BETA

Τέλος το Skype για Linux από 1 Μαρτίου

Εικόνα Maria

Γνωστόν· το Skype, για το Linux, δεν είναι και ό,τι καλύτερο -ειδικά από τότε που το πήρε η Microsoft σταματώντας την λειτουργία του μέσω της τεχνολογίας p2p και βάζοντάς το να τρέχει σε δικούς της servers (που κατά μεγάλη ειρωνεία τρέχουν Linux!).
Είναι γεγονός πως μετά την απόκτησή του από την MS, το skype έχει πιο πολλές αναβαθμίσεις, όμως χωρίς κάτι το ουσιαστικό.

Εδώ και κανένα μήνα πάντως, παρατηρείται μια ακόμα πιο σοβαρή δυσλειτουργία: τις περισσότερες φορές δεν φαίνεται καν ότι σε καλούν.

Οι παλαιότερες εκδόσεις της desktop εφαρμογής (χωρίς browser) Skype για τα Windows και το MacOS θα σταματήσουν να λειτουργούν σε 18 μέρες, και συγκεκριμένα την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους (2017).

Θα ισχύει το ίδιο και για την Linux έκδοσή του;

Η Microsoft έστειλε, σε χρήστη Linux, ένα μέιλ το περασμένο Σαββατοκύριακο με θέμα:

Final reminder to update Skype; your desktop version ends soon.

δηλαδή:

Τελευταία υπενθύμιση για να αναβάθμιση του Skype· η desktop έκδοσή σας σταματάει οσονούπω.

Το e-mail λέει ότι η έκδοση 4.3 του Skype για Linux δεν θα λειτουργεί πλέον μετά την 1η Μαρτίου 2017.

Όντως ο Skype-client είναι έτοιμος να τερματίσει τον κύκλο του;

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (2017), η Microsoft ανακοίνωσε πως οι χρήστες που τρέχουν τις παλαιότερες εκδόσεις του Skype για τα Windows και το MacOS δεν θα μπορούν πλέον να συνδεθούν από την 1η Μαρτίου. [Όμως, η Microsoft, δεν αναφέρει πουθενά πως αποσύρεται και το Skype (4.3) για Linux].

Το αιτιολογεί λέγοντας πως θέλει την καλύτερη εμπειρία της εφαρμογής για τους χρήστες της, εξού και κάνει την μετάβαση στην τεχνολογία cloud:

At Skype, we’re committed to creating the best possible app experience for our users. This is why we’ve been focusing our efforts on transitioning Skype from peer-to-peer to a modern, mobile-friendly cloud architecture.

As an important part of this transition, we’ve created some awesome new features and improvements, including: [...]

δηλαδή:

Στο Skype, έχουμε δεσμευτεί να δημιουργήσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία της εφαρμογής για τους χρήστες μας. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε εστιάσει τις προσπάθειές μας για την μετάβαση του Skype από την τεχνολογία peer-to-peer, σε μια σύγχρονη, φιλική προς κινητές συσκευές αρχιτεκτονική cloud.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την μετάβαση, παίζουν τα απίθανα νέα χαρακτηριστικά και οι βελτιώσεις που έχουμε δημιουργήσει, όπως: [...]

Και μετά τα κάτσε καλά χαρακτηριστικά που εξυμνεί, η προειδοποίηση για αναβάθμιση:

Take advantage of the free update today. Your account information will automatically and securely sync to the latest update, including your password, contacts and even your conversation history.

ελληνιστί:

Μην ξεχάσετε να αναβαθμίσετε δωρεάν, σήμερα κιόλας. Τα στοιχεία του λογαριασμού σας θα συγχρονιστούν με την τελευταία ενημέρωση, αυτόματα και με ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού πρόσβασης, των επαφών σας αλλά και του ιστορικού συνομιλιών σας.

Προσέξτε τώρα και την συνέχεια. Αναφέρει πουθενά για χρήστες Linux;

Because we want to provide our users with the best possible Skype experience, necessary changes must be made along the way. So, beginning March 1, users running older versions of Skype for Windows desktop (7.16 and below) or Skype for Mac (7.0 to 7.18) will no longer be able to sign in. If you’re one of those users, all you’ll need to do is download the new update. For more information on which devices and operating systems Skype currently supports, please check our support site.

ούτως ειπείν:

Επειδή θέλουμε να παρέχουμε στους χρήστες μας την καλύτερη δυνατή εμπειρία Skype, κάποιες αλλαγές είναι απαραίτητες. Γι' αυτό, ξεκινώντας από την 1η Μαρτίου, οι χρήστες που τρέχουν παλαιότερες εκδόσεις της desktop εφαρμογής Skype για τα Windows (7,16 και κάτω) ή του Skype για Mac (7,0 - 7,18) δεν θα είναι πλέον σε θέση να συνδεθούν. Αν συγκαταλέγεστε σε αυτούς, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να κατεβάσετε την νέα ενημέρωση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές και τα λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζει το Skype, ελέγξτε το site υποστήριξης.

Το βλέπετε και μόνοι σας, η εταιρεία δεν αναφέρει πουθενά για Linux. Ενώ για τα άλλα λειτουργικά, σημειώνεται ρητώς ποιες εκδόσεις πρέπει να αναβαθμιστούν, η έκδοση 4.3 που είναι η πιο πρόσφατη του Skype για Linux δεν αναφέρεται πουθενά!

Βέβαια, αν πάτε στα λινκς που δίνουμε, τόσο στο λινκ για κατέβασμα της αναβάθμισης, όσο και στο λινκ υποστήριξης συσκευών και λειτουργικών συστημάτων, θα δείτε τα διαθέσιμα πακέτα και, με κλικ στο βελάκι για Επιλογή της διανομής σας:

Από την άλλη είδαμε ότι άρχισε να στέλνεται προειδοποιητικό μέιλ σε χρήστες Linux.

Και τώρα;

Λύση; Η αναβάθμισή του.
Χμμμ... Πώς να αναβαθμίσεις σε κάτι που... δεν υπάρχει; Ιδού, καμία αναβάθμιση διαθέσιμη και, κάνοντας κλικ στον Έλεγχο για νέες ενημερώσεις:

► Υπάρχει πάντα το Skype Web: Μια βελτιωμένη έκδοση του Skype για Linux.

ΑΠΟΨΗ osarena:

Ναι, να το σταματήσει. Από τώρα για πάντα. Και αν σε ορισμένους/-ες δεν αρέσει αυτό, ας βάλουν πάλι Windows ώστε να έχον το Skype τους. Από την άλλη, πιστεύουμε πως αυτό θα μπορούσε να βγει και σε καλό και να δούμε το προσεχές διάστημα, μαζικές αποχωρήσεις από το Skype και την μετάβαση σε μια πιο σοβαρή και πιο αξιοπρεπή εφαρμογή voip επικοινωνίας, χωρίς καταγραφές, χωρίς ρουφιανιλίκια, χωρίς τους μπάτσους και τις εταιρείες να παρεμβάλλονται.
Εναλλακτικές υπάρχουν:

Υπάρχουν σοβαρά εναλλακτικά του Skype που να προσφέρουν ισχυρή ιδιωτικότητα;
Wire: Ακόμα καλύτερο από το Skype

Δεν λέμε περισσότερα, για να μην κουράσουμε, άλλωστε έχουν ήδη ειπωθεί: Η Microsoft ανακαινίζει το Skype για Linux, θα τσιμπήσεις; αφορά το Skype for Linux (alpha) όπου θα βρείτε και τα download-links.

 • Σχόλια

9 Comments:

 1. Εικόνα Άγγελος Αρναούτης
  Άγγελος Αρναούτης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2017 20:18 ΜΜ

  Αν κάποιος ενδιαφέρεται για επίσημο client, υπάρχει μια πειραματική έκδοση για linux, δεν είμαι σίγουρος όμως αν μπορείς να κάνεις κλήση με χρήστες windows και mac: Skype for Linux Alpha

 2. Εικόνα constantinos
  constantinosΦεβ 11, 2017 20:27 ΜΜ

  Ναι υπάρχει και το αναφέρουμε στο τελευταίο link που δίνουμε στο άρθρο, μα πιο καλά δουλεύει η web-version που δεν υπάρχει πρόβλημα στην επικοινωνία με χρήστες άλλων συστημάτων.

 3. Εικόνα Άγγελος Αρναούτης
  Άγγελος Αρναούτης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2017 21:45 ΜΜ

  Ή έγινε update το άρθρο, ή απλά δεν το πρόσεξα.

 4. Εικόνα wochg4
  wochg4 (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2017 21:48 ΜΜ

  Απο τη στιγμή που η MS μας έχει γραμμένους και δεν αναφέρει καν τι θα γίνει με την linux version την γράψουμε κ εμείς, είναι σαν να σου λέει "θες skype; η άλλαξε λειτουργικό η κόψε το λαιμό σου". Επείσης αυτή η ανακοίνωση είναι και μια απάντηση σε αυτούς που λένε οτι το ίδιο το λινουξ φταίει που έχει μικρό μερίδιο στα desktop γιατί δεν απευθύνεται και καλά στο μέσο χρήστη.

 5. Εικόνα debianass
  debianass (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 12, 2017 12:38 ΜΜ

  Είναι αρκετά τα ερωτήματα που προκύπτουν ήδη για το skype, αφού το ιστορικό συνομιλιών και επικοινωνίας του δε μπορεί να διαγραφεί από το χρήστη, η διεύθυνση IP που συνδέεται κανείς κρατείται από το server και δεν επιτρέπει τη σύνδεση με άλλη (ζητά επιβεβαίωση, δήθεν για την ασφάλεια του λογαριασμού), σε πολλές περιπτώσεις ζητά τηλεφωνικό αριθμό για επιβεβαίωση ενώ συνδυάζει κι άλλα στοιχεία όπως οι επαφές του τηλεφώνου αν το προσθέσει κανείς στο λογαριασμό skype.
  Πρόκειται δηλαδή για ακόμα ένα εν δυνάμει μέσο επιτήρησης.
  Ο λόγος που επιμένουμε να το χρησιμοποιούμε, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα ανωνυμίας πάντα, είναι ότι μπορεί να τρέξει σε όλες τις πλατφόρμες φορητών συσκευών (android, ipod, windows) και desktop pcs. Τα αντίστοιχα ασφαλή μέσα επικοινωνίας όπως το wire ή το tox τρέχουν σε περιορισμένο αριθμό συσκευών κι αυτό όχι πάντα.
  Η νεότερη web based έκδοση που προωθείται έχει ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα συλλογής στοιχείων από το χρήστη. Στα εμπορικά λειτουργικά συστήματα ενημερώνει τα αφεντικά του (microsoft) για την κίνηση του γενικότερα στο web, τι αναζητήσεις κάνει στις μηχανές αναζήτησης (bing) της ίδιας εταιρίας και γενικά πως χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της. Οτι δηλαδή κάνει και η google. Αναμενόμενο από τη microsoft και όσες ακόμα εταιρίες ακολουθήσουν την πετυχημένη συνταγή του πρωτοπόρου ρουφιάνου, της google.
  Στο linux πάντως, δεν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσουμε τη νέα έκδοση, unofficial ή official. Μπορεί να τρέξει απευθείας από το browser μας ή να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα των chrome-based browsers για να το τρέχουμε σαν εφαρμογή από το desktop μας, χρησιμοποιώντας παράλληλα τα μέτρα ανωνυμίας (proxies, addons, VPN κλπ) που χρησιμοποιούμε για το browser γενικότερα.
  Για να το τρέξουμε π.χ. από τον chromium δημιουργούμε έναν εκκινητή, ένα .desktop αρχείο που να εκτελεί την εντολή:
  /usr/bin/chromium --app=https://web.skype.com/en/
  Αντίστοιχη είναι και η εντολή για τον chrome, το vivaldi ή όποιον άλλο chrome based browser χρησιμοποιούμε, έχοντας πάντα υπόψη μας ότι το skype παραβιάζει την ιδιωτικότητα των επικοινωνιών μας οπότε δεν επικοινωνούμε ευαίσθητες πληροφορίες μέσω αυτού. Με την προοπτική πάντα να το αντικαθιστούμε με κάποια πιο ασφαλή εφαρμογή επικοινωνίας όπου αυτό είναι δυνατό. Στα τσακίδια skype!

 6. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 14, 2017 01:41 ΠΜ

  κάντε κανά απντέιτ στο άρθρο με επιφύλαξη πάντα https://community.skype.com/t5/Linux/Skype-for-Linux-End-of-life/m-p/4593859/highlight/true#M17644

 7. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΦεβ 14, 2017 17:48 ΜΜ

  οι κλασσικες μικρομαλακες κουτοπονηριες. σε αναγκαζουν με το ετσι θελω, να «αναβαθμισεις» σε νεοτερη εκδοση (με περισσοτερη παρακολουθηση και κατασκοπεια), απλα αλλαζοντας τα πρωτοκολλα επικοινωνιας (που μονο η νεα εκδοση θα ειναι συμβατη), αχρηστευοντας ετσι την παλιοτερη εκδοση. τις ιδιες μαλακιες δηλαδη που κανανε με το εμεσενε, που συνεχεια το αλλαζανε και σε υποχρεωνανε να εγκαταστησεις το καινουριο για να συνεχισεις να μπορεις να το χρησιμοποιεις. και γι'αυτο δεν υπηρχαν και σταθερα λειτουργικοι clients για λινουκς. γιατι κανανε τοσο συχνα αλλαγες οι μικρομαλακοι, που μεχρι οι προγραμματιστες στο λινουκς να βγαλουν την νεα εκδοση, αυτη ηδη ειχε καταστει αχρηστη απο καποια ακομα αλλαγη των μικρομαλακων. γενικα παντως οτι εχει αγγιξει η μικρομαλακια, το εχει καταστρεψει. ελεγαν το λινουκς «καρκινο», αλλα αυτοι, και οι πατεντες περι «πνευματικων δικαιωματων», ειναι οι πραγματικοι καρκινοι της πληροφορικης και της τεχνολογιας γενικοτερα.

 8. Εικόνα μιχάλης
  μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 14, 2017 19:19 ΜΜ

  Μιλάμε Darkgoth δεν υπάρχεις!!! Είσαι πανταχού παρών και δεν υπάρχει άρθρο που να το άφησες ασχολίαστο,χαχαχααααα!!!

 9. Εικόνα heavymetallicus
  heavymetallicus (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 15, 2017 16:10 ΜΜ

  Καλησπέρα σας.Με όσους ακόμα γνωστούς μου,δεν έχουν αλλάξει συνήθειες και επιμένουν στο Skype, αντί του καταπληκτικού Wire που χρησιμοποιώ, επικοινωνώ μαζί τους με Skype,μέσω Rambox.Μια χαρά,χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουμε καμία MS πα@@ριά...

Scroll to Top