BETA

Τι είναι η Δικτυακή Τηλεόραση -IPTV

Εικόνα Evi

Tα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε όλο και πιο συχνά, τον όρο: IPTV και που σίγουρα τα αμέσως επόμενα χρόνια θα τον συναντάμε όλο και πιο συχνά μα και πιο αποτελεσματικά απ' ό,τι σήμερα. Τι ακριβώς είναι αυτό όμως; Πώς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση; Χρειάζεται εξοπλισμός ή κάποιες άλλες προϋποθέσεις;
Σε αυτά θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί το παρόν άρθρο, δίνοντας όσο το δυνατόν πιο απλές απαντήσεις προκειμένου να γίνει από όλους κατανοητό τι ακριβώς είναι αυτή η IPTV, που σε απλά ελληνικά, θα μπορούσαμε -σχεδόν- να το ονομάσουμε ως: Δικτυακή Τηλεόραση.

Είναι γεγονός πως οι μεγάλες και γρήγορες συνδέσεις που αναπτυχτήκαν τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τη διαδικτυακή τηλεόραση διαθέσιμη στον καθένα. Η εξάπλωση των οπτικών ινών (που αργεί στην ελλάδα, όπως όλα) που συμβάλλει στην πιο υψηλή απόδοση της ευρυζωνικότητας, κάνει προσιτή την δικτυακή τηλεόραση σε κάθε σπίτι καθώς επί της ουσίας αυτό που χρειάζεται είναι ένας υπολογιστής και μια σύνδεση στο διαδίκτυο. Η ψηφιακή τηλεόραση ήταν το πιο σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της τεχνολογίας όσον αφορά την τηλεόραση από τότε που δημιουργήθηκε το μέσο αυτό.
Η ψηφιακή τηλεόραση προσφέρει στους θεατές περισσότερες επιλογές και κάνει την εμπειρία της τηλεθέασης πιο διαδραστική. Το αναλογικό σύστημα μετάδοσης του σήματος της τηλεόρασης λαμβάνει χώρα περισσότερο από 60 χρόνια. Σε αυτήν την περίοδο οι θεατές έζησαν την μετάβαση από τις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις, στις έγχρωμες.
Σήμερα η τηλεόραση περνάει ένα νέο στάδιο μετάβασης από την συμβατική αναλογική τηλεόραση, στη νέα ψηφιακή τηλεόραση και στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι περισσότεροι διαχειριστές δικτύων τηλεόρασης έχουν ήδη αναβαθμίσει τον υπάρχοντα δικτυακό εξοπλισμό τους με σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες οι οποίες απαιτούνται για την υλοποίηση της ψηφιακής τηλεόρασης.
Γενικά, αυτή είναι μια προσπάθεια να απομακρύνουν τους θεατές από τις παραδοσιακές αναλογικές υπηρεσίες της τηλεόρασης και να τους οδηγήσουν, μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία, σε νέα μονοπάτια οικιακής ψυχαγωγίας. Μία νέα τεχνολογία, η οποία ονομάζεται Internet Protocol-based television (IPTV), ή πιο απλά IPTV έχει κάνει την εμφάνισή της και έχει ήδη εισχωρήσει σε πολλούς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς.

Είναι γεγονός πλέον πως η αναλογική τηλεόραση είναι είδος προς εξαφάνιση, δίνοντας την σκυτάλη στην ψηφιακή ομόλογό του. Η ψηφιακή τηλεόραση επιτρέπει την αύξηση της ποιότητας της μετάδοσης βίντεο και ήχου και διευρύνει τον αριθμό των τηλεοπτικών προγραμμάτων που μεταφέρονται σε ένα εύρος συχνοτήτων. Το DVB (Digital Video Broadcasting) είναι η πιο δημοφιλής σουίτα, διεθνώς αποδεκτή με ανοικτά πρότυπα για την ψηφιακή τηλεόραση. Τα DVB πρότυπα απαριθμούνται από την μέθοδο μεταφοράς σήματος:

• δορυφορική (DVB-S, DVB-S2
• καλωδιακής (DVB-C)
• επίγειας τηλεόρασης (DVB-T)

Η δικτυακή τηλεόραση (Ιnternet television) αναφέρεται συχνά στην διεθνή βιβλιογραφία ως ΙΡΤV (Ιnternet Ρrotocol ΤeleVision), αν και έχουν εκφραστεί ορισμένες διαφωνίες για αυτό, τόσο επειδή ο όρος ΙΡΤV σε ορισμένες χώρες έχει ήδη καταχωριστεί ως εμπορικό σήμα (trademark), όσο διότι ουσιαστικά η ΙΡΤV αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της δικτυακής τηλεόρασης.
Με πιο τεχνικούς όρους, η «δικτυακή τηλεόραση» μπορεί να περιγραφεί ως ένα σύστημα κατά το οποίο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα εκπέμπεται σε συνδρομητές-χρήστες του Ιnternet με τη βοήθεια του ΙΡ (πρωτοκόλλου Ιnternet) και μιας ευρυζωνικής (broadband) σύνδεσης.
Η υπηρεσία αυτή συχνά παρέχεται σε συνδυασμό με το βίντεο κατ' απαίτηση (video-on-demand) και μπορεί να περιλαμβάνει ταυτόχρονα και άλλες δικτυακές υπηρεσίες (π.χ. τηλεφωνία μέσω Ιnternet- VoΙΡ), οπότε έχουμε το λεγόμενο triple play (Ιnternet, τηλεφωνία και βίντεο). Το τηλεοπτικό σήμα, που «φέρει» το περιεχόμενο, είναι συνήθως κωδικοποιημένο σε μορφή αναγνωρίσιμη από υπολογιστή ή άλλα ψηφιακά μέσα και διανέμεται μέσω της μεθόδου ΙΡ Μulticast, με την οποία η πληροφορία μπορεί να αποσταλεί ταυτόχρονα σε πολλούς αποδέκτες- υπολογιστές.
 Το IPTV έχει καλύτερη ποιότητα εικόνας από την απλή τηλεόραση, προσφέρει ποικιλία περιεχομένου, ευκολία πρόσβασης σε αυτό, με μια εύχρηστη και απλή διεπαφή (EPG-Electronic program guide), και πολλές άλλες δυνατότητες που το καθιστούν μια καθαρά διαδραστική εμπειρία για τον χρήστη.
Το IPTV αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά την ψηφιακή διασκέδαση στο "σαλόνι" και ανοίγει νέους ορίζοντες στο λεγόμενο “home entertainment”. Το IPTV έχει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη και Ασία, αποτέλεσε προπομπό για νέες τεχνολογίες και προετοίμασε το έδαφος για το λεγόμενο “quadruple play”, που αποτελείται από τον συνδυασμό των υπηρεσιών τηλεφωνίας, Internet, IPTV και την προσθήκη κινητής τηλεφωνίας.

Η τεχνολογία ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) είναι πιο διαδεδομένη μορφή της DSL που χρησιμοποιείται σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει κάνει σημαντική είσοδο στην αστική αγορά όπου ανταγωνίζεται με τα καλωδιακά modem στις υψηλές ταχύτητες.
Η ADSL είναι μία point-to-point τεχνολογία. Αυτό το χαρακτηριστικό της, δίνει τη δυνατότητα στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να υποστηρίζουν υπηρεσίες που απαιτούν μεγάλο bandwidth, όπως το IPTV μέσα από τις υπάρχουσες τηλεφωνικές γραμμές. Ονομάζεται “asymmetric” γιατί μια ADSL ζεύξη έχει διαφορετικό ρυθμό μετάδοσης προς τις δύο κατευθύνσεις. Η μετάδοση των πληροφοριών από το κέντρο δεδομένων στο IPTVCD (consumer device) είναι γρηγορότερη από την μετάδοση των πληροφοριών από το IPTVCD στο κέντρο δεδομένων.

Η VDSL (Very high speed Digital Subscriber Lines) βασίζεται στην ίδια τεχνολογία που βασίζεται και η ADSL2+. Είναι η πιο καινούρια τεχνολογία DSL και δημιουργήθηκε με σκοπό να ξεπεράσει τα προβλήματα των προηγούμενων εκδόσεων. Διορθώνει τη συμφόρηση που προκαλούνταν στο δίκτυο σε προηγούμενες εκδόσεις και υποστηρίζει μεγάλες ταχύτητες που επιτρέπουν στους παρόχους IPTV να προσφέρουν μία πληθώρα υπηρεσιών στους συνδρομητές τους, όπως βίντεο on demand καθώς και εκπομπή καναλιών σε high definition ποιότητα.
Τα ασύρματα δίκτυα τελευταίας τεχνολογίας αποτελούν μια εναλλακτική, για την υλοποίηση του δικτύου διανομής του IPTV, για τους παρόχους.

Και όσο τα πράγματα από τεχνικής πλευράς εξελίσσονται περαιτέρω, το ευρυζωνικό Ιnternet και η ψηφιακή τεχνολογία καθίστανται εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο στην αλυσίδα της διανομής τηλεοπτικών εκπομπών. Ολοένα περισσότερες εταιρείες παραγωγής «τοποθετούν» τα προϊόντα τους στον κυβερνοχώρο. Εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων, επιζητούν έτσι να κατακτήσουν θεατές που ίσως δεν θα κέρδιζαν ποτέ παραμένοντας στα ερτζιανά κύματα, το καλώδιο ή τον δορυφόρο. Τα ως τώρα αποτελέσματα από παρόμοιες απόπειρες στις ΗΠΑ αποδεικνύονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά παραδείγματα.
Ειδικά για το κομμάτι των θεατών που για ποικίλους λόγους δεν μπορούν να παρακολουθούν ενημερωτικές εκπομπές ή σίριαλ σε τακτικές ώρες και μέρες προβολής, φαίνεται ότι το Ιnternet θα αποτελέσει μια... δικτυακή εναλλακτική λύση αφού οποιαδήποτε ώρα επιθυμούν μπορούν να συνδεθούν, να κατεβάσουν ό,τι θέλουν και να το δουν όποτε θέλουν.

Ωστόσο, το πρότυπο DVB εξακολουθεί να είναι μια μονόδρομη τηλεόραση, γι ‘αυτό δεν έχει διαδραστικές λειτουργίες που να επιτρέπουν στους χρήστες να επηρεάσουν την αναπαραγωγή.
Η επόμενη γενιά της τηλεόρασης -που έχει ήδη ξεκινήσει- είναι αμφίδρομη ψηφιακή τηλεόραση με κάποια διαδραστικά χαρακτηριστικά.
Τώρα οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα και να κάνουν αναπαραγωγή. Για παράδειγμα, μπορείτε να διακόψετε προσωρινά τη ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή για να το συνεχίσετε αργότερα, και στη συνέχεια γρήγορα προς τα εμπρός και όλες τις άλλες γνωστές λειτουργίες αναπαραγωγής.
Σε ένα τοπικό δίκτυο LAN (δομημένη καλωδίωση) όπου χρησιμοποιείται για τη σύνδεση στο Internet, IP τηλεφωνία, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και όλες τις δυνατότητες της αμφίδρομης τηλεόρασης. Το IPTV, εκτός από τηλεοπτικά προγράμματα, παρέχει επιπλέον διαδραστικές (interactive) υπηρεσίες και με με ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, το Video on Demand (VoD): Αυτή η υπηρεσία επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν οποιαδήποτε ταινία από τη βιβλιοθήκη ταινιών του VoD server, μπορώντας να χρησιμοποιήσουν την παύση και rewind χαρακτηριστικά.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η αύξηση της ταχύτητας των δικτύων, η εξέλιξη των οικιακών και τερματικών συσκευών έχουν δημιουργήσει ένα ευρύτερο ανταγωνιστικό πλαίσιο, στο οποίο εμπλέκονται εταιρείες με διαφορετική επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά με κοινό στόχο: να κυριαρχήσουν στην αγορά του “Home entertainment”. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη σύγκλιση δικτύων και συσκευών, δημιουργούν συνθήκες έντονου ανταγωνισμού που συνηθίζεται να αποκαλείται “The battle of the Living Room” (η μάχη του καναπέ / σαλονιού).

Πιο αναλυτικά λοιπόν, θα λέγαμε πως το IPTV ή Internet Protocol-based television είναι μία τεχνολογία εκπομπής, με ασφαλή τρόπο, υψηλής ποιότητας τηλεόρασης ή on-demand περιεχομένου βίντεο και ήχου μέσα από ένα δίκτυο εκπομπής. Συνήθως το IPTV είναι ένας όρος που αναφέρεται σε διαμοιρασμό καναλιών τηλεόρασης, on-demand βίντεο και ταινιών μέσα από ένα ιδιωτικό δίκτυο. Από την πλευρά ενός θεατή, το IPTV, φαίνεται και λειτουργεί ακριβώς σαν μία παραδοσιακή υπηρεσία συνδρομητικής τηλεόρασης.
-Ο ορισμός του IPTV όπως διατυπώνεται από την ITU-T FG IPTV (International Telecommunication Union focus group on IPTV) είναι:

Το IPTV ορίζεται ως η υπηρεσία διαμοιρασμού πολυμεσικών εφαρμογών, όπως τηλεόρασης/βίντεο/ήχου/κειμένου/γραφικών μέσα από δίκτυα IP με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν τα απαιτούμενα επίπεδα ποιότητας υπηρεσίας, εμπειρίας, ασφάλειας, διαδραστικότητας και αξιοπιστίας. Αλλιώς: Υπηρεσία IPTV είναι η μετάδοση τηλεοπτικού σήματος  μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο επικοινωνίας IP.
Διακρίνεται από την ευρύτερη κατηγορία Internet Television καθώς χρησιμοποιεί ένα «κλειστό» δίκτυο και όχι το δημόσιο Internet.
Στην δυτική Ευρώπη, οι περισσότερες υπηρεσίες IPTV δίνονται πάνω σε μια DSL σύνδεση, ενώ σε μερικές χώρες παρέχεται επίσης πάνω από συνδέσεις οπτικών ινών.

Η  υπηρεσία IPTV παρέχεται από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, συνήθως σε συνδυασμό με ευρυζωνική σύνδεση και υπηρεσίες VoIP. Συμπεριλαμβάνει συνήθως την παροχή:

-Ψηφιακού τηλεοπτικού περιεχομένου
-Καινοτόμων υπηρεσιών τηλεόρασης (time shifted TV, parental control, pay-per-view, personal video recording)
-Video on demand με δυνατότητες ίδιες με αυτές που προσφέρει ένα DVD player (fast forward, rewind, pause κτλ.)
-Άλλων υπηρεσιών ψυχαγωγίας / περιεχομένου (μουσική, παιχνίδια, πρόσβαση στο διαδίκτυο)

Έχοντας καλύτερη ποιότητα εικόνας από αυτή της αναλογικής τηλεόρασης, μια σειρά υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, δυνατότητες προσωποποίησης, ποικιλία περιεχομένου και ευκολία πρόσβασης σε αυτό, αποτελεί μια αναβαθμισμένη και ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας μέσα από την τηλεόραση. Η υπηρεσία αυτή, αναμένεται στο μέλλον να εξελιχθεί σε μια καθαρά διαδραστική εμπειρία για τον χρήστη, με υπηρεσίες όπως picture sharing, video messaging, chatting κ.α.
Η υπηρεσία ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία τηλεοπτικής ψυχαγωγίας στον χώρο του σπιτιού (home entertainment) κατά βάση, αλλά και σε άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εκτός του κινηματογράφου.
Από την πλευρά του παρόχου της υπηρεσίας, το IPTV υλοποιεί την απόκτηση, επεξεργασία και ασφαλή μεταφορά του περιεχομένου βίντεο, μέσω ενός δικτύου IP. Οι τύποι των παρόχων αυτής της υπηρεσίας ποικίλλουν, από παρόχους καλωδιακής τηλεόρασης και δορυφορικής τηλεόρασης μέχρι και μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους καθώς και διαχειριστές ιδιωτικών δικτύων σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Άλλο Πέπη, άλλο Πρέπει

ή καλύτερα:

Είναι το ίδιο πράγμα το IPTV με την Δικτυακή Τηλεόραση (Internet-TV);

Παρόλο που πιο πριν χρησιμοποιήσαμε τους ιδίους σχεδον όρους για να τα περιγράψουμε, καθώς και τα δυο περιβάλλοντα βασίζονται στον ίδιο πυρήνα τεχνολογιών, δεν είναι το ίδιο και διαφέρουν στα εξής:

1. Διαφορετικές πλατφόρμες
Όπως λέει και το όνομα, το Internet TV χρησιμοποιεί το δημόσιο Internet για να παραδώσει βίντεο στους χρήστες. Το IPTV, σε αντίθεση με το Internet TV, χρησιμοποιεί ασφαλή ιδιωτικά δίκτυα για να παραδώσει βίντεο στους χρήστες. Αυτά τα ιδιωτικά δίκτυα διαχειρίζονται από τον παροχέα της υπηρεσίας IPTV.

2. Γεωγραφική απόσταση
Τα δίκτυα που ανήκουν σε τηλεπικοινωνιακούς φορείς δεν είναι προσπελάσιμα σε χρήστες του Internet και βρίσκονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Αντιθέτως, το Internet δεν έχει γεωγραφικούς περιορισμούς και οι υπηρεσίες της τηλεόρασης μπορούν να προσπελαστούν από κάθε γωνιά του πλανήτη.

3. Ιδιοκτησία της υποδομής του δικτύου
Όταν ένα βίντεο στέλνεται μέσω του δημοσίου Internet, κάποια από τα πακέτα που μεταφέρουν το βίντεο μπορούν να καθυστερήσουν ή να χαθούν τελείως καθώς περνούν από πολλά δίκτυα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πάροχοι βίντεο μέσω Internet να μην μπορούν να εγγυηθούν μία αξιόπιστη τηλεθέαση που να συγκρίνεται με μία παραδοσιακή επίγεια, καλωδιακή ή δορυφορική τηλεθέαση.
Γενικά το βίντεο που παίζεται μέσω του Internet μπορεί να έχει κολλήματα («σπασίματα») και η ανάλυσή του να είναι αρκετά χαμηλή. Σε αντίθεση με αυτό, το βίντεο μέσω του IPTV στέλνεται μέσω ενός δικτύου υποδομής που συνήθως ανήκει στον πάροχο (ή έχει ολοκληρωτικά τα δικαιώματα διαχείρισής του). Έτσι, ο πάροχος μπορεί να οργανώσει το δίκτυό του με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και να υποστηρίζει την μεταφορά υψηλής ποιότητας βίντεο.

4. Μηχανισμός προσπέλασης
Ένα ψηφιακό set-top box απαιτείται για την προσπέλαση και την αποκωδικοποίηση του βίντεο ενός συστήματος IPTV, όπως και ένας υπολογιστής απαιτείται σχεδόν πάντα για την προσπέλαση υπηρεσιών Internet. Το λογισμικό του Set-top box ποικίλλει και εξαρτάται από το περιεχόμενο TV που θα λαμβάνει. Για παράδειγμα το κατέβασμα περιεχομένου από κάποιο site, πολλές φορές απαιτεί και την εγκατάσταση ενός media player για την προβολή του υλικού. Επίσης, στην προκειμένη περίπτωση απαιτείται και ένα digital rights management (DRM) system έτσι ώστε να δίνει την πρόσβαση όπου υπάρχουν τα αντίστοιχα δικαιώματα.

5. Κόστος
Ένα μεγάλο ποσοστό των βίντεο, που διακινούνται μέσω του δημοσίου Internet, είναι διαθέσιμα στους χρήστες δωρεάν. Αυτό όμως σιγά σιγά αλλάζει, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών πολυμέσων αρχίζουν να χρεώνουν τις υπηρεσίες Internet TV. Γενικά το κόστος αυτών των υπηρεσιών είναι ανάλογο με το κόστος των παραδοσιακών υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Κάποιοι, γι αυτόν τον λόγο, πιστεύουν ότι οι έννοιες Internet TV και IPTV είναι συνυφασμένες και ότι στο μέλλον θα σημαίνουν το ίδιο πράγμα.

Λίγο πιο τεχνικά...

Ένα δίκτυο IPTV χωρίζεται σε 2 κύρια μέρη: το δίκτυο διανομής, όπου γίνεται η διανομή του περιεχομένου στους χρήστες και το δίκτυο πυρήνα το οποίο ενώνει το δίκτυο διανομής με το κέντρο δεδομένων IPTV.
Στις μέρες μας, οι πάροχοι έχουν μια πληθώρα επιλογών από τεχνολογίες δικτύου να επιλέξουν για την υλοποίηση του δικτύου διανομής του IPTV.
Αυτές οι επιλογές είναι:

δίκτυα οπτικών ινών, δίκτυα DSL, δίκτυα καλωδιακής τηλεόρασης, δορυφορικά δίκτυα, ασύρματα δίκτυα, και το Internet.

Το τεράστιο bandwidth που προσφέρουν τα δίκτυα των οπτικών ινών αποτελούν μία ιδανική πλατφόρμα για το IPTV, αλλά και πολυδάπανη σε σχέση με άλλες.
Τεχνολογίες όπως η ADSL2+ και η VDSL παρέχουν στα δίκτυα μεγάλες ταχύτητες και έχουν δυνατότητα αναβάθμισης και μοιάζουν ως οι πιο κατάλληλες, αφού εκμεταλλεύονται τον ήδη υπάρχον καλωδιακό εξοπλισμό (τηλεφωνικές γραμμές).
Τα ασύρματα δίκτυα με το WiMAX, το Wi-Fi, το HSDPA, και το EV-DO, επίσης αποτελούν μία καλή λύση στην υλοποίηση του IPTV, καθώς προσφέρουν υψηλές ταχύτητες και είναι και πολύ δημοφιλή.
Επίσης, υπάρχουν και κάποιες επιλογές όσον αφορά την τεχνολογία του δικτύου πυρήνα ή κορμού του IPTV. Αυτές είναι μετάδοση ΑΤΜ πάνω σε SONET/SDH, IP σε MPLS και IP σε metro Ethernet.
Τέλος, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες του δικτύου που επηρεάζουν το IPTV και αυτοί είναι: οι διαστάσεις του δικτύου, η αξιοπιστία, η γρήγορη ανταπόκριση, η πρόβλεψη της απόδοσης και φυσικά να υπάρχει το απαιτούμενο επίπεδο ποιότητας (Quality of Service QoS), ώστε να προσφέρεται η υπηρεσία με τις ιδανικές συνθήκες.

Broadcast υπηρεσίες:
Οι broadcast υπηρεσίες υλοποιούν την ταυτόχρονη μετάδοση περιεχομένου στο σύνολο τον συνδρομητών, με πλεονέκτημα την μικρότερη επιβάρυνση για το δίκτυο. Είναι αυτές οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά στο παραδοσιακό μοντέλο του “broadcast TV”.
On demand υπηρεσίες:
Αντίθετα, οι on demand υπηρεσίες βασίζονται στην ξεχωριστή μετάδοση περιεχομένου προς τον χρήστη και μόνο αφού ό ίδιος έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη υπηρεσία.
Σε κάθε περίπτωση, σκοπός είναι η δημιουργία και μεταφορά πολλών διαφορετικών τύπων δεδομένων, διαμέσου του δικτύου του παρόχου, προς τον εξοπλισμό IPTV του πελάτη. Ο εξοπλισμός αυτός, ο οποίος είναι ο τελικός αποδέκτης του περιεχομένου, είναι το IPTVCDs ή STB (Set-top-Box) το οποίο και αναλαμβάνει την παρουσίαση του περιεχομένου, μέσω της τηλεόρασης του συνδρομητή.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, υπάρχουν δυο μηχανισμοί για τη διανομή του περιεχομένου IPTV: broadcast (ή multicast τις περισσότερες φορές) και unicast που είναι το video on demand. Στην ουσία με την broadcast εκπομπή, το περιεχόμενο στέλνεται σε όλους τους χρήστες ενώ με την multicast το περιεχόμενο IPTV στέλνεται σε μία ομάδα χρηστών, κάτι το οποίο είναι και το πιο πιθανό. Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται και οι 2 περιπτώσεις είναι παρόμοιος. Στην unicast εκπομπή, το περιεχόμενο IPTV στέλνεται σε έναν μόνο χρήστη.
Γενικά, οι υπηρεσίες IPTV απαιτούν εκτός από γρήγορη ταχύτητα και bandwidth, και διαφορετικές τεχνικές για την σωστή υλοποίησή τους. Για παράδειγμα, η κίνηση στο Internet δεν απαιτεί συνεχώς μεγάλο εύρος σε bandwidth, αφού οι απαιτήσεις αυτές ποικίλλουν ανάλογα με την εργασία που γίνεται εκείνη την στιγμή στο Internet. Αντίθετα, η κίνηση βίντεο απαιτεί συνεχώς μεγάλο εύρος και χωρητικότητα σε bandwidth, αφού είναι μια «βαριά εργασία» σε σχέση με άλλες, όπως είναι η πλοήγηση στο Internet. Γενικά υπάρχουν 3 διαφορετικές τεχνικές για την μετάδοση του IPTV περιεχομένου:

-Unicast
-Broadcast
-Multicast

Η ασφάλεια αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα των παρόχων της υπηρεσίας IPTV κι αυτό γιατί οι παραγωγοί βίντεο περιεχομένου δεν δέχονται να δώσουν τα κατάλληλα δικαιώματα χρήσης και προβολής του βίντεο περιεχομένου, αν δεν έχουν βεβαιωθεί ότι υπάρχει ένας δυνατός μηχανισμός ασφαλείας στο σύστημα, που θα προστατέψει το υλικό τους από την κλοπή και την πειρατεία. Ο στόχος ενός συστήματος ασφαλείας, σε ένα IPTV σύστημα, είναι να εξασφαλίσει, ότι μόνο ενεργοί συνδρομητές (συνδρομητές που έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους) μπορούν να έχουν πρόσβαση σε broadcast IPTV κανάλια και σε Video on demand περιεχόμενο. Ολόκληρο το σύστημα, από την παραγωγή μέχρι και το δίκτυο του χρήστη, πρέπει να ελέγχεται γι αυτόν τον σκοπό.
Υπάρχουν διάφορα συστήματα ασφαλείας του IPTV στην αγορά. Αυτά τα συστήματα διακρίνονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες: περιβάλλοντα CA (Conditional Access) και DRM περιβάλλοντα (Digital Rights Management ή σύστημα διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων). Το σύστημα CA είναι κυρίως υπεύθυνο για την απαγόρευση της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης  χρηστών σε υπηρεσίες IPTV, ενώ το σύστημα DRM προστατεύει τα δικαιώματα της χρήσης του υλικού καθώς και τα πνευματικά δικαιώματα των κατόχων του.

Η μετάδοση βίντεο σε ένα δίκτυο ΙΡ έχει πολλές δυσκολίες όσον αφορά τα δικαιώματα σε αυτό το περιεχόμενο και την προστασία τους. Για να προστατευτεί το ψηφιακό περιεχόμενο, η βιομηχανία του IPTV δημιούργησε τα συστήματα DRM τα οποία επίσης, αποτρέπουν την πειρατεία και την κλοπή του ψηφιακού περιεχομένου, καθώς και την μη εξουσιοδοτημένη διανομή του, μόλις φτάσει στον χώρο του συνδρομητή.
Τα συστήματα DRM μπορούν επίσης να ρυθμιστούν για να επιβάλλουν άλλους μηχανισμούς ελέγχου, όπως είναι χρόνοι ενοικίασης, καθώς και κατάργηση δικαιωμάτων πρόσβασης σε ένα ρεύμα δεδομένων βίντεο.
 Ένα σύστημα DRM είναι ένας μηχανισμός διαχείρισης και ελέγχου δικαιωμάτων πρόσβασης σε προστατευμένο για αντιγραφή περιεχόμενο (copy protected περιεχόμενο). Οι τύποι του περιεχομένου ποικίλλουν, από ταινίες VoD, μέχρι και υπηρεσίες high definition.

Στο ψηφιακό περιεχόμενο χρησιμοποιείται μία τεχνική η οποία λέγεται Digital watermarking. Σε αυτήν την τεχνική, ο ιδιοκτήτης του περιεχομένου (βίντεο, εικόνα, ήχος) «σημαδεύει» το περιεχόμενο προσθέτοντας κάποια επιπλέον bits δεδομένων τα οποία είναι γνωστά ως digital watermarks. Αυτά τα bits μπαίνουν μέσα στο ψηφιακό βίντεο ή στον ήχο και διασκορπίζονται μέσα στο αρχείο. Φυσικά παραμένουν αόρατα στον χρήστη του αρχείου και είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα εντοπίσει κάποιος. Ο τύπος των δεδομένων που υπάρχουν σε αυτά μπορεί να είναι: το όνομα του δημιουργού του αρχείου, ο διανομέας και άλλα. Τα ψηφιακά αυτά watermarks εμποδίζουν διάφορες αλλαγές που προσπαθεί να κάνει ο χρήστης στο αρχείο, καθώς και την αντιγραφή ή κρυπτογράφηση του αρχείου. Επίσης, δίνουν την δυνατότητα στους διαχειριστές του IPTV δικτύου να εντοπίζουν την παράνομη αναδιανομή και πειρατεία του περιεχομένου.

Γενικότερα υπάρχει μια υστερία από προστασίες, δικαιώματα και ένα σωρό άλλα, τόσο για την εγγραφή για προσωπική χρήση (συνήθως επιτρέπεται), όσο και για την αναπαραγωγή του ΙΡ VoD περιεχομένου που δεν υπάρχει λόγος να τα αναλύσουμε, ας πούμε πως αποτελούν μια ακόμα παράνοια της βιομηχανίας του θεάματος.

Διείσδυση IPTV στην Ευρώπη
Διείσδυση IPTV στην Ευρώπη

Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση σε IPTV;

1. Πάροχοι:

Υπάρχουν εδώ και χρόνια πάροχοι και στην ελληνική αγορά που προσφέρουν IPTV υπηρεσίες (δεν λέμε ονόματα, δεν θέλουμε να κάνουμε διαφήμιση σε κανέναν, άλλωστε είναι και θέμα εμπορευματοποίησης). Δυστυχώς το κόστος είναι υψηλό και η παρεχόμενη ποιότητα δεν είναι πάντα η καλύτερη (μιλάμε πάντα για Ελλάδα, επειδή στην πλειονότητα των χωρών σε ΕΕ, ΗΠΑ, Ασία, Αυστραλία είναι εντελώς διαφορετικά από θέμα ποιότητας υπηρεσιών/τιμών).
Με την εγγραφή σας, συνήθως σας στέλνουν και τον εξοπλισμό (αποκωδικοποιητές (STB) απαιτούνται για την πρόσβαση στις υπηρεσίες IPTV στην οθόνη της τηλεόρασης. Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του Middleware και της τηλεόρασης. Ένα set-top box λαμβάνει το σήμα μέσω του δικτύου IP και το μετατρέπει σε εικόνα).

Υπάρχει το λογισμικό που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες IPTV από τον προσωπικό υπολογιστή. Χρησιμοποιώντας το IPTV, οι συνδρομητές μπορούν να παρακολουθούν τηλεοπτικά κανάλια και να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πρόσθετες υπηρεσίες IPTV.


Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, συστάσεις της αναφορικά με τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω ευρυζωνικής γραμμής (IPTV), είναι οι εξής, για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν συνδρομητές:

    -Να ενημερώνονται αναλυτικά για τα προγράμματα IPTV, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης, ώστε να επιλέγουν το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες τους.

    -Να ενημερωθούν εγκαίρως από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο, εάν η ADSL σύνδεση τους παρέχει την απαραίτητη χωρητικότητα (ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, που μετριέται σε Mbps) για την ποιότητα των προγραμμάτων (Standard Definition/High Definition) που τους ενδιαφέρει. Λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της υπηρεσίας IPTV σε χωρητικότητα, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι -κατά τη διάρκεια χρήσης υπηρεσιών IPTV, μέσω ADSL σύνδεσης- η απόδοση της σύνδεσης αυτής σε άλλες ευρυζωνικές εφαρμογές θα είναι περιορισμένη, π.χ., ένας χρήστης που «σερφάρει» στο Διαδίκτυο την ίδια ώρα που κάποιος άλλος παρακολουθεί IPTV είναι πιθανό να διαπιστώσει χαμηλότερη ταχύτητα μεταφοράς των ιστοσελίδων και των δεδομένων.

    -Να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τις χρεώσεις, ιδίως όταν πρόκειται για επιπρόσθετες υπηρεσίες, π.χ., premium κανάλια και video-on-demand για πρόσφατες κινηματογραφικές παραγωγές. Επίσης, να επιβεβαιώνουν, εκ των προτέρων, τον μέγιστο αριθμό ταινιών, που μπορούν να παρακολουθήσουν (χωρίς επιπλέον χρέωση) μέσα σε μία ημέρα.

    να διερευνούν κατά πόσο η πολιτική ορθής χρήσης που περιλαμβάνεται στην ADSL σύνδεσή τους («Fair Usage Policy») επηρεάζεται από την χρήση της σύνδεσης για IPTV, δηλαδή κατά πόσο ο όγκος δεδομένων που μεταδίδονται κατά την χρήση της υπηρεσίας IPTV προσμετράται στο μέγιστο επιτρεπόμενο όγκο δεδομένων της ευρυζωνικής τους σύνδεσης.

    -Να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει η δυνατότητα «κλειδώματος» προγραμμάτων που δεν απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες τηλεθεατών, ιδιαίτερα για την προστασία των ανηλίκων.

Όπως είναι φανερό, η ΕΕΤΤ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ταυτόχρονη χρήση της IPTV από την ίδια γραμμή που εξυπηρετεί την πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Τονίζει ότι είναι αναμενόμενο να πέφτει η ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο (μια επισήμανση, την οποία ευτυχώς εντοπίσαμε και στους δικτυακούς τόπους των εταιρειών που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες).
Η Επιτροπή συνιστά επίσης προσοχή στον μέγιστο αριθμό ταινιών που μπορεί κανείς να δει σε μια μέρα χωρίς επιπλέον χρέωση, μια επισήμανση, η οποία μάλλον θα χρειαστεί περαιτέρω επικοινωνία με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών IPTV καθώς από όσα είδαμε όταν γράφαμε το σχετικό αφιέρωμα, κανείς δεν θέτει τέτοιο όριο (στις υπηρεσίες Video On Demand που χρεώνονται με ένα μικρό πάγιο το μήνα). Προφανώς, κανείς επίσης, δεν αναφέρει πόσο χρεώνεται ο συνδρομητής εάν ξεπεράσει αυτό το (ανύπαρκτο) όριο. Θα επανέλθουμε με διευκρινίσεις.
Ενδιαφέρον έχει επίσης, το θέμα της πολιτικής ορθής χρήσης, αν και μοιάζει αυτονόητο ότι δεν θα πρέπει να προσμετράται ο όγκος της IPTV.
Σε ό,τι αφορά τον γονικό έλεγχο, όλες οι υπηρεσίες που είδαμε επιτρέπουν το «κλείδωμα» με κωδικό, αν και διαφέρουν ως προς το τι μπορεί κανείς να "κλειδώσει".


 

Greek IPTV (μενού αντίστοιχο με αυτό των δορυφορικών δεκτών)

2. Διαδίκτυο

Αυτή την στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κανάλια διαδικτυακής τηλεόρασης από περισσότερες από εκατό διαφορετικές χώρες που είναι διαθέσιμα διεθνώς. Ακόμα και τα ελληνικά κρατικά κανάλια είχαν υιοθετήσει από πολύ νωρίς αυτήν την τεχνολογία. Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε πάρα πολλά, για ελληνικά μην το παιδεύετε -αν και υπάρχουν μερικά, στην πλειοψηφία τους είναι άθλια σε ποιότητα περιεχομένου, θυμίζουν home made videos ή απλά αναπαραγάγουν περιεχόμενο από τα ΜΜΕ.

3. Λογισμικό

Ο καλύτερος τρόπος για πρόσβαση σε IPTV κανάλια με περιεχόμενο που περιλαμβάνει σχεδον τα πάντα (ταινίες, σειρές, αθλητικά, carttons/anime, ειδήσεις, ντοκιμαντέρ, ενήλικα και άλλο πιο ειδικευμένο πρόγραμμα), είναι μέσω του KODI Media Center (XBMC)..
Υπάρχουν ήδη κάποια αξιόλογα addons που προσφέρουν IPTV (με μια αναζήτηση στο osarena, βρήκα αυτά) και είναι σίγουρο πως από εδώ και μπρος θα έρχονται και άλλα.

Εκτός αυτού όμως υπάρχουν και άλλες εφαρμογές που μπορούν να "σερβίρουν" περιεχόμενο IPTV στις οθόνες των υπολογιστών μας, αλλά πιστεύω πως την καλύτερη δουλειά την κάνουν τα:

tvQu Online ή lihattv
Miro


 

Νομίζω με τα πιο πάνω, δόθηκε ένας πιο καλός ορισμός τι σημαίνει IPTV και Δικτυακή τηλεόραση, καθώς είναι όροι και τεχνολογίες που πλέον θα τις συναντάμε μόνιμα μπροστά μας καθώς πια έχουμε μπει στην εποχή τους.
Όμως, όλο αυτό φανερώνει και κάτι άλλο που συμβαίνει και που είναι ανησυχητικό, καθώς οι εταιρείες έχουν πέσει σαν τα κοράκια στο διαδίκτυο και τις τεχνολογίες που βασίζονται σε αυτό, καθώς κανείς δεν αμφιβάλει πως τα συμβατικά μέσα πνέουν τα λοίσθια ενώ το διαδίκτυο, ο κυβερνοχώρος, είναι το παρόν και το άμεσο μέλλον που θα επικρατήσει στα πάντα.
Οι εταιρείες φυσικά, θέλοντας να έχουν υψηλά κέρδη, θα πιέσουν τις κυβερνήσεις προκειμένου να βάλουν ένα σωρό περιορισμούς στο web και θα ανακαλύψουν κάθε σημείο που θα μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν. Αυτοί οι περιορισμοί όμως για να επιτευχθούν, θα έχουν αντίκτυπο τόσο στην ιδιωτικότητά μας, όσο και στις ελευθέριες μας και φυσικά στο δικαίωμα στην πληροφορία και στην ελεύθερη πρόσβαση.
Γι' αυτό φυσικά δεν φταίνε οι τεχνολογίες (η IPTV στην προκειμένη), αλλά η απληστία των πολυεθνικών και η δική μας υποταγή στις αντιλήψεις και κανονικότητά τους.

[ευχαριστίες στον Βαγγέλη Κωνσταντινίδη, για κάποιες σημαντικές πληροφορίες που βοήθησαν στην σύνταξη του παρόντος άρθρου]

>>> Δείτε επίσης, τι είναι το VOIP ή Δικτυακή Τηλεφωνία.

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα zodor
  zodor (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 17, 2015 09:45 ΠΜ

  Μπράβο!!!!

 2. Εικόνα Ηλίας
  Ηλίας (χωρίς επαλήθευση)Νοε 02, 2016 19:11 ΜΜ

  Εξαιρετικό άρθρο.
  Χρειάζομαι επιπλέον πληροφορίες και διευκρινήσεις.
  Που μπορώ να απευθυνθώ;

 3. Εικόνα Maria
  MariaΝοε 03, 2016 16:06 ΜΜ

  Ηλία, όταν λες πού μπορείς να απευθυνθείς;
  - Ή εδώ, κάτω από το άρθρο, να γράψεις τις απορίες σου και τις διευκρινήσεις που ζητάς.
  - Ή μπορείς να ανοίξεις ένα νήμα στο φόρουμ, στην κατάλληλη κατηγορία, και να γράψεις εκεί ό,τι θέλεις: http://forum.osarena.net/.

  ΥΓ: Είχες κάτι άλλο κατά νου;

Scroll to Top