ποια κριτήρια επαναλαμβάνω, έχει δικαίωμα κάποιος να αντιδρά; Και γιατί αυτά τα κριτήρια τα δικά σου δεν διακατέχονται από ιδεολογία; Επειδή λες ότι δεν έχεις κάποια; Δυστυχώς η ιδεολογία είναι σαν την πολιτική. Ακόμη και να την αρνείσαι σημαίνει ότι διακατέχεσαι από κάποια που μπορεί να είναι κομμάτια πολλών. Καθαρή ιδεολογία έχουν μόνο οι φανατικοί.

  Προσωπικά προτιμώ τους ανθρώπους που ακόμη κι αν διαφωνώ ιδεολογικά μαζί τους, κατεβαίνουν και προσπαθούν για κάτι. Ακόμη κι αν διαφωνώ με κάποια άρθρα του OSarena δεν παύει να θεωρώ ότι είναι μία μεγάλη προσπάθεια που με τα λάθη παράγει και πολλά σωστά.

 17. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουν 11, 2015 01:35 ΠΜ

  Μήπως όμως, μπερδεύονται λίγο οι έννοιες εδώ; Επειδή προφανώς δεν μιλάμε για μια ιδεολογία νέτα-σκέτα, αλλά για μια κοσμοθεωρία, με αντιληπτική και συνειρμική απολαβή της πραγματικότητας;
  Άραγε, είναι κατακριτέο μερικοί άνθρωποι να έχουμε φτάσει στο σημείο να απορρίπτουμε ότι είναι δοσμένο στην απαίτηση της αίσθησης (που και - η αίσθηση - είναι τεχνητά δημιουργημένη) και όσους με πράξη και λόγο αρκούνται σε αυτή την (ψευδ)αίσθηση, συμβάλλοντας και συμπαρασύροντας όμως και τον κοινωνικό ιστό (sic) με αυτή τους την συμπεριφορά και στάση ζωής; (παρεμπιπτόντως χωρίς την παραμικρή ιδεολογία και κοσμοθεωρία, παρά μόνο με δογματισμούς).

 18. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 11, 2015 02:57 ΠΜ

  Αγαπητέ Γιάννη,
  νομίζω ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη ως προς το τι είναι ιδεολογία. Απ' όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, το osarena αποτελείται από έναν αριθμό ετερόκλητων προσωπικοτήτων. Υπάρχουν κάποια πράγματα κοινώς αποδεκτά μεταξύ των μελών του; Σαφώς και υπάρχουν. Άλλες τόσες όμως είναι και οι διαφορές τους. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη “γραμμή”. Να με συγχωρέσεις αλλά η φράση “ιδεολογία της μη ιδεολογίας” μου κανει λίγο σαν εκείνους που υποστηρίζουν ότι ότι ο αθεϊσμός είναι μορφή πίστης/θρησκεία.

  Για να κάνω πιο ξεκάθαρη τη θέση μου, δεν είμαι αντίθετος με την υιοθέτηση κάποιας ιδέας. Όποια κι αν είναι αυτή. Από την ιδέα όμως μέχρι την ιδεολογία, υπάρχει δρόμος. Αυτό που με ενοχλεί, αν θέλεις και κατά συνέπεια το επικρίνω είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ενστερνισμός κάποιας ιδεολογίας δημιουργεί ένα νοητικό κλουβί με σχεδόν άρρηκτα τοιχώματα.

  Να το πω λίγο “μπακαλίστικα”, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα πλήθος 10 ιδεολογιών, από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να συνταχθεί με τη μία από αυτές, τείνει να απορρίπτει παντελώς τις υπόλοιπες εννιά και ταυτόχρονα αποφεύγει να αμφισβητήσει τη δική του. Πόσες και πόσες φορές δεν παρουσιάζεται στον “πραγματικό κόσμο” σύγκρουση ιδεολογιών που μπορεί να έχουν εκατό κοινά σημεία αλλά για κάποιο λόγο εμμένουν στο ένα διαφορετικό; Μιας και ανέφερες την πολιτική, πόσες φορές ένα “κόμμα” αδυνατεί να πράξει το “ορθό”, απλά και μόνο επειδή αντιβαίνει στην κυρίαρχη ιδεολογία του; Αντίστοιχα, πολλές φορές ένας χώρος βαφτίζει και αποδέχεται ως ορθές τις πρακτικες του επειδή συμβαδίζουν με την ιδεολογία του. Το ίδιο παρατηρείται και στις μη πολιτικές ιδεολογίες.

  Δεν ξέρω αν θα το εξηγήσω επαρκώς αλλά προσωπικά έχω μια στάση ζωής τάδε επειδή αυτό πηγάζει από το χαρακτήρα μου, τη σκέψη μου, τη διανόησή μου, την “καλλιέργειά” μου, τις εμπειρίες μου κλπ κι όχι επειδή αυτό ορίζει η όποια ιδεολογία. Εννοείται ότι ορισμένες από τις “αρχές” μου συμπίπτουν με εκείνες μιας ή και περισσότερων ιδεολογιών. Κατά κάποιο τρόπο όμως, είναι σύμπτωση κι όχι συνειδητή προσαρμογή στη δείνα ιδέα. Και φυσικά, οι πεποιθήσεις μου αλλά κι οι πράξεις μου υπόκεινται σε κριτική.

  Με το φτωχό μου το μυαλό, διακρίνω τις εξής κατηγορίες: εκείνους που αλλάζουν ιδεολογία σαν τα πουκάμισα, εκείνους που γαντζώνονται σε μία κι επιμένουν εμμονικά, ακόμα κι αν αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων λανθασμένη κι εκτός πραγματικότητας, εκείνους για τους οποίους η ιδεολογία τείνει να λάβει μορφή πίστης και τους -δυστυχώς ελάχιστους- που είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν τα πάσχοντα σημεία και δε διαστρεβλώνουν (στο μυαλό τους) την πραγματικότητα ώστε να συμβαδίσει με την ιδεολογία τους. Αν δεχτούμε ότι η ιδεολογία είναι στη βάση της θεώρηση του κόσμου, καμία δε μπορεί να καλύψει όλες τις πτυχές επαρκώς. Ως εκ τούτου, καμία δε μπορεί να είναι ολόσωστη, ενώ οι υπόλοιπες θα είναι λανθασμένες. Σε μια ιδανική κατάσταση, θα έπρεπε να υπάρχει συγκερασμός των "ορθών" επιμέρους στοιχείων των ιδεολογιών εκείνων που διαθέτουν τέτοια. Ένα είδος "πολυ-ιδεολογίας", ας πούμε. Δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ όμως γιατί στην πράξη οι ιδεολογίες εμφανίζονται αλληλοαποκλειόμενες.

  Δε θεωρώ ότι βρίσκομαι σε θέση ισχύος, ώστε να ορίζω το ποιος έχει δικαίωμα να κάνει οτιδήποτε, ούτε κι έχω τέτοια πρόθεση. Και πορείες μπορεί να κάνει ο κόσμος και συγκεντρώσεις και ό,τι θέλει. Νομίζω όμως ότι μου παρέχεται η “ελευθερία” να κρίνω οποιαδήποτε ιδέα και πράξη. Το ίδιο ακριβώς κάνεις κι εσύ με εμένα και πολύ καλά κάνεις. Δεν απαγορεύω σε κανέναν να βγει στο δρόμο, ταυτόχρονα όμως θεωρώ υποκριτικό για παράδειγμα το να φωνάζει κάποιος κατά του καπιταλισμού λ.χ. ενώ κρατάει τον καφέ από τα Starbucks στο χέρι. Ομοίως, στη χώρα που οι μισοί (παραπάνω είναι αλλά τέλος πάντων) είναι τόσο βαθιά χωμένοι στη λαμογιά και τη ρεμούλα, είναι ντροπή να μιλάμε για “αξιοπρέπεια”. Γενικότερα, υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία λόγων και έργων και αυτό τόνισα.

  Ο Stallman π.χ. πιστεύει κάποια πράγματα. Πέρα από το να τα πιστεύει όμως, τα εφαρμόζει (φαινομενικά τουλάχιστον) και στην πράξη. Δε νομίζω να πει ποτέ “α, έκανα λογαριασμό στη Google γιατί δε μπορούσα να κάνω αλλιώς, αφού έχουν όλοι οι γνωστοί μου”. Ούτε θα τον δεις να χρησιμοποιεί Macbook. Μπορεί ενίοτε να γίνεται γραφικός. Μπορεί επίσης κάποιοι να τον θεωρούν “βαρεμένο”. Είναι όμως τίμιος απέναντι στις ιδέες του. Την ίδια στιγμή, αρκετοί κατακρίνουν το Facebook. Ενώ έχουν λογαριασμό σε αυτό. Ειρωνεία, δε βρίσκεις; Αυτούς τους μικρούς “συμβιβασμούς” τους κάνουμε όλοι οι “μη γραφικοί” στην καθημερινότητά μας, για διάφορους λόγους. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι, αθροιστικά, ενισχύουν εκείνα τα οποία υποτίθεται αντιπαλεύουμε. Αυτή είναι η δική μου θεώρηση και φυσικά δε διεκδικώ το αλάθητο.

  Κλείνοντας, έχω πει αρκετές φορές ότι είμαι ο χειρότερος όλων κι ότι κάθε μου κρίση ξεκινάει πρώτα από τον ίδιο μου τον εαυτό. Ούτε είμαι, ούτε αισθάνομαι ανώτερος ή καλύτερος κανενός. Προσπαθώ απλά να μη φυλακίζω τη σκέψη μου.

Scroll to Top