BETA

Teres-I: Ακόμα ένα Ανοιχτού Κώδικα DIY Linux λάπτοπ

Εικόνα Maria

Φαίνεται πως οι... «μετοχές» του Linuxο-λάπτοπ ανεβαίνουν όλο και περισσότερο στην αγορά. Γενικότερα δηλαδή των συσκευών που να τρέχουν Linux και μάλιστα να είναι και Do-It-Yourself. Το ίδιο και οι ... «μετοχές» του Ανοιχτού Κώδικα - και hardware.
Έχοντας παρουσιάσει το KDE Slimbook, ας δούμε και ένα νέο λινουξο-λάπτοπ του κάνει την εμφάνισή του.

Ο λόγος για το λάπτοπ TERES-I της Olimex, το Do-It-Yourself (Κάνε-Το-Μόνος σου), Ανοιχτού Κώδικα, Hardware και Software, laptop με επεξεργαστές ARM64 (αρχιτεκτονικής 64-bit ARM) και x86 (δηλαδή επεξεργαστές που τρέχουν και λογισμικό 32-bit).
Τρέχει και διανομές Linux, αλλά και Android και Windows.
Η παρουσίαση του Teres-I έγινε στο συνέδριο ανοιχτού κώδικα FOSDEM (Free and Open Source Developers' European Meeting) που έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο (4 - 5 Φεβρουαρίου 2017) στις Βρυξέλλες.

Η Olimex Ltd, που ιδρύθηκε το 1991 στην Φιλιππούπολη (γνωστή και ως Πλόβντιβ ή Πλόβντιφ / Plovdiv) - την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Βουλγαρία, είναι κορυφαίος πάροχος για εργαλεία ανάπτυξης και προγραμματιστές. Η εταιρεία έχει εμπειρία πάνω από 20 χρόνια στον σχεδιασμό, στην κατασκευή πρωτοτύπων και στην παραγωγή ηλεκτρονικών προϊόντων.
Όπως λένε και οι ίδιοι στην σελίδα τους, το όνομα του λάπτοπ, Teres-I, δόθηκε από τον Τήρη Α', τον πρώτο βασιλιά των Οδρυσών - του αρχαίου θρακικού λαού ο οποίος κατοικούσε στην περιοχή κατά μήκος του ποταμού Έβρου, από την Ροδόπη και τον Στρυμόνα μέχρι τον Αρτσικό ποταμό στην σημερινή Ανατολική Θράκη και έως την σημερινή Βάρνα της Βουλγαρίας.

Εάν διερωτάστε πώς είναι να φτιάχνεις από το μηδέν ένα φθηνό, πλήρως Ανοιχτού Κώδικα - ανοιχτής σχεδίασης (ανοιχτού hardware) και ανοιχτού λογισμικού (ανοιχτού software) - laptop, ακολουθώντας τις οδηγίες βήμα προς βήμα, το Teres είναι η ευκαιρία σας.

Τα αυτο-συναρμολογούμενα λάπτοπ Teres έρχονται σε μαύρο και λευκό χρώμα και θα μπορούν να τρέχουν Linux, έχοντας την δυνατότητα να τρέξουν και Android αλλά και Windows.

Η Βουλγαρική εταιρεία εξάρτυσης ανοιχτού κώδικα υλικού (hardware), Olimex, έχει κυκλοφορήσει τα τελικά σχέδια και τα εξαρτήματα για αυτούς που τους αρέσει να χτίζουν από το μηδέν (DIY) ώστε να φτιάξουν τον δικό τους modular (τμηματικής σχεδίασης) φορητό υπολογιστή Linux.

Φτιάξτε το δικό σας Linuxο-λάπτοπ με μόλις 240 δολάρια.

Οι αγοραστές έχουν δύο επιλογές για το μηχάνημά τους.

- Σε όσους από εσάς αρέσει το DIY, μπορείτε να κατεβάσετε τα αρχεία ψηφιακής σχεδίασης CAD (Computer Aided Design / Σχεδίαση με Βοήθεια Ηλεκτρονικού Υπολογιστή) της Olimex και να δημιουργήσετε το δικό σας Teres. Τα αρχεία CAD μπορείτε να τα κατεβάσετε από την σελίδα του στο GitHub, τα οποία προσφέρουν σχηματικά διαγράμματα για τα δομικά στοιχεία (εξαρτήματα) που απαρτίζουν το υλικό (το hardware), όπως πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων [printed circuit boards (PCB)], πληκτρολόγιο και ούτω καθεξής, καθώς και όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν το λογισμικό (software) Linux και τα οποία είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει το hardware (το μηχάνημα).

- Η άλλη επιλογή είναι να αγοράσετε το ημιτελές laptop Teres-I για 224 ευρώ (σσε δολάρια, 240$), το οποίο διατίθεται ως ένα κιτ (συσκευασία / σετ με όλα τα απαραίτητα εργαλεία) που οι αγοραστές συναρμολογούν μόνοι τους.

Ακολουθώντας σωστά τις οδηγίες, θα έχετε στα χέρια σας το καινούριο σας laptop βάρους λιγότερο του ενός κιλού - 980gm (2.16lb) - που διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή Allwinner A64 64-bit Ciortex-A53, οθόνη LCD 11,6 ιντσών, σκληρό δίσκο 4GB (flash storage -4GB mainboard eMMC flash), Wi-Fi και Bluetooth, κάμερα, και μπαταρία των 7.000 mAh – που σημαίνει ότι η μπαταρία του θα διαρκεί 7 ώρες. (Μια μπαταρία των 7.000 mAh είναι σε θέση να διατηρήσει ένα συνεχές ρεύμα 7.000 mA κατά την διάρκεια 1 ώρας. Εάν το ρεύμα είναι μόλις 1.000 mA, η μπαταρία θα διαρκέσει 7 ώρες.)

Τα κιτ συναρμολόγησης δεν διανέμεται ακόμα, μα όταν ξεκινήσουν οι παραγγελίες, το λάπτοπ θα είναι διαθέσιμο σε μαύρο ή λευκό χρώμα.

Η Olimex δίνει και οδηγίες για το Ενσωματωμένο Λογισμικό CNX. [Ο έλεγχος του υλικού από το λειτουργικό σύστημα, γίνεται σε συνεργασία με λογισμικό που βρίσκεται εγκατεστημένο συνήθως σε μνήμη μόνο ανάγνωσης ή παραλλαγές της και ονομάζεται ενσωματωμένο λογισμικό (firmware). Οι οδηγοί (drivers) CNX, δηλαδή, είναι μικρά προγράμματα που επιτρέπουν στην συσκευή να επικοινωνεί με το λογισμικό του λειτουργικού της συστήματος.]

Σύμφωνα με τις οδηγίες της σύνοψης που δίνει η Olimex, το κιτ περιλαμβάνει τα δομικά στοιχεία για το πληκτρολόγιο, το touchpad (χειριστήριο αφής), τις κάμερες, τα ηχεία, την μπαταρία, τις κεραίες, τα καλώδια και την οθόνη.

Ακόμα, έχει μέσα και ένα σετ με όλες τις απαιτούμενες βίδες (42 στο σύνολο) που θα σας χρειαστούν για να συναρμολογήσετε το λάπτοπ σας.

Η Olimex σημειώνει πως ο σχεδιασμός του Teres-I βασίζεται στο ειδικευμένο λογισμικό KiCad, ένα πρότζεκτ ανοιχτού κώδικα για την δημιουργία επαγγελματικών σχηματικών αναπαραστάσεων και τυπωμένων κυκλωμάτων, που υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία KiCad του CERN, η οποία υποστηρίζεται από το RaspberryPi και το Arduino.

Σύμφωνα με την Olimex, ως προς το hardware του κιτ είναι καθ' όλα έτοιμοι. Όσον αφορά το λογισμικό (software) όμως, θέλουν να βάλουν μερικές ακόμα πινελιές.

Teres-I· γιατί;

Οι λόγοι για να επιλέξετε αυτό το laptop είναι σίγουρα πολλοί. Όπως και κάθε modular hardware (τμηματικής σχεδίασης υλικό), οι χρήστες έχουν την ευελιξία να επιλέξουν τις προδιαγραφές που τους ταιριάζουν και να αντικαταστήσουν τα εξαρτήματα όταν χρειάζεται.

Και ίσως το πιο σημαντικό: χτίζοντας το λάπτοπ παρέα με το παιδί σας ίσως είναι η σπίθα που θα κινητοποιήσει το ενδιαφέρον του για τα ηλεκτρονικά και τον προγραμματισμό.

>>> Η σελίδα του Teres-I στο GitHub.

>>> Η ιστοσελίδα του λάπτοπ Teres I.

 • Σχόλια

8 Comments:

 1. Εικόνα μιχάλης
  μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 14, 2017 14:05 ΜΜ

  Χαίρομαι που ασχολείσαι Μαρία με το συγκεκριμένο θέμα.Για όσους αναζητούν απόλυτη ελευθερία στις συσκευές τους, τέτοια θέματα είναι πολύ ενδιαφέροντα.Επειδή εγώ δεν ξέρω πως και που να τα ψάξω και τα μαθαίνω μόνο από εσάς.Συγχαρητήρια και πάλι!!!

 2. Εικόνα Maria
  MariaΦεβ 14, 2017 14:20 ΜΜ

  Σ' ευχαριστώ πολύ Μιχάλη, να 'σαι καλά.

 3. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΦεβ 14, 2017 17:16 ΜΜ

  μηπως εννοεις ram 4GB, και εγραψες σκληρο εκ παραδρομης; γιατι 4GB σκληρος ουτε Τινυ δεν χωραει εκειμεσα. ποσο μαλλον μια κανονικη διανομη, που θελει το λιγοτερο 10GB για μια πολυ στοιχειωδη εγκατασταση. η, εννοουσες 40GB σκληρο, και σε ξεφυγε το "0";

  παντως για τα specs του ειναι πανακριβο. δεν λεω ειναι ωραιο σιγουρα να βλεπεις τετοιες προσπαθειες, να γινεται γνωστο το open sores σε ολους. αλλα αν αυτα ολα ειχαν λιγο πιο «πραγματικα» specs, θα εκαναν πολυ περισσοτερο ελκυστικη τη χρηση του open sores.

 4. Εικόνα debianass
  debianass (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 15, 2017 17:21 ΜΜ

  Δεν είναι ακριβό, απλά είναι στα ίδια λεφτά με το Acer chromebook ή τα Asus EEE που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Με τη διαφορά ότι αυτές οι εταιρίες χρησιμοποιούν κατα κόρο παιδική εργασία στις χώρες 3ου κόσμου όπου κατασκευάζονται και τους στοιχίζουν πολύ λιγότερα. Αν είναι να πάρει κανείς λοιπόν κάτι τέτοιο, είναι καλύτερα να μην συνδράμει στην παιδική εργασία, να πληρώσει τα ίδια και νάχει τη συνείδησή του ήσυχη.

 5. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΦεβ 16, 2017 20:28 ΜΜ

  debianass εννοειται οτι συμφωνω απολυτα με τα οσα λες περι παιδικης εργασιας (ενας λογος που κραζω την apple). εγω απλα σταθηκα μονο στα specs. και τα asus eee και τα chromebooks, παλι ακριβα ειναι (ηταν) για τα specs που ειχαν. αναιμικα και αδυναμα, που κανονικα θα επρεπε να κοστολογουνται οσο ενα κινητο, δηλαδη κανα 150αρι αντε 170 στη χειροτερη (γιατι τετοια specs εχουν).

  αν ηταν να παρω κατι τετοιο, εννοειται οτι θα επελεγα κατι που ειναι και open sores, και δεν συμβαλει στην παιδικη εργασια και τις συγχρονες "γαλερες" τυπου apple. αλλα ας το παραδεχτουμε, αυτα για σοβαρη δουλεια δεν κανουν. για internets και ελαφρια cloud based χρηση ειναι μια χαρα (αλλα παει περιπατο η ιδιωτικοτητα). για local processing ειναι πατος και υπερκοστολογημενα

  τα νετμπουκακια και τα chromebooks, γιατι νομιζεις οτι απετυχαν (η, επιζουν με το ζορι, εν προκειμενω για να chromebooks); κοστιζαν παρα πολλα γι'αυτα που (δεν) εδιναν. οποτε κανεις δεν τα επαιρνε και ετσι πηγαν απατα, κατευθειαν στα μαυρα τα ψαρια.

 6. Εικόνα debianass
  debianass (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2017 15:16 ΜΜ

  Με τόσα και λιγότερα χρήματα μπορείς να πάρεις ένα αξιοπρεπέστατο funless box x86-64 με 100-120 ευρώ και μια οθόνη 19" που δε θα στοιχίσει πάνω από 35 ευρώ. Αν θες βάζεις κι έναν ssd 60GB με 60-70 ευρώ κι έχεις μια linuxoμηχανή που πάει σφαίρα. Το laptop όμως εξυπηρετεί επιπλέον και στη φορητότητα. Αν είναι και συνεργατικής παραγωγής τόσο το καλύτερο.

 7. Εικόνα debianass
  debianass (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2017 17:00 ΜΜ

  Διόρθωση: Εννοώ fanless (χωρίς ανεμιστήρα) και όχι φυσικά funless (χωρίς πλάκα).

 8. Εικόνα Ο γνωστός
  Ο γνωστός (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 27, 2017 09:48 ΠΜ

  laptop με επεξεργαστές ARM64 (αρχιτεκτονικής 64-bit ARM) και x86 (δηλαδή επεξεργαστές που τρέχουν και λογισμικό 32-bit)
  Το χ86 δεν έχει να κάνει με το λογισμικό 32bit, αλλά με την αρχιτεκτονική κατασκευής και την αρχή λειτουργίας.
  οι χ86 μπορεί να είναι και χ86-32 ή χ86-64, όπως και οι ARM, άλλωστε!

Scroll to Top