BETA

Τα Τεχνολογικά Μονοπώλια

Εικόνα Maria

Η τεχνολογία όχι μόνο δεν είναι ουδέτερη, μα περικλείεται απόλυτα από εξουσιαστικά σχήματα τα οποία όπως κάθε τι εξουσιαστικό είναι προς όφελος αυτών για τους οποίους δημιουργείται. Το δε χαρακτηριστικό στον χώρο της τεχνολογίας είναι πως αν και ακολουθεί τους σάπιους νόμους του καπιταλισμού και φιλελευθερισμού, είναι ένας από τους τομείς που βασιλεύει το μονοπώλιο και το ολιγοπώλιο.

Τεχνολογικό μονοπώλιο είναι το μονοπώλιο που προκύπτει όταν μια ενιαία επιχείρηση ελέγχει τις μεθόδους παραγωγής οι οποίες είναι αναγκαίες για την παραγωγή ενός προϊόντος· ή όταν έχει αποκλειστικά δικαιώματα επί της τεχνολογίας η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή του προϊόντος.

Τα τεχνολογικά μονοπώλια διαφέρουν από εκείνα που βασίζονται στην κάθετη ή στην οριζόντια ενοποίηση όπου η αποκλειστικότητα προέρχεται από την ίδια την παραγωγική διαδικασία.

 

Γιατί και Πώς τα Μονοπώλια εμποδίζουν την Τεχνολογική Πρόοδο

Οι οικονομολόγοι γνωρίζουν πλέον ότι τα μονοπώλια μπορεί να είναι πολύ επιζήμια για την οικονομία και την χώρα στο σύνολό της. Αν και πολλοί απλοί πολίτες είναι συνειδητοποιημένοι και γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα μονοπώλια μπορεί να είναι επιβλαβή, σπανίως γνωρίζουν την πλήρη έκταση της ζημίας που μπορεί να προκύψει, εν μέρει επειδή τα μονοπώλια συνήθως καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να πείσουν το κοινό ότι η ύπαρξή τους είναι πραγματικά επωφελής.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, ένα μονοπώλιο είναι μια εταιρεία που είναι ο μοναδικός παραγωγός ή ο προμηθευτής του προϊόντος.
Πολλοί οι τρόποι με τους οποίους ένα μονοπώλιο μπορεί να βλάψει την οικονομία και την κοινωνία, με πιο σημαντικούς τους εξής 5:

1. Χρεώνει υψηλότερες τιμές από ό,τι θα χρέωνε σε διαφορετική περίπτωση (αν δεν είχε το μονοπώλιο).

2. Παράγει προϊόντα κατώτερης ποιότητας

3. Η παροχή υπηρεσιών που συνδέονται με τα προϊόντα της είναι κατώτερη.

4. Διαφθείρει το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να διαιωνίσει και να επεκτείνει την μονοπωλιακή της θέση και

5. Επιβραδύνει τον ρυθμό της τεχνολογικής προόδου.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την σχέση μεταξύ μονοπωλίου και τεχνολογικής προόδου, τόσο λόγω της μεγάλης επιρροής που έχουν τα μονοπώλια στην ανάπτυξη και στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, όσο και λόγω του κρίσιμου ρόλου που παίζει η τεχνολογική πρόοδος στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία.

Ένα καλά ενημερωμένο κοινό αλλά και μια καλά ενημερωμένη :angy κυβέρνηση αν ήθελε, θα είναι σε καλύτερη θέση να υιοθετήσουν τις πλέον κατάλληλες πολιτικές για την αντιμετώπιση των μονοπωλίων.

Παράλληλη Επιθετική Προπαγάνδα

Ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής ενός μονοπωλίου για την διατήρηση και την επέκταση της μονοπωλιακής δύναμής της (της εταιρείας η οποία έχει το μονοπώλιο) είναι μια μεγάλης κλίμακας και διαφοροποιημένη προπαγανδιστική εκστρατεία με στόχο να πείσει το κοινό και την κυβέρνηση για το πόσο συμβάλλει στην οικονομία και στην κοινωνία στο σύνολό της.

Οι τρόποι που χρησιμοποιούν είναι πολλοί και διαφορετικοί. Μεταξύ των τρόπων που μια τέτοια εκστρατεία διεξάγεται είναι μέσω της διαφήμισης και των άρθρων που δημοσιεύονται από τα ΜΜΕ με τα οποία συνεργάζονται και των πιέσεων που ασκούν στους πολιτικούς. Οι πολιτικοί δέχονται πιέσεις όχι μόνο να προωθήσουν νομοθεσίες οι οποίες θα είναι ευνοϊκές για τα μονοπώλια, αλλά και για να κάνουν δημόσιες δηλώσεις που τις ευνοούν και οι οποίες μπορεί να προβάλλονται στην τηλεόραση, να προωθούνται μέσα από δημοσιεύματα (δημοσιευμένα άρθρα) και ούτω καθεξής.

Ένα μεγάλο τμήμα αυτού του πολέμου της προπαγάνδας του πολέμου αποτελείται από μια προσπάθεια να πείσει το κοινό ότι το μονοπώλιο είναι πραγματικά ένας μεγάλος καινοτόμος.
Και, ίσως το πιο σημαντικό, όλη αυτή η προπαγάνδα έχει σχεδιαστεί για να θολώσει τα νερά και να αποκρύψει την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από το ότι το μονοπώλιο μπορεί να ενδιαφέρεται λίγο ή ουδόλως για την καινοτομία.
Μπορεί ακόμα (η εταιρεία) και να μην έχει ούτε καν την ικανότητα να καινοτομήσει. Όπως μπορεί στην πραγματικότητα να καταστέλλει, επί τούτου, την καινοτομία.

Πάρτε για παράδειγμα τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (τις πατέντες). Σύμφωνα με την Microsoft ξοδεύει ένα σωρό για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας· αξίζει όμως τον κόπο;
Το 2003, η Microsoft δαπάνησε περίπου 9,5 εκατομμύρια για 528 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Η Microsoft Corporation είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο. Παράγει την συντριπτική πλειοψηφία των λειτουργικών συστημάτων για όλους τους υπολογιστές: Windows 10, Windows 8, Windows 7, Vista, Windows 95, Windows 3.1 και το DOS. Η Microsoft παράγει και τους κορυφαίους επεξεργαστές κειμένου και λογιστικά φύλλα για τα λειτουργικά συστήματα Windows και Macintosh και έχει ένα μερίδιο 85% της αγοράς στην σουίτα γραφείου, που περιλαμβάνει το Word, το Excel, το Powerpoint (για παρουσιάσεις), το Microsoft Exchange (πελάτης / client ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και την Microsoft Access (βάση δεδομένων).

 

Πώς η Microsoft εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο μονοπώλιο του λογισμικού;

Τα μονοπώλια δεν φυτρώνουν μέσα σε μια νύχτα.

Ένας συνδυασμός από έξυπνες επιχειρηματικές αποφάσεις, λάθη από τους ανταγωνιστές και κάποιες τακτικές που θολώνουν τα νερά (χρειάζεται, για παράδειγμα, να θυμίσουμε την αγάπη της για το opensource, το Λίνουξ κλπ;). Όλα αυτά βοήθησαν την εταιρεία να εξελιχθεί σε ηγέτη της αγοράς και στο μονοπώλιο του σήμερα.

Ας πάμε λίγο πίσω στον χρόνο, κάπου εκεί προς τα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν η IBM ήταν ο βασιλιάς της βιομηχανίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η Microsoft ξεκίνησε το 1975 ως παραγωγός των γλωσσών προγραμματισμού για την MIPS Altair 7500.
Το 1981, η Microsoft αγόρασε ένα λειτουργικό σύστημα για το 8086 chip της Intel, από μια μικρή εταιρεία με την επωνυμία Seattle Computer Products και επανασχεδίασε το προϊόν της ώστε να το χορηγήσει με άδεια στην IBM για το καινούριο της PC (προσωπικό υπολογιστή).
Αυτός ο υπολογιστής κυκλοφόρησε ως MS-DOS 1.0. (Microsoft Timeline) της IBM, δημιουργώντας τότε το μονοπώλιο στο hardware των υπολογιστών.

Επιτρέποντας όμως στην Microsoft, μια εξωτερική πηγή-πάροχο, να αναπτύξει το λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών της, και στην Intel να αναπτύξει τα chips της (chips = τα ολοκληρωμένα κυκλώματα υπολογιστή), η IBM ουσιαστικά παραχώρησε τον έλεγχο της βιομηχανίας λογισμικού σε αυτές τις ανερχόμενες εταιρείες.

Η Microsoft διατήρησε το δικαίωμα να χορηγεί την άδεια του λειτουργικού της συστήματος σε άλλους κατασκευαστές και βοήθησε να δημιουργηθεί ο τεράστιος κλώνος επιχειρήσεων της IBM.

Όταν η Microsoft παρουσίασε το πρώτο της MS DOS, δεν ήταν ένα μονοπώλιο, αλλά μάλλον μια άλλη εταιρεία που προσπαθεί να ανταγωνιστεί στην νέα αγορά λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Η δεκαετία του '80 ήταν ό,τι καλύτερο για την εταιρεία και, η δεκαετία του 1980, ανέδειξε την Microsoft και την Intel ως τους ηγέτες της νέας βιομηχανίας των υπολογιστών.
 

Και ενώ εταιρείες όπως η Apple είχαν πιο τεχνολογικά καινοτόμα μηχανήματα από τους υπολογιστές που βασίζονται στο DOS, τα λειτουργικά συστήματα Macintoshes (της Apple) ήταν πιο ακριβά και ως εκ τούτου ποτέ δεν κέρδισαν μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Microsoft έλεγχε το λειτουργικό σύστημα της αγοράς. Οι εκδόσεις του MS-DOS έτρεχαν στο 80% των υπολογιστών.
Το 1990, τα Windows 3.0, εδραίωσαν την θέση της Microsoft ως μονοπώλιο του λογισμικού. Λίγο μετά την κυκλοφορία των Windows 3.0, η Microsoft κυκλοφόρησε το Excel 3.0 για τα Windows και το Word για τα Windows 2.0.

Αυτό έφερε την Microsoft στην δεκαετία του '90, όπου άρχισε να διαφοροποιείται σε άλλες αγορές, χρησιμοποιώντας την κυριαρχία της και δισεκατομμύρια δολάρια που κέρδιζε από τα λειτουργικά της συστήματα και τις επιχειρηματικές εφαρμογές της για να αναπτύξει προϊόντα για πολυμέσα, λειτουργικά συστήματα για επιχειρήσεις αλλά και παιχνίδια και on-line (δικτυακές) υπηρεσίες.

Σε αυτό το σημείο, η Microsoft άρχισε να παρουσιάζει κάποιες ύποπτες πρακτικές, όπως η απόπειρα αγοράς της Intuit και η σύζευξη του The Microsoft Network (Το Δίκτυο της Microsoft) με τα Windows 95.
Ο λόγος για το MSN Dial-up, μια υπηρεσία παροχής Internet που λειτουργεί από την Microsoft στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο παρελθόν και σε πολλές άλλες χώρες. Αρχικά με το όνομα The Microsoft Network, έκανε το ντεμπούτο του ως μια ιδιόκτητη online (δικτυακή) υπηρεσία την 24η Αυγούστου 1995, ώστε να συμπέσει με την κυκλοφορία των Windows 95.

Αυτού του είδους οι κινήσεις είναι οι κίνδυνοι για την καινοτομία και τον ανταγωνισμό σε ολόκληρη την βιομηχανία.


Καλή ώρα η Microsoft που πάει να την βγει αγία και open source.
Η ελεύθερη αγορά ευνοεί το μονοπώλιο και όλοι οι από κάτω εχουν ημερομηνία ληξης.

Έτσι, υπενθύμιση στους στόκους που λένε (και ακόμα χειρότερα αν το πιστεύουν κιόλας) πως η τεχνολογία είναι αποκομμένη.

H Microsoft για το Μονοπώλιο της Google: Για γέλια και για κλάματα


Δεν είναι όμως μόνο αυτά, αν το δείτε σαν μια γενική εικόνα, είναι κραυγαλέο πως σε κάθε τομέα, υπάρχουν κυρίαρχοι (Microsοft, Google, Facebook), πως ό,τι καλύτερο προκύψει σε κάποιον τομέα, εξαγοράζεται άμεσα και πάραυτα· ιδιαίτερα αν είναι κάτι καλύτερο από το δημιούργημα μιας κραταιάς εταιρείας, Τα λειτουργικά συστήματα, η αναζήτηση στο διαδίκτυο, το social networking, η κινητή τηλεφωνία, βασικά συστατικά του hardware, έχουν μια πυραμοειδή μορφή, με τους κάθε από κάτω, να έχουν άμεση εξάρτηση με τους πιο πάνω και φυσικά στον πάτο να βρισκόμαστε όλοι εμείς, σαν αποδέκτες αυτού του ολιγοπωλίου και μονοπωλίου σε κάποιους τομείς.

Με το παρόν, δεν θέλαμε να κάνουμε κάποια εμπεριστατωμένη ανάλυση με οικονομικές προεκτάσεις και αναλύσεις. Εντελώς απλοϊκά, ο στόχος μας είναι να υπενθυμίσουμε την πραγματικότητα. Η τεχνολογία, όχι μόνο δεν δημιουργείται προς το γενικότερο όφελος της ανθρωπότητας και κάθε έμβιου οργανισμού στον πλανήτη, αλλά σαν ένα από τα σημαντικότερα μέσα χειραγώγησης και ελέγχου, μιας κραταιάς τάξης βαθύπλουτων και ως ένας βασικός παράγοντας στην διακίνηση και χειραγώγηση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι πατέντες, ο ορισμός των πνευματικών δικαιωμάτων, νομοθεσίες και διακρατικές συμφωνίες, είναι η πιο απτή απόδειξη όλου αυτού.

 • Σχόλια

11 Comments:

 1. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 18, 2016 16:11 ΜΜ

  το ολιγοπωλειο δεν ειναι κακο για τους απο κατω , αντιθετα ειναι κακο για τις εταιρειες που αποτελουν το ολιγοπωλειο γιατι ο ανταγωνισμος μεταξυ τους ειναι εντονοτερος απο καθε αλλη περιπτωση ανταγωνισμου εταιρειων και πρεπει να κανουν καλες προσφορες στους απο κατω (για αυτο ειναι καλο για τους απο κατω, ενα παραδειγμα ολιγοπωλειου ειναι πχ να υπαρχουν τρεις εταιρεις κινητης τηλεφωνιας και να σκιζοντε να κανουν τις καλυτερες και πιο φθηνες προσφορες σε εμας). Προβλημα με το ολιγοπωλειο (για τους απο κατω, τους καταναλωτες) υπαρχει οταν γινοντε τραστ (το οποιο ειναι αθεμιτο και παρανομο γενικα) και λειτουργουν ως μονοπωλειο πχ συννενοουντε μεταξυ τους να εχουν τις ιδιες τιμες. Και δυστυχως οι αθεμιτες πρακτικες των εταιρειων που απαρτιζουν τα ολιγοπωλεια δεν ειναι σπανιες (λογω διαφθορας βασικα)

 2. Εικόνα Johny
  Johny (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 19, 2016 00:54 ΠΜ

  Υπαρχουν και τα φυσικα μονοπωλεια οπου απο την φυση τους δεν μπορει να εφαρμοστει free market. Σε αυτα πρεπει τον ελεγχο να εχει το κρατος.

 3. Εικόνα Gastone
  GastoneΜάιος 19, 2016 12:54 ΜΜ

  Και σε τι θα διαφέρει το κρατικό μονοπώλιο δηλαδή;
  Ούτε το κράτος, ούτε οι ιδιώτες. Υπάρχει και η αυτόδιαχειριση ξέρετε άσχετα αν ο καπιταλισμός (κρατικός και εταιρικός) την έχει θάψει και το κάνει να ακούγεται σαν κάτι γραφικό.

 4. Εικόνα yeahτύπος
  yeahτύπος (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 24, 2016 23:09 ΜΜ

  ρε όργιο γκαστόνε, αυτοδιαχείρηση το λές εσύ, κράτος αληθινά δημοκρατικό-λαικο το λέω εγώ. Αν οι πολίτες δεν έχουν λόγο και παρέμβαση στο κράτος, τότε προφανώς δεν έχει διαφορά απο μια εταιρία. Τότε το κράτος δεν είναι δημόσιο αλλά ιδιωτικό..

 5. Εικόνα Gastone
  GastoneΜάιος 25, 2016 01:01 ΠΜ

  Αν και είσαι αστοιχείωτος θα προσπαθήσω να στο εξηγήσω.
  Κρατικός καπιταλισμός ήταν αυτός που είχε η κομμουνιστική Ρωσία.
  Ο αντίθετος αυτός που είχε η Αμερική.
  Και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.
  Στην πρώτη το κράτος έκανε διαχείριση και όχι οι πολίτες. Δεν υπήρχε αυτοδιαχείριση, μα κρατική εξουσία και εκμετάλλευση των κοινών αγαθών.
  Αν δε μπορείς να καταλάβεις αυτή τη διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δυο, για Συριζαίο σε κόβω.

 6. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 25, 2016 11:00 ΠΜ

  Αυτά περί "κρατικού καπιταλισμού" είναι μια παρόλα που ξεκίνησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δεν "παραδέχεται" το πολίτευμα που υπήρχε στην ΕΣΣΔ. Τώρα οι περισσότεροι που το ακούσανε αυτό πιπιλάνε αυτή την καραμέλα. Αν είναι δυνατόν να υπήρχε καπιταλισμός στην ΕΣΣΔ. Έλεος!

 7. Εικόνα Gastone
  GastoneΜάιος 25, 2016 12:40 ΜΜ

  Χάρη μου, λες να περίμενα την ΑΝΤΑΡΣΥA να μου κάνει πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά μαθήματα;
  Αν τα μέσα παράγωγης τα διαχειρίζεται το κράτος, μιλάμε για ολοκληρωτικό κρατικό καπιταλισμό. Στο κάτω-κάτω και ο Τρότσκι είχε ονομάσει έτσι το συγκεκριμένο πολίτευμα.
  Το καπιταλιστικό σύστημα έγινε γνωστό και κυριάρχησε στη νεώτερη και σύγχρονη ιστορία με δύο διαφορετικές μορφές:
  Με τη μορφή του ιδιωτικού φιλελεύθερου καπιταλισμού, και με τη μορφή του κρατικού ολοκληρωτικού καπιταλισμού.
  Ο Λένιν υπήρξε ο συστηματικότερος θεωρητικός απολογητής, ο πολιτικός προγραμματιστής, και ο οργανωτικός εμπνευστής του συστήματος του κρατικού ολοκληρωτικού καπιταλισμού.

  Όμως αυτή η ιστορική τραγωδία των εργαζομένων τάξεων, δηλαδή η ιστορική εμπέδωση και κυριαρχία εναντίον τους του κρατικού ολοκληρωτικού καπιταλισμού, συντελέστηκε στο όνομα του σοσιαλισμού, της δημοκρατίας των συμβουλίων και της άμεσης δημοκρατίας των παραγωγών-πολιτών.

 8. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 25, 2016 16:21 ΜΜ

  Άκου ο κομμουνισμός "Κρατικός καπιταλισμός". Προβλέπω πως σε λίγο θα ονομαστεί και ο αναρχισμός "Κοινοτικός καπιταλισμός". Μόδα της εποχής είναι όλες αυτές οι ορολογίες. O tempora o mores.

 9. Εικόνα Solius
  Solius (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 25, 2016 17:50 ΜΜ

  Σε ποιο σημειο της ιστοριας της η ΕΣΣΔ ειχε πραγματικο κομμουνισμο; Ισως αυτο που υπηρχε στην αρχη του Λενιν;
  Ξεχνας τι εκανε ο πατερουλης; 21 εκατομυρια νεκρους δεν ειχε ουτε ο β' παγκοσμιος.
  Η παραγωγη ανηκε στους εργατες η στο κρατος; Την διαχειριση πως την εκαναν; Η πολιτικη που ακολουθηθηκε με τους πορους αυτους δεν ηταν της καπιταλιστικης πραγματικοτητας;
  Ξεχνας τις ταξικες διαφορες που ασχετα αν δεν βγαινανε εξω υπηρχανε; Παραβλεπεις πως αυτοι που ειχα την δυναμη στο κομμα τοτε, αρπαξανε τον πλουτο της χωρας;

 10. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 25, 2016 18:49 ΜΜ

  χαρης τα εχει μπερδεψει αρκετα μαλλον τα πραματα. Οχι μονο τα περι κρατικου καπιταλισμου ειναι γνωστα πριν ακομα η ανταρσυα υπαρξη σαν σκεψη να δημιουργηθει,( πρωτη φορα το ακους; - αληθεια ειπε η ανταρσυα κατι τετοιο; περιεργο μου φαινεται) , αλλα αντιθετως μου φαινεται οτι στο osarena επιχειρηται ορολογιες οπως σοσιαλισμος και κομμουνισμος να επαναπροσδιοριστουν αυθαιρετα (εδω ταιριαζει πολυ καλυτερα το O tempora o mores) . Ουτε η σουηδια εχει σοσιαλισμο, ουτε η εσσδ ειχε κομμουνισμο.
  ελπιζω να μη φαινομαι επιθετικος... δεν εχω τετοιες διαθεσεις

 11. Εικόνα Πανος
  Πανος (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 25, 2016 02:48 ΠΜ

  http://rampantgames.com/blog/wp-content/uploads/2015/07/let-them-fight.jpg

Scroll to Top