BETA

Τα νέα ηλεκτρονικά εισιτήρια, η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων και εσύ

Εικόνα Helen

H τεχνολογία θα μπορούσε να κάνει θαύματα. Θα μπορούσε ως ακόμα να εξαλείψει την πείνα την φτώχεια και τις τόσο μεγάλες ταξικές διαφορές. Θα μπορούσε να εξαλείψει ασθένειες, να αλλάξει το προσδόκιμο ζωής, μα και να διορθώσει αρκετές από τις καταστροφές που έχουν προξενήσει οι πολυεθνικές και τα κράτη στον πλανήτη.
Αντί αυτού όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και έτσι η τεχνολογία δημιουργεί φυλακές για τον καθημερινό άνθρωπο, αδιαφορώντας πλήρως για το περιβάλλον και αυξάνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές διαφορές. Και ασχέτως αν αυτά γίνονται από πολυεθνικές και κυβερνήσεις, για την επιβολή τους και την χρήση της τεχνολογίας, έμμεσα ή άμεσα, για την αποδοχή και επιβολή τους, υπεύθυνοι δεν είναι άλλοι από τους καταναλωτές της σάπιας αστικής τάξης,

Όσο και αν φαίνεται απλό, πλέον οι τράπεζες και κάθε δημόσια υπηρεσία, όποτε χρειαστεί, γνωρίζουν τι αγοράζουμε, από πού, πόσα χρήματα διακινούμε και πώς. Οι μετακινήσεις ήδη καταγράφονται με την μορφή καμερών στα διόδια και σε άλλες οδικές αρτηρίες, ενώ σε κάθε σημείο το προσωπικό απόρρητο και το δικαίωμα του ανθρώπου στην ιδιωτικότητα  είναι απλά λέξεις στα χαρτιά, καθώς πρακτικά δεν υφίστανται.

δείτε σχετικά: Κάρτα Πολίτη και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Τι είναι αυτά;

Μιλώντας για τις μετακινήσεις, εκτός αυτών που γίνονται σε «εθνικά» οδικά δίκτυα, υπάρχουν και όσες διενεργούνται στα αστικά κέντρα με τις συγκοινωνίες. Οι τιμές των εισιτηρίων, όπως και κάθε άλλου αγαθού, έχουν ανέβει σε δυσανάλογα ποσά συγκριτικά με τους μισθούς.
Βέβαια, μιλάμε πάντα για τους καθημερινούς ανθρώπους, καθώς όπως έχει ήδη ειπωθεί από ακροδεξιό εκπρόσωπο του κοινοβουλίου, «είναι ξεφτίλα οι βουλευτές να μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς»:

Όμως, παρά την απαξίωση των ΜΜΜ από τα πολιτικά χείλη του τέως  υπουργού, ο ΟΑΣΑ προσφέρει ατέλεια σε όλους τους βουλευτές για μετακινήσεις με όλα τα Μέσα Μεταφοράς της Πρωτεύουσας.
Αυτό δηλαδή που οι κανονισμοί στερούν από άνεργους, μαθητές και άπορους, ο ΟΑΣΑ το προσφέρει σε βουλευτές και ευρωβουλευτές δίνοντάς τους το δικαίωμα σε δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα αστικά μέσα. Μία βουλευτική ατέλεια που οι πολιτικοί δεν καταδέχονται να χρησιμοποιήσουν (εκτός από τις λίγες φορές για ψηφοθηρία) για να μην ξεφτιλιστούν, δεν ισχύει για χιλιάδες πολίτες που ξεφτιλίζονται καθημερινά αδυνατώντας να πληρώσουν το αντίτιμο του κομίστρου. Βλέπετε, κανένας άνθρωπος δεν κάνει μόνο μια μετακίνηση και μιλάμε για ένα μηνιαίο ποσόν, το οποίο είναι υπερβολικά υψηλό για μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους που αποτελούν και το συντριπτικό ποσοστό των επιβατών.

Και μέσα σε όλα αυτά, προέκυψαν και τα νέα μηχανήματα για έκδοση εισιτηρίων, τα οποία είναι ηλεκτρονικά και για την έκδοσή τους πρέπει να δοθούν από τους πολίτες τα εξής δεδομένα:

1. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης -ΑΜΚΑ
2. Ονοματεπώνυμο
3. Διεύθυνση κατοικίας
4. Ημερομηνία γέννησης
5. Φωτογραφία σε ηλεκτρονική μορφή
6. Αριθμός τηλεφώνου
7. Αριθμός κινητού τηλεφώνου
8. Αριθμός fax
9. Ταχυδρομική διεύθυνση
10. Ηλεκτρονική διεύθυνση

και άλλα, τα οποία θα υφίστανται επεξεργασία στο πλαίσιο του εν λόγω συστήματος.

Επίσης, στην εξωτερική επιφάνεια της κάρτας θα υπάρχει το ονοματεπώνυμο, ο τύπος δικαιούχου, και η φωτογραφία. Στο δε chip της κάρτας θα τηρείται ο τύπος του δικαιούχου και η ημερομηνία λήξης δικαιώματος ή η ημερομηνία γέννησης, ενώ αυτή η νέα κάρτα θα αντικαταστήσει πλήρως όλους τους τύπους καρτών απεριορίστων διαδρομών και με την χρήση της να είναι υποχρεωτική.

Υπερβολικά πολλά και σαφώς πέρα από κάθε όριο λογικής για ένα απλό εισιτήριο, δεν νομίζετε;

Και μιλάμε για στοιχεία που θα παραμένουν καταχωρημένα σε βάσεις δεδομένων, διαθέσιμα προς επεξεργασία τόσο από τον ΟΑΣΑ, όσο από συνεργάτες, κρατικές υπηρεσίες και άλλους. Και δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να αμφιβάλλει πως αυτά θα παραμείνουν ασφαλή.
Που ακόμα και έτσι να ήταν, ποιος ο λόγος ο ΟΑΣΑ να γνωρίζει τις μετακινήσεις του κάθε ανθρώπου ονομαστικά και με κάθε λεπτομέρεια;
Και ας μην πει κάποιος, για τα στατιστικά, για την βελτίωση παροχής υπηρεσιών και τις λοιπές μπούρδες. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να τα συλλέγει και ήδη το κάνει, ανώνυμα και μαζικά, χωρίς όλες αυτές τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.

Όλα αυτά, όπως είναι ευνόητο, δημιούργησαν αντιδράσεις και έτσι, - πάντα μέσα στα πλαίσια της παρωδίας που λέγεται «αστική δημοκρατία» - επενέβη η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ζητώντας τι λέτε;

Όχι την κατάργηση αυτού με κάποιο άλλο μέτρο που δεν θα κάνει ονομαστικές καταγραφές (κάτι που είναι εύκολο να υλοποιηθεί), μα «αυστηρές εγγυήσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για το ηλεκτρονικό εισιτήριο για όλα τα ΜΜΜ».

Δείτε σχετικά: Αρχές Προστασίας Δεδομένων - Καταναλωτή, κλπ: Υπαρκτά ανύπαρκτες;

Αυτά με την την υπ΄ αριθμ 1/2017 γνωμοδότησή της [PDF], όπου συν τα άλλα αναφέρει πως κατόπιν συνάντησης με εκπρόσωπους του ΟΑΣΑ, για την προσκόμιση της κάρτας αυτής θα απαιτούνται βασικά στοιχεία, όπως πχ: δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, βιβλιάριο υγείας κλπ), ενώ σε κατηγορίες δικαιούχων μειωμένου κομίστρου ή δωρεάν μετακινήσεων, θα πρέπει να επιδειχτούν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. ανεργία, αναπηρία, φοιτητική ταυτότητα).
Η διαδικασία αυτή δεν διαφέρει κατ’ ουσίαν από αυτήν που ακολουθείται σήμερα, για την έκδοση των αντίστοιχων μη ηλεκτρονικών καρτών.

Εναλλακτικά, ο αιτών μπορεί να χρησιμοποιήσει κατάλληλη διαδικτυακή εφαρμογή για να εισαγάγει μόνος του τα απαραίτητα στοιχεία και να υποβάλλει διαδικτυακά την αίτησή του, έτσι ώστε στην συνέχεια να μεταβεί στο ΤΕΚ που ο ίδιος θα έχει δηλώσει, για να παραλάβει την κάρτα του. Για την παραλαβή της, θα πρέπει να προσκομίσει τα κατάλληλα υποστηρικτικά έγγραφα και όλα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, όπως αυτά προσδιορίζονται ανωτέρω.

Η διαφορά, σε σχέση με την πρώτη εναλλακτική, είναι ως προς το πρόσωπο που εισάγει τα δεδομένα στο σύστημα.
Κάτι που ουσιαστικά ακυρώνει, τον κατά τ' άλλα όμορφο πρόλογο της Αρχής:

Ο κύριος κίνδυνος που ελλοχεύει, ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων, στο πλαίσιο ενός συστήματος προσωποποιημένων ηλεκτρονικών εισιτηρίων, συνίσταται στο ότι η χρήση ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να συνεπάγεται τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις διαδρομές που πραγματοποιεί ο εκάστοτε επιβάτης. Η τήρηση –είτε στο ίδιο το εισιτήριο (ηλεκτρονική κάρτα) είτε στη βάση δεδομένων- του δρομολογίου που πραγματοποιήθηκε, της ημερομηνίας και ώρας αυτού καθώς και του αριθμού του ηλεκτρονικού εισιτηρίου παραπέμπουν σε συγκεκριμένο επιβάτη, ο προσδιορισμός (ταυτοποίηση) του οποίου –με την μορφή προσωποποιημένης πληροφόρησης- καθίσταται δυνατός εφόσον στο αρχείο που τηρεί ο υπεύθυνος επεξεργασίας υπάρχουν προσωπικά δεδομένα ταυτοποίησης του κατόχου του. [...]

Η ελευθερία κίνησης αποτελεί έκφανση του δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 παρ. 1 Σ. καθώς και της εν γένει προσωπικής ελευθερίας που εδράζεται στο άρθρο 5 παρ. 3 εδ. 1 Σ. Το περιεχόμενο της ελευθερίας κίνησης είναι ευρύτατο και περιλαμβάνει την κίνηση οπωσδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε χωρίς επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων κίνησης του υποκειμένου (συλλογή, αποθήκευση, χρήση, διαβίβαση κλπ.) εκτός των περιπτώσεων, στις οποίες νόμος ορίζει περιορισμούς / εξαιρέσεις για λόγους δημοσίου συμφέροντος (πχ. υγειονομικοί, δημόσιας τάξης και ασφάλειας, δίωξης ή πρόληψης αξιόποινων πράξεων). [...]

Είναι γνωστό πως ο ΟΑΣΑ έχει κάνει επένδυση σε αυτό, μιλώντας ανάμεσα στα άλλα για την αντιμετώπιση των «τζαμπατζήδων». Των ανθρώπων δηλαδή που θα φτάσουν εκείνες οι μέρες του μήνα που δεν θα έχουν να φάνε, πόσο μάλλον να έχουν εισιτήριο. Άρα, φυσικά και δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθούν τα συγκεκριμένα μηχανήματα. Για να συμβεί αυτό είναι στο χέρι μας (κυριολεκτικά).

Τελικά, είναι αυτό που έχουμε αναφέρει τόσες φορές και η επανάληψη θα είναι άσκοπη. Η ιδιωτικότητα έχει ήδη καταργηθεί και πλέον εφαρμόζεται νόμιμα η καταστρατήγησή της οπουδήποτε, πλαισιωμένη από «ενδύματα» χρηστικότητας, ευκολίας, ασφάλειας κλπ-κλπ...

H έλλειψη της ιδιωτικότητας, φέρνει και το τέλος της ελευθερίας, είναι ευνόητο. Όπως επίσης, αυτονόητο είναι πως πρόκειται για κάτι καθαρά ταξικό.

 • Σχόλια

36 Comments:

 1. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 00:32 ΠΜ

  Θεωρώ ότι το όλο θέμα με την ιδιωτικότητα κάποιες φορές καταλλήγει σε παράνεια...

  Δηλαδή που είναι το κακό στο ότι για το ηλεκτρονκό εισητήριο σου ζητάνε στοιχεία? Δηλαδή, όταν κάποιος κάνει ένα συμβόλαιο κινητής 'η/και σταθερης τηλεφωνίας και ίντερνετ εκεί δεν εγείρεται θέμα ιδιωτικότητας??

  Πλέον, θεωρώ (αν και όχι ειδικός) ότι στο επίεδο που έχει φτάσει η τεχνολογία, μπορούν ανά πάσα στιγμή να δουν που είσαι... Να καταγράψουν με ποιον μιλας, με ποιόν συναντιέσαι... Να μην πω για τα social media... Από το ηλεκτρονικό εισητήριο νομίζεις ότι θα κάτσουν να σε βρούν???

  Στην τελική, δε καταλαβαίνω πως η ιδιωτική ζωη κάποιου παραβιάεται εάν ο οασα γνωρίζει τα στοιχεία αυτά... Δηλαδή τι... θα κάθεται ο ΟΑΣΑ ολη μέρα να βέπει που πηγαίνει και ο καθένας??? Επίσης στο άρθρο λέτε ότι τα στατιστικά στοιχεια μπορεί να τα αποκτήσει τηλεφωνικά. Εχετε μήπως ιδέα πόσοι από αυτούς δεχονται να απαντήσουν??? Εδώ και στο μετρο που έχει το μηχανημα καταγραφής απόψεων, αμφιβάλλω εάν θα υπάρχουν πολλοί που θα έχουν μπει στη διαδικασία να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο.

  Προσωπικά, τον τελευταίο που περιμένω να μου παραβιάσει την "ιδωτικότητα" μου είναι ο οασα... Αυτό που βλέπω είναι ότι πάει να γίνει μια προσπάθεια να εισαχθούν νέες τεχνολογίες στις συγκοινωνίες. Αλλά όπως πάντα, εμέις είμαστε οι εξυπνοι που βλέπουμε τι κρύβεται από πίσω....

 2. Εικόνα debianass
  debianass (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 14:25 ΜΜ

  Σαφώς εγείρεται θέμα ιδιωτικότητας στα συμβόλαια κινητής όπως και στις πληρωμές με πλαστικό χρήμα, όπως παντού.
  Το ζήτημα είναι ότι η κυρίαρχη μαφία, το κράτος και οι ιδιώτες κοντσιλιάνι του έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική σου ζωή από κάθε πλευρά. Πρόσφατα αποδείχτηκε ότι οι νεοναζί της χρησοί αβγοί είχαν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ακόμα και του πρωθυπουργού.
  Με την εκλογή του Τραμπ(ούκου) στις ΗΠΑ, που δεν υπακούει στη συνθήκη του Σέγκεν, αναμένεται όργιο παραβίασης της ιδιωτικότητας όχι μόνο στην Αμερική αλλά παντού, αφού οι ιδιωτικές εταιρίες μαφιόζων μπορούν να μεταφέρουν την έδρα τους εκεί και να παρακολουθούν νομότυπα όσα στοιχεία είναι παράνομο να παρακολουθούν π.χ. στην Ευρώπη. Είναι ένα γνωστό κόλπο που κάνει ήδη η google κι άλλοι έχοντες-κατέχοντες παγιώνοντας μέσω της πληροφορίας τη συγκέντρωση κεφαλαίου κι εξουσίας στα χέρια τους, με μεθόδους κάθε άλλο παρά "δημοκρατικές".

 3. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 17:25 ΜΜ

  φιλε μου ειδες τι στοιχεια ζηταει ο οασα; μπορεις να μου πεις τι τα θελει ολα αυτα ενας οργανισμος συγκοινωνων εαν δεν τα θελει για φακελωμα; πχ πρεπει να δωσω το αμκα μου για να βγαλω εισητηριο και αυτο θα πρεπει να θεωρειται φυσιολογικο; εγω το βρισκω αισχρο
  επισης εσεις που χρησιμοποιειται τα σοσιαλ μιντια και λετε δημοσια τι κανετε και τι δεν κανετε εχω παρατηρησει οτι συνηθως νομιζετε οτι ολοι σκεφτοντε ετσι και μαλιστα συχνα απαιτειτε να σας μιλαει ο αλλος επωνυμα ... απο που και ως που; φεισμπουκ θα κανουμε τις ζωες μας ; καταντια και μονο καταντια

 4. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 20:46 ΜΜ

  Φίλε μου,

  Το να δίνεις το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ σου στις εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας το θεωρείς φυσιολογικό?? Όταν πας και κάνεις μια εγγραφή σε ένα γυμναστηριο ή ένα αθλητικό σύλλογο και σου ζητάνε διευθυνση, ημερομηνία γέννησης, κτλ το θεωρείς φυσιολογικό??? Αυτό δηλαδή δεν είναι φακέλωμα??? Όταν αγοράζεις κάτι ηλεκτρονικά και ο πωλητής ξέρει τη διεύθυνση σου (ανεξάρτητα του τροπου πληρωμής), αυτό δεν είναι φακέλωμα??? Εκει δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικότητα???

  Εγω ναι τα χρησιμοποιώ, αλλά δε λέω τι κάνω και που πάω, με ποιον είμαι κτλ...

  Επιπλέον, εάν με το να ξερει ο ΟΑΣΑ το που πηγαίνω που παρέχει κάποια οφέλη (π.χ. αύξηση συχνότητας δρομολογίων), τότε καλά κάνει και τα ζητάει.

  Τέλος, από όσο καταλαβα τα στοιχεία αυτά θα αφορούν τις μηνιαίες ηλεκτρονικές κάρτες. Εαν θέλεις να βγάλεις ένα εισητήριο για μια μονο διαδρομή, φαντάζομαι δε θα σου ζητάνε τπτ.

 5. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 21:38 ΜΜ

  οχι αγαπητε δε τα θεωρω φυσιολογικα ολα αυτα και τα θεωρω φακελωμα και για αυτο δε δινω τετοια στοιχεια ουτε σε συλλογους ουτε σε γυμναστηρια κλπ ουτε αγοραζω κατι ηλεκτρονικα επωνυμα και οι επικοινωνιες μου γινοντε μεσω υπολογιστη για αυτο το λογο. το κινητο το εχω μονο για περιπτωση αναγκης και για αυτο για την κινητη τηλεφωνια ξοδευω 20 € ΤΟ ΧΡΟΝΟ! και να σου πω και το καλλιτερο; ξερεις ποσο καιρο εχω να παω σε τραπεζα; δε θυμαμαι ακριβως αλλά πολυ καιρο. Με άλλα λογια αυτα που εσυ θεωρεις φυσιολογικα και ωφελιμα εγω τα θεωρω απαραδεκτα και βλαβερα και παρα φυσιν. Και επισης θεωρεις οτι ειναι σωστο να καταστρατηγουντε δικαιωματα σου για χαρην ευκολιας διαφορων παροχων υπηρεσιων; Μηπως ο εγωισμος μας μερικες φορες αρνειται να παραδεχθει οτι δεν ειμαστε ελευθεροι να κανουμε ουτε μερικες εστω μικρες στοιχειωδεις επιλογες και βαφτιζουμε αυτο που μας επιβαλλουν επιθυμια μας; και υποκρινομαστε για να την παλεψουμε ψυχολογικα; (λεω εγω τωρα)

  τελος ευτυχως που μενω επαρχια (πια) και δεν μου χρειαζεται να χρησιμοποιησω οασα και πολλες άλλες αηδιες

 6. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 21:55 ΜΜ

  Μα δε σου κετήργησε κάνενας κάποιο δικαίωμα... δεν σε υποχρεώσε ο οασα να παρεις την κάρτα... επιλογή σου είναι εάν θα χρησιμοποιήσεις τα μέσα , ποδήλατο, αυτοκίνητο, πόδια... και στην τελική μόνο σου είπες ότι έχεις κινητό... τι κι αν το έχεις με κάρτα, αφού πλέον και το καρτοκινητό πρέπει να το δηλώνεις....

 7. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 22:20 ΜΜ

  Επικοινωνείς με υπολογιστή... Πώς δηλαδή??? Μέσω ιντερνετ?? Δηλαδή, σε έχει φακελώσει ο ΟΤΕ...

  Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι ο ΟΑΣΑ είναι το τελευταίο που θα χρησιμοποιήσουν έαν θέλουν οι "μυστικές υπηρεσίες" να σε βρούν. Κάθε μέρα, τους δίνεις στοιχεία για το που είσαι και το τι κάνεις και δε το παίρνεις χαμπάρι...

 8. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 23:21 ΜΜ

  πως δε σε υποχρεωνει ο οοσα να δωσεις τα στοιχεια; ειναι προαιρετικο ; εμενα η επιλογη μου ειναι να μη τα δινω (και πολλων αλλων φυσικα) και ο οοσα θελει να μου την καταργησει την επιλογη. Και αυτο που λες οτι ειναι το τελευταιο που θα κοιταξουν κλπ για να πεις οτι ισχυει θα πρεπει πρωτα να μας εξηγησεις τι τα θελει λοιπον τοτε ολα αυτα τα στοιχεια... γιατι το να θελει πχ το αμκα μου και το αφμ μου για να βελτιωσει τις συγκοινωνιες το βλεπω καπως αδυνατον. Οποτε τι τα θελει ολα αυτα τα στοιχεια αν οχι για φακελωμα;

  τωρα για τις επικοινωνιες μεσω ιντερνετ σε βρισκω εντελως αδιαβαστο ξεκινα να διαβαζεις οσαρενα, χαρα μας να σε εχουμε και σενα (γιατι οχι; ), και οχι δε με εχει φακελωσει ο οτε περα απο αυτα που εγω θα του εδινα... αντε καπως η google να με εχει φακελωμενο αλλά και παλι...
  οι μυστικες υπηρεσιες φυσικα μπορουν να με βρουν ανετα , εξαλλου κανω και φορολογικη δηλωση (και δεν εχω και κατι να κρυψω) και φυσικα ξερουν που ειμαι αλλά για το τι κανω και τι προτιμησεις εχω για να κανω τα ψωνια μου κλπ μαλλον θα εχουν αμφιβολιες

  λοιπον η «κοσμαρα» μου με τη δικη σου «κοσμαρα» ειναι μερα με τη νυχτα ετσι;

 9. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2017 00:44 ΠΜ

  Το τι τα θέλει τα στοιχεία αυτά δε μπορώ να το ξέρω...

  Όπως είπα και πριν, ο ΟΑΣΑ δε σε υποχρεώνει να πάρεις μηνιαία κάρτα... Μπορείς να χτυπάς μεμονωμένο εισητήριο... Όσο για τις επικοινωνιες μέσω ίντερνετ, ναι είμαι χιλιομετρα πίσω... Εσύ που είσαι πιο σχετικός, θα μπορούσες να με ενημερώσεις...

  Το θέμα μου δεν είναι να συγκρίνω >, ούτε να σε μεταποίησω... Όπως είπα και στο πρώτο μου σχόλιο, η απόψη μου είναι ότι καμιά φορά ο βωμό της ιδιωτικότητας μας τυφλώνει...

 10. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΦεβ 16, 2017 21:59 ΜΜ

  Επιπλέον, εάν με το να ξερει ο ΟΑΣΑ το που πηγαίνω που παρέχει κάποια οφέλη (π.χ. αύξηση συχνότητας δρομολογίων), τότε καλά κάνει και τα ζητάει.

  αυτο μπορει να γινει και χωρις τα προσωπικα στοιχεια. ξερεις ποσο ευκολο ειναι να ενσωματωσεις ενα προγραμματακι μεσα στο μηχανακι, που απλα θα μετραει μονο τον αριθμο των ακυρωσεων, και θα τις καταχωρει με βαση την ωρα, την τοποθεσια, κλπ. δεν χρειαζεται τιποτα περισσοτερο, (και ποσο μαλλον καταχωρηση προσωπικων δεδομενων). ακομα και αυτο το απλο προγραμματακι αρκει με το παραπανω, για να βγαλουν τα στατιστικα που θελουν, για να καθορισουν π.χ. τα δρομολογια, τις ωρες, κλπ.

  και ακομα και για μηνιαιες καρτες, παλι δεν δικαιολογειται. μονο το ονομα δικαιολογειται καπως να εχουν. ισως για την περιπτωση που μπορει να γινει ελεγχος εισητηριων, να ξερουν οτι ειναι δικη σου η καρτα, και οτι δεν τη σουφρωσες απο καναν αλλο. αυτο μονο.

 11. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 22:37 ΜΜ

  Να σου πω και ένα άλλο όφελος??? (τωρα το σκέφτηκα)

  Μπορεί εσύ να περνάς κάθε μέρα από ένα συγκεκριένο μέρος, γιατί απλά μένεις εκεί... Πες λοιπόν ότι μια από τις φορές που περνας γίνονται επεισόδια. Σε περίπτωση που οι "υπηρεσιές" έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του ΟΑΣΑ, θα δουν ότι ο Γιώργος (να βάλω τον εαυτό μου) πέρασε από εκεί όχι για να προκαλέσει, απλά επειδη μένει εκεί και έτυχε να γίνουν ταραχές.

  Θες και ένα άλλο... Πόσοι από αυτούς τους "έξυπνους" που με τη πρώτη ευκαιρία που δουν μια ειρηνική πορεία, θέλουν να τη μετατρέψουν σε βανδαλισμό, θα "φοβούνται" ότι έαν αρχίσουν τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές θα γίνουν πιο εύκολα εντοπίσιμοι μέσω των στοιχείων του ΟΑΣΑ....

  Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι τπτ δεν είναι μαύρο ή άσπρο... Και ίσως ο ΟΑΣΑ να ζητάει κάποιες "υπερβολικές" πληροφορίες... Όμως εμείς πάμε να το δούμε μόνο το μαύρο. Τον πιθανό (και όχι ουσιαστικό) κίνδυνο ότι το μέσο αυτό θα μετατραπεί από μεσο μεταφοράς σε μέσο παρακολούθησης.

 12. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2017 11:50 ΠΜ

  Θα πρέπει να αναζητάς το γιατί. Ένα σημείο είναι ο ΑΜΚΑ. Αυτό, θα πρέπει να το συνδυάσεις με το ότι μέσα στην τρόικα βρίσκονται διάφοροι σύμβουλοι των από εδώ συμφερόντων όπως τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αυτά, εισηγήθηκαν στην τρόικα τα κλεισίματα των νοσοκομείων, για να πάρουν ένα κομμάτι της πίτας. Βέβαια δεν τους βγήκε, γιατί οι υπηρεσίες τους δεν είναι δωρεάν, όμως το ότι πήραν κάτι πήραν, σαν συμβεβλημένοι μέσω ΙΚΑ σε εξετάσεις.

  Ακόμα, πήραν κόσμο που δεν μπορεί πλέον να περιμένει ουρές, ράντζα, και κακές συνθήκες στα νοσοκομεία που απέμειναν. Οι διάφορες δωρεάν κάρτες υγείας είναι για τους αφελείς, που τυχόν πιστέψουν πως αυτοί που κάνουν ότι κάνουν είναι για την ψυχή της μάνας τους, η πως “το δημόσιο έβγαλε ξαφνικά νοσοκομειακές κάρτες”. Όλα τα παραπάνω έχουν ψιλά γράμματα, τα στοιχεία σου πασάρονται αλλού, και αν έχουν μία δύο φορές δωρεάν, μετά είναι με συμμετοχή και στη συνέχεια κανονικά με χρέωση.

  Πιθανόν ενδιαφέρονται να δουν τι κόσμος κάνει διαδρομές προς νοσοκομεία σε τακτική βάση, για παράδειγμα στάση Ευαγγελισμός. Αργότερα, τα στοιχεία ίσως πάνε πάσα στις ιδιωτικές, που θα σου ξεκινήσουν τα τηλεφωνήματα και τα e-mail.

  Μπορεί ένας άλλος λόγος είναι το ψάξιμο στο ιατρικό ιστορικό, και εδώ για παράδειγμα θα δούνε αν ένας φυματικός χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ, και πόσο. Το τι θα κάνουν, το ξέρουν μόνον οι ίδιοι. Μπορούν ακόμα να βρουν αν έχεις αμάξι, και χρησιμοποιείς ΜΜΜ, η αν δεν έχεις, να σε πασάρουνε σε καμιά Ρενό να σου κάνει προσφορά.

  Αν πας σε στάση Μόλλ, θα σε πασάρουν σε τυχόν πολυκαταστήματα, αν πηγαίνεις Κολωνάκι, η αν τυχόν πας αεροδρόμιο μπορεί να σου ξεκινήσουν e-mail από τις αεροπορικές και ταξιδιωτικά γραφεία. Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι εικασίες. Η κατακράτηση των στοιχείων όμως, δείχνει πως υπάρχει ενδιαφέρον αρχικά για το ποιοι μετακινούνται και που, σε επίπεδο προσωπικών πληροφοριών. Αν ήταν απλή στατιστική, αρκούσε ένα απλό ακυρωτικό, και θα έβλεπαν για παράδειγμα πως η γραμμή αυτή έχει αυξημένη κίνηση, άρα την ενισχύουμε.

  Η καταγραφή προσωπικών φανερώνει μεσολάβηση ιδιωτικών συμφερόντων, το ενδιαφέρον τους για τα στοιχεία αυτά, αλλά δεν αποκλείονται και παρεμβάσεις από εφορία, η άλλες υπηρεσίες.

  Βέβαια, όλα αυτά που λέει ο Debian και ο Dark ισχύουν.

 13. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2017 16:28 ΜΜ

  υποθεσεις μπορουμε να κανουμε πολλες , σε μια θα σταθω. Αν εισαστε λαμογια και κοινωνικα παρασιτα και θελατε να ιδιωτικοποιησετε τον οασα για να βγαζουν κερδη τα κολληταρια και οι κουμπαροι σας και να καρπωθειτε μια ετοιμη επιχειρηση που εχει πληρωσει ηδη ο φορολογουμενος , δε θα θελατε να εχετε φακελωμενους τους πελατες για να ξερετε ποσοι θα βγαζουν μηνιαια καρτα για να ξερετε ποσα σταθερα εσοδα θα εχετε για να δειτε αν συμφερει η επενδυση και ποσο μπορειτε να ακριβεινετε το εισητηριο αφου ο κοσμος πλεον λογω των ακριβων καυσιμων και των αυξημενων παγιων εξοδων των αυτοκινητων εχει στραφει στα μεσα μαζικης μεταφορας; δε θα θελατε να ξερετε απο που ερχοντε και που πανε ολοι αυτοι οι επιβατες για να δειτε που μπορειτε να βαλετε λιγοτερα δρομολογια προκειμενου να πετυχετε μεγιστοποιηση του κερδους; επειτα αφου εχετε συλλεξει τοσα πολλα στοιχεια * δε θα τα αξιοποιουσατε και σε αλλες επιχειρηματικες δραστηριοτητες για να βγαλετε λεφτα και να κανετε κουμαντο στην κοινωνια; (ναι ξερω , μπορεις να επιλεξεις και να ζεις εκτος κοινωνιας αμα δε σου αρεσουν τα λαμογια ή να δεσεις μια πετρα στο λαιμο και να πεσεις στο πελαγος, επιλογες υπαρχουν)

  *γνωριζω περιπτωση ανθρωπου που κανει data mining για μεγαλες εταιρειες πχ ασφαλιστικες πολυεθνικες (βγαζει τρελα λεφτα λεμε! ) δε μιλαμε δηλαδη για κατι υποθετικο , φανταστειτε καποιος που φαινεται απο τα στοιχεια που θα εχει συλλεξει ο οασα και θα κυκλοφορουν σην αγορα να επισκεπτεται συχνα τα νοσοκομεια... τι πιστευεται οτι θα γινει αν παει να κανει ιδιωτικη ασφαλιση; ποσα θα του ζητησουν; θα τον ασφαλισουν γενικα ή θα μεινει ξεκρεμαστος γιατι δε συμφερει την πολυεθνικη και γιατι τα δημοσια νοσοκομεια δεν τον καλυπτουν; ε;
  πχ νομιζετε οτι εχετε την οικονομικη επιφανεια να πληρωνετε ιδιωτικη ασφαλεια και δε σας νοιαζει τι γινετε με το λαουτζικο; ε αμα αρχισετε να τα πληρωνεται αυτα πιο πολυ με το λαουτζικο θα μοιαζετε τελικα

 14. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΦεβ 16, 2017 19:22 ΜΜ

  γιωργο, για κατσε και διαβασε λιγο οργουελ (το διηγημα του "1984 (big brother)", το οποιο το εχω διαβασει και στα αγγλικα κιολας). τα ελεγε ολα αυτα, ΑΠΟ ΤΟ 40!... και τα ζουμε ΤΩΡΑ!... δεν χρειαζεται να δει ο οασα κατι. ολα αυτα καταχωρουνται αυτοματα, που, ποτε, και απο ποιον ακυρωθηκε το καθε εισητηριο. δεν χρειαζεται να παρεμβει ανθρωπος καπου. ολα αυτα τα μηχανακια ειναι δικτυωμενα. εσυ δηλαδη θεωρεις φυσιολογικο να σε ζητανε, αφμ, αμκα, κλπ μαλακιες, στον οασα για ενα εισητηριο;

  οσο για την τεχνολογια, οσο και αν εχει προχωρησει, αν προσεχεις και δεν τα βγαζεις ολα στη φορα, τι θα καταγραψουν για'σενα; μην θεωρεις δεδομενο οτι εχουν ολοι "social media", φειμπουκ, κλπ. δεν εχουν ολοι. εγω δεν εχω, ακριβως γιατι δεν γουσταρω το ρουφιανιλικι του. ακομα και ενα που ειχα πριν 6-7 χρονια, δεν ειχα αναρτησει ποτε, τιποτα, ειχα ψευτικο ονομα ("προφιλ @@ρια", καπως ετσι αν το θυμαμαι καλα), με φωτογραφια προφιλ το παπαροδεντρο. και τελικα μετα απο κανα χρονο το διεγραψα.

  οι νεες τεχνολογιες να εισαχθουν στον οασα. αυτο γινεται και χωρις τα προσωπικα μας στοιχεια. τα στοιχεια αυτα κρατουνται στα συστηματα του οασα. ανα πασα στιγμη μπορει καθε "ενδιαφερομενος", (π.χ. διαφορες "μυστικες υπηρεσιες" με τρια γραμματα), να τα ζητησει, για τον οποιονδηποτε σκοπο, και να σε στοχοποιησει, γιατι π.χ. ειδαν οτι πηγες καποιες φορες στα εξαρχεια (αναρχικοι, φτου κακα), και να σε βαλουν στο ματι. ξερεις ποσα ατομα εχουν κατηγορηθει αδικα, απο τετοιες ηλιθιες παρανοησεις;

 15. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 20:51 ΜΜ

  Το ξέρω ότι όλοι δεν έχουν facebook και ότι ο καθένας το χρησιμοποιεί διαφορετικά... Απλά το ανέφερα ως παραδειγμα

  "ιαφορες "μυστικες υπηρεσιες" με τρια γραμματα), να τα ζητησει, για τον οποιονδηποτε σκοπο, και να σε στοχοποιησει, γιατι π.χ. ειδαν οτι πηγες καποιες φορες στα εξαρχεια"

  Δηλαδή τι??? θα στοχοποιούν όσους πάνε κάθε μέρα εξάρχεια?? Οκ... και στην τελική, πες ότι σε στοχοποιούν... Αν εσύ δε "δινεις" δικαίωμα, τότε τι σε νοιάζει???

 16. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΦεβ 16, 2017 21:34 ΜΜ

  με νοιαζει, γιατι δεν γουσταρω τον καθε αδιακριτο μαλακα να ξερει που παω, τι κανω, τι με αρεσει π.χ. να τρωω, τι με αρεσει να κανω (η, που να πηγαινω) στον ελευθερο χρονο μου, η, οτιδηποτε. μπορει να ειναι ακινδυνα και ασημαντα, αλλα ειναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. γιατι θα πρεπει ο καθε μαλακας να τα μαθαινει; δεν κανω κατι επικινδυνο για να δινω "δικαιωματα", αλλα ειναι προσωπικα μου θεματα και ετσι θελω να παραμεινουν

  τοτε να βγαλω και τις κουρτινες απο τα παραθυρα, και να βλεπουν ολοι οι γειτονες τριγυρω τι κανω ολη μερα σπιτι μου, να βγαζω στη φορα ολα μου τα προσωπικα (ειτε αυτα ειναι σκεψεις, ειτε θεματα εργασιας, ειτε τα ψυχολογικα που απεκτησα οταν ψοφησε το χρυσοψαρο μου). ολα αυτα ειναι ακινδυνα και δεν δινουν δικαιωμα να με στοχοποιησει καποιος. αρα τι να νοιαζει να τα μαθουν ολοι, απο τη στιγμη που δεν εβαλα καμια βομβα καπου;

 17. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 22:26 ΜΜ

  Ναι φίλε μου, έχεις δίκιο! Εϊναι προσωπικά σου δεδομένα και κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό... Αυτό που συνεχίζω να μη καταλαβαίνω (συγγνώμη για την αφέλεια μου), είναι πως το να "ξέρουν" ότι εσυ Σάββατο βαδυ ήσουν για καφέ θα επηρεάσει τη ζωή σου??

 18. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΦεβ 16, 2017 23:14 ΜΜ

  θα την επηρεασει ακριβως με τον τροπο που προανεφερα και ανελυσε και ο debianass. εγω πες οτι ειμαι εκει για εναν καφε, (αλλα αυτοι προφανως δεν το ξερουν αυτο), και γινεται καποιο χοντρο επεισοδιο εκεινη την ωρα στην περιοχη. προφανως πολλοι θα φυγουν (απο φοβο για τη ζωη τους πιο πολυ), και οι περισσοτεροι χρησιμοποιωντας, το αμεσα διαθεσιμο που ειναι τα μεσα μεταφορας. και οπως γινεται συνηθως θα πλακωσουν αμεσως τα μπατσιων, για να σταματησουν το επεισοδιο, και να "προσαγουν υποπτους"

  τα μπατσιων το πρωτο που θα κανουν, θα ειναι να δουν απο τα αρχεια του οασα, ποιοι μετακινηθηκαν στη περιοχη την ωρα του συμβαντος (η πιο "λογικη" πρωτη κινηση). θα βρουν ξερω'γω 50-100 ατομα που χρησιμοποιησαν μεσα μεταφορας εκεινη την ωρα (ασχετως λογου παντα). και απο εναν καφε, θα βρεθω σε κανα τμημα, να προσπαθω να εξηγησω, οτι βρεθηκα εκει τυχαια οταν εγινε το επεισοδιο. ποσοι την εχουν πατησει ετσι, απο ηλιθιες παρανοησεις, επειδη απλα βρεθηκαν στο λαθος μερος τη λαθος στιγμη, ξερεις;

 19. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 23:38 ΜΜ

  γιωργαρε το θεμα δεν ειναι γιατι εμεις δε θελουμε να δωσουμε τα στοιχεια και μαλιστα να πρεπει να δωσουμε και εξηγησεις για αυτο... το θεμα ειναι γιατι θελει τα στοιχεια ο οασα και να δωσει εξηγησεις αυτος , αλλά και εσυ που λες να τα δωσουμε

  αυτο το τελευταιο απο μενα , καλη συνεχεια

 20. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2017 01:19 ΠΜ

  Δεν σου είπα ότι χρειάζεται να εξηγηθείς σε κανέναν (πόσο μάλλον σε εμένα) για το εάν θέλεις να δώσεις τα στοιχεία σου ή όχι. Το γιατί τα θέλει, δεν το γνωρίζω... Το πιο πιθανό είναι για φακέλωμα.

  Η διαφορά μας είναι ότι εσύ πιστεύεις ότι το φακέλωμα αυτό θα χρησιμοποιήθει ως μέσο παρακολούθησης, ενώ εγώ ως μέσο βελτίωσης υπηρεσιών (πες με αφελή...)

 21. Εικόνα debianass
  debianass (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 21:46 ΜΜ

  Αυτό το λάθος "δε δίνω δικαίωμα άρα δεν έχω να φοβηθώ" έχει στείλει κόσμο στα δικαστήρια και στις φυλακές. Να θυμίσω ορισμένα περιστατικά;
  -Ζαρντινιέρα: Κύπριος φοιτητής που περνούσε στη Θεσσαλονίκη από περιοχή που γίνονταν επεισόδια. Τον τσάκισαν στο ξύλο και τον κατηγόρησαν για "διατάραξη κοινής ειρήνης" και "δολοφονική απόπειρα" εναντίον αστυνομικών. Σε ευρωπαικά δικαστήρια κέρδισε αποζημίωση. Στα ντόπια παραλίγο να κριθεί ένοχος!
  -Φοιτητής με την πυζάμα: Αυτή τη φορά ο περαστικός είχε κατέβει να πετάξει τα σκουπίδια με τις... πυζάμες!! Πάλι στη Θεσσαλονίκη. Τον τσάκισαν στο ξύλο και τον συνέλαβαν επίσης για διατάραξη κοινής ειρήνης.
  -Θ.Σίψας: Κατηγορήθηκε για τον εμπρησμό στη Μαρφίν το 2010 που στοίχισε τη ζωή σε 3 εργαζόμενους και ένα αγέννητο βρέφος. Μοναδικό "στοιχείο" κατηγορίας ένα βίντεο που έδειχνε άτομο με καλυμμένα χαρακτηριστικά κοντά στο συμβάν και αστυνομικοί που κατέθεσαν ότι ταίριαζε ο σωματότυπος του Σίψα, γιατί τον ήξεραν από κινητοποιήσεις αντιεξουσιαστών. Αθωώθηκε πανηγυρικά πριν λίγες βδομάδες.
  -Τάσος Θεοφίλου: Προφυλακισμένος και καταδικασμένος για ληστεία μετα φόνου στην Πάρο. Παρόλο που απέδειξε στο δικαστήριο ότι τη στιγμή της ληστείας βρισκόταν στα Εξάρχεια, καταδικάστηκε με μόνο στοιχείο τη δραστηριότητά του στο διαδίκτυο, όπου διατηρούσε μπλογκ με περιεχόμενο "νουάρ", δηλαδή αστυνομικά μυθιστορήματα. Ενα από αυτά έμοιαζε με τη ληστεία της Πάρου και βρέθηκε ο ένοχος. Στην πορεία προέκυψε και νέο στοιχείο, ένα καπέλο με το DNA του που υποτίθεται βρέθηκε στον τόπο του φόνου αλλά δεν είχε καταγραφεί στα ευρήματα της επί τόπου έρευνας. Σε δεύτερο βαθμό η δίκη του διεξάγεται τώρα και κανένας μάρτυρας κατηγορίας δεν τον έχει αναγνωρίσει, ενώ μόνο ένας από αυτούς κατέθεσε ότι του είχαν δείξει το καπέλο. Ακόμα κι αν αθωωθεί, τόσα χρόνια στη φυλακή άδικα ποιός θα του τα πληρώσει;

  Τι θα συμβεί για παράδειγμα αν το κινητό ενός δε-δίνω-δικαιώματα εντοπιστεί στη Στουρνάρη εν ώρα επεισοδείων επειδή πήγε να ψωνίσει και το έχασε σε άσχετο χρόνο;
  Τι θα συμβεί αν π.χ. τύχει να πάρεις ένα δρομολόγιο στο μετρό, με ταυτοποιημένο εισιτήριο, λίγα λεπτά πριν σημειωθεί για παράδειγμα έκρηξη βόμβας τζιχαντιστών;
  Και γιατί, εφόσον μας λένε ότι ζούμε σε ένα "ευνομούμενο κράτος" όπου ισχύει το τεκμήριο αθωότητας μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου, θα πρέπει να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες σε κάθε ατυχή σύμπτωση;

  Παλιά έκλειναν τις γυναίκες που σήκωναν κεφάλι μέσα σε ένα τσουβάλι και τις πετούσαν στο ποτάμι. Αν επιζούσαν, αυτό ήταν απόδειξη ότι ήταν μάγισσες και τις έκαιγαν δημόσια. Δεκάρα δεν έδιναν αν αυτές είχαν δώσει δικαιώματα ή όχι. Απλά το τσουβάλι σήμερα είναι λίγο πιο hi-tech.

  Δεν εκχωρώ σε κανένα καριόλη το δικαίωμα να ξέρει που βρίσκομαι και τι κάνω, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιώ δημόσιες υπηρεσίες όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς που έχουμε ήδη χρυσοπληρώσει μέσω της εφορίας και θα έπρεπε να διετίθενται δωρεάν για όλους. Αυτό σημαίνει δημόσιο, "δωρεάν για όλους". Οταν λοιπόν οι εξουσιαστές θέλουν να ελέγξουν ένα τέτοιο μέσο προκειμένου να πληρώσουμε επιπλέον νταβατζιλίκι, καλά θα κάνουν να δώσουν πίσω στους φορολογούμενους ΟΛΑ όσα πλήρωσαν για να χτιστεί.
  Αλλιώς ΜΟΝΟ ΚΛΩΤΣΙΕΣ θα εισπράξουν.

 22. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 22:17 ΜΜ

  Φίλε μου

  Ότι κάτι είναι δημόσιο, δε σημαίνει ότι κάτι είναι δωρέαν... Ποίος ορισμός το λέει αυτό??? (όχι πάντως με βάση την οικονομική επιστήμη)... Επιπλέον, δε θα είσαι μόνο εσυ που θα περνάς εκείνη την ώρα όπου θα συμβαίνουν όλα αυτά τα γεγονότα που αναφέρεις...

  Τα παραδείγματα που αναφερεις δεν σχετίζονται με τη παραβιαση της διωτικής ζωής κάποιου, ούτε είναι αποτελεσμα παρακολούθησης. Περισσότερο, είναι παραδειγματα ότι οι λάθος άνθρωποι (στην περιπτωση οι δικαστές) είναι σε λάθος δουλειές...

  Επιπλέον ποίος σου είπε ότι θα αυξηθεί το κόμιστρο??? Το ξέρεις ότι για τα μέσα μεταφοράς πληρώνουν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη???

  Τέλος, είναι δικαίωμα σου και επιλογή σου να χρησιμοποιήσεις όποιο μέσο θες. Κανείς δε σε ανάγκασε να πάρεις το μετρο... Μπορείς κάλλιστα να περπατήσεις ή να πάρεις το ποδήλατο σου ή να μετακινηθείς με το αμάξι σου

 23. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΦεβ 16, 2017 23:24 ΜΜ

  οταν κατι ειναι δημοσιο, η κοινη και σωστη λογικη το λεει οτι πρεπει να ειναι δωρεαν. η εφορια που πληρωνουμε ποσα κερατιατικα καθε χρονο, ειναι ακριβως γι'αυτο. για τη χρηματοδοτηση του κρατους και των δημοσιων υπηρεσιων.

  οποτε κανονικα, δικαια, και σωστα, θα πρεπει να γινει ενα απο τα 2. η, πληρωνουμε παντου στο δημοσιο, αλλα δεν εχουμε εφορια, η, πληρωνουμε κατι παραπανω εφορια, και τα εχουμε ολα δωρεαν (σε οτι αφορα το δημοσιο μονο παντα).

  να πληρωνουμε και εφορια, και σε πολλα στο δημοσιο (εισιτηρια συγκοινωνιων, διαφορα ηλιθια ανουσια παραβολα σε καποιες διαδικασιες του δημοσιου, οπως οταν βγαζεις διπλωμα οδηγησης), ειναι ηλιθιο και αδικο, οπως και να το κανουμε.

 24. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2017 00:52 ΠΜ

  Εγώ αυτό που σε ρώτησα είναι εάν ξέρεις ποια αγαθά λέγονται δημόσια...

  Εάν ίσχυε το πρώτο, τότε τα παραβολα που λες θα ήταν τριπλάσια. Το δεύτερο κανείς δε θα το ήθελε... Οπότε τα "μοιράζουν"

 25. Εικόνα οk
  οk (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 23:31 ΜΜ

  πηγαινεις απο δουκισσης πλακεντιας - πειραια καθημερινα ανετα με τα ποδια (ειναι επιλογη σου, ο καθενας αυτο θα εκανε αν πχ το μετρο και ο ηλεκτρικος ηταν δωρεαν) ή με το αμαξι που δεν εχεις ή με τη βενζινη που δεν μπορεις να αγορασεις γιατι ειναι πανακριβη , και εγω δεν βλεπω καμια αναγκαιοτητα και εξαναγκασμο...
  ελα ρε γιωργαρε μπορεις να τρολλαρεις και καλλιτερα

 26. Εικόνα Maria
  MariaΦεβ 16, 2017 23:37 ΜΜ

  πηγαινεις απο δουκισσης πλακεντιας - πειραια καθημερινα ανετα με τα ποδια (ειναι επιλογη σου, ο καθενας αυτο θα εκανε αν πχ το μετρο και ο ηλεκτρικος ηταν δωρεαν) ή με το αμαξι που δεν εχεις ή με τη βενζινη που δεν μπορεις να αγορασεις γιατι ειναι πανακριβη , και εγω δεν βλεπω καμια αναγκαιοτητα και εξαναγκασμο...

 27. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2017 17:55 ΜΜ

  Να σου πω έτσι όπως πάει το πράγμα θα δούμε πράγματα και θαύματα.

  Και δεν λέω μόνο για τον ΟΑΣΑ, για πάρε και την ΔΕΗ και ψάξε το. Τους έπιασε τάχα πρεμούρα για τους διακανονισμούς, διάβασα και μερικά άρθρα σε εφημερίδες. Τι παίζεται; Οι ΕΕ ζητούν τον τεμαχισμό και την πώληση. Αν έχει ελλείμματα, τη στιγμή που το 40% των καταναλωτών χρωστάει, δεν μπορεί να πουληθεί εύκολα. Όταν όμως τα ελλείμματα αυτά είναι επίσημα διακανονισμένα είναι πιο εύκολη η πώληση. Ουσιαστικά θα πετάξει το μπαλάκι στον αγοραστή λέγοντας "Εγώ σου πωλώ μια εταιρία με επίσημα διακανονισμένες απαιτήσεις από τους πελάτες της, εσύ αγόρασε την εταιρία, και το τι θα κάνεις αφορά εσένα. Αν δεν εισπράττεις, κόβε ρεύματα". Έτσι το αναμμένο κάρβουνο πετιέται αλλού.

  Παράλληλα, παγώνοντας τώρα ένα χρέος για του χρόνου, δίνει στον καταναλωτή μια απειροελάχιστη ανάσα που θα διοχετευθεί στην παγωμένη αγορά, η στην εφορία. Γιατί μια παγωμένη αγορά αποτελεί αιτία ανωμαλίας. Ακόμα, διακανονίζοντας εσύ το χρέος, το αναγνωρίζεις και νομικά. Δηλαδή αναγνωρίζεις πως πρέπει να πληρώσεις τέλη διοξειδίου του άνθρακα, ανεμογεννητριών, μεταφοράς ρεύματος, ΦΠΑ, τέλη δήμων, ΕΕΤΗΔΕ και ότι άλλο, τη στιγμή που τα μισά είναι παράνομα. Δηλαδή, πληρώνεις εσύ τέλη CO2, τη στιγμή που χώρες όπως η Κίνα μπορεί να είναι έξω από τη συμφωνία για το CO2, και να ρυπαίνουν χωρίς να πληρώνουν. Η αναγνωρίζεις την αγορά των ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών από τους Γερμανούς, Γάλλους, και λοιπούς, που εσύ μπορεί να μην συμφωνούσες να γίνει.

  Νομίζω πως ότι κάνουν δεν είναι τυχαίο, και οι κινήσεις έχουν συγκεκριμένα αίτια.

  Δεν ελπίζω καθόλου για το άμεσο μέλλον, και αν γίνει ιδιωτικοποίηση στο ρεύμα, μας βλέπω με κομμένα, και με παλτά μέσα στο σπίτι τον επόμενο χρόνο, με φακούς η λάμπες κάμπινγκ.

 28. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΦεβ 17, 2017 00:05 ΠΜ

  ΛΟΛ!!!... :D:D... ok απλα σε προσκυνω!... δεν νομιζω οτι θα σκεφτομουν καλυτερη απαντηση

 29. Εικόνα πατα το κιμ
  πατα το κιμ (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2017 12:00 ΜΜ

  φακελωμα σε στυλ βορειο κορεα και κατα τα άλλα μας πειραζει να γινουμε βορειος κορεα γιατι τωρα ειμαστε δηθεν καλλιτερα. Βεβαια εκει δε θα μπορουσαμε να τα πουμε αυτα στο ιντερνετ αλλά επιλογη μας θα ηταν γιατι ετσι και αλλιως θα μπορουσαμε να χρησιμοποιησουμε ταχυδρομικα περιστερια ή σηματα καπνου ή φρυκτωριες.
  ο οασα θελει τα στοιχεια μας για να βελτιωσει την εμπειρια πλοηγησης με τα μεσα μαζικης μεταφορας βρε κουτα

 30. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2017 00:55 ΠΜ

  Πάρε μεμονομένο εισητήριο, ή εβδομαδιαίο... μπορεί να σου βγαίνει λίγο παραπάνω από τη μηνιαία, αλλά δε θα προσβάλλεται η ιδιωτική σου ζωή

 31. Σελίδες

Scroll to Top