BETA

Τα Open-Source Cyborg Χέρια Κάνουν την Προσθετική πιο προσιτή από ποτέ

Εικόνα Maria

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για μια μάλλον άμεσο-μελλοντική άποψη σύμφωνα με την οποία θα φτάσουμε στο σημείο να δημιουργηθεί ο άνθρωπος cyborg, με ιστούς και μηχανικά μέρη, με εφαρμογές που έμμεσα και άμεσα υπάρχουν και αναπτύσσονται στην ιατρική.

H τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη και φέρει μέσα της την ιδεολογία των επικρατέστερων μορφών κυριαρχίας και εκμετάλλευσης για λογαριασμό των οποίων δημιουργείται. Αν κάτι τέτοιο δεν ήταν προφανές σε προηγούμενα τεχνολογικά επιτεύγματα, η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας το κάνει σαφές.
Η βιοτεχνολογία ταιριάζει τέλεια σε μια τέτοια κυβερνητική θέαση του σύμπαντος. Η επιστήμη της γενετικής έχει να κάνει με την ζωή, αυτό που η ατομική και υποατομική φυσική έκανε με το σύμπαν -την έσπασε σε μικρά κομματάκια, σε bits ανταλλασσομένων πληροφοριών. Και όπως ακριβώς στην «νέα» φυσική, το υλικό σύμπαν -όπως το εκλαμβάνουμε- παύει να έχει σημασία, εκτός ως ένα όχημα για την αλληλεπίδραση των κβάντα, έτσι και για την προοπτική των γενετιστών, η ατομική ύπαρξη -το ον και οι σχέσεις του με το περιβάλλον- δεν έχουν καμία σημασία γι αυτούς. Το πολύ που του αναγνωρίζουν είναι ως όχημα της γενετικής πληροφορίας, η οποία θα πρέπει να ιδωθεί ως η ουσία της ζωής, υποσκάπτοντας κάθε έννοια ατομικότητας, ζωτικότητας, ελευθερίας των σχέσεων και ολιστικής συνοχής.

Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει μια τέτοια προοπτική είναι να ψηφιοποιεί τη ζωή. Η ύπαρξή μας δεν νοείται πλέον σαν μια συνοχή του σώματος, του μυαλού, των παθών, των επιθυμιών, των δράσεων κι επιλογών μας, της θέλησης και των σχέσεων σε έναν μοναδικό χορό μέσα στον κόσμο, αλλά μάλλον σαν μια διαδοχή ανταλλαγής βιο-πληροφοριών που δύνανται να προσαρμοστούν μέσα από την χειραγώγηση των ειδικών.
Το κοινωνικό πλαίσιο για μια τέτοια προοπτική είχε αρχίσει να σχηματίζεται ήδη πριν την «ανακάλυψη» του DNA που επέφερε το ακριβές υλικό για τα bits πληροφορίας.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, μετέτρεψε τον πολίτη (ήδη κομμάτι του συμπλέγματος του έθνους-κράτους) σε παραγωγό-καταναλωτή, βασικά αναλώσιμο, που μπορεί να αντικατασταθεί με κάθε άλλον, μετασχηματίζοντας την κοσμοθεώρηση της κοινωνικής τάξης. Η συνοχή του υποκειμένου είχε ήδη υποβαθμιστεί, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνικής μηχανής.

Δεν χωρά αμφιβολία πως μια σύγχρονη τεχνολογία εξουσίας που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, με ταχείς ρυθμούς, είναι και η βιοτεχνολογία. Αποτελώντας μέρος των αποκαλούμενων τεχνολογιών εξουσίας και συνδεόμενη άμεσα με τους τομείς επιτήρησης κι ελέγχου, προσθέτει ακόμα ένα είδος καταστολής, την βιο-καταστολή.
Και φυσικά, εκτός όλων αυτών, τίθεται και το ερώτημα για το bio-hacking, τ' οποίο πλέον μπορεί να γίνει από το σπίτι με έναν στοιχειώδη εξοπλισμό. Ένας biohacker είναι ένας χομπίστας (ερασιτέχνης) biopunk που πειραματίζεται με το DNA και με άλλες πτυχές της γενετικής.

Η Biopunk (μία ετεροσυνθετική λέξη που προέρχεται από τις έννοιες «βιοτεχνολογία» και «πανκ») είναι μια κίνηση τεχνολογικής εξέλιξης (technoprogressive) που υποστηρίζει την Ανοιχτή Πρόσβαση στις Γενετικές Πληροφορίες.

Η αντίστοιχη επιστήμη φαντασίας biopunk εστιάζει στον τομέα της βιοτεχνολογίας και στους ανατρεπτικούς.
Έναν biohacker (ή «χάκερ wetware»), λοιπόν, θα μπορούσαμε εν ολίγοις να τον παρομοιάσουμε με έναν χάκερ υπολογιστών που έχει ως χόμπι του να δημιουργεί και να τροποποιεί το λογισμικό ή το υλικό του υπολογιστή. Με την διαφορά ότι το χόμπι του biohacker είναι να τροποποιεί το DNA και να επεμβαίνει σε όλες τις πτυχές της γενετικής.

 

Η μετεξέλιξή μας σε… Cyborg

Η μόνη εύλογη, όπως διατείνονται, «προοπτική» επιβίωσης σ’ έναν οικολογικά αφιλόξενο και κοινωνικά κατεστραμμένο πλανήτη.
Αυτή η τεχνολογική «λύση» ενισχύεται από τις εντυπωσιακές εξελίξεις που σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες στην βιοπληροφορική, την βιοκυβερνητική και κυρίως στην νευροτεχνολογία. Πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο εργάζονται σήμερα πυρετωδώς για να υλοποιηθεί το πανάρχαιο όνειρο της ενσωμάτωσης τεχνητών μελών στο ανθρώπινο σώμα καθώς και της εμφύτευσης σε αυτό διάφορων μικρο- και νανο-μηχανών. Το όνειρο δηλαδή της δημιουργίας Cyborgs: υβριδίων ανθρώπου-μηχανής, που θα μπορούν όχι μόνο να αναπληρώνουν αλλά και να διευρύνουν τις φυσιολογικές σωματικές μας ικανότητες.

>>> Συμπληρωματικά (για Cyborg) δείτε, καθώς ναι μεν προσιτό, όμως πάντα το ζήτημα παραμένει στο για ποιους, από ποιους, επειδή στην ουσία μιλαμε για έλεγχο του DNA:

Cyborg: Το μέλλον θα είναι εμβιομηχανικό;

Η Βιοτεχνολογία ως φορέας εξουσίας και επιβολής

Βιοτεχνολογία και ψηφιοποίηση της ζωής

H Τεχνολογία και η Πάλη των Τάξεων [Ecotopia]

>>>καθώς και περισσότερα:

για Βιοτεχνολογία

για Biohacking

και Biometric

 

Open-Source Cyborg Χέρια

Ο λόγος για το Ανοιχτού Κώδικα βιονικό χέρι 3D εκτύπωσης.

Info: H 3D εκτύπωση ή εκτύπωση τριών διαστάσεων (3D printing) είναι η τεχνολογία η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε πλήρως αναπτυσσόμενο στάδιο και σημαίνει ακριβώς ό,τι και η συμβατική εκτύπωση, μόνο που γίνεται σε τρεις διαστάσεις –σε αντίθεση με τα δισδιάστατα σχέδια του εκτυπωτή. Δηλαδή, ένα τρισδιάστατα σχεδιασμένο αντικείμενο στον υπολογιστή μεταφέρεται στον υλικό κόσμο αυτό καθεαυτό. [Δείτε και το άρθρο 3D Εκτύπωση: Έχει όρια; Μπορούμε να φτάσουμε στην εκτύπωση ανθρώπων;]

Πριν από μια γενιά, το να έχει κάποιος προσθετικό άκρο παρέπεμπε σε ένα βαρύ, σχεδόν άχρηστο μεγάλο κομμάτι από πλαστικό και μέταλλο· έναν θύλακα στο σώμα του.
Τα βιονικά χέρια όμως, όπως αυτό που θα δούμε σήμερα, καταδεικνύουν πόσο γρήγορα αλλάζουν όλα -με την τεχνολογία και την ιατρική να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. [Μην ξεχνάμε βέβαια και το Robohand: Open Source προσθετικό χέρι δημιουργημένο με 3D εκτυπωτή]

Στόχος του HACKbery, πνευματικού τέκνου της ιαπωνικής εταιρείας exii, είναι να αλλάξει τα δεδομένα για όλους εκείνους που χρειάζονται ένα νέο χέρι. Το βιονικό άκρο, του οποίου τα σχεδιαγράμματα και ο πηγαίος κώδικας είναι ελεύθερα διαθέσιμος, έχει ένα smartphone («έξυπνο» τηλέφωνο) για εγκέφαλο, και -για τροφοδότηση- χρησιμοποιεί μπαταρίες κάμερας. Το μεγαλύτερο μέρος της συσκευής απαρτίζεται από 3D τυπωμένα τμήματα που μπορούν να απομονωθούν και να αλλαχθούν.
Προωθώντας την διαφάνεια και το άνοιγμα του κώδικα του βιονικού χεριού, σε όλες τις πτυχές της ανάπτυξης, η exii ελπίζει να συγκεντρώσει την προσοχή της κοινότητας κατασκευαστών και να ενθαρρύνει την επιτάχυνση της καινοτομίας.

Τα χαρακτηριστικά του χεριού είναι ομολουγομένως εντυπωσιακά· μεταξύ αυτών και ο όλκιμος (ελατός) καρπός, και τα δάχτυλα τα οποία επιτρέπουν στον χρήστη να προβαίνει σε ασυνήθιστα εκφραστικές κινήσεις, να πιάνει και να σηκώνει μικρά αντικείμενα, να ξεφυλλίζει περιοδικά, ακόμα και να δένει τα παπούτσια του.
Παρά το γεγονός ότι το μοντέλο δεν είναι ακόμα προς πώληση, το τρέχον κόστος για την παραγωγή -του πρωτότυπο βιονικού χεριού- φτάνει περίπου στα 300 δολάρια.

-Δείτε και ένα βίντεο με το φουτουριστικό βιονικό χέρι 3D εκτύπωσης:

Πηγή

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top