BETA

Τι λέει η CEO της Canonical -Jane Silber- για το Ubuntu Phone [Συνέντευξη]

Εικόνα Maria

Πρόκειται για συνέντευξη που έδωσε στον Sujeevan Vijayakumaran του svij, η CEO της Canonical, Jane Silber, κατά την Πρώτη Παρουσίαση του Ubuntu Phone.

Τον Μάρτιο του 2010, η Jane Silber διαδέχτηκε τον Mark Shuttleworth στην θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Canonical. Είναι η γυναίκα που σε μια άλλη της συνέντευξη πριν από ένα χρόνο, όταν την ρώτησαν πώς θα σύστηνε την Canonical σε κάποιον που δεν την είχε καν ακουστά, απάντησε:

We make Ubuntu, an amazing open source operating system that powers everything from smartphones to the cloud.

δηλαδή:

Φτιάχνουμε το Ubuntu, ένα καταπληκτικό λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα που είναι παντού πρωτοπόρο· από τα smartphones μέχρι το σύννεφο.

Σήμερα λοιπόν, μιλάει για το πρώτο τηλέφωνο της Canonical που τρέχει λειτουργικό Ubuntu:

- Η Canonical σήμερα λανσάρισε το το πρώτο της κινητό τηλέφωνο Ubuntu. Ποια χαρακτηριστικά του τηλεφώνου είναι αυτά που σας αρέσουν περισσότερο;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποιες εφαρμογές τις οποίες ξεχωρίζω. Την εφαρμογή gallery (γκαλερί), για παράδειγμα, που πιστεύω ότι θα την απολαύσετε όπως κι εγώ. Ως χρήστης, βρίσκω καινοτόμα και άκρως ενδιαφέρουσα την λειτουργία των “μαγικών άκρων” που αξιοποιεί και τις τέσσερις άκρες/πλευρές της οθόνης για πλοήγηση, εναλλαγή εφαρμογών, ρυθμίσεων και ενδείξεων. Λατρεύω το γεγονός ότι μπορώ, αγγίζοντας την δεξιά άκρη της οθόνης, να δω μια προεπισκόπηση όλων των εφαρμογών που τρέχουν και να μεταβώ σε αυτήν που θέλω ή να κλείσω όποια δεν χρειάζομαι! Είναι φορές που ανοίγω ένα σωρό εφαρμογές μόνο και μόνο γιατί μ' αρέσει να βλέπω αυτήν την λειτουργία και θέλω να “παίξω” μαζί της.

- Εσείς, χρησιμοποιείτε ήδη το Ubuntu Phone;

Το χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση αν και πρέπει να ομολογήσω ότι κουβαλάω μαζί μου και ένα τηλέφωνο Android. Έχω ένα Nexus Phone (στο οποίο έχω περάσει το λειτουργικό του Ubuntu Phone) . Ακόμα δεν έχω την καινούρια συσκευή bq και η αλήθεια είναι πως ανυπομονώ να την αποκτήσω. Ο λόγος που χρησιμοποιώ και το Android μου είναι ότι κάποιοι φίλοι μου έχουν εθιστεί στο WhatsApp και, ως εκ τούτου, το χρειάζομαι για να μιλάω με αυτούς. Βέβαια, σιγά-σιγά, προσπαθώ -με τρόπο- να τους “μυήσω” στο Telegram (την αντίστοιχη εφαρμογή του Ubuntu). Γι' αυτό και τους στέλνω μήνυμα στο Telegram ώστε να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν, μιας και (το Telegram) είναι μια υπέροχη εφαρμογή που δουλεύει μια χαρά.

- Υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό που να το έχετε στο Android σας και που δεν υπάρχει στο Ubuntu;

Όχι, εκτός από το WhatsApp, δεν του λείπει τίποτα. Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Android που θα ήθελα να το έχω και στο Ubuntu.

- Ας μιλήσουμε λίγο για την επιχείρηση. Ποιο είναι το επιχειρηματικό μοντέλο του Ubuntu Phone; Πώς θα βγάλει χρήματα από αυτό η Canonical;

Υπάρχει μοναδιαία χρέωση για τους OEMs (Original Equipment Manufacturers -τους ανακατασκευαστές και τις εταιρείες συναρμολόγησης ή προεγκατάστασης του λογισμικού Ubuntu οι οποίες αναλαμβάνουν την πώλησή του σε τρίτα μέρη και) που θα αποστέλλουν (shipping) το τηλέφωνο. Αυτοί θα μας πληρώνουν. Και φυσικά θα υπάρχουν συμφωνίες κατανομής των εσόδων, ανάλογα με την περιοχή και τις υπηρεσίες που παρέχουν οι εν λόγω εταιρείες αλλά και το τι διαφορετικό θα αγοράζει κάποιος χρήστης. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να σας δώσω περαιτέρω λεπτομέρειες, μιας και πρόκειται για εμπορικές πληροφορίες τις οποίες δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πρόκειται για ένα σύστημα με το οποίο επωφελούνται και τα δύο συνεργαζόμενα μέρη.

- Και οι προγραμματιστές; Αν υποθέσουμε ότι θέλω να δημιουργήσω μια εφαρμογή για το τηλέφωνο Ubuntu, μπορώ να βγάλω χρήματα;

Οι ίδιες συμφωνίες, βάσει εσόδων, ισχύουν και για τους προγραμματιστές που δίνουν τις διάφορες εφαρμογές. Επί του παρόντος βέβαια, το μερίδιο θα είναι μικρό λόγω του ότι ακόμα οι χρήστες είναι λίγοι.

- Ποια είναι η κύρια διαφορά μεταξύ του τηλεφώνου Ubuntu, του Android και του iOS;

Νομίζω ότι αυτό το έξτρα που, το Ubuntu Phone, θα δώσει στους χρήστες είναι η εμπειρία. Και αυτήν την εμπειρία θα την απολαύσουν με τις καινοτόμες μικροεφαρμογές, τα scopes. Δεν είναι μικρό πράγμα να έχετε ένα έξυπνο τηλέφωνο που θα διευκολύνει την γενικότερη αναζήτησή σας για οτιδήποτε, με τα scopes να καταλαβαίνουν το είδος της αναζήτησης (πχ μουσική) και να δίνουν τα ανάλογα αποτελέσματα. Παρότι δεν ξέρεις ποτέ πώς μπορεί να αντιδράσει κάθε φορά -θετικά ή αρνητικά- ο χρήστης στην οποιαδήποτε αλλαγή, νομίζω πως αν δώσει μία ευκαιρία στο τηλέφωνο και το δοκιμάσει, θα αποκομίσει αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία που αναζητά.
Υπάρχουν βέβαια και πολλές διαφορές που δεν είναι ορατές εκ πρώτης. Νομίζω όμως ότι, από την σκοπιά του χρήστη, τα scopes είναι η μεγαλύτερη καινοτομία.

Η σειρά μου τώρα· έχω κι εγώ μια ερώτηση για εσάς! Από ό,τι έχετε δει μέχρι τώρα, τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι θα εκτιμήσει περισσότερο ο κόσμος;

- Κι εγώ το ίδιο πιστεύω· τα scopes είναι το χαρακτηριστικό που θα κάνει αίσθηση. Είναι αυτό που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα τηλέφωνα που έρχονται με τα άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως το Firefox OS το οποίο έχει τις συνήθεις εφαρμογές. Κατά την γνώμη μου, το τηλέφωνο Ubuntu φέρνει καινοτομίες και μένει να δούμε την απήχηση.

Μην ξεχνάμε πως τα scopes δίνουν, συν των άλλων, την δυνατότητα στους εταίρους μας hardware (εταιρείες κατασκευής συσκευών) να διαφοροποιήσουν τις συσκευές που θα κατασκευάζουν, αναδεικνύοντας διαφορετικές υπηρεσίες. Τους δίνουν ένα σωρό δυνατότητες παραμετροποίησης, ώστε ο κόσμος να μπορεί να επιλέξει ποια συσκευή θα προτιμήσει και από ποιον φορέα. Έτσι, πιθανότατα σε άλλους θα αρέσει περισσότερο η συσκευή Bq και σε άλλους η Meizu.

- Επομένως, ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ...

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα μέχρι τώρα, αν χρησιμοποιείτε τηλέφωνο Android, θα έχετε καταλάβει πως οι διάφοροι φορείς προσπαθούν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα χάος γύρω από το Android. Μπορεί να το παραμετροποιούν (customize) με διάφορους τρόπους και, εσείς, γίνεστε οι αποδέκτες του fragmentation (της συχνότητας των εκδόσεων και του πλήθους κατασκευαστών). Κάτι που καθιστά δύσκολο και το έργο των προγραμματιστών. Με τα scopes και τα frameworks, όμως, καθίσταται δυνατή μία κοινή αφετηρία για τους προγραμματιστές. Συν των άλλων, μπορούμε να προσφέρουμε μια εμπειρία διαφορετική για την εκάστοτε περιοχή ή χώρα. Μπορεί για παράδειγμα ένας φορέας, να παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες που ο ίδιος έχει επιλέξει.

- Υπηρεσίες όπως...;

Υπηρεσίες όπως το Cloud Storage (για αποθήκευση στο σύννεφο), η Μουσική, το Βίντεο, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει παραμετροποίηση σε αυτό το επίπεδο. Έτσι, δίνει και λόγο στον χρήστη ο οποίος μπορεί να πει “Δεν θέλω να ακούω και να κατεβάζω μουσική από το Grooveshark”. Εν γένει, το Ubuntu Phone επιτρέπει ένα πολύ υψηλό επίπεδο παραμετροποίησης χωρίς το fragmentation που έχει στοιχειώσει κάποια άλλα οικοσυστήματα.

- Άρα, οι διαφορετικές κατασκευάστριες εταιρείες (του Ubuntu Phone) πιθανότατα θα βγάζουν ένα τηλέφωνο Ubuntu με διαφορετικές προ εγκατεστημένες εφαρμογές και scopes;

Ακριβώς. Και οι χρήστες, με συνέπεια βέβαια, μπορούν να τις αλλάξουν. Όπως και οι προγραμματιστές, χωρίς να χρειάζεται η συχνότητα των εκδόσεων που ταλανίζουν τα άλλα λειτουργικά συστήματα.

- Αυτή η καινούρια συσκευή bq θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα· τι θα γίνει όμως με τις ΗΠΑ και την Ασία;

Στην Ασία, το τηλέφωνο θα έρθει (για την αρχή τουλάχιστον) με την συσκευή Meizu. Θα λανσάρουμε τα τηλέφωνα Meizu τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Κίνα. Και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν. Ακόμα όμως δεν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τα σχέδιά μας.

- Δεν μας λέτε δηλαδή κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία; Στο περίπου έστω· μέσα στο πρώτο εξάμηνο (του τρέχοντος έτους); στο δεύτερο; Κάποιο στοιχείο;

Δεν μπορώ να σας δώσω ημερομηνίες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το Meizu θα είναι το πρώτο τηλέφωνο Ubuntu που θα λανσάρουμε.

 

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top